ПOДХОД ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СИЛНОМОДИФИЦИРАНИ ВОДНИ ТЕЛА (СМВТ) и ИЗКУСТВЕНИ ВОДНИ ТЕЛА (ИВТ) 1 с т р.

Размер: px
Започни от страница:

Download "ПOДХОД ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СИЛНОМОДИФИЦИРАНИ ВОДНИ ТЕЛА (СМВТ) и ИЗКУСТВЕНИ ВОДНИ ТЕЛА (ИВТ) 1 с т р."

Препис

1 ПOДХОД ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СИЛНОМОДИФИЦИРАНИ ВОДНИ ТЕЛА (СМВТ) и ИЗКУСТВЕНИ ВОДНИ ТЕЛА (ИВТ) 1 с т р.

2 Фигура 1: Стъпки в процеса по идентификация и обозначава на СМВО и ИВО съгласно Ръководство 4 Стъпка 1: Идентификация на водни тела [чл.2(10)) (повтнарящ се процес). Стъпка 2: Водния обект изкуствен ли е? [чл.2(8)] Стъпка 3: Внимателна проверка: има ли някакви промени в хидроморфологията? Стъпка 4: Описание на значимите промени в хидроморфологията. (приложение ІІ 1(4) Стъпка 5: Вероятно ли е водния обект постиг добро екологично състояние поради промени в хидроморфологията? (приложение ІІ 1(5)) Стъпка 6: Водния обект съществено ли е измен по своя характер, поради физически измения от човешка дейност? [Чл.2(9)]. Условно идентификация като СМВО [чл.5(1) и приложение ІІ 1(1)(i)] Съответни екологични цели: ДЕС (чл.4(1) или по-малко строги (чл.4(5)). Стъпка 7: Тест за обозначава 4(3)(а) : Идентификация на възстановителните мерки, обходими за постигато на ДЕС. Имат ли тези мерки значимо отрицателно въздействие върху по-широка околна сре или специфични употреби [чл.4(3)(а)]. Стъпка 8 Тест за обозначава 4(3)(б) : Могат ли полезните цели, които се осъществяват с модификациите на СМВО бът постигнати по други начини, които са значително по-добри от екологична гледна точка, технически изпълними и са високо разходни? {чл.4(3)(б)} Стъпка 9: Обозначава като СМВО [чл.4(3)] Тест за обозначава 4(3)(б) : Могат ли полезните цели, които се осъществяват с ИВО бът постигнати по други начини, които са значително по-добри от екологична гледна точка, технически осъществими и са високо разходни? {чл.4(3)(б)} Обозначава като ИВО [чл.4(3)] Стъпка 10: Съзва на максимален екологичен потенциал. Сравние с найблизкия сравним повърхностен воден обект [Приложение V 1(2)(5], имайки предвид всички смекчаващи мерки, които нямат значимо отрицателно въздействие върху определените употреби или по-широка околна сре. Стъпка 11: Съзва на ДЕП. Само леки промени в биологичните елементи установени при МЕП., иначе трява бът предприети мерки, за се гарантира постигато на ДЕП. [чл(4(1)(а)(iii) и приложение V 1(2)(5)]. Проект на актуализиран план за управление на речния басейн до 2016 г. 2 с т р.

