Дизайн и технологии за облекло и текстил 117 Влияние на температурата на процеса багрене върху качеството на полиестерни прежди Михаил Панчев В статия

Размер: px
Започни от страница:

Download "Дизайн и технологии за облекло и текстил 117 Влияние на температурата на процеса багрене върху качеството на полиестерни прежди Михаил Панчев В статия"

Препис

1 Дизайн и технологии за облекло и текстил 7 лияние на температурата на процеса багрене върху качеството на полиестерни прежди Михаил Панчев статията са представени резултатите от изследвания на полиестерна прежда преди и след процеса на багрене с дисперсни багрила. Тези резултати дават представа за изменението на основни характеристики на преждата, настъпила вследствие на температурата, при която се провежда процеса. Ключови думи: багрене, полиестерна прежди, дисперсни багрила Influence of the temperature of the dyeing process the quality of polyester yarns Mihail Panchev The article presents the results of research of polyester yarn before and after the process of dyeing with disperse dyes. The results show the changes in some basic characteristics of the yarn, due of the temperature at which the process is conducted. Key words: dyeing, polyester yarn, dyestuffs ъведение Едни от най-разпространените синтетични влака са полиестерните. Делът им в световен мащаб е 4% от произведените количества синтетични влакна []. Полиестерните влакна са предпочитани като щапелни влакна при производството на прежди смеси с натурални влакна и по-рядко самостоятелно. Те повишават предилната способност, здравината, разтегливостта и устойчивостта на претриване. Много широко приложение намират и за производството на синтетични коприни. Поради плътната си структура и липсата на подходящи реактивоспособни групи, полиестерните влака си багрят трудно. ъпреки различни разработки, свързани с багрене на полиестерни влакна [], основните багрила, които се използват, са дисперсните. Те представляват водонеразтворими цветни органични съединения, поради което се прилагат под формата на водни суспензии или дисперсии с големина на частиците 0, µm [3]. Дисперсните багрила се използват за ацетатни и полиестерни влакна, но могат да се използват и за получаване на светли и средни тонове върху полиамидни и полиакрилнитрилни влакна. Основното им предназначение в момента е за багрене на полиестерни влакна. Съществуват три метода за багрене:. Термозолен за багрене на тъкани от 00% полиестерни влакна и техните смеси с памук и вискоза.. исокотемпературен 5 35 о С за багрене на тъкани от 00% полиестерни влакна. Този метод е с ограничено приложение за багрене на смеси с вълна. 3. агрене при температура 00 о С и атмосферно налягане с добавка на ускорители повечето статии, свързани с багренето на различни видове текстилни материали, се предлагат различни подходи и начини за третиране на текстилните материали, без да се разглежда влиянието на багрилния процес върху показателите на текстилните изделия. Целта на настоящото изследване е да се установи при температурата 30 о С на процеса багрене как се променя качеството на полиестерната прежда.

2 8 Научна конференция ЕМФ 6 Експериментална част За провеждане на експеримента се използва полиестерна прежда от щапелни влакна с линейна плътност 60, 40 и tex. Линейната плътност на използваните влакна е,6 dtex, а дължината на полиестерните влакна е 38 mm. Използва се високотемпературен метод на багрене при температура 30 о С в автоклав Thies. Този тип автоклави са за багрене на малки количества прежда до 3 kg, които предварително са навити на бобини от по 50 g. Количеството на багрилото е % спрямо теглото на багрената прежда, количеството на натриевата основа е 5%. Режимът на багрене е представен на фиг.. Фиг. Режим на багрене За да се установи влиянието на температурата 30 о С на багрене, върху характеристиките на преждите, се правят поредица от изследвания преди и след провеждане на обработката. Последователно се определя: линейната плътност, здравината и разтегливостта до скъсване и сука на преждата. нализ на получените резултати Линейна плътност на преждите Преди да се проведат измерванията, пробите се поставят за 4 часа в климатичен шкаф при стандартни условия (температура о С ± о С и влажност 65% ± %). След провеждане на изследванията, за да се определи влиянието на температурния режим на багрене върху изследваните величини (линейна плътност, здравина, разтегливост и сук на преждата), се прави проверка за равенство на две случайни величини по критерия на Стюдент. При допускането, че случайните величини са нормално разпределени, дисперсиите да са еднородни, и променяме само изследваният фактор (температурата). Установяването на линейната плътност на преждите се извършва като се намотават 0 проби от по 00 m на мотовило, след което се претеглят и се определя линейната плътност. На фиг. са представени графично резултатите от измерването на линейната плътност на преждите преди и след провеждане на процеса на багрене.

