Анализ на времеви статистически редове

Размер: px
Започни от страница:

Download "Анализ на времеви статистически редове"

Препис

1 1 2 3 Анализ на времеви статистически редове гл. ас. Ралица Райчева, дм к-ра Социална медицина и обществено здраве Източник: Zhang X, Zhang T, Young AA, Li X (2014) Applications and Comparisons of Four Time Series Models in Epidemiological Surveillance Data. PLoS ONE 9(2): e88075.

2 Учебни цели 1 да познавате същността на времевите статистически редове, както и изискванията за правилното им построяване 2 да разграничавате компонентите на развитието и специфичните им особености 3 да изчислявате основните елементарни статистически показатели за характеризиране на развитието 4 да моделирате тенденцията на развитие 5 да изчислявате индекси на сезонни колебания 6 да изчислявате различни видове динамични индекси

3 Сега нека поговорим за ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ

4 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Голяма част от информацията в областта на медицината е систематизирана под формата на времеви (динамични, хронологични) редове. Те съдържат първични или производни статистически величини, които са подредени в хронологична последователност и изразяват измененията в развитието на дадено явление или процес, настъпващи с течение на времето. Източник: Vygen-Bonnet S., Stark K. Changes in malaria epidemiology in Germany, : a time series analysis. Vygen-Bonnet and Stark Malar J (2018) 17:28

5 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Класификации на времевите статистически редове В зависимост от вида на съвкупността, чието развитие изразяват, те биват моментни и периодни. времеви статистически редове Моментните изразяват изменението на моментни съвкупности, т.е. те съдържат моментни снимки на изучаваното явление.

6 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Класификации на времевите статистически редове В зависимост от вида на съвкупността, чието развитие изразяват, те биват моментни и периодни. времеви статистически редове Периодните изразяват измененията в периодни съвкупности, т.е. за определени интервали месеци, тримесечия или години

7 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Класификации на времевите статистически редове В зависимост от характера на статистическата информация, която съдържат, времевите редове могат да са съставени от първични или от производни статистически величини. От първични статистически величини данните са резултат от статистическата групировка

8 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Класификации на времевите статистически редове В зависимост от характера на статистическата информация, която съдържат, времевите редове могат да са съставени от първични или от производни статистически величини. От производни статистически величини данните са резултат от допълнителни изчисления (относителни величини, темпове, средни величини и др.)

9 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Класификации на времевите статистически редове В зависимост от това, дали изследваните явления съдържат тенденция на развитие или не, времевите статистически редове биват еволюционни или стационарни. преобладаващата част от Еволюционни са времевите редове в областта на медицината, т.е. съдържат определена тенденция на развитие във времето.

10 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Адекватно обективно развитие За тази цел е необходимо да се осигури съпоставимост на данните в няколко аспекта: Съпоставимост по време При моментните статистически редове то означава моментите, през които се заснема състоянието на съвкупността, да отстоят на равни интервали помежду си. При периодните статистически редове временният ред трябва да бъде съставен от равно широки интервали.

11 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Адекватно обективно развитие За тази цел е необходимо да се осигури съпоставимост на данните в няколко аспекта: Съпоставимост по място През целия изследван период данните, които се съдържат в отделните моменти или интервали на реда, трябва да се отнасят до едно и също териториално поделение. Всички настъпили през анализирания период административно-териториални промени следва да бъдат отразявани своевременно.

12 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Адекватно обективно развитие За тази цел е необходимо да се осигури съпоставимост на данните в няколко аспекта: Съпоставимост по обхват на изучаваната съвкупност Свързана е с изискването във всички поделения на изследвания ред да се съдържа информация, която се отнася до една и съща съвкупност. Ако през анализирания период са настъпили промени в организацията на статистическото изучаване или административни промени, статистическата информация губи съпоставимостта си.

13 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Адекватно обективно развитие За тази цел е необходимо да се осигури съпоставимост на данните в няколко аспекта: Съпоставимост в съдържанието и начина на изчисляване на изследваните статистически величини Методологията на изчисляване на обема на изследваното явление през целия анализиран период трябва да бъде една и съща.

14 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Адекватно обективно развитие За тази цел е необходимо да се осигури съпоставимост на данните в няколко аспекта: Съпоставимост на изучаваното явление по структура Всички изменения в структурата на изучаваната съвкупност през изследвания период биха довели до несъпоставимост на данните от времевия ред.