3 СМВТ се идентифицират и определят въз основа на стъпките показани на Фиг. 1, съгласно Ръководство 4 към Общата стратегия за прилага на РДВ и въз основа на наличната информация в Басейновите дирекции (БД). Стъпка 1: Определят се водните тела (ВТ) по описаните критерии в Подхо за определя/актуализация на границите на повърхностни водни тела. Стъпка 2: Определя се ли водният обект е създен от човешка дейност, като се взема предвид информацията в документ Разграничава на СМВТ и ИВТ. Стъпка 3: Проверка ли има измение на хидроморфологията във всяко ВТ. Оценката се извършва на база наличната в БД информация, картен материал, ортофото снимки, други дистанционни методи и се основава на информация от анализа за антропогенното въздействие. (Съгласно Ръководство 3). Стъпка 4: Описанието на значимите промени в хидроморфологията на ВТ включва: основни специфични употреби (движещи сили), в резултат на които се оказва натиск от човешка дейност върху ВТ; значителния антропоген натиск конкретните дейности(водовзема, изграж на корекции и др.); влиянието/въздействието на този натиск върху хидроморфологията (съгласно Ръководство 3); Стъпка 5: На база информацията, събрана при стъпка 4 и оценката на екологичното състояние на ВТ, се извършва оценка на вероятността от постигато на добро екологично състояние (ДЕС). След това се оценява ли причините за постига на ДЕС са хидроморфологични промени или друг натиск (съгласно Ръководство 3). В зависимост от БЕК, по който тялото е определено, че може постиг ДЕС, се извършва анализ ли това е породено от хидроморфологични измения, като се взима предвид и информацията за въздействието от другите видове натиск. В случаите когато може се постиг ДЕС, се определя СМВТ. Стъпка 6: Избор на ози ВТ/съставни участъци, които са съществено измени по своя характер в резултат от промените в хидроморфологията, съгласно критериите, посочени в Таблица 1. Съставните участъци преставляват речни течения, разделени на база на следните фактори: речен тип, геология, форма на речната долина, наклон, водно течение, използва на земите и транспорт на седименти. При покрива на дори един от критериите от таблица 1, ВТ предварително се обозначават като силномодифицирани. 3 с т р.

4 Табл.1. Критерии за предварително идентифицира на силномодифицираните водни тела ** N Хидроморфологична дейност Ефект Индикатор СМВТ 1 Корекции на реки хидрологичен режим; морфологични измения; прекъсва на връзката с крайречните екосистеми/ влажни зони; Дължина на коригирания участък към дължината на разглежния участък >70 % 2 Язовири, изградени на реки 3 Миграционни бариери 4 Водовзема (прилага се един от двата критерия) регулира на оттока; прекъсва на речното течение; въздействия върху екосистемите; хидрологичен режим; пренос на седименти; въздействия върху екосистемите и биотата; въздействие върху оттока; въздействие върху речната екосистема; 1. Промяна на формата на реката и превръщато и в езеро / Наличие на завирени участъци; 2. Наличие на участъци с измен /намален отток спрямо естествения ; Брой преодолими бариери с височина на съоръжението над 30 см за равнини реки и 70 см за планиски реки без функциониращ рибен проход в разглежния участък Отто и заустеното водно количество (разликата между двете) към средния многогодишен отток с обезпеченост 95 % Отток в речното корито след водовземато към средния многогодишен отток с обезпеченост 95% * Във всички случаи, когато язовира е обособен като ВТ >1 бр. > 30% 50 % 4 с т р.

5 5 Регулира на оттока чрез изградени хидротехнически съоръжения 6 Дейности по укрепва на бреговете 7 Пристанищна инфраструктура промяна в стабилността на речните легла и екосистеми; промяна в прекъснатост та на реката; въздействие върху структурата на субстрата; речен профил; биота; въздействие върху екосистемите; промяна на стабилността на речното легло/ морското дъно; пренос на седименти; 8 Драгажни дейности пренос на седименти; въздействие върху екосистемите Дължина на осушения участък към дължината на разглежния участък Дължина на завирен участък към дължината на разглежния участък Дължина на укрепитените дейности към дължината на разглежния участък Дължина на затрупва/запечатван е на бреговата ивица от пристанищни съоръжения към дължината на разглежния участък Широчина на плавателния канал (т.е. там където е удълбочено дъното) към широчината на разглежния участък Засегнатата площ на дъното към общата площ на разглежния участък; > 30% >30% >50% > 50 % >50% > 2/3 от площта * Забележка: Необходимо е за се изпълни изисквато на 125 от Закона за водите До извато на методиката по чл. 135, т. 1 минимално допустимият отток в реките се определя на 10 на сто от средномногогодишното водно количество, но помалко от минималното средномесечно водно количество с обезпеченост 95 на сто към точката на всяко съоръжение за регулира на оттока или за водовзема. **Забележка: Посочените критерии се прилагат за много големи реки (река Дунав). 5 с т р.

