5

Размер: px
Започни от страница:

Download "5"

Препис

1 4. ОПЕРАТОР ЗА ИЗБОР НА ДАННИ ОТ ТАБЛИЦА За различните видове справки най-често се използва оператор SELECT. Обикновено резултатът от изпълнението му е таблица. Общ вид на оператора 1 : [ DISTINCT ] <име на атрибут> {, <име на атрибут> } FROM <име на таблица> [ WHERE <критерий за избор>] [ ORDER BY <критерий за наредба>] Тук <име на таблица> и <име на атрибут> са идентификатори; <критерий за избор> задава критерий за избор на редове от таблицата; <критерий за наредба> задава критерий за наредба на редовете в резултатната таблица Критерии за избор на редове от таблици СРАВНЕНИЯ Допустими са обичайните сравнения за езиците за програмиране, като могат да се сравняват идентични по смисъл атрибути или атрибут с идентична по смисъл константа. Особен случай е, когато стойността на някой от атрибутите е NULL, тогава резултатът е винаги UNKNOWN, дори когато двете стойности са NULL. Пример1: Извеждат се на наличните данни за касетата с номер 2: SELECT Number, NameFilm, Value, Is_here WHERE Number=2 Пример2: Извеждат се имената на клиентите, заедно с номера на абонамента и тел.номер, на тези от тях, чийто срок на абонамент приключва преди г. WHERE Srok < '20-Sep-2001' Пример3: Да се изведат имената на клиентите, заедно с номера на абонамента и срока на абонамента, на тези клиенти, които не живеят в гр. Шумен:, Town WHERE Town<> 'гр.шумен' БУЛЕВИ ИЗРАЗИ Допустими са обичайните булеви операции NOT, AND и OR. Особеност в езика SQL е тризначната логика, при която предикатите приемат една от трите стойности: TRUE, FALSE или UNKNOWN (с изключение на предикатите: IS NULL, EXISTS и UNIQUE). Ако една стойност е NULL, то сравнението й с произволна стойност, включително и стойност NULL, е неопределено (изключение прави предиката IS NULL). Дотолкова, доколкото не винаги предварително е ясно какви стойности ще се сравняват, се оказва, че често резултатът е непредсказуем. По долу са дадени таблиците на логическите операции NOT, AND и OR, като е включена и стойността UNKNOWN т.е. дадените таблици са за тризначна логика. 1 Общият вид на оператора ще бъде доуточняван понататък.

2 Табл.6. X TRUE FALSE UNKNOWN NOT X FALSE TRUE UNKNOWN Операцията NOT е едноаргументна и в случая се прилага над аргумента X. Табл.7. AND TRUE FALSE UNKNOWN TRUE TRUE FALSE UNKNOWN FALSE FALSE FALSE FALSE UNKNOWN UNKNOWN FALSE UNKNOWN Операциите AND и OR са двуаргументни. В таблиците операцията е посочена горе вляво, потъмнените полета са стойности на аргументите, а стойностите на резултата са на бял фон. Табл.8. OR TRUE FALSE UNKNOWN TRUE TRUE TRUE TRUE FALSE TRUE FALSE UNKNOWN UNKNOWN TRUE UNKNOWN UNKNOWN Даден е и оператор IS, който в InterBase се използва като предикат IS NULL. Табл.9. IS TRUE FALSE UNKNOWN TRUE TRUE FALSE FALSE FALSE FALSE TRUE FALSE UNKNOWN FALSE FALSE TRUE Пример1: Да се изведат регистрираните във видеотеката филми на режисьора Фелини, създадени преди 1987г.: WHERE ( Director = 'Фелини' ) AND ( Year_cr < 1987 ) Пример2: Да се изведат имената на клиентите, заедно с номера на абонамента и тел.номер, на тези клиенти, които не живеят в град Шумен: SELECT Name, Num_ab, Tel_num, Town WHERE NOT ( Town= 'гр.шумен' ) Пример3: Да се изведат имената на клиентите, заедно с номера на абонамента и тел.номер, на тези клиенти, които не живеят в гр.шумен или чийто срок на абонамент приключва преди г.: IN WHERE NOT ( Town= 'гр.шумен' ) OR Srok< '20-Sep-2001' Смисълът на предиката е проверка, дали стойността на указания атрибут принадлежи или не принадлежи на множеството от стойности, изброени в скобите. Общ вид: <име на атрибут > [ NOT ] IN ( <списък от константи > ) Пример1: Да се изведe наличната информация за клиентите, живущи в градовете Шумен, Нови Пазар и Смядово: WHERE Town= 'гр.шумен' OR Town= 'гр.нови Пазар' OR Town='гр.Смядово'