15 ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ Адекватно обективно развитие За тази цел е необходимо да се осигури съпоставимост на данните в няколко аспекта: Съпоставимост по мащаби на измерването Свързано с изискването данните, които се съдържат в отделните моменти или интервали на временния ред, да бъдат изразени в едни и същи мерни единици (брой, сантиметри, килограми и др.).

16 Сега нека поговорим за КОМПОНЕНТИ НА РАЗВИТИЕТО

17 Компоненти на развитието трендът се изразява само чрез средния абсолютен Развитието на явленията и процесите в областта на медицината може да бъде представено чрез четири компонента: Тенденция на развитието (тренд) Ŷ Тази част от общия обем на явлението, която се формира под въздействието на закономерни трайно действащи причини, проявяващи се с постоянен интензитет през целия изследван период. Поради това при стационарните времеви редове

18 Компоненти на развитието Развитието на явленията и процесите в областта на медицината може да бъде представено чрез четири компонента: Сезонна компонента S Специфична периодично повтаряща се компонента, която се характеризира с относително постоянна амплитуда и дължина на сезонната вълна, по-малка от една година. Поради това сезонните колебания са вътрешногодишни колебания, които имат относително неизменни екстремуми по едноименните месеци (тримесечия) на

19 Компоненти на развитието Развитието на явленията и процесите в областта на медицината може да бъде представено чрез четири компонента: Циклична компонента С Периодично повтарящи се отклонения на обема на изследваното явление от основната му тенденция в положителна и отрицателна посока, предизвикани от фактори, които променят интензитета на действието си. Те най-често се дължат на промени в икономическата конюнктура и са с продължителност няколко години.

20 Компоненти на развитието Развитието на явленията и процесите в областта на медицината може да бъде представено чрез четири компонента: Случайна (стохастична/остатъчна) компонента Е Случайни (несистематични) отклонения на обема на изследваното явление, които се обясняват с действието на причини с несистематичен стохастичен характер. Те присъстват във всеки ред, но не могат да се моделират и прогнозират.

21 ВСИЧКИ Всички времеви (динамични) редове в найобщия случай съдържат тренд и случайна компонента При стационарните редове трендът се представя чрез средния абсолютен обем на явлението за изследвания период

22 ВСИЧКИ Всички времеви (динамични) редове в найобщия случай съдържат тренд и случайна компонента Циклична и/или сезонна компонента съдържат динамични редове, елементите на които описват развитието на явления, подложени на въздействието на циклични и/или сезонни фактори

23 ВСИЧКИ Всички времеви (динамични) редове в найобщия случай съдържат тренд и случайна компонента При работа с месечни (тримесечни) равнища на изследваното явление в модела следва да се включат както трендът, така и сезонните колебания.

24 ВСИЧКИ Всички времеви (динамични) редове в найобщия случай съдържат тренд и случайна компонента Въз основа на допускането, че всяка компонента се формира сама за себе си, независимо от останалите, общото развитие може да се представи като сума или като произведение.

25 При адитивна форма на връзката се използва модел от вида: При мултипликативна форма на връзката моделът се представя като произведение от отделните компоненти:

26 Правилното определяне на характера и посоката на действие на сезонните фактори е пряко свързано с дефинирането на типа времеви ред. При това е необходимо задължително да се има предвид, че трендът включва само относително систематични изменения. Значителна част от явленията в медицината са повлияни пряко или косвено от смяната на годишните времена и се характеризират с изменения в амплитудата на сезонната вълна. Нещо повече, за някои от тях може да се установи трайна тенденция на трансформиране на месечните отклонения и на фазите им по едноименни месеци. Тези проблеми трябва да се отчетат при определянето на типа времеви ред.

27 Класическата схема за анализ на времевите статистически редове се свежда до разлагане на общото развитие на съставни компоненти. При нея всеки компонент може да се разглежда самостоятелно и независимо от останалите и да се моделира неговото изменение във времето.

28 Сега нека поговорим за АСПЕКТИ НА АНАЛИЗА НА ВРЕМЕВИТЕ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ

29 Аспекти на анализа на времевите статистически редове В зависимост от познавателните цели може да се извърши в три основни направления: въз основа на производни статистически При описателния анализ характеристики се описват закономерностите на развитие, без да се търсят причините, които са формирали тези закономерности. Към този анализ се отнася разлагането на развитието на компоненти, изчисляването на абсолютни прирасти, темпове на растеж и темпове на прираст.

