Microsoft Word - Ultop-Omeprazole_40mg_PRAC_KS18593_clean.doc

Размер: px
Започни от страница:

Download "Microsoft Word - Ultop-Omeprazole_40mg_PRAC_KS18593_clean.doc"

Препис

1 Листовка: информация за потребителя Ултоп 40 mg стомашно-устойчиви капсули, твърди Oмепразол Ultop 40 mg gastro-resistant capsules, hard Omeprazole Прочетете внимателно листовката, преди за започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация. - Запазете листовката. Може да се наложи да я прочетете отново. - Ако имате въпроси, моля, питайте Вашия лекар или фармацевт. - Tози лекарствен продукт е предписан на Вас и Вие не трябва да го давате на други. Той може да им навреди, независимо, че техните симптоми са като вашите. - Ако получите сериозни нежелани реакции, дори и такива, които не са описани в тази листовка, моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт. Какво съдържа тази листовка 1. Какво е Ултоп и за какво се използва 2. Какво трябва да знаете, преди да започнете да приемате Ултоп 3. Как да приемате Ултоп 4. Възможни нежелани реакции 5. Как да съхранявате Ултоп 6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация 1. Какво е Ултоп и за какво се използва Ултоп съдържа активно вещество, наречено омепразол. Той принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа". Те действат, като намаляват количеството киселина, образувано в стомаха Ви. Ултоп се използва за лечение на следните състояния: При възрастни: - Гастроезофагеална рефлуксна болест" (ГЕРБ). Това е състояние, при което киселина от стомаха навлиза в хранопровода ( тръбата", свързваща гърлото със стомаха) и причинява болка, възпаление и парене зад гръдната кост. - Язви в горната част на тънкото черво (язва на дванадесетопръстника) или стомаха (язва на стомаха). - Язви, които се дължат на инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori". Ако имате това състояние, Вашият лекар може да Ви предпише и антибиотици, които да излекуват инфекцията и да позволят на язвата да зарасне. - Язви, чието развитие е причинено от прием на лекарства, наречени НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства). Ако приемате НСПВС, Ултоп може да се използва и за предотвратяване на развитието на язви. - Отделяне на твърде голямо количество киселина в стомаха, дължащо се на увеличение на панкреаса (синдром на Zollinger-Ellison). При деца: Деца на възраст над 1 година и с тегло >/= 10 kg - Гастроезофагеална рефлуксна болест" (ГЕРБ). Това е състояние, при което киселина от стомаха навлиза в хранопровода ( тръбата", свързваща гърлото със стомаха) и причинява болка, възпаление и парене зад гръдната кост. - При деца симптомите на това състояние могат да включват връщане на стомашно съдържимо в устата (регургитация), гадене и забавено наддаване на тегло.

