РЕЦЕНЗИЯ

Размер: px
Започни от страница:

Download "РЕЦЕНЗИЯ"

Препис

1 РЕЦЕНЗИЯ от проф. дфн Стефка Петрова за ЛЕКСИКАЛНО-СЕМАНТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА НАИМЕНОВАНИЯТА НА ДЪРВЕСНО-ХРАСТОВИТЕ РАСТЕНИЯ С ЯДИВНИ ПЛОДОВЕ В РУСКИЯ И БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК Дисертация от ГАННА ВАДИМИВНА АНГЕЛОВА за присъждане на образователната и научна степен доктор Наименованията на обектите и явленията от действителността е сложен, подчинен на различни фактори, понякога и противоречив процес. Зависим е от исторически сложилата се система на асоциации в даден език. Възникването на названието най-общо е свързано с изтъкване на съществените и отличителни признаци на определен феномен, но не винаги е ясно кои признаци са съществени, а и не е задължително застъпените признаци да са съществени или най-съществени. След като един признак е използван като вътрешна форма на името, той вече става знак, символ на предмета/обекта/явлението в цялост. Освен това за различните народи (и езици) съществени се явяват различни признаци. Ще цитирам посочваното в лексикологиите на българския език название конник за български език (свързано с животното кон) и jęždec за полски (свързано с действието върху коня). Затова и изследването на названията е трудно, особено в съпоставителен план, каквато е темата на дисертационния труд на Ганна Ангелова. Предложената дисертация съдържа 144 страници машинописен текст, списък на използваната литература 5 стр., 80 заглавия, списък на използваните източници (речници и енциклопедии) 5 стр., 97 броя и 21 страници приложения 8 таблици. Текстовата част е разделена традиционно на три глави: Въведение (7 стр.), Теоретически основи на изследването (първа глава), Наименования на дървесно-храстовите растения с ядивни костилкови плодове (втора глава), Наименования на дървесно-храстовите растения с ядивни зърнести плодове (трета глава) и Заключение (6 стр.).

2 За обект на изследване в своята дисертация Ганна Ангелова е избрала дървесно-храстовите растения с ядивни плодове, съпоставяйки названията им в руски и български език. Тъй като растенията с плодове, които се ядат, са много, дисертантката се спира само на дървесно-храстовите и изследва 16 растения с костилкови плодове и 14 със зърнести. Така очертана, темата включва 30 растения обем, достатъчно представителен за определянето й като дисертабилен, още повече, че, разгледан в съпоставителен план, броят става двоен. Критерий за такова включване е ботаническата класификация на плодните растения. Практическото описание включва 30 статии. Всяка глава завършва с изводи. Целта на изследването е посочена на стр. 6 в автореферата и в дисертацията, свързана с шест конкретни задачи, които може да се обединят в две основни: да се разгледа произхода на наименованията в руски и български, като се определят специфичните особености на номинацията и се открие зависимостта на последната от типа и характеристиката (цвят, форма, използване, история и пр.) на растението, от една страна, и да се направи сравнение в мотивиращата основа на названията между руски и български. Методът на изследване е: описателен в синхонен разрез и съпоставителен, позволяващ да се изтъкне общото и различното за всяко растение в двата езика. Изследваният материал е ексцерпиран чрез подбор от многобройни руски и български речници и енциклопедии, като и от ботаническа и специализирана литература и от диалектите, в резултат на което са извадени 430 руски и български лексеми. Ще се спра последователно на целите на изследването и на конкретното описание. 1. Що се отнася до целта, в дисертацията тя не само е постигната, но е и разширена: при всяко растение се разглежда и неговото разпространение по конкретно място на виреене, и наименованието му в различни езици, славянски и неславянски, както и по-специалното им използване за не-ядивни цели:

