Част 1. Програмиране 15 Част 1. Програмиране 1.1. Формат на състезанието в секция Програмиране Целта на състезанието в секция Програмиране е да се пре

Размер: px
Започни от страница:

Download "Част 1. Програмиране 15 Част 1. Програмиране 1.1. Формат на състезанието в секция Програмиране Целта на състезанието в секция Програмиране е да се пре"

Препис

1 Част 1. Програмиране 15 Част 1. Програмиране 1.1. Формат на състезанието в секция Програмиране Целта на състезанието в секция Програмиране е да се предостави възможност за творческа изява на учениците от средните училища в областта на програмирането. Участниците в състезанието работят самостоятелно върху 5 задачи, публикувани в платформата HackerRank 1. HackerRank е платформа, в която програмисти от целия свят могат да решават задачи от различни области в сферата на компютърните науки: алгоритми, машинно обучение, изкуствен интелект, бази от данни, криптография и сигурност и др., както и да практикуват функционално програмиране. Ученическото състезание се създава в платформата, като на участниците се съобщава интернет адреса за достъп до него в деня на провеждане на състезанието. Предварително е необходимо всички участници да имат активна регистрация в HackerRank (фиг. 1.1). Фиг Форма за регистрация в платформата HackerRank При регистрация задължително се попълват имената на участника, валиден имейл и парола. На посочения имейл се получава връзка за активиране на регис- 1 HackerRank, < ( ).

2 16 Ръководство за подготовка за национално състезание по информатика трацията. В платформата има богата база със задачи от различни области, като могат да се преглеждат и изпратените решения от други потребители. На фиг. 1.2 е представена началната страница на вече проведено състезание. В средата на страницата, както и в горната дясна част, има бутон Enter Contest, от който се преминава към списъка със задачи, заложени в състезанието (фиг. 1.3). Фиг Начална страница на състезание ue2018 Фиг Страница със задачи от състезание ue2018 След натискане на бутон Solve Challenge се отваря страница с условието на избраната задача (фиг. 1.4).

3 Част 1. Програмиране 17 Фиг Страница с описание на задача в HackerRank Всяка страница с конкретна задача съдържа вграден онлайн редактор, в който може да се пише и да се тества кодът (фиг. 1.5). Ако участникът предпочита да работи с платформа като Visual Studio, NetBeans, Eclipse, може да го направи и след това да копира кода в онлайн редактора в страницата на задачата, за да тества и за да изпраща решението. Фиг Онлайн редактор на страницата на избрана задача Независимо от избрания подход за работа, когато участникът има вариант на решението, може да го изпълни от бутона Run Code (фиг. 1.5). Решението се

4 18 Ръководство за подготовка за национално състезание по информатика тества със заложените за конкретната задача и наличните в условието тестови примери. Това обаче не е реално предаване на решението на задачата. Реалното изпращане на решението на задачата се осъществява при натискане на бутон Submit Code. Решенията на задачите се проверяват с неизвестни на състезателите тестови данни, едни и същи за всички участници, подготвени предварително от организационния комитет. За целия комплект от тестове е предвиден лимит от време, който не е известен на състезателите. За правилно се признава решение, което намира верен резултат за всички тестови примери в рамките на определения лимит от време. Съобщенията, които платформата извежда при тестването на изпратеното решение, са: Accepted кодът е преминал успешно всички тестови примери. Wrong Answer резултатът от кода не отговаря на заложения за съответния тестови пример. Terminated due to timeout кодът не работи достатъчно ефективно. Необходимо е оптимизиране на алгоритъма. Runtime error/segmentation Fault кодът приключва аварийно. Грешката може да се дължи например на опит за деление на 0, излизане извън обхвата на даден масив и т.н. Abort Called използват се прекалено много ресурси. Вероятно създаденият масив е прекалено голям и надхвърля границите на паметта. След предаване на решението чрез позициониране върху иконата на всеки тестови пример участникът може да види времето за изпълнение на тестовия пример и резултата. При неверен резултат за един или няколко от тестовите примери решението на задачата не се приема за вярно и участникът може да коригира кода и да изпрати ново решение на същата задача, като за това има неограничен брой опити. Класирането се извършва по броя на правилно решените задачи. При равен брой решени задачи за всяка правилно решена се пресмята времето (в минути) от началото на състезанието до момента на предаването на отговора ѝ. Сумират се получените времена и сумата се увеличава с по 20 минути за всяко неправилно решение. Участникът с по-малка сума на така изчислените времена се класира на по-предна позиция. Всеки състезател разполага с един персонален компютър. Официалните езици за програмиране по време на състезанието са Java и С/С++. Времето за работа е 180 минути. Резултатът на всеки участник се визуализира в онлайн платформата. Езикът за програмиране C++ е един от най-популярните програмни езици. Той се появява през 1980 г. на база на достиженията на езика С, като запазва синтаксиса му и предлага нови средства за обектноориентирано програмиране.

