ЗВУКОВИ ВЪЛНИ 06/12/11

Размер: px
Започни от страница:

Download "ЗВУКОВИ ВЪЛНИ 06/12/11"

Препис

1 ЗВУКОВИ ВЪЛНИ

2 1. Възникване на звукови вълни Звуците се образуват, когато миниатюрните частици, от които е съставен въздухът се движат бързо напред и назад. Това движение се нарича трептене. Когато удряте по барабана, кожата въбрира и се сблъсква с въздушните частици. Въздушните частици се удрят в съседните въздушни частици. Звукът се движи като вълни от трептящи частици. Вълните се разпространяват в разширяващ се кръг.

3 Камертон Уред за установяване на точната височина на тона. Използва се при настройване на музикални инструменти. Открит е от англичанина Шоърт през 1711 г.

4 Ако ударите камертона, той започва да трепти бързо издавайки звук с определена височина. Когато рамената на камертона се отклоняват навън, те оказват натиск върху въздуха, който е в непосредствена близост, създавайки по-високо налягане. Когато трептенето е с посока навътре, околния въздух се разширява и налягането му се понижава.

5 2.Звукови вълни Механични трептения (вълни) с честота от 17 Hz до Hz могат да се възприемат от човешкото ухо и наричаме звукови вълни или звук. Вълни с честота под Hz се наричат инфразвук. Вълни с честота над Hz се наричат ултразвук. Инфразвук І 17 Hz Звук І Hz Ултразвук

6 3. Източници на звук Всяко тяло, което трепти и създава в околната среда звукови вълни се нарича източник на звукови вълни. Те са: Източници работещи на собствени честоти камертони, струни, въздушната струя в духови музикални инструменти. Източници работещи на принудени честоти акустични прибори, които възпроизвеждат или възприемат звукове( високоговорители и микрофони).

7 4.Звукови вълни в различни среди Условие за предаване на звукови вълни е да има среда между източника и приемника. В твърда среда звуковите вълни могат да бъдат напречни и надлъжни. В течна и газова среда те са само надлъжни. Във вакуум звукови вълни не могат да се разпространяват. Шуплести и меки материи (дунапрен, вата, завеси...) провеждат лошо звука и се използват за звукова изолация..

8 5. Скорост на звука Среда Въздух (0 C) Въздух ( 20 C) Водород ( 0 C) Кислород ( 0 C ) Хелий ( 0 C) Вода ( 25 C ) Морска Вода ( 25 C) Желязо Вулканизирана Гума Дърво Корк Бетон Скорост на звука (m/s) Звуковите вълни се разпространяват с крайна скорост. u = λ.ν Скоростта на звуковата вълна се определя от вида и свойствата на средата, в която тя се разпространява. С увеличаване на температурата на средата, скоростта на звука расте.

9 6. Интензитет на звука Енергията, пренесена от звукова вълна за единица време през единица площ, разположена перпендикулярно на посоката на разпространението и е интензитет на вълната. I = E / S.t (W/m2)

10 Връзка между интензитета и честотата на звука І, W/m 2 Праг на болката 10 1 Област на чуване Праг на чуване ν, Нz За всяка честота на трептенията съществува наймалък интензитет, наречен праг на чуване и най-голям праг на болката. болката Човешкото ухо е най-чувствително към вълните с честoта от 1000 Нz до 5000 Нz.

11 Защо по време на буря виждаме светкавицата доста време преди да чуем звука от гърма? Концертът на рокзвезда се излъчва директно по радиото. Кой по-рано ще чува певеца - зрителят в концертната зала, намиращ се на 60 м от сцената, или радиослушателят, живеещ на 2000 км от същата сцена? Радиовълните са електромагнитни, а не механични вълни и се разпространяват със скорост почти км/сек. Във филмите посветени на дивия Запад, обикновено показват как индиаците опират ухото си до релсата, ако искат да разберат, дали влакът се приближава? Защо те просто не си напрягат слуха?