30 Аспекти на анализа на времевите статистически редове В зависимост от познавателните цели може да се извърши в три основни направления: се установяват причините, които са Чрез диагностичния анализ породили настъпилите изменения в изследваното явление през определен период от време. При него основно се моделира тенденцията на развитие и се изчисляват индекси на сезонни колебания.

31 Аспекти на анализа на времевите статистически редове В зависимост от познавателните цели може да се извърши в три основни направления: се свежда до разработването на прогнози с Задачата на прогностичния анализ различен хоризонт. Той се основава на екстраполация на предварително установените тенденции на развитие в бъдеще. За целта се разработват хипотези относно очакваното бъдещо поведение на компонентите на развитието

32 Сега нека поговорим за ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗМЕРИТЕЛИ ЗА ОПИСАНИЕ НА ОБЩОТО РАЗВИТИЕ

33 ОБЩ АБСОЛЮТЕН ОБЕМ Представлява сума от абсолютните обеми на изследваното явление за отделните временни интервали, формиращи реда по формулата:

34 СРЕДЕН АБСОЛЮТЕН ОБЕМ При периодни статистически редове средният абсолютен обем се пресмята по формулата за непретеглена средна аритметична:

35 СРЕДЕН АБСОЛЮТЕН ОБЕМ При моментните статистически редове средният абсолютен обем показва какъв би бил обемът на изследваното явление в средата на наблюдавания период в случай, че то се изменя равномерно. За два момента, средният абсолютен обем е равен на полусбора им:

36 СРЕДЕН АБСОЛЮТЕН ОБЕМ Когато се разполага с данни за повече от два момента, които отстоят на равно широки интервали помежду си, средният абсолютен обем се изчислява по формулата за непретеглена средна хронологична величина:

37 СРЕДЕН АБСОЛЮТЕН ОБЕМ Когато се разполага с данни за повече от два момента, които отстоят на равно широки интервали помежду си, средният абсолютен обем се изчислява по формулата за непретеглена средна хронологична величина:

38 СРЕДЕН АБСОЛЮТЕН ОБЕМ

39 АБСОЛЮТЕН ПРИРАСТ Представя се като разлика между абсолютния обем на изследваното явление през текущия период и този от базисния период. Абсолютният прираст се отбелязва с гръцката буква Δ (делта) и се изчислява по формулите: и

40 АБСОЛЮТЕН ПРИРАСТ

41 ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ Изчисляват като отношение на абсолютния обем на изследваното явление през отчетния и през базисния периоди. В зависимост от базата, с която се работи, те могат да бъдат при постоянна или при верижна основа.

42 ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ В първия случай се характеризира относителното изменение в обема на изследваното явление за всички временни моменти или интервали по отношение на базисния период. За временния ред, съдържащ N члена (Y1, Y2,..YN), се изчисляват следните темпове на растеж при постоянна основа:

43 ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ Темповете на растеж при верижна основа характеризират относителното изменение в обема на изследваното явление през даден период спрямо предхождащия го и се изчисляват по формулата:

44 ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ Между темповете на растеж, изчислени на базата на едни и същи данни, но при постоянна или при верижна основа, съществуват следните зависимости: При умножаването на цялата редица от темпове на растеж при верижна основа се получава темпът на растеж при постоянна основа ТN/1:

45 ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ А при разделянето на два последователни темпа на растеж при постоянна основа се получава темп на растеж при верижна основа:

46 СРЕДНИ ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ И НА ПРИРАСТ Тези величини се използват, когато е необходимо да се установи какъв би бил темпът на растеж през всеки отделен период спрямо предходния, ако не действат причини със случаен характер. Изчисляват се чрез осредняване на индексите при верижна основа по формулата за средната геометрична величина:

47 СРЕДНИ ТЕМПОВЕ НА РАСТЕЖ И НА ПРИРАСТ Чрез умножаването на цялата редица от верижни индекси на практика се получава индексът при постоянна основа, характеризиращ относителното изменение на Y през N-та спрямо първата година. Поради това формула (7.17) може да се представи и по следния начин:

48 При анализите в областта на медицината често се налага да се съпостави развитието на две или повече явления. За тази цел може да се използва един сравнително елементарен измерител, който се изчислява чрез съпоставяне на темповете на растеж, определени за един и същи период от време. Този измерител се нарича коефициент на изпреварване и е приложим както при темпове, изчислени при верижна основа, така и при темпове, изчислени при постоянна основа.

