Михайло Трандафиловски и неговит цикъл Cekori ( Крачки ) за цигулка и пиано Изготвил:Невенка Трайкова Михайло Трандафиловски, р.1974, е един от емблем

Размер: px
Започни от страница:

Download "Михайло Трандафиловски и неговит цикъл Cekori ( Крачки ) за цигулка и пиано Изготвил:Невенка Трайкова Михайло Трандафиловски, р.1974, е един от емблем"

Препис

1 Михайло Трандафиловски и неговит цикъл Cekori ( Крачки ) за цигулка и пиано Изготвил:Невенка Трайкова Михайло Трандафиловски, р.1974, е един от емблематичните млади композитори и инструменталисти от македонски произход, който понастоящем живее в чужбина (Англия, Австрия). Той е композитор, цигулар и педагог по цигулка, музикална теория и композиция, получил първоначалното си образование в родината си, а след това магистърска степен в университета в Мичиган (Michigan State University, USA, 1998). Докторска степен получава в кралския колеж за музика в Лондон. Неговият изключителен талант (като инструменталист и композитор) е забелязан и той получава стипендии и в двата авторитетни музикални института, в които учи, както и от фондация Торнтън (the Thornton Foundation), от македонското Министерство на науката и културата и.т.н. Между 2001 и 2006г. музиката му е представена от RCM's Composers & futures, a три от неговите пиеси са класирани в Общество за представяне на нова музика (Society for the Promotion of New Music (SPNM)). Получава и награди като тази на името на Панче Пешев за композиция, както и за най-добра македонска творба на фестивала за съвременна македонска музика Дни на македонската музика Този композитор се интересува както от инструментална, така и от компютърна музика. Негови камерноинструментални творби са изпълнявани от много известни състави като Diotima Quartet, състава Лунния Пиеро и пр. в Австрия и Англия. Изпълненията са документирани на CD Riot (A Compositional Device) от Alliance of MSU Composers, Негова камерна музика е записана от съставите Lontano и Kreutzer Quartet. Стилът на М.Трандафиловски е много ярък и открояващ се. Ясно разпознаваема, атрактивна и с мощно въздействие, музиката му по-скоро следва някои елементи от минимализма, извайва скулптурни образи, в които посланието е ярко и недвусмислено.

2 В рамките на вече доста обемното творчество на Михайло Трандафиловски, съществено място заемат творбите за цигулка, цигулка и пиано, струнен квартет и пр. Сред оркестровите му опуси достойно място заема неговият концерт за цигулка и оркестър. М.Трандафиловски е проектирал един гигантски цикъл, който да обхване всички аспекти на съвременното цигулково свирене. Фактът, че е означил в началото на нотите 85:30 мин. общо времетраене означава, че вижда тази своя творба като предназначена за изпълнение също така и в една концертна вечер. Пиесите основно са с педагогически характер, подредени по трудност и дават възможност за постепенно овладяване на различни технически и изпълнителски похвати. Пиесите с пиано са неизменна част от този цикъл и ще бъдат обект на кратък анализ, който да представи неговия оригинален композиционен стил и дарбата му за извайване на ярки инструментални опуси. Първата пиеса за пиано и цигулка in A (Пр.1) съдържа повтарящ се мелодически образ с интервалови диатонични ядра и в нея е налице остинатно построена клавирна звучност. Пример 1.