3 строителство, митология, религия и пр.. Изградена е тристепенна класификация на терминологичните названия с оглед на признаците: 1. Характерни признаци; 2. Специфични признаци; 3. Функционални признаци. Характерните признаци на всяко растение дисертантката търси в цвета, формата на плода и неговата същност (наречен характер ) и във външния вид на растението, а специфичните признаци са по-разнообразни: разположение на плодовете, вкус, сходство на растението с някого или нещо, твърдост на дървесината, миризма, място на виреене и пр. Под функционални признаци разбира употреба в храненето, използване в медицината, занаятите, живописта, митологията и пр. Номинацията на всяко от разглежданите растения се разкрива и представя в таблица с оглед на налични и отсъстващи признаци. Може би по-сполучлив би бил терминът основни вместо характерни, тъй като и специфичните, и функционалните, и всички останали, които може да се посочат, като напр. интенционални, конвенционални и др., са характерни за даден феномен. Би могло да се приеме и друго деление на признаците напр. основни, допълнителни и специфични (посочените като функционални признаци всъщност не са ли специфични?). Учудва ме малко употребата на кавички при думите употреба, използване, характер, външен вид и др., защото тези думи всъщност са употребени без стилистичен заряд. Първа глава разкрива солидните знания, които има дисертантката по отношение на ономасиологията и номинацията. Спира се на думата като единица на езика, на вътрешната форма на думата, на способите и принципите на номинация, разглежда накратко първичната и вторичната номинация и пр. Тук най-съществен за мен се явява разделът 1.8 от първа глава особеностите на речниковия състав на руския литературен език в съпоставка с българския литературен език. Изтъквайки лексикалната близост на двата езика, Г. Ангелова посочва три основни различия, що се отнася до разглежданите термини: а) употреба на различни общославянски названия за един и същ предмет или понятие; б) стилистично несъответствие на еднакви или близки общославянски думи; в) замяна на редица общославянски думи в български с турски или гръцки срещу запазването им в руски. Респектира също така краткия, но задълбочен преглед изследванията на фитонимическата лексика в руски и български език.

4 В първа глава за разгледани 16 растения. Всяка статия съдържа назнавието на растението на руски и български език, латинското название и названието му в другите славянски езици и в диалектите на българския език. Освен научно описание, в работата си Г. Ангелова посочва за всяко растение различни факти относно използването му, както и легенди, вярвания, суеверия и пр. за него. По този начин дисертацията се явява интересно четиво не само за специалисти-ботаници, но и за обикновения, неизкушен от такъв вид литература, читател. Учуди ме много приятно фактът (и не само този), че намерих в труда отбелязано използването напр. на малина като обръщение в роднинската терминология към по-малката сестра на съпруга (че става въпрос за названието на растението, а не омоним, показват другите названия от този род най-голямата сестра се нарича калина, после малина и по-нататък следващата е ябълка) нещо, което се знае от малко българи, а от по-младото поколение въобще не се знае (което съм установила от работата си с българските студенти). За всяко растение всеки може да намери нещо интересно. Ако се отвари случайно на вишна,, ще се научави, че, понеже се явява символ на нежната взаимна любов във фолклорните произведения, тя е играла голямо значение в сватбените гадаяния и предсказания в Украйна и България. Т.е. погледът на дисертантката е не само към руски и български език, но, може да се каже, към славянските страни въобще, а специално при български език тя задълбочава и в турски и гръцки. Това е още един принос към названията на разглежданите растения. Заинтересува ме фактът, че в бългалската литература (речници, енциклопедии, публикации) няма сведения за куманика. Дали това растение не вирее в българските земи, е въпрос, на който трябва да отговорят ботаниците. Във втора глава са разгледани 14 растения. Подходът е същият название в руски и български, название на латински и на останалите славянски езици и в диалектите, и много и разообразни сведения за използването му в бита, в медицината, в индустрията, строителството, както и свързани с него легенди и предания. Дисертантката е положила максимум усилия да прочете всичко, което е намерила, и да намери всичко, което би и дало някаква ориентация и някакви сведения за разглежданите растения и техните названия, подхождайки творчески, подчинявайки прочетеното на поставената цел. Смело

