Академия Моят зелен град. Модул 4 Обучение за прилагане на географски информационни системи (ГИС) за визуализация и анализ на научни резултати

Размер: px
Започни от страница:

Download "Академия Моят зелен град. Модул 4 Обучение за прилагане на географски информационни системи (ГИС) за визуализация и анализ на научни резултати"

Препис

1 Модул 4 Обучение за прилагане на географски информационни системи (ГИС) за визуализация и анализ на научни резултати Обучителният курс Работа с географски информационни системи (ГИС) е разработен по проект "Академия "Моят зелен град", финансиран от МОН през г., като е предназначен за ученици и учители от средните училища. Той е насочен към придобиването на знания и умения за работа с ГИС, като едно от основните средства в съвременните научни изследвания в областта на природоматематическите науки. Използва се десктоп система с отворен код Quantum GIS (QGIS). Курсът, организиран в 10 части, е с продължителност 60 учебни часа, от които 24 часа лекции и 36 часа упражнения. Обучението включва теоретична и практическа част за използването на QGIS за решаването на реални екологични проблеми на градската среда. В теоретичната част се съдържат теми, в които се представя какво е ГИС и за какво се използва. Разгледани са основни понятия за работа с географски данни и информация, векторни и растерни формати на пространствените данни и техните характеристики, организация, въвеждане, редактиране, визуализиране и използване на база от данни, на GPS данни и наблюдения на Земята (вкл. от сателити, самолети, дронове и т.н.) в ГИС среда. Накратко са разгледани ГИС с отворен код, достъп до свободно достъпни бази данни за околната среда, които могат да се използват при създаване на географски карти. Описан е начинът за оформяне съдържанието на карта в ГИС и отпечатването й в различни формати. Представена е технологичната последователност при създаване на тематична карта в среда на QGIS. Важна част на обучението е практическото използване на QGIS, насочено към разработване на ГИС проект чрез събиране и обработка на свободно достъпни данни, извършване на анализи за решаване на конкретни екологични проблеми и визуализация на получените резултати със създаване на тематични карти за разпространение на информацията. Разгледани са три примера за изработване на тематични карти в среда на QGIS с използване на данни за води, състояние на въдуха, градски зелени площи и биологично разнообразие за избрани райони на гр. София.

2 ВЪВЕДЕНИЕ В ГЕОГРАФСКИ ИНФОРМАЦИОННИ СИСТЕМИ (ГИС). ГИС С ОТВОРЕН КОД. QGIS 1. ВЪВЕДЕНИЕ В ГЕОГРАФСКИ ИНФОРМАЦИОННИ СИСТЕМИ (ГИС) Какво е географска информационна система (ГИС)? ГИС е информационна система, състояща се от компютърен хардуер и софтуер, база данни и потребители, която се използва за събиране, съхранение, управление, анализиране, картографиране и визуализация на географски данни с цел решаването на разнообразни задачи в най-различни области управление на околната среда, транспорт, демография, публична администрация, бизнес и др. Задължителен компонент на ГИС са географските (геопространствените) данни. Именно тази пространствена ориентация на данните ги отличава от всички останали информационни системи. Чрез ГИС създаваме модел на реалния свят посредством представяне в отделни слоеве на еднородни обекти. ГИС работи с геопространствена информация, представяща обекти точно позиционирани в пространството и техни свойства свързани с демография, икономика и други характеристики на околната среда. Защо е необходимо да се използва ГИС? Лесен обмен на данни между различни потребители; ГИС подпомагат процеса на вземане на решения; Крайния продукт има различни области на приложение; Поддръжка на геопространствените данни в стандартен формат; Лесна обработка на данните; Геопространствените данни в хартиен вид трудно се поддържат и бързо остаряват морално; Извличането на данни от традиционни източници е бавно и трудоемко.

3 ГИС осигурява: Цифрова обработка на данни Управление на данни Възможност за съчетаване на пространствена и непространствена информация от различни източници (вкл. работа с изображения) Пространствени анализи Картографиране и визуализация Споделяне на информация Функционалност на ГИС: Създаване на цифрови данни Съхраняване на цифрови данни Заявки (запитвания) - автоматизирани задачи за анализ на данните и изготвяне на карти Анализ (пространствен анализ) при решаване на географски задачи за разкриване на модели и процеси в географската информация Създаване на модели (2D, 3D) за подпомагане на пространствени решения Визуализация на данни Създаване на изходен продукт (бази данни, карти, модели) Основни компоненти на ГИС: 1. Компютърна система 2. Геопространствени (географски) данни 3. Потребители

