СТОЛИЧНА ОБЩИНА РАЙОН ТРИАДИЦА ФОРУМ

Размер: px
Започни от страница:

Download "СТОЛИЧНА ОБЩИНА РАЙОН ТРИАДИЦА ФОРУМ"

Препис

1 СТОЛИЧНА ОБЩИНА РАЙОН ТРИАДИЦА ФОРУМ ДИМИТЪР БОЖИЛОВ КМЕТ НА СО, РАЙОН ТРИАДИЦА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МКБППМН Д-Р БОЙКА СОФИЙСКА СЕКРЕТАР НА МКБППМН.

2

3

4

5

6 Актуалността на проблема е в динамично променящата се реалност, силната ресурсна зависимост, развитието на технологиите, глобализацията, новата концепция за образование, цели, политики и модели за тяхното реализиране, като една от политиките за реализиране целите в образованието е управление на качеството. Управлението на качеството предпоставя рефлексия за реалностите в образователната институция, в контекста на устойчивото й развитие, в съответдтвие с потребностие.+ Целите на образователните институции са силно повлияни от външната среда, като социално отворени системи в условията на децентрализация Образователният мениджмънт като научна област за обяснението на поведението и събитията в образователните институции, което създава "концептуален плурализъм. Предизвикателството пред образователния мениджмънт през 21 век когато образователните институции се свързват с идеята за диференциацията на добри практики. В този контекст е необходимо да се акцентира върху това до каква степен образователните институции в условията на децентрализация могат да интерпретират правителствената политика и да развиват алтернативни управленски подходи, модели основани на институционални ценности и визия. Управлнската дейност в образователните инситуции и необходимостта за вникване в проблемите на психологията на децентрализираното управление.

7 Управлението е информационен цикъл, без който управлението не е възможно. Философски подход способност на системата да превръща всяко външно въздействие в основен фактор за собственото й запазване, приспособявайки се към него или приспособявайки го към себе си. Системен подход целенасочено взаимодействие и въздействие върху организацията за постигане на предварително формулирани цели; Кибернетичен подход управлението е процес на получаване, преработване, предване на информация и обратна връзка. Целта на управлението е да поддържа системата в динамично равновесие. Управлението е информационен цикъл при два подхода функционален и кибернетичен, а мениджмънтът е администриране, концептуално мислене, лидерство с един подход функционален. Мениджмънтът е процес на рационализъм, логика, интуиция и размишления.. Организацията е система, която на входа си получава ресурси, преработва ги и ги връща във външната среда като продукти- стоки и услуги- удовлетворяване на определени социални потребности.

8 Въпрос с изключителна значимост за мениджърите, които в условията на децентрализация интерпретират правителствената политика развивайки алтернативни управленски подходи, модели, основани на институционалните ценности и визия. Ще си позволя да изложа няколко групи от фактори, които иновативните подходи детерминират въздействието им при промяна и внедряване на модели с индикатори за качество в образователната институция. Една от групите фактори са обособени на принципа предвидимост за развитие на образователната институция в динамична среда при автономия за провеждане на образователни политики в условията на децентрализация, като ефективността /качеството на управление е с научна обоснованост, а именно: непредвидим и инертен фактор:

9 Непредвидимият фактор е самата промяна в управление на институцията, когато не следва правилата, законите и алгоритъма за управление на промяната (приоритизиране, програмиране, мониторинг); Инертният фактор e статуквото, рутината, безразличието на субекти в институцията човешкият ресурс. Това са вътрешни фактори, които мениджърът проследява със SWOT анализа като слаби страни. Те са проекция на мисленето, компетентността и личностния интегритет на основния фактор, човешкият ресурс.

10 Гарантиращ фактор за реализиране на политиката управление на качеството е децентрализацията на управлението, утвърждаването на финансова самостоятелност на образователните институции и автономия за прилагане на образователни политики. Децентрализацията е външен фактор. Външните фактори са проследим от мениджъра анализатор с PEST анализ - политическите, икономическите, социалните и технологичните аспекти на въздействие. Необходим фактор са ресурсите при критерии за качество на входа, в процеса на преобразуването им и на изхода - ресурси във вид на образователна услуга и продукт. Найценният ресурс за организацията е човешкият ресурс. Той е основен, субективен, динамичен, най-ценният, но може да бъде и рисков (Закон на Парето 20/80). Интегриран с високи професионални компетентности, с личностни качества, с рефлексия за стандартизация /измеримост - самооценка, с рефлексия към парадигмата «учене през целия живот», с организационна и дигитална култура.