3 Един възможен запис на заявката е даден по-горе. Новият запис с предиката IN е: WHERE Town IN ( 'гр.шумен', 'гр.нови Пазар', 'гр.смядово' ) Пример2: Да се изведат данните за наличните във видеотеката касети, чиято цена за еднодневно ползване е под 4лв.: SELECT Number, NameFilm, Value, Is_here WHERE ( Value< 4 ) AND Is_here IN ( 'Д', 'д', 'Y', 'y' ) Пример3: Да се изведе наличната информация за клиентите, които са се регистрирали с адрес извън градовете Шумен, Нови Пазар, Смядово или Провадия: WHERE Town NOT IN ( 'гр.шумен', 'гр.нови Пазар', 'гр.смядово', 'гр.провадия' ) Пример4: Да се изведат номерата на абонаментите на клиентите, взели касета касети на някоя от датите г., г. или г.: SELECT Num_ab, TakeDate FROM FORM WHERE TakeDate IN ( '8-Oct-2001', '15-Oct-2001', '22-Oct-2001' ) BETWEEN Смисълът на предиката е проверка, дали стойността на указания атрибут е или не е в диапазона, указан с изразите. Общ вид: <име на атрибут > [ NOT ] BETWEEN <израз > AND <израз > Пример1: Да се изведат регистрираните във видеотеката филми, създадени между 1987г. и 1997г., включително и през тези години: Един възможен запис на заявката е: WHERE (Year_cr>=1987) AND ( Year_cr<=1997 ) Новият запис с предиката BETWEEN е: WHERE Year_cr BETWEEN 1987 AND 1997 Пример2: Да се изведат имената на клиентите заедно с номера на абонамента и тел.номер, на тези клиенти, чийто срок на абонамент приключва през месец септември 2001г.: WHERE Srok BETWEEN '01-Sep-2001' AND '30-Sep-2001' Пример3: Да се изведат номерата на касетите, заедно с името на филма, чиято цена за еднодневно ползване не е между 1.20 и 2 лева:

4 SELECT Number, NameFilm, Value WHERE Value NOT BETWEEN 1.20 AND 2.00 IS NULL В SQL има отделно условие за проверка на неопределена стойност на някой атрибут. Възможно е и отрицание на условието. Общ вид: <име на атрибут > IS [ NOT ] NULL Пример1: Да се изведат имената на клиентите, заедно с номера на абонамента и срока на абонамента, на тези клиенти, които не са дали адрес при регистрация: WHERE Adress IS NULL Пример2: Да се изведат имената на клиентите, заедно с номера на абонамента и тел.номер на тези клиенти, които при регистрация не са дали адреса си, но са дали телефонен номер: LIKE SELECT Name, Num_ab, Tel_num WHERE Adress IS NULL AND Tel_num IS NOT NULL Смисълът на предиката е проверка, дали стойността на атрибута наподобава указан шаблон. В шаблона могат да се използват два специални символа: % замества нула, един или няколко символа и _ замества точно един символ. Възможно е и отрицание на условието. Общ вид: <име на атрибут > [ NOT ] LIKE <шаблон> Пример1: Да се изведе наличната информация за клиентите с първо име Антон : WHERE Name LIKE 'Антон%' Пример2: Да се изведе наличната информация за клиентите, чиито имена съдържат низа "Иван": WHERE Name LIKE %Иван%' С така зададения шаблон, заявката извежда клиентите, в чието име се съдържа някое от имената Иван, Иванка, Иванета, Иванов, Иванова, Ивански и т.н.. Пример3: Да се изведе наличната информация за клиентките, чието фамилно име не завършва на ва : WHERE Name NOT LIKE '%ва' Пример4: Да се изведат имената на четирибуквените филми, регистрирани във видеотеката. SELECT Name, Director WHERE Name LIKE ' S '