5 Част 1. Програмиране 19 Въвеждат се редица подобрения в типовете данни, както и нови библиотечни функции. Основните характеристики на езика С++ са: преносимост на програмите, написани на С++, поради машинната независимост на езика; компактност на програмите, като конструкциите на езика се реализират с 27 ключови думи (оператори); ефективен механизъм за връзка с основните програмни единици функциите; рекурсия; библиотеки от стандартни функции; указатели; класове и обекти, чрез които се реализира обектноориентираното програмиране; приложение в широк спектър от области. Java е съвременен език за програмиране от високо ниво с отворен код, лесен за научаване, което го прави и подходящ за начинаещи. Освен това е и широко разпространен, масово използван при разработката на сървърни системи и мобилни приложения; разполага с многобройни библиотеки и технологични рамки и съответно дава много перспективи за работа и професионално развитие. Java комбинира парадигмите на процедурното, обектноориентираното и функционалното програмиране с лесен за употреба синтаксис. Кодът, написан на Java, не се компилира до машинен код за определен процесор, а до специфичен за езика код, наречен байт код (Java bytecode). Поради това за изпълнението на програма, написана на Java, е необходима виртуална машина Java Virtual Machine (JVM) 2. С/С++ и Java са официалните езици и на Републиканската олимпиада по програмиране, която се провежда всяка година Задачи от състезанието през 2018 г. Следващите задачи са включени в първото по рода си Национално ученическо състезание по информатика за ученици от XI и XII клас, проведено на 5 февруари 2018 г. в Икономически университет Варна. 2 Наков, Св. Основи на програмирането с Java. < ( ).

6 20 Ръководство за подготовка за национално състезание по информатика Задача 1. ЗНАЙКО 3 Автор: Зорница Дженкова Знайко намислил едно цяло число. От него извадил числото a и най-голямото трицифрено число, което се дели на b. Така Знайко получил най-малкото четирицифрено число, което се дели на c. Да се напише програма znayko, която намира числото, което е намислил Знайко? На стандартния вход се въвеждат три цели числа a, b и c, отделени с по един интервал. На стандартния изход да се изведе едно цяло число намисленото от Знайко. Ограничения 1 a b < c < 1000 Пример Авторско решение #include <iostream> using namespace std; int main() int a,b,c,x; int i,j; cin>>a>>b>>c; int max,min; for(i=999;i>=100;i--) if(i%b==0) max=i; break; for(j=1000;j<=9999;j++) if(j%c==0) min=j; 3 Зимни състезания по информатика, Велико Търново, февруари 2012 г.

