Н А Р Е Д Б А 1 За поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Мездра Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1 Настоящата Наредба урежда

Размер: px
Започни от страница:

Download "Н А Р Е Д Б А 1 За поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Мездра Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1 Настоящата Наредба урежда"

Препис

1 Н А Р Е Д Б А 1 За поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Мездра Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1 Настоящата Наредба урежда поддържането и опазването на обществения ред и чистотата на територията на община Мездра, с цел осигуряване условия за спокойствие, труд и отдих на гражданите. Чл. 2 С тази наредба се определят задълженията на гражданите, учрежденията, организациите и търговските субекти по поддържането и опазването на обществения ред и чистотата на Общината, както и реда за констатиране на нарушенията и налагане на санкции при неизпълнението им. Чл. 3 Тази наредба се прилага на територията на община Мездра и е задължителна за всички лица, които живеят или временно пребивават на територията на Общината, както и за фирмите и поделенията им, организациите и учрежденията, развиващи дейност на територията на Общината. Глава втора ОБЩЕСТВЕН РЕД Раздел първи ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ Чл. 4 Забранява се извършването на всякаква дейност, водеща до замърсяване на околната среда или причиняваща шум, отделяне на прах, вибрации, излъчвания, замърсявания и други над допустимите норми. Чл. 5 Не се разрешава: 1. Извършването на дейности от битов и стопански характер в жилищните сгради и в близост до тях, с които се нарушава спокойствието на останалите живущи от часа до часа и от часа до часа а в почивните и празнични дни от часа до часа; 2. Извършване на действия, нарушаващи обичайните норми на морал и поведение по улици, площади, паркове и други обществени места; 3. На родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00

2 ч., ако детето е навършило 14, но не е навършило 18- годишна възраст. 4. Поставянето на външни озвучителни уредби извън туристически, търговски, обществени и жилищни сгради. 5. Провеждането на сватбени, семейни и други частни събирания на места, общинска собственост, като тротоари, площади, улици, междужилищни пространства, градини, паркове и други територии, както и в открити частни имоти, с които се нарушава общественият ред и спокойствието на гражданите, с изключение на случаите, в които има писмено разрешение от Общинска администрация. Чл. 6 Забранява се къпането във водоеми и други водни площи, освен предназначените за тази цел. Чл. 7 Забранява се носенето на предмети застрашаващи живота на гражданите /боксове, вериги и др. / на спортни и други масови прояви. Раздел втори ТРАНСПОРТ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО Чл. 8 /1/ Кмета на общината определя места за паркиране. /2/ Местата за паркиране по ал. 1 се обозначават с пътни знаци, пътна маркировка и надписи, чрез които се указват условията за паркиране. /3/ Общинският съвет може да определи такса за паркиране в местата по ал. 1. Чл. 9 Забранява се: 1. Движението и паркирането на МПС и превозни средства с жива тяга по тротоари, алеи на градини и паркове, и зелени площи. 2. Движението на превозни средства с животинска тяга по двете платна на Ал.Стамболийски в гр.мездра, ограничени в пространството между ул. Янко Сакъзов и ул. Св.св.Кирили и Методий, което се обозначава със съответни знаци. 3. Движението на превозни средства с жива тяга, на които не е поставена престилка за събиране на изпражненията. 4. Използуването на площадките за отдих и детските площадки за паркиране и ремонт на МПС. 5. Движение, спиране и паркиране на МПС по затворените за движение улици. 6. Преминаването и паркирането на МПС по ЦГЧ във пространствата ограничени от Дом на железничаря, училище Христо Ботев, Поща, Кино Роял, ХК Родина, приемно здание на ЖП гара, Сграда на Общинска администрация, Банка Хеброс и жилищни сгради по ул. Г.Димитров 3 17.

3 7. Ограждането, поставянето на съоръжения по улици, площадки и алеи в жилищните райони и откритите паркинги за паркиране на МПС. 8. Складирането на строителни и други материали по тротоарните платна без издадено разрешение за строеж, осигурено заграждане и заплащане на определена такса. 9. Домуването на автобуси и товарни автомобили, извън определените със заповед на Кмета на Община Мездра площадки за тази цел. 10. Складиране на сняг в района на кръстовищата срещу пешеходните пътеки. 11. Натрупване на сняг върху тротоарите по начин, възпрепятващ преминаването на пешеходците. 12. Оставяне на сняг в обсега на гаражите. 13. Натрупване на сняг върху и в близост до уличните решетки на отоците, с което се възпрепятства оттичането на водата от разтопения сняг. Чл. 10 Допуска се по изключение движение, спиране и паркиране на МПС в забранените за движение улици със специално издадени за целта пропуски: a. за товаро- разтоварна дейност на търговските обекти, с продължителност от 30 минути; б. за собствениците на МПС, живеещи на съответната улица; в. служебни пропуски. г. поименни пропуски за инвалиди. Раздел трети ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ Чл. 11 Забранява се извършване на нестационарна и разносна търговска дейност: 1.Без издадено разрешително от общинска администраиця. 2.Извън определените места. Чл. 12 Задължават се лицата извършващи нестационарна търговия, след приключване на работа да почистят района и да извеждат подвижните щандове извън определеното им място за дейност.