4 Компютърната система се състои от хардуерни и софтуерни компоненти, които изпълняват функциите по събиране, обработка, анализ, моделиране и извличане на информация Геопространствените (географските) данни са организирани в географски бази данни (ГИС бази данни). Те включват както геометрични, така и атрибутивни (тематични) данни за обектите и явленията от реалния свят. Ролята на потребителите е да селектират, актуализират и анализират информацията в ГИС, която ги интересува за решаването на някакъв проблем. ГИС софтуерът може да бъде със затоворен код (например ESRI ArcGIS) или с отворен код (например Quantum GIS). Геопространствени (географски) данни Геопространствените (географските) данни дават информация за географските характеристики на обектите, включително тяхното местоположение, форма и описание. С помощта на геометричните данни обектите и явленията от реалния свят се представят в ГИС в растерен или векторен формат Геометричните данни характеризират местоположението координатите, големината, формата и ориентацията на обектите в двуизмерно 2D или триизмерно 3D пространство. Атрибутивните данни описват свойствата на обектите и се съхраняват в т н атрибутивна таблица В атрибутивната таблица всеки обект е представен с един запис (ред) и с определен брой атрибутивни полета (колони). Геометричните и атрибутивните данни за всеки обект са свързани помежду си в географската база данни. Това означава че географските обекти могат да бъдат идентифицирани и локализирани с помощта на техните атрибути и обратно, достъпът до атрибутивните данни за всеки обект може да става чрез геометричните данни за него. Източници на данни Съществуващи цифрови данни Карти Статистически данни Описателна информация Теренни данни Дистанционни изследвания

5 Модели на данните в ГИС Векторен модел прекъснато представяне на действителността. Растерен модел - представяне на действителността чрез мрежа от клетки. Векторен модел на данните в ГИС Абстракция на реалния свят, в която геопространствените данни са представени чрез своите пространствени координати. Основни графични примитиви са точка, линия и полигон. Атрибутите на векторните данни представят характеристика на географските обекти, описани с числа, букви, изображения, която се съхранява в табличен формат. Например атрибутите на една сграда могат да включват височина, адрес, собственик, конструкция и т.н. Мащабът на картата определя формата и размерите на обектите. Растерен модел на данните в ГИС Представлява мрежа от равноплощни клетки, или пиксели, която представя тематична карта или изображение от действителността. Основният графичен примитив е пиксел (pixel picture element) Резолюцията (пространствената разделителна способност) се определя от размера на пиксела. Растерите са 2 вида: тематични карти и изображения. Тематичните карти представят географски обекти или природни феномени. Изображенията представят част от земната повърхност и са получени от оптични, радарни или лезерни сензори, монтирани на сателити, самолети, дронове или друга апаратура. Изображенията са съставени от един или повече канали (bands).

6 Формати за растерни данни ESRI GRID TIFF ER Mapper GIF JPEG JPEG 2000 ERDAS IMAGINE PNG MrSID DTED други Таблични данни Различните типове полета съхраняват различни видове стойности; Избираме подходящ тип поле за подходящите стойности; Типовете полета варират в зависимост от формата на таблицата Структура на таблицата основни свойства: Ред/запис и Колона/поле Тип на колоната Уникални имена на колоните Георефериране на данните в ГИС Чрез георефериране на данните в ГИС среда, те имат точно определено място в пространството. В ГИС се използват: Географски координатни системи - мерните единици са градуси (г.ш. и г.д.), стойностите им не са еднакви по цялата земна повърхност. Правоъгълни координатни системи - мерните единици са метри, километри. Подходящи са за работа в ГИС.

7 Формати за пространствени данни ESRI shapefile; ESRI coverage; Geodatabase; Google KML; DWG/DXF; Растерни формати; Карти (услуги); Пространствени СУБД; Български формати: CAD, ZEM; други Географска база данни (ГИС база данни) Съвкупност от пространствени данни и техните атрибути, организирани за ефективно съхраняване и обработка на информацията.

8 2. ГИС С ОТВОРЕН КОД ГИС с отворен код е компютърна ГИС програма, която е налична с оригинален код (изписани команди на софтуерен език) под определени лицензионни права. Ползвателите на ГИС с отворен код могат да използват, копират, изследват, променят, подобряват и разпространяват свободно пограмните кодове. Свободно не означава безплатно, но означава, че всеки има право да използва програмите на ГИС с отворен код при определени условия. На 1 април 2010г. е публикуван химн на свободната култура в Ютюб, чиято официална версия Copying Is Not Theft, (Копирането не е кражба) е налична на: ( Ползи от ГИС с отворен код Получаване на нови знания Спестяват се финансови средства, компютърни и други ресурси Повишава се надеждността на написания програмен код - сигурност и регулярна поддръжка Достъп до оригинално написан програмен код, който може да се подобрява Достъп до общност от обучени специалисти огромна общност от широк кръг специалисти непрекъснато подобрява софтуера Активно се приема от широк кръг специалисти и се използва в много страни по света в различни сфери на човешката дейност Съвместима със съществуващи ГИС Разработена е за настолен компютър, сървър и използване в мрежа, за интернет приложения Инсталира се на различни платформи Windows, UNIX, Linux, Macintosh, Sun Solaris, Silicon Graphics Irix и др. Негативните страни при използване на ГИС с отворен код са свързани със сложността на изпълнение, поради лошо разработена документация и/или липса на инструменти за инсталиране и непрекъсната поддръжка. ГИС продуктите с отворен код нямат всички функционални възможности в сравнение с търговските им аналози. Софтур за ГИС с отворен код Използват се три основни групи програмни езици за GIS с отворен код (извън web GIS): C или C++ (QGIS и GRASS); Java (GeoTools, Geoserve и OpenMap);.NET. (SharpMap и WorldWind). Използват се международно приети стандарти на OGC за географски данни. OGC приема стандарти за работа с географски данни и информация, разглеждайки ги като отворени, които отговарят на определени условия (

