РЕГИОНАЛНА ИКОНОМИКА

Размер: px
Започни от страница:

Download "РЕГИОНАЛНА ИКОНОМИКА"

Препис

1 РЕГИОНАЛНА ИКОНОМИКА TEMA 3. МЕЖДУРАЙОННИ ВРЪЗКИ ПРОФ. Д-Р ДОНЧО КОНАКЧИЕВ ДОЦ. Д-Р КРЕМЕНА АНДОНОВА

2 ОСНОВНИ ВЪПРОСИ: 1. Районът като система 2. Основни видове междурайонни връзки 3. Анализ на междурайонните потоци чрез индексите на локализация

3 РАЙОНЪТ КАТО СИСТЕМА СИСТЕМНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РАЙОНА (1) РЕГУЛИРУЕМОСТ Районите като териториални системи принадлежат към класа на регулируемите системи. Налице са хомеостатични процеси: при външно смущение върху един от елементите системата реагира с останалите си елементи със стремеж да възстанови равновесието си. Когато смущението върху някой от елементите надмине допустимите граници и не се неутрализира чрез адекватни реакции, то се нарушава функционирането и на другите елементи.

4 РАЙОНЪТ КАТО СИСТЕМА СИСТЕМНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РАЙОНА (2) ДИНАМИЧНОСТ Проявява се чрез последователни промени на характеристиките на системата, формиращи динамични редове, наричани също траектории или линии на поведение. Разновидности на динамизма: колебателен режим, устойчиво нарастващ или намаляващ; неустойчив режим, който може да доведе и до деструктивни процеси, достигащи до разпадане, унищожаване на системата.

5 РАЙОНЪТ КАТО СИСТЕМА СИСТЕМНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РАЙОНА (3) ЕМЕРДЖЕНТНОСТ Районът като система притежава свойства, които не са характерни за съставящите го елементи и подсистеми поотделно. Свързана е с цялостта на района, с функционалната му производствена или непроизводствена специализация, с целите на развитието му. Пример: обществените функции пазар, осигуряване на производството с работна сила, обслужване на населението и т.н., не могат да бъдат изпълнявани самостоятелно от отделните елементи на района, а се изпълняват само при обединяването им чрез системните връзки.

6 РАЙОНЪТ КАТО СИСТЕМА СИСТЕМНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РАЙОНА (4) ПРИЗНАЦИ, СПОРЕД КОИТО РАЙОНЪТ МОЖЕ ДА СЕ ОТНЕСЕ КЪМ НЯКОИ ПО-ХАРАКТЕРНИ КЛАСОВЕ СИСТЕМИ: РЕАЛНОСТТА обективно съществуваща обществена система СТРУКТУРАТА комбинирана с доминанта на иерархичност ПОВЕДЕНИЕТО с елементи на стохастичност, съдържащо процеси с вероятностен характер ОБРАТНАТА ВРЪЗКА наличие както на положителна, така и на отрицателна обратна връзка ОПИСАНИЕТО слабо структурирана система, притежаваща както количествено характеризирани елементи, така и такива, които не се поддават на оценки в метрична скала

7 РАЙОНЪТ КАТО СИСТЕМА ОТВОРЕНОСТ НА РАЙОНИТЕ Отвореността на районите намира израз в реализацията на разнообразни междурайонни връзки, разкриването, оценката и регулирането на които е основна задача на регионалната икономика. Определя се от взаимовръзките на районите с обкръжаващата ги среда други райони, нормативна рамка, природна среда и други. Важен аспект на проявление е йерархията на районите: Всеки район е обособен като част от някаква по-голяма територия, с която активно взаимодейства. Всеки район може да бъде разчленен на помалки структурни единици негови подсистеми. Отвореността на районите като ефект от йерархичността им има важно значение в системата на икономическото райониране.