6 За прилага на по-горе описаните стъпки е обходимо се събере информация от разрешителни и контролна дейност за параметрите на изградените съоръжения, корекции, баластриери и други, посочени по-долу. Водовзема: Максимално разрешено водно количество l/s или m 3 /s; Екологичен минимален отток по разрешително l/s или m 3 /s - минималното средномесечно водно количество с обезпеченост 95 на сто към точката на всяко съоръжение за регулира на оттока или за водовзема l/s или м 3 /s; Височина на праг/бент/ язовирна стена (m); Общ завирен обем за язовири (10 6 m 3 ); Наличие на рибен проход; Черпени водни количества (l/s); Измерен екологичен минимум l/sek или m 3 /s; Корекции: Дължина на участъка (m); Широчина на корекцията (m); Височина на дигата (m); Бряг (пм-ляв, десен, двустранно); Вид на корекцията; Миграционни бариери: Височина на праг (m); Широчина на праг (m); Наличие на рибен проход; Тип на рибния проход; Установена функционалност на рибен проход при проверка; Стъпки 7: Идентифицират се мерките по възстановява за постига на ДЕС, като за всяко хидроморфологично измение и свързаното с го въздействие, се предвиж смекчаваща мярка. Подходящите мерки се избират от приложен списък и се взимат предвид съответната употреба или въздействие. Извършва се преценка какви отрицателни въздействия ще окажат мерките по възстановява върху определените специфични употреби/ цели, заради които водното тяло е съществено измено по своя характер (физични модификации) (съгласно чл. 4(3) от РДВ) и върху по-широката околна сре: Околната сре по принцип; Корабоплавато, включително пристанищните съоръжения; Местата за отдих и отмора; Водоснабдява; Производство на електроергия; Напоява; Регулира на водите (включително прехвърля на води); Защита от наводния; Отводнява на земи; 6 с т р.

7 Урбанизация; Други, също толкова важни устойчиви човешки дейности за развитие; В едно водно тяло могат съществуват физични модификации, причини от различни видове специфични употреби. Например едно водно тяло от тип река може се използва за корабоплава, защита от наводния и урбанизация. Водоползвания на СМВТ, съгласно ръководството за докладва: Селско стопанство отводнява Селско стопанство напоява Ергетика ВЕЦ Ергетика ВЕЦ Съхрание на во за рибарници, аквакултури, рибни стопанства Защита от наводния Водоснабдява за индустрия Отдих и туризъм Транспорт навигация/пристанища Градоустройство питейно водоснабдява Градоустройство други употреби Широка околна сре защита на прирота и други екологични употреби Възстановителните дейности се оценяват по отношение на техническата им изпълнимост и ефективност на разходите. Приема се, че мерките имат отрицателен ефект върху ползвато, когато предизвикват значими загуби в производството на електроергия; намаляват сигурността при осигурява на електричество на регионално и национално ниво; възможна е заплаха за инфраструктурата; когато за прилагато на определена мярка са обходими значителни разходи (например при изграж на рибен проход или възстановява на хабитати); когато има вероятност от съзва на предпоставки за наводния; когато биха съзли предпоставки за въздействие върху селскостопанска реколта и в случаите когато прилагато на мерките би оказало ефект върху други водни тела. Вземат се предвид създените от изградените язовири местообитания (особено ако са обявени за защитени зони или рамсарски места). Например, ако се премах стената на такъв язовир, това ще увреди определени местообитания на видове и ли язовира (или съответното съоръжение) е изградено с цел питейно-битово водоснабдява. В тези случаи, ако премахвато на съоръжението ще повлияе върху количеството во за питейни нужди и то няма е достатъчно осигури водоснабдявато на населението, се приема, че мярката има значим отрицателен ефект върху ползвато. Прави се и оценка ли смекчаващите (възстановителни) мерки ще окажат отрицателно въздействие върху по-широката околната сре, която включва както естествената околна сре така и човешката околна сре (паметници на културата, археологически находки и др.). Това означава, че при този подход се ограничваме само върху ефектите върху водните тела. Целта на тази оценка е се провери съответствието на тези мерки с другите директиви на ЕК директива за хабитати, директива за птици и т.н. В рамките на анализа се идентифицират областите със специална консервационна стойност и специална защита от мрежата НАТУРА Ако предложените мерки са 7 с т р.

