Програма за Лято в музея с Био игри Седмицата на слуха, звуците и музиката, Дати: 2-6 юли юли 2018/ Ден 1 Сутрин: В света на звуците и слуха :

Размер: px
Започни от страница:

Download "Програма за Лято в музея с Био игри Седмицата на слуха, звуците и музиката, Дати: 2-6 юли юли 2018/ Ден 1 Сутрин: В света на звуците и слуха :"

Препис

1 Програма за Лято в музея с Био игри Седмицата на слуха, звуците и музиката, Дати: 2-6 юли юли 2018/ Ден 1 Сутрин: В света на звуците и слуха : Откъде идват звуците? Как ги чуваме? С какво го правим? Защо някои животни чуват това, което хората никога не биха могли? Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Създай звук : Децата ще слушат музикални произведения, ще участват в ролева игра за трениране на музикалния слух и ще използват наученото сутринта. Всеки ще си изработи музикален инструмент и ще свири с него. 3 юли 2018/ Ден 2 Сутрин: Слуха при животните : Кои животни имат най-добрия слух? Защо е така? Кое нощно животно има по-добър слух и от прилепите? Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Създай ритъм : Децата ще слушат музикални произведения, ще участват в ролева игра за трениране на усета за ритъм и ще използват наученото сутринта. Всеки ще си изработи музикален иснтрумент и ще свири ритъм с него. 4 юли 2018/ Ден 3 Сутрин: Земетресенията : Какво предизвикват земетресенията? Какво са разломите и ударните вълни? Каква е връзката между вълните предизвикани от земетресения и музиката? Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Създай история за музикант: част 1 : Децата ще използват наученото сутринта, за да създатат първа част на историята за музиканта. Този ден ще създадем герои и обстановка на историята. Децата ще слушат къси истории, ще създадат речник от думи, ще научат как да ползват прилагателно и съществително име, подлози, съюзи, глаголи и др.; видове изречения. Всеки ще си изработи играчка-символ на историята. 05 юли 2018/ Ден 4 Сутрин: Да пазим морето : Голяма част от океана и неговите обитатели биват унищожени преди да бъдат изучени. Наричат Силвия Ърл гласът на океана, защото той няма свой собствен. Силвия опазва морския свят. И е вдъхновение за хората по света! Децата ще научат интересни факти за Силвия и за едни от най-впечатляващите морски обитатели, измежду които фенерооката риба и стомия боа; ще разберат какво могат да направят, за да ги опазят. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Създай история за музикант: част 2 : Децата ще продължат работата си по историята за музиканта: ще създадат сюжет, ще дадат име на историята, ще я редактират и разкажат пред публика. Всеки ще си изработи играчка-символ на историята.

2 06 юли 2018/ Ден 5 Сутрин: Ателие Делфини и китове : Какво са делфините? Умни ли са? Защо? А китовете? Какво казват най-новите научни изследвания по въпроса? Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Да създадем комбинирана история : Децата ще използват създадените музикални инструменти, истории и герои през миналите дни, за да създадат една обща история като група. Те ще представят историята пред родителите в края на деня. През седмицата ще разгледаме и експозицията на музея Панчо Владигеров. Седмицата на музея на фантастичните същества, Дати: 9-13 юли юли 2018/ Ден 1 Сутрин: Вулканични приключения : Kаним всички изследователи да открият найопасните вулкани на земята по скришен път в музея. А кои животни оцеляват по тези места? Ела, за да разбереш. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Децата ще използват наученото сутринта и с помощта на въображението си ще измислят идеи и мисловни карти за свое фантастично животно от вулканите. Всеки ще си изработи съществото от естествени материали. 10 юли 2018/ Ден 2 Сутрин: Оцеляване по върховете : Има ли пчели и паяци на Хималайте? Какви приспособления използват те? Коя птица прелита над Еверест? Кои са свещени животни и защо ги почитат в Непал? Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Децата ще участват в експедиция за намиране на необикновени същества от културата на Непал; ще използват наученото сутринта и с помощта на въображението си ще измислят идеи и мисловни карти за фантастично животно, което оцелява при сурови условия. Всеки ще си изработи същество от естествени материали. 11 юли 2018/ Ден 3 Сутрин: Пътешествие до Марианските острови : Какво образува най-дълбокото място на Земята? Има ли нещо живо на Марианските острови? Колко са Марианските острови? Защо не знаем нищо за тях? Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка играчка. Следобяд: Децата ще участват в експедиция за намиране на необикновени същества от местната култура на Марианските острови; ще използват наученото сутринта и с помощта на въображението си ще измислят идеи и мисловни карти, за да създадат свой собствен остров. Всеки ще си изработи острова от естествени материали. 12 юли 2018/ Ден 4 Сутрин: Необикновени животни : По време на последната си експедиция, професор Многознайко открива непознато животно. По-късно разбира че това е Хоацин- птица с нокти на крилата. Заинтригуван от интересното си откритие професорът започва да търси други подобни фантастични същества. Открива цял списък, който споделя с