11 Интензивен фактор за промяната, реформиране отвътре е управлението на образованието /институцията, в т. ч. и човешките ресурси. Управление с подходите за качество системен и процесуален при предприемачество с приоритетно/ стратегическо инвестиране, с рефлексия за принципите на управление на качеството. Управлението е вътрешен фактор за институцията (вътрешни фактори са проекция на стил, функции, личен интегритет на мениджъра концепции, цели, стратегии, ресурси, технологии, политики, модели, организационни структури, организационна култура, философия. Анализирайки въздействията на факторите със SWOT и PEST анализ, се структурира/ изгражда стратегия за динамично развитие на институцията при предприемачески стил на управление за внедряване на иновации и реализиране целите на институцията при ограничен времеви ресурс. [2] Стратегически фактор е стратегическото планиране, програмиране, стратегическото инвестиране. Формиращ фактор е позитивната среда, естетична, емоционално балансирана, интегрираща, предпоставяща креативност и експериментално изследователска дейност за апробиране на иновативни педагогически модели на взаимодействие. Характеристики на средата са: предприемачество; иновативност; делегиране на права и отговорности; популяризиране на добри практики; обратна връзка; креативност; интегрираност, интелигентен и устойчив растеж за равен достъп за качествено образование (индикатори за качество). Това е институционалната среда при ситуиране на модела с индикатори за качество. Системен фактор за подобряване и усъвършенстване на качеството е мониторингът, алгоритъмът за управление на качеството, системата за управление на качеството, стратегията за непрекъснато образование и квалификация Съществен фактор е организационната култура за управление на качеството ценности, традиции.

12 .

13 ВЪТРЕШНИ /ВЪНШНИ ФАКТОРИ ИНДИКАТОРИ гарантиращ децентрализация финансиране основен човешки ресурс образование интензивен управление инвестиране формиращ среда интегриране двигател, управляващ факторите формален лидер делегиране, предприемачество, стратегическо планиране, стратегическо инвестиране необходими ресурси при критерии за качество

14 Рефлексия за интегриране на подходите за качество процесуален и системен с кибернетичния подход при изграждане на модела; Рефлексия за интегриране на ресурси система за управление на качеството; Рефлексия за удовлетворяване потребителите на образователна услуга и продукт; Рефлексия за стандартизация система за мониторинг; Рефлексия за непрекъснато образование и квалификация стратегия за квалификация и кариерно развитие на основание резултати и визия на институцията;

15 Стратегически анализ и планиране внедряване на модела; Делегиране модел Проектна дейност ; Предприемачество визия на конкурентно способна институция; Трансформация трансформиране на организацията/институцията; Научно обоснован механизъм за подбор на кадрите; Приоритетно инвестиране определяне на приоритетите..

16 Прилагането на принципите на научния мениджмънт, който се свързва с името на Ф. Тейлър, в сферата на образованието (в институциите) означава: 1. Въвеждане на система за мониторинг и контрол на качеството на образователната услуга. 2. Подборът на педагозите и служителите в институцията да става на конкурсно начала въз основа на предварително разработени критерии за качество. 3. Непрекъснато образование и квалификация на педагогическите специалисти и служители. 4. Поддържане на перманентна обратна връзка (основен елемент на функционалния мениджмънт) между ръководител и ръководени с цел по-добро функциониране на образователната институция (Гюрова, Вяра., том 103, 40).

17 ..

18 Във всички аспекти, факторите са вътрешни /външни фактори, основен фактор е човешкият ресурс, интензивен фактор е управлението на институцията в т.ч. човешкият ресурс, двигател фактор мениджъра, това са факторите действащи вътре в институцията Вътрешната среда на организацията /институцията е съвкупност от ситуационни фактори, които действат вътре в организацията. Те са резултат от концептуално мислене, администриране и лидерство, философия на управление, като концепцията е основната гледна точка за промяна, съдържаща водещата същностна идея за ресурси, процеси и резултати при осъществяването й. Процесът на концептоализация е в следствие на подхода за създаване и изграждане на модел за трансформация на организацията при предприемачески стил на управление и стратегия за динамично развитие, с внедряване на иновации модел с индикари за управление на качеството.

