Slide 1

Размер: px
Започни от страница:

Download "Slide 1"

Препис

1 АНАЛИЗ НА НЯКОИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РЕЛЕФА В ПРИРОДЕН ПАРК БЪЛГАРКА Диана Илиева Малинова Лесотехнически университет София

2 Природен парк (ПП) Българка е обявен през 2002 година с цел опазване, възстановяване и поддържане на буковите екосистеми и ландшафти, характерни за Стара планина. Досегашните проучвания върху компонентите на ландшафта в парка са недостатъчни за пълното характеризиране природния му потенциал. През 2007 година е разработена типологична ландшафтна структура на парка (Малинова, 2007) на базата на данни за вида на земното покритие, вид на горите, състав на скалите, вид на трайно ползване на земеделските земи, вид на водния басейн, вид на антропогенната дейност, форми на релефа, богатство и влажност на почвата.

3 Териториятанапаркаедиференцирананаобщо 127 ландшафтни единици, които включват 6 типа, 15 подтипа, 23 групи, 40 рода и 43 вида ландшафти. Релефът, който е най-устойчивият компонент на ландшафта не е използван като критерии за оценка на ландшафтната структура на парка. Неговото съществено значение като ландшафтообразуващ фактор, се изразява чрез ролята му на преразпределител на слънчевата енергия и веществата, а от тук и във формирането на различни видове ландшафти.

4 ЦЕЛ Целта на настоящата разработка е да се извърши анализ, на някои важни характеристики на релефа, с оглед използването му като устойчив компонент на ландшафта за усъвършенстване на съществуващата йерархична типологична класификация на хоризонталната ландшафтна структура на природния парк.

5 ОБЕКТ Обект на изследване в настоящата работа са характеристиките на релефа надморска височина, наклон и изложение внай-широко разпространените типове ландшафти от територията на природен парк Българка - горски, ливаден, антропогенен, аграрен, скален и аквален.

6 МЕТОД НА РАБОТА Територията на природен парк Българка е анализирана по отношение на показателите надморска височина, изложение и наклон. Използвана е базата данни от създадената географска информационна система, за целите на определяне типологичната ландшафтна структура на парка (Малинова, 2007).

7 За характеристика на височинното зониране на територията на парка е използвано горскорастителното райониране на страната. В границите на съответния пояс е извършен анализ на наклона на терена и изложението на склона. За наклона и изложението са използвани критериите от Инструкция за установяване и картиране на типовете горски месторастения и определяне на бъдещея състав на биоценозите (1974):

8 РЕЗУЛТАТИ От съчетаването на характеристиките надморска височина, наклон и експозиция на терена от територията на парка, са полученит общо 75 възможни комбинации за релефа, например долен равнинен пояс, полегато, северно ит.н. Тъй като комбинациите са твърде много и биха усложнили една нова типологичната ландшафтна класификация, за експозицията на склона се възприема по-обобщената схема посочена в метод на работа (сенчесто и припечно изложение).

9 Табл.1. Комбинации от съчетаването на надморска височина, наклона на терена и изложенията на релефа на ПП Българка Пояс Наклон на терена Изложение Площ (ha) Долен равнинен пояс Равно Сенчесто 3,1 Припечно 2,1 Полегато Сенчесто 5,8 Припечно 7,4 Наклонено Сенчесто 203,7 Припечно 159,4 Стръмно Сенчесто 762,7 Припечно 296,8 Много стръмно Сенчесто 60,7 Припечно 30,2 Среден планински пояс Равно Сенчесто 87,9 Припечно 31,4 Полегато Сенчесто 265,4 Припечно 128,0 Наклонено Сенчесто 2093,9 Припечно 956,9 Стръмно Сенчесто 7530,6 Припечно 3469,1 Много стръмно Сенчесто 3552,1 Припечно 1399,8

10 ИЗВЪРШЕНИЯТ АНАЛИЗ показва, че територията на парка попада в два лесорастителни пояса: - Долен равнинно-хълмист и хълмисто-предпланински пояс на дъбовите гори (0-600 m н.в.), с подпояси - равниннохълмист подпояс на листопадните дъбови и ксеротермичните дъбови гори (0-400 m н.в.) и подпояс на хълмисто-предпланинските смесени широколистни гори ( m н.в.); - Среден планински пояс на горите от бук и иглолистни ( m н.в.) подпояс на нископланинските гори от горун, бук и ела ( m н.в.) и подпояс на среднопланинските гори от бук, ела и смърч ( m н.в).