3 приятелите си от Био игри и техните младши изследователи. Има ли животно, което стиска носа си, за да не влизат мравки в него? Има ли жаба с плоско тяло и защо е такова? Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Децата ще участват в експедиция за намиране на необикновени същества от различни местни култури; ще използват наученото сутринта и с помощта на въображението си ще измислят идеи и мисловни карти за фантастично същество. Всеки ще си изработи съществото от естествени материали. 13 юли 2018/ Ден 5 Сутрин: Приключение в пещерата Мовиле : Учените-спелеолози откриват древна пещера- лабиринт. И макар да е пълна с отровни газове, в нея има живот! Пещерата Мовиле е била откъсната от повърхността цели 5 милиона години. Кое ли животно може да оцелее там долу? Има ли паяци? Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Децата ще участват в експедиция за намиране на необикновени същества от местната култура на Румъния; ще използват наученото сутринта и с помощта на въображението си ще измислят идеи и мисловни карти за фантастично животно от п. Мовиле. Всеки ще си изработи същество от естествени материал. Накрая на този ден децата ще подредят цялостна инсталация с всички фантастични животни в нашия музей. Родителите са поканени да я разгледат на края на деня. Техниките, които ще използваме тази седммица, са: декупаж, работа с истинска глина, само-съхнеща глина, колажи, създаване на макети и кукли и др. През седмицата ще разгледаме и експозицията на музея Панчо Владигеров. Седмицата на танците и костюмите, Дати: юли юли 2018/ Ден 1 Сутрин: Животни-танцьори : Кои са най-добрите животни-танцьори? Какво е значението на танца им? Можем ли да танцуваме като тях? Младши-изследователите на Био игри ще се отправят на експедиция в музея. Те ще търсят най-добрите животнитанцьори; ще научат интересни факти за тях през значението на танца на всяко животно. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Децата ще участват в експедиция за намиране на различните техники за изработка на прост актьорски костюм. Те ще използват наученото за животните от сутринта и ще измислят идеи за част от костюм вдъхновен от животните. Всеки ще си изработи част от костюма. 17 юли 2018/ Ден 2 Сутрин: Какво се крие на о. Мадагаскар? : Кои примати живеят на о. Мадагаскар? Защо са специални и колко вида са? Какви други животни живеят на острова? Елате на ателието на Био игри, за да разберете. Децата ще се запознаят с основните видове от о. Мадагаскар, ще научат интересни факти за живота им през директен опит и движенчески игри. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка.