49 Приложението на статистическите методи за анализ на времеви редове в областта на медицината е свързано с някои затруднения. В тази област временните редове обикновено имат сравнително ограничена продължителност и съдържат определена тенденция на развитие. Нещо повече, част от тези редове са корелирани помежду си или данните, които съдържат, са зависими от редицата предходни данни в същия временен ред. Това налага изследователите да бъдат особено внимателни, когато прилагат методите за статистически анализ към временни редове в областта на медицината.

50 Сега нека поговорим за СТАТИСТИЧЕСКО ИЗУЧАВАНЕ НА ТЕНДЕНЦИЯТА НА РАЗВИТИЕ

51 Тенденцията на развитие е основният компонент, включващ всички систематични елементи на изменението на изследваното явление или процес. Чрез изучаването и моделирането на тенденцията на развитие се описват закономерностите в динамиката на явленията в областта на медицината. Статистическите методи за изучаване на тренда се основават на допускането, че общото развитие може да се представи като проста сума от съставните му компоненти. СТАТИСТИЧЕСКО ИЗУЧАВАНЕ НА ТЕНДЕНЦИЯТА НА РАЗВИТИЕ Моделирането на тренда съответства на хипотезата, че при формирането на анализираното явление са действали само съществени закономерни причини, т.е. елиминира се влиянието на случайните и сезонните фактори. За моделирането на тенденцията на развитие се използват т.нар. методи за изглаждане на временни статистически редове.

52 НАЛИЧИЕТО НА ТРЕНД в изследвания временен ред често може да се установи окомерно 1 КРИТЕРИИ ЗА ПРОВЕРКА НАЛИЧИЕТО НА ТРЕНД 3 ДИАГРАМАТА НА РАЗВИТИЕ може да се използва и като ориентир относно вида на кривата, която би апроксимирала найадекватно общото развитие. ЗА ЦЕЛТА се използва линейната диаграма на развитието, на абсцисната ос на която се нанасят времевите поделения, а на ординатната ос достигнатите равнища или обеми. 2 4 В ПРАКТИКАТА В ОБЛАСТТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ АНАЛИЗИ се срещат и такива явления, при които тенденцията на развитие не е ясно очертана. В тези случаи е целесъобразно да се използват специфични критерии за проверка наличието на тренд.

53 РАНГОВИЯТ КОЕФИЦИЕНТ НА КОРЕЛАЦИЯ НА СПИРМАН при временни редове се изчислява по формулата: където: N е броят на членовете на реда; номерата на Y във възходящ ред (ранжирани); ti последователни номера на членовете на реда (естественият ред на числата i = 1, 2,..., N). 1 КРИТЕРИИ ЗА ПРОВЕРКА НАЛИЧИЕТО НА ТРЕНД Един от сравнително найчесто прилаганите в практиката критерии за проверка наличието на тренд се основава на ранговите коефициенти на корелация на Спирман и на Кендал. При анализа на временните редове се използват модифицирани формули, които се основават на аналогични разсъждения както при общата постановка на корелационния анализ. където: 2 КОЕФИЦИЕНТЪТ НА РАНГОВА КОРЕЛАЦИЯ НА КЕНДАЛ при временни редове се изчислява по формулата: Q е броят на двойките за реда Y, за които Yi < Yj (при i < j).

54 КРИТЕРИИ ЗА ПРОВЕРКА НАЛИЧИЕТО НА ТРЕНД Характерна особеност на времевите редове, които съдържат тренд, е наличието на автокорелация между членовете им. Коефициентите на автокорелация от първи порядък се пресмятат по формулата:

55 Сега нека поговорим за МЕТОДИ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ

56 МЕТОДИ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА ВРЕМЕВИ СТАТИСТИЧЕСКИ РЕДОВЕ ГРАФИЧЕН МЕТОД МЕТОД НА ПРЕГРУПИРАНЕТО МЕТОД НА ПЛЪЗГАЩИТЕ СЕ (ВЕРИЖНИ) СРЕДНИ АНАЛИТИЧЕН МЕТОД ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ РАЗРАБОТВАНЕ НА ЕКСТРАПОЛАЦИОН НИ ПРОГНОЗИ НА БАЗА НА ТРЕНДОВИ МОДЕЛИ

57 Сега нека поговорим за СТАТИСТИЧЕСКО ИЗУЧАВАНЕ НА СЕЗОННИ КОЛЕБАНИЯ

58 OUR CREATIVE FORCE ОСНОВНИ ЗАДАЧИ Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo. При изучаванията на сезонните колебания в медицината може да се преследва една от следните две задачи: Да се изучи самостоятелното влияние на сезонните фактори явлението се разлага на основните съставящи го компоненти, съответстващи на основните групи фактори, които го формират. Конкретното въздействие на сезонните фактори се измерва с помощта на т.нар. индекси на сезонни колебания. Да се елиминира влиянието на сезонните колебания При това целта е да се изучи изменението в обема на явлението при условие, че сезонните фактори не оказват влияние върху неговото формиране.