3 В следващата пиеса за пиано и цигулка ( 10), озаглавена Pеаceful, звукът метафора, създаден от Трендафилови, е базиран върху интервала голяма септима. Тук се открояват релефно- звукови фрагменти и отделни лабиринтично- следващи едно след друго музикално- сонорни пространства. В духа на постмодерните идеи това е призматичен образ, от повторения на различно конструирани звукови плоскости. В тази пиеса партията на пианото играе съществена роля. То е пространственият инструмент, който образува илюзорните вертикали и диагонали, докато в цигулката присъстват интервалови конструкции и понякога двоен гриф и флажолети. В пиесата Up and down a ladder партията на пианото имитира тази на цигулката. В модалната игра на гамовидно движение се открояват някои временни квазитонални опори. Играта с различни типове фактура при повтарящите се и свързани интервалово-сегментни елементи са интересен похват от неговия новаторски композиционен език. В пиесата Allegro Moderato са съчетани синкопирани (легатирани) звуково- мелодически възгласи в цигулката с токатно-секундови, хокетиращи структури във фактурата на пианото. Много често елементите, от които Трандафиловски построява своята фактура, са обвързани с конкретна дума-метафора. Това се демонстрира недвусмислено в пиесата Ripples (Вълни, закачки), където и в цигулката и в пианото има повтарящи се фигури с шестнадесетина с точка или с тридесет и вторини и задържани ноти (като възглас, възклицание), които съдържат квинтов, секундов и септимов интервал. Така в цялото пространство на пиесата има лабиринтично разположени повторения и варианти. И в тази пиеса, както и на други места, се откроява 12тоновост, постигната посредством симетрията на интервалова констелация (комбинация от умалена, увеличена и ч.квинта, върху бурдоннен тон). Като цяло цикълът е много оригинален откъм звукови метафори. В пиесата Bumblebees се използват пропорции 4:5, 5:6 и.т.н., които сякаш имат корен в традициите на Лигети, но тук са инструментални и интонационно изведени в напълно нов композиционен контекст с хумор, метафоричност, с ярка интонационна закачка.

4 Пример 2 В пиесите Рlauing with Light, Melodies и Ritmico началата са поверени на пианото и са свързани с метафората, постановена в заглавията им. Най мащабна и тънко свързана с Бартоковата традиция е пиесата, посветена на ритъма Ritmico. Тук в своеобразната равнопоставеност и имитационно наслагване на партиите на пианото и цигулката откриваме двойни тонове, удари, асиметрично разчупена игра във фактурата на двата инструмента и обвързваща непериодична пулсация ( в асиметрични двойни грифове на цигулката с пианото). Партитурата е наситена с редуване на равноделни и неравноделни размери (4/4, 7/8,5/8,2/4 и.т.н.). Цикълът Крачки (Ceкori) завършва с най-мащабната пиеса за цигулка и пиано, озаглавена Дует, която е и най-ярка като образност. Асоциативното начало съдържа интонационна и ритмична яркост, императивно вплетена в упоритата остинатност и повторяемост. В повторяемостта и в остинатно-линеарното сплитане на двата инструментални образа се формират звукови блокове структури. Те съдържат едно основно звуково състояние, в което знаково-инструменталното пространство е изпълнено с фигура, извлечена от констелация на три, четири тона с характерен интервал.

5 Звуковата основа на пиесите,в различните варианти на фактурните, инструментални и образни решения, е клъстерна. Независимо от идеята да борави с ярки образни блокове, изпълнени от безкрайна вариантност и повторение на определена ритмоинтонационна структура, Трандафиловски откроява ясна логика в организацията на формата и пространството в пиесата. Има различни форми на динамизация на блоковите пространства, изградени на принципа на повтореността. Тук мога да посоча някои от тях: - Етажиране с октавови конструкции и септимови съпоставки в пианото повторения на ноново-септимови трихорди в различни регистри на цигулката. - Асиметрични клъстерни пулсации (Пр.3) на определени метроритмични фигури в пианото в контрапункт с линии в цигулката, които свързват секунди и октави. - Последният тип фактури (Пр.4) разгъване-контрапункт на инструменталните пространства на цигулката и пианото са тремолиращи репетиции върху тремолиращи фигури в пианото, а в цигулката - двоен гриф с много големи интервали и асиметричнометрични репетиции. Пр.3 Пр.4