4 Следобяд: Децата ще участват в експедиция за намиране на различните техники за изработка на маски. Те ще използват наученото за животните и ще измислят идеи за маска на животно от о. Мадагаскар. Всеки ще си изработи маска. 18 юли 2018/ Ден 3 Сутрин: Птици-танцьори : Кои са семейство райски птици? Защо танцуват? Къде живеят? Можем ли да танцуваме като тях? Младши-изследователите на Био игри ще търсят кои са най-добрите и найвпечатляващите птици- танцьори; ще научат интересни факти за тях през значението на танца. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Децата ще участват в експедиция за намиране на различните техники за изработка на маски. Те ще използват наученото за животните и ще измислят идеи за маска на птица-танцьор. Всеки ще си изработи маска. 19 юли 2018/ Ден 4 Сутрин: Изчезването на пчелите : Земята е изправена пред екологична катастрофапчелите изчезват, а заедно с тях и много растения! Единствените, които могат да се справят с бедствието са младшите-изследователите на Био игри. Децата ще търсят животни-опрашители, както и улики за изчезването на пчелите по време на експедиция. Ще научат защо изчезват пчелите и как могат да им помогнат. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Децата ще участват в експедиция за намиране на различните техники за изработка на прост актьорски костюм. Те ще използват наученото за пчелите от сутринта и ще измислят идеи за част от костюм вдъхновен от пчелите. Всеки ще си изработи част от костюма. 20 юли 2018/ Ден 5 Сутрин: Игра на еволюция : Защо определени животни оцеляват, а други не? Какво означава да се адаптираш? Еволюират ли хлебарките и акулите? Заповядайте на ателието на Био игри, където ще запознаем с всички тези сложни понятия през няколко ролеви игри. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Децата ще организират ревю и ще представят създадените костюми и маски пред родителите си. През седмицата ще разгледаме и експозицията на музея Панчо Владигеров. Седмицата на човешкото тяло и историите, Дати: юли юли 2018/ Ден 1 Сутрин: Тялото се защитава : Какво значи да се разболееш? Как тялото ти се бори с болестите? Как можеш да се предпазиш срещу тях? Децата ще участват в експедиция за откриване на виновниците за болестите. Те ще влязат в ролята на клетки от имунната система, които ще трябва да заловят болестите и да предпазят тялото. Всяко дете ще си изработи клетка от имунната система. Следобяд: Създай история: част 1 : Децата ще използват наученото сутринта, за да създадат герои на историята. Те ще търсят и слушат къси истории, ще създават речник от думи и мисловни карти за героите, ще научат през игри как да ползват прилагателно и съществително име, подлози, съюзи, глаголи и др.; видове изречения.

5 24 юли 2018/ Ден 2 Сутрин: В света на миризмите: Как работи обонянието? Kак улавяме миризмите? Могат ли животните да помирисват неща, които хората не могат? Децата ще научат как така някои животни имат по-добре развито обоняние и за какво им служи то по време на ролева игра. Всяко дете ще изработи ароматизатор. Следобяд: Създай история: част 2 : Децата ще продължат работата си по историята от миналия ден: ще създадат обстановката с помощта на речник от думи и мисловни карти. 25 юли 2018/ Ден 3 Сутрин: Страховити скелети : От какво са направени човешките кости? Кое е първото животно на Земята с кости? За какво са му? Какво му е страховитото на скелета? Децата ще открият интересни скелети на животни и ще разберат кое е първото животно със скелет. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Създай история: част 3 : Децата ще продължат работата си по историята от миналите дни: ще създадат сюжет, ще кръстят, редактират и разкажат историята. Децата ще създадат речник от думи и мисловни карти. Всеки ще си изработи играчкасимвол на историята от изминалите три дена. 26 юли 2018/ Ден 4 Сутрин: Направи човешко тяло : Децата ще разгледат и открият най-важните системи в човешкото тяло чрез няколко ролеви игри, моделиране и филмчета. След това всяко дете ще създаде човешко тяло, както то си го представя. Ателието включва експедиция, ролева игра и изработка на играчка. Следобяд: Създай история: част 4 : Децата ще измислят приключенска история с помощта на похватите научени през изминалите дни (създаване на герои, обстановка, сюжет, име на историята) и ще използват знанията си за човешкото тяло и вдъхновението от сутрешните научни ателиета. Всеки ще си изработи играчка-символ на историята. 27 юли 2018/ Ден 5 Сутрин: Бактерии : Какво е бактерия? Има ли бактерии в тялото ни? Какви видове бактерии има? Децата ще открият интересни факти за бактериите през ролеви игри. Всяко дете ще си изработи специален съд, върху които може да си отглежда бактериии и ще си направят кисело мляко. Следобяд: Създай история: част 5 : Децата ще продължат работата си по историята от миналия ден: ще я редактират и завършат. Те ще организират публично четене на историите пред родителите си в края на деня. Седмицата на човешкото тяло и творчеството, Дати: 30 юли-03 август юли 2018/ Ден 1 Сутрин: Кървави експерименти : Как бие човешкото сърце? За какво служи то? Защо сърцето ни започва да бие бързо, когато тичаме? Какво е пулс? Полезно ли е да спортуваме и защо? Децата ще участват в състезателна игра за мерене на бавен и бърз пулс; ще участват в ролева игра, по време на която те ще трябва да работят заедно, за да накарат макетът ни на сърце да функционира. Всяко дете ще си направи сърце.