5 В шаблона, зададен в тази заявка, първите четири символа са произволни, а останалите символи до дължината на низа, предвидена при описанието на полето (в случая char(20) ), се задават с интервал. Обърнете внимание, че InterBase допълва въведеното име до указаната при създаването на таблицата дължина с интервали Предотвратяване на избор на еднакви редове За да се предотврати появата на еднакви редове в резултатната таблица се използва служебната дума DISTINCT във фразата SELECT. Тя се поставя непосредствено преди атрибута, за когото се цели избягване на повторения на стойности. Пример1: Да се изведат данните за наличните в момента филми във видеотеката, като тези които са налични върху повече от една касета се извеждат само веднъж: SELECT DISTINCT NameFilm WHERE Is_here IN ( 'Д', 'д', 'Y', 'y' ) Пример2: Да се изведат номерата на абонаментите на клиентите, взели поне една касета на някоя от датите между г. и г. включително: SELECT DISTINCT Num_ab FROM FORM WHERE TakeDate BETWEEN '8-Oct-2001' AND '15-Oct-2001' ЗАДАЧИ ЗА САМОСТОЯТЕЛНА РАБОТА Задача1. За изхранването на животните в един зоопарк се поддържа Базата от данни ANIMALS / виж описанията на таблиците в упр.2 /. a) Да се изведе наличната информация за животните в зоопарка, от животинските видове маймуни, тигри, слонове и носорози. b) Да се изведе информация за всички животни в зоопарка, които не са месоядни, подредени по животински вид и по намаляваща ст-ст на възрастта във вида. c) Да се изведе информация за всички маймуни в зоопарка на възраст между 5 и 15 години, подредени по име. d) Да се изведе информация за всички месоядни животни в зоопарка с тегло над 20кг, подредени по животински вид и намаляваща ст-ст на теглото в рамките на вида. Задача2. За стоковата наличност в една ведомствена книжарница се поддържа Базата от данни BOOKSTORE / виж описанията на таблиците в упр.2 /. a) Да се изведе наличната информация за всички видове тетрадки в книжарницата; b) Да се изведе информация за всички стоки в книжарницата, за които наличното количество е по-голямо от 10 или единицата мярка е кашон; c) Да се изведе информация за всички стоки в книжарницата, за които цената е между 20стотинки и лев или единицата мярка е кашон или пакет. d) Да се изведат имената на фирмите доставчици, за които в БД няма данъчен номер. e) Да се изведат имената на фирмите доставчици, за които в БД няма въведен телефон, но има адрес и данъчен номер. Задача3. За обслужване на фирма за таксиметрови услуги се поддържа Базата от данни TAXI / виж описанията на таблиците в упр.2 /.: a) Да се изведат номерата на свободните в момента таксита, подредени по време на започване на смяната. b) Да се изведат всички повиквания от адреса "Латинка 13", подредени по дата и час. c) Да се проследят всички поръчки на таксито с номер 100 в периода от г. до г., подредени по дата и час. d) Да се изведе наличната информация за всички таксита от марки рено,волво,мазда и пежо с шуменска регистрация.