6 Вижда се, че Трандафиловски създава един силен, разпознаваем почерк в камерните си опуси. Неговият език със своята клъстерна основа, затворени блокови пространства, множество повторения и фигури е най-близо до композиционните търсения, които наследяват постмодерната епоха. Формата тук съдържа поредица от неравностойни т.н. звукови блокове. Това са текстури, изградени на основата на разпознаваеми, повтарящи се височинни и метроритмични знаци-ядра. Трандафиловски е оригинален и интересен и в моторните си опуси, в насищането на езика и текста със знаковост и повторност асоциации, жестове и метафори. Това може да се определи като особено оригинален подход, заменящ постсериалните клишета и синтезиращ един първичен, много силен енергиен импулс, който пронизва неговата музика. Той е неординарен композитор, не подражава и страни от белезите на школите. Заобикаля възможните по-регионални съпоставки и начини на работа ( с неофолклориъзм, отделни сериални похвати и др), за да създаде свой особен импулс.в своята успешна реализация на форуми за Нова музика, произведенията му се представят от авторитетни състави от Англия, Австрия и др Бих сравнила неговите пиеси с Микрокосмос от Барток или с пиесите Игри на Куртаг. Тук също имаме редица типове движение, проследяват се определени грифове и се търсят определени стъпки на инструменталното майсторство. Този замисъл върви ръка за ръка с необикновено композиционно мислене, с експеримента на кластерната и отричаща се от постмодернизма ярка композиция. М.Трандафиловски е част от едно поколение млади македонски автори, които са се отърсили от периода на паралелно вглеждане в определени методи на работа (като неофолклоризъм, неокласицизъм, 12тоновост и др) и са се насочили към индивидуално-авторово препрочитане на Новата музика, която заменя постмодерните или неомодерни позиции. Така в областта на експеримента - и инструментален, и композиционен - Трандафиловски създава интересен и оригинален камерно-инструментален език, а също и нова типология на взаимодействие на солиращия инструмент (цигулката) и на пианото, което тук има обобщаващи функции.

С Т А Н О В И Щ Е за дисертационния труд на АНЕЛИЯ ИВАНОВА ГОСПОДИНОВА (редовен докторант в Катедра Пиано в Теоретико композиторски и дирегентски факу

С Т А Н О В И Щ Е за дисертационния труд на АНЕЛИЯ ИВАНОВА ГОСПОДИНОВА (редовен докторант в Катедра Пиано в Теоретико композиторски и дирегентски факу С Т А Н О В И Щ Е за дисертационния труд на АНЕЛИЯ ИВАНОВА ГОСПОДИНОВА (редовен докторант в Катедра Пиано в Теоретико композиторски и дирегентски факултет на НМА Проф. Панчо Владигеров с научен ръководител

Подробно

1 СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Ростислав Йовчев, преподавател по пиано в Теоретико-композиторския и диригентски факултет в НМА проф. Панчо Владигеров За док

1 СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Ростислав Йовчев, преподавател по пиано в Теоретико-композиторския и диригентски факултет в НМА проф. Панчо Владигеров За док 1 СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Ростислав Йовчев, преподавател по пиано в Теоретико-композиторския и диригентски факултет в НМА проф. Панчо Владигеров За докторантския труд на ВЕЛИСЛАВА ЖЕЧКОВА СТОЯНОВА На тема:

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я за творческата дейност на доцент доктор Велислав Заимов, участник в конкурс за академична длъжност Професор по дисциплината Четене на

Р Е Ц Е Н З И Я за творческата дейност на доцент доктор Велислав Заимов, участник в конкурс за академична длъжност Професор по дисциплината Четене на Р Е Ц Е Н З И Я за творческата дейност на доцент доктор Велислав Заимов, участник в конкурс за академична длъжност Професор по дисциплината Четене на партитури към катедра Дирижиране на ТКДФ в Националната

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Зорница Димитрова Петрова по клавирен съпровод и пиано в катедра Пиано и акордеон в АМТИИ Проф. Асен Диамандиев - Пловди

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Зорница Димитрова Петрова по клавирен съпровод и пиано в катедра Пиано и акордеон в АМТИИ Проф. Асен Диамандиев - Пловди С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Зорница Димитрова Петрова по клавирен съпровод и пиано в катедра Пиано и акордеон в АМТИИ Проф. Асен Диамандиев - Пловдив за присъждане на научна и образователна степен Доктор

Подробно

Рецензия

Рецензия Р Е Ц Е Н З И Я от проф. Анастас Георгиев Славчев за докторска дисертация на тема: Интерпретационни и ансамблови проблеми в квартетите на Паул Хиндемит и Оливие Месиен за кларинет, цигулка, виолончело

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ Р Е Ц Е Н З И Я от проф. д. изк. Йордан Гошев преподавател по хармония и полифония в ЮЗУ Н. Рилски, Благоевград относно дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен ДОКТОР, представен