4 Чл. 13 Забранява се: Отм. Решение ВАС/ г. 1.Продажба и сервиране на алкохол на лица в нетрезво състояние и на лица известни като алкохолно зависими. Отм. Решение ВАС/ г. 2.Продажба, сервиране и консумация на спиртни напитки и продажба на цигари на лица под 18 години в развлекателни заведения, търговски обекти, паркове и други обществени места. 3. Посещения на питейни заведения, дискотеки и интернет клубове за лица до 16 години без придружител от часа до часа. 3 а. Достъпа на лица, носещи газово и хладно оръжие в заведения, дискотеки, училища, държавни и общински учреждения. Отм. Решение ВАС/ г. 4.Рекламирането на алкохол и тютюневи изделия. 5. Реклама на произведения с открито порнографско съдържание. 6. Продажба и консумация на семки по улиците и площадите. 7. Продажба на открито на месо, риба, сладкарски произведения, месни и тестени изделия, закуски и млечни продукти. 8. Използването на улиците и тротоарите пред търговските обекти, заведенията за обществено хранене и други за складове на стоки и амбалаж. 9.Будки, павилиони, сергии и други за нуждите на търговията, битовото обслужване и информацията, не могат да се поставят по тротоарите, в градинките, парковете и други свободни обществени пространства без съответното разрешение от общинската админстрация. 10. Организиране на улични хазартни игри. Чл. 14 Задължават се ръководителите на организации, търговски дружества и ЕТ да осигуряват незабавно прибиране на стоките и всички видове амбалаж, след разтоварването им пред търговските обекти, заведения за обществено хранене и други. Чл. 15 Собстениците отговарят и поддържат в изправност светлинните реклами и рекламните надписи, и в добро естетическо състояние фасадите, витрините и изображенията по стените на сградите. Чл. 16 Надписите по фасадите и витрините на магазини, заведения, ателиета и учреждения да се изписват на български език, с изключение на запазените търговски марки и шрифтове по Закона за патентите. Чл. 17 Работното време на търговските обекти се определя от собственика, наемателя или ползувателя, съгласувано с Кмета на общината, а за питейните заведения, дискотеките и тези с денонощен режим и с РПУ Мездра и РУ Транспортна полиция гр.мездра /за охраняванете от тях територии/.

5 Раздел четвърти ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ДЕЙНОСТТА НА РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ Чл. 18./1/ Религиозни дейности могат да развиват само регистрирани по надлежния ред религиозни общности и вероизповедания. /2/ Всички религиозни общности и вероизповедания следва да имат регистрация по Закона за вероизповеданията, за да получат регистрация на местните си поделения в Община Мездра. Чл. 19. Вероизповеданията могат да имат местни поделения, съгласно уставите си. Местните поделения на религиозните общности се вписват от кмета на Община Мездра според населеното място, където е седалището им, при условията на уведомителен режим, в 7-дневен срок, на основание на заявление от централното ръководство на вероизповеданието или упълномощено от него лице съгласно устава. Заявлението включва: 1. съдебното решение на Софийския градски съд за регистрация на вероизповеданието и неговото централно ръководство, съответно пълномощно на лицето, упълномощено от централното ръководство; 2. удостоверение от централното ръководство за лицата, които го представляват в съответната община, седалището и адреса на местното поделение. Чл. 20 /1/ В Община Мездра се води регистър, в който се вписват: 1. вероизповеданието, към което принадлежи местното поделение; 2. седалището и адреса на местното поделение; 3. трите имена на членовете на ръководния орган на местното поделение. /2/ Не могат да получат вписване в регистъра на Община Мездра или съществуващото такова се заличава, ако вероизповеданието е български филиал на забранена от Европейския съюз религиозна общност. /3/ Кметът уведомява Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет за извършеното вписване в 3-дневен срок от вписването в регистъра. Чл. 21. (1) Местата за извършване на религиозните обреди и събирания се определят със заповед на Кмета на Община Мездра.

6 /2/ Забранява се каквато и да е било дейност на вероизповеданията в детските и учебните заведения, противоречаща на Закона за предучилищното и училищно образование, както и на всички места на които се събират деца. Чл. 22. /1/ Публичните прояви и церемонии на открито на вероизповеданията и религиозните общности, включително и публично изразяване на верски убеждения от представители на надлежно регистрирани вероизповедания, се осъществява при спазване изискванията и по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 12 от Закона за вероизповеданията. /2/ Публичното изразяване на верски убеждения от представители на надлежно регистрирани вероизповедания в предвидените за богослужение или религиозни събрания места е свободно, доколкото не нарушава други разпоредби, свързани с опазването на обществения ред. /3/ Свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица, съгласно чл.37, ал.2 от Конституцията. /4/ Религиозните общности и институции, както и верски убеждения, не могат да се използват за политически цели. /5/ Религиозните общности и институции не могат да включват в дейността си малолетни лица, освен с изричното съгласие на техните родители или настойници. Непълнолетните лица могат да бъдат включвани в дейността на религиозните общности и институции, освен ако има изричното несъгласие на техните родители или попечители. Чл. 23. /1/ Забраняват се публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал, традиции и добрите нрави. /2/ Забранява се публичното изразяване на верски убеждения от представители на вероизповедания и/или религиозни общности, които не са регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията. /3/ Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без изразено от страна на последните изрично предварително съгласие за това. /4/ Забранява се извършване на религиозна пропаганда по улици, площади, пазари и други публични пространства на населените места от регистрираните поделения на вероизповеданията на територията на община Мездра извън определените места за богослужение или религиозни събрания

