<4D F736F F F696E74202D20D0C0C7C2C8D2C8C520CFD0CEC3D0C0CCC020D1C8CDC4C D E BD0E5E6E8EC20EDE020F1F

Размер: px
Започни от страница:

Download "<4D F736F F F696E74202D20D0C0C7C2C8D2C8C520CFD0CEC3D0C0CCC020D1C8CDC4C D E BD0E5E6E8EC20EDE020F1F"

Препис

1 РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ РУСЕ ДИРЕКЦИЯ ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ ОТДЕЛ ПРОФИЛАКТИКА НА БОЛЕСТИТЕ И ПРОМОЦИЯ НА ЗДРАВЕТО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗДРАВИ ДЕЦА В ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА ДЕТСКА КОМПОНЕНТА НА ПРОГРАМА СИНДИ ЗОНА РУСЕ ЗА ПЕРИОДА ГОДИНА

2 Програма CINDI (Countrywide Integrated Noncommunicable Disease Intervention Programme) е международна интервенционна програма за интегрирана профилактика на най-честите хронични неинфекциозни болести. Развива се под координацията на Европейското бюро на СЗО. В програмата участват 33 страни от Европа и Канада. Стратегическа цел:да продължи подобряването на здравното състояние на населението на локално ниво, като се намали преждевременната смъртност, заболеваемостта и последствията за здравето от най-често срещаните хронични неинфекциозни болести. Основна цел: да продължи редуцирането на нивото на общите за хроничните неинфекциозни болести, най-често срещани фактори на риска: поведенчески, биологични, психосоциални и на околната среда.приоритетни за интервенционните практики на програмата са поведенческите и биологични фактори на риска за здравето: тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол, повишено артериално налягане, повишен холестерол, затлъстяване. България се включва в програмата, за възрастно население, през 1984г. и прилага модела на демонстрационните зони (Велико Търново, Видин, Добрич, Кърджали, Ловеч, Русе - Борово, Стара Загора, Ямбол) до 2008г.

3 Програма CINDI има два компонента: за възрастно население: годишни, детска компонента: години. Понастоящем в България има 7 демонстрационни зони на детската компонента в общините: Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Русе, Стара Загора. По протокола на програма СИНДИ, през 2008г., екипотрзи -Русе извърши базовото проучване за изследване носителството на фактори на риска за здравето на учениците на възраст години.

4 Цел на всяко проучване по програта е да установи разпространението на основните фактори на риска за здравето сред ученици на възраст г., с оглед извършване на оценка на промените, настъпили в поведението им к ъ м з д р а в е, з а п е т г о д и ш е н п е р и о д. Основни задачи са: да се проучи носителството на поведенчески фактори на риска за здравето - нездравословно хранене, ниска физическа активност, употреба на алкохол и тютюнопушене, да се проучи носителството на биологични фактори на риска за здравето: повишено артериално налягане, наднормена телесна маса/затлъстяване, да сеидентифицират високорисковите групи сред учениците и определят приоритетите за интервенция, да се проучи нивото на знания, умения и навици на децата за здравословен начин на живот и самооценка на тяхното здраве, да се проучат факторите на училищната среда, влияещи върху здравето на учениците, да се извърши оценка на промените, настъпили в поведението на учениците към здраве.

5 Всяко проучване по програмата включва: индивидуално интервю по стандартизиран за мрежата на СИНДИ въпросник, включващ 52 въпроса, разпределени в 9 раздела: данни за анкетирания, хранене, употреба на алкохолни напитки, тютюнопушене, физическа активност, други навици, свързани със здравето, здравни знания и нагласи, оценка на здравето, училищна среда, измервания, по стандартна процедура, на артериално налягане, тегло и ръст. Артериалното налягане се измерва двукратно, като стойностите са закръглявани на четно число. В базовото изследване през 2008г. бяха включени 10 училища от Община Русе, определени по метода на случайния подбор: АГ Гео Милев, МГ Баба Тонка, СОУ Възраждане, СОУ Христо Ботев, СОУПНЕ Фридрих Шилер, СУ Майор Атанас Узунов, ПГСАГ Пеньо Пенев, ПГИУ Елиас Канети, ПГ по туризъм Иван П. Павлов, ПГХТБ "Проф. Димитър Баларев". Извадката бе представителна за учениците в Общината, разпределена по възраст за двата пола. Обхванати бяха 793 ученици, от тях 45.3% са момчета и 54.7% момичета.

