Уязвимост и неравнопоставеност при деца с психично болен родител

Размер: px
Започни от страница:

Download "Уязвимост и неравнопоставеност при деца с психично болен родител"

Препис

1 ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ СНИЖАВАНЕ НА РИСКОВЕТЕ ПРЕД РАЗВИТИЕТО НА ДЕЦАТА, КОИТО ЖИВЕЯТ С РОДИТЕЛ С ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ Уязвимост и неравнопоставеност при деца с психично болен родител д-р Юри Кацаров, клиничен психолог, семеен консултант

2 Основни фактори /проучване ESN 2012г. / За директорите на социалните служби, работещи с деца Зависимостта към алкохол и бездомността в 90% от случаите са основни фактори в живота на родителите, водещи до неравностойно положение на децата; Зависимостта към наркотици (88%) и психични проблеми (78%). Като фактори с умерена значимост, са изведени Безработица на родителите (32%); Мигрантски произход и самотни родители (30%); Ниска степен на образование и липса на интеграция в общността също са отбелязани като допринасящи фактори.

3 Рискове, свързани с родителски психични разстройства Факти Повечето от децата се развиват устойчиво една част се нуждаят от повече подкрепа някои показват уязвимост и се нуждаят от услуги други са в риск от насилие и/или злоупотреба, както и от развитие на тежки психични разстройства % от тези деца развиват психическо разстройство в детството, юношеството или зрелостта/в сравнение10-20%/ 10-14% се диагностицират с психотично заболяване в даден момент от живота си /в сравнение с 1-2%/. Farrell et al., 1999

4 Родителите с психическо заболяване в стресови периоди от живота си не успяват да поддържат подкрепяща връзка с децата. По време на рецидив те може да са емоционално недостъпни и да не могат отговорят на нуждите за развитие на децата си. Това може да доведе до: нарушения в детските системи за управление на стреса увеличаване риска от възникване на свързани със стреса физически и психически при детето.

5 Децата в семействата с един родител, страдащ от тежко психическо заболяване, са изложени на повишен риск от по-късни проблеми с психичното здраве и адаптация в сравнение с децата, чиито родители може да имат леко или умерено изразено психическо заболяване или живеят в семейство с двама родители.

6 Най-чести семейни реакции при психично заболяване Семеен отговор на болестта-справянето с влошено здравословно състояние (физическо или психическо) на близки винаги е трудно. Фактори, влияещи върху семейната реакция: 1. Социалното подпомагане на семейството 2. Опит на семейството и/или познаване на заболяването 3. Модели и ресурси на семейството 4. Достъп и качество на здравните грижи 5. Финансовото състояние

7 Фактори, влияещи върху семейната реакция: 6. Вид на настъпване на заболяването (внезапно или постепенно настъпване, обществено или частно и т.н.) 7. Природа на симптомите 8. Изисква семейства 9. Съответствие или отказ от страна на потребителя да участва в грижите му 10. Прогноза на заболяването 11. Други?

8 Дискусия Кое е различно в реакцията на семейство, ако негов член се диагностицира с психическо заболяване спрямо физическо? 1. Реакциите към ПЗ са непредсказуеми и/или болезнени. 2. Членовете на семейството се чувстват виновни, че са причинили болестта или са могли, но не са я предотвратили. 3. Някои поведения, проявявани от хора с психични, могат да се приемат за злепоставящи и неудобни за семейството.