12 Характеристики на слуховото усещане Ниво на интензитета субективна преценка за интензитета на звуковата вълна. Единица: бел (В); децибел (db); На прага на чуване І = W/m2, а 1В е ниво на интензитета на звука с І = W/m2 при честота 1000 Нz. ПРИМЕРИ: Излитане на ракета db Излитане на реактивен самолет db Гръмотевица Мотоциклет Прахосмукачка Оркестър Вик Разговор Шепот Падащ лист Сърдечен шум db db db db db db db 20 db 10 db

13 2. Височина на тона физиологична характеристика съответстваща на честотата на звука. Височината е качество на тона, по което различаваме тонове с различни честоти. λ λ λ

14 Птиците и женските гласове произвеждат много по-високи звуци от камионите и мъжките гласове.

15 Честота на звука Звукът който чуваме при полет на насекомите се поражда от движението на техните крилца. Стайната муха за 1 секунда прави 352 махания с крилцата си, бръмбарът е по-мързелив от нея и се задоволява само с 220 махания, докато трудолюбивата пчела при свободен полет маха с крилцата си 440 пъти в секунда. Но лидер в тези сравнения е комарът с около махания в секунда. Обърнете внимание, че съответните честоти на звука се възприемат от човешкото ухо, защото са по-големи от 20 Hz.

16 Честота на звука Спектър на вълната съвкупност от насложени голям брой хармонични вълни с различни честоти и амплитуда. В зависимост от честотния спектър звуковете биват: 2. Тонални(музикални); Основен тон има най -малка честота (ν0) и най-голям интензитет (Іmax). Обертонове - тонове с > ν, кратна на (ν0) и < интензитет. Тембър качеството, по което отличаваме тонове с еднаква височина. 2. Шумове.

17 Шум. Шумът е нехармонична звукова вълна. Шумовете са звукове с безпорядъчни трептения от различно естество. Краткотраен тракане, вик, взрив, изстрел, чукане... Продължителен от работещи машини, двигатели, уредби, радио, ТV, ел.домакински уреди, превозни средства... Шум с ниво на интензитета: 50 db - дразни и отвлича вниманието; над 70 db трудно се понася; db може да предизвика увреждания.

18 Въздействие на шума. Вредно: От отслабване чувствителността на ухото до частична или пълна загуба на слуха. Бърза умора; Понижава работоспособността; Нервни заболявания; Сърдечни заболявания...

19 Въздействие на шума. Полезно: Успокояващо прибоя на вълните, шумолене на гората, ромон на ручей... В техниката по шума на двигателите се откриват неизправности; откриване и проследяване на подводници; В медицината изследва се работата на сърцето, дихателните органи, развитието на плода в утробата на майката Акустика, радиотехника....

20 Музикална гама Музикалната гама, класифицираща тоновете по тяхната височина, е доста древно откритие на човека.още през 6 век пр.н.е. гръцкият мислител и математик Питагор е открил връзката между дължината на трептящата струна и височината на пораждания от нея тон, достигайки чрез съответната закономерност до понятието,,музикална гама.22 века по-късно английският гений Нютон обяснява механизма на образуване и разпространение на звука.

21 Музикална гама Музикален тон До Честота - Hz I октава 261,6 II октава 523,2 Ре 293,7 587,3 Ми 329,6 659,2 Фа 349,2 698,4 Сол 391,9 783,8 Ла 440,0 880,0 Си 493,8 987,6

22 Резонанс Знаменития тенор Енрико Карузо можел да разбие на парчета чаша от качествено стъкло изпявайки и задържайки за известно време определен тон. Това е възможно когато тонът има честота, равна на собствената честота на трептене на чашата.тогава звукът силно се поглъща и в чашата възникват резонансни трептения с голяма амплитуда.