19 Гарантиращ фактор е децентрализацията, който е външен фактор. Външните фактори институцията не е в състояние да промени и с които трябва да се съобрази, ако иска да съхрани динамичното си равновесие. Мениджърът интегрирайки подходите на управление, с акцент на философския (организацията има свойството да се приспособява или да приспособява външните фактори за съхраняване своята цялост) и със SWOT и PEST анализ изгражда стратегии за управление на институцията. PEST анализът е насочен към четири аспекта на външната срeда: политически; икономически; социален; технологичен. Децентрализираната институция е с финансова самостоятелност, с автономия за внедряване образователни технологии при интегрирани ресурси и политика/парадигма учене през целия живот за непрекъснато подобряване и усъвършенстване качеството на образователния продукт и услуга (при положени критерии за качество) за удовлетворяване на потребителите. Децентрализацията е законово/формално обоснована /гарантирана със Закона за предучилищното и училищното образование и практически осъществима /внедрима с компонентите на модела като фактори:

20 Комуникация спешното общуване е задължително, когато са поставени високи цели. Елементите на доброто общуване не се ограничават до фактите и информацията, предавани чрез говора. Също толкова важни са невербалните знаци и способността да се слуша активно. Малко хора владеят наистина всички тези елементи. Мотивация Мотивацията и страстта са движещите сили на нашето темпо в постигането на поставените цели. Всеки успешен мениджър трябва да разбира това и да съумява да вдъхновява хората си. Необходимо е също служителите да знаят тези принципи, за да си осигурят добро общуване с колегите и безпроблемна работа в колектива.

21

22 Емоционална интелигентност Под емоционална интелигентност се разбира способността или умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, тези на друг човек или група хора. Това е нов раздел в психологията, но е с вече доказана важност и потенциал. Всяко едно общуване се осъществява между хора и емоциите са винаги фактор, независимо от опитите да се постигне пълна обективност. Критично мислене Взимане на решения, базирани на факти, преценки и оценки, е постоянна практика във всяка една фирма. Хората, които взимат решения, е нужно да притежават добре развито критично мислене, за да свеждат лошите решения до минимум и да развиват успешно всеки един потенциален проект. Добре подготвеният професионалист има правилна преценка и рядко бърка в какво да вярва и в какво не.

23 Иноваци Иновацията е движеща сила, способна да развие всеки един бизнес и да го направи лидер на пазара. Иновацията може да дойде от усилията и идеите на всеки един служител. Това е процес, който трябва да се поощрява, но също така и да бъде достатъчно познат и близък на служителите като концепция и методи, за да се превърне в част от работното ежедневие. Стратегическо управление Комплексното управление на стратегията на дадена организация е пътят, по който тя постига своите цели и реализира мисията си. Всеки успешен мениджър трябва да бъде добре запознат с отделните части на това управление: стратегическо планиране, формулиране на стратегията, реализация на стратегията и оценка.

24 Екип Хората са гръбнакът на всяка една компания. Но само обединени в ефективни екипи, тези костици се превръщат в здрава костна структура, която да поддържа компанията и да я придвижва напред. Атмосферата в екипа, сплотеността между отделните членове на групата, общата визия, личните интереси, конфликтите и много други елементи са приоритет на всеки мениджър. Изкуството да делегираш Всеки е чувал изразът и Сам войнът е войн. В същото време, колективната работа е феномен, който доказано увеличава експоненциално резултатите от поставените задачи. Това е така, защото всеки се съсредоточава в това, в което е най-добър. Умението да делегираме е трудно постижимо, поради фактори като липса на време да предадем нашите знания и опит, притеснение от качеството на свършената работа от останалите и други. Но тези, които са усвоили това умение, успяват да репликират планираните успехи.

