ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

Размер: px
Започни от страница:

Download "ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА"

Препис

1 Топлоснабдяване и газоснабдяване Код: BsНVAC40 Семестър: 7 ЛУ 2 часа Брой кредити: 6 гл. ас. д-р инж. Чавдар Николов (ИПФ-Сливен), тел.: , nikolov.chavdar@abv.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователноквалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Студентът трябва да получи знания по основите на изграждане и експлоатация на системи за промишлено и битово топло- и газоснабдяване. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Източници и консумация на топлинна енергия; топлопреносни мрежи, абонатни станции, хидравлично пресмятане и режими; режими на отпускане на топлина, експлоатация на топлоснабдителни системи; добив, транспорт и съхранение на природен газ; газоснабдяване на битови и промишлени консуматори; експлоатация и надеждност на газоснабдителни системи. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са основни познания по термодинамика, топлопренасяне, механика на флуидите, хидравлични и пневматични машини, отоплителна техника. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции с нагледни материали, лабораторни упражнения с протоколи, проспектни материали. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Батов, С. Г. Топлинни и ядрени електроцентрали и топлинни мрежи. С., Техника, 1978.; 2. Шушулов, К. Н. Надеждност на топлоснабдителни системи.с., Техника, 1985.; 3. Батов, С. Г. К. Н. Шушулов, Н. П. Хаджигенова. Ръководство за курсово проектиране на ТЕЦ, АЕЦ и топлинни мрежи. С., Техника, 1979.; 4. Йонин, А. А. Газоснабжение. М., Стройиздат, 1975.; 5. Соколов, Е. Я. Теплофикация и тепловые сети. М., 1982.; 6. Петков, Х., Д. Аличков. Газонабдяване. С., Издателска база на УАСГ, 2000.

2 Климатизация на въздуха Код: BsНVAC41 Семестър: 7 Л 3 часа, ЛУ 2 часа, Брой кредити: 6 доц. д-р инж. Койчо Атанасов (ИПФ Сливен) тел.: , koycho_atanasov@abv.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователноквалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършването на курса студентите трябва да познават теоретичните основи на климатизирането на въздуха, термовлажностните процеси на въздуха и да умеят да пресмятат съоръженията и елементите изграждащи инсталациите за климатизиране на въздуха. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основни теми: Изчисляване параметрите на влажния въздух; процеси на обработка на влажния въздух; климатични характеристики на атмосферния въздух; физиологични основи - топлинен комфорт, уравнение на Фангер, оценка на реален микроклимат; изчисляване на охладителен и влажностен товари за помещение; изчисляване на необходимия дебит въздух; централни климатични инсталации за подържане на температура и относителна влажност на въздуха в помещението; зонални климатични инсталации; двуканална система за климатизация; термопомпени системи за кондициониране на въздуха; енергийни разходи на системите за кондициониране на въздуха. ПРЕДПОСТАВКИ: Наличието на знания по термодинамика, топло- и масопренасяне, механика на флуидите, хидравлични и пневматични машини и отоплителна техника. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: лабораторни упражнения. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Стоичков, Н. Записки на лекции по "Кондициониране на въздуха".; 2. Справочник по отопление, вентилация и климатична техника, Част I. Основи на отоплението и вентилацията. С., Техника, 1990.; 3. Справочник по отопление, вентилация и климатична техника, Част III. Вентилация и климатизация. С., Техника, 1993.; 4. Стамов, Ст. Отопление и вентилация на текстилни предприятия. С., 1981.; 5. Иванов, В., Б. Крапчев. Отопление и вентилация. С., Техника, 1976.; 6. AHRAE Haandbook: istem and Eguipment, 1996; fundamentall, 1997; 7. Lehrbuch der Kllimatechnik, Arbeitskreis der Dozenten fur Klimatechnik, Band 1,2,3 Verlang C.F. Mulller, Karlruhe, 1997.