8 съвместими с защитата на околната сре, то те се определят като мерки със значим отрицателен ефект и се преминава към стъпка 8. Критериите за определя ли мерките имат значим отрицателен ефект върху пошироката околна сре са въз основа отговора на въпроса ли въстановявато на хидроморфологичните характеристики, обходимо за достига на добро състояние ще окаже влияние върху: Целите на защитените зони от НАТУРА 2000; Консервационния статус на природните резервати по Закона за защитените територии и места със специален научен интерес; Културни паметници и природни забележителности; Критериите за значим отрицателен ефект върху ползвато се определят за конкретния случай. При всички случай се приема, че е налице значим ефект тогава, когато причинява загуби на ползвато над 50%. Водните тела, за които възстановителните дейности биха имали значим отрицателен ефект върху ползвато или околната сре се определят като СМВТ. Ако отрицателните въздействия върху значимите употреби са оцени за значителни се преминава към стъпка 8. За прилагато на стъпката следва се изготви (приложи) национален каталог от мерки с определени единични цени, за може се прецени пропорционалността на разходите. Стъпка 8: Извършва се преценка ли полезните цели могат се постигнат чрез други средства. Първо се определя ли другите средства са технически осъществими. Ако те са технически осъществими ВТ се определя за СМВТ и изпълнява изискванията на чл. 4(3)б от РДВ. При условие, че другите средства са технически осъществими се определя ползата за околната сре и паричните разходи за всички други средства. Където другите средства са пропорционално скъпи или по-лоши за околната сре, ВТ се определят за силномодифицирани. За пропорционално скъпи разходи се приемат тези, които надвишават паричното изражение на ползите от постига на добро състояние на водното тяло. Предмет на оценка ли са разходно пропорционални са ози други средства, за които е счетено, че са технически осъществими и които представляват значително по-добра от екологична гледна точка възможност/ алтернатива. Тази оценка обикновено е фокусирана върху финансови/икономически разходи. Но може има и обстоятелства, при които е подходящо се обсъдят социални въпроси, като част от оценката на пропорционалността на разходите. При извършва на анализа се прави сравние на тната настояща стойност на цялостните ползи и разходи (отношението между приходи и разходи) от модификациите и алтернативите. 8 с т р.

9 Изчислява се съотношението на дисконтираната сума на проектните ползи към дисконтираната сума на проектните разходи (инвестиционни и операционни) по следната формула: n Bt t t 0 (1 R) B / C n Ct t където: t 0 (1 R) B/C съотношение ползи разходи ; Bt парични ползи на проекта в период t; Ct разходи на проекта в период t; R обществена норма на дисконт (за целите на ОПОС е прието 5 %); n брой периоди (години) полезен живот на проекта. При това сравние са възможни два варианта: Вариант 1 - В/С 1 - Това е ситуация, при която ползите от деното измение са поголеми от разходите. В този случай следва се счита, че няма пропорционални разходи и съответно се преминава към следващата стъпка (9) от теста. Вариант 2 - Сравнителна оценка на разходите и ползите, при което съотношението В/С < 1. В този случай се счита, че разходите са пропропоционални. Алтернативните технически решения трябва съответстват на замяната на част или целите съществуващи в момента дейности, които могат се поддържат ако вземем под внимание хидроморфологичните промени обходими за постига на доброто състояние. Алтернативата трябва включва измества/премества на настоящето ползва в друго водно тяло, където това ше доведе до по-малки вреди на околната сре или замяна на настоящето ползва с друка алтернатива, която компенсира настоящите ползи произтичащи от използвато на вота (пример: подмяна на хидроергията с вятърна ергия; подмяна на воден транспорт с железопътен). Тази стъпка изисква прецизно характеризира на употребите, които трябва бът замени. Възможно е се приеме, че постигато на целите е възможно само чрез съществуващите модификации. За окончателното обозначава на СМВТ и ИВТ се взема предвид значимостта на тяхната употреба за социално-икономическото развитие. Когато прекратявато на употребата значително би повлияла на общественото развитие или икономическите дейности, тя се запазва, а телата се определят като СМВТ и ИВТ. Трябва се обмисли алтернатива за постига на целите на ползва, но това ще бъде по-добра възможност за околната сре, само ако прехвърлято на функциите няма доведе до влошава на състоянието или попречи за постигато на добро състояние на друго водно тяло. По-добрите възможности за околната сре трябва се разглет по вид ползва: 9 с т р.