23 Сила на звука Силата на звука зависи от височината на вълната наречена амплитуда. Тихите звуци имат пониска амплитуда от високите

24

25 Ниво на интензитета Човешкото ухо се характеризира с долен и горен праг на чуване. То долавя звукове, чиито интензитети могат да се различават хиляда милиарда пъти! Затова по-често за характеризиране на силата на звука се използва величината ниво на интензитета, която се измерва в децибели (db). Звук, чийто интезитет е десет пъти по-голям от долния праг на чуване има ниво на интензитета 10 db. Ако интензитета на звука нарастне десет пъти, нивото на звука се увеличава с 10 db. На прага на болката съответства ниво на интензитета 120 db.

26 Тембър на звука Тонът, издаван от различните музикални инструменти, може да бъде един и същ, но звученето на този тон е едно за цигулката и съвсем друго за китарата. Причината за това е в тембъра на звука, който се определя от наслагването към основния тон на вълни с кратни честоти, наречени обертонове и пораждани от същия източник на звук. Например ако честотата на основния тон е V, честотата на обертоновете е 2V, 3V и т.н.

27 Симфоничен оркестър Класическият симфоничен оркестър включва: - струнна група: група цигулки, виоли, виолончели, контрабаси - духови инструменти: инструменти флейта, обой, тромпет, тромбон - ударни инструменти: инструменти тимпани, гонг, лира-звънчета, тъпан

28 Акустика Постепенно учените са навлизали в тайните на звука, овладявали са законите, на който той се подчинява, и така се ражда науката за звука. Акустиката е много важна за строителството на много зали, защото е трудно без специално проектиране за да се построи зала с добро звучене, в която звукът да се чува във всяко ъгълче.

29 Шум Повечето от звуците, които съпътстват живота на човек, нямат нищо общо с музикалния звук, с пеенето на птиците, с говора между приятели, и се възприемат от човешкото ухо като шум. Всъщност шумът се образува от произволното наслагване на много звукови вълни с най-различни честоти. Медицинските изследвания доказват, че шумът намалява трудоспособността на човека и усилва умората му. Силните шумове с високи честоти, могат да предизвикат увреждания на слуха и нервната система.

30 Сложните, богати звуци включват хиляди въздушни вълни с различни амплитуди и дължини. Всички те се смесват, създавайки сложна графика. Графиката на три различни звука: - От симфоничен оркестър, - От думата Хелоу, - От две пляскания с ръце.

31 Човешки глас Човекът произвежда звук които наричаме глас, когато въздушна струя от белите дробове минава през гласните струни. Дали гласът е висок или нисък, зависи от това колко бързо трептят гласните струни. Диафрагмата контролира притока на въздух от белите дробове и към тях. Мускулите, движещи устата моделират произвеждания от гласните струни звук в разпознаваема реч. Носните кухини, гърлото и гръдният кош подпомагат звуковия резонанс.

32 Когато човек говори или пее, гласните струни са затворени. При издишване въздушната струя ги кара да трептят и да произвеждат звук. Когато са отпуснати гласните струни произвеждат звук с ниска честота. Когато са стегнати, гласните струни произвеждат звук с висока честота.

33 Възприемане на звука Ушите улавят вибрации във въздуха и ги превръщат в електрически сигнали, които се изпращат в мозъка.

34 Възприемане на звука Кортиевия орган превръща механичните трептения на власинките в нерни сигнали и ги предава за части от секундата по слуховия нерв до мозъчната кора. Там сигналите се анализират по сила и честота и се сравняват със звуковите отпечатъци в паметта. Ако звукът идва странично, вълните достигат до по-близкото ухо части от секундата, преди да стигнат другото. Мозъкът улавя тази малка разлика и така определя откъде идва звука.

35 Знаете ли, че... Не всички животни чуват звуците така както вие ги чувате: Скакалците чуват с краката си, размахвайки ги във въздуха за да познаят от къде идва звукът. Змиите нямат уши, затова не могат да чуват звуци от въздуха. Те улавят ниските звуци от земята. Рибите чуват през тялото си. Жабите могат да чуват само звуци с ниски честота - под 5000 Hz.