5 мога да кажа, че в лицето на Г. Ангелова виждам един изграден учен, колкото и да звучи неочаквано за един дисертант. А че тя има научен поглед към нещата показва големият брой публикации 16 на брой в български, руски, украински, полски, хърватски и участия в научни конференции, представени в автобиографията. В заключението, състоящо се от 14 точки, се изтъква, че проведеното дисертационно изследване на тематичните групи на дървесно-храстовите растения с ядивни костилкови и зърнести плодове позволява да се определят общите черти и специфичните особености на номинативния процес, обусловени както от екстралингвистични, така и от налични в руския и българския език принципи и начини на обозначаване. В това се заключава и основният принос на дисертацията. Ще отбележа само някои от приносните моменти: и в руски, и в български по-честотни на номинациите, базиращи се на характерните (основните) признаци на растението и сходството на растението и плодовете му с някой/нещо; и при двата типа растения и в двата езика се срещат освен прозрачни, и затъмнени номинации, изискващи подробен семантичен и етимологичен анализ; сред наименованията и в двата езика се срещат названия с двойна и тройна семантична мотивация; сред начините на езиково изразяване изпъква прекият начин на назоваване, но се използва и опосредственият пренасяне по метафоричен и метонимичен път; основен вид парадигматични отношения са синонимните. От друга страна, съпоставката между руски и български език е позволила на дисертантката да открие следните различия (няма да посочвам всичките): при дървесно-храстовите растения с ядивни костилкови плодове в руски език е застъпен принципът за назоваване на обекта на базата на особеностите на плода, а в български език на външния вид на растението, и обратно при дървесно-храстовите растения с ядивни зърнести плодове в руски е излязъл на преден план външният вид на растението, а в български особеностите на плода и ареалът на разпространение;

6 в научната и народната ботаническа номенклатура на руски език се срещат названия от древноруски, старобългарски, арабски (посредством немски и италиански), турски, италиански (чрез полски и украински), а в български имат отражение старобългарски, арабски (посредством турски), новогръцки (чрез турски), турски и френски названия; и в двата езика най-много са заемките от гръцки език; съставни номинации се срещат по-често в български език. Приложените таблици, както и таблиците към всяка статия, много добре показват нагледно названията в парадигматичен и съпоставителен план. Авторефератът отразява същественото от дисертацията и дава ясна представа за цялостния дисертационен труд: за теоретичните основи на изследването, за конкретния обект и за изводите в резултат на анализа. Дисертацията има изключително приятен външен вид, изчистен стил, четивна форма. Ще си позволя да направя една препоръка (която няма отношение към защитата). Препоръчвам трудът да бъде отпечатан, може със съкратена теоретична част, но с илюстрации на отделните растения. Като вземам предвид, че: изследването е първо по рода си в български език и създава модела на бъдещи такива изследвания; приносните моменти са съществени; дисертантката има стабилна научна подготовка; по дисертационната тема има 6 отпечатани статии; резултатите от изследването имат приложение в практиката може да се използват при изготвяне на учебници по ботаника; авторефератът отговаря напълно на дисертационния труд, препоръчвам да се присъди на дисертантката Ганна Вадимивна Ангелова образователната и научна степен доктор. Рцензент:

С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично

С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка Относно: дисертационен

Подробно

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На 1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров Научна специалност: Приложение на изчислителната техника

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на нау

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на нау С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на научна степен Доктор на науките по професионално направление

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълка

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълка СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълкадинова, докторант на самостоятелна подготовка към катедра

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобиване на образователната и научна степен доктор, в област

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Анелия Бръмбарова относно дисертационния труд на Милен Иванов Шипчанов на тема Педагогическа медиация с персонален компютър в чу

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Анелия Бръмбарова относно дисертационния труд на Милен Иванов Шипчанов на тема Педагогическа медиация с персонален компютър в чу СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Анелия Бръмбарова относно дисертационния труд на Милен Иванов Шипчанов на тема Педагогическа медиация с персонален компютър в чуждоезиковото обучение /самостоятелна работа и контрол/

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на Образователно-научна степен ДОКТОР по научна специалност 1.2. Педагогика. Автор на дисертационния труд

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на Образователно-научна степен ДОКТОР по научна специалност 1.2. Педагогика. Автор на дисертационния труд РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на Образователно-научна степен ДОКТОР по научна специалност 1.2. Педагогика. Автор на дисертационния труд: Туул Селенге Тема на дисертационния труд : Основни

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТЕКСТА НА УЧИЛИЩНАТА СРЕДА представен за придобиване

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф.д-р ик.н. МИХАИЛ ДИНЕВ Петров, външен член на научното жури, научна специал

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф.д-р ик.н. МИХАИЛ ДИНЕВ Петров, външен член на научното жури, научна специал УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф.д-р ик.н. МИХАИЛ ДИНЕВ Петров, външен член на научното жури, научна специалност Счетоводна отчетност,контрол и анализ на стопанската

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промишлена топлотехника с автор: инж. Андрей Христов Андреев

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство за придобиване на образователната и научна степен доктор,

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбър Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

Microsoft Word - recenzia P. Petrov

Microsoft Word - recenzia P. Petrov Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Тема: Управление на промяната при внедряване на съвременни образователни технологии Автор: Петър Веселинов Петров