11 По отношение на наклона се установява, че поголяма част от релефа в парка е със стръмен терен 12061,3 ha, следват много стръмните (5 043,0 ha) и наклонените (3 415,1 ha) терени, аснай-малка площ са полегатите и равни терени, сответно 409,7 ha и 126,4 ha. В третата характеристика на релефа експозицията, преобладаващи са северозападните изложения 4 196,5 ha и североизточните 4 096,5 ha. Следват източните (3 196,5 ha) и северните (3 076,7 ha), по-малко са западните (2 389,2 ha). По-слабо представени са югоизточните (1 903,2 ha) и югозападните изложения (1 268,2 ha). Най-малка площ заемат южните изложения 920,5 ha.

12 Карта 1. Комбинации от съчетаването на надморска височина, наклона на терена и изложенията на релефа на ПП Българка (част)

13 В долния равнинен пояс най-много са терените със стръмен наклон и сенчесто изложение 762,7 ha и помалко с припечно изложение 296,8. Териториите със стръмен наклон са заети предимно от горски ландшафти ипо-малкоотливадни. От тип ландшафт горски се срещат подтиповете ландшафти иглолистни, широколистни високостъблени и широколистни издънкови. В по-голяма част от територията на типът горски като компонент на ландшафта участват среднобогати сиви горски почви.

14 ливаден аграрен аквален

15 В границите на средниия планински пояс се получават също 10 броя комбинации с обща площ от ,8 ha. Тук доминиращо участие има тип ландшафт горски. Разнообразието от ландшафти се изразява в наличието още и на типовете ливаден, аграрен, скален, аквален и антропогенен. Ландшафтообразуващата роля на релефа, изразена чрез показателя надморска височина се изразява, чрез промяната на климатичните условия и появата освен на типичните букови насаждения и на иглолистни, които променят и разнообразяват облика на тип ландшафт горски.

16 Подтипът широколистен издънков е разпростарнен основно върху кафяви горски почви развити върху пясъчници, варовици, конгломератиидр. Насажденията са от обикновен бук, обикновен габър, бяла акация, зимен дъб и келяв габър. Преобладават насажденията от II (344.1 ha) и III бонитет (256.0 ha). В тази комбинация (среден планински пояс, стръмно, сенчесто изложение) се намират защитените местности "Естествено тисово находище" и "Столища".

17 Подтипът иглолистен е представени предимно от култури на обикновен смърч и помалко на бял бор. Срещат се още черен бор, зелена дуглазка и обикновена ела. Преобладават насажденията от I бонитет. Във формирането на ландшафта участват кафяви горски почви, развити върху разнообразни скали - пясъчници, конгломерати, мергели, шисти, южнобългарски гранит и др. Ливадните ландшафти в разглежданата комбинация (среден планински пояс, стръмно, сенчесто изложение) са представени върху горната част на склоновете. Заети са от кафяви горски почви развити върху мергел.

18 В резултат на извършеният анализ на релефните характеристики надморска височина, изложение и наклон на представителни за територията ПП Българка ландшафти, могат да се направят следните по-важни ИЗВОДИ: 1.Релефът на парка се характеризира чрез 20 на брой комбинации, получени от съчетаването на надморска височина, наклон и изложение. Големият брой комбинации е предпоставка за внасянето на голямо разнообразие в ландшафтната стуктура на парка.

