План на урок: Българското общество през Възраждането. Личности и идеи на Възраждането Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на инфо

Размер: px
Започни от страница:

Download "План на урок: Българското общество през Възраждането. Личности и идеи на Възраждането Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на инфо"

Препис

1 План на урок: Българското общество през Възраждането. Личности и идеи на Възраждането Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в предметна област Човекът и обществото за 3 клас Личности и идеи на Възраждането е в две части, като в комбинация те могат да се използват като обобщение за темата Българското общество през Възраждането от учебната. Урокът е подходящ за 3 и 4 клас. Втората част на урока е по желание, тъй като изисква допълнителни усилия за преправяне при адаптиране към друга възрастова група/ предметна област. Тя може да се проведе с помощта на учител по ИТ или дори като комбиниран урок с колегата. Част I: Търсене и оценка на информация Предмет Човекът и обществото Тема по учебна Личности и идеи на Възраждането Компетентност по учебна Познава видни личности от Българското Възраждане, запознат е с идеите и с делата им; Дигиталномедийни компетентности Информационна грамотност, комуникация и сътрудничество Цел на урока: Използват поне 3 стратегии за търсене на информация в интернет за личности, които са представители на Възраждането. Връзка с учебното съдържание Нови понятия: Възраждане, революционери, будители, стратегии за търсене в интернет, създаване на папка, сваляне на снимки и текст от интернет. Среда/материали: Компютърен кабинет с достъп до интернет (поне по един компютър на 2 деца), бяла дъска, маркери, разпечатани 7-8 копия на Приложение 1, книги, енциклопедии.

2 Ход на урока Въвеждаща дейност (мозъчна атака) 10мин. Въвежда темата, като обяснява, че в следващите два часа ще се търси информация за живота и делото на български будители и революционери от периода на Възраждането. Ще трябва да се направят 2 табла, едното от които съдържа информация за революционерите, другото за будителите: Кога и къде са родени, техни мисли, къде и как са загинали, какво оставят след себе си, какъв е техният пример. Примерни въпроси: 1. Как ще постигнем целта си? 2. Какво трябва да направим? 3. Този час ще се съсредоточим върху търсене на снимки, информация и мисли на хората, за които ще пишем. 4. Къде ще търсим информация? Очаквани отговори: Ще използваме интернет, книги, енциклопедии за търсене и сравняване на информация. Стартира мозъчна атака с цел извличане на 4-5 ефективни стратегии за търсене на информация в интернет. Примерни въпроси: Какво правите, когато искате да намерите информация в интернет? Пишем ли нещо някъде? Къде? Дайте примери за търсачки. Какво пишем? Цели изречения? Думи? Как можем да наречем такива важни думи? Дайте примери за (ключови) думи, които да използваме при търсене. Достатъчно ли е да проверим на едно място (източник)? Защо? Колко източника са достатъчни? Какви? Къде обикновено търсим информация за природата? В какви книги? Записва стратегиите на дъската. Къде ще търсим информация? Чрез насочващите въпроси от дискусията се очаква учениците да достигнат до следните (или подобни) стратегии: 1. Използване на търсачка. 2. Търсене с ключови думи. 3. Проверка в повече от един източник книги, енциклопедии. 4. Използване на онлайн енциклопедии. Записват стратегиите в тетрадките.