10 Селско стопанство отводнява Селско стопанство напоява Ергетика ВЕЦ Ергетика ВЕЦ Съхрание на во за рибарници, аквакултури, рибни стопанства Защита от наводния Водоснабдява за индустрия Отдих и туризъм Транспорт навигация/пристанища Градоустройство питейно водоснабдява Градоустройство други употреби Широка околна сре защита на прирота и други екологични употреби Видове смекчаващи мерки на СМВТ: Рибни проходи; Байпасни(заобикалящи) канали; Възстановява на местообитания, съзва на зони за хвърля на хайвер и размножава; Управление на седиментите; Премахва на структури прагове, бариери, укрепва на брегове; Възстановява на връзката на меандри и странични ръкави; Понижава на речните брегове; Възстановява на бреговата структура; Стеснява на канали; Определя на екологичен отток; Оводнява на заливаени зони; Оперативни промени в хидро-пикинга; Минимизира и/или модификация на драгирато; Възстановява на модифицирана структура на леглото; Ретензионни басейни; Примери за мерки за възстановява за постига на ДЕС: 1. Възстановява на речното корито; (при ерозия на брегове и дъно от добив на иртни матриали и драгажни дейности); 2. Възстановява на естественото състояние на реката (при ерозия на брегове и дъно от добив на иртни матриали, обезлесява на брегове, корекции и драгажни дейности); 3. Възстановява на стари меандри (в случая на изправя на реки и корекции); 4. Мероприятия за възстановява и защита на речните брегове и корито от ерозия със затревителни и залесителни мероприятия (в случая на добив на иртни материали, обезлесява на брегове); 5. Възстановява на влажна зона (при нарушена хидравлична връзка от корекция на река и/или изграж на отводнителни канали); 6. Премахва на корекции; 7. Премахва на диги 10 с т р.

11 8. Разрушава на язовирни стени 9. Разрушава на бентове и прагове, пречещи за миграцията на рибите и др. 10. Възстановява на надлъжна и напречна свързаност на реката 11. Ограничителен режим за водовзема от водохваща на Напоителни системи ЕАД извън поливния сезон 12. Осигурява на екологичен минимум 13. Изграж на преливник 14. Оптимизира на хидрологичния режим след язовирите 15. Биологично укрепва на бреговете (укрепва с машини, разсаж на издънки, преплита и т.н.) 16. Рекултивация на участъци, засегнати от добив на иртни материали и драгажни дейности с цел удълбочава 17. Залесява на бреговете с дървесни видове с цел възстановява на местообитания 18. Изграж на рибен проход (байпасен тип, басейнов/ стъпаловиден тип, друг) 11 с т р.