2 Юноши и деца на възраст над 4 години - Язви, които се дължат на инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori. Ако Вашето дете има това състояние, Вашият лекар може да предпише и антибиотици, които да излекуват инфекцията и да позволят на язвата да зарасне. 2. Какво трябва да знаете, преди да приемате Ултоп Не приемайте Ултоп - Ако сте алергични (свръхчувствителни) към омепразол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).. - Ако сте алергични към лекарства, съдържащи други инхибитори на протонната помпа (напр. Пантопразол, ланзопразол, рабепразол, езомепразол). - Ако приемате лекарство, съдържащо нелфинавир (използва се при инфекция с HIV). Ако не сте сигурни в нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Ултоп. Предупреждения и предпазни мерки Ултоп може да прикрие симптомите на други заболявания. Поради това, ако някое от изброените по-долу Ви се е случило, преди да започнете да приемате Ултоп или по време на приема му, веднага се свържете с лекаря си: - Ако загубите много телесно тегло без видима причина или имате затруднено преглъщане. - Ако имате болки в корема или лошо храносмилане. - Ако започнете да повръщате храна или кръв. - Ако изпражненията Ви станат черни (кървави). - Ако развиете тежка или продължителна диария, понеже омепразол е свързан с леко повишаване на честотата на развитие на инфекциозни диарии. - Ако имате сериозни проблеми с черния дроб. - Ако някога сте получавали кожна реакция след лечение с лекарство, подобно на Ултоп, което намалява стомашната киселина. Ако получите обрив по кожата, особено в участъци, изложени на слънце, информирайте Вашия лекар веднага когато Ви бъде възможно, тъй като може да се наложи да спрете лечението с Ултоп. Не забравяйте също да споменете всички други неблагоприятни последствия, като болка в ставите. При дългосрочен прием на Ултоп (над 1 година) вероятно Вашият лекар редовно ще проследява състоянието Ви. Когато се срещате с него, трябва да му съобщавате за всеки нов и необикновен симптом или обстоятелство. Приема на инхибитор на протонната помпа като Ултоп, особено за период от повече от една година, може леко да увеличи риска от фрактури в тазобедрената става, китката или гръбначния стълб. Кажете на Вашия лекар, ако имате остеопороза или ако приемате кортикостероиди (които могат да увеличат риска от остеопороза). Други лекарства и Ултоп Говорете с Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства. Това включва и лекарства, които Вие може да закупите без рецепта. Причината за това е, че Ултоп може да окаже влияние върху действието на някои лекарства, а също така някои лекарства могат да повлияят действието на Ултоп. Не приемайте Ултоп, ако приемате лекарство, съдържащо нелфинавир (използва се за лечение на инфекция с HIV). Уведомете лекаря или фармацевта си, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства:

3 - Кетоконазол, итраконазол, посаконазол или вориконазол (използват се за лечение на гъбични инфекции). - Дигоксин (използва се за лечение на заболявания на сърцето) - Диазепам (използва се за лечение на тревожност, при повишен мускулен тонус или за лечение на епилепсия). - Фенитоин (използва се за лечение на епилепсия). Ако приемате фенитоин, Вашият лекар ще трябва да Ви следи в началото и в края на приема на Ултоп. - Лекарства, които се използват за намаляване на съсирваемостта на кръвта Ви - като варфарин и други блокери на витамин К. Може да се налага Вашият лекар да Ви следи в началото и в края на приема на Ултоп. - Рифампицин (използва се за лечение на туберкулоза) - Атазанавир (използва се за лечение на инфекция с HIV) - Такролимус (използва се при трансплантация на органи) - Жълт кантарион (Hypericum perforatum) (използва се за лечение на лека депресия) - Цилостазол (използва се при лечение на клаудикацио интермитенс) - Саквинавир (използва се за лечение на инфекция с HIV) - Клопидогрел (използва се за намаляване на риска от развитие на кръвни съсиреци - тромби) - Ерлотиниб (използван за лечение на рак) - Метотрексат (химиотерапевтично лекарство, използвано във високи дози за лечение на рак) - ако приемате високи дози метотрексат, Вашият лекар може временно да спре лечението Ви с Ултоп. Ако Вашият лекар Ви е предписал едновременно с Ултоп да приемате и антибиотиците амоксицилин и кларитромицин, използвани за лечение на инфекция с Helicobacter pylori, е много важно да го уведомите, ако приемате каквито и да е други лекарства. Ултоп с храна и напитки Можете да приемате капсулите както след хранене, така и на гладно. Бременност, кърмене и фертилитет Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство. Омепразол се отделя в кърмата, но е малко вероятно да има влияние върху детето, когато е прилаган в терапевтични дози. Ако кърмите, Вашият лекар ще реши дали можете да приемате Ултоп. Шофиране и работа с машини Не се очаква Ултоп да повлияе способността Ви да шофирате или да работите с инструменти или машини. Могат да се развият нежелани реакции като замайване и нарушения на зрението (вижте точка 4). Ако такива се развият, не трябва да шофирате или да работите с машини. Ултоп съдържа захароза Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него, преди да започнете да приемате това лекарство. 3. Как да приемате Ултоп Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, консултирате се с Вашия лекар или фармацевт. Вашият лекар ще Ви каже колко капсули да приемате и колко дълго да ги приемате. Това зависи от състоянието Ви и от възрастта Ви. Обичайните дозировки са дадени по-долу.