6 Следобяд: Създай ритъма (на сърцето) : Децата ще слушат музикални произведения със специфичен ритъм, ще участват в ролева игра за трениране на усета за ритъм и ще използват наученото сутринта. Всеки ще си изработи барабани и ще изсвири ритъм с тях. 31 юли 2018/ Ден 2 Сутрин: Сутрин: За какво ни е бял дроб? : Може ли да живеем без бял дроб? Kaк белият ни дроб ни помага да плаваме във водата? Как е свързан той с дърветата? От какво е направен? Децата ще участват в ролева игра, по време на която ще научат за връзката между хората и растенията. Защо е важна тя? Всяко дете ще си направи макет на бял дроб. Следобяд: Направи звук : Децата ще участват в ролева игра за трениране на музикалния слух и игра диригент. Те ще разберат как ни помага дишането при правенето на музика и издаването на звуци като използват наученото сутринта. Всеки ще си изработи музикален инструмент и ще свири на него. 01 август 2018/ Ден 3 Сутрин: Защо клетки и ДНК? : Какво е ДНК? Можем ли да го видим с просто око, как и къде? Децата ще наблюдават клетки през окуляра на микроскоп; ще извлекат ДНК от плод по време на забавен експеримент! Всяко дете ще си тръгне с книжкаописание на експеримента. Следобяд: Създай история: част 1 : Децата ще използват наученото сутринта, за да създадат герои на история. Те ще търсят и слушат къси истории, ще създават речник от думи и мисловни карти за героите, ще научат през игри как да ползват прилагателно и съществително име, подлози, съюзи, глаголи и др.; видове изречения. 02 август 2018/ Ден 4 Сутрин: Ателие Мозъкът- части или цяло? : За какво ни е мозъка? Можем ли да живеем без него? Как изглежда? От какво е направен? Коя част отговаря за спомените, коя за емоциите? Децата ще участват в игри, в които ще разберат повече за връзката на сетивата и мозъка през директен опит, както и какво става ако определени части от мозъка липсват. Накрая всеки ще си направи мозък. Следобяд: Създай история: част 2 : Децата ще продължат работата си по историята от миналия ден: ще създадат обстановката с помощта на речник от думи и мисловни карти. 03 август 2018/ Ден 5 Сутрин: Невероятното зрение : Защо хората имат по две очи? Kакво би станало, ако имаха само едно? Защо хората виждат триизмерно? Децата ще разберат повече за зрението и устройството на очите докато изработват модел на очи и мозък. Ще научат за важността на зрението при хората като изполват другите си сетива, но не и зрението. Всяко дете ще изработи стереоскоп. Следобяд: : Децата ще продължат работата си по историята от миналите дни: ще създадат сюжет, ще кръстят, редактират и разкажат историята. Децата ще създадат речник от думи и мисловни карти. Всеки ще си изработи играчка-символ на историята от изминалите три дена. Тел. за връзка: Камелия Митева: , е-майл: k.miteva@bio-game.org всеки ден от 10 до 17 ч.

7

Програма Лято с Био игри сред природата Формата на обучение е учене през преживяване и методи като: движение; симулации; моделиране; експерименти; рол

Програма Лято с Био игри сред природата Формата на обучение е учене през преживяване и методи като: движение; симулации; моделиране; експерименти; рол Програма Лято с Био игри сред природата Формата на обучение е учене през преживяване и методи като: движение; симулации; моделиране; експерименти; ролеви игри; творчески дейности и др. Децата се потапят

Подробно

Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката ме

Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката ме Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката между причина и следствие Материали Копие на ролевата

Подробно

ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТРЕТА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА КЛЮЧ. ТЕМИ УЧ. СЕДМ. ТЕМА ОБРАЗОВАТЕЛНО ЯДРО ОЧАКВАНИ РЕЗУ

ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТРЕТА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА КЛЮЧ. ТЕМИ УЧ. СЕДМ. ТЕМА ОБРАЗОВАТЕЛНО ЯДРО ОЧАКВАНИ РЕЗУ ГОДИШНО ТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТРЕТА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА 1.1. Колко много знам и мога (входяща диагностика) Назовава имената на възрастните в детската градина. Разбира инструкции.