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ за дисертацията на тема : Мястото на българската религиозна народна песен в учебния процес на докторанта Цветелина Велева за присъждане на об

РЕЦЕНЗИЯ за дисертацията на тема : Мястото на българската религиозна народна песен в учебния процес на докторанта Цветелина Велева за присъждане на об РЕЦЕНЗИЯ за дисертацията на тема : Мястото на българската религиозна народна песен в учебния процес на докторанта Цветелина Велева за присъждане на образователната и научна степен доктор по професионално

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на социални компетенции у зрително затруднени ученици Научен

Подробно

С_ Т_ 1recenzia

С_ Т_ 1recenzia До Членовете на научното жури за защита на дисертационен труд РЕЦЕНЗИЯ от д-р Таня Николова ЙОСИФОВА доцент по гражданско и семейно право в Правно-историческия факултет на Югозападния Университет Неофит

Подробно

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология, Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен ДОКТОР" по научната специалност

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертацията на Десислава Иванова на тема Обучение в компетентности за справяне с проблема съзависимост Рецензент: проф. Румен Стам

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертацията на Десислава Иванова на тема Обучение в компетентности за справяне с проблема съзависимост Рецензент: проф. Румен Стам Р Е Ц Е Н З И Я на дисертацията на Десислава Иванова на тема Обучение в компетентности за справяне с проблема съзависимост Рецензент: проф. Румен Стаматов Представената дисертация представлява актуално

Подробно

Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователнат

Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователнат Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователната и научна степен доктор по професионално направление

Подробно

СТАНОВИЩЕ на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор на тема: АКУСТИЧНО-ФОНЕТИЧНО МОДЕЛИРАНЕ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА ДЕТ

СТАНОВИЩЕ на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор на тема: АКУСТИЧНО-ФОНЕТИЧНО МОДЕЛИРАНЕ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА ДЕТ СТАНОВИЩЕ на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор на тема: АКУСТИЧНО-ФОНЕТИЧНО МОДЕЛИРАНЕ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА ДЕТСКА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Научна специалност: Информатика

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ НА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЯ НА ТЕМА: ОСОБЕНОСТИТЕ НА ЛИЧНОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ В ПЕРИОДА НА ЮНОШЕСТВОТО за придобиване на образовател

РЕЦЕНЗИЯ НА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЯ НА ТЕМА: ОСОБЕНОСТИТЕ НА ЛИЧНОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ В ПЕРИОДА НА ЮНОШЕСТВОТО за придобиване на образовател РЕЦЕНЗИЯ НА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЯ НА ТЕМА: ОСОБЕНОСТИТЕ НА ЛИЧНОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ В ПЕРИОДА НА ЮНОШЕСТВОТО за придобиване на образователна и научна степен доктор в Област на висше образование:

Подробно

Microsoft Word - stanovishte_prof. Evgeni_Tanchev

Microsoft Word - stanovishte_prof. Evgeni_Tanchev С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Евгени Петров Танчев на дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен ДОКТОР Област на висше образование. Социални, стопански и правни науки. Професионално

Подробно

Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет,

Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет, Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет, ЮЗУ Неофит Рилски Благоевград Относно: дисертационен

Подробно

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА И ЗНАНИЕТО Р Е Ц Е Н З И Я от професор д.с.н. Янцислав Вълчев Янакиев, Директор на Института за перспективни изследвания за отбраната

Подробно

Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА

Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА) Обучението по български език в IX клас

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Научна специалност Маркетинг Относно: дисертационен

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за

Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм на дисертационен

Подробно

МЕТОДИКА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,

МЕТОДИКА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Иван Петров Видолов относно: Дисертационен труд на тема: Експертизи при разследване на престъпления против стопанството Област на висше образование: 3. Социални, стопански

Подробно

ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ (ИЗДАДЕНИ КНИГИ И БРОШУРИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ИЗДАНИЯ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА)

ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ (ИЗДАДЕНИ КНИГИ И БРОШУРИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ИЗДАНИЯ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА) ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ (ИЗДАДЕНИ КНИГИ И БРОШУРИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ИЗДАНИЯ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА) Националният статистически институт осигурява данни за издадените книги и брошури, продължаващите издания (вестници,

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни те

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни те УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни технологии, Българска академия на науките Относно: дисертационен

Подробно