Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby)

Размер: px
Започни от страница:

Download "Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby)"

Препис

1 Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby)

2 В тази брошура се дава информация за кръвните тестове, които обикновено се предлагат и препоръчват при първото ви пренатално посещение. С тези тестове се изследват вероятни здравословни проблеми, които могат да засегнат вашето здраве и здравето на бебето ви. Резултатите от тестовете ще ви помогнат да вземете решение за предродилната и следродилната грижа, за да се защити здравето и на вас и на бебето. Необходимо е само едно вземане на кръв, за да се направят и шестте теста. Преди вземането на кръв, ще бъдете попитана дали сте съгласна да ви се направи този тест. Може да не дадете съгласие за всеки един от тестовете. Ако не желаете да ви се направи някой от тестовете, стандартна практика е този тест да ви се предложи отново, на по-късен етап от бременността. Ако имате въпроси за тези тестове, моля обсъдете ги с един от лекарите или акушерките в клиниката за пренатални грижи.

3 Какви кръвни тестове се предлагат? Пълна кръвна картина/ниво на хемоглобина Основната цел на този кръвен тест е да се провери дали нямате анемия (ниски кръвни показатели). Анемията причинява умора и влияе на способността ви да се справите с потенцилна загуба на кръв при раждане. Ако имате анемия това може лесно и безопасно да се лекува с таблетки желязо или по друг начин. Кръвна група С този тест се изследва кръвната ви група. Това е важно ако се нуждаете от преливане на кръв. Също показва дали кръвта ви е резус фактор отрицателна или положителна. Около една на шест майки има отрицателен резус фактор. На майките с отрицателен резус фактор ще трябва да се постави анти-д инжекция, ако при тях има опасност от спонтанен аборт или имат нараняване на корема по време на бременността.

4 На майките с отрицателен резус фактор ще бъде предложена анти-д инжекция около 29-тата седмица от бременността. Майките с отрицателен резус фактор също ще имат нужда от анти-д след раждането на бебето, ако то е с положителен резус фактор. Това предпазва следващото бебе от анемия и жълтеница.

5 Рубеола Този тест проверява дали имате изграден имунитет към вируса на Рубеола. Повечето хора в Северна Ирландия имат имунитет, но ако вие нямате, ще трябва да избягвате контакт с всеки болен от рубеола. Ако влезете в контакт с някой, който има вируса, трябва незабавно да обсъдите това с лекаря ви. С кръвни тестове ще се установи дали сте заразена или не. Заразата с рубеола в началните стадии на бременността може сериозно да навреди на нероденото ви бебе. Ако бъдете заразена с рубеола в началните стадии на бременността, лекарят ви ще обсъди това с вас. Ако нямате имунитет към рубеола, след раждането на бебето ще ви бъдат предложени две дози MMR (ваксина срещу морбили (дребна шарка), паротит (заушка) и рубеола). Между тях ще има срок от наймалко четири седмици. Тази васкина ще ви защити от зараза при бъдещи бременности. Важно е един месец след поставянето на васкината да не забременявате. Сифилис Този тест изследва дали имате сифилис, от който може да се заразите основно в резултат от незащитен секс с някой инфектиран. Възможно е да имате сифилис без да знаете, тъй като повечето хора боледуват много кратко.

6 Сифилис евентуално води до сериозни здравословни проблеми като увреждане на мозъка. Ако не се лекува, сифилисът ще причини спонтанен аборт или мъртво родено дете, или детето ще бъде родено преждевременно и тежко болно. Ако резултатът от този тест е положителен, на разположение е безопасно и ефективно лечение с антибиотици. Това няма да навреди на бебето. Хепатит Б С този тест се проверява дали имате хепатит Б, това е вирус, който може да причини заболяване на черния дроб. Ако сте носител на вируса или ако сте инфектирана по време на бременността, бебето ви е изложено на риск от инфекция. Ако бебето ви се зарази с хепатит Б, има голяма вероятност то да развие дългосрочна инфекция и заболяване на черния дроб. Всички бебета се ваксинират срещу хепатит Б, но ако резултатът ви от теста е положителен, на вашето бебе ще се предложи специален курс от ваксинации, за да се намали риска от инфекция. На вас също ще ви бъде даден час за преглед при чернодробен специалист по време на бременността, за да се провери вашето здраве, защото това може да повлияе върху здравето на бебето ви.