7 Част 1. Програмиране 21 break; x = a + max + min; cout<<x<<endl; Анализ на решението С оператор за цикъл, при който броячът намалява, се намира най-голямото трицифрено число, което се дели на b. За начало на цикъла се взема 999 (найголямото трицифрено число), а за край 100 (най-малкото трицифрено число). В тялото на цикъла се използват условен оператор и операция деление с остатък (%). Когато се намери първото число, което се дели на b, се излиза от цикъла с оператор break. Резултатът се записва в променлива max. Аналогично се намира най-малкото четирицифрено число, което се дели на c. Управляващата променлива на цикъла започва от 1000 и се увеличава до Резултатът се записва в променливата min. Да се означи с x числото, което е намислил Знайко. Тогава може да се запише: x a max = min Следователно x ще се пресметне по следния начин: x = a + max + min Задача 2. ПРОСТИ ЧИСЛА 4 Талантливчо Информатиков, който скоро научил от часовете по математика кое число наричаме просто, започнал да пише на лист последователност от числа, като искал да преброи колко са простите числа в тази редица. Помогнете на Талантливчо, като напишете програма prime, която намира този брой. От първия ред на стандартния вход се въвежда броят n на числата в редицата. От втория ред на стандартния вход се въвеждат дадените n цели положителни числа (представляващи елементите на редицата), разделени с интервали. На един ред на стандартния изход програмата трябва да изведе търсения брой на простите числа. Ограничения 2 n 100 Всяко от дадените числа във входа не надминава Пролетен турнир по информатика, Пловдив, 14 юни 2008 г.

8 22 Ръководство за подготовка за национално състезание по информатика Примери Авторско решение #include<iostream> using namespace std; int main() int n,br=0; int arr[100],flag; int i,j; cin>>n; for(i=0;i<n;i++) cin>>arr[i]; for(int j=0;j<n;j++) flag=1; for(int del=2;del<=arr[j]/2;del++) if(arr[j]%del==0) flag=0; break; if(flag && arr[j]>1) br++; cout<<br<< \n ; return 0; Анализ на решението Декларира се масив от 100 елемента (максималната стойност на n). С оператор за цикъл числата се записват в масива. За всяко от въведените числа, като се използва условен оператор и операция деление с остатък (%), се проверява дали числото се дели без остатък на числата от 2 до самото число, целочислено разделено на 2. Ако е така, то на променливата flag се присвоява стойност 0, което означава, че числото не е просто и се излиза от цикъла с оператор break. Преди проверката на всяко от въведените числа на променливата flag се

9 Част 1. Програмиране 23 присвоява стойност 1 и ако тя не се промени в тялото на цикъла, това показва, че числото е просто. Прави се проверка дали числото е по-голямо от 1, тъй като 1 не се приема за просто число. Двете условия се проверяват чрез условен оператор и оператор за логическо И (&&). Ако и двете условия са изпълнени, то броячът на простите числа br се увеличава с единица. Задача 3. ОБИКОЛКА 5 Приятелите на Лъчо му подарили за рождения ден котка, куче, морско свинче и костенурка. Лъчо се привързал много към тях и всеки ден ги разхождал в парка. Алеята за разходки представлявала затворена крива линия. Костенурката правела една обиколка за x минути, морското свинче за y минути, котката за z минути, а кучето за t минути. Един ден Лъчо решил да пресметне след колко най-малко минути домашните му любимци ще се съберат отново на старта, ако тръгнат едновременно от едно и също място и в една и съща посока. Вие можете да помогнете на Лъчо, като напишете програма lap, която по дадени естествени числа x, y, z и t (всяко от които се намира в интервала от 1 до 10000) намира и отпечатва търсения брой минути. От първия ред на стандартния вход се въвеждат стойностите на числата x, y, z и t, разделени с по един интервал. На един ред на стандартния изход програмата трябва да изведе едно число, равно на търсения брой минути. Пример Авторско решение #include <iostream> using namespace std; int main() long long i,k,a[4],j,d,d1,r,p; for(i=0;i<4;i++) cin>>a[i]; d1=a[0]; for(i=1;i<4;i++) 5 Пролетен турнир по информатика, Пловдив, 14 юни 2008 г.