3 Tt [tex] Tt[tex] Tt[tex] Дизайн и технологии за облекло и текстил 9,4, 4 4,5 4 9,8 40,5 9,6 9, ,5 39 9, 38, ,5 6 60, , , , Фиг. Линейна плътност на преждата прежда с линейна плътност tex; прежда с линейна плътност 40 tex прежда с линейна плътност 60 tex; необагрена прежда; обагрена прежда След провеждане на процеса багрене се установи, че линейната плътност на преждата е нараснала средно с tex прямо първоначалните изследвания. Този факт се дължи на температурата, при която се провежда режима на багрене, тъй като процесът на обработка се извършва при 30 о С. исоката температура води до свиване на полиестерните влакна. Здравина и разтегливост на полиестерните прежди При провеждане на изследванията за определяне здравината и разтегливостта до скъсване на полиестерни прежди се използван динамометър с линейно нарастване на удължението. На фигура 3 са представени резултатите от изследване на здравината на полиестерната прежда преди и след процеса на багрене. От фигурата се вижда значително нарастване на здравината средно с 5 cn/tex на преждата след процеса на багрене с линейна плътност tex.

4 R[cN/tex] R[cN/tex] R[cN/tex] Научна конференция ЕМФ , , , , , Фиг.3 Здравина на полиестерна прежда прежда с линейна плътност tex; прежда с линейна плътност 40 tex прежда с линейна плътност 60 tex; необагрена прежда; обагрена прежда Значителното нарастване на удължението (фиг. 4) на преждите след процеса на багрене си има своето логично обяснение, свързано със способността на полиестерните влакна да се свиват в гореща вода, като преждата се свива с 5 0% [, 5] от общата дължина на произведената прежда. Това води до увеличаване на разтегливостта. Най-голямо нарастване на разтегливостта се наблюдава при прежди с линейна плътност 40 и 60 tex. Този факт би могъл да се обясни с наличието на по-голям брой влакна в напречно сечение. За да се потвърди свиваемостта на преждата и определи точният процент се правят изследвания на 0 проби от m преди и след протичане на процеса багрене. следствие на този експеримент се установи, че средната свиваемост S на преждата е 6%. Направени са проверки за статистическите хипотези за математическо очакване за равенство на статистическите оценки, спрямо здравина и разтегливост на полиестерна прежда. Направеното сравнение е по критерия на Стюдънт е t R > t T, показва, че има статистически доказана разлика, която се дължи на температурата на багрене.

5 [%] [%] [%] Дизайн и технологии за облекло и текстил,5 5 9,5 9 8,5 8 7,5 7 6, Фиг.4 Разтегливост на полиестерна прежда прежда с линейна плътност tex; прежда с линейна плътност 40 tex прежда с линейна плътност 60 tex; необагрена прежда; обагрена прежда Таблица Проверки за статистически хипотези за равенство на математическите очаквания R [cn/tex] t T t R 60 tex 57,4 56,76 0,336 0,,6,7 t R > t T 40 tex 55,55 54,58,33 0,35,6,35 t R > t T tex 50,76 55,9 3,0 0,5,6 8,64 t R > t T [%] t T t R 60 tex,58 6,65 0,6 0,39,6,6 t R > tт 40 tex 9,408,654 0,407 0,67,6 9,83 t R > tт tex 7,80 8,836 0,593 0,4035,6 3,8 t R > tт