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 15 ноември 6 декември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 1

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 15 ноември 6 декември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 1 Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 15 ноември 6 декември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Масиви и низове 15.11-6.12.2018 г. 1 / 17 Масиви

Подробно

Информатика

Информатика ХИМИКОТЕХНОЛОГИЧЕН И МЕТАЛУРГИЧЕН УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ИНФОРМАТИКА част първа лектор: доц. д-р Атанас Атанасов Катедра Програмиране и използване на компютърни системи Лекция 3 ЛОГИЧЕСКИ ОСНОВИ НА КОМПЮТЪРНИТЕ

Подробно

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г ноември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Ма

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г ноември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Ма Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 15 29 ноември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Масиви и низове 15 29 ноември 2018 г. 1 / 16 Масиви Логическо

Подробно

Microsoft Word - Glava24.doc

Microsoft Word - Glava24.doc 2.4. Въведение в езика OQL Обектно ориентираният език на заявките OQL е един опит да се стандартизират обектноориентираните езици на заявките във форма на език, обединяващ в себе си декларативното SQL

Подробно

Програмиране на Паскал

Програмиране на Паскал Поради връзката на С++ с езика С в голяма част от литературата е прието записването С/С++. Това е найизползваният език за програмиране в света, поради което синтаксисът на някои от по-новите езици като

Подробно

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 9 ноември 2016 г. Триф

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 9 ноември 2016 г. Триф и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 9 ноември 2016 г. Трифон Трифонов (УП 16/17) и низове 9 ноември 2016 г. 1 / 5 Логическо

Подробно

Структура на програма в C - Част 2 - типове, функции

Структура на програма в C - Част 2 - типове, функции Структура на програма в C Част 2 - типове, функции Иван Георгиев, Христо Иванов, Христо Стефанов Технологично училище "Електронни системи", Технически университет, София 10 март 2019 г. И. Георгиев, Х.

Подробно

Формуляри

Формуляри 1. Основни тагове при изграждане на формуляр (form) - отварящ таг, затварящ таг - таг input, който може да съдържа няколко атрибута, няма затварящ таг и затова наклонената затваряща черта се изписва в

Подробно

Пощенска Банка Формат на входни файлове за масови плащания Съдържание: 1. Общи характеристики Плащания с кредитен превод Плащания на з

Пощенска Банка Формат на входни файлове за масови плащания Съдържание: 1. Общи характеристики Плащания с кредитен превод Плащания на з Пощенска Банка Формат на входни файлове за масови плащания Съдържание: 1. Общи характеристики.... Плащания с кредитен превод... 3 3. Плащания на заплати с кредитен превод.... Плащания с директен дебит

Подробно

2. Лексически анализ. Основни понятия и алгоритъм на лексическия анализ. Програмна структура на лексическия анализатор Цел на упражнението Упражнениет

2. Лексически анализ. Основни понятия и алгоритъм на лексическия анализ. Програмна структура на лексическия анализатор Цел на упражнението Упражнениет 2. Лексически анализ. Основни понятия и алгоритъм на лексическия анализ. Програмна структура на лексическия анализатор Цел на упражнението Упражнението представя кратко въведение в теорията на лексическия

Подробно

-

- Лениво оценяване и програмиране от по-висок ред Трифон Трифонов Функционално програмиране, спец. Информатика, 2015/16 г. 7 януари 2016 г. Трифон Трифонов (ФП-И 15/16) Лениво оценяване 7 януари 2016 г.

Подробно

КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СИСТЕМАТА tickets.ndk.bg СЪДЪРЖАНИЕ 1. Регистрация и влизане в системата Избор на събитие Избор на ме

КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СИСТЕМАТА tickets.ndk.bg СЪДЪРЖАНИЕ 1. Регистрация и влизане в системата Избор на събитие Избор на ме КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СИСТЕМАТА tickets.ndk.bg СЪДЪРЖАНИЕ 1. Регистрация и влизане в системата... 2 2. Избор на събитие...5 3. Избор на места (Попълване на заявка)... 7 4. Резервация на места...