3 Разделя класа на групи по 4-5 ученици.всяка група търси информация за различна личност. Избират личностите от Приложение 1. Приложение 1 съдържа снимки на личностите, за които учениците ще пишат. Всяка група обсъжда и записва в тетрадките ключовите думи, които ще използва. те си разпределят, работата - в интернет и изображение, книги (енциклопедии), кой ще следи времето. Основна дейност (Търсене на онлайн информация в групи) 20 мин.. Дава свобода на групите да изберат по Преди стартиране на груповата работа, една личност, за която да пишат. учениците търсят информация по Личностите са: даденият от учителя пример; търсят в 1. Васил Левски предложени от него книги, 2. Христо Ботев енциклопедии и др. 3. Георги Раковски 4. Паисий Хилендарски Следват инструкциите. 5. Петър Берон 6. Васил Априлов Дава инструкции за работа: 1. Отворете търсачката 2. Напишете ключовата дума напр. Васил Левски 3. Разгледайте сайтовете, които ви дават нужната информация, запознайте се с нея. 4. Потърсете подходящи изображения. 5. Проверете информацията в книга (енциклопедия) или учебник. Използват и записват поне 3 от стратегиите за търсене на информация, записват отговора с изречение, изписват уебсайтовете и книгите, от които са взели информация. Следят времето. Заключителна дейност (рефлексия) 10 мин. Разпитва групите какви стратегии са използвали и провежда дискусия за преживяванията на децата при използване на всяка от стратегиите: Търсачка Кои търсачки използвахте? Ключови думи Кои ключови думи използвахте? Какво ви затрудни? Разглеждат се ключовите думи на поне 2 от групите, като учителят обобщава и дава допълнителни примери за ключови думи. (напр. Животът на Левски, Делото на Левски, Апостола на Свободата) След вдигане на ръка представители на групите отговарят на въпроси за всяка от използваните стратегии. Вероятно масово ще отговорят Google - ако са използвали и други търсачки, това може да е полезно при дискусията на различните източници. Споделят ключовите думи, които са използвали и преживяванията си. Всички групи изпробват ключовите думи, предложени от учителя, и сравняват резултатите от търсенето.

4 Източници на информация Какви източници намерихте? Използвахте ли онлайн енциклопедия? Имаше ли разлика между източниците? Имаше ли противоречие между източниците? Ако децата са използвали неподходящ източник, се прави обобщение, че източникът трябва да се проверява и че не всички източници са подходящи за изпълнение на конкретната задача. Четящите от книжно тяло също споделят преживяванията си и пътя, който са изминали, за да стигнат до намерената от тях информация. Вероятни източници Уикипедия, Сайтове свързани с българската история. Предлагат допълнителни стратегии за търсене на информация в интернет. За финал учителят пита учениците дали са научили нови стратегии за търсене на информация в интернет. Ако има, ги добавя на дъската. Дава оценка на работата на групите и казва, че следващия час ще систематизират информацията в компютърна MS Word, за да може да я разпечатат, обработят и подредят по таблата.

5 Част II: Търсене и оценка на информация Цел на урока: Синтезират информацията, която са събрали в предишния час. Връзка с учебното съдържание Начални понятия: работа с Word, въвеждане на текст, вмъкване на снимка, форматиране на текст и снимка. Среда/материали: Компютърен кабинет с достъп до интернет (поне по един компютър на 2 деца), бяла дъска, маркери, ножица, лепило, 2 картонени табла. Предмет Човекът и обществото Тема по учебна Личности и идеи на Възраждането Компетентност по учебна Познава видни личности от Българското Възраждане, запознат е с идеите и делата им Дигиталномедийни компетентности Информационна грамотност, комуникация и сътрудничество Ход на урока Въвеждаща дейност (припомяне) 5 мин. Чрез насочващи въпроси припомня дейностите от миналия час: 1. Какво правихме миналия час? 2. Каква беше нашата цел? 3. Какво търсихме? Къде? 4. Какви стратегии за търсене използвахте? Чрез насочващите въпроси от дискусията се очаква учениците да си припомнят по какви теми са търсили информация, за изпълнение на задачата Личности и идеи на Възраждането, както и стратегиите за търсене. Основна дейност (Работа в групи и създаване на общ продукт на класа) 30 мин. Приканва учениците да седнат в групите Сядат в групите от миналата седмица. В от миналата седмица. Всяка група трябва рамките на 1-2 мин. преглеждат да прецизира събраната информация от записките си от миналия час. миналия час и да я сведе до една снимка, заедно с текст от 5 изречения.

