ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Наименование на учебната дисциплина: Висша математика I Вид на обучението: Лекции (Л) Семинарни упражнения (СУ)

Размер: px
Започни от страница:

Download "ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Наименование на учебната дисциплина: Висша математика I Вид на обучението: Лекции (Л) Семинарни упражнения (СУ)"

Препис

1 Висша математика I Семинарни упражнения (СУ) Код: FBEE01 Семестър: 1 Л - 3 часа СУ - 3 часа Брой кредити: 8 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Юлиана Пешева (ФПМИ), каб.2209, тел , еmail: yhp@tu-sofia.bg Технически Университет-София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студенти от ЕФ на ТУ-София за образователно-квалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да могат да прилагат придобитите знания от висшата алгебра и от линейната алгебра, от аналитичната геометрия на равнината и на пространството и да ги използват за решаване на инженерни задачи. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основни теми: Комплексни числа, полиноми, разлагане на рационални функции, системи линейни уравнения, метод на Гаус, матрици, ранг на матрица, детерминанти, обратна матрица, матрични уравнения, вектори, скаларно, векторно и смесено произведение, уравнения на права в равнината и в пространството, уравнения на равнина в пространството, уравнения на окръжност, елипса, хипербола и парабола, уравнения на повърхнини от втора степен, реални числа, числови редици, реалнозначни функции на една реална променлива, понятия за граница, непрекъснатост и производна на такива функции, основните теореми на диференциалното смятане, методите за пресмятане на определени интеграли, геометричните и физически приложения на определения интеграл, несобствен интеграл. ПРЕДПОСТАВКИ: Математика от средното училище. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и аудиторни упражнения МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на първи семестър ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Б. Доневски, Л. Петров, Г. Бижев, Линейна алгебра и аналитична геометрия, София, 2004; 2. Димова В.С., Стоянов Н.В., Висша математика 1, 1973; 3. Сн. Доневска, Ив. Трендафилов, Линейна алгебра и аналитична геометрия теория, примери и задачи, Техника, 1994; 4. Каранджулов Л., Маринов М., Славкова М., Справочник по Висша математика 1, 2004, 5. Е. Бончев, Н. Шополов, Математически анализ 1, ТУ-София 1993, 6. Колектив на ИПМИ, Висша математика част 2 и 3, Техника 1977, 7. Д. Дойчинов, Математически анализ, Техника, София 1994, 8. Колектив при ИПМИ, Сборник от задачи по Висша математика, част 1 и 2, ТУ-София 1987.

2 Физика I Семинарни упражнения (СУ) Лабораторни упражнения (ЛУ) Код: FBEE02 Семестър: 1 Л - 2 часа СУ-1 час ЛУ- 1час Брой кредити: 7 Проф. дтн Сашка Алекснадрова (ДПФ), тел: , каб.10312; е-mail: salex@tu-sofia.bg Технически Университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА; Задължителна дисциплина за редовни и задочни студенти по специалностите Електротехника" и Електроенергетика и електрообзавеждане" на ЕФ за образователно - квалификационната степен "бакалавър". ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курса по Физика е да даде добра подготовка на студентите по явленията, законите и основните принципи на класическата Физика, а също така и да послужи като въведение в квантовите свойства на материята. Това обезпечава комбинация от експериментални и теоретични методи, необходими както за опознаване на природата, така и за решаване на конкретни проблеми. Така курсът по Физика осигурява необходимата базисна подготовка за овладяване на следващите общи и специализиращи инженерни дисциплини. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА; Дисциплината (Обща) Физика представлява съгласувана система от термини, закони и принципи, които описват фундаменталните свойства на материята на класическо и елементарно квантово-механично ниво. Курсът по Физика I съдържа следните раздели от общата физика: Механика на материална точка, Механика на идеално твърдо тяло, Термодинамика и молекулна физика, Електростатика и постоянен електричен ток. Въвежда се и се използва универсална физична терминология. Систематично се използва и Система "S1". ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са основни познания по Физика на елементарно ниво. Полезни са и елементарни познания по диференциално и интегрално смятане, векторна алгебра и векторен анализ. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекциите се изнасят по обичайния начин, като схеми, графики и картини се онагледяват чрез слайдове. Физичните явления се илюстрират от голям брой демонстрации. Лабораторните и семинарните упражнения съпътстват и допълват лекциите. ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: От членове на ДПФ са написани учебници по Обща Физика и Ръководство за решаване на задачи по Физика. За лабораторните упражнения също се използва специално подготвено ръководство. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ: Писмен изпит в края на семестъра. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА; 1. В. Михайлова, "Основи на физиката", 1 и 2 ч., Сиела, София 2005; 2. М. Максимов, "Основи на физиката", 1 и 2 ч., София 2000; 3. Л. Длъгников, Р. Кобиларов и др., Сборник задачи по физика", София 2005; 4. Н. Илков, Л. Длъгников, Ръководство за лабораторни упражнения по физика", София 2002.

3 Наименование на дисциплината: Химия Лабораторни упражнения (ЛУ) Код: FBEE03 Семестър: 1 Л 1 часа ЛУ 1 час Брой кредити: 4 Доц. д-р инж. Йорданка Марчева (ФЕТТ), тел.: , е-mail: ysm@tu-sofia.bg Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студенти по специалност Електротехника и Електроенергетика и електрообзавеждане на Електротехнически Факултет на ТУ-София за образователноквалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по химия е студентите да получат основни познания относно основните химични процеси и закони, строежа и свойствата на веществата и техните превръщания, както и за основни химични технологии, прилагани в техниката. Тези познания дават основата на следващи специализирани курсове. Курсът по химия дава на студентите познания за правилен подбор на материали и технологии, както и за решаване на въпроси, свързани с качеството и надеждността на изделията. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглежданите теми в курса са: съвременни представи за строеж на атома и природа на химичната връзка и тяхното влияние върху строежа и свойствата на веществата, основни понятия от електрохимията като електролитна дисоциация, електропроводимост на разтвори, химични източници на ток, корозия на металите и методите за тяхната защита от корозия. Представени са същността и свойствата на органичните полимерни материали. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са основни познания по химия от средното образование. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекциите се провеждат с помощта на съвременни технически средства. Използват се мултимедийна система за обучение, учебни филми и др. нагледни материали, което помага за по-доброто нагледно представяне на разглежданите теми. Лабораторните упражнения са снабдени с всички необходими съвременни технически средства за работа и се изработват в групи по трима студенти. Всяко лабораторно упражнение завършва с протокол, който се проверява и оценява от водещия асистент. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: По време на лабораторните упражнения се провеждат две тестови изпитвания. Резултатите от тези тестове заедно с оценката от протоколите оформя крайната оценка от лабораторни упражнения. В първата редовна сесия се провежда писмен изпит (отворен тест) в продължение на 2 часа. Крайната оценка по дисциплината се оформя от оценката от лабораторните упражнения с тежест 25% и от писмения изпит 75%. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Петров Хр., М.Енчева, Обща Химия, ТУ-София, 1999 г. 2. М.Велева, Д. Стойчев, П. Копчев, К. Обрешков, Химия на конструкционните и експлоатационните материали, Мултипринт, София, А. Попова, Р. Бошнакова, Й. Марчева, Л. Пиндева, Б. Цанева, Ръководство за лабораторни упражнения по химия, ТУ-София, 2009