Подробно

Структура на програма в C - Част 9 - низове от символи, C-string

Структура на програма в C - Част 9 - низове от символи, C-string Структура на програма в C Част 9 - низове от символи, C-string Иван Георгиев, Христо Иванов, Христо Стефанов Технологично училище "Електронни системи", Технически университет, София 15 май 2019 г. И. Георгиев,

Подробно

Структура на програма в C - Част 7 - масиви, оператор за индексиране, sizeof оператор

Структура на програма в C - Част 7 - масиви, оператор за индексиране, sizeof оператор Структура на програма в C Част 7 - масиви, оператор за индексиране, sizeof оператор Иван Георгиев, Христо Иванов, Христо Стефанов Технологично училище "Електронни системи", Технически университет, София

Подробно

Приложение ГРАФИК На смените за почивка в КК Албена - сезон 2019 година СМЯНА от дата: до дата: І-ва г г. ІІ-ра г. 04.0

Приложение ГРАФИК На смените за почивка в КК Албена - сезон 2019 година СМЯНА от дата: до дата: І-ва г г. ІІ-ра г. 04.0 Приложение ГРАФИК На смените за почивка в КК Албена - сезон 2019 година СМЯНА от дата: до дата: І-ва 14.06.2019г. 23.06.2019г. ІІ-ра 25.06.2019г. 04.07.2019г. ІІІ-та 06.07.2019г. 15.07.2019г. ІV-та 18.07.2019г.

Подробно

Exam, SU, FMI,

Exam, SU, FMI, Поправителен изпит по Дискретни структури задачи СУ ФМИ 29. 08. 2016 г. Име: ФН: Спец.: Курс: Задача 1 2 3 4 5 Общо получени точки максимум точки 20 20 35 30 30 135 Забележка: За отлична оценка са достатъчни

Подробно

Wolfram Mathematica & SQL

Wolfram Mathematica & SQL Wolfram Mathematica & SQL Емил Тоцев Сп. Информатика, 4 курс, група 1 б ф. номер: 0801261034 Р-л: Гл.ас. Христина Кулина ФМИ на ПУ П. Хилендарски, 23.02.2012 - Пловдив Съдържание: Въведение в DatabaseLink

Подробно

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДОКЛАДИТЕ А. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ І. Докладът трябва да е написан на компютърна програма Microsoft Word. ІІ. Файлът да бъде записан като *.do

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДОКЛАДИТЕ А. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ І. Докладът трябва да е написан на компютърна програма Microsoft Word. ІІ. Файлът да бъде записан като *.do ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДОКЛАДИТЕ А. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ І. Докладът трябва да е написан на компютърна програма Microsoft Word. ІІ. Файлът да бъде записан като *.doc. ІІІ. Името на файла трябва да е със следната структура:

Подробно

1 КаБел ЕООД Документация за софтуерния продукт КаБел ЕООД, подпомагащ организация на складовата дейност в железария Автор: Румен Ангелов История на в

1 КаБел ЕООД Документация за софтуерния продукт КаБел ЕООД, подпомагащ организация на складовата дейност в железария Автор: Румен Ангелов История на в 1 КаБел ЕООД Документация за софтуерния продукт КаБел ЕООД, подпомагащ организация на складовата дейност в железария Автор: Румен Ангелов История на версиите 1.10 *подредба име, размер в наличност екран

Подробно

Допълнения в периода Версия Модул Документи Към Права на достъп до екземпляри документи е добавено право Изтриване на док

Допълнения в периода Версия Модул Документи Към Права на достъп до екземпляри документи е добавено право Изтриване на док Допълнения в периода 25.04.2019 28.05.2019 Версия 4.42.0 Модул Документи Към Права на достъп до екземпляри документи е добавено право Изтриване на документ. Новото право е с по-нисък приоритет от правото

