COVID-19. Коронавирус. Указания

Размер: px
Започни от страница:

Download "COVID-19. Коронавирус. Указания"

Препис

1 COVID-19 Коронавирус Указания

2 Какво е COVID-19 Това е нов, непознат към момента, вирус, който причинява респираторни проблеми. Какви са симптомите на COVID-19 Все още болестта се изследва. Към момента общо проявяваните симптоми са: повишена температура, кашлица, сухота в гърлото, затруднено дишане. Други, по-рядко проявявани симптоми са: болки в мускулите, главоболие, диария, гадене. При развитие на вируса, може да се стигне до сериозни респираторни усложнения, които да доведат до летален край. Кой е в риск Някои от заразените хора, са проявили леки симптоми и неразположение, след което са оздравeли. Други са развили по-сериозни симптоми, респираторни инфекции, пневмония. Към момента се счита, че в по-голям риск са: бременни жени и кърмачки; хора над 60г.; хора с хронични заболявания като: диабет, хипертония, кардиологични и респираторни проблеми и заболявания.

3 Какво да направя при симптоми! Всеки, който прояви симптоми, дори и леки, трябва да си остане вкъщи и да потърси медицинска помощ по телефона. Стриктно да бъдат следвани получените медицински указания. След това да бъде информиран и прекият ръководител!

4 Как да се предпазим Избягвайте потенциално излагане на риск на обществени места, поддържайте висока лична хигиена и хигиена на хранене! Основни мерки: Избягвайте да пипате лицето си и най-вече очите, носа и устата! Избягвайте места с много хора, като например: театри, кина, молове, болнични заведения, т.н. Пазете дистанция от поне 1,5м от хора, с изявени симптоми (кашлица, видимо неразположение, хрема, т.н)

5 Основни мерки: Поддържайте висока лична хигиена. Мийте често и старателно ръцете си със сапун. При липса на вода и сапун, използвайте дезинфекциращи гелове и кърпички за ръце. Някои власти препоръчват съдържанието на алкохол да бъде над 60% до 85% в съответните санитарни гелове и кърпи. Уверете се, че храната, която консумирате е много добре приготвена/изпечена. Избягвайте консумация на сурова и недобре приготвена храна. Не пипайте повърхности, които може да са замърсени с попаднали пръски от болен човек. Избягвайте контакт с животни (живи или мъртви). Това изключва домашни любимци.

6 Какви допълнителни предпазни мерки могат да бъдат приложени Често почистване на обичайно използвани обекти и повърхности: мобилни телефони, стационарни телефони, клавиатури, мишки, бюра, маси, дръжки на врати, тоалетна, т.н. Почистването трябва да се извършва старателно, със съответни почистващи препарати и дезинфектанти. Използването на обществени съдове за хранене, да бъде сведено до минимум. Прането да се извършва според подадените инструкции на дрехите и на използваните препарати, на посочената най-висока позволена температура за пране. Често проветрение на помещенията. Още информация може да откриете на следните международни сайтове:

7 Рeстрикции за Пътуване Молим да НЕ се пътува до или да се транзитира през: 1) Италия 2) Китай 3) Южна Корея 4) Иран Препоръчително е да се избягват всички пътувания извън страната (лични и служебни). При невъзможност да бъде отложено пътуването, следвайте официалните препоръки на местните власти, както и на властите в страната, която ще посетите. Имайте предвид, че при така динамично развиващата се ситуация, може да попаднете под карантина за 14 дни по време на пътуването Ви!

8 Ако сте пътували в последните 2 седмици извън страната: Уведомете прекия си ръководител Препоръчително е да си останете вкъщи под карантина и да работите дистанционно за период от 14 дни, независимо дали сте проявили симптоми или не. Ако по време на карантинния период развиете симптоми кашлица, висока температура, затруднено дишане, незабавно потърсете медицинска помощ по телефон и следвайте подадените ви указания. Не излизайте от вкъщи. Уведомете незабавно прекия си ръководител. Препоръчваме да следите официалната информация и препоръки, публикувани на сайтовете на: 1) Министерство на Здравеопазването - 2) Министерство на Външните Работи -