7 посредством продажба или раздаване на безплатни печатни материали брошури, диплянки, книги и други. /5/ Забранява се публично носене на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са несъвместими с морала и традициите на официалната религиозна общност в Република България. /6/ В своята дейност вероизповеданията не могат да използват психотропни, наркотични и упойващи вещества или хипнотични и други методи, водещи до частична или пълна промяна в съзнанието на човека. /7/ Забранява се рекламирането на чудодейни, лечебни, целителни ефекти от дейността на вероизповеданията, освен ако последните не са с доказан клиничен ефект, удостоверен от здравните органи. Глава трета ПОДДЪРЖАНЕ НА ЧИСТОТАТА И ОПАЗВАНЕ НА ОБЩИНСКОТО ИМУЩЕСТВО Чл. 24 /1/ Поддържането в приветлив и естетичен вид на населените места изисква редовно почистване /метене, миене, снегопочистване, отстраняване на ледени висулки по стрехите на сградите, окосяване на тревните площи, окопаване на дърветата и цветните лехи и др. / на улиците, площадите, градините, парковете, зелените площи, дворовете, вътрешнокварталните пространства, терените в жилищните комплекси, общите части на сградите - етажна собственост, производствените и обществените сгради, местата край реки и водни площи в терените за краткотраен отдих, кооперативните пазари, телефонните кабини, стълбовете, пътните знаци, паркингите, табелките, афишните площи и други. /2/ Дейностите по предходната алинея се осигуряват от : 1. Работниците и служителите от специализираните поделения, съгласно специалните разпоредби, уреждащи дейността им. 2. Ръководителите на учреждения, стопански и обществени организаций, собствениците и наемателите на търговски обекти - по отношение на производствените, административни и складови помещения, гаражи, паркинги, кооперативни пазари и други имоти, които управляват и стопанисват, както и прилежащите територий. 3. Председателите на управителните съвети на етажните собствености, чистачите и портиерите - по отношение на общите части на сградите и прилежащите територий.

8 4. Гражданите по отношение на индивидуалните дворове, сгради, постройки и съоръжения с прилежащите им територий. /3/ Прилежащи територии са тротоарните платна пред улицата на поземлените имоти за индивидуално жилищно строителство, както и площите около жилищните сгради в кварталите за комплексно жилищно строителство. /4/ Собствениците или наемателите на всички обществени обекти са задължени да поставят пред обектите пепелници, както и да ги почистват редовно. Чл. 25 Забраняват се: 1. Действия и прояви, с които се замърсяват или повреждат улици, тротоари, площади, паркове, градини, пазари, зелени площи, осветителни тела, афишни места, декоративни елементи, пътни съоръжения и принадлежности на уличната, пътната и алейна мрежа /знаци, табели, ограждения, пейки и др/. 2. Хвърлянето на бомбички и др. запалителни материали, паленето на огън и хвърляне на неугасени предмети по улици, контейнери за битови отпадъци от всякакъв вид, паркове, културни, спортни и др. обществени места както и налагането на строг контрол върху продажбата и употребата на пиротехнически изделия с увеселителна цел. 3. Извършване на огнеопасни и взривоопасни работи без съответно разрешение за тях. 4. Задимяване и запрашаване, породено от отвеждане на дим и газове през прозорци, витрини, стени и балкони. 5. Запалване на отпадъци, листа, гуми и смоли на обществени места, върху зелени площи, улици, тротоари и площадки. 6. Изливане на вода от балконите и прозорците на сградите. 7. Допускане изтичане на фекални води поради несвоевременното почистване на попивни и черпателни ями. Чл. 26 Забранява се: 1. Отсичане, изкореняване или кастрене на дървета, по улиците и парковете без писмено разрешение, издадено от Кмета на Общината. 2. Късането и изкореняването на цветя, храсти и дръвчета в зелените площи и парковете. 3. Ловенето и унищожаването на полезен дивеч, птички и др; събирането на яйцата им и повреждането на хранилките в парковете, градини и др. места. 4. Разлепването на афиши, реклами, съобщения, обяви, некролози, нагледни агитационни материали и други извън определените за целта места.