6 Tc [c/m] Tc[c/m] Tc[c/m] Научна конференция ЕМФ 6 Определяне сука на преждите За определяне сука на преждата се използва методът за еднократно разсукване/усукване. Графично резултатите от измерването са представени на фиг. 5. Установяват се малки изменения на сука вследствие на процеса на багрене. Това би могло да се обясни с неуравновесения сук, който се получава при производството на прежди. Уравновесяването на сука се осъществява в багрилната баня поради високата температура от 30 о С, напреженията между влакната намаляват, като протича процес на релаксация Фиг.5 Сук на полиестерна прежда прежда с линейна плътност tex; прежда с линейна плътност 40 tex прежда с линейна плътност 60 tex; необагрена прежда; обагрена прежда Изводи От проведените експериментални изследвания за установяване влиянието температурата на процеса на багрене върху качеството на полиестерни прежди могат да се направят следните изводи:. При проведения температурен режим на багрене се установи свиване на преждата 6% спрямо началната дължина.

7 Дизайн и технологии за облекло и текстил 3. При температура на багрене 30 о С се получава релаксация на напреженията и уравновесяване на сука. 3. След провеждане на процеса багрене вследствие на свиването на полиестерната прежда линейната плътност нараства средно с tex, здравината до скъсване с 5 cn/tex, а разтегливостта - с 5%. Литература. Незнакомова, М., Текстилно материалознание, ТУ-София, С., 0.. Пенчева, П., Н. Симеонов, Изследване възможността за багрене на полиестерни влакна с кюпни багрила, Текстил и облекло /08, стр асилева,., агрила и текстилни спомагателни средства, ХТМУ, София, Кръстева, Д., Текстилни изпитвания и анализ, ТУ-София, С.,. 5. Usenko V., Processing of Man-made Fibres, 979, Moscow, pp гл. ас. д-р инж. Михаил Панчев, Технически университет - София, катедра Текстилна техника, тел.: , mpanchev@tu-sofia.bg

З А Я В Л Е Н И Е

З А Я В Л Е Н И Е ЦЕНТРАЛНА ИЗПИТВАТЕЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ТИЛОВИ ИМУЩЕСТВА ПРИ ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ ОБХВАТ НА АКРЕДИТАЦИЯ 1. ТЕКСТИЛ 1.1. Нишки Прежди и конци 1.1.1 Количествен състав * НЕНТП, Методи

Подробно

This article presents a method for experimental research of abrasive wear of surfacing layers. wear, wear resistance, welding, surfacing. Като основен

This article presents a method for experimental research of abrasive wear of surfacing layers. wear, wear resistance, welding, surfacing. Като основен This article presents a method for experimental research of abrasive wear of surfacing layers. wear, wear resistance, welding, surfacing. Като основен фактор за дълготрайността и надеждността на машинните

Подробно

1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Дим

1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Дим 1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Димитрова Тема на дисертационния труд: Създаване и изследване

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 53 серия 1.1 Изменение на мощностните показатели на бензинов ДВГ при прилагане на горивоспестяващи

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 53 серия 1.1 Изменение на мощностните показатели на бензинов ДВГ при прилагане на горивоспестяващи Изменение на мощностните показатели на бензинов ДВГ при прилагане на горивоспестяващи технологии Георги Комитов, Димитър Кехайов Variation of power indicators to petrol engine by using of fuelsave technology:

Подробно

АВТОМАТИЗИРАН КОМПЛЕКС ЗА СИТОПЕЧАТ ВЪРХУ ЦИЛИНДРИЧНИ ПОВЪРХНИНИ

АВТОМАТИЗИРАН КОМПЛЕКС ЗА СИТОПЕЧАТ ВЪРХУ ЦИЛИНДРИЧНИ ПОВЪРХНИНИ 508 ОПТИМИЗИРАНЕ НА 4 И 5 ОСНИ ФРЕЗОВИ ОПЕРАЦИИ ПРИ ОБРАБОТВАНЕ НА ДЕТАЙЛ КОЛЕЛО ТУРБИННО С ПОМОЩТА НА CAD/CAM СИСТЕМИ Михаела Топалова, Михаил Милев, Димитър Панайотов Резюме: В статията са разгледани