3 Проект Хладилници и хладилни инсталации Код: BsНVAC42 Семестър: 7 ЛУ 2 часа Брой кредити: 4 гл. ас. инж. Константин Костов (ИПФ-Сливен), тел.: , kostov_77@abv.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителен проект в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курсовия проект по Хладилници и хладилни инсталации е да затвърди знанията на студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника относно методите за определяне на охладителни и студови товари на помещения с постоянни температурно - влажностни параметри, както и умението им да пресмятат хладилните съоръжения и инсталации, техните елементи, съобразно съвременните изискания за опазване на околната среда. След завършване на курсовия проект студентът трябва да притежава знания свързани с етапите и методите на тяхното проектиране и успешно да умее да ги прилага в реални условия. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Курсовият проект по Хладилници и хладилни инсталации е основна специализираща стъпка за специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника. Основните теми при проектирането са изчисления свързани с подбор на изолацията на хладилниците, топлинни и конструктивни изчисления на хладилна инсталация, избор на система за охлаждане в хладилните инсталации, избор на студоносител, определяне начина на свързване на елементите в хладилната инсталация, оценка ефективността на инсталацията. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по термодинамика, топло- и масопренасяне, топлообменни апарати, механика на флуидите, хидравлични и пневматични машини, машинни елементи I, II. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: с протоколи съдържащи и примери от конкретни задачи в зависимост от съдържанието на курсовия проект. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Устна защита. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Крылев, Е. С., Н. А. Герасимов. Холодильные установки, Машиностроение, Л.,1970.; 2. Крылов, Ю. С., и др. Проектирование холодильников, Пищевая промышленость, М. 1972; 3. Справочник проектирование холодильных сооружении, Пищевая промышленость, М ; 4. Фикиин, А. Г., Хладилни технологични процеси и съоръжения, Хр. Данов, Пловдив, 1973.

4 Топлинно стопанство, Курсова работа; Код: BsНVAC43 Семестър: 7 ЛУ 2 часа; КР Брой кредити: 5 доц. д-р инж. Койчо Атанасов (ИПФ Сливен), тел.: , koycho_atanasov@abv.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователноквалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентът трябва да притежава конкретни теоретични и практически познания, свързани с проектиране, техникоикономически анализ, реализиране и експлоатация на топлинни стопанства в промишлени обекти. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Изучават се етапите на производство, транспорт, разпределение и потребление на топлина; приложение на балансови методи; ефективно оползотворяване на горива и топлина; горивни стопанства за твърдо, течно и газообразно гориво; инсталационни схеми за построяване на топлинни стопанства; разглеждат се и технологичните топлотехнически системи; схемно решение на разпределителни устройства за пара и вода. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са основни познания по термодинамика, топлопренасяне, топлообменни апарати, познания за промишлени топлинни обекти, горивна техника и технологии. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: лабораторни упражнения и курсова работа. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на семестъра (70%),защита на курсова работа (20%) и на протоколи от лабораторни упражнения (10%); ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Киров, Д. Топлинно стопанство, С.,изд. на ТУ, 1999.; 2. Стамов, Ст. и др. Справочник по отопление, вентилация и климатизация -част I,II и III. С., Техника, ; 3. Йонин, А., Б. Хлыбов и др. Теплоснабжение, М., Стройиздат, 1982.; 4. Громов, Н. Проектиране и експлоатация на абонатни станции, С., Техника, 1982.

5 Измерване на топлинни и хидравлични величини Код: BsНVAC44 Семестър: 7 ЛУ 2 часа Брой кредити: 4 доц. д-р инж. Невен Кръстев (ИПФ-Сливен), тел.: , NKrystev@TU-Sofia.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователноквалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да имат знания по важни теоретични въпроси на информационно-измервателната техника, организацията на метрологичната дейност, принципите и техническите средства за преобразуване на топлинни величини. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основно са разгледани широко разпространените методи за измерване на ниво, разход на флуиди, температура, налягане, принципите на действие на измервателните уреди, свойствата, които определят избора и областта на приложението им и основните източници на грешки и методи за тяхното намаляване. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по измервателна техника, физика, термодинамика, машинни елементи I и II. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторни упражнения с протоколи. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Две контролни в средата и края на семестъра 60%, протоколи от лабораторни упражнения 40%. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Кирий, А. Измерване на топлинни, хидравлични и механични величини, С., Техника, 1989.; 2. Пеев,Д., А. Господинов. Топлотехнически измервания и уреди, С., Техника, 1983.; 3. Измерения в промишлености. Под. ред. П. Профоса, М., Металургия, 1980.; 4. Преображенски, В. Топлотехнические измерения и приборы, М., Енергия, 1978.; 5. Кремлевский, Ц.. Расходомери и счетчики количества, Машиностроение, 1975.