25 . Втори важен аспект е използването на проекта като алгоритъм за управление на качеството. Институционалният проект е като: иновативен подход за рационално и резултатно управление на институцията; ситуационен метод в педагогическото взаимодействие; интегративна форма в дейността на институцият за работа с родителската общност; индикатор и инструмент за управление на качеството в образователната институция; образователна технология за ефективно управление на възпитателнообразователния процес; форма за сътрудничество и партниране с културни институции, неправителствени организации; форма, средство за популяризиране на добри педагогически практики; Форма за квалификация, за мотивиране, за делегиране на права и отговарности; средство за самообучение, самоконтрол, самооценка; инструмент за контрол при проследяване на цялостната педагогическа дейност - педагогическо взаимодействие, работа с родителската общност, работа с културни институции, участия във форуми извън институцията, успеваемост на детската аудитория; мониторинг цели, процеси, резултати; алгоритъм за управление на качеството. Фигура 15 Проектът като алгоритъм за управление на качеството

26 Анализът на резултатите е рефлексия за интегриране на човешкия ресурс за постигане качество на дейностите в институцията и показва формирана система от индикатори за проследяване функционирането на институцията, като индикаторите отчитат ресурсите на входа, процесите и ресурсите на изхода за управление на качеството: 1. самооценката като инструмент за качество, със заложените критерии с променлива величина, отчита ресурсите на входа; 2. рейтинг скалата на изхода; 3. проектът (алгоритъм за управление на качеството) и тестът (технология от системата за мониторинг) процесите в институцията. Диаграма 3 Самооценката инстумент за качество

27 Мониторингът е част от интегрирани политики за постигане управление на качеството в образователната инситуция. Мониторингът при модела е непрекъснат процес за наблюдение качеството на ресурсите, процесите, резултатите в институцията при критерии и стандарти с променлива величина и при интегриране на дейностите планиране, контрол, квалификация, информиране самооценката е инструмент за качество, а проектът е средство, форма, стъпка от технология, алгоритъм в системата за мониторинг, свързана с обратна информация, затваряне цикъла на управление. Изградена е система от индикатори за качество, чрез която се набюдава функционирането на институцията.

28 . Децентрализация Стратегическо програмиране, проектиране, планиране (PEST SWOT анализ) Стандартизация система за управление на качеството Трансформация трансформационен мениджмънт. Интеракция система за управление на качеството Алгоритъм за управление на качеството Делегиране модел Проектна дейност. Обучаваща се организация стратегия за квалификация в съответствие с резултатите и визията на институцията Предприемачество визия на конкурентоспособна институция Приоритетно инвестиране интегриране на ресурсите

29 ЕГО ПОТРЕБНОСТИ СОЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ

30

31 МОТИВИРАНИЯТ ЧОВЕК В ОРГАНИЗАЦИЯТА /ИНСТИТУЦИЯТА Е... С КОЙ ОТ ТЯХ СЕ ИДЕНТИФИЦИРАШ? ДА/НЕ 1. Рационалният човек личната полза /материална работи не повече от колкото е неизбежно необходимо. 2. Груповият човек груповите интереси, удовлетворява / материални и социални потребности. 3. Само актуализиращият се човек - проследява удовлетворяване на материални, социални и духовни потребности / идентифицира се с Пирамидата на Маслоу. 4. Асоциираният човек нов тип потребности, предприемачески дух, независим, равнопоставен, трудовата задача да му предлага предизвикателства. 5. Съчетавам в себе си всичките в зависимост от ситуацията.

32

33

34 Моделът с иникатори за качество е ситуиран в дентрализирана образователна институция при интегриране на подходи с демократичен стил на управление и с консултативен тип ръководител, гарантиращ прозрачност на управление при делегиране на права и отговорности. Стратегията на институцията е за динамично развитите при предприемачески стил на управление за внедряване на иновации при интегриран човешки ресурс в ограничен времеви ресурс трансформационен мениджмънт. Моделът е институционален проект Гражданско образование, един от приоритетите на европейската образователна система, интегриращ ресурсите при взаимодействие в реална и виртуална среда за постигане качество на образователната дейност. Моделът Проектна дейност е модел с индикатори за управление на качеството и се вписва в глобалния образователен проект, като проектът е алгоритъм за управление на качеството.. С модела се постига жизнена среда и образователно пространство предпоставящо експериментално изследователска дейност за апробиране на педагогически модели при интегриран човешки ресурс, с нови компетентности, мотивиран, иновативно мислещ и с рефлексия към иновациите, стандартизация, дигитална култура. Моделът изгражда системата за управление на качеството в образователната институция, като систематизира процесите на управление за постигане качество на образователния продукт и услуга, в аспектите: управление /мениджмънт; управление на ресурсите; мониторинг. При модела качеството е измеримо, чрез утвърдените система за качество, система за мониторинг, алгоритъм за управление на качеството и стратегия за динамично развитие на институцията, основаващи се на стандартизация с предварително положени стандарти, индикатори, критерии, които са променлива величина, проследаващи функционирането и динамичното равновесие на институцията.