9 Първата група програмни езици е използвана за разработавне на ГИС с отворен код GRASS,и Quantum GIS (QGIS) и QGIS Server като OGC сървър. Втората група - GeoTools, Geoserve и OpenMap и свързани софтуерни пакети Web Map Server, GIS настолни приложения и Web Map Viewers. Третата група се ползва за приложни програми, които използват.net като език за програмиране - SharpMap и WorldWind. Програмиране с отворен код за web картографиране - OpenLayers и MapBuilder Примери за ГИС с отворен код Фондация OSGeo: GEO for all - ГИС Инициатива на Обединените нации - Десктоп ГИС системи GRASS - QGIS - gvsig - SAGA - Сървърни системи, библиотеки и платформи за интернет картографиране GeoServer - MapServer - MapWindow GIS - QGIS server OpenLayers - OpenWebGIS - OpenStreetMap- GDAL - MapFish - GeoTools - OpenJUMP GIS - OpenEV - Други

10 СВОБОДНО ДОСТЪПНИ ГИС БАЗИ ДАННИ И РАБОТА С БАЗИ ДАННИ ГИС базата данни трябва да: е възможно най-пълно и точно да представя основни характеристики на пространствения обект или обекти; позволява редактиране и промяна на данните; данните да са актуални, пълни и точни; бъде пълна, достатъчно подробна за създаване на географска карта или друго приложение; лесно да се обновява; да бъде достъпна за всеки ползвател. Основата на системата е Системата за управление на базата данни (СУБД), чрез която се съхраняват и обработват пространствените географски данни. Най-известните СУБД с отворен код са PostgreSQL ( и PostGIS (postgis.reflections.net). Модел на ГИС БД Концептуален модел описание и определение на обектите, които ще съдържа тя, избор на методите за представяне на географските обекти в БД, избор на основните типове пространствени обекти (точки, линии, полигони,растер и др) Логически модел определя логическите структури на елементите в БД в съответствие със СУБД, използвана в програмното осигуряване. Най-често се използва логически модел на релационна база данни. Физически модел определя хардуерните и програмни средства за ГИС БД. Източници за сбодно достъпни бази от данни растерни и векторни данн Международни - георафски данни за отделни държави Esri Open Data Hub спътникови снимки и цифрови модели на релефа данни по програмата за околна среда на ООН - климатични данни - спътникови данни по програма Коперник на ЕС - данни от преброяване на населението Националната система за мониторинг на околната среда ИАОС, МОСВ Въздух -

11 Води - Биологично разнообразие и защитени територии, горски екосистеми и почви Радиологичен мониторинг Отпадъци

12 3. ОБЩО ВЪВЕДЕНИЕ В QGIS QGIS - Поддръжка на множество платформи - Linux, Unix, Mac OSX и Windows Поддържа множество формати на данни - векторни, растерни формати на базата данни; GRASS слоеве Разширяема функционалност с помощта на приставки (plugins) QGIS ИНТЕРФЕЙС 1. Основни полета в интерфейса: 1. Заглавие на проекта. 2. Лента с менюта (Menu Bar) 3. Лента с инструменти (Tool Bar) 4. Браузър за източници на данни 5. Легенда/съдържание 6. Изглед на картата 7. Кутия с инструменти за обработка 8. Лента на състоянието (показва текущата позиция в координатите на картата)

13 Лента с менюта (Menu Bar) Осигурява достъп до различни свойства на QGIS, използвайки стандартно йерархично меню Чрез Menu bar са достъпни голяма част от инструментите налични като бутони в Tool bar, както и някои допълнителни инструменти. Също така могат да се инсталира нова функционалност на QGIS Desktop, чрез т.н. плъгини (Plugins/Добавки). Ленти с инструменти - Те осигуряват достъп до повечето от същите функции като менютата, плюс допълнителни инструменти за взаимодействие с картата. Легенда Изобразява всички слоеве, които се използват в дадения проект под формата на списък Всеки един слой може да се изключва или да се активира, чрез съответно изключване или включване на бутона (checkbox), който се намира пред името на всеки един от тях