4 Възрастни: За лечение на симптоми на ГЕРБ като парене зад гръдната кост и регургитация на стомашни киселини: - Ако Вашият лекар е установил, че хранопроводът Ви е засегнат леко, обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 4-8 седмици. Вашият лекар може да Ви каже да продължите приема в доза 40 mg в продължение на още 8 седмици, ако хранопроводът Ви не е оздравял напълно. - След като хранопроводът оздравее, обичайната дозировка е 10 mg еднократно дневно. - Ако хранопроводът Ви не е увреден, обичайната дозировка е 10 mg еднократно дневно. За лечение на язви в горната част на тънкото черво (язва на дванадесетопръстника): - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 2 седмици. Вашият лекар може да Ви каже да продължите приема в същата доза в продължение на още 2 седмици, ако язвата Ви все още не е оздравяла. - Ако язвата не оздравее напълно, дозировката може да бъде повишена до 40 mg еднократно дневно в продължение на 4 седмици. За лечение на язви в стомаха (стомашна язва): - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 4 седмици. Вашият лекар може да Ви каже да продължите приема в същата доза в продължение на още 4 седмици, ако язвата Ви все още не е оздравяла. - Ако язвата не оздравее напълно, дозировката може да бъде повишена до 40 mg еднократно дневно в продължение на 8 седмици. За предотвратяване на повторно развитие на язви на дванадесетопръстника и стомаха: - Обичайната дозировка е 10 mg и 20 mg еднократно дневно. Вашият лекар може да повиши дозировката до 40 mg еднократно дневно. За лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника, причинени от НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства): - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно в продължение на 4-8 седмици. За предотвратяване на развитието на язви на дванадесетопръстника и стомаха, ако приемате НСПВС: - Обичайната дозировка е 20 mg еднократно дневно. За лечение на язви, причинени от инфекция с Helicobacter pylori и за предотвратяване на повторното им развитие: - Обичайната дозировка е 20 mg два пъти дневно в продължение на една седмица. - Освен това Вашият лекар ще ви предпише прием на два от следните антибиотика: амоксицилин, кларитромицин и метронидазол. При отделяне на твърде голямо количество киселина в стомаха, дължащо се на нарастване на панкреаса (синдром на ZolIinger-EIIison): - Обичайната дозировка е 60 mg дневно. - Вашият лекар ще уточни дозировката Ви в зависимост от Вашите нужди и също така ще прецени колко време трябва да приемате лекарството. Деца: За лечение на симптоми на ГЕРБ като парене зад гръдната кост и регургитация на стомашни киселини: - Ултоп могат да приемат деца на възраст над 1 година и с телесно тегло над 10 kg. Дозировката при деца се определя в зависимост от телесното им тегло, така че Вашият лекар ще прецени каква е правилната доза За лечение на язви, причинени от инфекция с Helicobacter Pylori и предотвратяване от повторна поява:

5 - Деца на възраст над 4 години могат да приемат Ултоп. Дозата при децата се определя възоснова на теглото на детето като лекарят ще определи правилната доза. - Вашият лекар ще предпише два антибиотика амоксицилин и кларитромицин за Вашето дете. Как да приемате това лекарство - Препоръчва се да приемате капсулите сутрин. - Можете да приемате капсулите след хранене или на гладно - Поглъщайте капсулите цели с половин чаша вода. Не дъвчете или разтрошавайте капсулите. Причината за това е, че капсулите съдържат обвити пелети, които пречат на стомашните киселини да разградят лекарството. Важно е целостта на пелетите да не бъде нарушена. Какво да правите, ако Вие или Вашето дете изпитвате затруднения при поглъщането на капсулите - Ако Вие или Вашето дете изпитвате затруднения при поглъщането на капсулите: - Отворете капсулата и директно погълнете съдържимото й с половин чаша вода или изсипете съдържимото на капсулата в малко количество кисело мляко или някакъв кисел плодов сок (напр. от ябълка, портокал или ананас) или ябълково пюре - Винаги разбърквайте разтвора, преди да го изпиете (разтворът няма да е бистър) Изпийте разтвора веднага или в рамките на 30 минути. - За да сте сигурни, че сте изпили цялото количество лекарство, изплакнете добре чашата с половин чаша вода, която изпийте. Твърдите частици съдържат лекарството - не ги дъвчете или мачкайте. Ако сте приели повече от необходимата дозата Ултоп Ако сте приели повече от предписаната Ви доза Улотоп, веднага се свържете с Вашия лекар или фармацевт. Ако сте пропуснали да вземете Ултоп Ако забравите да приемете една доза, приемете я веднага, щом си спомните. Ако обаче наближава време да приемете следващата си доза, пропуснете забравената. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако иамте някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство. попитайте Вашия лекар или фармацевт. 4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ Както всички лекарства, това лекартсво може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако забележите някои от следните редки, но сериозни нежелани реакции, спрете да приематеултоп и незабавно се обърнете към лекар: - Внезапно хриптене, подуване на устните, езика и гърлото или тялото, обрив, загуба на съзнание или трудности при преглъщане (тежка алергична реакция). - Зачервяване на кожата с мехури или лющене. Може да има и образуване на големи мехури и кървене от устните, очите, устата, носа и гениталиите. Това би могло да бъде синдром на Stevens-Johnson или токсична епидермална некролиза. - Пожълтяване на кожата, потъмняване на урината и умора, които могат да бъдат симптоми на проблеми с черния дроб. Други нежелани реакции включват: Чести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 10 души): - Главоболие.

6 - Ефекти върху стомаха или червата: диария, болки в корема, запек, газове (флатуленция). - Повдигане (гадене) или повръщане. Нечести нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на 100 души): - Подуване на стъпалата и глезените. - Нарушен сън (безсъние). - Замайване, изтръпване и чувство като "мравучкане", сънливост. - Усещане за виене на свят (световъртеж). - Промени в кръвните тестове, които проверяват как работи черният дроб. - Кожен обрив, обрив на бучки (копривна треска) и сърбеж по кожата. - Фрактура на тазобедрената кост, китката или гръбнака. - Общо неразположение и липса на енергия. Редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на души): - Кръвни проблеми като намаляване на броя на белите кръвни клетки или тромбоцитите. Това може да доведе до слабост, синини или по-голяма вероятност от развитие на инфекции. - Алергични реакции, понякога много тежки, включително подуване на устните, езика и гърлото, висока температура, хрипове. - Ниски нива на натрий в кръвта. Това може да доведе до слабост, прилошаване (повръщане) и спазми. - Чувство за възбуда, обърканост и депресия. - Промени във вкуса. - Проблеми със зрението като замъглено зрение. - Внезапно усещане за хриптящо или затруднено дишане (бронхоспазъм). - Сухота в устата. - Възпаление на вътрешната страна на устата. - Инфекция, наричана "млечница", която може да повлие на червата и се причинява от гъбички. - Чернодробни проблеми, включително жълтеница, която може да предизвика пожълтяване на кожата, потъмняване на урината и умора. - Косопад (алопеция). - Кожен обрив при излагане на слънчева светлина. - Болка в ставите (артралгия) или болки в мускулите (миалгия). - Тежки проблеми с бъбреците (интерстициален нефрит). - Повишено изпотяване. Много редки нежелани реакции (могат да засегнат до 1 на души): - Промени в кръвната картина, включително агранулоцитоза (липса на бели кръвни клетки). - Агресия. - Виждане, усещане или чуване на неща, които не съществуват (халюцинации). - Тежки чернодробни проблеми, водещи до чернодробна недостатъчност и възпаление на мозъка. - Внезапна поява на тежък обрив или поява на мехури или лющене на кожата. Това може да е свързано с висока температура и болки в ставите (еритема мултиформе, синдром на Stevens-Johnson, токсична епидермална некролиза). - Мускулна слабост. - Уголемяване на гърдите при мъжете. С неизвестна честота (честотата не може да бъде определена от наличните данни): - Ако приемате омепразол повече от три месеца, е възможно, нивата на магнезий в кръвта Ви може да падне. Ниските нива на магнезий може да има като признаци умора, неволеви мускулни контракции, дезориентация, гърчове, световъртеж, повишаване на сърдечната честота. Ако получите някой от тези симптоми, моля уведомете незабавно