59 МЕТОДИ ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНДЕКСИ НА СЕЗОННИ КОЛЕБАНИЯ Метод на простите средни Методът на простите средни се прилага при изучаването на сезонни колебания в стационарни времеви редове, т.е. при редове, които не съдържат определена тенденция на развитие ПЪРВИ ЕТАП Изчисляват се непретеглени средни аритметични величини по едноименни месеци. Целта е чрез осредняването да се компенсират случайните колебания в рамките на отделните години ВТОРИ ЕТАП Изчислява се общата средна аритметична за целия период. Тя показва какъв би бил обемът на изследваното явление, ако не действат сезонни фактори. ТРЕТИ ЕТАП Пресмятат се самите индекси на сезонни колебания. Всеки индекс представлява отношение между месечното средно равнище за месец (J) и общата средна за периода

60 МЕТОДИ ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНДЕКСИ НА СЕЗОННИ КОЛЕБАНИЯ Метод на отношенията на фактическите към изгладените стойности Този метод има сравнително универсално приложение при изчисляването на индекси на сезонни колебания, тъй като е приложим при всички времеви редове, които съдържат тенденция на развитие независимо от нейния характер. 1 2 ПЪРВИ ЕТАП Временният ред се изглажда посредством 12- месечни центрирани плъзгащи средни ВТОРИ ЕТАП Пресмятат се разликите между фактическите и изгладените стойности за реда

61 МЕТОДИ ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНДЕКСИ НА СЕЗОННИ КОЛЕБАНИЯ Метод на отношенията на фактическите към изгладените стойности 3 3 ТРЕТИ ЕТАП Осредняват се разликите по едноименни месеци. Целта е да се отстранят случайно действащите причини. Получената средна отразява отклонението от тенденцията на развитие, причинено от действието на сезонни фактори. ЧЕТВЪРТИ ЕТАП Пресмятат се индексите на сезонни колебания, които представляват процентното съотношение на сезонния компонент за всеки отделен месец и средното равнище на явлението през целия изследван период.

62 МЕТОДИ ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ИНДЕКСИ НА СЕЗОННИ КОЛЕБАНИЯ Изборът на метод за определяне на индексите на сезонни колебания не е произволен. Той трябва задължително да се предхожда от задълбочен анализ на характера им. Във връзка с това е необходимо да се извърши сравнителен преглед на познавателните възможности, предимствата и недостатъците на отделните методи за измерване на сезонни колебания. Съобразно със специфичните особености на конкретния временен ред и на съдържащите се в него сезонни колебания може да се избере метод, който да отразява адекватно характера на амплитудата на развитие на изследваното явление. Това е особено важно, когато резултатите ще се използват и за прогностични цели.

63 Сега нека поговорим за ДИНАМИЧНИ ИНДЕКСИ И ИНДЕКСЕН МЕТОД

64 ДИНАМИЧНИ ИНДЕКСИ И ИНДЕКСЕН МЕТОД Под индекси се разбират специфично конструирани измерители, а индексният метод представлява своеобразна система от принципи, правила, схеми и формули за измерване и логическо тълкуване на относителните различия по време и по място. Индексите се изчисляват като съотношение на едноименни величини, които се отнасят за два различни периода или за две различни териториални единици. Всеки индекс представлява дроб, в числителя на която се записва величината, чието изменение трябва да бъде измерено, а в знаменателя величината еталон, спрямо която се оценява настъпилото изменение. Периодът или териториалното поделение, за който се отнася величината в числителя, се нарича индексиран. Съответният период и територия, записани в знаменателя, се наричат базисни.