9 Дискусия 4. Страхуват се околните да ги обвинят, че причиняват ПЗ. 5. Прогнозата и курса на лечение често са по-конкретни при физически. Може да има повече несигурност и променливост при лечение на психичните. 6. Съмнения в диагностицирането на психичните разстройства може да забави приемането на диагнозата и започване на лечението. (Karp & Watts-Roy, 1999)

10 Възможни последиците от тези реакции за семействата Чувство на изолация и / или "различие", което може да доведе до социално оттегляне Страх да казвам на другите за болестта Страх да иска/търси помощ Изразен/Ескалиращ конфликт в семейството

11 Етапи на емоционалните отговори на семействата на ПЗ А. д-р Дж. Бърланд (1990) е написала Семейна образователна програма от 3 етапа на реакция: 1. "Глави в пясъка отричане и надежда за превъзмогване нужди - образование (особено от прогноза), емоционална подкрепа и услуги за интервенция при кризи 2. Научаване в справяне - разнообразие от емоции (Гняв, вина, скръб и др.), образование и умения за самообслужване и справяне с психическото заболяване 3. Преминаване към застъпничество-разбиране и приемане на ПЗ. Подкрепа на други семейства, които се борят със сходни проблеми

12 Етапи на емоционалните отговори на семействата на ПЗ Б. Четириетапен модел на д-р Д. Карп, социолог в Бостънския колеж (Karp, 2001) 1. Емоционална аномия (преди крайна диагноза) Страх и объркване; Несигурност; Загриженост; Размисли търсене на грешки; Надежда, че БП просто ще изчезне 2. Надежда и състрадание (след крайна диагноза) Оптимизъм и съчувствие в семейството; Проучване и обучение за заболяването; Надежда, че комбинацията от медикаменти, терапия и семейна любов ще доведе до бързо излекуване; Отдаденост за болния; Водещи членове приемат ролята на болногледачи

13 Етапи на емоционалните отговори на семействата на ПЗ Б. Четириетапен модел на д-р Д. Карп 3. Загуба на съня и негодувание Гняв, възмущение, Усеща на безсилие, Ревизиране очаквания за ББ, Обръщане на родителските роли (дете се грижи за ПБ родител), Възмущение, за отказ от собствени цели и дейности, за да помогнат на ББ, Необходимост да се избягва изолирането от тяхната мрежа/среда за подкрепа 4. Признаване и приемане, че семейството не може да контролира болестта - Чувството на отговорност, за справяне с проблема, Уважение и възхищение от борбата и силата на психично болния близък

14 Етапи на емоционалните отговори на семействата на ПЗ Въпроси за дискусия: Какво ви е изненадвало в семейните преживявания и реакции във вашия професионален опит? Имали ли сте подобни преживявания със семействата, с които сте работили?

15 Емоционалните отговори на семействата на ПЗ. Обобщение. 1. Няма "правилен" начин за справяне на близкия с психичното заболяване на член на семейството. 2. Собствените чувства и нагласи ще се променят във времето и тези промени са нормални. 3. Близките също трябва да търсят подкрепа за себе си. 4. Близките по-добре да бъдат "огледало", а не "гъба".

16 Деца на родители с психични Психичните в родителите - риск за децата по-висок риск от развитие на психични двамата родители са психически болни, вероятността е още по-голяма. Счита се, че рискът е силно изразен, когато родителят има едно или повече от следните: биполярно разстройство, тревожно разстройство, ADHD, шизофрения, зависимост или злоупотреба с психоактивни вещества, или депресия. Несъвместима, непредсказуема семейна среда също допринася за психиатричните при децата.

17 Защитни фактори Знание, че родителите им са болни и че не са виновни Помощ и подкрепа от членове на семейството Стабилна домашна среда Психотерапия за детето и родителя (ите) Преживяване на обич към болния родител

18 Защитни фактори Естествено стабилна личност при детето Позитивно самочувствие Вътрешна сила и добри умения за справяне с детето Силна връзка със здрав възрастен Успешни приятелства и партньорски взаимоотношения

19 Защитни фактори Интерес и успех в училище Здрави интереси извън дома за детето Помощ отвън на семейството за подобряване на семейната среда (например, семейни психотерапия или училище/курс за родители)

20 Препоръки Психиатрите, психолозите и социалните работници, работещи с психично болни възрастни, трябва да задават въпроси за децата и юношите, особено за тяхното психично здраве и емоционално развитие. Ако има опасения или въпроси относно дете, е препоръчително да се направи оценка от квалифициран професионалист в областта на психичното здраве.

