J.Donkov

Размер: px
Започни от страница:

Download "J.Donkov"

Препис

1 Клинико-епидемиологично проучване на взрив от норовирусен гастроентерит в гр. Правец, България: март 2016г. Ж. Донков¹, Т. Вълков ² ³, Д. Страшимиров ² ³ Н. Янчева² ³, Й. Митова-Минева¹, В.Дойчева¹, Б.Кайракова4, И. Томова³, М. Тихолова ² ³, Т. Червенякова ² ³ 1. Катедра по Епидемиология МУ- София 2. Катедра по Инфекциозни болести и паразитология МУ- София 3. СБАЛИПБ Проф. Ив. Киров ЕАД София 4. РЗИ - Софийска област

2 ВЪВЕДЕНИЕ Род Norovirus е представител на сем. Caliciviridae. Вирусите нямат външна обвивка и притежават едноверижен РНК ов геном с позитивна полярност. Родът включва 5 групи и над 22 серотипа. Инфекцията не води до пожизнен имунитет, възможни са многократни реинфекции. Норовирусите се смятат за водещ етиологичен причинител на диариините заболявания, глобален проблем на здравеопазването.

3 Отговорни са за над 90% от случаите на вирусен гастроентерит и над 50% от диарийните заболявания. Диагнозата се поставя чрез изследване на фекални проби посредством PCR. Съществуват и ELISA китове, но те са с ниска чувствителност и висок процент на фалшивоположителни резултати.

4 Норовирусните са един от основните причинители на взривове от диарийни заболявания особено, в затворени колективи. Счита се, че са отговорни за около 50% от диарийните заболявания в глобален аспект. Диагнозата се поставя посредством изследване на фекални проби чрез PCR.

5 Проучването включва група от 22 ученици oт Професионалната Гимназия по компютърни технологични системи в гр. Правец, едномоментно заболели с клиниката на тежък гастроентерит. Те са на средна възраст 16 години в диапазона години, 17 момчета (77%) и 5 момичета (23%).

6 Началото е остро с втрисане (при всичките пациенти), като при приемането субфебрилни (t до 38 С) са 12 (54%), а фебрилни 3 (13%) пациенти. Повръщане е налице при всички пациенти, като при 17 (77%) то е съпроводено с гадене. Болки в корема са налице при 11 души (50%). Диария е налице при 7 души (31%).

7 Микробиологичната диагноза включи изследване на фекална проба за чревни патогенни бактерии и вируси, като при 9 (41%) бе доказана норовирусна инфекция посредством PCR. Терапевтичното поведение включва перорална парентерална рехидратация, симптоматични средства и диета.

8 Материали и методи. През периода г. са заболели общо 48 ученици от ПГ по компютърни технологични системи в гр. Правец. Хоспитализирани са 46 души в три лечебни заведения. От тях 22-ма в УМБАЛ Св. Анна - София; 22 в СБАЛИПБ Проф. Ив. Киров - София и 2- ма в МБАЛ гр. Ботевград.

9 Клиничните оплаквания започват на г. срещу г. през нощта, с гадене, повръщане и болки в стомашната област. Част от заболелите имат и редки изпражнения без примеси. Учениците са на възраст от 14 до 19 години. Същите са от различни населени места, но живеят в общежитията към ПГ по компютърни технологични системи в гр. Правец и се хранят както в стола на училището, така и навън.

10 От епидемиологичните проучвания се установи, че 7 от заболелите учениците не са консумирали храна в стола, нито на обяд, нито на вечеря. Заболелите ученици представляват 13,5% от тези живеещи в общежитията /354/. Няма заболели ученици от гр. Правец и околността. Епидемиологичното проучване е извършено от РЗИ Софийска област съвместно с ОДБХ и СРЗИ.

11 Нашето проучване включва група от 22 ученици oт Професионалната Гимназия по Компютърни Технологии и Системи в Правец, едномоментно заболели с клиниката на тежък гастроентерит и хоспитализирани в СБАЛИПБ Проф. Ив. Киров - София. Средната възраст на заболелите е 16 години, в диапазона години, от тях 17 момчета (77%) и 5 момичета (23%).