7 Вашия лекар. Ниските нива на магнезий може да доведат и до намаляване на нивата на калий или калций в кръвта. Вашият лекар може да реши да изпълнява редовни кръвни изследвания, за да следят нивата на магнезий. - Възпаление на червата (водещо до диария). - Обрив, евентуално с болка в ставите. В много редки случаи Ултоп може да засегне белите кръвни клетки, което води до имунна недостатъчност. Ако имате инфекция със симптоми като повишена температура със силно отслабено общо състояние или треска със симптоми на локална инфекция като болки във врата, гърлото или устата или затруднения при уриниране, трябва да се консултирате с Вашия лекар колкото е възможно по-скоро, така че липсата на бели кръвни клетки (агранулоцитоза) да се изключи чрез кръвен тест. Важно е да се даде информация за лекарствата, които приемате в момента. Не се притеснявайте от този списък с възможни нежелани реакции. Може да не развиете нито една от тях. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт. Съобщаване на подозирани нежелани реакции Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск за лекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. Дамян Груев София Teл.: уебсайт: 5. Как да съхранявате Ултоп Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Да се съхранява под 25 С. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага. Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда. 6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Ултоп - Активното вещество е омепразол (omeprazole). Всяка стомашно-устойчива капсула, твърда съдържа 40 mg омепразол (omeprazole). - Другите съставки са захароза, царевично нишесте, магнезиев карбонат, тежък, хидроксипропил целулоза, натриев лаурилсулфат, метакрилова киселина - етил акрилат кополимер (1:1) дисперсия 30 на сто, талк, макрогол 6000 и титанов диоксид (Е171) в ядрото на капсулата и титанов диоксид (171), червен железен оксид (E172) и желатин в капсулата.

8 Как изглежда Ултоп и какво съдържа опаковката Ултоп 40 mg стомашно-устойчиви капсули, твърди: тялото на капсулата е кафяво-розово с бледо розово капаче. Капсулите съдържат бели до бледо жълти или бледо розови пелети. Пластмасов контейнер, пластмасова запушалка със сушител: 14 и 28 стомашно-устойчиви капсули, твърди от 40 mg Не всички видовe опаковки могат да бъдат пуснати в продажба Притежател на разрешението за употреба и производител KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения Дата на последно преразглеждане на листовката Декември 2015

Microsoft Word - Clean_Ultop10_PIL Corrected by BDA on doc

Microsoft Word - Clean_Ultop10_PIL Corrected by BDA on doc ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ УЛТОП 10 mg стомашно-устойчиви капсули, твърди Oмепразол ULTOP 10 mg gastro-resistant capsules, hard Omeprazole Прочетете внимателно листовката, преди за започнете да

Подробно

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА Листовка: информация за потребителя ФЕНИСТИЛ 0,1% Гел Диметинденов малеат FENISTIL 0.1% Gel Dimethindene maleate Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй

Подробно

Microsoft Word - Pantoprazol_Krka_caps_1584_IB_032_PRAC_fundic gland polyps_clean_app

Microsoft Word - Pantoprazol_Krka_caps_1584_IB_032_PRAC_fundic gland polyps_clean_app Листовка: информация за пациента Пантопразол Кrka 40 mg стомашно-устойчиви таблетки Пантопразол Pantoprazol Кrka 40 mg gastro-resistant tablets Pantoprazole Прочетете внимателно тази листовка, преди да

Подробно

Pravastatin

Pravastatin Б. ЛИСТОВКА 1 Листовка: информация за потребителя Пантопразол - Чайкафарма 40 mg прах за инжекционен/инфузионен разтвор Pantoprazole - Tchaikapharma 40 mg powder for solution for injection/infusion (Пантопразол/