10 24 Ръководство за подготовка за национално състезание по информатика j=d1; p=a[i]; while(p!=0) r=j%p; j=p; p=r; d=j; k=(d1*a[i])/d; d1=k; cout<<k<<endl; return 0; Анализ на решението С оператор за цикъл в предварително деклариран масив от 4 елемента (в съответствие с броя на животните) се въвеждат времената на 4-те животни. Първата стойност от масива се присвоява на променливата d1. Организира се нов цикъл, започващ от втория елемент на масива. В тялото на този цикъл се организира вложен цикъл, в който се реализира търсенето на най-малкото число, което е кратно и на 4-те въведени времена. Задача 4. ЦИФРИ 6 Пешо Хакера си открил следната игра: намислял си две цели числа a и b и две цифри p1 и p2. След това записвал всички цели числа от интервала [a;b] и задрасквал цифрите им, които се делят на p1 или на p2. После преброявал колко цифри са останали незадраскани. Например при a = 15, b = 23, p1 = 2 и p2 = 3, в интервала [15;23] има общо 8 цифри, които не се делят на 2 или на 3: Напишете програма digit, която помага на г-н Хакера за решаване на тази задача. На първия ред на стандартния вход се въвеждат a, b, p1 и p2, разделени с интервал. Програмата извежда на един ред на стандартния изход едно цяло число 6 VІІІ Национален есенен турнир по информатика и информационни технологии, Джон Атанасов, Шумен, г.

11 Част 1. Програмиране 25 броя на останалите незадраскани цифри. Ограничения: 1 a b 1000 p1 > 1 p2 > 1 Пример Авторско решение #include <iostream> using namespace std; int main() int a,b,p1,p2,br=0; int i,x,c; cin>>a>>b>>p1>>p2; for(i=a;i<=b;i++) x=i; while(x!=0) c=x%10; if(c%p1!=0 && c%p2!=0) br++; x=x/10; cout<<br<<endl; return 0; Анализ на решението С оператор за цикъл на променливата x се присвояват числата в интервала от a до b. В тялото на вложения цикъл посредством деление с остатък на 10 на променливата c се присвоява последната цифри на поредното число. С помощта на условен оператор се проверява дали тази цифра се дели с остатък на p1 и на p2. Ако е така, то стойността на променливата брояч br се увеличава с единица. След това чрез целочислено деление на 10 се премахва последната цифра от числото и ако получената стойност е различна от 0, за следващата цифра се повтаря вече описаната процедура.

12 26 Ръководство за подготовка за национално състезание по информатика Задача 5. СНЕЖАНКА 7 Пътека в планината минавала през а на брой полянки. Снежанка се разхождала по пътеката и набрала голям букет цветя. От първата полянка тя откъснала едно цвете, от втората две, от третата три. Когато стигнала последната полянка, откъснала от нея а на брой цветя. Снежанка разпределила поравно събраните цветя между седемте джуджета, така че всяко да получи букет с нечетен брой. Напишете програма princess, която пресмята по колко цветя трябва да получи всяко джудже и колко цветя ще останат за Снежанка, така че за нея да са възможно най-малко. На първия ред на стандартния вход се въвежда едно цяло число a броят на полянките. Програмата извежда на стандартния изход две цели числа, разделени с един интервал. Първото показва по колко цветя ще получи всяко от джуджетата, а второто колко цветя са останали за Снежанка. Ограничения 5<=a<=15 Примери Авторско решение #include<iostream> using namespace std; int main() int a,i,s=0; cin>>a; for(i=1;i<=a;i++) s=s+i; int d=s/7; int p=s%7; if(d%2==0) d--; p=p+7; 7 XV Национална олимпиада по информатика, Общински кръг, г.

13 Част 1. Програмиране 27 cout<<d<< <<p<<endl; Анализ на решението С оператор за цикъл в променливата s се намира сумата на цветята, които е набрала Снежанка от всички полянки. Пресмята се по колко цветя се падат на едно джудже. Резултатът се записва в променлива d. В случая делението е целочислена операция, защото операндите са цели числа. Когато се намери броят на цветята в букетчетата, се проверява дали е нечетен. Aко не е така, от всяко джудже се взема по едно цвете, като се намалява стойността на d с единица, а към р броят на останалите цветя за Снежанка, се добавя Задачи за самостоятелна подготовка Допълнителни задачи за самоподготовка могат да се намерят на сайта за национални състезания по информатика за ученици ( comp.html). Допълнителна литература за подготовка 1. Василев, А. С++ в примери и задачи. Велико Търново: Асеневци, Кисимов, В. Основи на алгоритмизацията и програмирането на основата на език JAVA. София: Изд. комплекс УНСС, Наков, Св. Въведение в програмирането с Java. София, Сълов, В. Въведение в програмирането. Варна: Наука и икономика, Тодорова, М. Структури от данни и програмиране на С++. София: Сиела, 2011.