7 Хепатит Б не се среща често в Северна Ирландия, но е често срещан извън Европа и особено в югоизточна Азия и Далечния Изток. Хора живели в тези района е по-вероятно да са носители на заболяването, от което може да

8 са се заразили по всяко време, включително и при раждане. Този вирус също може да бъде предаван по полов път и чрез инжектиране на наркотици. ХИВ С този тест се проверява дали носите вируса причиняващ СПИН. Много жени не знаят, че са заразени докато не им се направи тест. Ако сте заразен с ХИВ, може да предадете вируса на вашето бебе по време на бременността, раждането и чрез кърмене. Ако имате ХИВ и вие и бебето ви може да получите лечение и грижа, включително специални лекарства, които много ще намалят риска от предаване на инфекцията на вашето бебе. Това лечение помага да се защити вашето здраве, както и здравето на вашето бебе. Може ли да съм изложена на риск от заразяване с някоя от тези инфекции? Много хора са били изложени на риск от заразяване с вируси като ХИВ, сифилис или хепатит Б, без дори да знаят. Рискът от това да носите тези вируси се увеличава, ако вие или ваш сексуален партньор: сте имали незащитен секс; сте имали няколко сексуални партньора; сте имали хомосексуален секс; сте били жертва на изнасилване; сте използвали интравенозни наркотици;

9 сте имали секс с някой от страна, където ХИВ или хепатит Б са много по-често срещани отколкото в Обединеното кралство или в Северна Ирландия; сте подлагани на медицинско лечение включващо кръвни продукти в държава с висок процент на инфекции с ХИВ или хепатит Б. сте ходили на зъболекар в чужбина. Ако се притеснявате за конкретен риск, моля обсъдете това с лекаря си или с акушерката. Те могат да ви посъветват за други тестове, които могат да са необходими. Фактът, че приемате да ви изследват за хепатит Б или ХИВ като част от пренаталната ви грижа, не засяга способността ви да получите застраховка. Положителен резултат от всеки от тези тестове може да повлияе на бъдещи здравни застраховки или застраховки живот. Поверително ли е всичко? Всички тези тестове и резултати са поверителни. Професионалистите предоставящи ви пред и следродилни грижи обикновено ще ви дадат резултатите при следващото ви пренатално посещение. Ако не го направят, моля попитайте. Резултатите се записват в папката ви с бележки за пред и следродилни грижи за майката, която остава у вас, и в електронната ви клинична карта, която има ограничен достъп и е защитена с парола.

10 Ако някои от тестовете са положителни, ще ви бъде предоставен допълнителен съвет и консултации заедно с подходящото последващо лечение. Всяко лечение, което ви се предложи ще има за цел да предпазва вашето здраве и здравето на вашето бебе. Какво се случва с кръвната проба след като е изследвана? В Лабораторния наръчник на НЗС за инфекциозни заболявания в програмата за скрининг на бременността 2016 до 2017 се посочва, че кръвните проби трябва да се съхраняват при температура -20 o C за най-малко две години с цел гарантиране на качеството. След това пробите се унищожават безопасно. Възможно ли е моята съхранена проба да бъде използвана за нещо друго? По време на бременността една жена може да влезе в контакт с други инфекции, някои от които могат да създадат проблеми на нея или на нейното бебе. В тези случаи кръвната проба за пренатален скрининг може да бъде изтеглена от съхранение и проверена, за да се установи дали жената е изложена на риск от тази инфекция. Ако съществува риск, могат да се предприемат действия за намаляването на вероятността от сериозни ефекти от инфекцията. Варицела и парвовирус (синдром на зашлевената буза) са две такива инфекции. Жената трябва да даде съгласието си преди да могат да бъдат направени допълнителни тестове.

11

12 10/17

HIV_leaflet_10x21

HIV_leaflet_10x21 ЗНАМ ЛИ ВСИЧКО ЗА ХИВ? ХИВ се предава при гей мъжете чрез: Анален секс без презерватив. Анален секс без презерватив и без да се приема PrEP (предекспозиционна профилактика). PrEP не се осигурява безплатно

Подробно

Европейска имунизационна седмица 2019

Европейска имунизационна седмица 2019 ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА 24-30 Април 2019 г. Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, тя обединява местните

Подробно

S.Staneva

S.Staneva Епидемиологични особености на листериозата в България Станева, Св., Константинов, Р., Христова, И., Кунчев, А. Медицински университет Варна, НЦЗПБ, МЗ Листериозата е инфекция с множествен механизъм на

Подробно

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ 15 февруари ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ ГРИП ИЛИ НАСТИНКА Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат

Подробно

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ Какво е еректилна дисфункция? Когато един мъж не може да получи достатъчно ерекция и не може да прави секс или не може да задържи достатъчно дълго ерекцията си, говорим за еректилна дисфункция или импотентност.