9 5. Повреждането на обяви, реклами, съобщения и др. подобни материали, поставени на определените за целта места. 6. Повреждане или разместването на съдове за смет, табели и съоръжения и др., поставени намяста за общо ползуване. 7. Писането по фасадите и входовете на сградите и повреждането им по друг начин. 8. Копаенето и вземането на пръст от синури и пътища, вземането на пясък и чакълот коритата на реките и други места, освен определените от общината. 9. Отсичането на дълготрайни декоративни дървета в частни имоти в строителните граници на населените места без разрешение от кмета на общината. Чл. 27 Местата за изтупване на подови настилки и други от балконите и прозорците, както и местата за простиране на дрехи се определят с Правилника за вътрешния ред на етажната собственост. Чл. 28 Сметта, разпиляна при събирането й от сметосъбирачната машина се почиства от лицата, които я обслужват. Чл. 29 Санкционира се: 1. Разкопаването на улици, тротоари и земни площи без предварително писменно разрешение от съответните общински органи, освен при аварийни случаи, при които те се уведомяват след започване на разкопаването. 2. Неизвършване на съответните възстановителни работи в срок или некачественото им изпълнение. 3. Повреждането на паметници на културата, осветителни тела, декоративни елементи, огради, тротоари и бордюри по улици, площади, и тревни площи, паркове и градини, пътни съоръжения и принадлежности на уличната, пътна и алейна мрежа /пътни знаци, табели, указатели, аварийно осветление, ограждения, скамейки, чакални и др. / тел. Апарати за общо ползване, спирки на градския транспорт от граждани, физически и юридически лица. 4. Замърсяването и неподдържането на използваните зелени и тротоарни площи от физически и юридически лица, извършващи търговска дейност. 5. Ограждане и ползване на тротоарното платно и междублоковите пространства, при което се променя предназначението им. Чл. 30 Задължават се гражданите и организациите при отваряне на зимнични, тротоарни и улични шахти да обезопасяват същите чрез ограждане, като поставят съответната сигнализация.

10 Глава четвърта АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ Раздел първи ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 31 /1/ За допуснати нарушения по тази наредба се налагат административни наказания на нарушителите. /2/ За нарушения, извършени при осъществяване дейността на предприятия, учреждения и организации, отговарят работниците и служителите, които са ги извършили, както и ръководителите, които са наредили или допуснали да бъдат извършени. Чл. 32 Наказанията по настоящата наредба се налагат от Кмета на Общината или упълномощен заместник. Чл. 33 Актовете за установяване на нарушенията сес съставят от органите при Община Мездра или кметствата на населени места в Общината, органите на РПУ Мездра РУ Транспортна полиция гр.мездра и др.контролни органи, упълномощени поименно със заповед на Кмета на Общината. Чл. 34 Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления става по реда, определен в ЗАНН. Чл. 35 /1/ За явно маловажни и лесно отстраними нарушения се връчват предписания на нарушителя с определяне срок за отстраняването им. /2/ При изтичане срока на предписанието и неизпълнението му, на нарушителя се съставя акт в съответствие с правилата на тази наредба. Раздел втори САНКЦИИ Чл.36 /1/ Който в нарушение на чл.4 извърши дейност и от това последва замърсяване на ОС или причини шум, отделяне на прах, вибрации, излъчвания, замърсявания и др. над допустимите норми, се наказва с глоба от 10 до 200 лева. /2/ Когато нарушението по ал.1 е извършено от ЮЛ или ЕТ, се налага имуществена санкция в размер от 100 до 500 лв. Чл.37 Който наруши разпоредбите на чл. 5, т.1 и 2, се наказва с глоба от 20 лв. до 300 лв. Чл.38 Родител, настойник, попечител или друго лице, което полага грижи за дете, което наруши чл.5, т.3, или родител, попечител или друго лице, което полага грижи за дете, което не осигури придружител по чл.5, т.3, се наказва с глоба или имуществена санкция от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - с глоба или имуществена санкция от 500 до 1000 лв.