12 Диагнозата е клинико епидемиологична и етиологична посредством изследване на фекални проби от заболелите за патогенни чревни бактерии Salmonella, Shigella, E. Coli и вирусолигична изследване посредство полимеразно-верижна реакция /PCR/ на фекална проба за Norovirus Разпределението на пациентите по възраст и по пол е представено на фиг. 1 и 2. Преобладава мъжкият пол (82%) и възрастовата група години (при 90 % от пациентите)

13 18,00 17,00 5% 5% 14,00 27% 16,00 36% 15,00 27% 14,00 15,00 16,00 17,00 18,00 Фиг.1 Разпределение на пациентите по възраст

14 Фиг. 2. Разпределение на пациентите по пол

15 От взетите за изследвания проби от кухненския персонал, храни и смивове от външна среда се установи положителен резултат за носителство на норовируси при 1 от кухненския персонал. При други 2 души се установи носителство на St. аureus. Всички резултати на кухненския персонал по отношение на бактериални чревни инфекции са отрицателни. С положителни резултати са хранителните проби от вечерята на учениците за коагулазоположителни стафилококи и отрицателни за Салмонела. Всички смивове от външна среда са с отрицателен резултат.

16 Резултати. Клинична картина. Началото е остро с изразен токсоинфекцизен синдром - втрисане (при всичките пациенти), като при приемането субфебрилни (t до 38 С) са 12 (54%), фебрилни (13%) пациенти. Характеристиката на фебрилната реакция е представена на фиг. 3.

17 Фиг.3 Характеристика на фебрилитета при проучените пациенти

18 Честотата на основните диспептични симптоми е представена на фиг. 4. Повръщане е налице при всички пациенти. При 17 (77%) то е съпроводено с гадене. Болки в корема са налице при 11 души (50%). Диария е налице при 7 души (31%) воднисти изхождания без примеси на кръв и слуз.

19 Фиг. 4 Характеристика на основните диспептични симптоми при изследваните пациенти

20 Наличието на статистическа значимост между симптомите бе изследвана посредством дисперсионен анализ (ANOVA), бе установена статистическа значимост само по отношение наличието на диариен синдром р = 0,004, р< 0,05.

21 Лабораторни показатели. При пациентите са изследвани основни лабораторни показатели вкл. ПКК, кръвногазов анализ и йонограма. Табл.1 Основни лабораторни показатели при пациентите Оценка чрез анализа на Колмогоров Смирнов. Ниво на значимост за отхвърляне на нулевата хипотеза р < 0,05 Табл.1 Основни лабораторни показатели при пациентите

22 n min max mean SD P* WBC 22 6, ,1 2, ,872 Gr % 22 67,4 93,5 88,0273 5, ,23 Ly % ,4 8,3182 3, ,11 ph 12 7,4 7,44 7,4192 0, ,452 BE 12-2,1 1-0,85 1, ,698 K+ 11 3,41 4,62 3,9791 0, ,94

23 При всички пациенти е наблюдавана реактивна левкоцитоза с лекостепенно олевяване като начална фаза на възпалителна реакция. При нито един не са наблюдавани отклонения в киселинно-алкалния метабoлизъм, наложили корекция. При нито един не бе наблюдавана диселектролитемия (хипокалиемия), наложила допълнителна корекция.

24 При пациентите е налице втора степен на дехидратация, оценена посредство слeдните критерии: 48 часа диария 6 9 дефекации / 24 ч Водни загуби 3,0 4,5 л 5-10 mmol/kg Апатия/умора Гадене Главоболие Мускулни крампи Бледост Сухи лигавици Хлътнали очни ябълки Намалени тургор и еластичност на кожата Хипотония Олигурия Тахикардия Но липса на нарушение в съзнанието

25 Лечение. Лечението е проведено чрез перорална, парентерална рехидратация, допълнително симптоматични средства и диета. Пероралната рехидратация бе провеждана със стандартен рехидратиращ разтвор на СЗО със състав NaCl 4,5 g + KCl 3,5 g + NaHCO3 1,5g + Glucosa 20,0 g, разтворени в един литър вода с еквимоларна концентрация на натрий и глюкоза mmol/l, приеман в концентрация 100 ml/kg за 24 часа. Парентералната рехидратация включв глюкозо електролитни разтвори (Ser. Glucosae 5% 500,0; Sol. KCl 15% 10,0; Sol. Ringeri 500,0, Sol. Glucosae 5% 500,0) със скорост 20 ml/kg/h или 150 ml/h за 24 часа при втора степен на дехидратация. Диетата се базира на ранно захранване при възможност с посредтвом храни, съдържащи бавно усвояеми въглехидрати (хлебни продукти) и изключване на бързоусвояемите въглехидратни храни.