4 Програмиране и използване на компютри І Лабораторни упражнения (ЛУ) Код: FBEE04 Семестър: 1 Л 2 часа ЛУ 2 часа Брой кредити: 6 Доц. д-р инж. Веска Ганчева (ФКСУ), тел.: , е-mail: vgan@tu-sofia.bg Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за студенти от специалност Електроенергетика и електрообзавеждане на Електротехнически факултет при ТУ София за образователно-квалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Дисциплината има за цел усвояване на фундаментални понятия за използване на компютрите и придобиване на навици за съвременна технология на програмиране в конкретна операционна среда. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се основни понятия за структурата и действието на компютъра и начина на представяне на информацията. Създават се умения за самостоятелна разработка на проблеми. Дават се необходимите сведения за някои основни класове алгоритми и структури от данни. Разглеждат се основните принципи на структурния подход в програмирането и реализацията им със средствата на конкретен алгоритмичен език от високо ниво (ISO C). ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са основни познания по математика. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни с помощта на мултимедиен проектор. Изпълняват се лабораторни упражнения за тематиката на лекциите и лабораторните упражнения. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Оценките от две контролни работи: първата с коефициент на тежест 0.4, втората с коефициент на тежест 0.6. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Ив. Момчев, К. Чакъров, Програмиране III (C и C++), ПБ на ТУ, София, Б. Кернинган, Д. Ритчи, Програмен език С, Prentice Hall, Хърбърт Шилдт, Практически самоучител, Най-успешният и доказан метод за научаване на С, Софтпрес, Юл. Георгиева. М. Горанова, Ив. Йорданов и др., Ръководство по Програмиране и използване на компютри I (C), СИЕЛА, София, Kelly Al, Ira Pohl. A book on C, Addison Wesley, Hanly, J., E. Koffman, F. Friedman. Problem Solving and Problem Design in C. Addison- Wesley, Богданов, Д., И. Мустакеров. Език за програмиране С, Техника, София, 1997.

5 Основи на инженерното проектиране І Лабораторни упражнения (ЛУ) Курсова работа (КР) Код: FBEE05 Семестър: 1 Л - 1 час ЛУ 2 часа Брой кредити: 5 Доц. д-р Милчо Георгиев (МФ), каб.4521, тел , е-mail: mtge@tu-sofia.bg Технически Университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студенти от специалност Електроенергетика и електрообзавеждане на Електротехническия факултет, образователно квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: да се предоставят на студентите основните знания за процеса на проектиране и документиране на техническите обекти от областта на електротехниката. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основни теми: Процес на проектиране - същност и структура; Системи за автоматизирано проектиране, структура. Геометрични модели - класификация и характеристика. Документиране на инженерни решения; Проектиране на детайли, механични съединения, основни технологии, материали, форми; Съставяне на чертежи на детайли в CAD среда; CAD системи за 3D моделиране на технически обекти, характеристика, модули. Основни функции за 3D моделиране на детайл; Документиране на сглобени единици. Основни функции за 3D моделиране на сглобена единица в CAD среда, съставяне на проекции и чертеж на техническия обект. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са начални познания по използване на компютърна техника. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции изнасяни с традиционни учебно-технически средства, лабораторни упражнения чрез използване на компютърна техника и курсова работа. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Текущ контрол с две контролни работи (общо 30%), лабораторни упражнения и курсови задачи (общо 40%). Текущата оценка (общо 100%) се оформя в края на втория семестър. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Лепаров М., М.Вичева, М.Георгиев.Основи на инженерното проектиране, С., Софттрейд, Otto, K., K. Wood, Product Design. Techniques in Reverse Engineering and New Product Development Prentice Hall, New Jersey, Pahl G., W. Beitz, Engineering Design. A Systematic Approach, Springer- Verlag Berlin, G. Bertoline, E. Wiebe, Fundamentals of Graphics Communication, McGraw-Hill, E. Finkelstein, AutoCAD 2009 and AutoCAD LT 2009 Bible, Wiley Publishing, M. Lombard, SolidWorks 2009 Bible, Wiley Publishing Inc., CADSTAR Express Do-It-Yourself Book With Projects For Educational Purpose,