Подробно

1 СТАНОВИЩЕ от доц. Лилия Стефанова Илиева Академия за музикално,танцово и изобразително изкуство Пловдив относно дисертационен труд за придобиване на

1 СТАНОВИЩЕ от доц. Лилия Стефанова Илиева Академия за музикално,танцово и изобразително изкуство Пловдив относно дисертационен труд за придобиване на 1 СТАНОВИЩЕ от доц. Лилия Стефанова Илиева Академия за музикално,танцово и изобразително изкуство Пловдив относно дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен ДОКТОР представен

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Тони Д. Шекерджиева-Новак (АМТИИ Проф. Асен Диамандиев - Пловдив) за дисертационен труд за присъждане на образователната и науч

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Тони Д. Шекерджиева-Новак (АМТИИ Проф. Асен Диамандиев - Пловдив) за дисертационен труд за присъждане на образователната и науч СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Тони Д. Шекерджиева-Новак (АМТИИ Проф. Асен Диамандиев - Пловдив) за дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен Доктор, 8.3. Музикално и танцово изкуство

Подробно

Георги Арнаудов (1957) е роден в София

Георги Арнаудов (1957) е роден в София РЕЦЕНЗИЯ на дисертационния труд на КАЛИНА АНАТОЛИЕВА КРЪСТЕВА-ТИЙКЪР, докторант в НМА Проф. Панчо Владигеров, Инструментален факултет, катедра Струнни инструменти, на тема Някои проблеми във връзка със

Подробно

1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна сед

1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна сед 1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна седмица по ред Тема на урочната единица Очаквани резултати

Подробно

Microsoft Word - UP_muzik_MODUL_1_Муз култура_PP new

Microsoft Word - UP_muzik_MODUL_1_Муз култура_PP new УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛИРАНА ПОДГОТОВКА ПО МУЗИКА МОДУЛ 1. МУЗИКАЛНА КУЛТУРА Приложение 117 към т. 117 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА НА МОДУЛА Обучението в модул Музикална култура в XI и XII

Подробно

Microsoft Word - UP_muzik_MODUL_1_Муз култура_PP

Microsoft Word - UP_muzik_MODUL_1_Муз култура_PP УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛИРАНА ПОДГОТОВКА ПО МУЗИКА МОДУЛ 1. МУЗИКАЛНА КУЛТУРА Приложение 117 към т. 117 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА НА МОДУЛА Обучението в модул Музикална култура е насочено

Подробно

С П Р А В К А за приносния характер на творческата дейност на доц. д-р Илия Николов Чернаев във връзка с участието в конкурса за професор по пиано Тво

С П Р А В К А за приносния характер на творческата дейност на доц. д-р Илия Николов Чернаев във връзка с участието в конкурса за професор по пиано Тво С П Р А В К А за приносния характер на творческата дейност на доц. д-р Илия Николов Чернаев във връзка с участието в конкурса за професор по пиано Творческата дейност, която предлагам като хабилитационен

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ За докторската дисертация на Цветозар Вутев на тема Индивидуална цигулкова постановка: изграждане и развитие за присъждане на образователната

РЕЦЕНЗИЯ За докторската дисертация на Цветозар Вутев на тема Индивидуална цигулкова постановка: изграждане и развитие за присъждане на образователната РЕЦЕНЗИЯ За докторската дисертация на Цветозар Вутев на тема Индивидуална цигулкова постановка: изграждане и развитие за присъждане на образователната и научна степен доктор. Национална музикална академия

Подробно

1 С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Димитър Цанев, катедра Пиано ТКДФ, НМА Проф. Панчо Владигеров, София по конкурса за заемане на академичната длъжност

1 С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Димитър Цанев, катедра Пиано ТКДФ, НМА Проф. Панчо Владигеров, София по конкурса за заемане на академичната длъжност 1 С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Димитър Цанев, катедра Пиано ТКДФ, НМА Проф. Панчо Владигеров, София по конкурса за заемане на академичната длъжност Професор по пиано в професионално направление Музикално

Подробно

НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ТЕОРЕТИКО-КОМПОЗИТОРСКИ И ДИРИГЕНТСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ПИАНО АНЕЛИЯ ИВАНОВА ГОСПОДИНОВА ИНСТРУМЕН

НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ТЕОРЕТИКО-КОМПОЗИТОРСКИ И ДИРИГЕНТСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ПИАНО АНЕЛИЯ ИВАНОВА ГОСПОДИНОВА ИНСТРУМЕН НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ТЕОРЕТИКО-КОМПОЗИТОРСКИ И ДИРИГЕНТСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ПИАНО АНЕЛИЯ ИВАНОВА ГОСПОДИНОВА ИНСТРУМЕНТАЛНА ИЗРАЗНОСТ И ИНТЕРПРЕТАЦИОННИ ПРОБЛЕМИ В СОЛОВОТО

Подробно

Становище От проф. д-р Ясен Теодосиев преподавател по валдхорна в НМА Проф. П. Владигеров, София относно дисертационен труд за придобиване на образова

Становище От проф. д-р Ясен Теодосиев преподавател по валдхорна в НМА Проф. П. Владигеров, София относно дисертационен труд за придобиване на образова Становище От проф. д-р Ясен Теодосиев преподавател по валдхорна в НМА Проф. П. Владигеров, София относно дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор по професионално направление

Подробно

РЕЗЮМЕ на хабилитационен труд на гл. ас. д-р Момчил Мирчев за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент по специалност 8.2. Изобразит

РЕЗЮМЕ на хабилитационен труд на гл. ас. д-р Момчил Мирчев за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент по специалност 8.2. Изобразит РЕЗЮМЕ на хабилитационен труд на гл. ас. д-р Момчил Мирчев за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент по специалност 8.2. Изобразително изкуство, Скулптура за нуждите на катедра Керамика,

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я ОТ ПРОФ. Д-Р МАРИЯ ГЕОРГИЕВА ГАНЕВА ПО КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА ДЛЪЖНОСТ ДОЦЕНТ ПО БАС КИТАРА В КАТЕДРА ПОП И ДЖАЗ ИЗКУСТВО

Р Е Ц Е Н З И Я ОТ ПРОФ. Д-Р МАРИЯ ГЕОРГИЕВА ГАНЕВА ПО КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА ДЛЪЖНОСТ ДОЦЕНТ ПО БАС КИТАРА В КАТЕДРА ПОП И ДЖАЗ ИЗКУСТВО Р Е Ц Е Н З И Я ОТ ПРОФ. Д-Р МАРИЯ ГЕОРГИЕВА ГАНЕВА ПО КОНКУРС ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА ДЛЪЖНОСТ ДОЦЕНТ ПО БАС КИТАРА В КАТЕДРА ПОП И ДЖАЗ ИЗКУСТВО ВОКАЛЕН ФАКУЛТЕТ НА НМА ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ В ПРОФЕСИОНАЛНО

Подробно

НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ

НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ТЕОРЕТИКО-КОМПОЗИТОРСКИ И ДИРИГЕНТСКИ ФАКУЛТЕТ Катедра Теория на музиката Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна

Подробно

KM_654e

KM_654e 786/789 К 815 Явор Конов ИДЕИ И ПОДХОДИ ЗА ЕСТЕСТВЕНО СВИРЕНЕ НА ПИАНО Музик а лно общество "Васил Стефанов" Съдържание Бароков увод / 7 Предговор / 9 Хорал / 13 Есенна елегия / 27 Ноктюрно за лява ръка

Подробно

Рецензия от проф. Марин Вълчанов на дисертационния труд на доц. Спиро Петков за присъждане на образователна и научна степен ДОКТОР на тема Българска ш

Рецензия от проф. Марин Вълчанов на дисертационния труд на доц. Спиро Петков за присъждане на образователна и научна степен ДОКТОР на тема Българска ш Рецензия от проф. Марин Вълчанов на дисертационния труд на доц. Спиро Петков за присъждане на образователна и научна степен ДОКТОР на тема Българска школа по обой създаване, развитие, педагози и изпълнители

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ С Т А Н О В И Щ Е от проф. д. изк. Йордан Гошев преподавател по хармония и полифония в ЮЗУ Н. Рилски, Благоевград относно дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен ДОКТОР, представен