6 ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗДРАВИ ДЕЦА В ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА ДЕТСКА КОМПОНЕНТА НА ПРОГРАМА СИНДИ ЗОНА РУСЕ През ноември 2008годинабе учредено Сдружение Обществена коалиция за здраве-русе, в което се включиха представители на РИОКОЗ, РЦЗ, Община Русе, лекари, представители на БЧК, бизнеса и медиите, с основна цел постигане на по-добро здраве на населението на Общината. В зона Русе, началото на детската компонента на програма СИНДИ бе поставено през ноември 2009 година, след утвърждаване от Общинският съвет наобщинска програма Здрави деца в здрави семейства, насочена къмподобряване здравето на децата и учениците,и намаляване на риска от преждевременно развитие на хронични неинфекциозни болести. (Решение 690 на Общински съвет Русе, прието с Протокол 34/ г.) За 4-годишния период на действие на общинската програма екипа на РЗИ-Русе и педагозите от училищата осъществиха множество обучителни мероприятия и инициативи, насочени към повишаване нивото на знания и за изграждане на умения и навици за здравословен начин на живот у децата.

7 ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗДРАВИ ДЕЦА В ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА ДЕТСКА КОМПОНЕНТА НА ПРОГРАМА СИНДИ ЗОНА РУСЕ Замониториране на промените в начина на живот и знанията, през 2013г.,бе проведенопърво епидемиологично проучване за изследване носителството на фактори на риска за здравето на учениците и за отчитане на резултатите от интервенционните дейности за 4-годишния период на общинската програма. В периода април-юни 2013г., екип от РЗИ -Русе,проведе първото проучване за резултати с ученици от А паралелки, от 8 до 11 класове на 10 училища в града-общо759 деца, от тях 48.7% са момчета и 51.3% - момичета. Поради закриването на ПГХТБ "Проф. Димитър Баларев", със Заповед на Министърът на образованието, в проучването гимназията бе заменена със СОУ Йордан Йовков. Теглото и ръста са измерени по стандартната процедура -с електронна везна и механичен ръстомер. Помощ ни оказаха и медицинските специалисти от училищата при измерване на кръвното налягане на децата.

8 ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗДРАВИ ДЕЦА В ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА ДЕТСКА КОМПОНЕНТА НА ПРОГРАМА СИНДИ ЗОНА РУСЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО Сравнение на резултатите от 2013 с тези през 2008 година

9 ПОВЕДЕНЧЕСКИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ И ЧЕСТОТА НА КОНСУМАЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ Увеличил се с 4.3% делът на учениците, които редовно закусват сутрин. Нарастнал е делът и на тези, които обядват и вечерят всеки ден. Не се наблюдава промяна по отношение на ежедневния прием на топла храна. Макар и незначително се е увеличила ежедневната консумацията на прясно мляко и млечни продукти (съответно с 1.8% и 3.3%), намаляване с 4.7% се установява при ежедневната консумация на кисело мляко. Консумирането на месо продължава да е предимно веднъж в седмицата, предимно на пилешко месо. Нарастване се наблюдава по отношение на консумацията на телешко месо и месни продукти (съответно с 20.1% и 5.4%). Увеличил се е и делът на учениците, които консумират риба веднъж седмично (с 3.5%).

10 ПОВЕДЕНЧЕСКИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ И ЧЕСТОТА НА КОНСУМАЦИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ Нарастнал е делът на учениците, които включват в менюто си варени картофи (с 7.4%), намаляване се установява при консумацията на фъстъци, орехи, бадеми и други видове ядки. Запазва сеотносителният дял на учениците, които консумират бял и други видове хляб, като се наблюдава известно намаляване на дневната консумация (от 7.1 на 5.6 филии за белия хляб и от 4.5 на 2.8 филии за другите видове хляб). Намаляла е консумацията на захар и съдържащи захар продукти и напитки веднъж и повече дневно - с 6.1% на шоколад, бонбони, бисквити и др.; с 19.2% на безалкохолни напитки. Запазва се делът на консумиращите мед, конфитюр и др., а също и на количеството захар, употребявано в чая или кафето. И при двата пола се наблюдава нарастване на делът на учениците, които съобщават за положителна промяна в модела на хранене през последната година (съответно с 15.9% при момчетата и 12.6% при момичетата).

11 ПОВЕДЕНЧЕСКИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ ПРЕЗ СВОБОДНОТО ВРЕМЕ Намалял е с 7.0% делът на учениците, които не се занимават със спорт или друга физическа дейност през свободното време. Увеличил се с 7.4% делът на учениците, които извършват ежедневно физическа дейност. Незначително е намалял делът на спортуващите 2-3 пъти седмично, повече при момчетата (с 3.7%). Увеличил се с 5.5% делът на учениците, които през последната година са повишили физическата си активност.

12 ПОВЕДЕНЧЕСКИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО ТЮТЮНОПУШЕНЕ Намалял е с 14.3% относителният дял на учениците, които прекарват времето си в среда на тютюнев дим. Намалял е с 10.0% делът на опитвалите да пушат ученици. Увеличила се е средната възраст на пропушване от 12.4 години на 13.4 години. Намалял е делът на учениците -пушачи с 9.3%. Намалял е делът на редовните пушачи сред тях с 6.4%. Намалял е делът на умерените и свръхинтензивни пушачи (съответно с 3.7% и 1.1%), леко повишаване на показателите се наблюдава при интензивните пушачи с 4.8%.

13 ПОВЕДЕНЧЕСКИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО ТЮТЮНОПУШЕНЕ Честота на тютюнопушене (%) Интензивност на тютюнопушене (%) Нарастнал е с 4.0% делът на тези, които искат да се откажат от тютюнопушенето. Нарастнал е с 2.3% делът на учениците, които биха желали да им се окаже специализирана помощ при отказване от тютюнопушенето.

14 ПОВЕДЕНЧЕСКИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ Намалял е с 3.1% делът на учениците, които са опитвали алкохол. Нараснала е средната възраст на първия прием на алкохол -от 11.4 години на 12.7 години. Намалял е с 9.4% относителният дял на учениците, консумиращи към настоящия момент алкохол и с 3.2% на консумиращите го ежедневно. Намалял е с 4.9% относителният дял на учениците, злоупотребили с алкохола над 10 пъти годишно.

15 ПОВЕДЕНЧЕСКИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ Честота на употреба на алкохол (%) Честота на злоупотреба с алкохол (%) Намаляло е средното количество алкохол, приемано на отделен случай съответно: от 2.4 бутилки бира на 1.7; от мл вино на мл; от мл концентрат на мл. Макар и незначително е намалял относителният дял на учениците, увеличили количеството на приемания алкохол през последната година ( с 1.1%).

16 БИОЛОГИЧНИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО АРТЕРИАЛНО НАЛЯГАНЕ С 9.5% е намалял делът на учениците с високо нормално артериално налягане, а също и на тези с установени хипертонични стойности на артериалното налягане (съответно с 13.0% при момчетата и с 2.9% при момичетата. Ниво на артериално налягане г. (%)

17 БИОЛОГИЧНИ ФАКТОРИ НА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО ТЕГЛО И РЪСТ (ИТМ) С 8.8% е нараснал делът на учениците с наднормена телесна маса и затлъстяване, по-значимо при момичетата в сравнение с момчетата (съответно 10.2% срещу 7.5%). Индекс на телесна маса г. (%)

18 Обобщение на резултатите относно носителството на фактори на риска за здравето сред учениците Най-често са разпространени: -сред момчетата -наднормена телесна маса/затлъстяване, ниска физическа активност и редовно тютюнопушене, -сред момичетата ниска физическа активност, редовно тютюнопушене, наднормена телесна маса/затлъстяване. Разликата в показателите между двата пола е значима за всички изследвани фактори на риска за здравето на учениците. Разпространение на изследваните фактори на риска (%) Рискови фактори 2008 г г. 1. Високо нормално и повишено АН 2. Наднормена телесна маса и затлъстяване Ниска физическа активност Редовно тютюнопушене Ежедневна консумация на алкохол

19 Обобщение на резултатите относно носителството на фактори на риска за здравето сред учениците При сравнение на резултатите от изследванията, проведени през 2008 и 2013 година се установява: Намаляване на честотата на разпространение на почти всички фактори на риска за здравето, с изключение на наднормената телесна маса и затлъстяването. Намаляване на делът на учениците, носители на два и повече фактора на риска - съответно с 9.3% при момчетата и 10.8% при момичетата. Повишаването на показателите на ИТМ сред учениците налага активиране на дейностите, насочени към промоция на здравето и профилактика на болестите.