Подробно

Описание на интерфейсите за комуникация с ЕСТИ Автоматизирано подаване на данни за туристически регистрации към Единната система за туристическа инфор

Описание на интерфейсите за комуникация с ЕСТИ Автоматизирано подаване на данни за туристически регистрации към Единната система за туристическа инфор Описание на интерфейсите за комуникация с ЕСТИ Автоматизирано подаване на данни за туристически регистрации към Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) е възможно по следните канали: Подаване

Подробно

IATI Day 1/Junior Task 1. Trap (Bulgaria) X INTERNATIONAL AUTUMN TOURNAMENT IN INFORMATICS SHUMEN 2018 Задача 1. Капан Образуваме редица от точки, кои

IATI Day 1/Junior Task 1. Trap (Bulgaria) X INTERNATIONAL AUTUMN TOURNAMENT IN INFORMATICS SHUMEN 2018 Задача 1. Капан Образуваме редица от точки, кои Task 1. Trap (Bulgaria) Задача 1. Капан Образуваме редица от точки, които са върхове с целочислени координати в квадратна решетка. Всеки две последователни точки от редицата определят единична хоризонтална

Подробно

ИНСТРУКЦИЯ 2 ЗА НАИМЕНОВАНИЯТА НА ДОМЕЙНИТЕ И ПОДДОМЕЙНИТЕ, ИЗПОЛЗВАНИ ОТ АДМИНИСТРАЦИИТЕ Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С тази инструкция се опред

ИНСТРУКЦИЯ 2 ЗА НАИМЕНОВАНИЯТА НА ДОМЕЙНИТЕ И ПОДДОМЕЙНИТЕ, ИЗПОЛЗВАНИ ОТ АДМИНИСТРАЦИИТЕ Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С тази инструкция се опред ИНСТРУКЦИЯ 2 ЗА НАИМЕНОВАНИЯТА НА ДОМЕЙНИТЕ И ПОДДОМЕЙНИТЕ, ИЗПОЛЗВАНИ ОТ АДМИНИСТРАЦИИТЕ Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С тази инструкция се определят условията и реда за: 1. формиране на наименованията

Подробно

Microsoft Word - Primer3_1.doc

Microsoft Word - Primer3_1.doc 3.1.) Създаване на нов проект demultiplexor и нов файл demultiplexor.vhd в текстовия редактор Galaxy Стартирайте текстовия редактор Galaxy, използвайки опциите : Start > Programs > WARP > Galaxy 3.1.1.

Подробно

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА МАТЕРИАЛИ В СП

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА МАТЕРИАЛИ В СП ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА МАТЕРИАЛИ В СП. УПРАВЛЕНИЕ И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ А. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ І. Статията трябва да е написана на компютърна програма Microsoft Word. ІІ. Да бъде записана като *.doc.

Подробно

Microsoft Word - VM22 SEC55.doc

Microsoft Word - VM22 SEC55.doc Лекция 5 5 Диференциални уравнения от първи ред Основни определения Диференциално уравнение се нарича уравнение в което участват известен брой производни на търсената функция В общия случай ( n) диференциалното

Подробно

ICS Natioanal

ICS Natioanal РЪКОВОДСТВО ЗА ВЪНШНИ ПОТРЕБИТЕЛИ Март 2019 г. История на промените Дата Версия Описание Автор 28.09.2018 1.0 Ръководство за потребителя ИО АД 07.03.2019 2.0 Ръководство за потребителя ИО АД СЪДЪРЖАНИЕ:

Подробно

Microsoft Word - nbb2.docx

Microsoft Word - nbb2.docx Коректност на метода на характеристичното уравнение за решаване на линейно-рекурентни уравнения Стефан Фотев Пиша този файл, тъй като не успях да намеря в интернет кратко и ясно обяснение на коректността

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ НИЛ ПО КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА И ГИС СОФТУЕРНА ГРУПА АКСТЪР тел./факс(02) , (02) ; E-MAI