Подробно

Рецензия от доц. д-р Велислава Карагенова за Докторската дисертация на Велислава Стоянова КЛАВИРНИ АСПЕКТИ В КАМЕРНАТА МУЗИКА НА НИКОЛАЙ СТОЙКОВ Предс

Рецензия от доц. д-р Велислава Карагенова за Докторската дисертация на Велислава Стоянова КЛАВИРНИ АСПЕКТИ В КАМЕРНАТА МУЗИКА НА НИКОЛАЙ СТОЙКОВ Предс Рецензия от доц. д-р Велислава Карагенова за Докторската дисертация на Велислава Стоянова КЛАВИРНИ АСПЕКТИ В КАМЕРНАТА МУЗИКА НА НИКОЛАЙ СТОЙКОВ Представеният в завършен вид дисертационен труд отговаря

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. Гинка Гичкова за дисертационен труд на Гергана Тонкова-Илчева на тема ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ ПОГЛЕД КЪМ ЦИГУЛКОВОТО ТВОРЧЕСТВО НА ЛАЗАР НИКОЛ

РЕЦЕНЗИЯ от проф. Гинка Гичкова за дисертационен труд на Гергана Тонкова-Илчева на тема ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ ПОГЛЕД КЪМ ЦИГУЛКОВОТО ТВОРЧЕСТВО НА ЛАЗАР НИКОЛ РЕЦЕНЗИЯ от проф. Гинка Гичкова за дисертационен труд на Гергана Тонкова-Илчева на тема ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ ПОГЛЕД КЪМ ЦИГУЛКОВОТО ТВОРЧЕСТВО НА ЛАЗАР НИКОЛОВ за присъждане на образователната и научна степен

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Христо Игнатов във връзка с конкурса за присъждане на академичната длъжност Доцент, обявена от катедра Класическо пеене във Вок

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Христо Игнатов във връзка с конкурса за присъждане на академичната длъжност Доцент, обявена от катедра Класическо пеене във Вок СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Христо Игнатов във връзка с конкурса за присъждане на академичната длъжност Доцент, обявена от катедра Класическо пеене във Вокалния факултет на НМА Проф.Панчо Владигеров с единствен

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА 1 1 2 2 Създаване на емоционална атмосфера и желание у децата по време на празника за откриване на учебната година. Разучаване на песента Есен

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Зорница Димитрова Петрова по пиано и клавирен съпровод в катедра Пиано и акордеон към факултет Музикална педагогика на А

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Зорница Димитрова Петрова по пиано и клавирен съпровод в катедра Пиано и акордеон към факултет Музикална педагогика на А С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Зорница Димитрова Петрова по пиано и клавирен съпровод в катедра Пиано и акордеон към факултет Музикална педагогика на АМТИИ Проф. Асен Диамандиев - Пловдив за доц. д-р Огнян

Подробно

Многоликото и активно присъствие на пианиста Ростислав Йовчев в музикалния ни живот само по себе си е достойно за обект на изследване, заради мащаба и

Многоликото и активно присъствие на пианиста Ростислав Йовчев в музикалния ни живот само по себе си е достойно за обект на изследване, заради мащаба и Рецензия от проф. Албена Иванова Димова катедра Пиано и акордеон, факултет Музикална педагогика, АМТИИ Пловдив за дисертационния труд на Галина Колева Димова Георгиева докторант към катедра Пиано и акордеон,

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р ВЕЛИСЛАВА ГЕОРГИЕВА за дисертационния труд на БОЯН КИРИЛОВ КОЛАРОВ редовен докторант към катедра Камерна музика в НМА Проф. П. В

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р ВЕЛИСЛАВА ГЕОРГИЕВА за дисертационния труд на БОЯН КИРИЛОВ КОЛАРОВ редовен докторант към катедра Камерна музика в НМА Проф. П. В РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р ВЕЛИСЛАВА ГЕОРГИЕВА за дисертационния труд на БОЯН КИРИЛОВ КОЛАРОВ редовен докторант към катедра Камерна музика в НМА Проф. П. Владигеров за присъждане на образователната и научна

Подробно

1 СТАНОВИЩЕ За конкурса за академичната длъжност ПРОФЕСОР С единствен кандидат доц. д-р Евгения Симеонова НМА проф. Панчо Владигеров София От проф. д-