11 Чл.39 Който наруши разпоредбите на чл.6 и чл. 7 се наказва с глоба от 10 лв. до 100 лв. Чл.40 Който наруши разпоредбите на чл.9, т се наказва с глоба от 10 до 200 лв. Чл.41 Който в нарушение на чл.11 извършва нестационарна и разносна търговска дейност, без издадено разрешително от Общинската администрация или извън определените от Общината места за това се наказва с глоба от 50 лв. до 200 лв. Чл.42 Лица, извършващи нестационарна търговия, не почистили района след приключване на работа или не извели подвижните щандове извън определените за това места се наказват с глоба от 10 до 100 лв.. Чл.43 /1/ Който извърши нарушение на разпоредбите на чл. 13 т. 3, 3 а, 5-10 се наказва с глоба от 10 лв. до 100 лв. /2/ Когато нарушението по ал. 1 е извършено от ЮЛ или ЕТ, се налага имуществена санкция в размер от 100 до 500 лв.. Чл. 44 За допуснати нарушения по чл.чл. 14; 15 и 16 на виновните лица се наказват с глоба от 50 лв. до 200 лв. Чл. 45 При констатиране работа на търговски обект извън определеното и съгласувано работно време, Кмета на общината го променя едностранно, а при следващо нарушение спира дейността на обекта за срок от 3 месеца. Чл. 46 За нарушения, констатирани по Глава втора, Раздел четвърти ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ДЕЙНОСТТА НА РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ на виновните лица се налага глоба в размер от 200 до 1500 лв.. Чл.47 /1/ За неизпърнение на изискванията на Чл.24 на виновните лица се налага глоба в размер от 20 до 200 лева, а на Еднолични търговци и Юридически лица имуществена санкция в размер от 20 до 200 лева. /2/ На лица извършили нарушение разпоредбите на чл. 25 т. 1-7; чл. 26 т. 1-9 се налага наказание глоба от 10 лв. до 200 лв. Чл.48 Който в нарушение разпоредбите на чл. 27 изтупва подови настилки и други извън определените за това места с Правилника за вътрешния ред на етажната собственост се наказва с глоба от 10 лв. Чл.49 /1/ За допуснати нарушения рапоредбата на чл.28 и непочистване на разпиляна при събирането и от сметосъбирачната машина, на виновните лица се налага наказание глоба от 10 лв. до 50 лв. /2/ При системно допускани нарушения на чл. 29 на ръководителя на съответното предприятие се налага наказание глоба от 50 лв. до 200 лв. Чл.50 Който извърши нарушения на чл. 29 т. 1-5, се наказва с глоба от 50 лв. до 200 лв. Чл.51 Който в нарушение разпоредбата на чл. 30 разреши, допусне или извърши отваряне на зимнични, тротоарни и улични шахти без да обезопаси същите чрез ограждане и поставяне на съответната сигнализация се наказва с глоба от 20 лв. до 50 лв.

12 Глава пета ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ 1 Настоящата наредба се приема на основание чл. 22 от ЗМСМА и отменя Наредба 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Мездра, приета на заседание на Общински съвет Мездра с решение 80 / протокол 14 от година. 2 Настоящата Наредба 1 е приета с решение 142 / протокол 18 от г. на ОбС Мездра и влиза в сила 30 дни след приемането и. Изменения и допълнения : решение 165, протокол 20/ г. решение 315, протокол 31/ г. решение 170, протокол 14/ г. решение 138, протокол 10/ г. решение 417, протокол 25/ г. решение 441, протокол 27/ г. решение 780, протокол 50/ г. решение 27, протокол 4/ г. решение 163, протокол 12/ г. ПРЕДСЕДАТЕЛ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ МЕЗДРА:/п/ /Яна Нинова/

13 Наредба за изменение и допълнение на Н А Р Е Д Б А 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Мездра 1.В Глава втора Обществен ред се създава нов Раздел четвърти: Раздел четвърти ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ДЕЙНОСТТА НА РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ Чл. 18.(1) Религиозни дейности могат да развиват само регистрирани по надлежния ред религиозни общности и вероизповедания. (2) Всички религиозни общности и вероизповедания следва да имат регистрация по Закона за вероизповеданията, за да получат регистрация на местните си поделения в Община Мездра. Чл. 19. Вероизповеданията могат да имат местни поделения, съгласно уставите си. Местните поделения на религиозните общности се вписват от кмета на Община Мездра според населеното място, където е седалището им, при условията на уведомителен режим, в 7-дневен срок, на основание на заявление от централното ръководство на вероизповеданието или упълномощено от него лице съгласно устава. Заявлението включва: 1. съдебното решение на Софийския градски съд за регистрация на вероизповеданието и неговото централно ръководство, съответно пълномощно на лицето, упълномощено от централното ръководство; 2. удостоверение от централното ръководство за лицата, които го представляват в съответната община, седалището и адреса на местното поделение. Чл. 20 (1) В Община Мездра се води регистър, в който се вписват: 1. вероизповеданието, към което принадлежи местното поделение; 2. седалището и адреса на местното поделение; 3. трите имена на членовете на ръководния орган на местното поделение. (2) Не могат да получат вписване в регистъра на Община Мездра или съществуващото такова се заличава, ако вероизповеданието е български филиал на забранена от Европейския съюз религиозна общност. (3) Кметът уведомява Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет за извършеното вписване в 3-дневен срок от вписването в регистъра.

14 Чл. 21. (1) Местата за извършване на религиозните обреди и събирания се определят със заповед на Кмета на Община Мездра. (2) Забранява се каквато и да е било дейност на вероизповеданията в детските и учебните заведения, противоречаща на Закона за предучилищното и училищно образование, както и на всички места на които се събират деца. Чл. 22. (1) Публичните прояви и церемонии на открито на вероизповеданията и религиозните общности, включително и публично изразяване на верски убеждения от представители на надлежно регистрирани вероизповедания, се осъществява при спазване изискванията и по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 12 от Закона за вероизповеданията. (2) Публичното изразяване на верски убеждения от представители на надлежно регистрирани вероизповедания в предвидените за богослужение или религиозни събрания места е свободно, доколкото не нарушава други разпоредби, свързани с опазването на обществения ред. (3) Свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица, съгласно чл.37, ал.2 от Конституцията. (4) Религиозните общности и институции, както и верски убеждения, не могат да се използват за политически цели. (5) Религиозните общности и институции не могат да включват в дейността си малолетни лица, освен с изричното съгласие на техните родители или настойници. Непълнолетните лица могат да бъдат включвани в дейността на религиозните общности и институции, освен ако има изричното несъгласие на техните родители или попечители. Чл. 23. (1) Забраняват се публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал, традиции и добрите нрави. (2) Забранява се публичното изразяване на верски убеждения от представители на вероизповедания и/или религиозни общности, които не са регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията. (3) Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без изразено от страна на последните изрично предварително съгласие за това. (4) Забранява се извършване на религиозна пропаганда по улици, площади, пазари и други публични пространства на населените места от регистрираните поделения на вероизповеданията на територията на община Мездра извън определените места за богослужение или религиозни събрания посредством продажба или раздаване на безплатни печатни материали брошури, диплянки, книги и други. (5) Забранява се публично носене на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са