14 Изглед на картата В него се визуализира картата Изображението на картата зависи от това, кои точно растерни и векторни слоеве са избрани да се заредят То може да бъде премествано, увеличавано или намалявано Лента на състоянието (Status Bar) Лентата на състоянието показва текущата позиция в координатите на картата, когато курсорът на мишката се мести по изображението на каратат. В ляво от изобразяването на координатите има малък бутон, който превключва между показването на координатите и видимия обхват на картата, когато се използват инструментите за увеличаване, намаляване или преместване на изображението на картата. 2. Основни инструменти Команди за бърз достъп QGIS поддържа бутони за бърз достъп по подразбиране за много функции. Менюто Настройки Настройки на бързите бутони (Settings Configure Shortcuts) дава възможност за промяна на бутоните за бърз достъп, които са зададени по подразбиране. Генериране на изображение По подразбиране QGIS генерира всички видими слоеве, всеки път когато картата трябва да бъде презаредена. Събитията, които водят до презареждане на картата могат да бъдат: добавяне на слой преместване, увеличаване или намаляване на изображението на каратата промяна на размера на прозореца на QGIS промяна на видимостта на един или няколко слоя Генериране на изображение взависимост от мащаба Генерирането на изображение взависимост от мащаба позволява да се зададат минимални и максимални мащаби, при които даден слой да се визуализира.

15 Контролирано генериране на картата Генерирането на картата може да бъде контролирано по няколко начина: Преустановяване на генерирането Настройвнае на слоя към опция за добавяне Обновяване на изобразяването на картата по време на генерирането 3. Създаване на QGIS проект: Редактиране на графични и атрибутивни данни в QGIS Менюто Проект (Project) позволява работа с QGIS проекти. QGIS проекти (*.qgs.*.qgz) представляват файлове, които сами по себе си не съдържат географски данни, а настройките за наличните слоеве, тяхната подредба, визуализация, координатна система и т.н. Инструмент New Project чрез него започвате нов проект; Инструмент Open Project отваря вече съществуващ проект; Инструмент Save запаметява настоящия поект; Инструмент Save as запаметява последните промени в нов проект; Важно е да се знае, че проекта не представлява карта, а за изглед на данните! За да може пространствените данни да се превърнат в карта, е необходимо да се добавят задължителните за всяка карта допълнителни компоненти: Мащаб, Легенда, Заглавие, Градусна мрежа. За тази цел в QGIS е предвиден специален модул Layout Manager. 4. Добавяне на данни от различни източници Менюто Слой (Layer) се използва за добавяне на данни от различни източници. За целите на настоящия курс ще разгледаме само част от възможностите: Инструмент Add Vector Layer позволява добавяне на векторни данни в настоящия проект; Инструмент Add Raster Layer позволява добавяне на растерни данни; Инструментите Add WMF/WCS/WFS Layer се използват за осъществяване на връзка с онлайн сервизи и използване на данни, които не са физически на нашия компютър и са достъпни през интернет; Инструмент New Shapefile Layer ви позволява да създадете нов файл, в който да създавате и редактирате своите данни; Инструмент Create new GPX layer ви позволява да създадете нов файл, в който да създавате и редактирате своите данни за GPS; Инструмент Remove Layer(s) в позволява да премахнете от проекта един или повече слоя, които са селектирани в момента на използване на инструмента.

16 QGIS поддържа бутони за бърз достъп по подразбиране за много функции. Менюто Настройки Настройки на бързите бутони ( Settings Configure Shortcuts) дава възможност за промяна на бутоните за бърз достъп, които са зададени по подразбиране. 5. Работа с атрибутивни и векторни данни Бутон Identify позволява чрез кликване върху конкретен обект да се разглеждат атрибутите за него; Select Single Feature ви дава възможност да се селектира обект чрез кликване върху него. От падащото меню отстрани могат да се избират и други възможности за селектиране, чрез очертаване на правоъгълник например. Deselect Features from All Layers премахва всички направени селекции; Select features using an expression дава възможност за селектиране чрез условие което се задава в команден прозорец; Open Attribute Table отваря атрибутивната таблица на избран слой; 6. Редактиране на геометрията на векторни данни Основно редактирането на векторни слоеве е отделено в специален панел. Панелът съдържа инструменти за редакция и изглежда така: Бутоните на този панел осигуряват достъп до следните опции (отляво надясно): Текущи редакции: Това поддържа редакции в текущата сесия за редактиране на избрания слой (или слоеве). Превключване на редактиране: Този бутон активира / деактивира режима на редактиране. Запиши редакции на слоевете: Това записва всички текущи редакции, без да излиза от сесията на редактиране. След натискане на този бутон, редакциите не могат да бъдат върнати обратно. Неактивен е, когато няма редакции, които да се запазят. Добавяне на векторен елемент: Чрез този бутон се добавят нови векторни елементи в слоя, който се редактира. Видът му зависи от типа геометрия на слоя. В момента се показват точки, защото се редактира точков слой. Преместване на елемент (и): Когато този бутон е избран, може да се преместват един или няколко векторни елемента. Инструмент за редакция на възли: Този инструмент се използва за добавяне, премахване или преместване на върхове на геометрични елементи, като линии и многоъгълници. Той не е необходим за точков слой и следователно е недостъпен.