Маисви

Маисви МАСИВИ 1. Структурни типове данни Структура от данни - организирана информация, която може да бъде описана, създадена и обработена с помощта на програма. Скаларни типове данни: Целочислен int Реален double

Подробно

Задача D

Задача D Задача 1. РЕЗУЛТАТ В час по математика Дора Янкова написала на дъската последователно n числа: първо, второ, трето, четвърто и т.н. Първият ученик от първото число извадил второто, прибавил третото, извадил

Подробно

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА "ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА" ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група Z (5-6 клас) Задача Картинки Ра

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група Z (5-6 клас) Задача Картинки Ра СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА "ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА" ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група Z (5-6 клас) Задача Картинки Разполагате с картинка N x M зададена чрез таблица от

Подробно

C++

C++ Управляващи оператори в C++ Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 18 30 октомври 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Управляващи оператори в C++ 18 30 октомври

Подробно

Програмиране на Паскал

Програмиране на Паскал Поради връзката на С++ с езика С в голяма част от литературата е прието записването С/С++. Това е найизползваният език за програмиране в света, поради което синтаксисът на някои от по-новите езици като

Подробно

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА "ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА" ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група Y (7-9 клас) Задача 3-свързано

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група Y (7-9 клас) Задача 3-свързано СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА "ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА" ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група Y (7-9 клас) Задача 3-свързано кралство Стенли имал кралство с N града (естествено

Подробно

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1 ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ за предоставяне на достъп до специализирана уеб-базирана електронна платформа, позволяваща провеждане на Национално онлайн външно оценяване на дигиталните компетентности на учениците

Подробно

Предефиниране на оператори. Копиращ конструктор. Оператор за присвояване Любомир Чорбаджиев Технологическо училище Електронни системи Технически униве

Предефиниране на оператори. Копиращ конструктор. Оператор за присвояване Любомир Чорбаджиев Технологическо училище Електронни системи Технически униве Предефиниране на оператори. Копиращ конструктор. Оператор за присвояване Любомир Чорбаджиев Технологическо училище Електронни системи Технически университет, София lchorbadjiev@elsys-bg.org Revision :

Подробно

Проф

Проф Утвърдил:.. / доц. д-р Е. Великова / Утвърден от Факултетен съвет с протокол... /... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет по Математика и Информатика Специалност: Компютърни науки М И К 0

Подробно

doll Механична кукла Механичните кукли автоматично повтарят предварително зададена последователност от движения. В Япония има традиции в изработката н

doll Механична кукла Механичните кукли автоматично повтарят предварително зададена последователност от движения. В Япония има традиции в изработката н doll Механична кукла Механичните кукли автоматично повтарят предварително зададена последователност от движения. В Япония има традиции в изработката на механични кукли, датиращи от древни времена. Движенията

Подробно

ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА

ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА СРЕДИ ЗА ПРОГРАМИРАНЕ ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА Същност на програмното осигуряване За да могат компютрите да разбират описаните на езика за програмиране алгоритми, те трябва да бъдат преведени

Подробно

Лабораторно упражнение 6 Тема: Оператори за цикли в езика C++. Реализиране на циклични алгоритми I. Цел на лабораторното упражнение Да се затвърдят зн

Лабораторно упражнение 6 Тема: Оператори за цикли в езика C++. Реализиране на циклични алгоритми I. Цел на лабораторното упражнение Да се затвърдят зн Лабораторно упражние 6 Тема: Оператори за цикли в езика C++. Реализира на циклични алгоритми I. Цел на лабораторното упражние Да се затвърдят знанията на студентите за организацията и синтаксиса на програми