26 Микробиологичната диагноза включва изследване на фекална проба за чревни патогенни бактерии и вируси. Общият брой на изследваните ученици при взрива е 22-ма. С положителни резултати за норовирусна инфекция доказана посредством PCR са 17 от тях. С потвърден причинител са 9 от хоспитализираните в СБАЛИПБ Проф. Ив. Киров - София. Не са доказани други патогенни причинители във фекалните проби (Salmonella, Shigela, E. coli, Campylobacter).

27 Заключение: Епидемичният взрив в гр. Правец отговаря на епидемиологичните и клинични критерии и е лабораторно потвърден. Считаме, че се касае за взрив от норовирусна инфекция протекъл леко и бързопреходно, с клиниката на типична вирусна чревна инфекция. При хоспитализираните пациенти в СБАЛИПБ Проф. Ив. Киров - София наблюдавахме развитие на втора степен на дехидратация и много добро повлияване от проведеното лечение в рамките на часа след приема в стационара. Това показва, че то трябва да се започва максимално бързо слад началото на оплакванията.

28 Инфекции с норовируси винаги трябва да се предполагат при гастроентерити с групов характер, при консумация на общи хранителни продукти в затворени колективи. Oсобено: Когато при >40% от клинично изявените случаи има повръщане Средна продължителност на инкубационния период е часа Средната продължителност на заболяваянето е часа Не се открива бактериален агент във фекалната проба

29 След извършените епидемиологични проучвания и изследвания са дадени препоръки за провеждане на обучения за спазване на правилата за лична хигиена от учениците и кухненския персонал, както и към ръководството на гимназията за засилване на контрола върху спазване на процедурите при извършване на дейност в кухненския блок. От проучването липсват данни за аварии във водопреносната мрежа на града, която е от централен тип.

30 Това е третия епиидемичен взрив от норовирусна инфекция регистриран на територията на Софийска област през последните десет години. Описаният от нас епидемичен взрив от норовирусни гастроентерити в гр. Правец има характеристики, които показват, че норовирусната инфекция е нарастващ проблем за общественото здравеопазване, изискващ да се потърсят допълнителни обяснения за разпространението на тази инфекция в съвременни условия, а така също и да се положат усилия за създаване на нови и ефективни превантивни стратегии за овладяването й.

31

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Д Е К Л А Р А Ц И Я УТВЪРДИЛ: /П/ Д-Р АНТОАНЕТА ГРИГОРОВА ДИРЕКТОР НА РЗИ ПЕРНИК За Директор на РЗИ Перник Д-Р ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА ИД директор дирекция НЗБ Заповед РД 04 85/12.07.2017 г. СЕДМИЧНА ОПЕРАТИВНА ИНФОРМАЦИЯ 28-ма

Подробно

S.Staneva

S.Staneva Епидемиологични особености на листериозата в България Станева, Св., Константинов, Р., Христова, И., Кунчев, А. Медицински университет Варна, НЦЗПБ, МЗ Листериозата е инфекция с множествен механизъм на

Подробно

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Д Е К Л А Р А Ц И Я УТВЪРДИЛ: /П/ Д-Р ЮРИ ТОРНЕВ ДИРЕКТОР НА РЗИ ПЕРНИК СЕДМИЧНА ОПЕРАТИВНА ИНФОРМАЦИЯ 26-та седмица (25.06.2018 г. 01.07.2018 г.) Епидемична обстановка в Пернишка област През 26 седмица на 2018 г. са регистрирани

Подробно

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Д Е К Л А Р А Ц И Я УТВЪРДИЛ:/П/ Д-Р АНТОАНЕТА ГРИГОРОВА ДИРЕКТОР НА РЗИ ПЕРНИК За Директор на РЗИ Перник Д-Р ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА ИД директор дирекция НЗБ Заповед РД 04 127/30.10.2017 г. СЕДМИЧНА ОПЕРАТИВНА ИНФОРМАЦИЯ 46-та

Подробно

Епидемиологична характеристика на трихинелозните взривове в България за периода 2013 – 2017 г.