6 Автоматизация на топлинни процеси Код: BsНVAC45 Семестър: 7 ЛУ 2 часа Брой кредити: 5 доц. д-р инж. Александър Григоров (ЕМФ; ТУ- София), тел.: , grigorov@tu-sofia.bg СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователноквалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да притежават основни знания по теоретични въпроси на регулиране и управление на топлинни процеси и умения за проектиране на системи за управление на непрекъснати и дискретнонепрекъснати технологични обекти; приложение на системите за автоматично регулиране на основните технологични параметри температура, разход, ниво, налягане. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се въпросите на математическо описание на отделните елементи от промишлени системи за автоматично регулиране - статична характеристика, диференциално уравнение и предавателна функция, динамични характеристики и свойства при типови входни въздействия, честотни характеристики; управляващи алгоритми - критерии за оценка на качеството на управляващия алгоритъм; инженерни методи за анализ и синтез, многоконтурни и многосвързани системи, практически схеми за автоматично регулиране на различни видове топлинни процеси. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по математика операторно смятане, теория на вероятностите, термодинамика, топло и масопренасяне, горивна техника и технологии, топлотехнически измервания и уреди. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторни упражнения. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Мумджиян, Г. С. Автоматично управление и регулиране на топлинни процеси, С., Техника, 1987.; 2. Мумджиян, Г. С. Автоматично регулиране на топлинни процеси, С., Техника, 1970.; 3. Хаджийски, М. С. Автоматизация а технологичните процеси в химическата и металургичната промишленост, С., Техника, 1989.; 4. Рей, У. Методы управления технологическими процесами, М., Наука, Хаджийски, М. Проектиране на системи за управление на технологични обекти, Ч I, Приложни методи, С., Техника, 1982.

7 Възобновяеми енергийни източници Код: BsНVAC46 Семестър: 8 ЛУ 2 часа Брой кредити: 4 проф. д-р инж. Минчо Минчев (УХТ-ТФ-Пловдив), тел.: 032 / , minchev_m@abv.bg; mintchev@lycos.com, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователноквалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да познават комплексното използване на енергията на възобновяемите енергийни източници; нови технологични възможности за използване енергията на слънцето, вятъра, топлината на замята, енергията на приливите и отливите и други видове. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основни теми: Видове енергия и нейните запаси на Земята; обща характеристика на възобновяемите източници на енергия; слънчева енергия и нейното преобразуване; ветрова енергия и нейното преобразуване; преобразуване и използване на топлина на Земята и енергия на моретата и океаните; други възобновяеми енергийни източници и оползотворяване на тяхната енергия; комплексно използване на възобновяемите и не възобновяемите енергийни източници. ПРЕДПОСТАВКИ физика, електротехника, термодинамика, механика на флуидите, топло и масопренасяне, хидравлични и пневматични машини. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: лабораторни упражнения с протоколи. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Сьоринсен, Б. Възстановоми енергийни източници - част първа, Наука и изкуство, С.,!989.; 2. Денисенко, Г. И., Возобновляемые источники енергии, Вища школа, Киев, 1983.

8 Инженерна екология Лекции Семинарни упражнения Код: ВsHVAC47 Семестър: 8 Л 2 часа СУ 2 часа Брой кредити: 4 ЛЕКТОРИ: доц. д-р Димитър Стоянов (ИПФ Сливен), тел.: , dstoianov@tu-sliven.com, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователноквалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта е изграждане на специализирана инженерна култура на студентите в областта на инженерната екология чрез изучаването на редица въпроси като видове основни замърсители на околната среда, емитирани от топлоснабдителните системи, методи и средства за минимизиране на вредните емисии, мониторинг и опазване на всички екологични сфери. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Инженерна дисциплина, която изучава взаимовръзките в системата човек производство околна среда в тяхното интегрално единство. Разглеждат се следните основни теми: нормативна база на екологията; екологични системи; видове замърсители на околната среда; нормиране на замърсяването; разпространение на вредните вещества; естествена регенерация; методи и средства за пречистване на околната среда. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са знания похимия, физика, климатизация на въздуха, промишлена вентилация и обезпрашаване. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: онагледени с табла, диапозитиви и схеми. Семинарни упражнения с протоколи, заверявани от асистента. МЕТОДИ ЗА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Текуща оценка, включваща два периодични теста 80% и семинарни упражнения 20%. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Киров, Д., Охрана на труда и опазване на околната среда, Техника, С., 1992г.; 2. Мирчев, В., Д. Минков. Замърсяване на атмосферния въздух и средства за опазване чистотата му, Техника, С.,1974.