19 2. Определящи за облика на природен парк Българка са стръмните терени със сенчести изложения в средния планински пояс. Върху тях е представен тип ландшафт горски. 3. Най-голямото разнообразие от ландшафти е съсредоточено в комбинацията наклонените сенчести терени - горски, ливаден, аграрен, скален и антропогенен. 4. Разработената карта на релефа на природен парк Българка може да послужи за усъвършенстване на съществуващата типологична ландшафтна структура, както и на други научни изследвания, за които се ползват хомогенни териториални единици.

20

Презентация на обучение

Презентация на обучение Растеж и производителност на естествените гори от черен бор (Pinus nigra Arn.) в районана град Велинград Филип Устабашиев e-mail: filip_ust@abv.bg Лесотехнически университет - София Обект на настоящата

Подробно

OldConFor2013 Международна научна конференция Вековни иглолистни гори в Централна и Югоизточна Европа ползи и проблеми при опазването им по повод 80 г

OldConFor2013 Международна научна конференция Вековни иглолистни гори в Централна и Югоизточна Европа ползи и проблеми при опазването им по повод 80 г OldConFor2013 Международна научна конференция Вековни иглолистни гори в Централна и Югоизточна Европа ползи и проблеми при опазването им по повод 80 годишнината от обявяването на първите резервати в България

Подробно

real estates

real estates За контакт 8350 гр. Малко Търново, ул. "Малкотърновска комуна" 3 централа: +359 59523021 факс: +359 59523128 e-mail: info@malkotarnovo.org website: www.malkotarnovo.org Кмет: Илиян Янчев e-mail: mt_kmet@mail.bg

Подробно

ИДЕНТИФИКАЦИЯ И КАРТИРАНЕ НА ГОРИ ВЪВ ФАЗА НА СТАРОСТ В ПРИОРИТЕТЕН РАЙОН ИЗТОЧНА СТАРА ПЛАНИНА Цветан Златанов 1, Георги Хинков 1 и Георги Гогушев 2

ИДЕНТИФИКАЦИЯ И КАРТИРАНЕ НА ГОРИ ВЪВ ФАЗА НА СТАРОСТ В ПРИОРИТЕТЕН РАЙОН ИЗТОЧНА СТАРА ПЛАНИНА Цветан Златанов 1, Георги Хинков 1 и Георги Гогушев 2 ИДЕНТИФИКАЦИЯ И КАРТИРАНЕ НА ГОРИ ВЪВ ФАЗА НА СТАРОСТ В ПРИОРИТЕТЕН РАЙОН ИЗТОЧНА СТАРА ПЛАНИНА Цветан Златанов 1, Георги Хинков 1 и Георги Гогушев 2 1 Институт за гората при БАН 2 РДГ Благоевград Препоръчително

Подробно

Microsoft Word - DL-Kardjali.doc

Microsoft Word - DL-Kardjali.doc Име Държавно лесничейство Кърджали, административна принадлежност РУГ Кърджали. Лесоустройствен проект 1996 година, ревизионен период 1984-1995. Местонахождение ДЛ Кърджали е получило името си от гр. Кърджали,

Подробно

Microsoft Word - DL-Momcilgrad.doc

Microsoft Word - DL-Momcilgrad.doc Име Държавно лесничейство Момчилград, административна принадлежност РУГ Кърджали. Лесоустройствен проект 1997 година, ревизионен период 1985-1996. Местонахождение ДЛ Момчилград е получило името си от град

Подробно

Microsoft PowerPoint - Klimat Vit&Osam

Microsoft PowerPoint - Klimat Vit&Osam Климатична характеристика на водосборните басейни на реките Вит и Осъм автор: Кристина Гърциянова Географски институт при БАН, секция Физическа География Климатична подялба на Европа по Алисов - климатични

Подробно

Microsoft Word - RUGLovech.doc

Microsoft Word - RUGLovech.doc Име Регионално управление на горите Ловеч Местонахождение РУГ Ловеч носи името на град Ловеч, където се намира и седалището на неговата администрация. Територията на Регионалното управление обхваща централните