21 Препоръки Индивидуалното или семейно лечение може да помогне на детето да се развива здравословно, въпреки наличието на родителско психично заболяване. Специалистът по психично здраве може да помогне на детето и/или юношата със семейната терапевтична работа, обединявайки положителните елементи в дома и естествените психологически сили на детето. С лечението семейството може да научи начини за намаляване ефекта от психичното заболяване на родителя върху детето.

22 Семействата, професионалистите и обществото често обръщат голямо внимание на психично болния родител и игнорират децата в семейството. Осигуряването на повече внимание и подкрепа на децата на психиатрично болен родител е важен фактор при лечението на родителя.

23 Основна цел за програмите за подкрепа на родителите, разработени и предоставени от членовете на ESN, е намаляването на всякакво потенциално увреждане на децата (55%), последвано от необходимостта от изграждане на силни страни на родителите (45%).

24 Трите основни елемента, които представляват насочени интервенции за подкрепа на родителите, са: взаимодействието на родителите с детето (90%), подобряването на знанията на родителите за развитието на детето и подобряването на уменията на родителите за решаване на проблеми (при 70% от отговорите).

25 77% от анкетираните съобщават, че резултатите от програмите за подкрепа на родителите показват: 1. Подобряване на връзката и взаимодействието между родителите и детето (топлина, привързаност и т.н.) (70% от отговорите) 2. Предотвратяване на злоупотребата с деца, пренебрегването и насилието (62% от отговорите)

26 77% от анкетираните съобщават, че резултатите от програмите за подкрепа на родителите показват: 3. Подобряване на достъпа до други услуги за семейства, които може да се нуждаят от повече от една интервенция (57% от случаите) По отношение на децата, първият и най-важен оценен резултат е подобряването на благосъстоянието на детето и емоционалното и поведенческо развитие на детето (50% от отговорите).

27 Заключения 1. Предоставянето на услуги за подкрепа на семейството и родителството се основава на оценка на потребностите; поради това обществените социални услуги в Европа осигуряват голямо разнообразие от подкрепа за семейството и родителството - от ранна детска грижа до профилактика на здравето и насърчаване на здравето в ранните години до развитие на комуникационни умения и взаимоотношения и специфична подкрепа за семействата, изложени на най-голям риск.

28 Заключения 2. В повечето случаи подкрепата за семейството се предоставя под идеята за "прогресивен универсализъм" - когато нуждите са по-силни, предоставянето на услуги също е по-интензивно. Същевременно се отбелязва, че съкращенията на публичните разходи са засегнали много превантивни услуги и оказват влияние и върху универсалните услуги.

29 Заключения 3. Местните обществени услуги могат да имат различни роли по отношение на услугите за подкрепа на семейството и родителството, което засяга предоставянето на услуги в такива случаи. Установени са трудности при предоставяне на всеобхватна и координирана семейна подкрепа с всички сектори, участващи в съвместното планиране и изпълнение.

30 Заключения 4. Резултатите от интервенциите за подкрепа на семейството и родителството се оценяват в повечето случаи, особено по отношение на: Взаимодействието между родители и деца, Превенция на пренебрегването на деца и Подобряване на емоционалното и поведенческо развитие на децата.

31 Заключения 5. Местните обществени услуги се опитват да ангажират родители и деца в програми за подкрепа на семейството и родителството, особено при определянето на нуждите и фазите на изпълнение и оценка, докато тяхното участие в стратегическото планиране и проектиране е незадоволително.

32 БЛАГОДАРИМ ЗА ВНИМАНИЕТО!