6 Наименование на учебнатадисциплина Чужд език І Семинарни упражнения (СУ) Код: FBЕЕ06 Семестър: 1 Часове за седмица СУ 2 часа Брой кредити: 0 ЛЕКТОРИ: ст.пр. Филип Бозов английски език, (ДЧЕОПЛ), тел , ppb@tu-sofia.bg, ст.пр. Веселин Вапорджиев немски език, (ДЧЕОПЛ), тел , vapordjiev@tu-sofia.bg ст.пр. Ангелина Радева руски език, (ДЧЕОПЛ), тел , angelina.radeva@gmail.com пр.ивелина Тодорова френски език, (ДЧЕОПЛ), тел , todorovaivelina@yahoo.com Технически университет София СТАТУТ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна учебна дисциплина за редовните студенти от всички специалности на Електротехнически факултет на ТУ София за образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по чужд език е да се улеснят студентите в ползването на научна литература и специализирани текстове, както и в развитието на тяхната говорна компетентност, за да проявят подобаващо за конкретна ситуация поведение като прилагат ефективни компенсаторни стратегии за преодоляването на възникнали комуникативни проблеми. Допълнителните знания и практическия опит в специализирани езикови умения целят успешното участие на студентите в международни научни конференции и форуми, специализации по линия на международния образователен обмен и програми на ЕС, както и на двустранни споразумения с други партниращи университети. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Студентите се обучават по гъвкава модулна система, съобразена с установените чрез входен тест 3 нива на владеене на съответния език. Програмата надгражда и обогатява усвоения минимум езикови знания от средното училище с характерни за специалността категории, понятия и лексика. Чрез оригинални учебни материали се задълбочават познанията на студентите по граматика, синтаксис и словообразуване, фразеология и специализирана терминология. Обучението по чужд език изгражда комуникативни умения и компетентност, позволяващи на студентите да общуват пълноценно в реални житейски и професионални ситуации. Затвърждават се четирите езикови умения (слушане, четене, говорене и писане), целящи адекватното слухово и зрително възприемане на информация, поднесена на чужд език, както и активната способност да се реагира в съответствие със стилистиката и нормите за междукултурно общуване. Пропорцията общ : специализиран език е 1 : 2. Модерната техническа база на ДЧЕОПЛ позволява ползването на съвременни аудиовизуални и технически средства: езикови лаборатории, видео, касетофони и компютри. ПРЕДПОСТАВКИ: Обучението предполага входно ниво, изискващо основни познания по езика и елементарна граматика, съчетани с усвоен елементарен речников материал, преподаван в гимназиите и техникумите. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: При подбора и структурирането на учебното съдържание се използва интегриран теоретично практически комуникативен подход, съобразен с функционалните потребности на студентите да използват езика в общокултурна и професионална среда. Използват се разнообразни интерактивни методи като дискусии, обсъждане на казуси, ролеви игри, презентации и разработка на

7 индивидуални проекти по тема (при текущи консултации с преподавател), компютърни тестове по граматика и лексика по нива и превод на научно техническа литература по специалността. Модулният принцип на чуждоезиковото обучение позволява синтез на аудиторното усвояване на знания от дадена предметна област с индивидуални форми на работа. МЕТОД ЗА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Освен текуща оценка, формирана от участието, презентациите и писмените тестове по време на семестрите, се използват международно признати в ЕС, стандартизирани изходни тестове по нива, за да се прецени повишеното качество на придобитите знания. В някои специалности се изисква писмен превод на откъси от автентични научни текстове от чужд език на български език. Две контролни за периода на обучение през семестъра (общо 80%), активно участие в семинарни упражнения и самостоятелна изява (общо 20%). ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Английски, немски, френски, руски. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: Изработени са редица помагала по европейски проекти и в сътрудничество с Британски съвет и Гьоте Институт в областта на специализираното чуждоезиково обучение за научни и бизнес цели. Ползват се наличните ресурси на богатите библиотечни центрове на английски, френски и немски език, както и предоставени оригинални софтуерни програми за чуждоезиково обучение.

8 Наименование на учебната дисциплина Физическа култура Семинарни упражнения (СУ) Код: FBEE07 Семестър: 1 СУ- 3 часа Брой кредити: 0 ПРЕПОДАВАТЕЛИ: ст.пр. Иван Петров Венков; ст.пр. Валери Георгиев Пелтеков; ст.пр. Румяна Николова Ветова; ст.пр. Иван Стоянов Иванов; ст.пр. Александър Александров Александров; ст.пр. Ася Кръстева Църова Василева; ст.пр. Красимира Стоянова Иванова; ст.пр. Тодор Иванов Стефанов; ст.пр. Георги Димитров Палазов; ст.пр. Румяна Георгиева Ташева; ст.пр. Мариана Владимирова Томова; ст.пр. Пламен Антонов Антонов; ст.пр. Велизар Васков Лозанов; ст.пр. Иван Георгиев Иванов; ст.пр. Георги Петров Василев; ст.пр. Капка Константинова Василева; ст.пр. Петя Йорданова Арбова; ст.пр. Милена Милкова Лазарова; ст.пр. Валентин Валентинов Велев; ст.пр. Димитър Иванов Димов; преп. Мая Борисова Чипева; преп. Янита Димитрова Райкова (ДФВС, Секция Индивидуални спортове и спортни игри и Секция Водни и планински спортове ) Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна дисциплина за редовните студенти от всички специалности на ТУ-София за образователно-квалификационна степен Бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по физическа култура е чрез методите и средствата на физическото възпитание да се повиши физическата дееспособност на студентите. Допълнителните спортни умения по съответния вид спорт целят да създадат трайни навици за самостоятелни занимания по физическа култура. Изявените спортисти да защитят честта и престижа на ТУ-София в спортни състезания. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Студентите се обучават по гъвкава модулна система, съобразена с техните възможности и желания /избор на спорт/. Програмите позволяват усъвършенстване на уменията от средното образование и начално обучение по избрания спорт. Студентите получават и задълбочени познания по съответния спорт. Спортният комплекс на ТУ позволява да се провеждат много видове спорт. Заедно със спортовете практикувани извън спортния комплекс, студентите се обучават и усъвършенстват по 17 вида спорт. МЕТОДИ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: При структурирането на учебното съдържание се използва практически комуникативен подход съобразен с функционалните и физически възможности на студентите. Модулният принцип позволява усвояване на спортни умения в дадения спорт. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Провеждат се тестове за физическа дееспособност. Тестове за уменията и двигателните навици по вида спорт. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: Методически помагала и правилници по избрания спорт