Подробно

Microsoft Word - DL-Bercov.doc

Microsoft Word - DL-Bercov.doc Име Държавно лесничейство Берковица, административна принадлежност РУГ Берковица. Лесоустройствен проект 1999 година, ревизионен период 1988-1998. Местонахождение Територията на лесничейството се намира

Подробно

nov spisak PARVOMAY.xlsx

nov spisak PARVOMAY.xlsx СПИСЪК на поземлени имоти, или части от тях, на територията на община Първомай, по населени места, притежаващи характеристиките на гора по смисъла на чл.2, ал.1, т.1 от Закона за горите ЕКАТТЕ:24493 с.дълбок

Подробно

ОДОБРИЛ: Й.ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СТОЛИЧНАОБЩИНА ГОДИШЕН ПЛАН за ползване на дървесина от общински гори през решение 640 от г. на СОС намиращи с

ОДОБРИЛ: Й.ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СТОЛИЧНАОБЩИНА ГОДИШЕН ПЛАН за ползване на дървесина от общински гори през решение 640 от г. на СОС намиращи с ОДОБРИЛ: Й.ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СТОЛИЧНАОБЩИНА ГОДИШЕН ПЛАН за ползване на дървесина от общински гори през решение 640 от 13.09.2018 г. на СОС намиращи се на територията на ВСИЧКО/ I+II+IV/ Площ маса 1.По

Подробно

Доклад за превишенията на нормите за ФПЧ10 Д О К Л А Д за превишенията на нормите за ФПЧ10 през зимния сезон на г. за общини Монтана и Видин

Доклад за превишенията на нормите за ФПЧ10 Д О К Л А Д за превишенията на нормите за ФПЧ10 през зимния сезон на г. за общини Монтана и Видин Д О К Л А Д за превишенията на нормите за 1 през зимния сезон на 218-219 г. за общини Монтана и Видин към РОУКАВ Северен/Дунавски На територията, контролирана от РИОСВ Монтана са разположени два стационарни

Подробно

Microsoft Word - DL-Chiprovtzi.doc

Microsoft Word - DL-Chiprovtzi.doc Име Държавно лесничейство Чипровци, административна принадлежност РУГ Берковица. Лесоустройствен проект 2002 година, ревизионен период 1992-2001. Местонахождение ДЛ "Чипровци" е носи името на тази част

Подробно

Списък на отделите и подотделите по чл. 83 от Закона за горите, на територията на общините Горна Оряховица, Лясковец, Стражица Отдел Подотдел Землище

Списък на отделите и подотделите по чл. 83 от Закона за горите, на територията на общините Горна Оряховица, Лясковец, Стражица Отдел Подотдел Землище Списък на отделите и подотделите по чл. 83 от Закона за горите, на територията на общините Горна Оряховица, Лясковец, Стражица ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА 58 п Горски горен Тръмбеж 17107 3,9 12800 8600 ПУСТЕЕЩИ

Подробно

ОДОБРИЛ: Й.ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СТОЛИЧНА ГОДИШЕН ПЛАН за ползване на дървесина от общински горцпрез решение 640 от г. на СОС намиращи се на те

ОДОБРИЛ: Й.ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СТОЛИЧНА ГОДИШЕН ПЛАН за ползване на дървесина от общински горцпрез решение 640 от г. на СОС намиращи се на те ОДОБРИЛ: Й.ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СТОЛИЧНА ГОДИШЕН ПЛАН за ползване на дървесина от общински горцпрез решение 640 от 13.09.2018 г. на СОС намиращи се на територ ласно София ВСИЧКО/ I+II+IV/ Площ Лежаща Едра

Подробно

ПАРКОВА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА - А3 Лекция 11 Компоненти на ландшафтната архитектура Вода и водни площи