36 Свърхзвукова скорост Ако скороста на автомобила превиши скоростта на звука, звукът предизвикан от ударната вълна ще бъде чут, след като автомобила вече е отминал.

37 Ултразвукова локация Принципа на действие на ултразвуковия локатор (сонар) се основава на отражението на ултразуковите вълни. Чрез УВ локация се изследва релефа на морското дъно. Откриват се подводни лодки, рибни пасажи, айсберги и др.

38 Прилеп Ултразвуковата локация ориентира при движението в търсенето на храна. Прилепът генерира ултразвукови импулси с честота между 20 khz и 100 khz.

39 КРАЙ

Microsoft Word - VypBIOL-29-Vylni.doc

Microsoft Word - VypBIOL-29-Vylni.doc ВЪПРОС 9 МЕХАНИЧНИ ВЪЛНИ Във въпроса Механични вълни вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване: Вълнов процес Механична вълна Звукова вълна

Подробно

5. АКУСТИЧНА ЗАЩИТА от ПТИЦИ Всички видове птици използват звуците за комуникация помежду си и най-добрият пример са пойните птици. За други, слухът е

5. АКУСТИЧНА ЗАЩИТА от ПТИЦИ Всички видове птици използват звуците за комуникация помежду си и най-добрият пример са пойните птици. За други, слухът е 5. АКУСТИЧНА ЗАЩИТА от ПТИЦИ Всички видове птици използват звуците за комуникация помежду си и най-добрият пример са пойните птици. За други, слухът е от фундаментално значение за нощен лов, а в някои

Подробно

ВЪЛНИ

ВЪЛНИ 9. ВЪЛНИ: ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ВЪЛНОВОТО ДВИЖЕНИЕ. ВИДОВЕ ВЪЛНИ. ОТРАЖЕНИЕ И ПРЕЧУПВАНЕ. ИНТЕРФЕРЕНЦИЯ И ДИФРАКЦИЯ. Вълни: характеристики на вълновото движение. В предходна лекция бяха разгледани трептенията

Подробно

Хармонично трептене

Хармонично трептене 1 Дефиниции : Периодично движение - всяко движение, което се повтаря през равни интервали от време. Трептене - Движение, което се повтаря през равни интервали от време и тялото се отклонява многократно

Подробно

Висша нервна дейност

Висша нервна дейност В нервната система непрекъснато постъпва поток от информация от външната среда и от тялото. В зависимост от това колко сложни са ответните реакции на постъпилите дразнения, обработването им става в различни

Подробно

Професионална безжична микрофонна система VHF Ръководство за експлоатация Основни функции Използване на VHF MHz честотна лента за блокиране на

Професионална безжична микрофонна система VHF Ръководство за експлоатация Основни функции Използване на VHF MHz честотна лента за блокиране на Професионална безжична микрофонна система VHF Ръководство за експлоатация Основни функции Използване на VHF 200 270 MHz честотна лента за блокиране на интерфериращата честота. Теснолентов филтър за средна

Подробно

Slide 1

Slide 1 Скелетните мускули са активната част на опорно-двигателната система. Изградени са от напречнонабраздена мускулна тъкан, която осъществява движението на тялото или на неговите части в пространството. Мускулите

Подробно

XXI-1 Лекция XXI Взаимодействие на ударната вълна с повърхността и дъното на водоема 1. Влияние на свободната повърхност върху полето на налягане при

XXI-1 Лекция XXI Взаимодействие на ударната вълна с повърхността и дъното на водоема 1. Влияние на свободната повърхност върху полето на налягане при XXI-1 Лекция XXI Взаимодействие на ударната вълна с повърхността и дъното на водоема 1. Влияние на свободната повърхност върху полето на налягане при подводен взрив При взрив на относително неголеми дълбочини