65 Чрез индексите на равнища се измерват временни или териториални различия в равнището на даден признак при единиците на съвкупността. Чрез индексите на обеми се измерват временни или териториални различия, настъпващи в обемите на съвкупностите или на съставящите ги подсъвкупности. Чрез индексите на маса се измерват временни или териториални изменения, настъпващи едновременно в равнищата и в обемите. ДИНАМИЧНИ ИНДЕКСИ И ИНДЕКСЕН МЕТОД В зависимост от това, дали оценяваните различия се отнасят до отделни явления или до цели съвкупности, индексите се подразделят на единични и множествени. Единичните или индивидуалните индекси имат поограничено приложение в практиката, тъй като те характеризират само измененията по време или по място, настъпили за едно конкретно явление. Множествените или сложните индекси измерват относителните изменения на отделни съвкупности и включените в тях подсъвкупности. От своя страна те могат да бъдат агрегатни, средноаритметични или среднохармонични. Величините, които основно подлежат на индексиране, могат да имат формата на равнища, обеми или маси.

66 Благодаря за вниманието За допълнителни въпроси

Методично ръководство Съдържание Мита Георгиева по Статистика с приложение Магдалена Каменарова на SPSS 1. Статистиката като наука 1.1. Обща характери

Методично ръководство Съдържание Мита Георгиева по Статистика с приложение Магдалена Каменарова на SPSS 1. Статистиката като наука 1.1. Обща характери 1. Статистиката като наука 1.1. Обща характеристика 1.2. Методически указания Статистически (съвкупностен) подход Форми на проявление Закономерности Статистическа информационна система 1.3. Решени задачи

Подробно

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д Основи на статистиката (Учебник) Проф. д-р Поля Ангелова автор Проф. д-р Петър Банчев рецензент Доц. д-р Величко Петров рецензент Академично издателство Ценов Свищов 4 СЪДЪРЖАНИЕ Предговор... 11 Тема първа.

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ПЕРНИК ПРЕЗ 2018 ГОДИНА Текуща демографска ситуация в областта през 2018 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява. Увеличава се абсолютният

Подробно

Брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2015 година (експресни оценки)

Брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2015 година (експресни оценки) БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ ОЦЕНКИ) 1 През третото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 2.9% спрямо съответното тримесечие на предходната

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА В ОБЛАСТ СОФИЯ (СТОЛИЦА) Към 31 декември 2018 г. населението на област София (столица) е 1 328 120 души, което представлява 19.0% от населението на България.

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ПЕРНИК Текуща демографска ситуация в областта през 2015 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява. Намалява абсолютният брой на живородените

Подробно

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ ОЦЕНКИ)

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ ОЦЕНКИ) БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ ОЦЕНКИ) През четвъртото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.1% спрямо съответното тримесечие

Подробно

Производителност на труда, заети лица и отработено време за четвъртото тримесечие на 2018 година

Производителност на труда, заети лица и отработено време за четвъртото тримесечие на 2018 година ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2018 ГОДИНА По предварителни данни, през четвъртото тримесечие на 2018 г. БВП на един зает се увеличава с 3.8% в сравнение

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО Текуща демографска ситуация в област Габрово през 2016 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява; Задълбочава

Подробно

Демографски процеси в област Бургас през 2017 година

Демографски процеси в област Бургас през 2017 година ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ БУРГАС ПРЕЗ 2017 ГОДИНА Към 31 декември 2017 г. населението на област Бургас е 411 579 души, което представлява 5.8% от населението на страната и нарежда областта на 4-то място

Подробно

Производителност на труда, заети лица и отработено време, IV тримесечие 2011 година

Производителност на труда, заети лица и отработено време, IV тримесечие 2011 година ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2011 г. БВП на един зает се увеличава с 2.6% в сравнение със същото тримесечие на предходната

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ, Второ тримесечие на 2011 година

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ, Второ тримесечие на 2011 година ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ По предварителни данни през второ тримесечие на 2011 година БВП на един зает се увеличава с 6.0 % в сравнение със същото тримесечие на предходната

Подробно

Производителност на труда, заети лица и отработено време за второто тримесечие на 2018 година

Производителност на труда, заети лица и отработено време за второто тримесечие на 2018 година ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 208 ГОДИНА По предварителни данни през второто тримесечие на 208 г. БВП на един зает се увеличава с 3.0% в сравнение със

Подробно

Раждаемост, смъртност и миграция на населението в област Стара Загора през 2018 година

Раждаемост, смъртност и миграция на населението в област Стара Загора през 2018 година 00 00 003 004 005 006 007 008 009 00 0 0 03 04 05 06 07 08 РАЖДАЕМОСТ, СМЪРТНОСТ И МИГРАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕЗ 08 ГОДИНА Основните фактори, които влияят върху измененията в броя