9 Проект Климатизация на въздуха Код: BsНVAC48 Семестър: 8 ЛУ 2 часа Брой кредити: 4 гл. ас. инж. Константин Костов (ИПФ-Сливен), тел.: , kostov_77@abv.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителен проект в учебния план за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен за образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курсовия проект по Климатизация на въздуха е да затвърди знанията на студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника относно методите за определяне на охладителни товари на сградни помещения подлежащи на климатизация и умението им да пресмятат съоръженията и елементите изграждащи инсталациите за климатизиране на въздуха съобразно съвременните изискания към топлоизолационните характеристики на ограждащите елементи и сгради. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Курсовият проект по Климатизация на въздуха е специализираща стъпка за специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника. Основните теми при проектирането са оценка на енергийната ефективност и икономия на енергия, методи за изчисляване на охладителни и влажностни товари на обекти подлежащи на климатизиране; изчисляване на необходимия дебит въздух; избор и обосновка на вида на климатичните инсталации за подържане на температура и относителна влажност на въздуха в помещението. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по механика на флуидите, термодинамика, топлопренасяне, хидравлични и пневматични машини. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: с протоколи съдържащи и примери от конкретни задачи в зависимост от съдържанието на курсовия проект. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Устна защита. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Стоичков, Н. Записки на лекции по "Кондициониране на въздуха".; 2. Справочник по отопление, вентилация и климатична техника, Част I. Основи на отоплението и вентилацията. С., Техника, 1990.; 3. Справочник по отопление, вентилация и климатична техника, Част III. Вентилация и климатизация. С., Техника, 1993.; 4. Стамов, Ст. Отопление и вентилация на текстилни предприятия. С., 1981.; 5. Иванов, В., Б. Крапчев. Отопление и вентилация. С., Техника, 1976.; 6. AHRAE Haandbook: istem and Eguipment, 1996; fundamentall, 1997; 7. Lehrbuch der Kllimatechnik, Arbeitskreis der Dozenten fur Klimatechnik, Band 1,2,3 Verlang C.F. Mulller, Karlruhe, 1997.

10 Код: BsНVAC49 Семестър: 8 Мениджмънт и маркетинг Семинарни упражнения Л 2 часа СУ 2 час Брой кредити:4 доц. д-р Йордан Христов Чобанов (ИПФ Сливен) тел.: ; е-mail: JVJV@abv.bg, Технически университет - София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Свободноизбираема учебна дисциплина за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен, образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на учебната дисциплина Мениджмънт и маркетинг е да се разкрият чертите на новия постмодерен мениджмънт, да се опише маркетинга в неговата пълнота и стойност, да се предоставят на студентите теоретични знания и практическа информация по маркетинг, на достъпен за студентите бъдещи мениджъри език и стил да се представи под формата на казуси и тестове всичко онова, което е свързано с мениджмънта и маркетинга в промишленото предприятие, бъдещите инженери да се сдобият с нови полезни знания, които ще им послужат за по-успешна реализация в социалната практика. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Същност на организацията. Формални и неформални организации. Сложна организация. Хоризонтално и вертикално разделение на труда.необходимост от управление и нива на. Предприемач. Школа на човешките отношения.школа на организационно поведение. Организационна структура. Технология. Персонал.Взаимна свързаност и обновеност. Междувътрешните променливи на организацията. Характеристика на външната среда - на пряко въздействие и косвено въздействие. Комуникационен процес и ефективно управление. Вземане на решения. Модели и методи за вземане на решения. Стратегическо планиране. ПРЕДПОСТАВКИ: Знанията на студентите по специалните дисциплини, изучавани до момента. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции. Семинарни упражнения. МЕТОДИ ЗА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Две контролни в средата и края на семестъра 80%, семинарни упражнения 20%. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:1. Ангелов А., Азбуката на мениджмънта, С., 1994.; 2. Ангелов А., Основи на мениджмънта, С., 1995.; 3. Маринова Е., Маркетинг, Варна, 1993.; 4. Станчев Ив., Мениджмънт, С., 1991.; 5. Палешутски К., Мениджмънт, Благоевград, 1993.; 6. Паунов М., Стратегии на бизнеса, С., 1995.; 7. Панайотов Д., Съвременни аспекти на мениджмънта, Свищов, Иванов, И., П. Ганчев и др., Основи на мениджмънта, В.Търново, Колчагова, Б., Н. Танева, Организация и управление на производството (индустриален инженеринг и мениджмънт), ТУ, С., Дончев, Д. и др. Фирмен мениджмънт, С., Благоев, В. Маркетинг: принципи, сегментиране, анализи, стратегии, маркетингов микс, С., 1998.