17 Изтрий избраното: Изтрива избраната по-рано елемент (и). Докато редакциите не бъдат запазени, те могат да бъдат върнати назад чрез опциите на бутона Current Edits. Функции за изрязване / копиране / поставяне: Подобно на други видове софтуер, тези бутони се използват, за изрязване или копиране на елементи в клипборда и след това да се поставят в проекта. 7. Добавяне на обекти и редакция на атрибути За да добавим нов обект към слой, който редактираме, първо трябва да дигитализираме геометрията, а след това да въведем и атрибутна информация. Веднага щом приключим добавянето на обекти с натискането на десен бутон на мишката се появява нов диалогов прозорец, който съдържа полетата от атрибутната таблица, и по този начин можем да добавим атрибутна информация за новия обект. Работа с атрибутни таблици : o Атрибутната таблица визуализира обектите от избраните слоеве. Всеки ред от таблицата представя един обект от картата, а всяка колона съдържа определена информация за този обект. Обектите в таблицата могат да бъдат търсени, селектирани, премествани и редактирани. o За да отворим атрибутната таблица на векторен слой, първо правим слоя активен, след което с десен бутон върху слоя избираме опцията Open Attribute Table. По този начин ще се отвори нов прозорец, който изобразява атрибутите на обектите в соля. Броят на обектите и броят на селектираните обекти се показват в заглавието на таблицата. Селектиране на обекти в атрибутната таблица: o Редовете могат да бъдат селектирани чрез кликване върху номера на реда. Повече от един ред може да се селектира чрез задържане на бутона Ctrl. o Всяка колона от таблицата може да бъде сортирана чрез кликване върху нейното заглавие. Появява се малка стрелка, която показва реда на сортиране. Функции на помощните бутони към атрибутната таблица: o Премахване на селекцията o Преместване на селектираното най-отгоре o Обръщане на селекцията o Копиране на селектираните атрибути o Приближаване то селектираните обекти o Редактиране на единични стойности o Изтриване на избраните обекти o Ново поле o Изтриване на поле o Отваряне на field calculator

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Анализ на данните от мониторинга на биологичното разнообразие в рамките на НСМБР лектор: Радослав Станчев - ИАОС Основната цел на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР)

Подробно

http://it.souprovadia.info 1. Какво е облак (Cloud) Най-общо: Технологии и услуги (софтуер, хардуер, масиви от данни), достъпни през интернет; Разполагаме с... Място, където може да се качват файлове,

Подробно

1 КаБел ЕООД Документация за софтуерния продукт КаБел ЕООД, подпомагащ организация на складовата дейност в железария Автор: Румен Ангелов История на в

1 КаБел ЕООД Документация за софтуерния продукт КаБел ЕООД, подпомагащ организация на складовата дейност в железария Автор: Румен Ангелов История на в 1 КаБел ЕООД Документация за софтуерния продукт КаБел ЕООД, подпомагащ организация на складовата дейност в железария Автор: Румен Ангелов История на версиите 1.10 *подредба име, размер в наличност екран

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ПРОГРАМИРАНЕ И АЛГОРИТМИЧНИ ЕЗИЦИ ЗА ПРОФЕСИЯ: КОД 482010 ИКОНОМИСТ - ИНФОРМАТИК СПЕЦИАЛНОСТ:

Подробно

Paint.net

Paint.net Paint.net Урок 1 запознаване с различни разширения и слоеве Какво е разширение на един файл? Както знаете, всеки един файл си има име и разширение. Как изгелжда това: Име Разширение Името е уникално за

Подробно

Проф

Проф Утвърдил:.. Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: Геолого-Географски Специалност: (код и наименование) Г Г А 0 1 0 1 1 7 Регионално развитие и политика Магистърска програма:

Подробно

Microsoft PowerPoint - P5_InfoSystem_V3.ppt

Microsoft PowerPoint - P5_InfoSystem_V3.ppt Проект Усъвършенстване на координацията и мониторинга при реализацията на концесии, финансиран от Оперативна програма Административен капацитет (ОПАК), приоритетна ос I Добро управление, подприоритет 1.4