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО Демографска ситуация в областта през 2018 година: Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението; Задълбочава се дисбалансът

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА По предварителни данни през второто тримесечие на 2013 г. БВП на един зает намалява с 0.9% в сравнение със

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 203 ГОДИНА По предварителни данни през първото тримесечие на 203 г. БВП на един зает се увеличава с 0.7% в сравнение със

Подробно

ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ЗА СЕПТЕМВРИ ГОДИНА По предварителни сезонно изгладен

ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ЗА СЕПТЕМВРИ ГОДИНА По предварителни сезонно изгладен ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ЗА СЕПТЕМВРИ 2010 1 ГОДИНА По предварителни сезонно изгладени 2 данни на НСИ през септември 2010 г. оборотът в

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА По предварителни данни през второто тримесечие на 2014 г. БВП на един зает се увеличава с 1.7% в сравнение

Подробно

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА

ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2014 ГОДИНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, ЗАЕТИ ЛИЦА И ОТРАБОТЕНО ВРЕМЕ ЗА ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 204 ГОДИНА По предварителни данни през третото тримесечие на 204 г. БВП на един зает се увеличава с.2% в сравнение със

Подробно

2. Изследване на операциите и моделиране. Моделиране на обществените процеси. Същност на моделирането. Структура на процеса на моделиране

2. Изследване на операциите и моделиране. Моделиране на обществените процеси. Същност на моделирането. Структура на процеса на моделиране 2. Изследване на операциите и моделиране. Същност на моделирането. Моделиране на обществените процеси. 1 Структура Терминология Етапи на изследването на операциите Модели и моделиране 2 Терминология 3

Подробно

НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В СОФИЙСКА ОБЛАСТ ПРЕЗ 218 ГОДИНА Към 31 декември 218 г. населението на Софийска област е 229 41 души, което представлява 1.9% от населението на Югозападен район и 3.3%

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (О

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (О НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2015 г. населението на област Добрич е 180 601 души, което представлява

Подробно

ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ „ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ” ЗА ЮНИ ГОДИНА

ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ „ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ” ЗА ЮНИ ГОДИНА ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ЗА ЮНИ 2011 1 ГОДИНА По предварителни сезонно изгладени 2 данни на НСИ през юни 2011 г. оборотът в раздел Търговия

Подробно

Microsoft Word - UIP_mat_7klas_

Microsoft Word - UIP_mat_7klas_ Приложение 2 УЧЕБНО-ИЗПИТНА ПРОГРАМА ПО МАТЕМАТИКА ЗА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ В КРАЯ НА VII КЛАС І. Вид и времетраене Изпитът от националното външно оценяване е писмен. Равнището на компетентностите

Подробно

Население и демографски процеси в област Сливен през 2018 година

Население и демографски процеси  в област Сливен през 2018 година 1. Брой на населението НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ СЛИВЕН ПРЕЗ 2018 ГОДИНА Населението на област Сливен към 31.12.2018 г. е 186 495 души или 2.7 % от населението на страната и нарежда областта

Подробно

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” за март 2012 година

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” за март 2012 година ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ЗА МАРТ 2012 1 ГОДИНА По предварителни сезонно изгладени 2,4 данни на НСИ през март 2012 г. оборотът в раздел Търговия

Подробно

Брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2019 година (експресни оценки)

Брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2019 година (експресни оценки) СЪОБЩЕНИЕ НСИ на България ще извърши еталонна ревизия на данните в областта на националните сметки. Ревизията ще бъде осъществена съгласно утвърдените препоръки на Комитета по монетарна и финансова статистика

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc ВЪПРОС 1 КИНЕМАТИКА НА МАТЕРИАЛНА ТОЧКА ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ И ВЕЛИЧИНИ Във въпроса Кинематика на материална точка основни понятия и величини вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ" НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА (

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА ( НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2017 г. населението на област Добрич е 176 145 души, което представлява

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-06-rabota.doc

Microsoft Word - VypBIOL-06-rabota.doc ВЪПРОС 6 МЕХАНИЧНА РАБОТА И МОЩНОСТ КИНЕТИЧНА И ПОТЕНЦИАЛНА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Механична работа и мощност Кинетична и потенциална енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони,

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В демографското развитие на област Кърджали се наблюдават идентични с тези за страната, тенденции: продължаващо намаление и застаряване