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ НИЛ ПО КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА И ГИС СОФТУЕРНА ГРУПА АКСТЪР тел./факс(02) , (02) ;   E-MAI ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ НИЛ ПО КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА И ГИС СОФТУЕРНА ГРУПА АКСТЪР тел./факс(02) 965-3469, (02) 965-2422; HTTP://WWW.ACSTRE.COM E-MAIL: OFFICE@ACSTRE.COM АКСТЪР Портал за електронни административни

Подробно

Платформа за достъп до обществена информация Регистриране на потребител (Заявител) на Платформата... 2 Заявление за достъп до обществена информация...

Платформа за достъп до обществена информация Регистриране на потребител (Заявител) на Платформата... 2 Заявление за достъп до обществена информация... Платформа за достъп до обществена информация Регистриране на потребител (Заявител) на Платформата... 2 Заявление за достъп до обществена информация... 3 Попълване на заявление... 3 Избор на задължен субект...

Подробно

Виртуални функции

Виртуални функции Виртуални функции Статично свързване Как компилаторът избира кой метод или коя функция да бъде извикана? Прави се сравнение между формални и фактически параметри и се избира най-точното съвпадение в случай,

Подробно

СЪДЪРЖАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ ЕЛЕКТРОНЕН КАСОВ АПАРАТ e.xpert 01 КРАТКА ИНСТРУКЦИЯ ЗА МОНТАЖ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ Пълната инструкция за експлоатация можете да намерите на сайта ни www.daisy.bg СМЯНА НА ХАРТИЕНА РОЛКА При работа с ЕКАФП се

Подробно

Kontrolno 5, variant 1

Kontrolno 5, variant 1 N P - П Ъ Л Н И З А Д А Ч И КОНТРОЛНО 5 ПО ДИЗАЙН И АНАЛИЗ НА АЛГОРИТМИ СУ, ФМИ ( ЗА СПЕЦИАЛНОСТ КОМПЮТЪРНИ НАУКИ, 1. ПОТОК; 3 МАЙ 018 Г. ) Задача 1. Разглеждаме задачата за разпознаване LongestCycle:

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР Изх. РГ от г. ДО Г-Н ВАЛЕНТИН МАРКОВ УПРАВИТЕЛ НА ИНОВА АВТОРЕМОНТ ЕООД РАЙОН СЕРДИК

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР Изх. РГ от г. ДО Г-Н ВАЛЕНТИН МАРКОВ УПРАВИТЕЛ НА ИНОВА АВТОРЕМОНТ ЕООД РАЙОН СЕРДИК РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР Изх. РГ-11-529-3 от 09.08.2019 г. ДО Г-Н ВАЛЕНТИН МАРКОВ УПРАВИТЕЛ НА ИНОВА АВТОРЕМОНТ ЕООД РАЙОН СЕРДИКА Ж.К. БАНИШОРА БЛ. 41А, ВХ. В, АП. 45 ГР. СОФИЯ, 1233

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Възстановяване Издание 20.06.2013 Идентификационен 01 02 01 01 001 0 000018 Версия 1 EN 1504-3: 2005 11 1020 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен код на

Подробно

2018 г. Какво ново в Е-либ Прима?

2018 г. Какво ново в Е-либ Прима? 2018 г. Какво ново в Е-либ Прима? Обединяване на многотомни издания Еталон Статус на записа Временни документи-регистрация и отчисляване Отпечатване на КДБФ Отпечатване на Акт за дарение Отпечатване на

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Добавки за бетон Издание 26.07.2013 Идентификационен 01 13 03 01 100 0 000033 Версия 1 EN 934-2:2009+ A1:2013-04 13 0099 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Добавки за бетон Издание 26.07.2013 Идентификационен 01 14 02 01 100 0 000002 Версия 1 EN 934-2:2009+ A1:2013-04 13 0099 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен

Подробно