Подробно

Информация за пациента

Информация за пациента Б. ЛИСТОВКА Листовка: информация за пациента НОРДИПИН 10 mg таблетки NORDIPIN 10 mg tablets (Амлодипин/Amlodipine) Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй

Подробно

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ OMEPRAZID 20 mg gastro-resistant capsules, hard ОМЕПРАЗИД 20 mg твърди стомашно-устойчиви капсули omeprazole (омепразол) Прочетете внимателно цялата листовка, тъй като

Подробно

Microsoft Word - PIL-Allersan-renewal.doc

Microsoft Word - PIL-Allersan-renewal.doc ПРИЛОЖЕНИЕ 2 ЛИСТОВКА 1 ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ АЛЕРЗАН 10 mg филмирани таблетки/allersan 10 mg film-coated tablets (Цетиризинов дихидрохлорид/ Сetirizine dihydrochloride) Прочетете внимателно

Подробно

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ FUNGOFIN 250 mg tablets ФУНГОФИН 250 mg таблетки тербинафин (terbinafine) Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство. - Запазете

Подробно

Microsoft Word - Ropinirole_PIL.doc

Microsoft Word - Ropinirole_PIL.doc ЛИСТОВКА:ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ РОПИНИРОЛ-ЧАЙКАФАРМА 0,5 mg филмирани таблетки РОПИНИРОЛ-ЧАЙКАФАРМА 1 mg филмирани таблетки РОПИНИРОЛ-ЧАЙКАФАРМА 2 mg филмирани таблетки ROPINIROLE -TCHAIKAPHARMA 0,5

Подробно

Microsoft Word - Lortanda_letrozol_5207_IB_004_harmonization_clean

Microsoft Word - Lortanda_letrozol_5207_IB_004_harmonization_clean Листовка: Информация за пациента Лортанда 2,5 mg филмирани таблетки Летрозол Lortanda 2.5 mg film-coated tablets Letrozole Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство,

Подробно

Microsoft Word - Galsya_ clean_August_2014_008.doc

Microsoft Word - Galsya_ clean_August_2014_008.doc Листовка: информация за пациента Галсия SR 8 mg капсули с удължено освобождаване, твърди Галсия SR 16 mg капсули с удължено освобождаване, твърди Галсия SR 24 mg капсули с удължено освобождаване, твърди

Подробно

ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА

ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА ГЛИПЕР 1 mg таблетки/ GLIPER 1 mg tablets ГЛИПЕР 2 mg таблетки/ GLIPER 2 mg tablets ГЛИПЕР 3 mg таблетки/ GLIPER 3 mg tablets ГЛИПЕР 4 mg таблетки/ GLIPER 4 mg tablets (Глимепирид/Glimepiride)

Подробно

Microsoft Word - Septolete Apple PIL.doc

Microsoft Word - Septolete Apple PIL.doc Листовка за пациента Прочетете всичко от тази листовка внимателно, защото тя съдържа важна за вас информация. Този лекарствен продукт се продава без лекарско предписание. Независимо от това, Вие трябва

Подробно

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ Листовка: информация за пациента Апири 100 mg стомашно-устойчиви таблетки Apiri 100 mg gastro-resistant tablets (Ацетилсалицилова киселина/аcetylsalicylic acid) Прочетете внимателно цялата листовка, преди

Подробно

:;,..._--~- Листовка: информация за п требителя.у Проставазив 20 микрограма прах за ИЗПЪЛНIПЕЛШ\ АГЕНЦИЯ ПО ЛЕК.r'\РСТВАТА ~~8~~а~-~П~р~и~~о~ж=е~н~ие~

:;,..._--~- Листовка: информация за п требителя.у Проставазив 20 микрограма прах за ИЗПЪЛНIПЕЛШ\ АГЕНЦИЯ ПО ЛЕК.r'\РСТВАТА ~~8~~а~-~П~р~и~~о~ж=е~н~ие~ :;,..._--~- Листовка: информация за п требителя.у Проставазив 20 микрограма прах за ИЗПЪЛНIПЕЛШ\ АГЕНЦИЯ ПО ЛЕК.r'\РСТВАТА ~~8~~а~-~П~р~и~~о~ж=е~н~ие~2~------------------~ Към Рег. N9... В..P..f.... tf!..y.y.':.t?.....

