Тумори на устната кухина и ЛЧО

Размер: px
Започни от страница:

Download "Тумори на устната кухина и ЛЧО"

Препис

1 Тумори на устната кухина и ЛЧО Проф. д-р, д-р Павел Станимиров, дм Катедра Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия Авторска лекция. Всички представени случаи са собствени наблюдения на автора.

2 Неоплазии Новообразувание постепенно автономно, увеличаващо се безконтролно натрупване на и нови, собствени за тялото, но патологични клетки. Този растеж не може самостоятелно да претърпи обратно развитие.

3 Характеристики на туморите Безгранична възможност за нарастване това е най- съществената характеристика на неоплазмата, за разлика от всички други репаративна патологични пролиферация, свръхразраствания хиперплазия - или малформация. Процесите на регенерация или хипертрофия, след отстраняване на причината, могат да претърпят обратно развитие.

4 - Доброкачествен тумор на паротидната жлеза с давност от около 20 год. -Запомни! Плеоморфен аденом (tumor mixtus) - най-честият доброкачествен тумор на слюнчените жлези. - На тази снимка е показан пример за безгранична възможност за нарастване. Сами разбирате, че терминът безграничен е условен, защото в един момент туморът ще доведе до кръвоизлив или некроза и това може да е причина за смърт на индивида. Един ден, когато сте лекари, един пациент ще ви попита: Не мога ли да не се оперирам и какво ще стане?. Вие ще си спомните за този плеоморфен аденом и ще кажете: Не се препоръчва, защото ще нараства и ще се наложи да се оперирате, но с по-висок риск. Запомни! Туморите могат да нарастват прогресивно, включително и доброкачествените.

5 Туморите нарастват без връзка с повишени изисквания на организма и не спират своето развитие при енергиен дефицит. Например: Съществува вярване сред пациентите, че при наличие на злокачествен тумор, приемът на въглехидрати подхранва тумора.

6 Доброкачествени тумори В зависимост от зрелостта на клетките туморите се разделят на доброкачествени злокачествени. Доброкачествените наподобяват твърде много тъканите на организма, от които произхождат. Нарастват бавно, притискат околните органи и тъкани, без да ги прорастват. Имат експанзивен растеж. Установява се капсула, която се образува от прилежащата съединителна тъкан.

7 Доброкачествен тумор липом Туморът изглежда капсулиран с тънка съединително-тъканна капсула. Запомни! Липомът е доброкачествен тумор на мастната тъкан.

8 Злокачествените туморите могат да имат псевдокапсула, която се образува от плътно кондензиране (притискане) стромата на гостоприемника. Псевдокапсула се наблюдава типично при някои саркоми на меките тъкани. Запонми! Сарком злокачествен тумор на съединителната тъкан.

9 Макроскопски препарат карцином на езика. Показва инвазивния и деструктивен растеж, без да се наблюдава капсула. Запомни! Най-честият злокачествен тумор на лигавицата на устната кухина и езика е плоскоклетъчният карцином, известен също като спиноцелуларен карцином. Запомни! Най-честият злокачествен тумор (карцином) на устната кухина е плоскоклетъчният карцином на езика.

10 Доброкачествените тумори рецидивират рядко след тяхното отстраняване. Доброкачествените тумори могат да рецидивират, като това зависи от морфологичния вид, локализацията и др. Например: плеоморфният аденом има склонност да рецидивира, въпреки, че е доброкачествен, докато туморът на Warthin рецидивира по изключение.

11 Запомни! Туморът на Warthin (папиларен лимфоматозен кистаденом) е вторият по-честота доброкачествен тумор на паротидната жлеза. Въпрос: Кои са най-честите доброкачествени тумори на големите слюнчени жлези: Отговор:.

12 Доброкачествените тумори сами по себе си не довеждат до смърт (за разлика от злокачествените тумор), но в някои случаи те могат да доведат до смърт чрез притискане на жизнено-важни органи. Например: На горната снимка се вижда шийна липоматоза при синдром на Madelung. Туморът може да доведе до притискане органите на шията и до асфикция, притискане на големите кръвоносни съдове, затруднения в преглъщането и др.