Подробно

ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм

ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм Джеймс), която не е истинска. Когато бях дете, аз

Подробно

FUNDAY ART ACADEMY МЯСТО ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ, РАЗВИТИЕ НА ТАЛАНТИ И СПОДЕЛЯНЕ НА ИДЕИ.

FUNDAY ART ACADEMY МЯСТО ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ, РАЗВИТИЕ НА ТАЛАНТИ И СПОДЕЛЯНЕ НА ИДЕИ. FUNDAY ART ACADEMY МЯСТО ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ, РАЗВИТИЕ НА ТАЛАНТИ И СПОДЕЛЯНЕ НА ИДЕИ. Мисията на FAA. Артистичните ателиета имат за цел да развият въображението, таланта и интересите на децата в различни области

Подробно

<4D F736F F D20CDEEE2E020EFF0E8EAE0E7EAE020E7E020F7EEE2E5EAE020E820D7E5F0E2E5EDE0F2E020EAEDE8E3E0>

<4D F736F F D20CDEEE2E020EFF0E8EAE0E7EAE020E7E020F7EEE2E5EAE020E820D7E5F0E2E5EDE0F2E020EAEDE8E3E0> Нова приказка за Човека и Червената книга Веднъж Лъвът, царят на животните, събрал всички обитатели на гората и морето на важно събрание. Той бил с превързана лапа и с побеляла грива. На три години той

Подробно

Slide 1

Slide 1 16 НОЕМВРИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА ПРЕЗЕНТАЦИЯ НАСЪРЧАВАНЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА В ОБЩУВАНЕТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ: МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

Подробно

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината,

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, тя създава образи, форми. Във формите се виждат вече

Подробно

Anons EDIKTA

Anons EDIKTA Да живееш Dизайна си (Living Your Design) Курс за клетъчна трансформация базисно ниво и практическо въведение в Системата Human Design (Дизайн на Човека) на български език От програмата на Международното

Подробно

F.I.T for Europe Една седмица в България. Понеделник Ден на първи впечатления и разчупване на леда Започна с игра, с която да се опознаем, п

F.I.T for Europe Една седмица в България. Понеделник Ден на първи впечатления и разчупване на леда Започна с игра, с която да се опознаем, п F.I.T for Europe Една седмица в България. Понеделник 3.06.2019 Ден на първи впечатления и разчупване на леда Започна с игра, с която да се опознаем, преминахме в представяне на училището и презентация

Подробно

ЕЛЕКТРОННИТЕ ПЛАТФОРМИ СИЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗАСИЛВАНЕ ИНТЕРЕСА НА ДЕЦАТА КЪМ УЧЕБНИТЕ ПРЕДМЕТИ Ученето е полезно. Подготвя ни за превратностите на живо

ЕЛЕКТРОННИТЕ ПЛАТФОРМИ СИЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗАСИЛВАНЕ ИНТЕРЕСА НА ДЕЦАТА КЪМ УЧЕБНИТЕ ПРЕДМЕТИ Ученето е полезно. Подготвя ни за превратностите на живо ЕЛЕКТРОННИТЕ ПЛАТФОРМИ СИЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗАСИЛВАНЕ ИНТЕРЕСА НА ДЕЦАТА КЪМ УЧЕБНИТЕ ПРЕДМЕТИ Ученето е полезно. Подготвя ни за превратностите на живота, изгражда ни като личности и ни помага да съществуваме.

Подробно

С на открито

С на открито С на открито Разказват, че във всяко лято се крие нещо ново, непознато. А то започва винаги тогава, когато Слънчо от леглото става. Протяга се, завивката отмята и от съня лъчите му пораснали са до земята!

Подробно

ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Уч

ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Уч ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Учебна седмица Тема на урочната единица Очаквани резултати

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за втора възрастова група (4-5 години) и трета възрастова група (5-6 години) Група 2 група

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за втора възрастова група (4-5 години) и трета възрастова група (5-6 години) Група 2 група ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за втора възрастова група (4-5 години) и трета възрастова група (5-6 години) 1 Отново в детската градина 1 Песен Семейство музика и текст: Диляна

Подробно

Висша нервна дейност

Висша нервна дейност В нервната система непрекъснато постъпва поток от информация от външната среда и от тялото. В зависимост от това колко сложни са ответните реакции на постъпилите дразнения, обработването им става в различни