35 .

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 e-mail:toros07@mail.bg,служ.тел.0893328108 http://www.oulevski.com УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР: /Д.Кътовска/ ПРОГРАМА ЗА

Подробно

Microsoft Word - Plan_strategiq

Microsoft Word - Plan_strategiq Приложение 3 към Стратегия за развитието на детската градина ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ДГ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЗА ПЕРИОДА 2016-2018Г. ВЪВЕДЕНИЕ Качеството на предучилищното

Подробно

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Проект: BG051PO001-3.1.08 0018 Усъвършенстване на системите за управление в Колеж по икономика и администрация - Пловдив І. Основни

Подробно

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 /

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / 88 55 01; info@swu.bg; www.swu.bg КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Венцеслав Козарев Фондация Приложни изследвания и комуникации Габрово, 21 февруари 2019 г. Вместо въведение Индустрия 4.0 като социално предизвикателство

Подробно

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ; Проучване на общественото мнение отн

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ;     Проучване на общественото мнение отн София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс 987 13 14/ 987 33 05; www.bam-bg.org, e-mail: office@bam-bg.org Проучване на общественото мнение относно изпълнението на Общински план за развитие (ОПР)

Подробно

П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Въл

П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Въл П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката... 2019 г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Вълчев министър на образованието и науката Относно: проект

Подробно

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1 СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1 КОНЦЕПТУАЛНА РАМКА Ръководството на Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов,

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно

Slide 1

Slide 1 XIV Международна конференция Лидерство и управление на хора 06 08 юни 2013 г., Албена ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА РАБОТНАТА СИЛА Този документ е изготвен с финансовата помощ на

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ   “ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ”   с. Боянци, общ. Асеновград, обл. Пловдив, ул.”Рила” № 2,

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ    “ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ”   с. Боянци, общ. Асеновград, обл. Пловдив, ул.”Рила” № 2, ПОРТФОЛИО на Атанаска Николова - Темелкова Директор на ОУ Проф. Д-р Асен Златаров с. Боянци Aко не знаем къде искаме да отидем, е безразлично по кой път ще минем. (китайска мъдрост) Раздел 1. Общи сведения

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Опреде

КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Опреде КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Определения за стратегически мениджмънт. Разлики между стратегия

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

Slide 1

Slide 1 ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ Правец, 15 декември 2015 година 1.27 млрд. евро Приоритетна ос 1 Технологично развитие и иновации 23,25% от бюджета: Подкрепа за развитие на сътрудничеството между бизнеса

Подробно

Microsoft PowerPoint - BIP ppt.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - BIP ppt.ppt [Compatibility Mode] ПРОЕКТ: BG051PO0001-4.3.04-0039 «Дистанционнообучениепобиблиотечно-информационнинауки, печатни комуникации и науките за културното наследство Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна

Подробно

Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РА

Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РА Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: 66 76 87 МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 Г.

Подробно

Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ Обхват на дисциплината Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и пр

Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ Обхват на дисциплината Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и пр Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ... 11 1. Обхват на дисциплината... 11 2. Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и практически умения по време на семинарните занятия...