Подробно

Slide 1

Slide 1 Човешкият организъм започва своето индивидуално развитие от оплодена яицеклетка наречена зигота. Тя се дели многократно, образуват се множество клетки, които се специалират да изпълняват определени функции

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА 1 1 2 2 Създаване на емоционална атмосфера и желание у децата по време на празника за откриване на учебната година. Разучаване на песента Есен

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА ОБЛАСТЕН КРЪГ, г. Тема клас (Четвърта състезателна група) Прим

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА ОБЛАСТЕН КРЪГ, г. Тема клас (Четвърта състезателна група) Прим МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА ОБЛАСТЕН КРЪГ, 18.0.018 г. Тема 10-1.клас (Четвърта състезателна група) Примерни решения и критерии за оценяване Общи указания 1.

Подробно

TWE AP01 Videolux

TWE AP01 Videolux Кухненски ФПЧ 2,5 Прах Дим миризми Акари Отходни миризми Мухъл Химикали ЛОС Микроби Филтрира Разгражда Убива Овлажнява Механични замърсители Химични замърсители 化学污染 Биологични замърсители Помага при сух

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Задача 1. Детски кърлинг НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА Русе, 5-7 май 2019 г. Тема за IV възрастова група (10.

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Задача 1. Детски кърлинг НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА Русе, 5-7 май 2019 г. Тема за IV възрастова група (10. МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Задача 1. Детски кърлинг НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА Русе, 5-7 май 2019 г. Тема за IV възрастова група (10. 12. клас) Върху хоризонтален прав асфалтов път разстоянието

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc ВЪПРОС 8 ЗАКОН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕХАНИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Закон за запазване на механичната енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване:

Подробно

Slide 1

Slide 1 ДВУЛЪЧЕВА ИНТЕРФЕРЕНЦИЯ ЧРЕЗ ДЕЛЕНЕ АМПЛИТУДАТА НА ВЪЛНАТА Лектор: проф. д-р Т. Йовчева 1. Делене на амплитудата на вълната. Когато падащият лъч частично се отразява и частично се пречупва се наблюдава

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc ВЪПРОС 1 КИНЕМАТИКА НА МАТЕРИАЛНА ТОЧКА ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ И ВЕЛИЧИНИ Във въпроса Кинематика на материална точка основни понятия и величини вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както

Подробно

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината,

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, тя създава образи, форми. Във формите се виждат вече

Подробно

Кинематика на материална точка

Кинематика на материална точка 8. ХАРМОНИЧНИ ТРЕПТЕНИЯ И ВЕЛИЧИНИ, КОИТО ГО ХАРАКТЕРИЗИРАТ. МАТЕМАТИЧНО, ФИЗИЧНО И ПРУЖИННО МАХАЛО. Хармонични трептения. В природата често се се наблюдават процеси, при които дадена система се връща

Подробно

SV-19 Сенсо Вита 100 % цифров мощен минизадушен слухов апарат с насочен микрофон Компресия с разширен динамичен обхват със Стабилизатор на звука в 3 г

SV-19 Сенсо Вита 100 % цифров мощен минизадушен слухов апарат с насочен микрофон Компресия с разширен динамичен обхват със Стабилизатор на звука в 3 г Сенсо Вита 100 % цифров мощен минизадушен слухов апарат с насочен микрофон Компресия с разширен динамичен обхват със Стабилизатор на звука в 3 гъвкави канала До 6 слухови програми Звуков Селектор Препоръчва

Подробно

SV-9 Сенсо Вита 100 % цифров минизадушен слухов апарат с насочен микрофон Компресия с разширен динамичен обхват със Стабилизатор на звука в 3 гъвкави

SV-9 Сенсо Вита 100 % цифров минизадушен слухов апарат с насочен микрофон Компресия с разширен динамичен обхват със Стабилизатор на звука в 3 гъвкави Сенсо Вита 100 % цифров минизадушен слухов апарат с насочен микрофон Компресия с разширен динамичен обхват със Стабилизатор на звука в 3 гъвкави канала 6 слухови програми Звуков селектор Система за обработка