15 несъвместими с морала и традициите на официалната религиозна общност в Република България. (6) В своята дейност вероизповеданията не могат да използват психотропни, наркотични и упойващи вещества или хипнотични и други методи, водещи до частична или пълна промяна в съзнанието на човека. (7) Забранява се рекламирането на чудодейни, лечебни, целителни ефекти от дейността на вероизповеданията, освен ако последните не са с доказан клиничен ефект, удостоверен от здравните органи. 2. В Глава четвърта Административно наказателни разпоредби, Раздел втори Санкции, чл.46 се изменя, както следва: Чл.46 За нарушения, констатирани по Глава втора, Раздел четвърти ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ДЕЙНОСТТА НА РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ на виновните лица се налага глоба в размер от 200 до 1500 лв.. 3.Наредбата за Изменение и допълнение на Наредба за поддържане и опазване на обществения ред, приета с Решение 163, взето с Протокол 12 от г. на Общински съвет Мездра влиза в сила след изтичане на законоустановеният срок за упражняване на контрол за законосъобразност. ПРЕДСЕДАТЕЛ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ МЕЗДРА:/п/ /Яна Нинова/

Наредба за именуване и преименуване на обекти с общинско значение на територията на Община Девин

Наредба за именуване и преименуване на обекти с общинско значение на територията на Община Девин Наредба ЗА ИМЕНУВАНЕ И ПРЕИМЕНУВАНЕ НА ОБЕКТИ С ОБЩИНСКО ЗНАЧЕНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ДЕВИН Девин, 2010 г. Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 1 / 7 Чл.1. Настоящата Наредба урежда условията и реда за именуване

Подробно

Microsoft Word - Naredba za obst.red

Microsoft Word - Naredba za obst.red О Б Щ И Н А К О З Л О Д У Й НАРЕДБА 1 НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И ЗАЩИТА ОБЩЕСТВЕНОТО ИМУЩЕСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КОЗЛОДУЙ Козлодуй Февруари 2002 г. РЕГИСТРАЦИЯ НА ИЗВЪРШЕНИТЕ

Подробно

No Title

No Title НАРЕДБА за обществения ред на територията на Столична община СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ Приета с Решение 676 по Протокол 61 от 27.09.2018 г., в сила от 1.12.2018 г., с изключение на чл. 5, ал. 1 и чл. 17,

Подробно

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ 1000 София, ул. Московска 33, Тел , Факс ,

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ 1000 София, ул. Московска 33, Тел , Факс , СТОЛИЧНА ОБЩИНА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ 1000 София, ул. Московска 33, Тел. 93 77 591, Факс 98 70 855, e-mail: info@sofiacouncil.bg, http://www.sofiacouncil.bg Р Е Ш Е Н И Е 6 7 4 на Столичния общински

Подробно

Н А Р Е Д Б А ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ И БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО В ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ Глава І. Общи положения Чл. 1. Разпоредбите на тази наредба се прилагат на

Н А Р Е Д Б А ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ И БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО В ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ Глава І. Общи положения Чл. 1. Разпоредбите на тази наредба се прилагат на Н А Р Е Д Б А ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ И БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО В ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ Глава І. Общи положения Чл. 1. Разпоредбите на тази наредба се прилагат на територията на гр. Търговище и населените места от

Подробно

докладна промяна наредба кучета

докладна промяна наредба кучета О Б Щ И Н А Ш У М Е Н 9700 гр. Шумен, бул. Славянски 17, тел./факс: 054/800400, e-mail: mayor@shumen.bg, http://www.shumen.bg ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 OHSAS 18001:2007 До проф. д.т.н. инж. Борислав

Подробно

Microsoft Word - Rezume_amended_Drug Law_SG60_ [4]

Microsoft Word - Rezume_amended_Drug Law_SG60_ [4] Резюме за изменение на ЗПЛХМ- ДВ, бр.60/07.08.2012 В глава четиринадесета Административни разпoредби от ЗПЛХМ - ДВ, бр.60/07.08.2012 г. са направени изменения в член 289 и член 291. Промените в посочените

Подробно

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ГОДЕЧ Н А Р Е Д Б А ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПИСВАНЕ, ОТПИСВАНЕ И ПРЕМЕСТВАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКАТА ДЕТСКА ГРАДИНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА О