Р А З Д Е Л 1 ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 1 ОБЩО ОПИСАНИЕ НА ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА БАСЕЙНА НА Р. АРДА ГЛАВА 2 ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ В БАСЕЙНА НА Р

Р А З Д Е Л 1 ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 1 ОБЩО ОПИСАНИЕ НА ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА БАСЕЙНА НА Р. АРДА ГЛАВА 2 ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ В БАСЕЙНА НА Р ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 1 ОБЩО ОПИСАНИЕ НА ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА БАСЕЙНА НА Р. АРДА ГЛАВА 2 ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ В БАСЕЙНА НА Р. АРДА 1. Категории повърхностни води в басейна на Арда Във водосбора

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РЕЧНИТЕ БАСЕЙНИ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН (2016-2021) Васил Узунов началник отдел Планове за управление на водите БАСЕЙНОВ СЪВЕТ 24/22.06.2018

Подробно

Microsoft PowerPoint - PP_EARBD_

Microsoft PowerPoint - PP_EARBD_ ПРИ БАСЕЙНОВ СЪВЕТ БД ИЗТОЧНОБЕЛОМОЛСКИ 11 декември 2007, гр.пловдив след Заседание 7/20.09.2007г на Басейновия съвет инж. Мария Бабукчиева Басейнова дирекция Източнобеломорски район. І кръг срещи КОИ

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Решения за по-добър живот Европейски съюз Кохезионен фонд МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПРОЕКТ НА РАЙОНИ СЪС ЗНАЧИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛЕН РИСК ОТ НАВОДНЕНИЯ

Подробно

ПРОЕКТ НА ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РЕЧНИТЕ БАСЕЙНИ В ДУНАВСКИЯ РАЙОН 2016 – 2021г.

ПРОЕКТ НА ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РЕЧНИТЕ БАСЕЙНИ В ДУНАВСКИЯ РАЙОН 2016 – 2021г. Приложение 7.2.4 Програма за намаляване/смекчаване на хидроморфологичния натиск и запазване и подобряване на екологичното състояние на повърхностните водни тела 1 K126 Оценка на ефективността допълваща

Подробно

Р А З Д Е Л 3 ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повър

Р А З Д Е Л 3 ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повър ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повърхностни води В басейна на р. Арда има 6 повърхностни водни тела,

Подробно

ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbb

ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbb ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbbpxtaabam:.pymeh TIEHKOB AI,IPEKTOP HA EACEI,I 3A YTIPABJIEHI4E

Подробно

ДОКЛАД ЗА ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА (ЕО) НА ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ОБЩИНА ГОРНА МАЛИНА Октомври, 2016 г.

ДОКЛАД ЗА ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА (ЕО)  НА  ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА  ОБЩИНА ГОРНА МАЛИНА   Октомври, 2016 г. ДОКЛАД ЗА ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА (ЕО) НА ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ В ЗАПАДНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ЗА БАСЕЙНОВО УПРАВЛЕНИЕ. Ноември, 2016 г 1 Цели и обхват на ЕО Основни цели на ПУРН и връзката му

Подробно

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН www.bd-ibr.org www.earbd.org РАМКОВАТА ДИРЕКТИВА ПО ВОДИТЕ Директива 2000/60/ЕС или Рамковата директива

Подробно

Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейност

Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейност Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейността на РИОСВ - Русе с GIS Трансформиране на администрацията

Подробно

Microsoft Word - Fragebogen_Hist_ HW_BG_VRN_ doc

Microsoft Word - Fragebogen_Hist_ HW_BG_VRN_ doc Анкетен лист за минали наводнения на територията на общината 1 2 Имало ли е в миналото наводнения на територията на общината? да продължeте с не продължeте с 3 4 3 Информация за случилите се наводнения

Подробно

Дейности за актуализация на ПУРБ на ИБР и мерки за консултации с обществеността

Дейности за актуализация на ПУРБ на ИБР и мерки за консултации с обществеността Васил Узунов началник сектор ПУРБ Доклад за изпълнението на Програмите от мерки към 22.12.2012 г. (Към 22.12.2012 г. трябва да е започнало изпълнението на всички мерки предвидени за плановия период - 2010-2015

Подробно

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, г. C(2017) 2842 final ANNEX 1 ПРИЛОЖЕНИЕ към Директива на Комисията за изменение на Директива 2008/56/ЕО на Евро

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, г. C(2017) 2842 final ANNEX 1 ПРИЛОЖЕНИЕ към Директива на Комисията за изменение на Директива 2008/56/ЕО на Евро ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, 17.5.2017 г. C(2017) 2842 final ANNEX 1 ПРИЛОЖЕНИЕ към Директива на Комисията за изменение на Директива 2008/56/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на примерните