Подробно

metodichesko_3grupa_new.indd

metodichesko_3grupa_new.indd 124 ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО КОНСТРУИРАНА И ТЕХНОЛОГИИ (2 педагогически ситуации за седмица) 1 Спомени от лятото 1 Спомени от лятото 2 2 3 4 Материали, с които творим С това творим Модел по собствена

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА 1 1 2 2 Създаване на емоционална атмосфера и желание у децата по време на празника за откриване на учебната година. Разучаване на песента Есен

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за смесена група (първа група 3-4 години и втора група 4-5 години) Група Седмица Тема Първ

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за смесена група (първа група 3-4 години и втора група 4-5 години) Група Седмица Тема Първ ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за смесена (първа 3-4 години и втора 4-5 години) 1 1 Песен Хей, момиченца, момченца музика: Клер Колева, текст: Димитър Тодоров Песен Хей, момиченца,

Подробно

Microsoft Word - 18niv2.doc

Microsoft Word - 18niv2.doc «Химикалка» 18-21 Ниво 2 Упражнение1 Цели - Упражняване в сравняване и комбиниране. - и свързване. - Визуално манипулиране на нарисувани предмети. - въз основа на конкретни елементи. Приложение (примери)

Подробно

1

1 100 въпроса за начинаещи ученици Ангел Д. Ангелов Спомагат за развитие на асоциативната памет и логиката на децата. Въпросите са най-подходящи за деца на възраст над 4 до 10 годишна възраст. Издава: СКАЙГЕЙМС

Подробно

ДИГИТАЛЕН РАЗКАЗ - STORYBIRD Десислава Цокова НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването й. Регистрация ДА, може да се вли

ДИГИТАЛЕН РАЗКАЗ - STORYBIRD Десислава Цокова НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването й. Регистрация ДА, може да се вли Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването й. Регистрация ДА, може да се влиза и с профил на Google. ВЪВЕДЕНИЕ Storybird е уникален инструмент за езиково изкуство.

Подробно

Invertebrates_1 Nivo

Invertebrates_1 Nivo 3 + клас ЖИВОТНИ УЧЕНИЦИ На земята живеят огромен брой видове организми растения, животни, бактерии и други. Много голяма част от животните са безгръбначни. Те обитават разнообразни местообитания сухоземни,

Подробно

Vulture calendar a.indd

Vulture calendar a.indd 2017 Опазване на черните и белоглавите лешояди в те AВТОР: СВЕТОСЛАВ СПАСОВ / БДЗП ЯНУАРИ 2017 Със своите размери, своеобразен външен вид и начин на живот лешоядите са едни от най-впечатляващите птици

Подробно

Съюз на математиците в България - секция Варна гр. Варна, кв. Победа, ул. "Академик Андрей Сахаров" 15, партер, офис 4а, ел.поща:

Съюз на математиците в България - секция Варна гр. Варна, кв. Победа, ул. Академик Андрей Сахаров 15, партер, офис 4а, ел.поща: Съюз на математиците в България - секция Варна гр. Варна, кв. Победа, ул. "Академик Андрей Сахаров" 15, партер, офис 4а, ел.поща: smb.varna@gmail.com, сайт: https://sites.google.com/view/smbvarna фейсбук

Подробно

BE THE CHANGE NO01-KA _5 ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА В ИСПАНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СУ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ЧЕТВЪРТАТА ТРАНСН

BE THE CHANGE NO01-KA _5 ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА В ИСПАНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СУ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ЧЕТВЪРТАТА ТРАНСН ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА В ИСПАНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СУ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ЧЕТВЪРТАТА ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ПРОГРАМАТА ЕРАЗЪМ+, ПРОЕКТ BE THE CHANGE В ГРАД ГРАНАДА, ИСПАНИЯ ОТ 31 МАРТ

Подробно

Модул 7 Храна Изследване на пчелите Време 60 минути + изследване на открито Материали Оцветени картини на цветя в графиките от Power Point и Media gal

Модул 7 Храна Изследване на пчелите Време 60 минути + изследване на открито Материали Оцветени картини на цветя в графиките от Power Point и Media gal Модул 7 Храна Изследване на пчелите Време 60 минути + изследване на открито Материали Оцветени картини на цветя в графиките от Power Point и Media gallery Графики в цвят, ако може Умения Проучване Разсъждение