13 Злокачествени тумори Прорастват дълбоко в околните тъкани и се разпространяват в далечните тъкани по лимфните съдове, кръвоносните съдове и по периневрален път. Злокачествените тумори излизат от границите на засегнатия орган и преминава в околните тъкани (инвазират, нахлуват в съседни органи, пространства и структури).

14 Белези на малигненост: Инфилтративен растеж туморните клетки проникват, прорастват, срастват в съседните тъкани под формата на повлекла от туморни клетки, малки групи или единични туморни клетки. Инфилтртивният начин на растеж е хистопатологично понятие и се наблюдава на хистологичен микроскопски препарат. Съществуват клинични белези (ще ги изучавате в пети курс по ДОЛЧХ), които демонстрират инфилтративния начин на растеж. На следващите два слайда е показан инфилтративният начин на растеж при орален плоскоклетъчен карцином. Виждат се много добре клетъчният и нуклеарен полиморфизъм. Туморните клетки (оцветени в лилаво) са с неправилна форма, изразен ядрен полиморфизъм. Виждат се големи ядра с различна форма, изпълващи цялата клетка и др. Туморните клетки инфилтрират стромата на гостоприемника. Какво беше ядрено-цитоплазматичен индекс? (Тези въпроси се изучават по предмета патоанатомия)

15 Плоскоклетъчен карцином на езика инфилтративен растеж

16 Плоскоклетъчен карцином на езика инфилтративен растеж. Туморът инфилтрира в стромата на гостоприемника чрез малки групи от туморни клетки и единични клетки. Този начин на растеж е лош прогностичен фактор.

17 Запомни завинаги! Улцеро-инфилтративна форма на плоскоклетъчен карцином на ретромоларната област. Начин на растеж: вижда се разязвяване на тъканите, оградено от наръфани ръбове. Белезникавите материи са клинична изява на некроза. Дъното е мръсно и лигаво, покрито с налепи. В страни от ръбовете, ограничаващи разязвяването, се виждат участъци червени на цвят с локален оток. Това е участъкът на инфилтрация от туморни клетки, коментирани по-горе. Този участък на инфилтрация, може да бъде сгрешен с възпаление на тъканите!

18 Улцеро-инфилтративна форма на плоскоклетъчен карцином на езика. Посочете границите на лезията. Виждате ли инфилтрацията! Ограничете зоната на инфилтрация. Нарисувайте в тетрадките си!

19 Плоскоклетъчен карцином на кожата на клепача и бузата. Пунктирът с точки показва ориентировъчно края на туморната инфилтрация. Резекционната граница (показана с непрекъсната линия) отстои на 1 см от края на туморната инфилтрация. Целта на онкологичната операция е да премахне тумора в 3D микроскопски чисти граници, които да отстоят от тумора на > мм. Широчината на границата зависи от морфологичния вид, размера и локализацията на тумора и др. фактори.

20 Типичен, инфилтративен начин на растеж при злокачествен тумор на кожата. Посочете клиничната зона на инфилтрация!

21 Белези на малигненост: II. Деструктивен растеж туморът инвазира (нахлува) в тъканите на организма, като ги разрушава. Плоскоклетъчен карцином на клепача.

22 Плоскоклетъчен карцином на лигавицата на бузата с инвазия на кожата. Туморът е започнал от лигавицата и е разрушил чрез инвазия меките тъкани и кожата. Това е демонстративен пример на разрушителния потенциал на ПКК. Пример за инвазия и деструктивен растеж.

23 Плоскоклетъчен карцином на лигавицата на бузата. Запомни! Деструктивен растеж туморът инвазира (нахлува) в тъканите на организма, като ги разрушава.

24 Плоскоклетъчен карцином на долната устна. Много агресивен начин на растеж с инвазия и деструкция на долната устна.

25 Белези на малигненост: III. Метастазиране злокачествените тумори се разпространяват по лимфните, кръвоносните съдове и по периневралното пространство. Метастазите представляват туморни депозити в лимфните възли, меките тъкани или органи. Различават се: Регионални лимфни метастази; Далечни лимфни метастази; Органни метастази (хематогенни) например метастаза в бял дроб и др.; Метастази в меките тъкани; Други форми на метастази не са обект на този етап от обучението.