Подробно

Homework 3

Homework 3 Домашно 3 по дисциплината Дискретни структури за специалност Информатика I курс летен семестър на 2015/2016 уч г в СУ ФМИ Домашната работа се дава на асистента в началото на упражнението на 25 26 май 2016

Подробно

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регистрация. ВЪВЕДЕНИЕ LearningApps.org е Web сайт, подкрепящ

Подробно

Структура на програма в C - Част 7 - масиви, оператор за индексиране, sizeof оператор

Структура на програма в C - Част 7 - масиви, оператор за индексиране, sizeof оператор Структура на програма в C Част 7 - масиви, оператор за индексиране, sizeof оператор Иван Георгиев, Христо Иванов, Христо Стефанов Технологично училище "Електронни системи", Технически университет, София

Подробно

Рекурсия Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 21 декември 2016 г. 4 януари

Рекурсия Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 21 декември 2016 г. 4 януари Рекурсия Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 21 декември 2016 г. 4 януари 2017 г. Трифон Трифонов (УП 16/17) Рекурсия 21.12.16

Подробно

Microsoft Word - proekt_zapoved_olimpiada_19_20.docx

Microsoft Word - proekt_zapoved_olimpiada_19_20.docx РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката ЗАПОВЕД./ 2019 г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията, във връзка с организирането и провеждането на ученическите олимпиади и

Подробно

Microsoft Word - final_zapoved_olimpiadi_2019_2020.docx

Microsoft Word - final_zapoved_olimpiadi_2019_2020.docx РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката ЗАПОВЕД РД09-2149/27.08.2019 г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията, във връзка с организирането и провеждането на ученическите

Подробно

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г ноември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Ма

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г ноември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Ма Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 15 29 ноември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Масиви и низове 15 29 ноември 2018 г. 1 / 16 Масиви Логическо

Подробно

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 15 ноември 6 декември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 1

Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 15 ноември 6 декември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 1 Масиви и низове Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, 2018/19 г. 15 ноември 6 декември 2018 г. Трифон Трифонов (УП 18/19) Масиви и низове 15.11-6.12.2018 г. 1 / 17 Масиви

Подробно

Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Т

Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Т Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Тема 1. Информация 1 1 Видове информация Познава начините

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Облачна услуга за дистанционна връзка с касови апарати с марка ELTRADE Инструкции за употреба Характеристика на продукта ELTRADE Cloud е услуга, която свързва в облак касовите апарати на една фирма с базата

Подробно

ICS Natioanal

ICS Natioanal РЪКОВОДСТВО ЗА ВЪНШНИ ПОТРЕБИТЕЛИ Март 2019 г. История на промените Дата Версия Описание Автор 28.09.2018 1.0 Ръководство за потребителя ИО АД 07.03.2019 2.0 Ръководство за потребителя ИО АД СЪДЪРЖАНИЕ:

Подробно

IATI Day 1 / Senior Задача Activity (Bulgarian) X INTERNATIONAL AUTUMN TOURNAMENT IN INFORMATICS SHUMEN 2018 При лошо време навън Лора и Боби обичат д

IATI Day 1 / Senior Задача Activity (Bulgarian) X INTERNATIONAL AUTUMN TOURNAMENT IN INFORMATICS SHUMEN 2018 При лошо време навън Лора и Боби обичат д Задача Activity (Bulgarian) При лошо време навън Лора и Боби обичат да се събират и да играят настолни игри. Една от любимите им игри е Activity. В тази задача ще разгледаме обобщение на играта. Играта

Подробно

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА "ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА" ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група X (10-12 клас) Задача Рязане на

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група X (10-12 клас) Задача Рязане на Задача Рязане на квадрат Цури има квадрат с лице 1 и иска да го разреже на N равнолицеви правоъгълника (всеки с лице 1 ). За съжаление инстумента за рязане с който разполага Цури не е N съвършен. Чрез

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ПРОГРАМИРАНЕ И АЛГОРИТМИЧНИ ЕЗИЦИ ЗА ПРОФЕСИЯ: КОД 482010 ИКОНОМИСТ - ИНФОРМАТИК СПЕЦИАЛНОСТ:

Подробно

2018 г. Какво ново в Е-либ Прима?