1 СТАНОВИЩЕ За конкурса за академичната длъжност ПРОФЕСОР С единствен кандидат доц. д-р Евгения Симеонова НМА проф. Панчо Владигеров София От проф. д- 1 СТАНОВИЩЕ За конкурса за академичната длъжност ПРОФЕСОР С единствен кандидат доц. д-р Евгения Симеонова НМА проф. Панчо Владигеров София От проф. д-р Ростислав Йовчев преподавател в НМА проф. Панчо Владигеров

Подробно

ПОРТФОЛИО на ============================== УЧИТЕЛ в Национално музикално училище

ПОРТФОЛИО на ==============================  УЧИТЕЛ в Национално музикално училище Професионално портфолио на Стойчо Красимиров Трендафилов учител по тамбура в Средно училище Любен Каравелов, Пловдив 1. Общи сведения Име Фамилия: Стойчо Трендафилов Гражданство: България Дата на раждане:

Подробно

Microsoft Word - 4. MUZIKALNI STIMULACII.doc

Microsoft Word - 4. MUZIKALNI STIMULACII.doc Приложение 4 УЧЕБНИ ПРОГРАМИ ПО МУЗИКАЛНИ СТИМУЛАЦИИ за деца с увреден слух OБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОГРАМАТА Учебната програма по музикални стимулации е предназначена за ученици от първи до ІV клас, които

Подробно

1 РЕЦЕНЗИЯ От Проф. Георги Костов Георгиев По конкурса за заемане академичната длъжност доцент по хармония в катедра Теория на музиката при ТКДФ на НМ

1 РЕЦЕНЗИЯ От Проф. Георги Костов Георгиев По конкурса за заемане академичната длъжност доцент по хармония в катедра Теория на музиката при ТКДФ на НМ 1 РЕЦЕНЗИЯ От Проф. Георги Костов Георгиев По конкурса за заемане академичната длъжност доцент по хармония в катедра Теория на музиката при ТКДФ на НМА Проф.П.Владигеров, обявен в Държавен вестник от 13.09.2016

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Шушулова-Павлова, департамент Музика, Нов български университет за дисертационния труд на тема ИНТЕРПРЕТАЦИОННИ ПРОБЛЕМИ

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Шушулова-Павлова, департамент Музика, Нов български университет за дисертационния труд на тема ИНТЕРПРЕТАЦИОННИ ПРОБЛЕМИ СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Шушулова-Павлова, департамент Музика, Нов български университет за дисертационния труд на тема ИНТЕРПРЕТАЦИОННИ ПРОБЛЕМИ В ПРОИЗВЕДЕНИЯТА ЗА КЛАВИРНО ДУО НА ФРАНСИС ПУЛЕНК

Подробно

generated pdf

generated pdf Носител на наградата Нестинарка тази година е проф. д-р Костадин Бураджиев понеделник, 26 август 2019 Публикувано от: Радостин Рачев * Призът ще бъде връчен на церемонията по откриване днес от 20.30 часа

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Милена Шушулова-Павлова, преподавател в Нов български университет, департамент Музика професионално направление 8.3 Музикално и

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Милена Шушулова-Павлова, преподавател в Нов български университет, департамент Музика професионално направление 8.3 Музикално и РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Милена Шушулова-Павлова, преподавател в Нов български университет, департамент Музика професионално направление 8.3 Музикално и танцово изкуство, научна специалност Музикознание и

Подробно

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината,

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, тя създава образи, форми. Във формите се виждат вече

Подробно

Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователнат

Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователнат Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователната и научна степен доктор по професионално направление

Подробно

1 НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ИНСТРУМЕНТАЛЕН ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА СТРУННИ ИНСТРУМЕНТИ Рецензия по конкурса за получаване на акаде

1 НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ИНСТРУМЕНТАЛЕН ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА СТРУННИ ИНСТРУМЕНТИ Рецензия по конкурса за получаване на акаде 1 НАЦИОНАЛНА МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ ИНСТРУМЕНТАЛЕН ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА СТРУННИ ИНСТРУМЕНТИ Рецензия по конкурса за получаване на академичната длъжност професор по виола в НМА П.Владигеров

Подробно