Подробно

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към модернизиране на земеделските стопанства /ЗС/, включително преструктуриране и модернизиране на стопанства в

Подробно

Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 Съдържание на ПУРБ р.марица (р.бяла) начин на изпълнение краен срок р.тунджа (р.фишера) начин

Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 Съдържание на ПУРБ р.марица (р.бяла) начин на изпълнение краен срок р.тунджа (р.фишера) начин Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 БД БД БД БД и БД и БД и Раздел 1. Общо описание на характеристиките на района за басейново управление (съгласно Глава Х, Раздел VІ, чл.157 т.1 и

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Софийски университет Св. Климент Охридски, Философски факултет Политически документи Видове приложни политически анализи. Документ за политическа позиция, документ за оценка на въздействието. Преподавател:

Подробно

Управление на иновациите и инвестициите

Управление на иновациите и инвестициите Въпрос 13 Оценяване на инвестиционни проекти по метода на нетната настояща стойност Оценяването на инвестиционните проекти е сърцевината на инвестиционния процес Оценките на проекта са основа за: а) избор

Подробно

1

1 Проект на План за управление на риска от наводнения за Източнобеломорски район за басейново управление 2016 2021 г. РАЗДЕЛ 5 ПРОГРАМА ОТ МЕРКИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ 5.2. Програма от за Източнобеломорски

Подробно

ПРОЕКТ НА ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РЕЧНИТЕ БАСЕЙНИ В ДУНАВСКИЯ РАЙОН 2016 – 2021г.

ПРОЕКТ НА ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РЕЧНИТЕ БАСЕЙНИ В ДУНАВСКИЯ РАЙОН 2016 – 2021г. Приложение 6.4.2.1 на те за отделните водни услуги за периода 2008 2011 г. Таблица 6.4.2.1-1. на те за водни услуги, 2011 г. и на те на те Обществено водоснабдяване 221 143 275 305 165 115 106 822 3 368

Подробно

Slide 1

Slide 1 11. Количествено ориентирани методи за вземане на решения в обкръжение на неопределеност и риск 1 Структура Матрица на полезността Дърво на решенията 2 11.1. Матрица на полезността 3 Същност на метода

Подробно

ДОВОС

ДОВОС Сравнителен анализ на потенциалните площадки Резултатите от сравнителния анализ на потенциалните площадки по отделните критерии е даден по-долу. А Литостратиграфски строеж Радиана -- Формация с изцяло

Подробно

РЕЗЮМЕ

РЕЗЮМЕ Работен лист за оценка на бизнес план по мярка 4.2.1 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти от СВОМР на МИГ Белово, Септември, Велинград име и номер на проектното предложение. 1.

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 48 серия 1.2 Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 48 серия 1.2 Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of the ecological state of the surface and underground waters in the Danube region was made in the present paper. It is

Подробно

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06 ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06RDNP001-19.246 _7.5_Мярка 5 Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура към Стратегията за водено от общностите

Подробно

Екип: Командировка Формуляр GPS Полеви формуляр за мониторинг на риби в реки Обща информация Дата: Начален час: Краен час: Област: Община: Населено мя

Екип: Командировка Формуляр GPS Полеви формуляр за мониторинг на риби в реки Обща информация Дата: Начален час: Краен час: Област: Община: Населено мя Екип: Командировка Формуляр GPS Полеви формуляр за мониторинг на риби в реки Обща информация Дата: Начален час: Краен час: Област: Община: Населено място: Местност: НП/ПП: РИОСВ: Водоем: ДГС/ДЛС: Отдел:

Подробно

Приложение 1 към чл. 16 Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна информация/документи) Инстит

Приложение 1 към чл. 16 Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна информация/документи) Инстит Приложение 1 към чл. 16 Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна информация/документи) Институция: Министерство на икономиката Нормативен акт: Закон

Подробно

О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪ

О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪ О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА 7.2. ИНВЕСТИЦИИ В

Подробно