11 Водоподготовка на топлотехнически системи Семинарни упражнения Код: BsНVAC50.1 Семестър: 8 Брой кредити: 4 Л 2 часа ЛУ 2 часа доц. д-р инж. Сашко Ламбов (ИПФ Сливен), тел.: , slambov_sil@abv.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Свободноизбираема учебна дисциплина за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен, образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта е изграждане на една специализирана инженерна култура на студентите в областта на водоподготовката на топлоснабдителните системи чрез изучаването на редица въпроси като технологични показатели за качеството на водата като топлоносител в енергийните обекти, негативни воднохимични процеси като накипообразуване, замърсяване на парата, химична и електрохимична корозия, начини за тяхното миниминизиране посредством докотелна и вътрешно котелна водоподготовка, а така също и управление на воднохимичния режим в топлоснабдителните системи. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Класификация на основните водни потоци в енергийните обекти. Състав, структура и свойства на водните разтвори. Технологични показатели за качеството на водата. Негативни воднохимични процеси, накипообразуване, замърсяване на парата, химични и електрохимични корозионни процеси. Докотелна водоподготовка, механично филтруване, коагулация, утаяване, йонообменно филтруване, омекотяване и обезсоляване на водата, методи и инсталации. Вътрешнокотелна водоподготовка, деаерация, химично обезкислородяване и химично декарбонизиране. Воднохимичен режим в парогенераторите, фосфатен, слабоосновен и кислороден. Нормативни документи и норми за воднохимическия режим. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са знания по химия, термодинамика, механика на флуидите, топло- и масопренасяне. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: онагледени с табла, диапозитиви и схеми. с протоколи, заверявани от асистента. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Йовчев, М. Водоподготовка и воден режим на ТЕЦ и ЯЕЦ, Техника, София, 1981; 2. Йовчев, М. Обработване на водата за промишлени топлоенергийни обекти и охладителни системи, Техника, София, 1988.; 3. Йовчев, М. Корозия на топлоенергийни и ядреноенергийни обекти. С., Техника, 1985; Йовчев, М. Справочник по енергетика. Под обща ред. на проф. Стоянов, том 9, АВС Техника, София, 2000; Карауш, С. А., А. Н. Хуторной. Теплогенерирующие установки систем теплоснабжения, Учебное пособие для студентов вузов, Томск, 2003.

12 Техника на безопасност. Код: BsHVAC50.2 Семестър: 8 Брой кредити: 4 ЛУ 2 часa. доц. д-р Димитър Стоянов (ИПФ Сливен) тел.: , dstoianov@tu-sliven.com, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Свободноизбираема учебна дисциплина за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен, образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Да запознае студентите с условията на труда, които запазват живота и здравето на работещите, но също така водят до повишаване на работоспособността и производителността на труда. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Дисциплината разглежда функционалните възможности на човека в трудовия процес, връзката му с работното място и работната среда. Изучават се следните основни теми: Ергономичност на работния процес, работното място, работната среда, Техническа безопасност на машини и съоръжения, Организация и контрол на безопасността на труда ПРЕДПОСТАВКИ: Познания по физика, химия, електротехника и електроника. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторните упражнения с протоколи. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Киров Д. Охрана на труда и опазване на околната среда, София, Техника,1992.; 2. Пенов Г., Ръководство за практически упражнения по ергономия, София, Наука Изкуство, 1980