Подробно

Ваксини

Ваксини Същност Ваксината е биологичен препарат, който усилва способността на имунната система да противодейства на определено заразно заболяване. Те са вещества, които предотвратяват разпространението на болести.

Подробно

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg ПРИЛОЖЕНИЕ III ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА И ЛИСТОВКАТА ЗА ПАЦИЕНТА 1 ИЗМЕНЕНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В СЪОТВЕТНИТЕ ТОЧКИ НА КРАТКИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОДУКТИТЕ НА МОКСИФЛОКСАЦИН-

Подробно

ПТИЧИЯТ ГРИП СЕ ЗАВРЪЩА!

ПТИЧИЯТ ГРИП СЕ ЗАВРЪЩА! На 26.01.2015 г. е потвърден лабораторно случай на високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците, субтип H5N1 при намерен умрял къдроглав пеликан в защитена зона Пода, област Бургас. На 02.02.2015 г. е

Подробно

ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт

ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт: Телефонен номер:. Паспортът е преведен и адаптиран

Подробно

Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община Търговище за 2018 г. 1 Услуга, вид 1 Превенция Потребители Целеви групи Територи

Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община Търговище за 2018 г. 1 Услуга, вид 1 Превенция Потребители Целеви групи Територи Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община за 208 г. Услуга, вид Предоставяне на Деца от 0 до 7 години и психологическа техните родители от подкрепа и рискови групи консултация

Подробно

Microsoft Word - Patient_Brochure Verifi NIPT Финален.docx

Microsoft Word - Patient_Brochure Verifi NIPT Финален.docx сигурността да знаете Ръководство за бъдещи родители за неинвазивно пренатално тестиране. Ясни отговори за здравето на Вашето бебе лесно, безопасно, бързо. Какво представлява Verifi пренатален тест? Пренаталният

Подробно

Феталната медицина – сигурност за здравето на бебето още в корема на мама

Феталната медицина –  сигурност за здравето на бебето още в корема на мама Ултразвуково изследване и доплер Какво проследява акушер-гинекологът в женската консултация и как си партнира със специалиста по фетална медицина Д-р Петя Чавеева, Отделение по фетална медицина, Медицински

Подробно

ГОДИШЕН ОТЧЕТ

ГОДИШЕН ОТЧЕТ УТВЪРДИЛ: Директор Национален център по наркомании /.../ Образец по чл.7, ал.1, т.1 от Наредба 7/07.09.2011г. за условията и реда за осъществяване на програми за намаляване на вредите от употребата на

Подробно

V-2003-PI-bg

V-2003-PI-bg ПРИЛОЖЕНИЕ I КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА 1 1. НАИМЕНОВАНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИЯ ПРОДУКТ Purevax Rabies суспенсия за инжектране 2. КОЛИЧЕСТВЕН И КАЧЕСТВЕН СЪСТАВ Всяка доза от 1 ml съдържа: Активна

Подробно

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Candle Версия на 2016 1. КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоза с липодистрофия и повишена температура (СANDLE) е

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ № 7

ПРИЛОЖЕНИЕ № 7 ДЕЙНОСТИ НА ЛЕКАРЯ СПЕЦИАЛИСТ ПО ПЕДИАТРИЯ ПО ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НА ЛЕКАРЯ СПЕЦИАЛИСТ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ ПО ПРОГРАМА МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ" И НА ЛЕКАРЯ СПЕЦИАЛИСТ ПО ПРОФИЛАКТИКА

Подробно

АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2018 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2018 г. 1022,74%000 (1163 болни) е по - висо

АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2018 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2018 г. 1022,74%000 (1163 болни) е по - висо АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2018 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2018 г. 1022,74%000 (1163 болни) е по - висока спрямо предходната година 667,46%000 (759 болни)

Подробно

Цинк капки

Цинк капки Zn ПРОФИЛАКТИКА НА ЦИНКОВИЯ ДЕФИЦИТ Цинк Biominerali Цинкът (Zn) е незаменим Биоминерал за биохимичните функции на живите организми. Поддържа ензимната система, клетките и синтеза на белтъчините. Командва

Подробно

Загадката хепатит Е и нашият опит

Загадката хепатит Е  и нашият опит Загадката хепатит Е и нашият опит в изучаването му Мария Пишмишева - Пелева, Елица Голгочева Маркова, Емилия Насева, Тенчо Тенев, Радка Аргирова Авторски колектив д-р Мария Пишмишева-Пелева инфекциозно