Подробно

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ Листовка: информация за пациента ИМОДИУМ 2 mg твърди капсули IMODIUM 2 mg capsules, hard Лоперамидов хидрохлорид (loperamide hydrochloride) Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате

Подробно

Version 1

Version 1 ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ 75 mg film-coated tablets Клопидогрел GSK 75 mg филмирани таблетки клопидогрел (clopidogrel) Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това

Подробно

PIL Olopatadine

PIL Olopatadine ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА ОлоВижън 1 mg/ml капки за очи, разтвор Олопатадин OloVision 1 mg/ml eye drops, solution Olopatadine Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате

Подробно

ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА

ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ Спиронолактон-Чайкафарма 25 mg филмирани таблетки Спиронолактон-Чайкафарма 50 mg филмирани таблетки Спиронолактон-Чайкафарма 100 mg филмирани таблетки Spironolacton-Tchaikapharma

Подробно

Microsoft Word - Meglimid_KS14494_PIL_clean.doc

Microsoft Word - Meglimid_KS14494_PIL_clean.doc Листовка: информация за потребителя Меглимид 1 mg таблетки Меглимид 2 mg таблетки Меглимид 3 mg таблетки Меглимид 4 mg таблетки глимепирид Меglimid 1 mg tablets Меglimid 2 mg tablets Меglimid 3 mg tablets

Подробно

Microsoft Word - clean_montelukast_chewable_tablets_PIL.docx

Microsoft Word - clean_montelukast_chewable_tablets_PIL.docx Листовка: информация за потребителя Монкаста 4 mg таблетки за дъвчене Монтелукаст За деца от 2 до 5 години Monkasta 4 mg chewable tablets Montelukast For children from 2 to 5 years Монкаста 5 mg таблетки

Подробно

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ Fosanate 70 mg film-coated tablets Фосанат 70 mg филмирани таблетки Alendronic acid (Алендронова киселина) Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да

Подробно

Microsoft Word - Candesartan_HCTZ_2606_art_31_clean.doc

Microsoft Word - Candesartan_HCTZ_2606_art_31_clean.doc Листовка: информация за потребителя Карбикомби 8 mg/12,5 mg таблетки Карбикомби 16 mg/12,5 mg таблетки Карбикомби 32 mg/12,5 mg таблетки Карбикомби 32 mg/25 mg таблетки Кандесартан цилексетил/ хидрохлоротиазид

Подробно

Листовка: информация за пациента ПлакЕкс 75 mg филмирани таблетки PlaquEx 75 mg film-coated tablets (клопидогрел / clopidogrel) Прочетете внимателно ц

Листовка: информация за пациента ПлакЕкс 75 mg филмирани таблетки PlaquEx 75 mg film-coated tablets (клопидогрел / clopidogrel) Прочетете внимателно ц Листовка: информация за пациента ПлакЕкс 75 mg филмирани таблетки PlaquEx 75 mg film-coated tablets (клопидогрел / clopidogrel) Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това

Подробно

Microsoft Word - Clean_Kamiren_BDA_Bg.doc

Microsoft Word - Clean_Kamiren_BDA_Bg.doc ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ Камирен 1 mg таблетки Камирен 2 mg таблетки Камирен 4 mg таблетки Доксазосин Kamiren 1 mg tablets Kamiren 2 mg tablets Kamiren 4 mg tablets Doxazosin Прочетете внимателно

Подробно

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ПлакЕкс 75 mg филмирани таблетки PlaquEx 75 mg film-coated tablets (Клопидогрел / Clopidogrel ) Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това

Подробно

Microsoft Word - Meaxin-Imatinib_0414_IB_007_PRAC_safety_clean_app

Microsoft Word - Meaxin-Imatinib_0414_IB_007_PRAC_safety_clean_app Листовка: информация за пациента Меаксин 100 mg филмирани таблетки Меаксин 400 mg филмирани таблетки Иматиниб 100 mg film-coated tablets 400 mg film-coated tablets Imatinib Прочетете внимателно цялата