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ГОДЕЧ Н А Р Е Д Б А ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПИСВАНЕ, ОТПИСВАНЕ И ПРЕМЕСТВАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКАТА ДЕТСКА ГРАДИНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА О ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ГОДЕЧ Н А Р Е Д Б А ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПИСВАНЕ, ОТПИСВАНЕ И ПРЕМЕСТВАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКАТА ДЕТСКА ГРАДИНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ГОДЕЧ ПРИЕТА НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.59, АЛ.1 ОТ ЗАКОНА

Подробно

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ

НАЦИОНАЛНО  СДРУЖЕНИЕ НАРЕДБА 11 за гробищните паркове на територията на Община Правец ------------------------------------------- П р а в е ц, 2013 година Раздел І Общи положения Чл.1. (1) Тази наредба урежда управлението

Подробно

Microsoft Word - предложение наредба 2_MD -тодор.doc

Microsoft Word - предложение наредба 2_MD -тодор.doc ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ Г А Б Р О В О П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е от Таня Венкова Христова - Кмет на Община Габрово, ОТНОСНО: Приемане на Изменение и допълнение на Наредба 2 за използване и опазване на улиците, тротоарите,

Подробно

СЪОБЩЕНИЕ На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове (ЗНА), проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето

СЪОБЩЕНИЕ На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове (ЗНА), проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето СЪОБЩЕНИЕ На основание чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове (ЗНА), проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги

Подробно

NAREDBA-Register FIN

NAREDBA-Register FIN Проект! НАРЕДБА За реда и начина за водене на регистъра на лицата, които извършват внос, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне или предлагане на напитки Глава първа

Подробно

Проект! НАРЕДБА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕГИСТЪР Глава първа. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С наредбата се уреждат: 1. редът за воденето, поддържането и п

Проект! НАРЕДБА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕГИСТЪР Глава първа. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С наредбата се уреждат: 1. редът за воденето, поддържането и п Проект! НАРЕДБА ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕГИСТЪР Глава първа. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С наредбата се уреждат: 1. редът за воденето, поддържането и ползването на Националния туристически регистър относно

Подробно

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ОБЩИНА ПРАВЕЦ, СОФИЙСКА ОБЛАСТ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ОБЩИНА ПРАВЕЦ, СОФИЙСКА ОБЛАСТ НАРЕДБА 20 за социално подпомагане на граждани от бюджета на Община Правец ------------------------------------------- П р а в е ц, 2008 година Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 2 Чл.1. С тази Наредба се определя

Подробно

ОБЩИНСКИ С Ъ В Е Т ПРИ ОБЩИНА К Р И Ч И М 4220 гр. Кричим, пл. Обединение 3, тел /23 46, факс 03145/23 51 e mail: Р Е Ш Е Н И

ОБЩИНСКИ С Ъ В Е Т ПРИ ОБЩИНА К Р И Ч И М 4220 гр. Кричим, пл. Обединение 3, тел /23 46, факс 03145/23 51 e mail: Р Е Ш Е Н И ОБЩИНСКИ С Ъ В Е Т ПРИ ОБЩИНА К Р И Ч И М 4220 гр. Кричим, пл. Обединение 3, тел. 03145/23 46, факс 03145/23 51 e mail: obs_krichim@abv.bg Р Е Ш Е Н И Е 52 Протокол 5 от 21.03.2016 година ОТНОСНО: Предложение

Подробно

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТЪРГОВИЩЕ 7700 Търговище, пл. Свобода Телефон: 0601/68 655; факс: 0601/ Н А Р Е Д Б

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТЪРГОВИЩЕ 7700 Търговище, пл. Свобода Телефон: 0601/68 655; факс: 0601/ Н А Р Е Д Б ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТЪРГОВИЩЕ 7700 Търговище, пл. Свобода Телефон: 0601/68 655; факс: 0601/63 322 e-mail:obs@targovishte.bg; www.targovishte.bg Н А Р Е Д Б А ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ И БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО В ОБЩИНА

Подробно

Препис-извлечение от протокол № 13

Препис-извлечение от протокол № 13 Препис-извлечение от протокол 13 от 30.08.2012 година на заседание на Общински съвет Стражица по т.4 от дневния ред: Изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси

Подробно

No Title

No Title Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г.) (1) Производството на винено грозде, вино и други продукти от грозде или вино се осъществява от юридически и физически лица, които са вписани в регистъра при Националната

Подробно

Р Е ПУ Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я

Р Е ПУ Б Л И К А    Б Ъ Л Г А Р И Я Р Е ПУ Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е Т ПОСТАНОВЛЕНИЕ 329 от 8 декември 2004 г. за приемане на Наредба за условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени

Подробно

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 200

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 200 ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 2008 г., бр. 35 от 2009 г., бр. 100 от 2010 г., бр. 39

Подробно

О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т М А Д Ж А Р О В О, О Б Л А С Т Х А С К О В О П Р Е П И С И З В Л Е Ч Е Н И Е От решение 120 протокол 17/ г. на Общ