8 ОСНОВНИ ВИДОВЕ МЕЖДУРАЙОННИ ВРЪЗКИ ТОВАРОПОТОЦИ Представляват движение на природни ресурси, междинна стокова продукция и крайни продукти (може и услуги) за задоволяване на потребностите на хората или за инвестиционно потребление. Информацията за товаропотоците характеризира: йерархията на регионалните пазари: нивото на икономическо развитие на района движението на материалните ценности вътре и извън района пазар на потребителски стоки; пазар на инвестиционни стоки; пазар на природни ресурси; пазар на ценности в сферата на културата; пазар на здравни, образователни и други услуги.

9 ОСНОВНИ ВИДОВЕ МЕЖДУРАЙОННИ ВРЪЗКИ ПЪТНИКОПОТОЦИ СИНТЕЗНА РЕГИОНАЛНА ХАРАКТЕРИСТИКА състоят се в механично движение на населението. ВИДОВЕ МИГРАЦИИ: епизодични; ежедневни; сезонни; безвъзвратни и др. ПРИЧИНИ ЗА МИГРАЦИЯ: разнообразни и твърде динамични, доминират икономическите фактори, влияние оказват и екологични, социални, политически и други фактори. ПОСЛЕДИЦИ ОТ МИГРАЦИЯТА: Предизвиква значителни икономически, социални и политически ефекти в районите. Свързана е тясно с фискалната политика, с пазара на труда, с входящите и изходящи парични потоци, с инвестициите в човешки капитал и т.н. Въздействието й върху развитието на района бива ускорително или забавящо, селективно и преразпределително.

10 ОСНОВНИ ВИДОВЕ МЕЖДУРАЙОННИ ВРЪЗКИ ИНФОРМАЦИОННИ ПОТОЦИ Проблематика с голямо значение за развитието на обществото и регионалните процеси. При тях материално-вещетвените елементи имат вторична, обслужваща роля на носител. Изучаването на информационните потоци като научна област е предмет на информатиката. Поради предимството на информационните процеси в управленската дейност, тази проблематика може да се отнесе и към регионалното управление. Развитието на информационните технологии доведе до глобализация на информационното пространство и с това намали значимостта на териториалния фактор. При всяко положение регионалният анализ и по-общо регионалната икономическа политика биха били непълноценни при пренебрегване на проблемите на информационните процеси.

11 ОСНОВНИ ВИДОВЕ МЕЖДУРАЙОННИ ВРЪЗКИ ПАРИЧНИ ПОТОЦИ ХАРАКТЕРИСТИКА: Паричните потоци в по-голямата си част уравновесяват финансово товаропотоците ресурси и продукти. ВИДОВЕ ПАРИЧНИ ПОТОЦИ: НЕФИНАНСОВИ инвестиции, работна заплата, застраховки, данъци, приръст на стоковите запаси и други ФИНАНСОВИ влогове, държавни и общински ценни книги, фирмени ценни книги, гаранции и ипотеки, потребителски кредит и други ИНСТРУМЕНТ ЗА АНАЛИЗ НА ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ Е ПЛАТЕЖНИЯТ БАЛАНС: В условията на България се съставя само общо за страната, което не позволява използването му за изучаване на между и вътрешно регионалните процеси. Необходимо е специфично информационно осигуряване, а също и сравнително сложни систематизация и комбинация на информацията. Обхваща информация за входящите и изходящите потоци и тяхното салдо, систематицирана в 4 блока: Разплащания по текущите сметки; Валутни операции; Движение на капитала; Други (грешки и пропуски).

12 ОСНОВНИ ВИДОВЕ МЕЖДУРАЙОННИ ВРЪЗКИ ЕКОЛОГИЧНИ ПРЕНОСИ СЪЩНОСТ: Произтичат от отвореността на районите като териториални системи. Проявяват се във взаимодействия по линията на атмосферни преноси, вода, био и преди всичко зооценоза, и други елементи на екологичната среда. Оказват комбинирано (директно или индиректно) въздействие върху развитието на районите. ВИДОВЕ: резултат на глобални процеси (ефектите на озоновите дупки, промяната на климата или разпространението, респ. изчезването на някои растителни или животински видове) проявяващи се на наднационално регионално ниво (киселинни дъждове, замърсявания на водите, повишаване на радиационното ниво и др.) преноси между районите на страната вода, въздух, биоценоза ВЛИЯЯТ ВЪРХУ: инвестиционната стойност на обектите, а от там и върху себестойността на продукцията и нейната конкурентноспособност локализация на дейности и обекти демографските процеси и чрез това на количеството и качеството на работната сила