9 Висша математика ІI Семинарни упражнения (СУ) Код:FBEE08 Семестър: 2 Л -3 часа СУ-2 часа Брой кредити: 6 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Катя Дишлиева (ФПМИ), тел.: , е-mail: kgd@tu-sofia.bgр Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студенти от направление "Електроспециалности" на Технически университет-софия, образователно-квалификационна степен "бакалавър". ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да могат да изследват сходимост на числови и функционни редове, да работят с функция на много променливи, да решават обикновенни диференциални уравнения, да пресмятат многократни и криволинейни интеграли. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основни теми: Числови редове. Редици и редове от функции, Редове на Фурие, Диференциално и интегрално смятане на функция на две и повече променливи, Елементи от диференциалната геометрия, Обикновенни диференциални уравнения. ПРЕДПОСТАВКИ: Математика I (диференциално и интегрално смятане на една променлива, линейна алгебра, аналитична геометрия). МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и упражнения на черна дъска. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Два теста с тегло 0.2 и тричасов писмен изпит с тегло 0.8. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Б.Чешанков, А.Генов, Математически анализ II, София, 1991 г. 2. К. Пеева, Математически анализ, София, О.Каменов, Висша математика 2, СИЕЛА, София, Л. Бояджиев, О. Каменов, Висша математика 3, СИЕЛА, София, С. Доневска, И. Трендафилов, Висша математика - Приложен математически анализ на една променлива, СИЕЛА, София, В. Пашева, Я. Арнаудов, Основи на числените методи, ТУ-София, Маринов М. и колектив, Задачи за упражнения по висша математика 1,11, И. Проданов, Н. Хаджииванов, И. Чобанов, Сборник от задачи по диференциално и интегрално смятане, СОФТЕХ, София, Л. Петров, Д. Беева, Модули 4, 5, София, 2007.

10 Физика IІ Лабораторни упражнения (ЛУ) Код: FBEE09 Семестър: 2 Л - 2 часа ЛУ - 1 час Брой кредити: 5 Проф. дтн Сашка Алекснадрова (ДПФ), тел: , каб.10312; е-mail: salex@tu-sofia.bg Технически Университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна дисциплина за редовни и задочни студенти по специалностите Електротехника" и Електроенергетика и електрообзавеждане" на ЕФ за образователно - квалификационната степен "бакалавър". ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курса по Физика е да даде добра подготовка на студентите по явленията, законите и основните принципи на класическата Физика, а също така и да послужи като въведение в квантовите свойства на материята. Това обезпечава комбинация от експериментални и теоретични методи, необходими както за опознаване на природата, така и за решаване на конкретни проблеми. Така курсът по Физика осигурява необходимата базисна подготовка за овладяване на следващите общи и специализиращи инженерни дисциплини. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Дисциплината (Обща) Физика представлява съгласувана система от термини, закони и принципи, които описват фундаменталните свойства на материята на класическо и елементарно квантово-механично ниво. Курсът по Физика II съдържа следните раздели от общата физика: Електромагнетизъм, Трептения и Вълни, Геометрична и вълнова оптика, Квантова оптика, Квантова механика. Въвежда се и се използва универсална физична терминология. Систематично се използва и Система "SI". ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са основни познания по Физика на елементарно ниво. Полезни са и елементарни познания по диференциално и интегрално смятане, векторна алгебра и векторен анализ. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекциите се изнасят по обичайния начин, като схеми, графики и картини се онагледяват чрез слайдове. Физичните явления се илюстрират от голям брой демонстрации. Лабораторните упражнения съпътстват и допълват лекциите. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ: Писмен изпит в края на семестъра. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Български ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: От членове на ДПФ са написани учебници по Обща Физика и Ръководство за решаване на задачи по Физика. За лабораторните упражнения също се използва специално подготвено ръководство. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. В. Михайлова, "Основи на физиката", 1 и 2 ч., Сиела, София 2005; 2. М. Максимов, "Основи на Физиката", 1 и 2 ч., София 2000; 3. Н. Илков, Л. Длъгников, Ръководство за лабораторни упражнения по физика; София 2002; 4. Л. Длъгников, Р. Кобиларов и др., Сборник задачи по физика, София 2005.

11 Материалознание Лабораторни упражнения (ЛУ) Код: FBEE10 Семестър: 2 Л - 2 часа ЛУ - 1 час Проф. д-р инж. Божана Табакова (МТФ), тел.: , каб.3406, е-mail: tabakova@tu-sofia.bg Технически университет-софия Брой кредити: 4 СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за редовни студенти по специалности "Електротехника", "Електроенергетика и електрообзавеждане" на Електротехническия факултет на ТУ - София за образователно-квалификационната степен "бакалавър ". ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Главната цел на курса е да се постигне преход от общо-теоретични към технологично-практически знания и да се запознаят студентите с материалите и технологиите за електро-енергийните съоръжения. Предметът повишава инженерната и общотехническата култура на студентите и подпомага развиването на продуктивно и новаторско мислене в техническото проектиране. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Задълбочено се изучават структурата, свойствата, приложението в електро-енергетиката и технологиите на металите и неметалите (керамики, стъкла, полимери). ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания, придобити при изучаване на химия и физика. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекциите се изнасят с помощта на нагледни материали, схеми, таблици и диапозитиви. Упражненията се провеждат върху реални работни устройства, които имат съвременни измервателни системи с компютърна обработка на контролираните параметри. Студентите изработват протоколи, които защитават пред преподавателя. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит след втори семестър на бакалавърския курс. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Балевски А.Т., Металознание, Техника, С., Калев Л.Ц., Технология на машиностроителните материали, Техника, С., Бучков Д., Кънев М., Материалознание, Техника, 1997 г.

12 Механика Семинарни упражнения (СУ) Код: FBEE11 Семестър: 2 Л - 2 часа СУ - 2 часа Брой кредити: 6 Доц. д-р инж. Константин Арнаудов, тел: , каб.1419, е-mail: askaro@tu-sofia.bg Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за редовни и задочни студенти от всички специалности на Електротехническия факултет на ТУ - София за образователно-квалификационната степен "бакалавър". ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по "Механика" е да даде на студентите знания, както за основните закономерности на механичното движение и равновесие, за методите на неговото количествено и качествено изследване така и за механииката на деформируемото тяло с нейните методи и средства за оразмеряване на конструкционните елементи. Като цяло, тя дава възможност на студентите да участват пълноценно в изследването, конструирането, проектирането и производството на машините и съоръженията, включително и в електротехниката. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Механиката включва разделите статика, кинематика, динамика и съпротивление на материалите. В първите три се изучават найобщите закони на механичните движения и равновесието на различните недeформируеми материални обекти, както и възникващите механични взаимодействия между тях. В последният раздел се разглеждат въпроси, свързани с напреженията, деформациите и оразмеряването на реалните деформируеми тела и конструкции при различни натоварвания. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания на студентите по физическите основи на самата механика, почти всички раздели на висшата математика, програмирането и използването на компютърната техника. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Обучението се извършва чрез лекции, семинарни упражнения и самоподготовка. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит под формата на тест, включващ две задачи с тежест (70%) и два теоретични въпроса с тежест (30%). ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Арнаудов К., Г. Дунчев, Механика- модул I Статика, Изд. на ТУ-София, 2009, ISBN ; 2. Чернева, З. и др., Теоретична Механика. Част I. Статика и кинематика., ТУ - София, 2004, ISBN ; 3. Бъчваров, С. и др., Методично ръководство за решаване на задачи по теоретична механика. Част I. Статика и кинематика, Техника, 1990, ISBN ; 4. Писарев, А. и др., Курс по теоретична механика. Част II. Техника, 1988; 5. Бъчваров, С. и др., Методично ръководство за решаване на задачи по теоретична механика. Част II. Динамика, Техника, 1991; 6. Мандичев, Г., Съпротивление на материалите., ТУ - София, 1996, ISBN ; 7. Мандичев, Г. и др. Курсови задачи по съпротивление на материалите., ТУ -София, 1993, ISBN