Подробно

Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то

Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то - огнището бе центърът в декора за детския празник

Подробно

СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост гр. Кърджали

СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост гр. Кърджали Урок: КИБЕР-ТОРМОЗ ДЕФИНИРАНЕ И ВИДОВЕ. ОСНОВЕН ВЪПРОС: КАК МОЖЕМ ДА ДЕФИНИРАМЕ ПОНЯТИЕТО КИБЕРТОРМОЗ? ОБЗОР НА УРОКА: Учениците ще научат разликата между това да бъдеш пасивен наблюдател и човек, който

Подробно

Група Трета група Стимулиране на желанието на децата да пеят различни по тематика песни от репертоара на детската градина. Насърчаване на спонтанната

Група Трета група Стимулиране на желанието на децата да пеят различни по тематика песни от репертоара на детската градина. Насърчаване на спонтанната Стимулиране на желанието на децата да пеят различни по тематика от репертоара на детската градина. Пее до три, различни по тематика от репертоара на детската градина. Определя звучността на музиката, като

Подробно

НАРКОТИЦИ

НАРКОТИЦИ НАРКОТИЦИ Какво е наркотик? Понятието "наркотик" произлиза от елински. За пръв път се смята, че е използвано от древния лекар Хипократ във формата "ναρκωσις" (narcozis - наркоза) за обозначаване на вещества

Подробно

Най-новият палеонтологичен музей в България Гема-Свят - Чирпан Палеонтология. Интересен факт е, че първитe асоциации за тази дума са динозаври, д-р Ро

Най-новият палеонтологичен музей в България Гема-Свят - Чирпан Палеонтология. Интересен факт е, че първитe асоциации за тази дума са динозаври, д-р Ро Най-новият палеонтологичен музей в България Гема-Свят - Чирпан Палеонтология. Интересен факт е, че първитe асоциации за тази дума са динозаври, д-р Рос от сериала Приятели и мамутът Мани от анимационния

Подробно

УТВЪРДИЛ Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет български език и литература за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН

УТВЪРДИЛ Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет български език и литература за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН УТВЪРДИЛ Директор:...... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет български език и литература за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 2часа седмично = 36 часа 18 седмици

Подробно

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 клас Цел на урока: те използват поне 2 стратегии за

Подробно

generated pdf

generated pdf От 16-ти до 18-ти юни градското пространство на Бургас за пореден път ще се превърне в своеобразна сцена за иновативното изкуство. Срещата с модерното интерактивно течение в културата ще премахне всякакви

Подробно

3 клас 2019 УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми учениц

3 клас 2019 УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми учениц УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми ученици, ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ! Бургас, 24.03.2019 г. ІІІ клас Състезателният

Подробно

Община Тунджа - Добре дошли, приятели! Добре дошли, манастирци!

Община Тунджа - Добре дошли, приятели! Добре дошли, манастирци! Под това мото премина Първият събор на българи и гърци от село Голям манастир, община Тунджа, провел се на 19 юли 2009 г. в местността Църквата на Манастирските възвишения. Организатори на събора са кметството

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ТРЕТА ГРУПА 5 6-ГОДИШНИ Седмично 2 педагогически ситуации седмица Тема Образователно ядро Очакв

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ТРЕТА ГРУПА 5 6-ГОДИШНИ Седмично 2 педагогически ситуации седмица Тема Образователно ядро Очакв ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ТРЕТА ГРУПА 5 6-ГОДИШНИ Седмично 2 педагогически ситуации 1 Отново заедно Разбира и взема участие в разговори, свързани с познати теми. Използва ясен

Подробно

Invertebrates_2 Nivo

Invertebrates_2 Nivo 6 + клас ЖИВОТНИ УЧЕНИЦИ На земята живеят огромен брой видове организми растения, животни, бактерии и други. Много голяма част от животните са безгръбначни. Те обитават разнообразни местообитания сухоземни,

Подробно

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регистрация. ВЪВЕДЕНИЕ LearningApps.org е Web сайт, подкрепящ

Подробно

Cover T book_Iz Izk 4

Cover T book_Iz Izk 4 Утвърдил Директор:. (име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по предмета ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА за 4. клас Годишен брой часове за изучаване на предмета в 4. клас 68 часа. по Учебна

Подробно