Подробно

Trulicity, INN-dulaglutide

Trulicity, INN-dulaglutide Листовка: информация за потребителя Trulicity 0,75 mg инжекционен разтвор в предварително напълнена писалка Trulicity 1,5 mg инжекционен разтвор в предварително напълнена писалка дулаглутид (dulaglutide)

Подробно

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЛИСТОВКА 1 ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ KANDIZOL 150 mg capsules, hard КАНДИЗОЛ 150 mg твърди капсули флуконазол (fluconazole) Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате

Подробно

Hqrdtemplatetrackchangesbg

Hqrdtemplatetrackchangesbg Б. ЛИСТОВКА 1 Листовка: информация за пациента Олсарт 40 mg филмирани таблетки Olsart 40 mg film-coated tablets (Олмесартан медоксомил/ Olmesartan medoxomil) Прочетете внимателно цялата листовка, преди

Подробно

Wortlaut der für die Packungsbeilage vorgesehenen Angaben

Wortlaut der für die Packungsbeilage vorgesehenen Angaben Листовка: информация за потребителя Капсамол Долор 0,05 % крем Capsamol Dolor 0,05 % cream За външна употреба при възрастни и деца над 12 години Люти пиперки, гъст стандартизиран екстракт (4-7:1), съответстващ

Подробно

Aclexa_100_200_PIL.pdf

Aclexa_100_200_PIL.pdf Листовка: Информация за потребителя Аклекса 100 mg твърди капсули Аклекса 200 mg твърди капсули Целекоксиб Aclexa 100 mg capsules, hard Aclexa 200 mg capsules, hard Celecoxib Прочетете внимателно цялата

Подробно

Microsoft Word - Yasnal ODT_donepezil_175_renewal_clean_app

Microsoft Word - Yasnal ODT_donepezil_175_renewal_clean_app Листовка: информация за пациента Яснал Q-Tab 5 mg таблетки, диспергиращи се в устата Яснал Q-Tab 10 mg таблетки, диспергиращи се в устата Донепезилов хидрохлорид Yasnal Q-Tab 5 mg orodispersible tablets

Подробно

Microsoft Word - clean_montelukast_tablets_PIL.docx

Microsoft Word - clean_montelukast_tablets_PIL.docx Листовка: информация за потребителя Монкаста 10 mg филмирани таблетки Монтелукаст За възрастни и юноши над 15 годишна възраст Monkasta 10 mg film-coated tablets Montelukast For adults and adolescents from

Подробно

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg ПРИЛОЖЕНИЕ III ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА И ЛИСТОВКАТА ЗА ПАЦИЕНТА 1 ИЗМЕНЕНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В СЪОТВЕТНИТЕ ТОЧКИ НА КРАТКИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОДУКТИТЕ НА МОКСИФЛОКСАЦИН-

Подробно

Б

Б Б. ЛИСТОВКА ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЛЕТРОФЕМИН 2,5 mg филмирани таблетки LETROFEMIN 2,5 mg film-coated tablets (Летрозол / Letrozole) Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете

Подробно

Microsoft Word - Mirzaten_06976_IB_B.I.3a.doc

Microsoft Word - Mirzaten_06976_IB_B.I.3a.doc ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ Мирзатен 30 mg филмирани таблетки Мирзатен 45 mg филмирани таблетки Миртазапин Мirzaten 30 mg film-coated tablets Мirzaten 45 mg film-coated tablets Mirtazapine Прочетете

Подробно

Microsoft Word - PIL- Carvecare.doc

Microsoft Word - PIL- Carvecare.doc ЛИСТОВКА 1 ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА Карвекер 6,25 mg таблетки / Carvecare 6,25 mg tablets Карвекер 25 mg таблетки / Carvecare 25 mg tablets Карведилол/Carvedilol Прочетете внимателно цялата листовка

Подробно