20 ЗДРАВНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И НАВИЦИ ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ Причини за заболяванията според учениците (%) 1. Незадоволително медицинско обслужване Причина Нездравословен начин на живот Замърсяване на околната среда Наследственост Не мога да преценя

21 ЗДРАВНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И НАВИЦИ ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ Фактори, укрепващи здравето според учениците (%) Фактори Здравословно хранене Добра медицинска помощ Създаване на навици за здравословен начин на живот Физическа активност и спорт Добър психичен климат в семейството 6. Добър психичен климат в училището 8. Добро финансово състояние на семейството

22 ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧИЛИЩНАТА СРЕДА Училищна среда Влизането на външни лица в училището не е забранено Училищният двор не е място за активна и приятна почивка в междучасията Класните стаи не са достатъчно просторни и светли Тоалетните не са чисти Чешмите в тоалетните не работят Храната, предлагана в училището не е разнообразна и здравословна Часовете по физическо възпитание не са достатъчно Извънкласните форми за физически упражнения и спорт не са достатъчни В училището има места за пушене на цигари В училището се консумира алкохол В училището има насилие В училището има чести конфликти между учители и ученици В училището има чести конфликти между учениците В училището има чести конфликти между ученици и училищен персонал

23 ЗАКЛЮЧЕНИЕ Резултатите от проведеното през 2013 г. изследване сред ученици на възраст г. за носителство на фактори на риска за здравето показват: Положителни промени по отношение на режима на хранене и честотата на консумация на хранителни продукти и напитки. Нарастнал е делът на учениците, които ежедневно се занимават със спорт или друга физическа дейност, а също и продължителността на тяхното извършване. Намаляло е тютюнопушенето, а също и броят на изпушваните цигари. Намаляване се отчита и при употребата на алкохол, независимо от вида, а също и на средното количество, приемано на отделен случай, намаляла е и злоупотребата с алкохол. По отношение на биологичните фактори на риска за здравето се отчита подобряване на показателите за ниво на артериално налягане на учениците -намалял е делът на децата с високо нормално и повишено артериално налягане.

24 ЗАКЛЮЧЕНИЕ Тревожен остава проблемът с наднормената телесна маса и затлъстяването както при момчетата, така и при момичетата. Техният дял е нарастнал през годините, което налага активиране на дейностите за промоция и профилактика в тази насока. Положителни промени се установяват и по отношение на нивото на знания, умения и нагласи на учениците за здравословен начин на живот. Увеличили са се анкетираните, които смятат, че в училището трябва да се предлага здравна информация, а също и на тези, които подкрепят идеята да има час, посветен на здравето. Обобщените резултати и извършеният сравнителен анализ за промяна в поведението на учениците към здраве показват, че програмата Здрави деца в здрави семейства се развива успешно и дава резултати, и дейностите, насочени към промоция на здравето и здравословни промени в средата на живот на децата трябва да продължат и в бъдеще.

25 Финансови средства, усвоени по Общинска програма Здрави деца в здрави семейства детска компонента на Програма СИНДИ зона Русе Година Общо: Реализирани финанси в лв., осигурени от: Община Русе Други

26 Семинари, организирани по Общинска програма Здрави деца в здрави семейства детска компонента на Програма СИНДИ зона Русе Година Семинари за: Общо Педагози Медицински специалисти Общо:

27 Методични и образователни материали, издадени по Общинска програма Здрави деца в здрави семейства детска компонента на Програма СИНДИ зона Русе Издадени методични и обучителни материали, брой заглавия, за: Година Педагози и медицински специалисти Тираж Родители и ученици Тираж Общо:

28 Благодаря за вниманието!