6 При необходимост могат да се дадат подробни указания за запазване на изображение (десен бутон върху снимката, команди Copy в Word файл или Save As). След като групите са приключили (не повече от 15 мин.), обяснява, че следващата задача е създаване на общ продукт. Дава инструкции. В рамките на мин. всяка група преглежда събраната информация и снимков материал, обсъжда, създава съдържание в Word. С помощта на учител принтират създадените файлове. Изрязват и подреждат информацията по таблата, използват лепило и ножица. Заключителна дейност (дискусия) 5 мин. След като са готови двете табла, ги слага на видно място. Обсъжда с учениците: 1. Постигната ли е целта? 2. Дайте оценка на другите групи? 3. Кое е добро решение и изпълнение? 4. Имаше ли предложение за подобряване на работата им? Дава оценка на цялостната работа на групите. Предлага им да поканят родителите и да им покажат какво са направили заедно. Това е важно за заключителната дейност с родителите. Всички заедно гледат завършения продукт. Дават самооценка на работата си и изказват мнение за това как са се справили другите групи, дават конструктивни предложения. Изработил: Цветелина Стефанова Трифонова по Информационни технологии 19. СУ Елин Пелин, гр. София

7 Приложение 1.

Дигитално-медийна грамотност в начален курс – наръчник за учителя

Дигитално-медийна грамотност в начален курс – наръчник за учителя План на урок: Да рекламираме Плевен Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в предметна област Околен свят за 2 клас Част I: Търсене и оценка на информация Цел на урока:

Подробно

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 клас Цел на урока: те използват поне 2 стратегии за

Подробно

ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен пла

ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен пла ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен план на урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за ученици

Подробно

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регистрация. ВЪВЕДЕНИЕ LearningApps.org е Web сайт, подкрепящ

Подробно

Microsoft Word - 12-Teacher_Getting Loopy BGG.docx

Microsoft Word - 12-Teacher_Getting Loopy BGG.docx СЪЗДАВАНЕ НА ЦИКЛИ Времетраене на урока: 30 минути. Основната продължителност на урока включва само дейностите. Въвеждащите и обобщаващи предложения могат да се използват за задълбочаване на знанията,

Подробно

Paint.net

Paint.net Paint.net Урок 1 запознаване с различни разширения и слоеве Какво е разширение на един файл? Както знаете, всеки един файл си има име и разширение. Как изгелжда това: Име Разширение Името е уникално за

Подробно

Използване на Гугъл Диск

Използване на Гугъл Диск Използване на Гугъл Диск Основни действия, създаване на папки, документи и таблици Какво е Гугъл Диск (или Google Drive)? Google Drive е виртуален облак за съхранение, който може да използвате, за да пренасяте

Подробно

Microsoft PowerPoint - design-presentationNFS

Microsoft PowerPoint - design-presentationNFS За ученици от 2-ри до 7-ми клас; За ученици с желание за изучаване на съвременни науки За учители, които желаят да въведат иновация в своите часове. Няма значение дали ученикът рисува добре на ръка Необходими

Подробно

Microsoft Word - E1-11-bg.doc

Microsoft Word - E1-11-bg.doc Основна цел Педагогически указания E: Оценяване на съобщение E1 / 11 Степен на трудност 1 Междинна цел 1: Дайте значение на вашето съобщение Оперативна цел Предварителни умения Брой на предложените упражнения

Подробно

ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГО

ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГО ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГОМИЛА МИЛЧЕВА- СТАРШИ УЧИТЕЛ НАЧАЛЕН ЕТАП ОУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Подробно

LP1 Stage 4

LP1 Stage 4 УЧЕБНО ПОМАГАЛО ЗЕЛЕНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ЕВРОПА МОДУЛ 4: ПРЕДПРИЕМАЧЕСКО МИСЛЕНЕ. Помагалото е разработено по проект "Зелени предприемачи Европа". Проектът е финансиран и с подкрепата на Европейската комисия.