ПАРКОВА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА - А3 Лекция 11 Компоненти на ландшафтната архитектура Вода и водни площи ПАРКОВА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА - А3 Лекция 11 Компоненти на ландшафтната архитектура Вода и водни площи Съдържание Значение на водата Основни характеристики Фактори, влияещи върху водата и водните елементи

Подробно

Сметка - 1 за обема и стойността за инвентаризация на горските територии, изработването на горскостопанските карти, плановете за ловноетопанеки дейнос

Сметка - 1 за обема и стойността за инвентаризация на горските територии, изработването на горскостопанските карти, плановете за ловноетопанеки дейнос Сметка - 1 за обема и стойността за инвентаризация на горските територии, изработването на горскостопанските карти, плановете за ловноетопанеки дейности за дейностите по опазване от пожарни в границите

Подробно

О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т М А Д Ж А Р О В О, О Б Л А С Т Х А С К О В О П Р Е П И С И З В Л Е Ч Е Н И Е От решение 255 протокол 34/ г. на Общ

О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т М А Д Ж А Р О В О, О Б Л А С Т Х А С К О В О П Р Е П И С И З В Л Е Ч Е Н И Е От решение 255 протокол 34/ г. на Общ От решение 255 протокол 34/05.09.2019 г. на Общински съвет Р Е Ш Е Н И Е 255 На основание чл.21, ал.1, т.11 от ЗМСМА, във връзка с чл.127, ал.6 от ЗУТ, Общински съвет - Маджарово приема изготвения Общ

Подробно

ПРИРОДОСЪОБРАЗНО СТОПАНИСВАНЕ НА ВИСОКОПЛАНИНСКИТЕ СМЪРЧОВИ ГОРИ

ПРИРОДОСЪОБРАЗНО СТОПАНИСВАНЕ НА ВИСОКОПЛАНИНСКИТЕ СМЪРЧОВИ ГОРИ Значение на фазата на старост за природосъобразното стопанисване на горите инж. Нено Александров¹ ¹ гл. ас. катедра Лесовъдство ЛТУ Природосъобразно стопанисване? Прилагане на лесовъдски системи, имитиращи

Подробно

MINISTERIUM FÜR LANDWIRTSCHAFT UND FORSTEN

MINISTERIUM FÜR  LANDWIRTSCHAFT UND FORSTEN Защита на устойчивите горски екосистеми в Странджа/Йълдъз планина при изменение на климата Дейност 5. Финална прес-конференция по Проект Защита на устойчивите екосистеми в Странджа /Йълдъз планина при

Подробно

Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 Съдържание на ПУРБ р.марица (р.бяла) начин на изпълнение краен срок р.тунджа (р.фишера) начин

Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 Съдържание на ПУРБ р.марица (р.бяла) начин на изпълнение краен срок р.тунджа (р.фишера) начин Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 БД БД БД БД и БД и БД и Раздел 1. Общо описание на характеристиките на района за басейново управление (съгласно Глава Х, Раздел VІ, чл.157 т.1 и

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 6.2 Ц Е Н О Р А З П И С 1 За ползванията на дървесина от горски територии - собственост на Община Борино, на корен, на физически лица за ли

ПРИЛОЖЕНИЕ 6.2 Ц Е Н О Р А З П И С 1 За ползванията на дървесина от горски територии - собственост на Община Борино, на корен, на физически лица за ли ПРИЛОЖЕНИЕ 6.2 Ц Е Н О Р А З П И С 1 За лзванията на дървесина от горски територии - собственост на Община Борино, на корен, на физически лица за лична утреба а на чл.71, ал.1, т.1, т.2, т.3 и т.6 от Наба

Подробно

ПРОГРАМА ЗА ИЗПИТА ПО ИКОНОМИЧЕСКА ГЕОГРАФИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ БЕЗ ИНФОРМАТИКА 1. ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ И ГРАНИЦИ. Същност и значение