Подробно

Title:

Title: : Неизолирани алуминиево-стоманени проводници със сечение от 25mm 2 до 95 mm 2 Съкратено наименование на материала: АС проводници - (25 95) mm 2 Област на приложение: А Въздушни линии НН В Въздушни линии

Подробно

ИЗСЛЕДВАНЕ НА КИНЕТИКАТА НА ОСАПУНВАНЕ НА ЕТИЛАЦЕТАТ Цел: Да се изследва кинетиката на осапунване на етилацетат с натриева основа. Теоретична част: Ре

ИЗСЛЕДВАНЕ НА КИНЕТИКАТА НА ОСАПУНВАНЕ НА ЕТИЛАЦЕТАТ Цел: Да се изследва кинетиката на осапунване на етилацетат с натриева основа. Теоретична част: Ре ИЗСЛЕДВАНЕ НА КИНЕТИКАТА НА ОСАПУНВАНЕ НА ЕТИЛАЦЕТАТ Цел: Да се изследва кинетиката на осапунване на етилацетат с натриева основа. Теоретична част: Реакцията на осапунване на етилацетат с натриева основа

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 47, серия 4 Сравнително изследване на някои от характеристиките на измервателните системи за позиц

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 47, серия 4 Сравнително изследване на някои от характеристиките на измервателните системи за позиц Сравнително изследване на някои от характеристиките на измервателните системи за позициониране и навигация на автомобили Даниел Любенов, Митко Маринов A comparative study of some characteristics of the

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, юли 2017 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, юли 2017 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, ЮЛИ 2017 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 2 Общият индекс на цените на производител през юли 2017 г. нараства с 1.3%

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, октомври 2017 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, октомври 2017 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, ОКТОМВРИ 2017 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 2 Общият индекс на цените на производител през октомври 2017 г. нараства

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, януари 2017 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, януари 2017 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, ЯНУАРИ 2017 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 2 Общият индекс на цените на производител през януари 2017 г. нараства

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, август 2019 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, август 2019 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, 2, АВГУСТ 2019 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 3 Общият индекс на цените на производител през август 2019 г. нараства

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, юни 2019 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, юни 2019 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, ЮНИ 2019 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 2 Общият индекс на цените на производител през юни 2019 г. намалява с 1.1%

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, май 2019 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, май 2019 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, МАЙ 2019 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 2 Общият индекс на цените на производител през май 2019 г. остава непроменен

Подробно

Microsoft Word - Document5

Microsoft Word - Document5 4.4. Статистически анализ на данните в екологичния мониторинг Посредством подходяща обработка на натрупваната информация мониторинговата система трябва да дава отговор на следните въпроси: 1. Какви са

Подробно

Име на материала: Трансформатор напреженов измервателен /100 V

Име на материала: Трансформатор напреженов измервателен /100 V : Шини пресувани, правоъгълни, алуминиева сплав ЕAl 99,5 %, дължина 6 m Кратко наименование на материала: Шини правоъгълни, ЕAl 99,5%, 6 m Област: H Трансформаторни стове I Ел. дстанции 110/СрН Мерна единица:

Подробно

POSSIBILITIES FOR CONCRETE IMPERMEABILITY INCREASING ON THE BASE OF NEW INTERNAL CAPILLARY CRYSTALLINE-HYDRATION STRUCTURES

POSSIBILITIES FOR CONCRETE IMPERMEABILITY INCREASING ON THE BASE OF NEW INTERNAL CAPILLARY CRYSTALLINE-HYDRATION STRUCTURES Катедра Строителни материали и изолации Тема 5 ДОБАВЪЧНИ МАТЕРИАЛИ ЗА БЕТОНИ И СТРОИТЕЛНИ РАЗТВОРИ ЧАСТ 1. ДРЕБЕН ДОБАВЪЧЕН МАТЕРИАЛ - ПЯСЪК доц. д-р инж. Иван Ростовски 1. Класификация на добавъчните