Подробно

Мрежов видео рекордер Ръководство за употреба

Мрежов видео рекордер Ръководство за употреба Мрежов видео рекордер Ръководство за употреба Съдържание Работа с USB мишка... 3 Главно меню... 4 Преглед на живо... 5 Цифрово машабиране... 5 PTZ Управление... 6 Извикване на Предварителна настройка (Presets)

Подробно

Title of Presentation

Title of Presentation INDESIGN УРОК 1 ЗАПОЗНАВАНЕ С ПРОГРАМАТА Изготвил: инж. Дарина Атанасова, ркк при ІV ЕГ Начален екран. Нов документ. Първоначални настройки на документ. Промяна на мерните единици. Промяна на настройките

Подробно

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5 План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия... 2 2. BOSC... 3 3. Реализация на BOSC... 3 4. Забележки... 5 1. Визия Българският облак за отворена наука (BOSC)

Подробно

Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7

Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7 Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7 Съдържание 1 Обща информация... 2 2 Описание на услугата... 2 2.1 Предлагани пакети... 2 2.1.1 Business... 4 2.1.2 Business

Подробно

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1 ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ за предоставяне на достъп до специализирана уеб-базирана електронна платформа, позволяваща провеждане на Национално онлайн външно оценяване на дигиталните компетентности на учениците

Подробно

Lesson plan – Example of good practice – Sheet of information

Lesson plan – Example of good practice – Sheet of information План на урока Черни щъркели Работен лист Въведение Барч малък град с десет хиляди жители е разположен на граничната река Драва на унгарско-хърватската граница. Драва е разположена зад Желязната завеса,

Подробно

ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА MS WINDOWS 10 Според някои в операционната система Windows 10 Microsoft събират найдобрите черти от версии 7 и 8. Тя е доста по-

ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА MS WINDOWS 10 Според някои в операционната система Windows 10 Microsoft събират найдобрите черти от версии 7 и 8. Тя е доста по- ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА MS WINDOWS 10 Според някои в операционната система Windows 10 Microsoft събират найдобрите черти от версии 7 и 8. Тя е доста по-гъвкава от всичко, което Microsoft са правили досега.

Подробно

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Европейки фонд за регионално развитие Инвестираме във вашето бъдеще ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА Развитие на конкурентоспособността на българск

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Европейки фонд за регионално развитие Инвестираме във вашето бъдеще ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА Развитие на конкурентоспособността на българск BG161PO003-1.1.06-0022-C0001 Ръководство за работа със системата Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма на българската икономика 2007-2013, съфинансирана от Европейския

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА 1. У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за задължителна професионална подготовка УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД 09-835/20.06.2005 г. 1. Учебен предмет: ПРИЛОЖНИ ПРОГРАМНИ ПРОДУКТИ

Подробно

Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Т

Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Т Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Тема 1. Информация 1 1 Видове информация Познава начините

Подробно

ТЕХНОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ТЕХНОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ БЪЛГАРСКИ ВИРТУАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА VI-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОННО ОБУЧЕНИЕ

Подробно

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регистрация. ВЪВЕДЕНИЕ LearningApps.org е Web сайт, подкрепящ

Подробно

Microsoft Word - MEIT_Burova-BD.doc

Microsoft Word - MEIT_Burova-BD.doc Утвърдил:.. Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: Физически... Специалност: (код и наименование)... Магистърска програма: Микроелектроника и информационни технологии Дисциплина:

Подробно

Допълнения в периода Версия Модул Документи Към Права на достъп до екземпляри документи е добавено право Изтриване на док

Допълнения в периода Версия Модул Документи Към Права на достъп до екземпляри документи е добавено право Изтриване на док Допълнения в периода 25.04.2019 28.05.2019 Версия 4.42.0 Модул Документи Към Права на достъп до екземпляри документи е добавено право Изтриване на документ. Новото право е с по-нисък приоритет от правото

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Професионално обучение за електротехници в областта на интелигентното измерване и автоматизация на дома SMARTEL Цели на проекта Приемането на мерки за енергийна ефективност насочва индустрията на сградни

Подробно

ЕДИС СОФТУЕР ЕООД Пловдив, тел , ЕДИС-АСО ИЗТЕГЛЯНЕ И ИНСТАЛИРАНЕ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТ

ЕДИС СОФТУЕР ЕООД Пловдив, тел , ЕДИС-АСО ИЗТЕГЛЯНЕ И ИНСТАЛИРАНЕ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТ ЕДИС СОФТУЕР ЕООД Пловдив, тел. 0888-640825, 0877-660667 office@edis-bg.com, https://www.edis-bg.com ЕДИС-АСО ИЗТЕГЛЯНЕ И ИНСТАЛИРАНЕ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТА \ Пловдив, юни 2019 г. - 1 - 1. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЕКУЩАТА

Подробно

ИНСТАЛИРАНЕ НА ЕДИС-АСО ИНСТАЛИРАНЕ И НАСТРОЙКА Инсталиране на актуализацията в инсталация с ЕДИС-АСО 5.7x и 6.1/6.2 Копирайте изтегленат

ИНСТАЛИРАНЕ НА ЕДИС-АСО ИНСТАЛИРАНЕ И НАСТРОЙКА Инсталиране на актуализацията в инсталация с ЕДИС-АСО 5.7x и 6.1/6.2 Копирайте изтегленат ИНСТАЛИРАНЕ НА ЕДИС-АСО 6.6 1. ИНСТАЛИРАНЕ И НАСТРОЙКА. 1.1. Инсталиране на актуализацията в инсталация с ЕДИС-АСО 5.7x и 6.1/6.2 Копирайте изтеглената актуализация (файл aso6600.exe) в папката, където

Подробно

ECDL_ICDL Spreadsheets.doc

ECDL_ICDL Spreadsheets.doc ECDL / ICDL Електронни таблици Учебна програма Цел Този документ съдържа подробна информация относно учебната програма за модул ECDL / ICDL Електронни таблици. Учебната програма очертава знанията и уменията,

Подробно

Споделяне на анонимни данни с Lenovo Съдържание Споделяне на анонимни данни с Lenovo... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion Lenovo Customer Engag

Споделяне на анонимни данни с Lenovo Съдържание Споделяне на анонимни данни с Lenovo... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion Lenovo Customer Engag Споделяне на анонимни данни с Lenovo Съдържание Споделяне на анонимни данни с Lenovo... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement (само

Подробно

<4D F736F F D20D0E0E7FFF1EDE5EDE8E520EFEE20F7EB2E EEF220C7CECF20F120C8E7F52EB EEF E31312E3138E3>

<4D F736F F D20D0E0E7FFF1EDE5EDE8E520EFEE20F7EB2E EEF220C7CECF20F120C8E7F52EB EEF E31312E3138E3> Изх. К 8075#1/ 05.11.2018г. До: Лицата, заинтересовани от Обществена поръчка с предмет: Разработване на софтуер за киоск терминали, уеб портал и мобилно приложение по проект,,easyguide interactive mobile

Подробно

Графика и Презентации - Геометрично Моделиране

Графика и Презентации - Геометрично Моделиране Компютърна Графика и ГПИ Геометрично Моделиране. Представящи схеми. Свойства. Математическо пространство. Геометрични преобразования и задачи. доц. д-р А. Пенев Геометрично Моделиране КГиГПИ - Геометрично

Подробно

1. Въведение Нрапософт-Пътен лист е програма за генериране на пътни листа и управление на фактури за горива. Нрапософт-Пътен лист е уеб базирано прило

1. Въведение Нрапософт-Пътен лист е програма за генериране на пътни листа и управление на фактури за горива. Нрапософт-Пътен лист е уеб базирано прило 1. Въведение Нрапософт-Пътен лист е програма за генериране на пътни листа и управление на фактури за горива. Нрапософт-Пътен лист е уеб базирано приложение създадено с една от най-новите и бързо развиваща

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 49, серия 3.2 Един подход за обработка и конвертиране на векторни изображения в WEB-базираните сис

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 49, серия 3.2 Един подход за обработка и конвертиране на векторни изображения в WEB-базираните сис Един подход за обработка и конвертиране на векторни изображения в WEB-базираните системи Цветан Христов Христов An Approach for Vector Graphics Manipulation and Conversion in the WEB-Based Systems: In

Подробно

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Интегрирана библиотечно-информационна система e-lib & i-lib Prima Обзор. Конфигурация. Администриране Интегрирана библиотечно-информационна система e-lib & i-lib Prima. Обзор Съвременен софтуерен продукт

Подробно

Графика и Презентации - Стандартизация на графичният Вход/Изход

Графика и Презентации - Стандартизация на графичният Вход/Изход Компютърна Графика и ГПИ Технически средства. Стандартизация на графичния вход/изход. Графични фаи лови формати доц. д-р А. Пенев Технически Средства 2/44 Технически Средства В компютърната графика с термина

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобиване на образователната и научна степен доктор, в област

Подробно

Допълнения в периода Версия Модул УПТО Във връзка с промените в Наредба Н-18 е разработен специализиран модул за Управлен

Допълнения в периода Версия Модул УПТО Във връзка с промените в Наредба Н-18 е разработен специализиран модул за Управлен Допълнения в периода 29.05.2019 15.07.2019 Версия 4.43.0 Модул УПТО Във връзка с промените в Наредба Н-18 е разработен специализиран модул за Управление на Продажбите в Търговски Обекти (УПТО) към СКИПТЪР(i).