Подробно

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през април 2019 година

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през април 2019 година IV.2014 X.2014 IV.2015 X.2015 IV.2016 X.2016 IV.2017 X.2017 IV.2018 X.2018 IV.2019 ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ПРЕЗ АПРИЛ 2019 ГОДИНА 1,2 По

Подробно

Microsoft Word - KZ_TSG.doc

Microsoft Word - KZ_TSG.doc ПРИЛОЖЕНИЕ НА ТЕОРИЯТА НА СИГНАЛНИТЕ ГРАФИ ЗА АНАЛИЗ НА ЕЛЕКТРОННИ СХЕМИ С ОПЕРАЦИОННИ УСИЛВАТЕЛИ В теорията на електронните схеми се решават три основни задачи: ) анализ; ) синтез; ) оптимизация. Обект

Подробно

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през юли 2016 година

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през юли 2016 година ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ПРЕЗ ЮЛИ 2016 ГОДИНА 1, 2 По предварителни сезонно изгладени 3 данни през юли 2016 г. оборотът в раздел Търговия

Подробно

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от 1.12.2015 на МЗ I. Анализ на здравния проблем. 1. Анализът на здравния проблем включва: 1.1. Описание на здравния проблем,

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 БРОЙ, СТРУКТУРА И ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА КЪМ 31.12.2016 ГОДИНА Брой и структури на населението Към 31.12.2016 г. населението на област Стара Загора е 321 377 души,

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ХАСКОВО ПРЕЗ 208 ГОДИНА Динамиката в развитието на демографските процеси и измененията в структурите на населението през последните десетилетия оказват силно влияние

Подробно

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през август 2019 година

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през август 2019 година ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ПРЕЗ АВГУСТ 2019 ГОДИНА 1,2 По предварителни сезонно изгладени 3 данни през август 2019 г. оборотът в раздел търговията

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ" НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА (

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА ( НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2018 г. населението на област Добрич е 173 831 души, което представлява

Подробно

_5. ???????????? ?3????????? ?? ????????????? ?? ?????????? ?? 2005 ?.

_5. ???????????? ?3????????? ?? ????????????? ?? ?????????? ?? 2005 ?. ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПРЕЗ XXI ВЕК? Гл. ас. д-р Стефан Стефанов Катедра "Математика и статистика", СА "Д. А. Ценов" - Свищов (Продължение от брой 3) Резюме: В работата се разглеждат измененията

Подробно

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през юни 2018 година

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през юни 2018 година VI.2013 XII.2013 VI.2014 XII.2014 VI.2015 XII.2015 VI.2016 XII.2016 VI.2017 XII.2017 VI.2018 ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ПРЕЗ ЮНИ 2018 ГОДИНА

Подробно

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през юли 2018 година

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през юли 2018 година VII.2013 I.2014 VII.2014 I.2015 VII.2015 I.2016 VII.2016 I.2017 VII.2017 I.2018 VII.2018 ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ПРЕЗ ЮЛИ 2018 ГОДИНА 1,2

Подробно

ИНФЛАЦИЯ И ИНДЕКСИ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ЦЕНИ ЗА АПРИЛ 2011 ГОДИНА

ИНФЛАЦИЯ И ИНДЕКСИ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ЦЕНИ ЗА АПРИЛ 2011 ГОДИНА ИНФЛАЦИЯ И ИНДЕКСИ НА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ЦЕНИ ЗА АПРИЛ 2011 ГОДИНА Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за април 2011 г. спрямо март 2011 г. е 100.2%, т.е. месечната инфлация е 0.2%. Основен принос за увеличението

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ПЛОВДИВ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА Динамиката в развитието на демографските процеси и измененията в структурите на населението през последните десетилетия оказват силно влияние

Подробно

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през ноември 2017 година

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през ноември 2017 година XI.2008 V.2009 XI.2009 V.2010 XI.2010 V.2011 XI.2011 V.2012 XI.2012 V.2013 XI.2013 V.2014 XI.2014 V.2015 XI.2015 V.2016 XI.2016 V.2017 XI.2017 ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА

Подробно

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА - ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА - ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА - ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ През 2012 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 78 089 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в съпоставими цени за 2005 г., БВП се е

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ РУСЕ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА Брой и структури на населението Към 31 декември 2018 г. населението на област Русе възлиза на 218 556 души, което представлява 3.1% от общия

Подробно