26 Регионални метастази от рак на езика

27 Белези на малигненост: IV. Рецидив злокачествените тумори имат биологична склонност да рецидивират, независимо от приложеното лечение. Рецидивите могат да се отнасят до първичия тумор или до заболяването като цяло. Например: явява се тумор отново в зоната на вече излекуван първичен тумор. Това е пример за локален рецидив. Друг пример: след лечение и период без туморно заболяване се развиват метастази, независимо къде. В тези случаи се говори за рецидив на заболяването, като се уточнява каква е формата на рецидива локален, далечни метастази и др. Локалните рецидиви се разглеждат като: - локални (на мястото на първичния тумор се развива отново тумор) - локо-регионални на мястото на първичния тумор и региона - регионални в региона (например шия) без да е лице рецидив в зоната на първичния тумор.

28 Локален рецидив в зоната на предходна операция по повод карцином на паротидната жлеза.

29 Белези на малигненост: V. Предизвикват изтощение cachexia и смърт Злокачествените заболявания са една от водещите причини за смърт в света.

30 Дефиниции и терминология: Neoplasia - образуване на нова тъкан; Neoplasma - новообразувание, тумор; Tumor подутина, предизвикана от възпаление, в античната медицина; Celsus rubor, tumor, calor, dolor - класически клинични белези за възпаление; Galenus functio laesa; Tumor = Neoplasma Blastoma /blastos издънка.

31 Класификация на най-важните злокачествени тумори на оралната и ЛЧО (Съкратена, модифицирана, непълна) Злокачествени (малигнени, неоплазми) тумори Според хистогенезата: 1. Карциноми злокачествени заболявания, развиващи се от епителната тъкан произхождат от лигавиците и кожата; - Плоскоклетъчен карцином на оралната лигавица (Ca. planocellulare, Ca. spinocellulare, Squamous cell carcinoma); - Злокачествени тумори (карциноми) на слюнчените жлези; - Злокачествени тумори (карциноми) на кожата - най чести са базоцелуларен карцином и плоскоклетъчен карцином. 2. Саркоми злокачествени заболявания на мезенхимната тъкан (на меките тъкани и костите).

32 3. Лимфоми и левкемии - злокачествени заболявания на лимфната заболявания) и кръвната тъкан (хематолимфоидни

33 Най-чести епителни доброкачествени тумори на устната кухина и ЛЧО Епителни тумори на устната кухина и ЛЧО : Покривен епител: papilloma planocellulare; verruca vulgaris; condyloma acuminatum; keratoacanthoma; Жлезист епител - аденоми

34 Papilloma planocellulare

35 Papilloma planocellulare

36 Condyloma acuminatum

37 Аденом на твърдото небце, развиващ се от малка слюнчена жлеза.

38 Тумори на слюнчените жлези Биват: На големите слюнчени жлези gl. parotis, gl. submandibularis, gl. sublingualis. На малките слюнчени жлези

39 Доброкачествени тумори на сл. жлези Най-чести Плеоморфен аденом (adenoma pleomorphum, tumor mixtus); Warthin tumor (adenolymphoma); Други.

40 Злокачествени тумори на сл. жлези Мукоепидермоиден карцином; Аденоидно-кистицен карцином; Ацинозно-клетъчен карцином Злокачествените плеоморфни аденоми са три: Carcinoma ex adenoma pleomorphum; Carcinosarcoma малигнен смесен тумор; Метастазиращ плеоморфен аденом.

41 Мукоепидермоиден карцином на ретромоларната област

42 Общо обсъждане Слюнчени жлези: - паротидна; - субмандибуларна; - сублингвална Малки слюнчени жлези: Разполагат се в субмукозата на устната кухина, устните, орофаринкса, ларинкса, синусите и трахеята. Изчисляват се приблизително от 500 до 1000 малки слюнчени жлези.

43 Плеоморфен аденом на паротидната жлеза. Клинична изява

44 Хирургична патология Честота на ТСЖ: 3/ души годишно. Най-често са доброкачествени 80%. Злокачествените тумори заемат 5% от неоплазмите на главата и шията. Обща характеристика: - изключително хистологично разнообразие над 40 типа; - трудна диагностика поради рекласифициране на лезиите в хистологичните класификации.

45 В около 70-90%, туморите се развиват в паротидната жлеза. В 85% туморите на паротидната жлеза са бенигнени. Плеоморфният аденом е най-честият тумор и заема между 60-80% от паротидните неоплазми. Туморът на Warthin (adenolymphoma) е следващият по-честота.