Подробно

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, СЕПТЕМВРИ 2011 ГОДИНА

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, СЕПТЕМВРИ 2011 ГОДИНА ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, СЕПТЕМВРИ 2011 ГОДИНА 1. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар 2 Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември

Подробно

Лекция Приложение на линейната многопроменлива регресия за изчисляване на топлини на образуване на алкани Дефиниция на топлина на образуване Топлина н

Лекция Приложение на линейната многопроменлива регресия за изчисляване на топлини на образуване на алкани Дефиниция на топлина на образуване Топлина н Лекция Приложение на линейната многопроменлива регресия за изчисляване на топлини на образуване на алкани Дефиниция на топлина на образуване Топлина на образуване на едно химично съединение се нарича енталпията

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, април 2014 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, април 2014 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, АПРИЛ 2014 ГОДИНА 1. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар 2 Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2014 г.

Подробно

ИНОВАЦИИ В ГОРСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ИНЖЕНЕРНИЯ ДИЗАЙН, 2/2012 (2): ВЛИЯНИЕ НА СКОРОСТТА НА ФИЛТРАЦИЯ И НАЧАЛНОТО ПРАХОСЪДЪРЖАНИЕ НА СМЕСТТА ВЪРХУ

ИНОВАЦИИ В ГОРСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ИНЖЕНЕРНИЯ ДИЗАЙН, 2/2012 (2): ВЛИЯНИЕ НА СКОРОСТТА НА ФИЛТРАЦИЯ И НАЧАЛНОТО ПРАХОСЪДЪРЖАНИЕ НА СМЕСТТА ВЪРХУ ИНОВАЦИИ В ГОРСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ИНЖЕНЕРНИЯ ДИЗАЙН, /1 (): 5 57 ВЛИЯНИЕ НА СКОРОСТТА НА ФИЛТРАЦИЯ И НАЧАЛНОТО ПРАХОСЪДЪРЖАНИЕ НА СМЕСТТА ВЪРХУ СЪПРОТИВЛЕНИЕТО НА ФИЛТЪРНАТА ТЪКАН Петър Николов Лесотехнически

Подробно

TWE AP01 Videolux

TWE AP01 Videolux Кухненски ФПЧ 2,5 Прах Дим миризми Акари Отходни миризми Мухъл Химикали ЛОС Микроби Филтрира Разгражда Убива Овлажнява Механични замърсители Химични замърсители 化学污染 Биологични замърсители Помага при сух

Подробно

XIII-1 Лекция XIII Взрив в режим на догаряне зад фронта на иницииращата УВ При възбуждане на детонация в газовата смес чрез взрив на заряд на кондензи

XIII-1 Лекция XIII Взрив в режим на догаряне зад фронта на иницииращата УВ При възбуждане на детонация в газовата смес чрез взрив на заряд на кондензи XIII-1 Лекция XIII Взрив в режим на догаряне зад фронта на иницииращата УВ При възбуждане на детонация в газовата смес чрез взрив на заряд на кондензиран ВВ в началния участък до излизане на вълната на

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, април 2018 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, април 2018 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, АПРИЛ 2018 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 2 Общият индекс на цените на производител през април 2018 г. нараства с

Подробно

Microsoft Word - Vas_9.doc

Microsoft Word - Vas_9.doc ДИРЕКТНИ БАГРИЛА 55 8. ДИРЕКТНИ БАГРИЛА Директните багрила са водоразтворими вещества, които във воден разтвор се дисоциират на багрилен анион и компенсиращ катион. Наричат се директни, тъй като багрилните

Подробно

4

4 Метод и машина за многооперационно обработване на стъпални ротационни детайли Част Технология за синхронизирано обработване на два патронникови детайла доц. д-р Л. Ж. Стоев, ТУ-София, lstoev@tu-sofia.bg,

Подробно

Стандартен материал

Стандартен материал Наименование на материала: Кербови съединители за алуминиевo-стоманени проводници от 25 mm 2 до 95 mm 2 Съкратено наименование на материала: Керб. съединители за АС от 25 95 mm 2 Област: А - Въздушни електропроводни