Подробно

Бременност и свързаните с нея въпроси Един от първите въпроси, които ми задават момичета с диабет и техните семейства, е дали могат да имат деца. Брем

Бременност и свързаните с нея въпроси Един от първите въпроси, които ми задават момичета с диабет и техните семейства, е дали могат да имат деца. Брем Бременност и свързаните с нея въпроси Един от първите въпроси, които ми задават момичета с диабет и техните семейства, е дали могат да имат деца. Бременността изисква особено внимание при всяка жена, но

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАРЕДБА 6 от 9 юли 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразн

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАРЕДБА 6 от 9 юли 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразн МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАРЕДБА 6 от 9 юли 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система Раздел I Общи положения

Подробно

What is the European Health Insurance Card (EHIC)

What is the European Health Insurance Card (EHIC) MEMO/11/406 Брюксел, 16 юни 2011 г. Здраве готвите се за почивка? Винаги пътувайте със своята Европейска здравноосигурителна карта! Когато сте на почивка, очаквайте... неочакваното! Планирате да пътувате

Подробно

НАЦИОНАЛНА НАУЧНА ПРОГРАМА „РАЗРАБОТВАНЕ НА МЕТОДОЛОГИЯ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА NAT ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ДАРЕНАТА КРЪВ В ТРАНСФУЗИОННАТА СИСТЕМА НА РЕ

НАЦИОНАЛНА НАУЧНА ПРОГРАМА „РАЗРАБОТВАНЕ НА МЕТОДОЛОГИЯ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА NAT ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ДАРЕНАТА КРЪВ В ТРАНСФУЗИОННАТА СИСТЕМА НА РЕ НАЦИОНАЛНА НАУЧНА ПРОГРАМА РАЗРАБОТВАНЕ НА МЕТОДОЛОГИЯ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА NAT ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ДАРЕНАТА КРЪВ В ТРАНСФУЗИОННАТА СИСТЕМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 1. НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРОГРАМАТА Трансфузионната

Подробно

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните

Подробно

Microsoft Word - orden de proteccion - BG.doc

Microsoft Word - orden de proteccion - BG.doc ФОРМУЛЯР ЗА МОЛБА ЗА НАЛАГАНЕ НА СПЕШНИ МЕРКИ Този документ е преведен за да се улесни разбирането му, но може да бъде попълнен и на испански език. ОБРАЗЕЦ НА МОЛБА ЗА НАЛАГАНЕ НА СПЕШНИ МЕРКИ ДАТА: ЧАС:

Подробно

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E >

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E > ВЪВЕДЕНИЕ Заразната катарална треска по овцете, известна още като син език (Bluetongue) по преживните животни е инфекциозно, неконтагиозно трансмисивно вирусно заболяване, което се разпространява между

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

МЕДИЦИНСКИ   УНИВЕРСИТЕТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ ВАРНА АНКЕТНА КАРТА Уважаеми колеги, Центърът за кариерно развитие на Медицински университет Варна, провежда настоящото изследване с цел да установи очакванията

Подробно

АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2017 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2017 г. 657,70%000 (759 болни) е по - ниска

АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2017 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2017 г. 657,70%000 (759 болни) е по - ниска АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2017 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2017 г. 657,70%000 (759 болни) е по - ниска спрямо предходната година 986,12%000 (1138 болни) и

Подробно

Pravastatin

Pravastatin Б. ЛИСТОВКА 1 Листовка: информация за потребителя Пантопразол - Чайкафарма 40 mg прах за инжекционен/инфузионен разтвор Pantoprazole - Tchaikapharma 40 mg powder for solution for injection/infusion (Пантопразол/

Подробно

Слайд 1

Слайд 1 КУЧЕШКИ КЪРЛЕЖИ Кучешките кърлежи (Dermacentor variabilis) са най-често отговорни за предаването Rickettsia rickettsii, което причинява Треската на скалистите планини при хора. Тези кърлежи могат също

Подробно

E.Golkocheva

E.Golkocheva Надзор на Хепатит Е вирусната инфекция не сме ли закъсняли? Елица Голкочева-Маркова 1, Тенчо Тенев 1, Мария Пелева-Пишмишева 2, Надя Владимирова 3, Радка Аргирова 4 1-НРЛ Хепатитни вируси, НЦЗПБ, София;

Подробно