ПРОГРАМА ЗА ИЗПИТА ПО ИКОНОМИЧЕСКА ГЕОГРАФИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ БЕЗ ИНФОРМАТИКА 1. ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ И ГРАНИЦИ. Същност и значение ПРОГРАМА ЗА ИЗПИТА ПО ИКОНОМИЧЕСКА ГЕОГРАФИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ БЕЗ ИНФОРМАТИКА 1. ГЕОГРАФСКО ПОЛОЖЕНИЕ И ГРАНИЦИ. Същност и значение на географското положение - астрономическо, природогеографско,

Подробно

Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейност

Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейност Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейността на РИОСВ - Русе с GIS Трансформиране на администрацията

Подробно

Приложение No5 ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ СВЕДЕНИЕ за резултати от лесопатологичното обследване за нападения от вредители, болести и други повреди

Приложение No5 ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ СВЕДЕНИЕ за резултати от лесопатологичното обследване за нападения от вредители, болести и други повреди Приложение No5 ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ СВЕДЕНИЕ за резултати от лесопатологичното обследване за нападения от вредители, болести и други повреди през 2018 година и необходимите лесозащитни мероприятия

Подробно

ДОВОС

ДОВОС Сравнителен анализ на потенциалните площадки Резултатите от сравнителния анализ на потенциалните площадки по отделните критерии е даден по-долу. А Литостратиграфски строеж Радиана -- Формация с изцяло

Подробно

РЕЗУЛТАТИ от изпълнението на проект „ORCHIS - изследване, опазване и местообитания на орхидеите в Странджа“

РЕЗУЛТАТИ  от изпълнението на проект  „ORCHIS - изследване, опазване и местообитания на орхидеите в Странджа“ РЕЗУЛТАТИ от изпълнението на проект ORCHIS - изследване, опазване и местообитания на орхидеите в Странджа Бургас, 15 март 2018 г. Основните дейности по проекта са: - провеждане на теренни проучвания за

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я НА ДИСЕРТАЦИОНИННИЯ ТРУД СЪВРЕМЕННИ ЛАНДШАФТИ И АНТРОПОГЕНИЗАЦИЯ В БАСЕЙНА НА Р. САЗЛИЙКА НА АС. ДИМИТЪР ЖЕЛЕВ ИВАНОВ за присъждане на

Р Е Ц Е Н З И Я НА ДИСЕРТАЦИОНИННИЯ ТРУД СЪВРЕМЕННИ ЛАНДШАФТИ И АНТРОПОГЕНИЗАЦИЯ В БАСЕЙНА НА Р. САЗЛИЙКА НА АС. ДИМИТЪР ЖЕЛЕВ ИВАНОВ за присъждане на Р Е Ц Е Н З И Я НА ДИСЕРТАЦИОНИННИЯ ТРУД СЪВРЕМЕННИ ЛАНДШАФТИ И АНТРОПОГЕНИЗАЦИЯ В БАСЕЙНА НА Р. САЗЛИЙКА НА АС. ДИМИТЪР ЖЕЛЕВ ИВАНОВ за присъждане на научна и образователна степен ДОКТОР Рецензент: доц.

Подробно

Приложение № 2 към чл

Приложение № 2 към чл Приложение 2 към чл. 6 (Изм. - ДВ, бр. 3 от 2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 3 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2016 г., в сила от 12.02.2016 г., изм. - ДВ, бр. 3 от 2018 г.) Информация за преценяване

Подробно

РЕЗЮМЕ Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен представлява страте

РЕЗЮМЕ Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен представлява страте РЕЗЮМЕ Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен представлява стратегически документ с ясно обусловен пространствен характер

Подробно

Типове на растеж на смесени насаждения от смърч, ела и бук

Типове на растеж на смесени насаждения от смърч, ела и бук УПРАВЛЕНИЕ И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ 3/2012 (34) MANAGEMENT AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT 3/2012 (34) Румен Петрин 1, Ивайло Марков 1, Иван Михов 2 1 Институт за гората, Българска академия на науките, София 2

Подробно