13 Наименование на дисциплината: Код: FBEE12 Семестър: 2 Програмиране и използване на компютри II Лабораторни упражнения (ЛУ) Курсова работа (КР) Брой кредити: 5 Л 2 часа ЛУ -1 час Доц. д-р инж. Веска Ганчева (ФКСУ), каб.2300-а тел.: е-mail: vgan@tu-sofia.bg Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за редовни студенти по специалности Електротехника и Енергоенергетика и електрообзавеждане на Електротехнически факултет" при Технически университет София за образователно-квалификационна степен "Бакалавър". ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Студентите придобиват знания за начините на представяне на данни от различен тип в паметта на компютъра, за съхранение на данни на външен носител, за организацията на паметта на компютъра. Създават се умения за самостоятелна разработка на проблеми. Разглеждат се основните принципи на процедурното програмиране и реализацията на алгоритми със средствата на конкретен език за програмиране (С). ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се прости и структурирани типове данни, както и достъпът до данни чрез указатели. Специално внимание се обръща на работа със символни низове, на използване на динамична памет, на създаване и поддържане на текстови и двоични файлове. Разглеждат се структури като отделен тип данни, заедно с възможностите за достъп до елементите на структури. Отделено е място на динамичните структури тип линеен списък. Разглежданите понятия и концепции се илюстрират с програми, разработвани с утвърден и мощен език за програмиране С в съвременна среда за разработка на програми Visual Studio.NET. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по дисциплината "Програмиране и използване на компютри I" от първи семестър на бакалавърската образователноквалификационна степен. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторни упражнения. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Текуща оценка, която се формира от две писмени контролни работи, провеждани в средата и в края на семестъра, с тежест по 0.45 всяка и курсова работа, предавана и защитавана в края на семестъра с тежест 0.1. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Кернинган Б., Д. Ритчи, Програмен език С, Prentice Hall, Робърт Седжуик, Алгоритми на С, СофтПрес, София, П. Наков, Основи на компютърните алгоритми, Top Team Co, София, Георгиева Ю., Горанова М., Йорданов И., Малешков С., Павлова Р., «Ръководство по програмиране и използване на компютри С. Част първа», Сиела, 2001

14 Основи на инженерното проектиране II Лабораторни упражнения (ЛУ) Код: FBEE13 Семестър: 2 Л - 1 час ЛУ 1 час Брой кредити: 3 доц. д-р Милчо Георгиев (МФ), каб.4521, тел , е-mail: mtge@tu-sofia.bg Технически Университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студенти от специалност Електроенергетика и електрообзавеждане на Електротехническия факултет, образователно квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: да се предоставят на студентите основните знания за процеса на проектиране и документиране на техническите обекти от областта на електротехниката. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основни теми: Електрически схеми, видове, класификация, приложение, изисквания при проектиране и документиране; Основни функции на CAD система за създаване на електрически схеми. Последователност на създаване на принципна електрическа схема; Проектиране на електрически съединения за печатен монтаж. Съединения за печатен монтаж, видове, материали, производство; Съставяне на модел на печатна платка с CAD продукт. Разработване на документация на печатна платка и печатен възел с CAD продукт. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са начални познания по използване на компютърна техника. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции изнасяни с традиционни учебно-технически средства, лабораторни упражнения чрез използване на компютърна техника и курсова работа. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Текущ контрол с една контролна работа (общо 20%), лабораторни упражнения и курсови задачи (общо 10%). Текущата оценка (общо 100%) се оформя на базата на първи и втори семестър. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: английски ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Лепаров М., М.Вичева, М.Георгиев.Основи на инженерното проектиране, С., Софттрейд, Otto, K., K. Wood, Product Design. Techniques in Reverse Engineering and New Product Development Prentice Hall, New Jersey, Pahl G., W. Beitz, Engineering Design. A Systematic Approach, Springer- Verlag Berlin, G. Bertoline, E. Wiebe, Fundamentals of Graphics Communication, McGraw-Hill, E. Finkelstein, AutoCAD 2009 and AutoCAD LT 2009 Bible, Wiley Publishing, M. Lombard, SolidWorks 2009 Bible, Wiley Publishing Inc., CADSTAR Express Do-It-Yourself Book With Projects For Educational Purpose,

