ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА

Размер: px
Започни от страница:

Download "ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА"

Препис

1 1 ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА Кухненски абсорбатор TL1-62/92

2 2 Уважаеми клиенти, Благодарим искрено и Ви поздравяваме за Вашия избор. Ние сме убедени, че този модерен, функционален и практичен уред, конструиран от висококачествени материали, ще отговори най-пълно на Вашите потребности. Моля, преди употребата на уреда за първи път, да прочетете внимателно и детайлно това ръководство за употреба, за да използвате най-добре възможностите на абсорбатора при експлоатацията и да избегнете повреди, които могат да последват при неправилната му употреба. Също така Ви предоставяме кратки инструкции, за да избегнете и най-малките проблеми при неговата употреба. Съхранявайте това ръководство на сигурно място. То винаги ще Ви дава полезна информация и ще помага и на други хора да използват този уред. Инструкции за безопасност Преди употребата на Вашия абсорбатор за първи път, трябва да обърнете особено внимание на ръководството за инсталиране и свързване на уреда. Ако желаете да изключите абсорбатора от електрическата мрежа никога не дърпайте кабела. Винаги дърпайте само щепсела. Не включвайте абсорбатора, ако целостта на електрическия кабел е нарушена или ако има прекъсвания и белези на износване около контролния панел. Ако абсорбаторът спира да работи или не функционира нормално, изключете го от електрическата мрежа и се консултирайте с техник от оторизирания сервиз. Не оставяйте газови котлони с открит пламък, без да има върху тях съд за готвене. Не допускайте да се натрупва мазнина върху която и да е част на абсорбатора и особено във филтрите - ТОВА УВЕЛИЧАВА ОПАСТНОСТТА ОТ ПОЖАР! Не фламбирайте директно под абсорбатора. Преди инсталирането на абсорбатора следва да се съобразите с местните правила и стандарти и да спазите нормите по доставката на газ. Преди да включите абсорбатора убедете се, че честотата и напрежението на тока в електрическата мрежа съответстват на тези, които са отбелязани на етикета с техническите характеристики, който се намира от вътрешната страна на абсорбатора. Включването и изключването трябва да става чрез еднополюсен прекъсвач с минимално разстояние между клемите 3 мм. Електрическо свързване трябва да стане с подходящ гъвкав кабел. Не се разрешава използване на кабел без заземяване. Изтегляният въздух не трябва да влиза в тръбопровод, който се използва за отвеждането на отпадъци, пара или вентилационни тръбопроводи, които използват друга енергия освен електрическата. Стаята трябва да има добра вентилация, ако абсорбатора ще се използва едновременно с някои други уреди, които използват друга енергия освен електрическата. Препоръчваме Ви употребата на ръкавици и да проявите внимание при почистване на вътрешността на абсорбатора. Абсорбаторът е проектиран за домашна употреба и само за отвеждане и пречистване от миризми, които се създават при приготвянето на ястия.

3 3 Употребата му с каквато и да е друга цел е само на Ваша отговорност и може да създаде опасност. В случай на повреда трябва да се обърнете към най-близкия оторизиран сервиз на Тека и при ремонт винаги трябва да се използват оригинални резервни части! Ремонти и промени, направени от друг, може да предизвикат щети и повреди в уреда, да нарушат неговото функциониране и той да стане опасен при употреба. Производителят не се счита отговорен за щети и травми, предизвикани от неправилна употреба на абсорбатора. Съдържание Описание на уреда. Инструкции за употреба. Почистване и поддръжка. Техническа информация. Инсталация. Ако нещо не работи. Описание на уреда A. Превключвател за мотора, позволяващ избор на 2 скорости на работа. B. Ключ за осветлението, независим от двигателя. C. Осветление с електрически лампи. D. Филтри разположени над пространството за готвене и позволяващи лесно изваждане и почистване. E. Издърпващ се плъзгач, увеличаващ газо-улавящата площ за по-добро абсорбиране. F. Възможност за поставяне на филтър с активен въглен. G - Н. Възвратен клапан, намиращ се на изхода и непозволяващ връщането на мръсния въздух обратно.