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, март 2019 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, март 2019 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, МАРТ 2019 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 2 Общият индекс на цените на производител през март 2019 г. се покачва с

Подробно

Индекси на цените на производител в промишлеността, ноември 2018 година

Индекси на цените на производител в промишлеността, ноември 2018 година ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1, НОЕМВРИ 2018 ГОДИНА 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 2 Общият индекс на цените на производител през ноември 2018 г. се понижава

Подробно

Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисле

Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисле Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисления върху уравненията за отравяне на ядрения реактор

Подробно

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, ЯНУАРИ 2015 ГОДИНА

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, ЯНУАРИ 2015 ГОДИНА ИНДЕКСИ НА ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, ЯНУАРИ 205 ГОДИНА. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар 2 Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 205 г. е

Подробно

ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА

ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА Общият доход средно на лице от домакинство през ноември 2009 г. е 307.07 лв. и спрямо същия месец на 2008 г. намалява с 4.1%. Основната

Подробно

Индекси на промишленото производство през март 2017 година

Индекси на промишленото производство през март 2017 година ИНДЕКСИ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО ПРЕЗ МАРТ 2017 ГОДИНА 1 По предварителни данни през март 2017 г. индексът на промишленото производство 2, изчислен от сезонно изгладените данни 3, нараства с 0.8% в

Подробно

№ ТЕХНИЧEСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: (проф. д-р М. Христов) Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 51, серия 4 Параметрично 3D проектиране на елемент от ръчен винтов крик Ахмед Али Ахмед Parametric

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 51, серия 4 Параметрично 3D проектиране на елемент от ръчен винтов крик Ахмед Али Ахмед Parametric Параметрично 3D проектиране на елемент от ръчен винтов крик Ахмед Али Ахмед Parametric 3D construction of a jack-screw s part: The paper describes a method for a parametric construction of the nut, which

Подробно

Индекси на промишленото производство през юли 2019 година

Индекси на промишленото производство през юли 2019 година ИНДЕКСИ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО ПРЕЗ ЮЛИ 2019 ГОДИНА 1 По предварителни данни през юли 2019 г. сезонно изгладеният 2 индекс на промишленото производство 3 нараства с 0.8% в сравнение с юни 2019 година.

Подробно

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, МАРТ 2010 ГОДИНА

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА, МАРТ 2010 ГОДИНА ИНДЕКСИ НА ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ В ПРОМИШЛЕНОСТТА 1 МАРТ 2010 ГОДИНА 1. Индекси на цени на производител на вътрешния пазар 2 Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през март 2010 г. е с 1.3%

Подробно

Доходи, разходи и потребление на домакинствата през първото тримесечие на 2019 година

Доходи, разходи и потребление на домакинствата през първото тримесечие на 2019 година ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2019 ГОДИНА Доходи на домакинствата Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 г. е 1 519 лв. и

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 52, серия 4 Изменения в хидравличните характеристики на дюзите и якостните качества на разпръсквач

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 52, серия 4 Изменения в хидравличните характеристики на дюзите и якостните качества на разпръсквач Изменения в хидравличните характеристики на дюзите и якостните качества на разпръсквачи от горивна уредба Common Rail при продължителна експлоатация Трифон Узунтонев, Сергей Киров, Сергей Белчев Changes

Подробно

Доклад От проф Стайка Лалева ОТНОСНО: Изпитване влиянието на Panamin върху млечната продуктивност и заплодяемост при овце СПБМ и прираста при млечни а

Доклад От проф Стайка Лалева ОТНОСНО: Изпитване влиянието на Panamin върху млечната продуктивност и заплодяемост при овце СПБМ и прираста при млечни а Доклад От проф Стайка Лалева ОТНОСНО: Изпитване влиянието на Panamin върху млечната продуктивност и заплодяемост при овце СПБМ и прираста при млечни агнета Целта на настоящето изследване беше да се установи:

Подробно