15 Технологичен практикум Семинарни упражнения (СУ) Лабораторни упражнения (ЛУ) Код: FBEE14 Семестър: 2 СУ 1 час ЛУ 2 часа Брой кредити: 1 Доц. д-р инж. Диляна Николова (ЕФ), тел.: , каб.12104, е-mail: dilianang@tu-sofia.bg; Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: основна дисциплина от бакалавърската програма на специалностите Електротехника", "Електроенергетика и електрообзавеждане" и Автоматика, информационна и управляваща техника" (ЕФ, ФА); ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на дисциплината е да даде на студентите знания за електронните и електротехническите (Е/Е) изделия и технологичната среда при тяхното производството и приложение, знания и умения при изпълнение на специфични ръчни технологични операции на монтаж и демонтаж. Студентите придобиват базови умения за сервизно обслужване и ремонт на Е/Е апаратура. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Дисциплината запознава студентите със съвременните Е/Е устройства, изделия и продукти; с технологиите, които изграждат областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането, автоматиката, информационната и управляващата техника; както и с характерните за Е/Е индустрия продуктови и индустриални технологични процеси и методи. Обръща основно внимание на технологични процеси и методи на обемно и повърхнинно формообразуване. Изучават се ръчни и автоматизирани технологични процеси на свързване и електрически монтаж в Е/Е индустрия. Овладяват се знания и умения от технологията на контактните електрически съединения. Разглеждат се активните или комутиращите електромеханични компоненти. Запознават се със специфичните условия за електрическо захранване на Е/Е изделия в електрическите инсталации. ПРЕДПОСТАВКИ: Знания и умения придобити и придобивани по следните дисциплини: Физика, Химия, Материалознание, Машинознание, Основи на инженерното проектиране, Икономика; МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Семинарни упражнения, провеждани с помощта на нагледни материали, диапозитиви, слайдове и табла. Лабораторни упражнения в технологични и химични лаборатории. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Точкови оценки с минимална стойност от 15 и 40 точки (променят се за всеки учебен курс в зависимост от специалността), съответно за семинарните и лабораторните упражнения. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Динев, П. Технологичен практикум. София, Нови знания, 2001 и 2011; 2. Динев, П., М. Ръсовска, Л. Пиндева, Ч. Димитров, М. Вичева, Н. Ганева, Ръководство за лабораторни упражнения по технологичен практикум. София, Нови знания, 2004; 3. Видеков, В., М. Ръсовска, А. Андонова, Н. Йорданов. Ръководство за семинарни упражнения по технологичен практикум. Издателство на ТУ- София, София 2006.

16 Наименование на учебнатадисциплина Код: FBЕЕ15 Семестър: 2 Чужд език ІI Часове за седмица Брой кредити: 0 Семинарни упражнения (СУ) СУ 2 часа ЛЕКТОРИ: ст.пр. Филип Бозов английски език, (ДЧЕОПЛ), тел , ppb@tu-sofia.bg, ст.пр. Веселин Вапорджиев немски език, (ДЧЕОПЛ), тел , vapordjiev@tu-sofia.bg ст.пр. Ангелина Радева руски език, (ДЧЕОПЛ), тел , angelina.radeva@gmail.com пр.ивелина Тодорова френски език, (ДЧЕОПЛ), тел , todorovaivelina@yahoo.com Технически университет София СТАТУТ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна учебна дисциплина за редовните студенти от всички специалности на Електротехнически факултет на ТУ София за образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по чужд език е да се улеснят студентите в ползването на научна литература и специализирани текстове, както и в развитието на тяхната говорна компетентност, за да проявят подобаващо за конкретна ситуация поведение като прилагат ефективни компенсаторни стратегии за преодоляването на възникнали комуникативни проблеми. Допълнителните знания и практическия опит в специализирани езикови умения целят успешното участие на студентите в международни научни конференции и форуми, специализации по линия на международния образователен обмен и програми на ЕС, както и на двустранни споразумения с други партниращи университети. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Студентите се обучават по гъвкава модулна система, съобразена с установените чрез входен тест 3 нива на владеене на съответния език. Програмата надгражда и обогатява усвоения минимум езикови знания от средното училище с характерни за специалността категории, понятия и лексика. Чрез оригинални учебни материали се задълбочават познанията на студентите по граматика, синтаксис и словообразуване, фразеология и специализирана терминология. Обучението по чужд език изгражда комуникативни умения и компетентност, позволяващи на студентите да общуват пълноценно в реални житейски и професионални ситуации. Затвърждават се четирите езикови умения (слушане, четене, говорене и писане), целящи адекватното слухово и зрително възприемане на информация, поднесена на чужд език, както и активната способност да се реагира в съответствие със стилистиката и нормите за междукултурно общуване. Пропорцията общ : специализиран език е 1 : 2. Модерната техническа база на ДЧЕОПЛ позволява ползването на съвременни аудиовизуални и технически средства: езикови лаборатории, видео, касетофони и компютри. ПРЕДПОСТАВКИ: Обучението предполага входно ниво, изискващо основни познания по езика и елементарна граматика, съчетани с усвоен елементарен речников материал, преподаван в гимназиите и техникумите. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: При подбора и структурирането на учебното съдържание се използва интегриран теоретично практически комуникативен подход, съобразен с функционалните потребности на студентите да използват езика в общокултурна и професионална среда. Използват се разнообразни интерактивни методи като дискусии, обсъждане на казуси, ролеви игри, презентации и разработка на

17 индивидуални проекти по тема (при текущи консултации с преподавател), компютърни тестове по граматика и лексика по нива и превод на научно техническа литература по специалността. Модулният принцип на чуждоезиковото обучение позволява синтез на аудиторното усвояване на знания от дадена предметна област с индивидуални форми на работа. МЕТОД ЗА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Освен текуща оценка, формирана от участието, презентациите и писмените тестове по време на семестрите, се използват международно признати в ЕС, стандартизирани изходни тестове по нива, за да се прецени повишеното качество на придобитите знания. В някои специалности се изисква писмен превод на откъси от автентични научни текстове от чужд език на български език. Две контролни за периода на обучение през семестъра (общо 80%), активно участие в семинарни упражнения и самостоятелна изява (общо 20%). ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Английски, немски, френски, руски. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: Изработени са редица помагала по европейски проекти и в сътрудничество с Британски съвет и Гьоте Институт в областта на специализираното чуждоезиково обучение за научни и бизнес цели. Ползват се наличните ресурси на богатите библиотечни центрове на английски, френски и немски език, както и предоставени оригинални софтуерни програми за чуждоезиково обучение.