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕКТОР:Мариана Спасова/ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Педагогическото взаимодействие е процес, насочен към постигането на определен очакван резултат, свързан с цялостното развитие на детето, в който основни

Подробно

Слайд 1

Слайд 1 ДЕТСКА ГРАДИНА СЛЪНЧИЦЕ СЕЛО ВЪРБИЦА 5128 с.върбица,общ.горна Оряховица, ул. Божур 10, тел. 0878 021 280, e-mail: cdg_v@abv.bg, https://www.facebook.com/varbica/, http://dgslunchice.com/ ДИРЕКТОР НА ДГ

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ Габрово,

Подробно

ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици г. на

ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици г. на ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици 2019-2020 г. на община Гърмен І. Причини, които налагат приемането

Подробно

НАРЕДБАЗАПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ Всилаот г. ПриетасПМС 232от г. Обн.ДВ.бр.86от 27Октомври2017г. Главапърва. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ РазделI

НАРЕДБАЗАПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ Всилаот г. ПриетасПМС 232от г. Обн.ДВ.бр.86от 27Октомври2017г. Главапърва. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ РазделI НАРЕДБАЗАПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ Всилаот27.10.2017г. ПриетасПМС 232от20.10.2017г. Обн.ДВ.бр.86от 27Октомври2017г. Главапърва. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ РазделI. Предметнадържавнияобразователенстандартзаприобщаващотообразование

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183

ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183 ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / 17.09.2018 г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 ГОДИНА 1 Същност

Подробно

Microsoft PowerPoint - presentation-МА-final [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - presentation-МА-final [Compatibility Mode] ДА УСПЯВАШ В ПРОМЕНИТЕ ДОЦ. Д-Р ИНЖ. НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ www.tracebg.com Какво се промени за 20 години? Значителна част от държавните предприятия бяха приватизирани или ликвидирани. Финансовият сектор е изцяло

Подробно

Стратегия на Комисията за регулиране на съобщенията

Стратегия на Комисията за регулиране на съобщенията Стратегия на Комисията за регулиране на съобщенията 2019-2021 I. ВЪВЕДЕНИЕ Стратегията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС, Комисията) за периода 2019-2021 г. е документ, който задава стратегическите

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ЮРИДИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: AD 505 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО Приета: Лектор: Прот. 15 от 1

ЦЕНТЪР ПО ЮРИДИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: AD 505 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО Приета: Лектор: Прот. 15 от 1 ЦЕНТЪР ПО ЮРИДИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: AD 505 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО Приета: Лектор: Прот. 15 от 16.10.06 г., изм. прот. 11 от 17.09.2011; изм. прот.

Подробно

План график на Академия за Бизнес умения и Предприемачество Модул 1 Бизнес и Предприемачество 1. Курс Бизнес Модели и Стратегии месец Ноември Онлайн Е

План график на Академия за Бизнес умения и Предприемачество Модул 1 Бизнес и Предприемачество 1. Курс Бизнес Модели и Стратегии месец Ноември Онлайн Е План график на Академия за Бизнес умения и Предприемачество Модул 1 Бизнес и Предприемачество 1. Курс Бизнес Модели и Стратегии месец Ноември Онлайн Етапи в развитието на организацията 02.11.2019г. от

Подробно

Microsoft PowerPoint - 02_Gergana Andreeva_FBO [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 02_Gergana Andreeva_FBO [Compatibility Mode] МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Идентифициране на потребностите от квалификация на преподавателите във висшите училища предварителни резултати от проведено анкетно проучване Гергана Андреева Национален

Подробно

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6 ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ 2019-2020 Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 620 от Протокол 50 от 04.04.2019 г. Гърмен, 2019 г.

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Rиск култура и управление на риска Светлозар Каранешев, Лаборатория по риск култура 18 април 2018, София Риск културата Риск култура съвкупност от ценности, убеждения, отношения, ниво на осъзнатост, представи

Подробно

УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ 7700 Гр.Търговище ул. Кап. Данаджиев 22 УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАН

УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ 7700 Гр.Търговище ул. Кап. Данаджиев 22 УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАН УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ 2017-2018 учебна година Настоящата Програма е приета

Подробно

Докато данните представляват дискретна, несвързана помежду си информация, знанието е структурирана информация .

Докато данните представляват дискретна, несвързана помежду си информация, знанието е структурирана информация . Нови аспекти и приоритети на политиката на отбранителни инвестиции в комуникационни, информационни и технологии за управление на знанията полковник инж.атанас Темелков Заместник директор ДКИС- МО temelkov@md.government.bg

Подробно