4 4 Инструкции за употреба Като натискате бутоните показани на схемата, Вие контролирате функционирането на абсорбатора. Скорост Осветление І. Ниска Вкл. ІІ. Интензивна Изкл. Автоматично За да имате по-добра абсорбция, Ви препоръчваме да включите уреда няколко минути (3-5мин.) преди да започнете готвенето, така че отвеждащият отвор да постигне по-стабилен и постоянен въздушен поток за отстраняване на миризмите. Също така, след приключване на готвенето оставате абсорбатора да поработи още няколко минути, така че да отведе всички пари и миризми от помещението. Почистване и поддръжка Преди да започнете каквато и да е работа по почистване и поддръжка на абсорбатора го изключете от електрическата мрежа. При почистването и поддържането спазвайте инструкциите за сигурност, дадени на стр. 2. Почистване на филтрите За да извадите филтрите от мястото им в абсорбатора, където са разположени, освободете ги от закопчалките, които ги поддържат. Почистете филтрите в съдомиялната (вижте забележките) или ги оставете да постоят в гореща вода, така че да се улесни премахването на мазнините, а ако желаете, използвайте специален спрей (пазете неметалните им части). След почистването ги оставете да изсъхнат. Забележки: Миенето в съдомиялната машина с агресивен (силен) почистващ препарат може да потъмни повърхността на металните части на филтрите, без това да повлияе на способността им да улавят миризмите. Внимание: Филтрите трябва да се почистват най-малко веднъж месечно. Разбира се, това зависи от честотата на използването на абсорбатора. Имайте предвид, че по време на готвене мазнините и парите се акумулират в абсорбатора, независимо дали той е включен или не.

5 5 Почистване на корпуса на абсорбатора За почистване се препоръчва използването на влажен парцал, напоен с гореща вода (около 40 о С) със сапун, като обърнете специално внимание на ъглите. След това подсушете със сух парцал, който не оставя влакна. Забележка: Никога не използвайте кухненска тел или четки, както и абразивни препарати, които могат да наранят повърхността на абсорбатора. Не използвайте остри метални предмети, като ножове, ножици и други. Филтри с активен въглен За да сложите филтри с активен въглен, поставете закопчалките им в предвидените за това дупки, намиращи се на мотора, като бъдат завъртени по посока на часовниковата стрелка. Филтрите с активен въглен са годни от 3 до 6 месеца в зависимост от тяхното използванe на абсорбатора. Филтрите с активен въглен не се мият, нито възстановяват. След тяхната употреба трябва да се заменят с нови филтри. За да свалите използваните вече такива филтри, следвайте процедурата обратно на тази при тяхното инсталиране. Смяна на електрическите крушки за осветление Свалете филтъра, така че да имате достъп до крушките. Внимавайте абсорбатора да бъде изключен от електрическата мрежа и крушките, които ще бъдат заменени, да не бъдат нагорещени. Максималната мощност на всяка една от крушките трябва да е 40 W. Технически данни Размери: Ширина = 600 мм. / 900 мм Дълбочина = 280 мм. Височина = 181 мм. / 184 мм

6 6 Електрически характеристики УКАЗАНИ СА НА ЕТИКЕТА С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ. Инсталиране За да монтирате абсорбатора в кухнята, следвайте схемата на стр. 8. Долната част на абсорбера трябва да е на височина най-малко 60 см. от котлона, ако използвате електрическа печка, или на 65 см, ако имате газова печка. Ако обаче имате газова печка и в инструкцията /упътването/ за нейната употреба се препоръчва по-голямо разстояние, то следва да се спазва. Когато абсорбаторът работи едновременно с друг не електрически уред за готвене, въздушното налягане, което се получава в отдушника, не трябва да превишава 4 Pa (4х10-5 бара). За да постигнете по-добро абсорбиране, изходящата тръба за парата не трябва да превишава 4 м. дължина или да включва не повече от 2 чупки с 90 градуса. Въпреки че е препоръчително извеждане на парите навън, може да се използват филтри с активен въглен, които способстват постъпването на пречистен въздух в кухнята. Ако желаете да замените оригиналния преден панел с друг, който да съответства на кухненската мебел, направете следното: - Издърпайте плъзгача. - Отвийте винтовете (Т), които държат предния панел. - Поставете новия панел с помощта на същите винтове.