18 Наименование на учебната дисциплина Физическа култура Семинарни упражнения (СУ) Код: FBEE16 Семестър: 2 СУ- 3 часа Брой кредити: 0 ПРЕПОДАВАТЕЛИ: ст.пр. Иван Петров Венков; ст.пр. Валери Георгиев Пелтеков; ст.пр. Румяна Николова Ветова; ст.пр. Иван Стоянов Иванов; ст.пр. Александър Александров Александров; ст.пр. Ася Кръстева Църова Василева; ст.пр. Красимира Стоянова Иванова; ст.пр. Тодор Иванов Стефанов; ст.пр. Георги Димитров Палазов; ст.пр. Румяна Георгиева Ташева; ст.пр. Мариана Владимирова Томова; ст.пр. Пламен Антонов Антонов; ст.пр. Велизар Васков Лозанов; ст.пр. Иван Георгиев Иванов; ст.пр. Георги Петров Василев; ст.пр. Капка Константинова Василева; ст.пр. Петя Йорданова Арбова; ст.пр. Милена Милкова Лазарова; ст.пр. Валентин Валентинов Велев; ст.пр. Димитър Иванов Димов; преп. Мая Борисова Чипева; преп. Янита Димитрова Райкова (ДФВС, Секция Индивидуални спортове и спортни игри и Секция Водни и планински спортове ) Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна дисциплина за редовните студенти от всички специалности на ТУ-София за образователно-квалификационна степен Бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по физическа култура е чрез методите и средствата на физическото възпитание да се повиши физическата дееспособност на студентите. Допълнителните спортни умения по съответния вид спорт целят да създадат трайни навици за самостоятелни занимания по физическа култура. Изявените спортисти да защитят честта и престижа на ТУ-София в спортни състезания. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Студентите се обучават по гъвкава модулна система, съобразена с техните възможности и желания /избор на спорт/. Програмите позволяват усъвършенстване на уменията от средното образование и начално обучение по избрания спорт. Студентите получават и задълбочени познания по съответния спорт. Спортният комплекс на ТУ позволява да се провеждат много видове спорт. Заедно със спортовете практикувани извън спортния комплекс, студентите се обучават и усъвършенстват по 17 вида спорт. МЕТОДИ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: При структурирането на учебното съдържание се използва практически комуникативен подход съобразен с функционалните и физически възможности на студентите. Модулният принцип позволява усвояване на спортни умения в дадения спорт. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Провеждат се тестове за физическа дееспособност. Тестове за уменията и двигателните навици по вида спорт. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: Методически помагала и правилници по избрания спорт

Microsoft Word - Har_BTTM_1_Bg.doc

Microsoft Word - Har_BTTM_1_Bg.doc Наименование на учебната дисциплина: Код: FBME01 Семестър: 1 Математика I част Лекции, упражнения Л - 3часа, У 2 часа, Брой кредити: 7 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Aдриана Георгиева (ФПМИ), тел.: 965 2356, е-mail:

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Наименование на учебната дисциплината: Въведение в специалността Лекции Код: FBE01 Семестър: 1 Л-1 час Брой кредити: 0 Членовете на деканския съвет и преподаватели от Факултета по телекомуникации. Тел.:

Подробно

ХИМИКОТЕХНОЛОГИЧЕН И МЕТАЛУРГИЧЕН УНИВЕРСИТЕТ ФАКУЛТЕТ ПО ХИМИЧНО И СИСТЕМНО ИНЖЕНЕРСТВО Одобрил:... Директор на ДФМТН /доц. д-р А. Александров/ Утвър

ХИМИКОТЕХНОЛОГИЧЕН И МЕТАЛУРГИЧЕН УНИВЕРСИТЕТ ФАКУЛТЕТ ПО ХИМИЧНО И СИСТЕМНО ИНЖЕНЕРСТВО Одобрил:... Директор на ДФМТН /доц. д-р А. Александров/ Утвър ХИМИКОТЕХНОЛОГИЧЕН И МЕТАЛУРГИЧЕН УНИВЕРСИТЕТ ФАКУЛТЕТ ПО ХИМИЧНО И СИСТЕМНО ИНЖЕНЕРСТВО Одобрил:... Директор на ДФМТН /доц. д-р А. Александров/ Утвърдил:... Декан на ФХСИ /доц. д-р П. Джамбов / У Ч Е

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

Microsoft Word - aiutB_kr.doc

Microsoft Word - aiutB_kr.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата :...2007 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалност АВТОМАТИКА, ИНФОРМАЦИОННА И УПРАВЛЯВАЩА ТЕХНИКА Професионално

Подробно

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ КОЛЕЖ ПО ЕНЕРГЕТИКА И ЕЛЕКТРОНИКА УТВЪРЖДАВАМ Ректор: проф. д-р инж. M. Христов Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение:

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н за образователно-квалификационна степен бакалавър

Подробно

У Ч Е Б Е Н П Л А Н

У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: (проф. д-р инж. К.Веселинов) Дата:... 200.. г Образователно - квалификационна степен: Професионална квалификация: Професионален бакалавър

Подробно

Microsoft Word - plan_mag_red_5s_MEIT.doc

Microsoft Word - plan_mag_red_5s_MEIT.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ФИЗИЧНИ НАУКИ 4.1. Образователно- квалификационна... (подпис) степен: магистър

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от 17.06.2016 г. лектор д-р Гинко Георгиев АНОТАЦИЯ Курсът Електроснабдяване

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата:... 2006 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Магистър Магистър - инженер Срок на обучение:

Подробно

Microsoft Word - imB_kr

Microsoft Word - imB_kr ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: /п/ (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата : 10.12.2008 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалността ИНДУСТРИАЛЕН МЕНИДЖМЪНТ Професионално направление:

Подробно

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ПЕДАГОГИКА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО (подпис) Специалност: ХИМИЯ И ФИЗИКА Образователно-

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ф А К У Л Т Е Т И Н Ф О Р М А Т И К А КАТЕДРА СТАТИСТИКА И ПРИЛОЖНА МАТЕМАТИКА УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: (Проф. д-р Пл

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ф А К У Л Т Е Т И Н Ф О Р М А Т И К А КАТЕДРА СТАТИСТИКА И ПРИЛОЖНА МАТЕМАТИКА УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: (Проф. д-р Пл ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ф А К У Л Т Е Т И Н Ф О Р М А Т И К А КАТЕДРА СТАТИСТИКА И ПРИЛОЖНА МАТЕМАТИКА УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: (Проф. д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА:

Подробно

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ К О Л Е Ж С Л И В Е Н УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. др инж. К. Веселинов/ Дата:... Образователноквалификационна степен: Професионален бакалавър Професионална квалификация: 1.