29 Здравно-образователни дейности в рамките на Общинска програма "Здрави деца в здрави семейства, реализирани от педагозите в училищата Година Дейности Общо Общо Общо Общо брой обхват брой обхват брой обхват брой обхват 1 Тренинги Лекции Дискусии Дебати Презентации Състезания Викторини Изложби Конкурси Анкети Видеоклипове Филми Кампании Световни и Международни дни Проекти Медийни изяви Други Всичко:

30 година Здравно-образователни дейности в рамките на Общинска програма "Здрави деца в здрави семейства, Обучителни дейности, реализирани от РЗИ Семинари брой брой участници Лекции и Дискусии брой брой участници реализирани от РЗИ Видеопокази брой брой участ -ници Масови прояви бро й брой участници (min 100 за 1 меропр. ) Проучвания брой брой обхванати лица Ана лиз и/ док лад и Издадени материали брой заглави я тираж Разпространени материал и до 30.11,2013 Общо:

31 Дейности, реализирани от РЗИ Медийни изяви от тях Финанси всичко TV предава ния Радиопредавания Публикувани материали в пресата Публику- Вани материали в Интернет Община Русе Други

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ от Даниела Памукова Председател на ПК по здравеопазване и екология Относно: Приемане на Програма Синди - «З

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ от Даниела Памукова Председател на ПК по здравеопазване и екология Относно: Приемане на Програма Синди - «З ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ от Даниела Памукова Председател на ПК по здравеопазване и екология Относно: Приемане на Програма Синди - «Здрави деца в здрави семейства» Уважаеми дами и господа

Подробно

Проект BG05M2OP „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични зна

Проект BG05M2OP „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични зна Проект BG05M2OP001-2.004-0004 Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час) фаза 1 Информация

Подробно

О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информира

О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информира О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информираността на децата за разпространението на ХИВ/СПИН болести,

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА О Б Щ И Н А К Р У Ш А Р И О Б Л А С Т Д О Б Р И Ч 9410, с. Крушари, тел : 05771/2024, факс 05771/ 2136, E-mail krushari@dobrich.net; site: www.krushari.bg ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 2017 ГОДИНА

Подробно

(Microsoft PowerPoint - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 3 [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 3 [Compatibility Mode]) Министерство на образованието и науката Регионално управление на образованието - Русе ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕАЛИЗИРАНИЯ ДЪРЖАВЕН ПЛАН-ПРИЕМ ПО ПРОФЕСИИ И СПЕЦИАЛНОСТИ В ОБЛАСТ РУСЕ за 2018-2019 учебна година

Подробно

Microsoft Word - Plan for implementation_ Stara Zagora.doc

Microsoft Word - Plan for implementation_ Stara Zagora.doc ПЛАН ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОМОЦИЯ НА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ И ПРОФИЛАКТИКА НА ПСИХИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ Работна група от старши експерти при РИОКОЗ-Стара Загора и РИОКОЗ-Кърджали Във връзка с приетата

Подробно

МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ

МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ 5140 гр. Лясковец, ул. Възраждане 1, ет.2, тел.:0619/2-20-55 П Л А Н - П Р О Г Р А М А ЗА ДЕЙНОСТТА НА МЕСТНАТА КОМИСИЯ

Подробно

Училищен план за противодействие на училищния тормоз (вариант 1)

Училищен план за противодействие на училищния тормоз (вариант 1) СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УЧИЛИЩЕН ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ за учебната 2016/2017 г. Приет на заседание на ПС с Протокол 18/ 07.09.2016 г. Планът за училищния тормоз

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 548/ г. ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМ

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 548/ г. ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 548/05.12.2017 г. ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ ЗА УЧЕБНАТА 2017/ 2018 ГОДИНА Планът за училищния

Подробно

План

План СРЕДНО УЧИЛИЩЕ МАКСИМ РАЙКОВИЧ гр. Лясковец 5140, ул. Манастирска 1, тел. 0619/ 2 20 95, факс 0619/2 20 95 e-mail: sou_mr@mail.bg, www.sou-mrlc.com Утвърдил:.. Директор на СУ Максим Райкович /Даниела Арабаджиева/

Подробно

12/9/2016 Държавен вестник Министерство на здравеопазването брой: 47, от дата г. Официален раздел / МИНИСТЕРСТВА И ДРУГИ ВЕДОМСТВА стр.8 Пра

12/9/2016 Държавен вестник Министерство на здравеопазването брой: 47, от дата г. Официален раздел / МИНИСТЕРСТВА И ДРУГИ ВЕДОМСТВА стр.8 Пра Министерство на здравеопазването брой: 47, от дата 26.6.2015 г. Официален раздел / МИНИСТЕРСТВА И ДРУГИ ВЕДОМСТВА стр.8 Правилник за изменение и допълнение на Устройствения правилник на регионалните здравни