Подробно

портфолио

портфолио ПОРТФОЛИО на Катина Лалкова Старши учител по Биология и ЗО и Човекът и природата в СУ Никола Войводов гр. Враца ЛИЧНИ ДАННИ Име, фамилия:катина Лалкова Настояща месторабота: старши учител по Биология и

Подробно

Професионално портфолио на Евелина Огнянова Таинова Учител в прогимназиален етап на основното образование по История и цивилизация в ОУ”Митропо

Професионално портфолио  на   Евелина Огнянова Таинова  Учител в прогимназиален етап на основното образование  по История и цивилизация   в ОУ”Митропо Професионално портфолио на Евелина Огнянова Таинова Учител в прогимназиален етап на основното образование по История и цивилизация в ОУ Митрополит Авксентий Велешки - гр.самоков Да си учител е майсторство,

Подробно

Университет - библиотека - образование и дигиталният достъп University - Library - Education and Digital Access

Университет - библиотека - образование и дигиталният достъп University - Library - Education and Digital Access Отворете началната страница на сайт на ШУ "Епископ Преславски http://shu.bg/ Натиснете бутона Университетска библиотека (оградената с червено зона) От основното хоризонтално меню на библиотечния сайт натиснете

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint Професионално учителско портфолио на Стоилка Гелова старши учител по математика в ОУ Митрополит Авксентий Велешки гр. Самоков Съдържание : Представяне Образование Професионален опит и стаж Моята философия

Подробно

гр. Койнаре, общ. Червен бряг, обл. Плевен, ул. Христо Ботев 1, тел /2423; GSM ; Портф

гр. Койнаре, общ. Червен бряг, обл. Плевен, ул. Христо Ботев 1, тел /2423; GSM ;     Портф гр. Койнаре, общ. Червен бряг, обл. Плевен, ул. Христо Ботев 1, тел. 06573/2423; GSM 0879827292; e-mail: sоu_koinare@abv.bg; www.sоu-koinare.com Портфолио на ВЕСЕЛКА ВЕНОВСКА старши учител в СУ,, Христо

Подробно

МОДУЛ 2 ВАРИАНТ НА ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА ЗА НАЦИОНАЛНО ОНЛАЙН ОЦЕНЯВАНЕ НА ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ X КЛАС от 2016 г. УСЛОВИЕ НА ЗАДАЧАТА За тази задача

МОДУЛ 2 ВАРИАНТ НА ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА ЗА НАЦИОНАЛНО ОНЛАЙН ОЦЕНЯВАНЕ НА ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ X КЛАС от 2016 г. УСЛОВИЕ НА ЗАДАЧАТА За тази задача МОДУЛ 2 ВАРИАНТ НА ПРАКТИЧЕСКА ЗАДАЧА ЗА НАЦИОНАЛНО ОНЛАЙН ОЦЕНЯВАНЕ НА ДИГИТАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ X КЛАС от 2016 г. УСЛОВИЕ НА ЗАДАЧАТА За тази задача са предоставени данни във файл Climate.xls, който ще

Подробно

УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет Информационни технологии за X клас ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 1

УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет Информационни технологии за X клас ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет Информационни технологии за X клас ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици X 1 часа седмично = 18 часа по ред Учебна

Подробно

(пълно наименование на училището) Утвърждавам!... (име и фамилия, подпис, печат) ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ по инфор

(пълно наименование на училището) Утвърждавам!... (име и фамилия, подпис, печат) ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ по инфор ...... (пълно наименование на училището) твърждавам!... (име и фамилия, подпис, печат) ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ по информационни технологии за 10. клас Изготвил:... (подпис).

Подробно

ДИГИТАЛЕН РАЗКАЗ - STORYBIRD Десислава Цокова НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването й. Регистрация ДА, може да се вли

ДИГИТАЛЕН РАЗКАЗ - STORYBIRD Десислава Цокова НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването й. Регистрация ДА, може да се вли Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването й. Регистрация ДА, може да се влиза и с профил на Google. ВЪВЕДЕНИЕ Storybird е уникален инструмент за езиково изкуство.