46 Тумори на малките слюнчени жлези Най-често се развиват върху твърдото небце. Могат да се развият навсякъде в устната кухина. Представят се като възел или възел с разязвяване или индуриращ инфилтрат.

47 Туморен възел с разязвяване. Злокачествен тумор

48 Плеоморфен аденом на долната устна

49 Тумори на меките тъкани Мезенхимни тумори Fibroma Lipoma Leiomyoma Rhabdomyoma Lymphangioma Hemangioma/ Granuloma pyogenicum Neurofibroma други

50 Иритативни фиброми

51 Липом на долната устна

52 Пиогенен гранулом на долната устна

53 Злокачествени тумори на меките тъкани (Sarcoma) Fibrosarcoma Liposarcoma Angiosarcoma Sarcoma Kaposi Rabdomyosarcoma други

54 Злокачествени тумори на кожата Carcinoma planocellulare (spinocellulare) Carcinoma basocellulare Melanoma malignum Други

55 Тумори на челюстните кости Доброкачествени: Osteoma Osteoid-osteoma Osteoblastoma Fibroma ossificans Osteoclastoma Displasia fibrosa други

56 Злокачествени тумори на челюстите (Sarcoma) Osteosarcoma Chondrosarcoma Sarcoma Ewing

57 Одонтогенни тумори Одонтогенните тумори включва група лезии с различен хистологичен произход и различия в клиничното биологично поведение. Някои от тези лезии са истински неоплазми, локално инвазивни и деструктивни или малигнени. Други са тумороподобни малформации (хамартоми). В зависимост от морфогенезата (тъканния произход) одонтогенните тумори биват:

58 I. ЕПИТЕЛНИ ОДОНТОГЕННИ ТУМОРИ 1. Амелобластом; 2. Аденоматоиден одонтогенен тумор; 3. Калцифициращ епителен одонтогенен тумор; 4. Сквамозен одонтоген тумор; 5. Кератокистичен одонтогенен тумор.

59 II. СМЕСЕНИ ОДОНТОГЕННИ ТУМОРИ (водят началото си от одонтогенния епител и одонтогенния ектомезенхим) 1. Амелобластен фибром; 2. Амелобластен фибро-одонтом; 3. Амелобластен фибросарком; 4. Одонто-амелобластома; 5. Compound odontoma; 6. Complex odontoma.

60 III. ТУМОРИ ОТ ОДОНТОГЕННИЯ ЕКТОМЕЗЕНХИМ 1. Одонтогенен фибром; 2. Одонтогенен миксом; 3. Cementoblastoma. Малигнените одонтогенни тумори биват одонтогенни карциноми и одонтогенни саркоми.

61 Използвана литература: 1. Р. Угринов и кол. Лицево-челюстна и орална хирургия. София, 2006г. изд. КИВИ 2. MIloro et al. Peterson s Principles of Oral and Maxillofacial Surgery, 3rd ed., London 2012, BC Decker 3. James Hupp, Myron Tucker, Edward Ellis. Contemporary Oral and Maxillofacial Surgery, Elsevier, 7th edition 4. Brad Neville Douglas D. Damm Carl Allen Angela Chi. Oral and maxillofacial pathology, 4th edition, 2015

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА

МЕДИЦИНСКИ  УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Орална и лицево челюстна хирургия К О Н С П Е К Т ПО КЛИНИКА НА ОРАЛНАТА И ЛИЦЕВО ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ за V курс ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019

Подробно

Slide 1

Slide 1 Regio axilaris Лекция Клинична анатомия Лектор: Доц. д-р И. Новаков Разполага се между: гръдния кош, раменния пояс и горната част на свободния горен крайник Regio axilaris Кухина на regio axillaris Fossa

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1. Възникване и развитие на оралната и лицево-челюстна

Подробно

Slide 1

Slide 1 Човешкият организъм започва своето индивидуално развитие от оплодена яицеклетка наречена зигота. Тя се дели многократно, образуват се множество клетки, които се специалират да изпълняват определени функции

Подробно

Радиотермоаблация

Радиотермоаблация Какво представлява радиотермоаблацията? та (РТА) е метод за унищожаване на чернодробните тумори първичен рак или чернодробни метастази, който се прилага в случаите, в които туморите не могат да бъдат отстранени