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД ПРЕЗ 2016 ГОДИНА Доходи на домакинствата През 2016 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство в област Благоевград е 4 461

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ Игр. Павел баня-6155, ул."христо Ботев 13 Директор: S04361/22-06 fax: 04361/22-03

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ Игр. Павел баня-6155, ул.христо Ботев 13 Директор: S04361/22-06 fax: 04361/22-03 МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ Игр. Павел баня-6155, ул."христо Ботев 13 Директор: S04361/22-06 fax: 04361/22-03 зам.-директор: 04361/22-05 e-mail: soupb@abv.bg ПРОГРАМА

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint Информация за Държавен план-прием по професии и специалности в област Русе за учебната 2017-2018 г. Държавен прием в VIII кл. 1516 седмокласници в област Русе Първи етап на класиране: 1494 бр. подадени

Подробно

ОБЩИНСКА ПРОГРАМАЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО В ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА ЗА 2014 г

ОБЩИНСКА ПРОГРАМАЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО В ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА ЗА 2014 г АГЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ДИРЕКЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ОТДЕЛ ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 3200 гр. Бяла Слатина, ул. Хан Крум 75, тел./факс 0915/88322, 88330 e-mail: dsp bslatina @ mail.bg ОБЩИНСКА ПРОГРАМА

Подробно

ОУ “Драган Манчов” – гр

ОУ “Драган Манчов” – гр ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДРАГАН МАНЧОВ гр. Пловдив; пк 4001; ул. Чемшир 11; 032642314 Директор; 032643014 - Канцелария www.draganmanchov.info; office@draganmanchov.info Утвърждавам! Директор:.. /Борис Златарев/

Подробно

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел , З А П

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел ,   З А П ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел. 0879456639, e-mail: ou7572@mail.bg З А П О В Е Д 4-1/17.09ц.2018 г. На основание чл. 259, ал.

Подробно

ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА

ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА Общият доход средно на лице от домакинство през ноември 2009 г. е 307.07 лв. и спрямо същия месец на 2008 г. намалява с 4.1%. Основната

Подробно

Слайд 1

Слайд 1 ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ 2014-2020 Проект BG05M2OP001-2.004-0004 Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи

Подробно

ПРОГРАМА ЗА ДЕТЕТО ЗА 2014 г

ПРОГРАМА ЗА ДЕТЕТО ЗА 2014 г ПРОГРАМА ЗА ДЕТЕТО НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА 2016 г. Оперативна цел Дейност Отговорни институции Срок Очаквани резултати Оперативна цел 1: Осигуряване на равен достъп до качествено образование на всички

Подробно

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6 ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ 2019-2020 Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 620 от Протокол 50 от 04.04.2019 г. Гърмен, 2019 г.

Подробно

<4D F736F F D20E2F2EEF0EE20EAEBE0F1E8F0E0EDE520E7E020F1E0E9F2E020EEF220C5EBE5EDE020E7E020F1E0E9F2E020E1E5E720E8ECE5EDE0>

<4D F736F F D20E2F2EEF0EE20EAEBE0F1E8F0E0EDE520E7E020F1E0E9F2E020EEF220C5EBE5EDE020E7E020F1E0E9F2E020E1E5E720E8ECE5EDE0> СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ В РУО РУСЕ Второ класиране Вх. Жел. Училище Паралелка Бал 0301046 2 АЕГ "Гео Милев" Чужди езици - Английски език 353 0303830 2 ПГИУ "Елиас Канети" Икономика и мениджмънт 294.5 0400232

Подробно

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ СТАРА ЗАГОРА с подкрепата на СДРУЖЕНИЕ НА ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ СТАРА ЗАГОРА РЕГИОНАЛНА ПРОГРАМА Детство без тютюнев дим 2012 2024

Подробно

Microsoft Word - reshenie

Microsoft Word - reshenie ОБЩИНСКИ С Ъ В Е Т ПРИ ОБЩИНА К Р И Ч И М 4220 гр. Кричим, пл. Обединение 3, тел. 03145/23-46, факс 03145/23-51 e-mail: obs_krichim@abv.bg Р Е Ш Е Н И Е 170 Протокол 17 от 16.03.2017 година ОТНОСНО: Предложение