13 Характеризира отношението между относителния дял на развитието на някакъв отрасъл или дейност в района, изразен в проценти (%), и относителния дял на същия отрасъл или дейност в някакъв по-агрегиран показател. Изборът на базисен параметър зависи от изследвания район и целевите постановки на изследователската задача. Ако се търси връзка между местното производство и местното потребление, подходящ базисен параметър са доходите на населението. Ако се търси връзка с производителността на труда, по-подходящо е като базисен параметър да се използва чистият вътрешен продукт. За редица социално ориентирани регионални задачи е целесъобразно като базис да се използва общата численост на населението или числеността на отделни демографски структури, (младежи, жени, висшисти и др.) ИНДЕКС НА ЛОКАЛИЗАЦИЯ МАТЕМАТИЧЕСКИ ИЗРАЗ: Ri : R Ri : Ni или , Ni : N където: R : N Ri заетите в отрасъл i в района; R общо заетите в района; Ni заетите в отрасъл i за страната; N общо заетите в страната.

14 АНАЛИЗ НА МЕЖДУРАЙОННИТЕ ПОТОЦИ ЧРЕЗ ИНДЕКСИТЕ НА ЛОКАЛИЗАЦИЯ (1) Индексите на локализация на даден отрасъл или дейност могат да бъдат подредени във възходящ или низходящ ред за цялата съвокупност от райони: например, за България по области или общини. Построява се крива на локализацията, отразяваща териториалната концентрация на отрасъла или дейността за цялата страна.

15 АНАЛИЗ НА МЕЖДУРАЙОННИТЕ ПОТОЦИ ЧРЕЗ ИНДЕКСИТЕ НА ЛОКАЛИЗАЦИЯ (2) ДРУГ ПОДХОД ПРИ АНАЛИЗА: Изчисляват се и се съпоставят индексите на локализация при една и съща база за всички отрасли и дейности в района. Може да се направи преценка, че отраслите, които имат индекси на локализация над 1, са базисни за районната икономика. В този случай съответният район по дадения отрасъл работи с експортна ориентираност, което стимулира междурайонните връзки. ДИСКУСИЯ ПРИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ: Дали при наличие на сравнителни предимства да се стимулира този отрасъл или да се стимулират производства с индекси на локализация, по-малки от 1? При втория вариант на действие входящите в района потоци биха се намалили. Тази дилема налага в процеса на регионалния анализ да се привличат и други фактори: специфика на потреблението, диференциация на доходите, производителност на труда, структура на районния икономически комплекс и други.

16 КРАЙ НА ЛЕКЦИЯТА!

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА - ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА - ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА - ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ През 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 78 089 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в съпоставими цени за 2005 г., БВП се е

Подробно

Примерни тестове Тема 2 Маркетингова среда 1. Кои от изброените сили и субекти се съдържат в правната и нормативната среда: 2. Кои от следните показат

Примерни тестове Тема 2 Маркетингова среда 1. Кои от изброените сили и субекти се съдържат в правната и нормативната среда: 2. Кои от следните показат Примерни тестове Тема 2 Маркетингова среда 1. Кои от изброените сили и субекти се съдържат в правната и нормативната среда: 2. Кои от следните показатели не може да използва фирма, производител на хляб

Подробно

2. Изследване на операциите и моделиране. Моделиране на обществените процеси. Същност на моделирането. Структура на процеса на моделиране

2. Изследване на операциите и моделиране. Моделиране на обществените процеси. Същност на моделирането. Структура на процеса на моделиране 2. Изследване на операциите и моделиране. Същност на моделирането. Моделиране на обществените процеси. 1 Структура Терминология Етапи на изследването на операциите Модели и моделиране 2 Терминология 3

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

КЛЮЧОВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 3 април 2009 г. Следваща актуализация:

КЛЮЧОВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 3 април 2009 г. Следваща актуализация: Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 3 април 29 г. Следваща актуализация: 3 юни 29 г. 1. Производство 26 27 28 Септ. '8 Окт. '8 Ноем. '8 Дек. '8 Ян. '9 Февр.