13 Системи за оползотворяване на отпадна топлина Код: BsНVAC52 Семестър: 5 Брой кредити: ЛУ 1 часа доц. д-р инж. Койчо Атанасов ((ИПФ Сливен), тел.: , koycho_atanasov@abv.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Факултативна учебна дисциплина за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен, образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да познават основните начини за оползотворяване на отпадна топлина, както и различните системи, използвани в практиката. Ще се формират знания и умения за прилагане на технологични схеми в реални условия. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се основни физични закономерности при оползотворяване на отпадна топлина от различни технологични процеси. Съставя се енергиен баланс на топлообменен апарат. Разглеждат се възможностите за повишаване ефективността на системите за оползотворяване на отпадна топлинна енергия. Представят се основни технологични схеми за използването на подобен тип инсталации. ПРЕДПОСТАВКИ: термодинамика, горивна техника и технологии, топло и масопренасяне и топлообменни апарати. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторни упражнения с протоколи. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Cogeneration and On-Site Power production, Pennwelll, USA, Renewable energy world magazine, power engineering int., Jenbacher, GmbH, Amseltstrabe 28, D-68307, Mannheim. 4. www. Jenbacher.com. 2. Системи за оползотворяване на отпадна топлина Д. Рей, 1990 г. издателство Техника. 3. Проучване количествата отпадна топлина от керамичните пещи и възможностите за оползотворяването и Димитър Димов, 1985 издателство Институт по стъкло и фина керамика:.

14 Топлотехнически характеристики на строителни конструкции на сгради Код: BsНVAC53 Семестър: 6 Брой кредити: ЛУ 1 часа доц. д-р инж. Невен Йорданов Кръстев ((ИПФ Сливен), тел.: , NKrystev@TU-Sofia.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Факултативна учебна дисциплина за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен, образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да познават основните топлотехнически характеристики на строителните конструкции на жилищни, административни и промишлени сгради и възможностите за повишаване на тяхната енергийна ефективност. Ще се формират знания и умения за прилагане на различни решения при прилагането на мерки за повишаване на енергийната ефективност. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се основни топлофизичните характеристики на материалите, използвани в конструирането на съвременни сгради, видовете материали и техните параметри за повишаване на енергийната ефективност. Запознаване със съвременните топло и хидроизолационни материали, начинът им на полагане, както и различни защитни слоеве, съобразени с европейското законодателство. ПРЕДПОСТАВКИ: термодинамика, системи за отопление, топло и масопренасяне и топлообменни апарати. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторни упражнения с протоколи. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Справочник по Отопление, вентилация и климатизация I част, София 1990, издателство Техника. 2. High thermal conductivity materials, L. Subhash, Наредба N 0 7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради.

15 Системи и апарати за климатизация на въздуха Код: BsНVAC54 Семестър: 7 Брой кредити: ЛУ 1 часа доц. д-р инж. Койчо Атанасов ((ИПФ Сливен), тел.: , koycho_atanasov@abv.bg, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Факултативна учебна дисциплина за студентите от специалност Отоплителна, вентилационна и климатична техника на Инженерно-педагогическия факултет Сливен, образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да познават различните системи, използвани при климатизация на въздуха. Освен това ще бъдат запознати с най-съвременните апарати, изграждащи климатичните камери, както и с методите за осъществяване на мониторинг и контрол на микроклимата в климатизирани помещения. Ще се формират знания и умения за прилагане на различни решения при изграждане на системи за климатизиране на въздуха. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се основни системи за климатизииране, техните детайли и начините за свързване на отделни клонове в обща климатична система. ПРЕДПОСТАВКИ: термодинамика, топло и масопренасяне и топлообменни апарати, вентилационни системи в индустрията. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторни упражнения с протоколи. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Справочник по Отопление, вентилация и климатизация III част, издателство Техника. 2. Наредба N 0 7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради. 3. Heat rejection options in HVAC systems, A. Bhatia

Microsoft Word - imB_kr

Microsoft Word - imB_kr ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: /п/ (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата : 10.12.2008 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалността ИНДУСТРИАЛЕН МЕНИДЖМЪНТ Професионално направление:

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от 17.06.2016 г. лектор д-р Гинко Георгиев АНОТАЦИЯ Курсът Електроснабдяване

Подробно

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА Име на документа Учебен план на специалност ТГС Страница: 1 от 22 УЧЕБЕН ПЛАН - Обща структура специалност ТОПЛО- И ГАЗОСНАБДЯВАНЕ ОКС БАКАЛАВЪР 1. Задължителни дисциплини Б00З401 Висша математика - І