7 7 Ако нещо не работи Преди да потърсите техническа помощ за някой проблем, моля да проверите в таблицата: Проблеми Вероятни причини Решение Абсорбаторът не работи Абсорбирането не е задоволително Електрическите лампи не светят Електрическия кабел не е свързан. Няма ток в контакта. Филтрите са запушени с мазнини. Изходящата тръба е запушена. Неотговаряща изходна тръба. Изгорели са. Развинтили са се. Свържете кабела с ел. захранване. Проверете/ ремонтирайте електрическата инсталация. Почистете или подменете филтрите. Почистете изходящата тръба. Свържете се със специалист монтажник и спазвайте ръководството за инсталация от тази брошура. Подменете ги. Завийте ги отново. Електрическо свързване Препоръчваме електроуредът да бъде свързан от квалифициран електротехник. Моля, съобразявайте се с нормите и стандартите на страната. Ако цветовете на кабелите не отговарят на тези в електроуреда направете следното: - Кабелът, оцветен в тъмен цвят, да се свърже към 0 (неутрално) или към черно. - Кабелът, оцветен в кафяво, трябва да се свърже към фазата или към кабел оцветен в червено. - Където е възможно, кабелът оцветен в жълто/ зелено, трябва да се свърже към земя или към кабел оцветен в жълто зелено. Ако абсорбаторът е инсталиран над газов уред то инсталацията трябва да стане според стандартите за газова безопасност или според нормите за безопасност на сградата.

8 8 Схема на инсталиране TL1 62 А Лицева част на абсорбатора - TL1 92

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА 1 ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА Кухненски абсорбатор С 620 2 Уважаеми клиенти, Благодарим искрено и Ви поздравяваме за Вашия избор. Ние сме убедени, че този модерен, функционален и практичен уред, конструиран

Подробно

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА 1 ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА Кухненски абсорбатор DM 60/70/90 2 Уважаеми клиенти, Благодарим искрено и Ви поздравяваме за Вашия избор. Ние сме убедени, че този модерен, функционален и практичен уред, конструиран

Подробно

d MANUAL DE INSTRUCCIONES BEDIENINGSANLEITUNG INSTRUCTION MANUAL MANUEL D INSTRUCTIONS MANUAL DE INSTRUÇÕES KULLANMA KILAVUZU ІНСТРУКЦІЯ З ЕКС

d MANUAL DE INSTRUCCIONES BEDIENINGSANLEITUNG INSTRUCTION MANUAL MANUEL D INSTRUCTIONS MANUAL DE INSTRUÇÕES KULLANMA KILAVUZU ІНСТРУКЦІЯ З ЕКС 1230637-d MANUAL DE INSTRUCCIONES BEDIENINGSANLEITUNG INSTRUCTION MANUAL MANUEL D INSTRUCTIONS MANUAL DE INSTRUÇÕES KULLANMA KILAVUZU ІНСТРУКЦІЯ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ HASZNÁLATI UTASÍTÁS KUCHYŇSKÝ ODSAVAČ PREDPIS

Подробно

INSTALLATION AND USERђS MANUAL

INSTALLATION AND USERђS MANUAL БЪЛГАРСКИ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИНСТАЛАЦИЯ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ 31 РЪКОВОДСТВО ЗА ИНСТАЛАЦИЯ СЪДЪРЖАНИЕ УВОД ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ СПЕЦИФИКАЦИЯ МОНТАЖ (ВЪНШНА ВЕНТИЛАЦИЯ) МОНТАЖ (ВЪТРЕШНА ВЕНТИЛАЦИЯ) ОПИСАНИЕ

Подробно

Проверил: Р.Ч./ г ВОДНА ПОМПА Превод на оригиналната инструкция МОДЕЛ RTM880 RTM878 ПРЕВОД НА ОРИГИНАЛНО РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Проверил: Р.Ч./ г ВОДНА ПОМПА Превод на оригиналната инструкция МОДЕЛ RTM880 RTM878 ПРЕВОД НА ОРИГИНАЛНО РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ВОДНА ПОМПА Превод на оригиналната инструкция МОДЕЛ RTM880 RTM878 ПРЕВОД НА ОРИГИНАЛНО РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЕЛЕМЕНТИ НА УСТРОЙСТВОТО 1. ВХОДНО ОТВЪРСТИЕ ЗА ВОДА 2. ИЗХОДНО ОТВЪРСТИЕ ЗА ВОДА 3. ИЗХОДЕН