Подробно

Основно училище Гео Милев гр. Пловдив 4000, Пловдив, ул. П. Р. Славейков 1, тел , ; Урок по родолюбие Миле

Основно училище Гео Милев гр. Пловдив 4000, Пловдив, ул. П. Р. Славейков 1, тел , ; Урок по родолюбие Миле Основно училище Гео Милев гр. Пловдив 4000, Пловдив, ул. П. Р. Славейков 1, тел.032624953, 032624958; e-mail:ou.geomilev@abv.bg Урок по родолюбие Милена Колева Класен ръководител на IV А клас Същност на

Подробно

Microsoft Word - document.rtf

Microsoft Word - document.rtf НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА 2 ОТ 2000 Г. ЗА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ (ОБН., ДВ, БР. 48 ОТ 2000 Г.) ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Обн. ДВ. бр.58 от 18 Юли 2006г. 1. В приложение

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПРОФЕСИОНАЛНО ПОРТФОЛИО НА Иванка Йорданова Гаджинска -старши учител в СУ Христо Смирненски гр. Койнаре ПРЕДСТАВЯНЕ В педагогическата си практика залагам на: Сътрудничество и коректни взаимоотношения с

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО

ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИТЕЛСКО ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО на Жана Стоянова Василева Старши учител по Български език и литература, Английски език в СУ Христо Смирненски гр. Койнаре, обл. Плевен Съдържание:

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Европейска програма Eразъм+, КД1, Пътуваща дигитална класна стая на 21 век науки, литература и технологии втора фаза, 2017 1 BG01 KA101 035816 д-р Еленора Лилова Илияна Илиева 16.07.2017 г. 29.06.2017

Подробно

Ръководство за бързо стартиране Microsoft Outlook 2013 изглежда по-различно от предишните версии и затова създадохме този справочник, за да ви помогне

Ръководство за бързо стартиране Microsoft Outlook 2013 изглежда по-различно от предишните версии и затова създадохме този справочник, за да ви помогне Ръководство за бързо стартиране Microsoft Outlook 2013 изглежда по-различно от предишните версии и затова създадохме този справочник, за да ви помогнем да го усвоите по-лесно. Нека стане ваш Персонализирайте

Подробно

Ръководство за ползване на Historiana Historiana е платформа за електронно обучение, разработена от преподаватели по история от Европа и света. Целта

Ръководство за ползване на Historiana Historiana е платформа за електронно обучение, разработена от преподаватели по история от Европа и света. Целта Ръководство за ползване на Historiana Historiana е платформа за електронно обучение, разработена от преподаватели по история от Европа и света. Целта им е да подпомогнат колегите си и да мотивират учащите

Подробно

Жанета Андреева СУ с хуманитарен профил Йоан Екзарх Български, гр. Шумен

Жанета Андреева СУ с хуманитарен профил Йоан Екзарх Български, гр. Шумен Жанета Андреева СУ с хуманитарен профил Йоан Екзарх Български, гр. Шумен Мотивировка на темата Форум Изследователски подходи в обучението по български език Съвременните динамични процеси в езика и трудностите

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint снимка име снимка презиме фамилия дата на раждане място на раждане град начало край на портфолиото МОЕТО ИМЕ ИЗУЧАВАНИ УЧЕБНИ ПРЕДМЕТИ МОЯТ ГРАД ПОРТФОЛИО НА УЧЕНИКА Инструкции

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет КОМПЮ

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет КОМПЮ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния пмет КОМПЮТЪРНО МОДЕЛИРАНЕ за 2018/2019 учебна година III клас първи

Подробно

ПОРТФОЛИО

ПОРТФОЛИО Старши учител начален етап в СУ,, Христо Смирненски гр. Койнаре Началният учител е този, който за първи път въвежда децата в храма на науката! Тук започва тяхната подготовка за бъдещи творци на материални