Подробно

1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна сед

1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна сед 1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна седмица по ред Тема на урочната единица Очаквани резултати

Подробно

Духалата / вакуумпомпите със страничен канал _ 1.1_Едностепенни 1.2_Двустепенни 1.3_C високо налягане Air and Vacuum Components

Духалата / вакуумпомпите със страничен канал _ 1.1_Едностепенни 1.2_Двустепенни 1.3_C високо налягане Air and Vacuum Components Духалата / вакуумпомпите със страничен канал _ 1.1_Едностепенни 1.2_Двустепенни 1.3_C високо налягане Air and Vacuum Components www.in-eco.eu/bg/ 1 Духалата / вакуумпомпите със страничен канал _ Духалата/вакуумпомпите

Подробно

Microsoft Word - 40 НАРЕДБА № 6 ОТ 15 АВГУСТ 2005 Г. ЗА МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА НА РАБОТЕЩИТЕ ПРИ РИСКОВЕ, С

Microsoft Word - 40 НАРЕДБА № 6 ОТ 15 АВГУСТ 2005 Г. ЗА МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА НА РАБОТЕЩИТЕ ПРИ РИСКОВЕ, С НАРЕДБА 6 ОТ 15 АВГУСТ 2005 Г. ЗА МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА НА РАБОТЕЩИТЕ ПРИ РИСКОВЕ, СВЪРЗАНИ С ЕКСПОЗИЦИЯ НА ШУМ ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА

Подробно

LPG sale points

LPG sale points Фабрична газова уредба Въведение Автомобилите GREAT WALL с бензинови двигатели могат да бъдат допълнително оборудвани с фабрична газова уредба с течно впръскване на горивото (Liquid Propane Injection ),

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-02-Kin-Okryznost.doc

Microsoft Word - VypBIOL-02-Kin-Okryznost.doc ВЪПРОС КИНЕМАТИКА НА ДВИЖЕНИЕТО НА МАТЕРИАЛНА ТОЧКА ПО ОКРЪЖНОСТ Във въпроса Кинематика на движението на материална точка по окръжност вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както

Подробно

Акустико-емисионно изпитване и вибрации Номер Наименование Статус БДС 11427:1983 БДС 13451:1976 БДС EN ISO :2007 prбдс EN ISO rev:2019

Акустико-емисионно изпитване и вибрации Номер Наименование Статус БДС 11427:1983 БДС 13451:1976 БДС EN ISO :2007 prбдс EN ISO rev:2019 Акустико-емисионно изпитване и вибрации БДС 11427:1983 БДС 13451:1976 80000-8:2007 pr 80000-8 rev:2019 БДС 17118:1990 1330-9:2009 1330-9:2017 13554:2011 13477-1:2003 Акустика. Термини и определения Акустика.

Подробно

Cover T book_Iz Izk 4

Cover T book_Iz Izk 4 Утвърдил Директор:. (име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по предмета ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА за 4. клас Годишен брой часове за изучаване на предмета в 4. клас 68 часа. по Учебна

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Математика - това е езикът, на който е написана книгата на природата. Галилео Галилей Приложение на геометричните тела и фигури в българските природни феномени Побитите камъни Каменната гора е уникален

Подробно

IMH'I'AS'Lecture'ALL'UCII'r'19

IMH'I'AS'Lecture'ALL'UCII'r'19 ИНСТРУМЕНТАЛНИ МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗ АТОМНА СПЕКТРОХИМИЯ ЛЕКЦИЯ 2 КВАНТОВА ПРИРОДА НА МИКРОСВЕТА. АТОМНИ СПЕКТРИ Химия ІІ курс редовно, летен семестър 2019 Pag Лекция 2 КВАНТОВА ПРИРОДА НА МИКРОСВЕТА. АТОМНИ

Подробно