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 e-mail:toros07@mail.bg,служ.тел.0893328108 http://www.oulevski.com УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР: /Д.Кътовска/ ПРОГРАМА ЗА

Подробно

ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пан

ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пан ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пантелеев : /п/ Председател на Обществен съвет при община

Подробно

Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община Търговище за 2018 г. 1 Услуга, вид 1 Превенция Потребители Целеви групи Територи

Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община Търговище за 2018 г. 1 Услуга, вид 1 Превенция Потребители Целеви групи Територи Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община за 208 г. Услуга, вид Предоставяне на Деца от 0 до 7 години и психологическа техните родители от подкрепа и рискови групи консултация

Подробно

ОБЩИНСКА ПРОГРАМАЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО В ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА ЗА 2014 г

ОБЩИНСКА ПРОГРАМАЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО В ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА ЗА 2014 г АГЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ДИРЕКЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ ОТДЕЛ ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 3200 гр. Бяла Слатина, ул. Хан Крум 75, тел./факс 0915/88322, 88330 e-mail: dsp bslatina @ mail.bg ОБЩИНСКА ПРОГРАМА

Подробно

Microsoft Word - socialen_plan_2020

Microsoft Word - socialen_plan_2020 Годишен план с времеви график за изпълнение Общинската стратегия за развитие социални услуги в общи за 2020 г. Годишният план се приема осние чл. 36б, ал. 4 от ППЗСП по предложение Кмета общита след съгласуване

Подробно

О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информира

О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информира О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информираността на децата за разпространението на ХИВ/СПИН болести,

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ Габрово,

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint ИЗГРАЖДАНЕ НА УСТОЙЧИВ ПРИОБЩАВАЩ МОДЕЛ ЧРЕЗ МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО slaveikov_pl@abv.bg www.csop-pleven.com ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ Процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността

Подробно

Здраве

Здраве Здраве доц. д-р Маргарита Станкова Венета Василева Нов Български Университет Концепция за здраве Определението отсъствие на болест ; Здраве хармония; Хармония да бъдеш в мир със себе си, обществото, космоса.

Подробно

Средно училище Свети свети Кирил и Методий АСЕНОВГРАД ул. Княгиня Евдокия 41 тел/факс: 0331/ УТВЪРЖД

Средно училище Свети свети Кирил и Методий АСЕНОВГРАД ул. Княгиня Евдокия 41 тел/факс: 0331/ УТВЪРЖД Средно училище Свети свети Кирил и Методий АСЕНОВГРАД ул. Княгиня Евдокия 41 тел/факс: 0331/6 47 87 e-mail:sskm12@abv.bg http://www.susskm.com УТВЪРЖДАВАМ: МАЯ КРАЕВА Директор на СУ Св.св.Кирил и Методий

Подробно

Приложение

Приложение Приложение 2 ГОДИШЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА 2013 г. ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩИНСКАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЩИНА СИЛИСТРА 2011-2015 І. Социални услуги, които функционират на територията

Подробно

Microsoft Word - Plan for implementation_ Stara Zagora.doc

Microsoft Word - Plan for implementation_ Stara Zagora.doc ПЛАН ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОМОЦИЯ НА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ И ПРОФИЛАКТИКА НА ПСИХИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ Работна група от старши експерти при РИОКОЗ-Стара Загора и РИОКОЗ-Кърджали Във връзка с приетата

Подробно

Приложение 3 Актуализиран Оперативен план с времеви график за изпълнение на Стратегията Приложение 5А /ново-2012/ Услуга / дейност / мярка местоположе

Приложение 3 Актуализиран Оперативен план с времеви график за изпълнение на Стратегията Приложение 5А /ново-2012/ Услуга / дейност / мярка местоположе Приложение 3 Актуализиран Оперативен план с времеви график за изпълнение на Стратегията Приложение 5А /ново-2012/ Направление 1. Превенция на деца и семейства в риск и деинституализация на грижите за деца

Подробно

Групи от заинтересовани

Групи от заинтересовани Годишен план за действие по изпълнение на Общинска стратегия за развитие на социалните услуги (2011-2016) в община Гълъбово за 2011 г. СЪГЛАСУВАНО С: Директор /./ ДСП Гълъбово Председател /./ Обществен

Подробно

ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици г. на

ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици г. на ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици 2019-2020 г. на община Гърмен І. Причини, които налагат приемането

Подробно

Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РА

Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РА Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: 66 76 87 МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 Г.