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Подкрепата на Европейската комисия за представянето на тази публикация не представлява одобрение на съдържанието,което отразява само възгледите на авторите, и Комисията не носи отговорност за каквото и

Подробно

Oбучение на учители

Oбучение на учители Oбучение на учители - работни материали Дейност Групова работа, дискусия Отговорете на въпросите за сътрудничество с родители: - Защо е важно да се привлекат родителите в училищния живот на учащите? -

Подробно

Microsoft Word - NID_Naredba11_2016 финал+ ( ).docx

Microsoft Word - NID_Naredba11_2016 финал+ ( ).docx Проект Наредба за изменение и допълнение на Наредба 11 от 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците (Обн., ДВ, бр. 74 от 2016 г., изм. и доп., бр. 78 от 2017 г. и бр. 82 от 2018 г.)

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ" 2932, с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград, ул. Христо Ботев 1, тел: , e-

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 2932, с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград, ул. Христо Ботев 1, тел: , e- СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ" 2932, с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград, ул. Христо Ботев 1, тел: 0893 60 52 47, 0892 60 20 57 e-mail: souablanica@abv.bg. suablanica@abv.bg Съгласувал:...

Подробно

Регистрация на профил в Google и работа с облака Google Drive (Google Диск) I. Създаване на Google акаунт Първо зареждате или

Регистрация на профил в Google и работа с облака Google Drive (Google Диск) I. Създаване на Google акаунт Първо зареждате   или Регистрация на профил в Google и работа с облака Google Drive (Google Диск) I. Създаване на Google акаунт Първо зареждате www.google.com или www.google.bg. Няма значение кой адрес ще напишете. Най-вероятно

Подробно

Microsoft Word - D2-12.doc

Microsoft Word - D2-12.doc Педагогически указания D2 / 12 Основна цел Степен на трудност 2 D : Осъществяване на писмено съобщение Междинна цел 1: Съставяне на писмено съобщение Оперативна цел Предварителни умения Брой на предложените

Подробно

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ВЪВЕДЕНИЕ ВЪВ ВИЗУАЛНОТО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА I КЛАС (ВЪВЕЖДАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА ПО ПРОЕКТ ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ ) КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕ

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ВЪВЕДЕНИЕ ВЪВ ВИЗУАЛНОТО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА I КЛАС (ВЪВЕЖДАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА ПО ПРОЕКТ ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ ) КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕ УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ВЪВЕДЕНИЕ ВЪВ ВИЗУАЛНОТО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА I КЛАС (ВЪВЕЖДАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА ПО ПРОЕКТ ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ ) КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА Обучението по Въведение във Визуалното

Подробно

ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА

ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА СРЕДИ ЗА ПРОГРАМИРАНЕ ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА Същност на програмното осигуряване За да могат компютрите да разбират описаните на езика за програмиране алгоритми, те трябва да бъдат преведени

Подробно

Съюз на математиците в България - секция Варна гр. Варна, кв. Победа, ул. "Академик Андрей Сахаров" 15, партер, офис 4а, ел.поща:

Съюз на математиците в България - секция Варна гр. Варна, кв. Победа, ул. Академик Андрей Сахаров 15, партер, офис 4а, ел.поща: Съюз на математиците в България - секция Варна гр. Варна, кв. Победа, ул. "Академик Андрей Сахаров" 15, партер, офис 4а, ел.поща: smb.varna@gmail.com, сайт: https://sites.google.com/view/smbvarna фейсбук

Подробно

LP2 Stage 3

LP2 Stage 3 УЧЕБНО ПОМАГАЛО ЗЕЛЕНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ЕВРОПА МОДУЛ 3: ПРОМЕНЕНИ ПЕРСПЕКТИВИ. Помагалото е разработено по проект "Зелени предприемачи Европа". Проектът е финансиран и с подкрепата на Европейската комисия.

Подробно