Подробно

Microsoft Word - ICA user-manual.doc

Microsoft Word - ICA user-manual.doc Софтуер за интеркритериален анализ Потребителска документация Версия ICA-32-20150206, 6 февруари 2015 Разработил софтуерното приложение: Деян, deyanmegara@gmail.com Разработил потребителската документация:

Подробно

Photoshop Урок 6 Изготвил: инж. Дарина Атанасова, РНИКТ при ІV ЕГ

Photoshop Урок 6 Изготвил: инж. Дарина Атанасова, РНИКТ при ІV ЕГ Photoshop Урок 6 Изготвил: инж. Дарина Атанасова, РНИКТ при ІV ЕГ Слоеве. Показване и скриване на панела. Увеличаване и намаляване на иконите. Преименуване на слой. Избор. Създаване. Показване и скриване

Подробно

Инструкция за работа с Декларации 1 и 6 Инструкция за изготвяне на Декларация образец 1 и Декларация образец 6 в ПП Омекс 2000, съгласно изискванията

Инструкция за работа с Декларации 1 и 6 Инструкция за изготвяне на Декларация образец 1 и Декларация образец 6 в ПП Омекс 2000, съгласно изискванията Инструкция за работа с Декларации 1 и 6 Инструкция за изготвяне на Декларация образец 1 и Декларация образец 6 в ПП Омекс 2000, съгласно изискванията на НАП от 01.01.2014 г. за едновременно подаване на

Подробно

Страница 1 Инструкции за експлоатация A. Списък на драйвери, които може да намерите на диска за вашият GPS тракер: Драйверите, които ще трябва да качи

Страница 1 Инструкции за експлоатация A. Списък на драйвери, които може да намерите на диска за вашият GPS тракер: Драйверите, които ще трябва да качи Страница 1 Инструкции за експлоатация A. Списък на драйвери, които може да намерите на диска за вашият GPS тракер: Драйверите, които ще трябва да качите на вашия компютър общо са групирани в 6 файла: DRemover98_2K.exe

Подробно

Вид З, И, Ф семестър Всичко Лекции Семинарни занятия практически упр. / хоспитиране Седмична заетост Форма на оценяване* - и, то, ки, прод код на спец

Вид З, И, Ф семестър Всичко Лекции Семинарни занятия практически упр. / хоспитиране Седмична заетост Форма на оценяване* - и, то, ки, прод код на спец Вид З,, Ф семестър Всичко Лекции Семинарни занятия практически упр. / хоспитиране Седмична заетост Форма на оценяване* - и, то, ки, прод код на спец. Специалност "Геопространствени системи и технологии"

Подробно

SoftwareDoc.docx

SoftwareDoc.docx Описание на програмата SwitchManager СЪДЪРЖАНИЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ... 2 ИНСТАЛИРАНЕ И АКТИВИРАНЕ НА ПРОГРАМНИЯ МОДУЛ... 2 СТАРТИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА... 3 РЕЖИМИ НА РАБОТА НА УСТРОЙСТВОТО... 6 WI-FI НАСТРОЙКИ...

Подробно

Въведение в информационните технологии и компютърните системи

Въведение в информационните технологии и компютърните системи Въведение в информационните технологии и компютърните системи ПЛАН НА УРОКА 1. ИНФОРМАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ Информация Технология Информационни технологии 2. ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЮТЪРНАТА

Подробно

НАРЕДБА 4 от 31 май 2019 г. за специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти Раздел I Общи положения Чл. 1. С

НАРЕДБА 4 от 31 май 2019 г. за специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти Раздел I Общи положения Чл. 1. С НАРЕДБА 4 от 31 май 2019 г. за специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти Раздел I Общи положения Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за: 1. предоставяне,

Подробно

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 6.9.2017 A8-0188/328 328 Приложение I раздел V част Г параграф 2 заглавие 2. Потребителски интерфейс и проектно решение по отношение на функционалността 2. Изисквания за функционалност на потребителския

Подробно

Release notes_V3.0_BG

Release notes_V3.0_BG БЕЛЕЖКИ КЪМ ВЕРСИЯ V3.0 Hilti ON!Track Дата на излизане: 09.06.2018 г. 1 Важни моменти на версията 2 2 Нови функции 3 2.1 От местоположение и количество в потвърждение на доставката 3 2.2 Потвърждение

Подробно

X-Social_Varchev_

X-Social_Varchev_ XSocial ИНСТРУКЦИИ ЗА ПОЛЗВАНЕ www.varchev.com 0700 17 600 info@varchev.com Съдържание: 1. Какво е XSocial? 2. Копиране на сделки 3. Структурата на платформата xsocial 3.1. Списък Провайдъри 3.2. Настроение

Подробно