Епидемиологична характеристика на трихинелозните взривове в България за периода 2013 – 2017 г. НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ Епидемиологична характеристика на трихинелозните взривове в България за периода 2013 2017 г. Р. Харизанов, И.Райнова, И. Кафтанджиев, Н. Цветкова, Р. Борисова,

Подробно

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ 15 февруари ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ ГРИП ИЛИ НАСТИНКА Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат

Подробно

АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2017 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2017 г. 657,70%000 (759 болни) е по - ниска

АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2017 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2017 г. 657,70%000 (759 болни) е по - ниска АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2017 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2017 г. 657,70%000 (759 болни) е по - ниска спрямо предходната година 986,12%000 (1138 болни) и

Подробно

АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2018 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2018 г. 1022,74%000 (1163 болни) е по - висо

АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2018 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2018 г. 1022,74%000 (1163 болни) е по - висо АНАЛИЗ НА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ 2018 Г. Общата инфекциозна заболяемост за Разградска област през 2018 г. 1022,74%000 (1163 болни) е по - висока спрямо предходната година 667,46%000 (759 болни)

Подробно

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Д Е К Л А Р А Ц И Я УТВЪРДИЛ: Д-Р АНТОАНЕТА ГРИГОРОВА ДИРЕКТОР НА РЗИ ПЕРНИК СЕДМИЧНА ОПЕРАТИВНА ИНФОРМАЦИЯ 12-та седмица (19.03.2018 г. 25.03.2018 г.) Епидемична обстановка в Пернишка област През 12 седмица на 2018 г. са

Подробно

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология, Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен ДОКТОР" по научната специалност

Подробно

Загадката хепатит Е и нашият опит

Загадката хепатит Е  и нашият опит Загадката хепатит Е и нашият опит в изучаването му Мария Пишмишева - Пелева, Елица Голгочева Маркова, Емилия Насева, Тенчо Тенев, Радка Аргирова Авторски колектив д-р Мария Пишмишева-Пелева инфекциозно

Подробно

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg ПРИЛОЖЕНИЕ III ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА И ЛИСТОВКАТА ЗА ПАЦИЕНТА 1 ИЗМЕНЕНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В СЪОТВЕТНИТЕ ТОЧКИ НА КРАТКИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОДУКТИТЕ НА МОКСИФЛОКСАЦИН-

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен изпит за учебната 2017/2018г. ПЪРВА ЧАСТ- ТЕСТ 1.

Подробно

ПРОЕКТ

ПРОЕКТ ПРОЕКТ НАРЕДБА 201 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата РАЗДЕЛ I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за провеждане

Подробно

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E >

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E > ВЪВЕДЕНИЕ Заразната катарална треска по овцете, известна още като син език (Bluetongue) по преживните животни е инфекциозно, неконтагиозно трансмисивно вирусно заболяване, което се разпространява между

Подробно

Microsoft Word - ХХСК nova.docx

Microsoft Word - ХХСК nova.docx Приложение МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за специфична професионална подготовка по учебен предмет ХИГИЕНА НА ХРАНЕНЕТО И СТАНДАРТИ В КЕТЪРИНГА Утвърдена със Заповед

Подробно

УЧИЛИЩЕ ПО ПЕРСОНАЛИЗИРАНА МЕДИЦИНА Персонализиран подход при диагностиката и лечението на някои инфекциозни заболявания: вирусни хепатити, HIV-инфекц