Подробно

Превод от английски език

Превод от английски език РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА Електрическа кана SMEG KLF03 Интерсервиз Узунови АД Гр.София, ул. 20-и Април 6 1 Уважаеми клиенти, Поздравления за закупуването на нова електрическа кана за вода Smeg! За да извлечете

Подробно

Проверил: Р.Ч./ г

Проверил: Р.Ч./ г ПРЕВОД НА ОРИГИНАЛНА ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА JS0309 ЗЕГЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ За ваша безопасност, преди да използвате машината, внимателно прочетете тази инструкция за употреба. ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ Когато

Подробно

_BG.pdf

_BG.pdf 1 2 W+156,7 Ø 125mm < 25 W (>23) >23 260+1 495+1-695+1 172 492,5-692,5 257 3 sx dx sx dx sx+dx clack! sx+dx OK! 4 OK! 5 Clack! Clack! 6 7 8 Note: The parts marked with the symbol "()" are optional accessories

Подробно

SMT-D КЛЮЧ ЗА УПРАВЛЕНИЕ Инструкция за монтаж и работа

SMT-D КЛЮЧ ЗА УПРАВЛЕНИЕ Инструкция за монтаж и работа Инструкция за монтаж и работа Съдържание ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА 3 ОПИСАНИЕ НА ПРОДУКТА 4 АРТИКУЛНИ КОДОВЕ 4 ОБЛАСТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ 4 ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ 4 СТАНДАРТИ 4 ЕЛЕКТРИЧЕСКО СВЪРЗВАНЕ 5 МОНТАЖНИ

Подробно

ХЛАДИЛНИК ФРИЗЕР С DC КОМПРЕСОР МОДЕЛ: DC-26F / 32F / 42F ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА ( Български) Поздравления за покупката на този качествен Хладилник Фр

ХЛАДИЛНИК ФРИЗЕР С DC КОМПРЕСОР МОДЕЛ: DC-26F / 32F / 42F ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА ( Български) Поздравления за покупката на този качествен Хладилник Фр ХЛАДИЛНИК ФРИЗЕР С DC КОМПРЕСОР МОДЕЛ: DC-26F / 32F / 42F ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА ( Български) Поздравления за покупката на този качествен Хладилник Фризер. Ние, производителите, вярваме че ще се радвате

Подробно

4PBG B_2016_02

4PBG B_2016_02 Кутия за опции на нискотемпературна моноблок система Dikin Български Съдържание Съдържание За документацията. За настоящия документ... За кутията. Кутия за опции..... За изваждане на аксесоарите от кутията

Подробно

Manual Printer 1100

Manual Printer 1100 Инструкции за експлоатация Дейзи 1100 Мерки за безопасност При използване на устройството, моля спазвайте следните мерките за безопастност, за да бъдат предотвратени възможни повреди в резултат на случайни

Подробно

РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА Пасатор Smeg HBF01, HBF02 Интерсервиз Узунови АД Гр.София, ул. 20-и Април 6 1

РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА Пасатор Smeg HBF01, HBF02 Интерсервиз Узунови АД Гр.София, ул. 20-и Април 6 1 РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА Пасатор Smeg HBF01, HBF02 Интерсервиз Узунови АД Гр.София, ул. 20-и Април 6 1 Инструкции за безопасност Винаги използвайте уреда по предназначение Уредът не трябва да се използва

Подробно

BG Ръководство за потребителя и поддръжка

BG Ръководство за потребителя и поддръжка BG Ръководство за потребителя и поддръжка ВАЖНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ Тези указания са налични също и на уебсайта: docs.whirlpool.eu ВАШАТА БЕЗОПАСНОСТ И ТАЗИ НА ОСТАНАЛИТЕ Е МНОГО ВАЖНА. В това ръководство

Подробно

1. MFL _en

1. MFL _en Преди да използвате вашия уред, прочетете внимателно настоящото ръководство и го запазете за бъдещи справки. 3 9 10 10 11 12 13 13 13 13 13 14 (опция) 14 14 15 Плъзгащ се рафт (опция) Изваждаща се тавичка

Подробно

BG Ръководство за потребителя относно поддръжката

BG Ръководство за потребителя относно поддръжката BG Ръководство за потребителя относно поддръжката ВАЖНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ Тези указания са налични също и на уебсайта: docs.whirlpool.eu ВАШАТА СИГУРНОСТ И ТАЗИ НА ДРУГИТЕ Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ.