Подробно

КЛЮЧОВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 30 юни 2009 г. Следваща актуализация:

КЛЮЧОВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 30 юни 2009 г. Следваща актуализация: Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 3 юни 29 г. Следваща актуализация: 3 септември 29 г. 1. Производство 26 27 28 Дек. '8 Ян. '9 Фев. '9 Март '9 Април '9 Май

Подробно

ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ АД

ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ АД КОНСОЛИДИРАНИ МЕЖДИННИ ФИНАНСОВИ ОТЧЕТИ 31 Декември 2009г. Консолидиран отчет за доходите на Еврохолд България АД за периода от 01.01.2009 до 31.12.2009 година 01.01.2009 31.12.2009 01.01.2008 31.12.2008

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 БРОЙ, СТРУКТУРА И ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА КЪМ 31.12.2016 ГОДИНА Брой и структури на населението Към 31.12.2016 г. населението на област Стара Загора е 321 377 души,

Подробно

Производителност на труда, заети лица и отработено време за четвъртото тримесечие на 2018 година

Производителност на труда, заети лица и отработено време за четвъртото тримесечие на 2018 година ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2018 ГОДИНА По предварителни данни, през четвъртото тримесечие на 2018 г. БВП на един зает се увеличава с 3.8% в сравнение

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО Текуща демографска ситуация в област Габрово през 2016 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява; Задълбочава

Подробно

КЛЮЧОВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 30 септември 2009 г. Следваща актуализ

КЛЮЧОВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 30 септември 2009 г. Следваща актуализ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 3 септември 29 г. Следваща актуализация: 3 декември 29 г. 1. Производство 26 27 28 Март '9 Април '9 Май '9 Юни '9 Юли '9

Подробно

Ключови показатели за България, г.

Ключови показатели за България, г. Ключови показатели за България Последни данни: 1 април 11 г. Следваща актуализация: 1 юли 11 г. 1. Производство 9 1 Септ. '1 Окт. '1 Ноем. '1 Дек. '1 Ян. '11 Февр. '11 Показател на доверие в промишлеността

Подробно

Производителност на труда, заети лица и отработено време за второто тримесечие на 2018 година

Производителност на труда, заети лица и отработено време за второто тримесечие на 2018 година ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 208 ГОДИНА По предварителни данни през второто тримесечие на 208 г. БВП на един зает се увеличава с 3.0% в сравнение със

Подробно

Ключови показатели за България, 30 септември 2010 г.

Ключови показатели за България, 30 септември 2010 г. Ключови показатели за България Последни данни: 3 септември 21 г. Следваща актуализация: 3 декември 21 г. 1. Производство 27 28 29 Март '1 Април '1 Май '1 Юни '1 Юли '1 Август '1 Показател на доверие в

Подробно

Справка за оповестяване на счетоводната политика на СПАРКИ ЕЛТОС АД към г. Обща информация СПАРКИ ЕЛТОС АД е акционерно дружество, с предме

Справка за оповестяване на счетоводната политика на СПАРКИ ЕЛТОС АД към г. Обща информация СПАРКИ ЕЛТОС АД е акционерно дружество, с предме Справка за оповестяване на счетоводната политика на СПАРКИ ЕЛТОС АД към 31.12.2018 г. Обща информация СПАРКИ ЕЛТОС АД е акционерно дружество, с предмет на дейност производство и търговия на ел.инструменти.

Подробно

ИНДИВИДУАЛЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2018 г.

ИНДИВИДУАЛЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2018 г. ИНДИВИДУАЛЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2018 г. СЪДЪРЖАНИЕ Страница МЕЖДИНЕН ОТЧЕТ ЗА ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ 1 МЕЖДИНЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕЧАЛБАТА ИЛИ ЗАГУБАТА И ДРУГИЯ ВСЕОБХВАТЕН ДОХОД 3 МЕЖДИНЕН ОТЧЕТ ЗА ПРОМЕНИТЕ В

Подробно

Microsoft Word - EUBG_Consolid_MSS_ doc

Microsoft Word - EUBG_Consolid_MSS_ doc Консолидиран отчет за доходите Бележки 01.01.2008 30.06.2008 01.01.2007 30.06.2007 Приходи от продажби 3 152,584 85,149 в т.ч. Приходи от застрахователна и здравноосигурителна дейност 77,653 26,597 Разходи

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ" НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА (

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА ( НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2018 г. населението на област Добрич е 173 831 души, което представлява

Подробно

Example financial statements

Example financial statements 1 Съдържание Страница Консолидиран Отчет за финансовото състояние 2 Консолидиран Отчет за доходите 4 Консолидиран Отчет за всеобхватния доход 5 Консолидиран Отчет за паричните потоци (пряк метод) 6 Консолидиран

Подробно

Microsoft Word - Stanovishte_BG_AlmagulNurgalieva

Microsoft Word - Stanovishte_BG_AlmagulNurgalieva СТАНОВИЩE от проф. д-р. Алмагул Шaймуратовна Нургалиева, зам.ректор по учебна работа, Академия Кокше член на научно жури, назначено със заповед 2329/11.06.2013г. на Ректора на ВСУ за дисертационния труд

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 203 ГОДИНА По предварителни данни през първото тримесечие на 203 г. БВП на един зает се увеличава с 0.7% в сравнение със

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА По предварителни данни през второто тримесечие на 2013 г. БВП на един зает намалява с 0.9% в сравнение със

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА По предварителни данни през второто тримесечие на 2014 г. БВП на един зает се увеличава с 1.7% в сравнение

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 204 ГОДИНА По предварителни данни през третото тримесечие на 204 г. БВП на един зает се увеличава с.2% в сравнение със

Подробно

Управление на иновациите и инвестициите

Управление на иновациите и инвестициите Въпрос 13 Оценяване на инвестиционни проекти по метода на нетната настояща стойност Оценяването на инвестиционните проекти е сърцевината на инвестиционния процес Оценките на проекта са основа за: а) избор

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО Демографска ситуация в областта през 2018 година: Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението; Задълбочава се дисбалансът

Подробно

КЛЮЧОВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 2 април 2010 г. Следваща актуализация:

КЛЮЧОВИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 2 април 2010 г. Следваща актуализация: Национален статистически институт Ключови показатели за България Последни данни: 2 април 21 г. Следваща актуализация: 3 юни 21 г. 1. Производство 27 28 29 Септ. '9 Окт. '9 Ноем. '9 Дек. '9 Ян. '1 Февр.

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ, Второ тримесечие на 2011 година

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ, Второ тримесечие на 2011 година ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ По предварителни данни през второ тримесечие на 2011 година БВП на един зает се увеличава с 6.0 % в сравнение със същото тримесечие на предходната

Подробно

Б У Л Г А Р Г А З Е А Д Ф И Н А Н С О В О Т Ч Е Т към 30 септември 2008 година ИЗГОТВЕН ПО МСФО/МСС

Б У Л Г А Р Г А З Е А Д Ф И Н А Н С О В О Т Ч Е Т към 30 септември 2008 година ИЗГОТВЕН ПО МСФО/МСС Б У Л Г А Р Г А З Е А Д Ф И Н А Н С О В О Т Ч Е Т към 30 септември 2008 година ИЗГОТВЕН ПО МСФО/МСС Булгаргаз ЕАД Междинен финансов отчет към 30 септември 2008 г. ОТЧЕТ ЗА ДОХОДИТЕ на " БУЛГАРГАЗ" ЕАД