Подробно

КП_2016 КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С

КП_2016 КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С РЕАЛИЗИРАН РИСК КП 3 ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА

Подробно

untitled

untitled ШАРКА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ Sheep & Goat pox Шарката по овцете и козите е силно контагиозно вирусно заболяване, характеризиращо се с треска, генерализиран изрив от папули по кожата и кутанните мукози, мултифокални

Подробно

УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ЦЕНОРАЗПИС ВТОРА ЧАСТ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ УТВЪРДИЛ:... Д-Р СТАНИСЛАВ ВЪЛКАНОВ, ДМ УПРАВИТЕЛ НА УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ОТДЕЛЕНИЕ ЦЕНА В ЛВ П

УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ЦЕНОРАЗПИС ВТОРА ЧАСТ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ УТВЪРДИЛ:... Д-Р СТАНИСЛАВ ВЪЛКАНОВ, ДМ УПРАВИТЕЛ НА УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ОТДЕЛЕНИЕ ЦЕНА В ЛВ П УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ЦЕНОРАЗПИС ВТОРА ЧАСТ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ УТВЪРДИЛ:... Д-Р СТАНИСЛАВ ВЪЛКАНОВ, ДМ УПРАВИТЕЛ НА УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ОТДЕЛЕНИЕ ЦЕНА В ЛВ ПО ЗДРАВНА КАСА ЦЕНА В ЛВ ЗА ЗДРАВНОНЕ ОСИГУРЕНИ ПАЦИЕНТИ

Подробно

Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн

Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн I. Общи положения и постулати 1. Общи положения Диагностиката

Подробно

Склеродермия Версия на РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1.

Склеродермия Версия на РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1. https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Склеродермия Версия на 2016 2. РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1.1 Как се диагностицира локализирана склеродермия? Появата

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен изпит за учебната 2017/2018г. ПЪРВА ЧАСТ- ТЕСТ 1.

Подробно

Myologia'12

Myologia'12 МИОЛОГИЯ Функция на мускулите Придвижване на тялото Скелетни движения Мимика, говор, дишане Окодвигателни мускули Движение на кръвта (сърце и кр. съдове) Движение на храната в храносмилателната система

Подробно

Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на

Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на бременност и акушерското поведение (време и начин

Подробно

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните

Подробно

ProgramA 2.indd

ProgramA 2.indd XXI НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ НА ТЕМА: ОНКОГИНЕКОЛОГИЯТА ПРЕЗ XXI ВИ ВЕК ПРОГРАМА 4-7 октомври 2018 ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР: СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ: СПОНСОРИ: XXI НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ

Подробно

Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препорък

Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препорък Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препоръки бяха изработени като най-добрата практика, основана

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. Регина С. Комса-Пенкова, д.б.н. Катедра Химия и биохимия, сектор Биохимия, Медицински университет - Плевен Oтносно: Дисертационен тр

РЕЦЕНЗИЯ от проф. Регина С. Комса-Пенкова, д.б.н. Катедра Химия и биохимия, сектор Биохимия, Медицински университет - Плевен Oтносно: Дисертационен тр РЕЦЕНЗИЯ от проф. Регина С. Комса-Пенкова, д.б.н. Катедра Химия и биохимия, сектор Биохимия, Медицински университет - Плевен Oтносно: Дисертационен труд за присъждане на научната степен Доктор по научна

Подробно

-.docx

-.docx СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Христина Костадинова Лалабонова, дмн, Ръководител катедрa Лицево-челюстна хирургия при МУ- ФДМ- Пловдив, специалист по Орална хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Обща дентална медицина,

Подробно

Keytruda; INN-pembrolizumab

Keytruda; INN-pembrolizumab EMA/235911/2019 EMEA/H/C/003820 Общ преглед на Keytruda и защо е разрешен за употреба в ЕС Какво представлява Keytruda и за какво се използва? Keytruda е противораково лекарство, което се използва за лечение

Подробно

Клинични задачи по невроанатомия за студенти-медици, II курс, МФ, СУ

Клинични задачи по невроанатомия за студенти-медици, II курс, МФ, СУ Изготвил: Д-р Д. Дарданов, д.м. Клинични задачи по невроанатомия за студенти-медици, МФ, СУ 1. Оклузия на коя част от кръга на Willis ще доведе до тотална унилатерална слепота? 2. В района на лумбарната