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

Microsoft Word - BsEE_III_201802_Bul

Microsoft Word - BsEE_III_201802_Bul Електрически машини I Семинарни упражнения Лабораторни упражнения, Kурсова работа Код: ВsEE30 Семестър: 5 Л 3 часа СУ 2 часа ЛУ 2 часа КР Брой кредити: 9 Доц. д-р Стоян Божков (ИПФ - Сливен), email: s_bozhkov@abv.bg,

Подробно

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ КОЛЕЖ ПО ЕНЕРГЕТИКА И ЕЛЕКТРОНИКА УТВЪРЖДАВАМ Ректор: проф. д-р инж. M. Христов Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение:

Подробно

Microsoft Word - aiutB_kr.doc

Microsoft Word - aiutB_kr.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата :...2007 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалност АВТОМАТИКА, ИНФОРМАЦИОННА И УПРАВЛЯВАЩА ТЕХНИКА Професионално

Подробно

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ К О Л Е Ж С Л И В Е Н УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. др инж. К. Веселинов/ Дата:... Образователноквалификационна степен: Професионален бакалавър Професионална квалификация: 1.

Подробно

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА Име на документа Учебен план на специалност ИИ Страница: 1 от 22 УЧЕБЕН ПЛАН - Обща структура специалност ИНДУСТРИАЛНО ИНЖЕНЕРСТВО ОКС БАКАЛАВЪР 1. Задължителни дисциплини Б00З401 Висша математика - І

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я Шифър УТВЪРДИЛ: РЕКТОР: (проф. дтн инж. Георги Михов) К Л А С И Ф И К А Т О Р НА АКРЕДИТИРАНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ И СПЕЦИАЛНОСТИ, ПО КОИТО СЕ

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. инж. Марин Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен : Професионална квалификация: Магистър Магистър-инженер Срок на обучение: Форма на обучение: 1,5 години редовна

Подробно

Мехатроника

Мехатроника ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.дтн. инж. Георги Михов) Дата:. год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

Microsoft Word - kstB_kr.doc

Microsoft Word - kstB_kr.doc Учебен план съгласно ЕСТК FTE фундаментални дисциплини; TBE T тип на образователно-квалификационната степен: B - бакалаври, M - магистри ; CS - Компютърни системи и технологии ; пореден номер на дисциплината;

Подробно

Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Ле

Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Ле Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън

Подробно

№ ТЕХНИЧEСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: (проф. д-р М. Христов) Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата:... 2006 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Магистър Магистър - инженер Срок на обучение:

Подробно

Учебен план бакалаври

Учебен план бакалаври Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я УТВЪРЖДАВАМ Ректор:... / Проф. дтн инж. Г. Михов / Дата:. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н за образователно-квалификационна степен бакалавър

Подробно

У Ч Е Б Е Н П Л А Н

У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: (проф. д-р инж. К.Веселинов) Дата:... 200.. г Образователно - квалификационна степен: Професионална квалификация: Професионален бакалавър

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Ил

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Ил ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА: ИНВЕСТИЦИОННА

Подробно

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Инженер телекомуникации Срок на обучение: Форма

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска тех

ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска тех ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска техника; 5. Монтьор на селскостопанска техника; 6. Машинен

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от 28.04.2005 г.; Актуализирана прот. 16 от 17.06.2016 г. Лектор: Акад. Проф. Иван

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Наименование на учебната Код: ВЕE30 Семестър: 5 дисциплина: Електрически машини I Кредити: 8 Л 3 часа Семинарни упражнения (СУ) СУ 2 часа ЛУ 2 часа Курсова работа (КР) ЛЕКТОР: Доц. д-р Георги Тодоров Тодоров

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... П

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... П СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.8 Икономика ОКС магистър

Подробно

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБРАЗОВАТЕЛНО - КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН: МАГИСТЪР ПРОФЕСИОНАЛНА

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА дисциплината: Математика Семинарни упражнения Код: CsATE01 Семестър: 1 СУ 1 час Брой кредити: 4 проф. дмн Гани Трендафилов Стамов (ИПФ Сливен), тел.: 0895586496, email: gstamov@abv.bg студентите от специалност

Подробно

ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ Област на висшето образование Технически Професионално направление Химични технологии ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНО- КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН МАГИСТЪР Срок за подаване на документи 11.09.