Подробно

Layout 1

Layout 1 ОПИСАНИЕ НА ПРОДУКТА A. Отделение на хладилника 1. Чекмедже за плодове и зеленчуци 2. Рафтове/Зона за рафтове 3. Комплект термостат с лампичка 4. Кутии на вратичката 5. Поставка за бутилки 6. Подвижен

Подробно

Как да заменим двигателното масло и масления филтър на Opel Corsa B

Как да заменим двигателното масло и масления филтър на  Opel Corsa B Как да заменим двигателното масло и масления филтър на Извършете замяната в следната последоватленост: 1 При смяна на масления филтър на, заменете и моторното масло. Прекарайте автомобила на канал или

Подробно

HOT AIR GUN SOLLEO 0503KPHG1601 ORIGINAL INSTRUCTIONS Проверил: Р.Ч./ г.

HOT AIR GUN SOLLEO 0503KPHG1601 ORIGINAL INSTRUCTIONS Проверил: Р.Ч./ г. HOT AIR GUN SOLLEO 0503KPHG1601 ORIGINAL INSTRUCTIONS Electrical devices are disposed of in the household rubbish. Front of the machine, accessories and packaging for ecological recycling. According to

Подробно

W200 Инструкция за работа Производител: BONECO GROUP Швейцария Дилър за България: ТСП ООД Интернет магазин: Фирмен магазин: 1504 Софи

W200 Инструкция за работа Производител: BONECO GROUP Швейцария Дилър за България: ТСП ООД Интернет магазин:   Фирмен магазин: 1504 Софи W200 Инструкция за работа Производител: BONECO GROUP Швейцария Дилър за България: ТСП ООД Интернет магазин: www.freshbul.com Фирмен магазин: 1504 София, ул. Чаталджа 13 Телефон: + 359 2 9431103 Факс: +

Подробно

Untitled-1

Untitled-1 TITANO BG ИНСТРУКЦИИ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ Уважаеми Клиенти, Благодарим Ви, че избрахте аспиратора Faber, една престижна марка, синоним на качество и сигурност. Надяваме се, че той ще отговаря на Вашите изисквания.

Подробно

MTP-G010-AT Инструкция за монтаж и работа ПОТЕНЦИОМЕТЪР

MTP-G010-AT Инструкция за монтаж и работа ПОТЕНЦИОМЕТЪР MTP-G010-AT Инструкция за монтаж и работа ПОТЕНЦИОМЕТЪР Съдържание ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА 3 ОПИСАНИЕ НА ПРОДУКТА 4 ОБЛАСТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ 4 ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ 4 СТАНДАРТИ 4 РАБОТНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

РЪКОВОДСТВО ЗА ЗАКУПУВАНЕ EKET Система за съхранение ПОДДРЪЖКА За да почистите, забършете с кърпа, напоена с мек почистващ препарат. За да подсушите,

РЪКОВОДСТВО ЗА ЗАКУПУВАНЕ EKET Система за съхранение ПОДДРЪЖКА За да почистите, забършете с кърпа, напоена с мек почистващ препарат. За да подсушите, РЪКОВОДСТВО ЗА ЗАКУПУВАНЕ EKET Система за съхранение ПОДДРЪЖКА За да почистите, забършете с кърпа, напоена с мек почистващ препарат. За да подсушите, забършете с чиста кърпа. БЕЗОПАСНОСТ За да избегнете

Подробно

Royat_instr_site_read

Royat_instr_site_read Noirot ROYAT 2 Инфрачервено отопление за баня Инструкция за монтаж и експлоатация (да се чете внимателно, преди извършването на всяко действие) 1 - ИЗБОР НА МЯСТО И ПОЗИЦИОНИРАНЕ НА АПАРАТА Инфрачервеният

Подробно