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представ

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представ Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представен за придобиване на научната степен ДОКТОР от докторантката

Подробно

Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с ме

Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с ме Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с меланом и други кожни злокачествени заболявания. Създадена

Подробно

ЕИК: Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: МНОГОПРОХИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "ХИГИЯ" АД (наименова

ЕИК: Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: МНОГОПРОХИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ХИГИЯ АД (наименова ЕИК: 112052721 Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: МНОГОПРОХИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "ХИГИЯ" АД (наименование на лечебното заведение) В СИЛА ОТ 01 СЕПТЕМВРИ

Подробно

ЕИК: Наименование на услугата Мерна Цена, заплащана от: единица Пациент НЗОК МЗ ОТДЕЛЕНИЕ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ 1 Стационарни грижи пр

ЕИК: Наименование на услугата Мерна Цена, заплащана от: единица Пациент НЗОК МЗ ОТДЕЛЕНИЕ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ 1 Стационарни грижи пр ЕИК: 112052721 ОТДЕЛЕНИЕ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ 1 Стационарни грижи при бременност с повишен риск. 1 0,00 400,00 лв. 0,00 2 Пренатална инвазивна диагностика на бременността и интензивни грижи при

Подробно

Folie 1

Folie 1 Превенция на здравето - скрининг и ранна диагноза при белодробен карцином ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО Доц. Д-р Г. Присадов, доц. д-р Г.Хаджидеков ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО ПРОЕКТ ПО ИДЕЯ НА АИКБ

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА СПИСЪК на обученията по ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНИ ДЕЙНОСТИ (ВСД) в Медицински университет-варна (допълнено към 18.04.2019г.) 1 ВСД: Бронхология конвенционална бронхоскопия ръководител обучение: доц. д-р Камен

Подробно

Факторът магнезий 1

Факторът магнезий 1 СЪДЪРЖАНИЕ МАГНЕЗИЙ - МИНЕРАЛЪТ, КОЙТО СЕ БОРИ СЪС СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ И ПАЗИ ЗДРАВИ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ... з Една типична история... 4 Сърдечното заболяване - епидемията на двадесети век 5 Храненето и

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ -ВАРНA ФАКУЛТЕТ ПО МЕДИЦИНА КАТЕДРА ПО ОБЩА И КЛИНИЧНА ПАТОЛОГИЯ, СЪДЕБНА МЕДИЦИНА И ДЕОНТОЛОГИЯ д-р

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ -ВАРНA ФАКУЛТЕТ ПО МЕДИЦИНА КАТЕДРА ПО ОБЩА И КЛИНИЧНА ПАТОЛОГИЯ, СЪДЕБНА МЕДИЦИНА И ДЕОНТОЛОГИЯ д-р МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ -ВАРНA ФАКУЛТЕТ ПО МЕДИЦИНА КАТЕДРА ПО ОБЩА И КЛИНИЧНА ПАТОЛОГИЯ, СЪДЕБНА МЕДИЦИНА И ДЕОНТОЛОГИЯ д-р Снежана Стоянова Спасова-Няголова ПРОГНОСТИЧНИ И ПРЕДИКТИВНИ

Подробно

Код Номенклатура Обем Цени (бр.) (лв.) Стационарни грижи при бременност с повишен риск Пренатална инвазивна диагностика на

Код Номенклатура Обем Цени (бр.) (лв.) Стационарни грижи при бременност с повишен риск Пренатална инвазивна диагностика на 001 Стационарни грижи при бременност с повишен риск 32 948 400 002 Пренатална инвазивна диагностика на бременността и интензивни грижи при бременност с реализиран риск 6 917 800 003 Оперативни процедури

Подробно

Autonomic Nervous System 2

Autonomic Nervous System 2 Автономни нервни сплетения 1. Автономна инервация на окото и слюнчените жлези 2. Автономни сплетения в гръдната кухина: plexus cardiacus plexus pulmonalis plexus aorticus thoracicus 3. Автономни сплетения

Подробно

New product information wording - Dec BG

New product information wording - Dec BG 17 December 2015 EMA/PRAC/835769/2015 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Нов текст в продуктовата информация Извадки от препоръките на PRAC относно сигнали Приет от PRAC на 30 ноември 3

Подробно