Подробно

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Инженер телекомуникации Срок на обучение: Форма

Подробно

Научно –изследователски проект – отчет

Научно –изследователски проект – отчет СТАНДАРТИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА УЧЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЯ ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ ВАРНА 2011 Настоящият документ представя Стандарти за разработване

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Наименование на учебната дисциплина: Математика III Код: FBEE17 Семестър: 3 Лекции и семинарни упражнения Л - 2 часа СУ - 2 часа Брой кредити: 7 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Зорница Петрова (ФПМИ), каб.2562, тел.

Подробно

Microsoft Word - kstB_kr.doc

Microsoft Word - kstB_kr.doc Учебен план съгласно ЕСТК FTE фундаментални дисциплини; TBE T тип на образователно-квалификационната степен: B - бакалаври, M - магистри ; CS - Компютърни системи и технологии ; пореден номер на дисциплината;

Подробно

№ ТЕХНИЧEСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: (проф. д-р М. Христов) Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. инж. Марин Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен : Професионална квалификация: Магистър Магистър-инженер Срок на обучение: Форма на обучение: 1,5 години редовна

Подробно

АМГ - учебен план бакалаври

АМГ - учебен план бакалаври С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН (корекции до 1.07.011) Утвърждавам, Професионално направление: 4.1. ФИЗИКА... Образователно- квалификационна (подпис)...

Подробно

АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучение

АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучение АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучението по дисциплината е огласено в раздел Анотация в учебната

Подробно

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБРАЗОВАТЕЛНО - КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН: МАГИСТЪР ПРОФЕСИОНАЛНА

Подробно

Мехатроника

Мехатроника ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.дтн. инж. Георги Михов) Дата:. год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА Име на документа Учебен план на специалност ИИ Страница: 1 от 22 УЧЕБЕН ПЛАН - Обща структура специалност ИНДУСТРИАЛНО ИНЖЕНЕРСТВО ОКС БАКАЛАВЪР 1. Задължителни дисциплини Б00З401 Висша математика - І

Подробно

Pril A1-3_Ucheben plan_Himia_bachelor_zadochno

Pril A1-3_Ucheben plan_Himia_bachelor_zadochno С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ХИМИЧЕСКИ НАУКИ Образователно- квалификационна... (подпис) степен: БАКАЛАВЪР

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обу

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обу РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обучение, при спазване изискванията на чл. 66, ал. 1 и

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за задължителна професионална подготовка по учебен предмет УЧЕБНА ПРАКТИКА: ПО СИСТЕМИ ЗА АВТОМАТИЗАЦИЯ УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД 09-1618/10.12.2008

Подробно

aiut_rb.xls

aiut_rb.xls 1 Висша математика - 1част 1 60 30 30 2+2+0 90 150 5 2 Физика 1 60 30 30 2+0+2 75 135 5 3 Икономика 1 45 30 15 2+1+0 60 105 4 4 Програмиране и използване на компютри - 1част 1 45 15 30 1+0+2 90 135 5 5

Подробно

Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО

Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО ВИД СПОРТ ЗА XI КЛАС УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД-09-357/28.06.2018

Подробно

Проф

Проф Утвърдил:... Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: Славянски филологии Специалност: (код и наименование)... Бакалавърска програма:(код и наименование)... УЧЕБНА ПРОГРАМА Дисциплина:

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от 28.04.2005 г.; Актуализирана прот. 16 от 17.06.2016 г. Лектор: Акад. Проф. Иван

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно

П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (032) Ректор: (032) ф

П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (032) Ректор: (032) ф П Л О В Д В С К У Н В Е Р С Т Е Т ПАСЙ ХЛЕНДАРСК България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (032) 261 261 Ректор: (032) 631 449 факс (032) 628 390 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg Б О Л О Г Ч Е С

Подробно

Учебен план бакалаври

Учебен план бакалаври Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я УТВЪРЖДАВАМ Ректор:... / Проф. дтн инж. Г. Михов / Дата:. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на

Подробно

Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Ле

Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Ле Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън

Подробно

Факултет ………………

Факултет ……………… П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (032) 261 261 Ректор: (032) 631 449 факс (032) 628 390 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg Б И

Подробно

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА Име на документа Учебен план на специалност ТГС Страница: 1 от 22 УЧЕБЕН ПЛАН - Обща структура специалност ТОПЛО- И ГАЗОСНАБДЯВАНЕ ОКС БАКАЛАВЪР 1. Задължителни дисциплини Б00З401 Висша математика - І

Подробно

Приложение 4 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА XII КЛАС УТВ

Приложение 4 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА XII КЛАС УТВ Приложение 4 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА XII КЛАС УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД-09-357/28.06.2018 г. ПРОФЕСИОНАЛНО

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ПРОГРАМИРАНЕ И АЛГОРИТМИЧНИ ЕЗИЦИ ЗА ПРОФЕСИЯ: КОД 482010 ИКОНОМИСТ - ИНФОРМАТИК СПЕЦИАЛНОСТ:

Подробно

Факултет по Химия и Фармация Софийски Университет "Св. Климент Охридски"

Факултет по Химия и Фармация Софийски Университет Св. Климент Охридски ХФ И 0 7 0 1 код на спец. код на дисципли ната Наименование на учебната дисциплина Специалност "Химия и информатика" Редовно обучение за випуска, започнал през 2013 / 2014 уч.година Часове - общ брой ECTS

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение 2 УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪР

МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение 2 УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪР МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД-09-357/8.06.018 г. ПРОФЕСИОНАЛНО

Подробно

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (02) 26 26 Ректор: (02) 6 449 факс (02) 628 90 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg Ф И З И К О

Подробно

С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т “СВ

С О Ф И Й С К И  У Н И В Е Р С И Т Е Т    “СВ С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И Утвърждавам,... (подпис) УЧЕБЕН ПЛАН Професионално направление: ПЕДАГОГИКА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО Специалност: Модул Учител по химия и

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.д-р инж. К. Веселинов) Дата:... 2008 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

АНАЛИЗ

АНАЛИЗ АНАЛИЗ на резултати от проведена анкета със студенти от специалностите ИФ, ФМ, Ф и ИФК (95 анкетирани) РЕЗУЛТАТИ: Тази част от описаните резултати се отнася само за въпроси 11-30 11. Как оценявате количеството

Подробно