УЧИЛИЩЕ ПО ПЕРСОНАЛИЗИРАНА МЕДИЦИНА Персонализиран подход при диагностиката и лечението на някои инфекциозни заболявания: вирусни хепатити, HIV-инфекц УЧИЛИЩЕ ПО ПЕРСОНАЛИЗИРАНА МЕДИЦИНА Персонализиран подход при диагностиката и лечението на някои инфекциозни заболявания: вирусни хепатити, HIV-инфекция и ко-инфекции и други Организатор: БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Лечение със Stelara на пациенти с Psoriasis vulgaris (2014 2016) Д-р Мариела Хитова ЦКВЗ София Лекувани пациенти със STELARA Общ брой лекувани и лекуващи се пациенти 5 (трима мъже и две жени) От тях :

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАРЕДБА 6 от 9 юли 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразн

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАРЕДБА 6 от 9 юли 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразн МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАРЕДБА 6 от 9 юли 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система Раздел I Общи положения

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА Употреба на макролиди и развитие на антимикробна резист

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА Употреба на макролиди и развитие на антимикробна резист МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА Употреба на макролиди и развитие на антимикробна резистентност към тях 9.1. Потребление на макролиди по държави

Подробно

Microsoft Word - Doklad_Diabetes_Reg_2015.doc

Microsoft Word - Doklad_Diabetes_Reg_2015.doc ДАННИ ОТ РЕГИСТЪРА НА БОЛНИТЕ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (актуални към 01.01.2015 г.) 1. Начални данни, предоставени от НЗОК Анализирани са общо 39166527 амбулаторни листове, касаещи 5 190

Подробно

Microsoft Word - Doklad_Diabetes_Reg_2016_.doc

Microsoft Word - Doklad_Diabetes_Reg_2016_.doc ДАННИ ОТ РЕГИСТЪРА НА БОЛНИТЕ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (актуални към 01.01.2016 г.) 1. Начални данни, предоставени от НЗОК Анализирани са общо 38 458 379 амбулаторни листове, касаещи 5 198

Подробно

2

2 Има ли микроби в моята мандра? Това произведение е лицензирано под лиценза Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives4.0 International. За да видите копие от този лиценз, посетете http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Подробно

ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерств

ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерств ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения,

Подробно

Информация за финансиран проект Наименование на конкурса: Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания 2018 г. Основна научна областили

Информация за финансиран проект Наименование на конкурса: Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания 2018 г. Основна научна областили Информация за финансиран проект Наименование на конкурса: Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания 2018 г. Основна научна областили обществен приоритет: СЕЛСКОСТОПАНСКИ НАУКИ Входящ на

Подробно

АНАЛИЗ НА ПАРАЗИТНИТЕ БОЛЕСТИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2018 г. Изготвен от служители на отдел Празитология и тропическа медицина, НЦЗПБ: Доц. д-р Искра Райнова

АНАЛИЗ НА ПАРАЗИТНИТЕ БОЛЕСТИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2018 г. Изготвен от служители на отдел Празитология и тропическа медицина, НЦЗПБ: Доц. д-р Искра Райнова АНАЛИЗ НА ПАРАЗИТНИТЕ БОЛЕСТИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2018 г. Изготвен от служители на отдел Празитология и тропическа медицина, НЦЗПБ: Доц. д-р Искра Райнова, доц. д-р Румен Харизанов, доц. Нина Цветкова, д-р

Подробно

untitled

untitled ШАРКА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ Sheep & Goat pox Шарката по овцете и козите е силно контагиозно вирусно заболяване, характеризиращо се с треска, генерализиран изрив от папули по кожата и кутанните мукози, мултифокални

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното зд

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното зд МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването

Подробно

ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ Медицински колеж Стара Загора ========================================= == ПЛАН - РАЗПИСАНИЕ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ НА ПРОФЕСИ

ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ Медицински колеж Стара Загора ========================================= == ПЛАН - РАЗПИСАНИЕ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ НА ПРОФЕСИ ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ Медицински колеж Стара Загора ========================================= == ПЛАН - РАЗПИСАНИЕ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ЗА 2017 г. СТАРА ЗАГОРА 2017

Подробно

Microsoft Word - Septolete Apple PIL.doc

Microsoft Word - Septolete Apple PIL.doc Листовка за пациента Прочетете всичко от тази листовка внимателно, защото тя съдържа важна за вас информация. Този лекарствен продукт се продава без лекарско предписание. Независимо от това, Вие трябва