Подробно

aiut_rb.xls

aiut_rb.xls 1 Висша математика - 1част 1 60 30 30 2+2+0 90 150 5 2 Физика 1 60 30 30 2+0+2 75 135 5 3 Икономика 1 45 30 15 2+1+0 60 105 4 4 Програмиране и използване на компютри - 1част 1 45 15 30 1+0+2 90 135 5 5

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д-

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д- ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА:

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ

СОФИЙСКИ  УНИВЕРСИТЕТ Утвърждавам,... (подпис) Утвърден с протокол... от... на Академичния съвет С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С В Е Т И К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И У Ч Е Б Е Н П Л А Н за випуск 2009 (2009/2010) год.

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: (Проф.д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: (Проф.д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: (Проф.д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА: БИЗНЕС ПЛАНИРАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.д-р инж. К. Веселинов) Дата:... 2008 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

Microsoft Word - UPlan-MF-M-bak.doc

Microsoft Word - UPlan-MF-M-bak.doc ЕХНЧЕС УНВЕРСЕ СФЯ Утвърждавам, РЕР: /проф. д-р.веселинов/ Дата: 16.03.2011 год. бразователно-квалификационна степен: рофесионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

mm

mm С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ФИЗИЧЕСКИ НАУКИ 4.1 Образователно- квалификационна... (подпис) степен: МАГИСТЪР

Подробно

Коментари по Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради публикувани до 15 февруари 2019 г.

Коментари по Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради публикувани до 15 февруари 2019 г. Коментари по Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради публикувани до 15 февруари 2019 г. 18:39:32 Коментар 1 Автор: Zdravka Sabahova Дата:

Подробно

Microsoft Word - UP-FFOE_ECTS_Bg.doc

Microsoft Word - UP-FFOE_ECTS_Bg.doc Учебен план съгласно MEEN No М магистри ЕЕN Eлектроинженерство No реден номер на дисциплината Лекции (Л), семинарни упражнения (СУ), лабораторни упражнения (ЛУ) седмично; изпит (И), текуща оценка (ТО);

Подробно

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ПЕДАГОГИКА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО (подпис) Специалност: ХИМИЯ И ФИЗИКА Образователно-

Подробно

Курс Семестър Аудиторна заетост Извън аудиторна заетост Седмична заетост Курс Семестър Аудиторна заетост Извън аудиторна заетост Седмична заетост Кред

Курс Семестър Аудиторна заетост Извън аудиторна заетост Седмична заетост Курс Семестър Аудиторна заетост Извън аудиторна заетост Седмична заетост Кред Курс Извън аудиторна Курс Извън аудиторна ЗА СТУДЕНТИ ОТ ОКС БАКАЛАВЪР ОТ ДРУГА СПЕЦИАЛНОСТ И СТУДЕНТИ ОТ ОКС ПРОФЕСИОНАЛЕН БАКАЛАВЪР ОТ СЪЩОТО ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ ЗА МАГИСТЪРСКИТЕ ПРОГРАМИ В СПЕЦИАЛНОСТ

Подробно

ФАКУЛТЕТ ПО АГРОНОМСТВО – УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ ЗА ОКС „БАКАЛАВЪР”

ФАКУЛТЕТ ПО АГРОНОМСТВО – УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ ЗА ОКС „БАКАЛАВЪР” УТВЪРЖДАВАМ: ФАКУЛТЕТ ИКОНОМИКА УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ ЗА ОКС БАКАЛАВЪР 1.ОБЛАСТ: 3.0 СОЦИАЛНИ, СТОПАНСКИ И ПРАВНИ НАУКИ НАПРАВЛЕНИЕ: 3.8 ИКОНОМИКА СПЕЦИАЛНОСТ: АГРАРНА ИКОНОМИКА ; ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ : ЗАДОЧНА

Подробно

С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т “СВ

С О Ф И Й С К И  У Н И В Е Р С И Т Е Т    “СВ С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И Утвърждавам,... (подпис) УЧЕБЕН ПЛАН Професионално направление: ПЕДАГОГИКА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО Специалност: Модул Учител по химия и

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промишлена топлотехника с автор: инж. Андрей Христов Андреев

Подробно

ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ Област на висше образование Технически науки Професионално направление Химични технологии ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНО- КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН МАГИСТЪР Срок за подаване на документи 02.09.

Подробно