Подробно

Справка 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС Наименование на КИС: ДФ Елана Еврофонд ЕИК по БУЛСТАТ: Отчетен период: (в лева) АКТИВИ Текущ период П

Справка 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС Наименование на КИС: ДФ Елана Еврофонд ЕИК по БУЛСТАТ: Отчетен период: (в лева) АКТИВИ Текущ период П Справка 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС Наименование на КИС: ДФ Елана Еврофонд ЕИК по БУЛСТАТ: 175680458 Отчетен период: 31.12.2011 (в лева) АКТИВИ Текущ период Предходен период СОБСТВЕН КАПИТАЛ И ПАСИВИ Текущ период

Подробно

Ключови показатели за България (към г.)

Ключови показатели за България (към г.) Ключови показатели за България* Последни данни: 3 декември 1 година Следваща актуализация: април 17 година 1. Производство Май'1 Юни'1 Юли'1 Август'1 Септ.'1 Окт.'1 Ноем.'1 Дек.'1 Показател на доверие

Подробно

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към модернизиране на земеделските стопанства /ЗС/, включително преструктуриране и модернизиране на стопанства в

Подробно

Backup of Backup of GSO_2004_himcomers.xlk

Backup of Backup of GSO_2004_himcomers.xlk Счетоводен баланс КЪМ 31.12.2005Г. РАЗДЕЛИ, ГРУПИ, СТАТИИ Приложение Текуща Предходна година година А К Т И В А. ДЪЛГОТРАЙНИ (ДЪЛГОСРОЧНИ) АКТИВИ I. Дълготрайни материални активи 1. Сгради и конструкции

Подробно

Управление на иновациите и инвестициите

Управление на иновациите и инвестициите Въпрос 18 Разработване на индивидуални инвестиционни проекти. Обща схема и съдържание на процеса. Организация на проучването и проектирането. Критични точки в процеса на проучване и проектиране Схема на

Подробно

Polititki na EC v regionalen aspekt

Polititki na EC v regionalen aspekt УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма 1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът

Подробно

Производителност на труда, заети лица и отработено време, IV тримесечие 2011 година

Производителност на труда, заети лица и отработено време, IV тримесечие 2011 година ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2011 г. БВП на един зает се увеличава с 2.6% в сравнение със същото тримесечие на предходната

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ" НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА (

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА ( НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2017 г. населението на област Добрич е 176 145 души, което представлява

Подробно

Справка за оповестяване на счетоводната политика на консолидирания финансов отчет на СПАРКИ ЕЛТОС АД към 31 Декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ ЕЛ

Справка за оповестяване на счетоводната политика на консолидирания финансов отчет на СПАРКИ ЕЛТОС АД към 31 Декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ ЕЛ Справка за оповестяване на счетоводната политика на консолидирания финансов отчет на СПАРКИ ЕЛТОС АД към 31 Декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ ЕЛТОС АД е акционерно дружество, с предмет на дейност

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ПЕРНИК ПРЕЗ 2018 ГОДИНА Текуща демографска ситуация в областта през 2018 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява. Увеличава се абсолютният

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ХАСКОВО ПРЕЗ 208 ГОДИНА Динамиката в развитието на демографските процеси и измененията в структурите на населението през последните десетилетия оказват силно влияние

Подробно

КОНСОЛИДИРАН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2017 г.

КОНСОЛИДИРАН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2017 г. КОНСОЛИДИРАН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2017 г. СЪДЪРЖАНИЕ Страница МЕЖДИНЕН КОНСОЛИДИРАН ОТЧЕТ ЗА ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ 1 МЕЖДИНЕН КОНСОЛИДИРАН ОТЧЕТ ЗА ПЕЧАЛБАТА ИЛИ ЗАГУБАТА И ДРУГИЯ ВСЕОБХВАТЕН ДОХОД 3 МЕЖДИНЕН

Подробно