Подробно

/"' I,,i J. i,' // YTBbP{LrJr:,,h../"''-"" I -/.4./ L' A-P CTEOAH KOHCTAHTIHO MrrHr4cTbP HA 3APABEOTTA3 YqE,EHA IIPOTPAMA 3A CTIEIIITAJIHOCT IICI4XILA

/' I,,i J. i,' // YTBbP{LrJr:,,h../''- I -/.4./ L' A-P CTEOAH KOHCTAHTIHO MrrHr4cTbP HA 3APABEOTTA3 YqE,EHA IIPOTPAMA 3A CTIEIIITAJIHOCT IICI4XILA /"' I,,i J. i,' // YTBbP{LrJr:,,h../"''-"" I -/.4./ L' A-P CTEOAH KOHCTAHTIHO MrrHr4cTbP HA 3APABEOTTA3 YqE,EHA IIPOTPAMA 3A CTIEIIITAJIHOCT IICI4XILATPHTIHVT TPI4XH (3A MEAI4III{HCKIT CECTPW W @EIAIIIEPII)

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА О Б Щ И Н А К Р У Ш А Р И О Б Л А С Т Д О Б Р И Ч 9410, с. Крушари, тел : 05771/2024, факс 05771/ 2136, E-mail krushari@dobrich.net; site: www.krushari.bg ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 2017 ГОДИНА

Подробно

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел. 076/ 60 10 10 www.pulsefoundation.org www.oakfnd.org

Подробно

О Б Щ И Н А Чирпан ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 2017 година ПРИОРИТЕТ І : НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕТСКАТА БЕДНОСТ И СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ

О Б Щ И Н А Чирпан ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 2017 година ПРИОРИТЕТ І : НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕТСКАТА БЕДНОСТ И СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ О Б Щ И Н А Чирпан ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 2017 година ПРИОРИТЕТ І : НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕТСКАТА БЕДНОСТ И СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ НА ДЕЦАТА 1. Развиване на услугите за деца и семейства.

Подробно

8

8 Годишен план за развитие социалните услуги в Планов период 01.01.2013 г.-31.12.2013 г. Вид дейност / услуга / мярка Социални услуги 1. Дом за възрастни хора с деменция институция капацитет 50 2. Дом за

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation и представят РИСКОВЕТЕ ОНЛАЙН ЗА ДЕТЕТО Част IV: Ръководство за родители на деца на възраст 16 18 години На тази възраст рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици

Подробно

Slide 1

Slide 1 Кръгла маса Взаимодействие за прилагане изискванията на Директивата 2012/29/ЕС Видин, 12 март 2015 г. ИСДП Изисквания на Директивата: Член 22 от Директива 2012/29/ЕС изисква държавата да гарантира, че

Подробно

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6 ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ 2019-2020 Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 620 от Протокол 50 от 04.04.2019 г. Гърмен, 2019 г.

Подробно

О Б Щ И Н А Р У С Е

О Б Щ И Н А  Р У С Е Проект Подкрепа за достоен живот ПРОГРАМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ Оперативна програма Развитие на човешките ресурси по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051PO001-5.2.09 "Алтернатини", предоставяне

Подробно

doklad_plan 2016

doklad_plan 2016 При 1 ДОКЛАД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ГОДИШЕН ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЩИНА ШУМЕН ЗА 2016 1 Дневен център за деца с 2 Дневен център за деца с със седмична грижа Дневна грижа. Консултиране, рехабилитация,

Подробно