2018 г. Какво ново в Е-либ Прима? 2018 г. Какво ново в Е-либ Прима? Обединяване на многотомни издания Еталон Статус на записа Временни документи-регистрация и отчисляване Отпечатване на КДБФ Отпечатване на Акт за дарение Отпечатване на

Подробно

В тази част, ще разгледаме аритметичните и логически операции, както, и включването им в изрази. В следващата таблица са дадени всички възможни операц

В тази част, ще разгледаме аритметичните и логически операции, както, и включването им в изрази. В следващата таблица са дадени всички възможни операц В тази част, ще разгледаме аритметичните и логически операции, както, и включването им в изрази. В следващата таблица са дадени всички възможни операции в езикът C и С++. Символ Предназначение Аритметични

Подробно

Структура на програма в C - Част 2 - типове, функции

Структура на програма в C - Част 2 - типове, функции Структура на програма в C Част 2 - типове, функции Иван Георгиев, Христо Иванов, Христо Стефанов Технологично училище "Електронни системи", Технически университет, София 10 март 2019 г. И. Георгиев, Х.

Подробно

Електронно подаване на документи за участие в кандидатмагистърската кампания на Факултет по математика и информатика на Софийски университет Св. Климе

Електронно подаване на документи за участие в кандидатмагистърската кампания на Факултет по математика и информатика на Софийски университет Св. Климе 1. Достъп до системата за електронно подаване на документи (Фиг. 1) Електронното подаване на документи за кандидатмагистърската кампания на ФМИ се извършва единствено на адрес https://magister.fmi.uni-sofia.bg.

Подробно

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Европейки фонд за регионално развитие Инвестираме във вашето бъдеще ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА Развитие на конкурентоспособността на българск

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Европейки фонд за регионално развитие Инвестираме във вашето бъдеще ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА Развитие на конкурентоспособността на българск BG161PO003-1.1.06-0022-C0001 Ръководство за работа със системата Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма на българската икономика 2007-2013, съфинансирана от Европейския

Подробно

Mobi-B мобилен портфейл Инструкция за работа

Mobi-B мобилен портфейл Инструкция за работа Mobi-B мобилен портфейл Инструкция за работа СЪДЪРЖАНИЕ Изтегляне и регистрация... 3 Регистриране на нова карта... 3 Добавяне на последваща карта... 5 Изтриване на карта... 6 Подмяна на мобилен телефон...

Подробно

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА "ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА" ТЕМА ПО МАТЕМАТИКА 8 КЛАС Задача 1. Да се реши в цели чис

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА ТЕМА ПО МАТЕМАТИКА 8 КЛАС Задача 1. Да се реши в цели чис СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА "ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА" ТЕМА ПО МАТЕМАТИКА 8 КЛАС Задача 1. Да се реши в цели числа уравнението p( + b) = (5 + b) 2, където p е просто.

Подробно

Университет - библиотека - образование и дигиталният достъп University - Library - Education and Digital Access

Университет - библиотека - образование и дигиталният достъп University - Library - Education and Digital Access Отворете началната страница на сайт на ШУ "Епископ Преславски http://shu.bg/ Натиснете бутона Университетска библиотека (оградената с червено зона) От основното хоризонтално меню на библиотечния сайт натиснете

Подробно

10. Линейни оптимизационни модели – обща постановка

10. Линейни оптимизационни модели – обща постановка 0. Линейни оптимизационни модели обща постановка Пример Разполагате с 26 бр. самолети от тип А и 5 бр. самолети от тип В. Задачата е да се пренесе възможно по-голямо количество от разполагаем товар, при

Подробно

ТЕХНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА WIFI SMART ДВУКАНАЛЕН КЛЮЧ Функции: Двуканален безжичен ON/OFF ключ. Управлява се от смартфон или таблет през интернет чрез

ТЕХНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА WIFI SMART ДВУКАНАЛЕН КЛЮЧ Функции: Двуканален безжичен ON/OFF ключ. Управлява се от смартфон или таблет през интернет чрез ТЕХНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА WIFI SMART ДВУКАНАЛЕН КЛЮЧ Функции: Двуканален безжичен ON/OFF ключ. Управлява се от смартфон или таблет през интернет чрез WiFi. Проверка на състоянието на управляваните уреди

Подробно

Ръководство на ползвателите

Ръководство на ползвателите Ръководство на ползвателите Съдържание I. ВЪВЕДЕНИЕ... 3 II. ТЕРМИНОЛОГИЧЕН РЕЧНИК... 3 III. ВХОД В СИСТЕМАТА... 3 1. Вход в системата... 3 IV. МОДУЛ УДОСТОВЕРЕНИЯ... 4 1. Модул Удостоверения... 4 2. Ново

Подробно

Microsoft Word - tema_7_klas_2009.doc

Microsoft Word - tema_7_klas_2009.doc РЕГИОНАЛЕН ИНПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОАНИЕТО, ОФИЯ-ГРАД Национално състезание-тест по математика за VІІ клас Общински кръг, офия, февруари 009 г. Утвърдил:... аня Кастрева началник РИО, офия-град Тестът съдържа

Подробно

Online кандидатстване след VII клас За учебната 2019/2020 година имате възможност да подадете Вашето заявление за участие в първи и трети етап на клас

Online кандидатстване след VII клас За учебната 2019/2020 година имате възможност да подадете Вашето заявление за участие в първи и трети етап на клас Online кандидатстване след VII клас За учебната 2019/2020 година имате възможност да подадете Вашето заявление за участие в първи и трети етап на класиране за прием в VIII клас по интернет или на място,

Подробно

Динамична памет Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 21 декември 2016 г. Тр

Динамична памет Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 21 декември 2016 г. Тр Динамична памет Трифон Трифонов Увод в програмирането, спец. Компютърни науки, 1 поток, спец. Софтуерно инженерство, 2016/17 г. 21 декември 2016 г. Трифон Трифонов (УП 16/17) Динамична памет 21 декември

Подробно

Проект 1: Форма за решаване на тест Създайте приложение, което тества знанията на ученика по Информатика. Върху формата да се разположат въпроси с по

Проект 1: Форма за решаване на тест Създайте приложение, което тества знанията на ученика по Информатика. Върху формата да се разположат въпроси с по Проект 1: Форма за решаване на тест Създайте приложение, което тества знанията на ученика по Информатика. Върху формата да се разположат въпроси с по четири отговора всеки, от които точно един е верен.

Подробно

IATI Day 1/Junior Task 1. Trap (Bulgaria) X INTERNATIONAL AUTUMN TOURNAMENT IN INFORMATICS SHUMEN 2018 Задача 1. Капан Образуваме редица от точки, кои

IATI Day 1/Junior Task 1. Trap (Bulgaria) X INTERNATIONAL AUTUMN TOURNAMENT IN INFORMATICS SHUMEN 2018 Задача 1. Капан Образуваме редица от точки, кои Task 1. Trap (Bulgaria) Задача 1. Капан Образуваме редица от точки, които са върхове с целочислени координати в квадратна решетка. Всеки две последователни точки от редицата определят единична хоризонтална

Подробно

puzzles-final.indd

puzzles-final.indd Български Шампионат по Главоблъсканици 2007 Квалификационен кръг юни 2007, :30 часа Продължителност: 0 минути Общо точки: 350 Този файл съдържа шампионатните задачи, които ще трябва да решите по време

Подробно

Приложение_1_Заявление по Образец 1

Приложение_1_Заявление по Образец 1 Приложение 1 Образец 1 Заявление за подаване на статистическа информация по електронен път и ползване на електронни услуги, предоставяни от БНБ с квалифициран електронен подпис (КЕП) на задълженото лице

Подробно

17 СУ „Дамян Груев“

17 СУ „Дамян Груев“ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ Христо Ботев ЗНАНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО! КАКВО ПРЕДСТОИ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ VII КЛАС? Успешно полагане на изпитите чрез тест от националното външно оценяване Успешно завършване на VII клас и получаване

Подробно