О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т М А Д Ж А Р О В О, О Б Л А С Т Х А С К О В О П Р Е П И С И З В Л Е Ч Е Н И Е От решение 120 протокол 17/ г. на Общ От решение 120 протокол 17/ 18.05.2017г. на Общински съвет Р Е Ш Е Н И Е 120 На основание чл.21, ал.1, т.12 от ЗМСМА и чл.26а, ал.4 от Закона за народните читалища Общински съвет - Маджарово приема Доклада

Подробно

Microsoft Word - Наредба животинска тяга.doc

Microsoft Word - Наредба животинска тяга.doc Наредба за регистрация, отчет, контрол и изисквания, на които трябва да отговарят пътните превозни средства с животинска тяга в Община Брусарци (Приета с Решение 110, от Протокол 17/30.10.2012г. на Общински

Подробно

generated pdf

generated pdf ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА 24 ЗА РЕДА И УСЛОВИЯТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ, СВЪРЗАНИ С РАЗКОПАВАНЕ петък, 28 септември 2018 ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДИМИТРОВГРАД Д О К Л А Д Н А З

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - СМОЛЯН О Б Я В Л Е Н И Я г. Обявление по АДМД 365/2017г. Административен съд - Смолян, на о

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - СМОЛЯН О Б Я В Л Е Н И Я г. Обявление по АДМД 365/2017г. Административен съд - Смолян, на о РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - СМОЛЯН О Б Я В Л Е Н И Я 2 0 1 7 13.12.2017г. Обявление по АДМД 365/2017г. Административен съд - Смолян, на основание чл. 185 от АПК е образувал адм. д. 365/2017

Подробно

14617

14617 ПРАВИЛА за реда на ползване на училищните автобуси, предоставени от министерството на образованието и науката на община Шумен за превоз на деца и ученици I. Общи положения: 1.Училищните автобуси са предоставени

Подробно

Т А Р И Ф А За базисните наемни цени за отдаване под наем на общински недвижими имоти лв./кв.м месечен. Приета с Решение 192/ г /Променена с

Т А Р И Ф А За базисните наемни цени за отдаване под наем на общински недвижими имоти лв./кв.м месечен. Приета с Решение 192/ г /Променена с Т А Р И Ф А За базисните наемни цени за отдаване под наем на общински недвижими имоти лв./кв.м месечен. Приета с Решение 192/15.02.2005г /Променена с р-е 213/24.03.2005г.; р-е 411/30.03.2006г.; р-е 542/21.12.06г.;

Подробно

Наредба предучилищно образование

Наредба предучилищно образование НАРЕДБА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНА МОНТАНА /приета с Решение 305/27.10.2016 г. изм. с р-е 1021/28.02.2019 г./ Глава първа ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ Чл. 1. С тази наредба се определят:

Подробно

ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА НАСТОЙНИЧЕСТВО И ПОПЕЧИТЕЛСТВО Правно основание Административнопроцесуален кодекс, Глава единадесета (чл. 153 и сл.) от С

ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА НАСТОЙНИЧЕСТВО И ПОПЕЧИТЕЛСТВО Правно основание Административнопроцесуален кодекс, Глава единадесета (чл. 153 и сл.) от С ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА НАСТОЙНИЧЕСТВО И ПОПЕЧИТЕЛСТВО Правно основание Административнопроцесуален кодекс, Глава единадесета (чл. 153 и сл.) от Семейния кодекс (СК) Закон за гражданската регистрация

Подробно

ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ВОДОВЗЕМАНЕ И ЗА ТАКСИТЕ ЗА ВОДОВЗЕМАНЕ ОТ НАХОДИЩЕ НА МИНЕРАЛНА ВОДА ВАРВАРА, БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВ

ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ВОДОВЗЕМАНЕ И ЗА ТАКСИТЕ ЗА ВОДОВЗЕМАНЕ ОТ НАХОДИЩЕ НА МИНЕРАЛНА ВОДА ВАРВАРА, БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВ ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ВОДОВЗЕМАНЕ И ЗА ТАКСИТЕ ЗА ВОДОВЗЕМАНЕ ОТ НАХОДИЩЕ НА МИНЕРАЛНА ВОДА ВАРВАРА, БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЕНО ОТ ДЪРЖАВАТА НА ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ ЗА ПОЛЗВАНЕ И

Подробно

Microsoft Word - Naredba prilojenia.doc

Microsoft Word - Naredba prilojenia.doc П Р И Л О Ж Е Н И Я КЪМ НАРЕДБА 4/ОбС Козлодуй 1. Приложение 1- цени на отдадените под наем помещения 2. Приложение 2 цени на отдадените под наем терени 3. Приложение 3 цени за отстъпено право на строеж

Подробно

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СОПОТ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СОПОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СОПОТ РЕШЕНИЕ 169 ВЗЕТО С ПОИМЕННО ГЛАСУВАНЕ - ПРОТОКОЛ 27 ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СОПОТ, ПРОВЕДЕНО НА В ЗАСЕДАТЕЛНАТА ЗАЛА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - СОПОТ По Докладна записка 161/08.11.2013

Подробно