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ВАРНА бул. Сливница 189, тел.: ; тел./факс: ; tcc_var

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ВАРНА бул. Сливница 189, тел.: ; тел./факс: ;   tcc_var ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ВАРНА бул. Сливница 189, тел.: 756-756; тел./факс:745-937; e-mail: tcc_varna@yahoo.com Училищен план за насърчаване и повишаване

Подробно

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0>

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0> ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА МЛАДЕЖТА 2014 година /Приет с Решение 195 по Протокол 28/30.01.2014 г. на Общинския съвет - Завет/ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД МЛАДЕЖТА В ОБЩИНА ЗАВЕТ В община Завет от общо 16184 население,

Подробно

Доходи, разходи и потребление на домакинствата през първото тримесечие на 2019 година

Доходи, разходи и потребление на домакинствата през първото тримесечие на 2019 година ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2019 ГОДИНА Доходи на домакинствата Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 г. е 1 519 лв. и

Подробно

Програма за превенция на ранното напускане на училище

Програма за превенция на ранното напускане на училище ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, ГРАД ХАСКОВО 6300, гр. Хасково,бул. Г.С.Раковски 24, тел. 038 622642; e-mail:ou_rilski @abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: Тонка Ченгелова 1 / 6 Директор ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint ИЗГРАЖДАНЕ НА УСТОЙЧИВ ПРИОБЩАВАЩ МОДЕЛ ЧРЕЗ МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО slaveikov_pl@abv.bg www.csop-pleven.com ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ Процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността

Подробно

Доходи, разходи и потребление на домакинствата през второто тримесечие на 2019 година

Доходи, разходи и потребление на домакинствата през второто тримесечие на 2019 година ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2019 ГОДИНА Доходи на домакинствата Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2019 г. е 1 547 лв. и

Подробно

НАРЕДБАЗАПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ Всилаот г. ПриетасПМС 232от г. Обн.ДВ.бр.86от 27Октомври2017г. Главапърва. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ РазделI

НАРЕДБАЗАПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ Всилаот г. ПриетасПМС 232от г. Обн.ДВ.бр.86от 27Октомври2017г. Главапърва. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ РазделI НАРЕДБАЗАПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ Всилаот27.10.2017г. ПриетасПМС 232от20.10.2017г. Обн.ДВ.бр.86от 27Октомври2017г. Главапърва. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ РазделI. Предметнадържавнияобразователенстандартзаприобщаващотообразование

Подробно

Презентация PowerPoint

Презентация PowerPoint Годишен отчет на педагогическите съветници за учебната 2015 2016 година Консултативна дейност Индивидуално консултиране на ученици, свързано с разрешаване на проблемни ситуации; с личностно, интелектуално

Подробно

ЦЕНТЪР ЗА1.1ЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА 1НА ПОДК1 ША- ЕПА- ГР.ПЛОВДИВ УЛ."ДИМИТЪР ТАЛЕВ" 102: ТЕЛ.:032/ Ш/ , I П

ЦЕНТЪР ЗА1.1ЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА 1НА ПОДК1 ША- ЕПА- ГР.ПЛОВДИВ УЛ.ДИМИТЪР ТАЛЕВ 102: ТЕЛ.:032/ Ш/ , I П ЦЕНТЪР ЗА1.1ЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА 1НА ПОДК1 ША- ЕПА- ГР.ПЛОВДИВ УЛ."ДИМИТЪР ТАЛЕВ" 102: ТЕЛ.:032/69-25-21.69-25-23. Ш/69-25-21. 69-25-23, 67-22-16 I ПЛАН ЗА КВАЛИФИКАЦИОННА ДЕЙНОСТ УЧЕБНА 2018/2019 ГОДИНА

Подробно

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 e-mail:toros07@mail.bg,служ.тел.0893328108 http://www.oulevski.com УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР: /Д.Кътовска/ ПРОГРАМА ЗА

Подробно

ДОХОДИ НА ДОМАКИНСТВАТА

ДОХОДИ НА ДОМАКИНСТВАТА Промоция на физическата активност като приоритетен проблем на общественото здравеопазване Ръководни принципи за действие в международни и национални стратегии, програми и проекти Доц. д р д р Б. Бенчев,

Подробно