Подробно

Microsoft Word - Preliminary_program_26_July

Microsoft Word - Preliminary_program_26_July ПРОФИЛАКТИКА, ДИАГНОСТИКА И ТЕРАПИЯ В МЛАДА И ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ ПРИОРИТЕТИ НА СЪВРЕМЕННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ЗА 15+ И 59-11 14 октомври 2018, Сол Луна Бей Ризорт, Обзор 18.00 18.30 Откриване

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА гр. София, 1618, бул. Цар Борис III (0) , r

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА гр. София, 1618, бул. Цар Борис III (0) , r МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА гр. София, 1618, бул. Цар Борис III 136 +359 (0) 2 955 74 54, rac.mail@nvms.government.bg Хранителни взривове от норовируси

Подробно

Слайд 1

Слайд 1 КУЧЕШКИ КЪРЛЕЖИ Кучешките кърлежи (Dermacentor variabilis) са най-често отговорни за предаването Rickettsia rickettsii, което причинява Треската на скалистите планини при хора. Тези кърлежи могат също

Подробно

ПЪЛНОМОЩНО

ПЪЛНОМОЩНО С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р НАДЕЖДА ПЕТРОВА МАДЖАРОВА, ДМН Хоноруван преподавател към ПУ Паисий Хилендарски Пловдив Относно: конкурс за заемане на академичната длъжност Доцент в областта на висшето

Подробно

ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерств

ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерств ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения,

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО - ЮГОЗАПАД ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА Малолетни и непълн

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО - ЮГОЗАПАД ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА Малолетни и непълн ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ ПРЕЗ 206 ГОДИНА Малолетни и непълнолетни лица, водени и заведени на отчет и преминали през детските педагогически стаи (ДПС) за извършени

Подробно

Приложение 1а. Докторски програми в МУ София по научни специалности (Изм. с Решение 34.2 на АС от г.) Подготовката на докторанти в Медицинс

Приложение 1а. Докторски програми в МУ София по научни специалности (Изм. с Решение 34.2 на АС от г.) Подготовката на докторанти в Медицинс Приложение 1а. Докторски програми в МУ по научни специалности (Изм. с Решение 34.2 на АС от 23.04.2019 г.) Подготовката на докторанти в се осъществява само по акредитирани от НАОА докторски програми Ш

Подробно

E.Golkocheva

E.Golkocheva Надзор на Хепатит Е вирусната инфекция не сме ли закъсняли? Елица Голкочева-Маркова 1, Тенчо Тенев 1, Мария Пелева-Пишмишева 2, Надя Владимирова 3, Радка Аргирова 4 1-НРЛ Хепатитни вируси, НЦЗПБ, София;

Подробно

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от 1.12.2015 на МЗ I. Анализ на здравния проблем. 1. Анализът на здравния проблем включва: 1.1. Описание на здравния проблем,

Подробно

New product information wording - Jan BG

New product information wording - Jan BG 25 January 2018 EMA/PRAC/35613/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Нов текст в продуктовата информация извадки от препоръките на PRAC относно сигнали Приети от PRAC на 8 11 януари 2018

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1. Възникване и развитие на оралната и лицево-челюстна

Подробно

Gatcheva_Seminar BulNoso 2019

Gatcheva_Seminar BulNoso 2019 Риск от заразяване с кръвнопреносими вируси: хепатит В, хепатит С и HIV; Стандартни предпазни мерки Риск от заразяване с кръвнопреносими вируси: хепатит В, хепатит С и HIV. Стандартни предпазни мерки.

Подробно

Oxycodone: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSU

Oxycodone: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSU Приложение I Научни заключения и основания за промяна на условията на разрешението(ята) за употреба 1 Научни заключения Предвид оценъчния доклад на PRAC относно ПАДБ за оксикодон, научните заключения са,

Подробно

Prevora Annex I-II-III - H-A BG

Prevora Annex I-II-III - H-A BG ПРИЛОЖЕНИЕ II НАУЧНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ И ОСНОВАНИЯ ЗА ПОЛОЖИТЕЛНО СТАНОВИЩЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА, ОЗНАЧЕНИЯТА ВЪРХУ ОПАКОВКАТА И ЛИСТОВКАТА, ПРЕДСТАВЕНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО

Подробно