PowerPoint Presentation

Размер: px
Започни от страница:

Download "PowerPoint Presentation"

Препис

1 Методика за разработване на Ръководство за добра медицинска практика основано на доказателства Доц. Златица Петрова Експерт -БЛС

2 Мотиви Многообразието на практиките и лекарите налагат изготвянето, освен на общи Правила за добра медицинска практика и такива по отделните медицински специалности. Правилата за добра медицинска практика позволяват на лекаря във всеки един момент да обясни и обоснове действията и решенията си, когато възникнат въпроси или съмнения при практикуването на медицинската професия.

3 Правилата за добра медицинска практика (ПДМП) съответстват на етичните принципи от Хелзинкската декларация, Европейската харта за правата на пациентите, Кодекса за професионална етика на българските лекари и други международно признати документи за автономност, полезност, безвредност и справедливост.

4 Съответствие на ОПДМП Разработени са в съответствие със Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и Закона за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина и е съобразен с утвърдения световен и европейски опит и с националната специфика.

5 Добра медицинска практика: Правилата за добра медицинска практика разкриват дължимото поведение на лекаря при зачитане правата и достойнството на гражданите.

6 Основни принципи на ДМП професионален интегритет/компетентност, гарантиращи найдоброто качество и безопасност при превенция, диагностика и лечение за съответните условия. комуникативни умения; етично поведение; достойно отношение към пациентите; умения за работа в екип.

7 Какво съдържат ОДМП Поддържане на добра медицинска практика Преподаване и обучение, преценяване и оценяване Взаимоотношения с пациентита Професионални взаимоотношения Почтеност Здравето на лекаря

8 Заповед РД от на МЗ за утвърждаване на ОПДМП Правилата са задължителни за всички лекари, упражняващи медицинска професия на територията на Р. България. Контролът по спазване на ОПДМП се осъществява от БЛС. За неспазване на ОПДМП лекарите се наказват по реда на ЗСОЛЛДМ

9 По смисъла на тези правила Ръководство за добра медицинска практика е съвкупност от препоръчителни правила за поведение при диагностична и лечебна дейност, което систематизира разработени твърдения, подпомагащи лекарите за вземане на решения при диагностиката и лечението на пациентите, и необходимата грижа при специфични клинични обстоятелства. Основават се на практиката, базирана на съчетание от най-добрите научни доказателства с клиничната експертиза и правата на пациента. Ръководствата могат да бъдат изработвани по специалности, по специализирани интердисциплинарни и диагностично-лечебни дейности, по нозологични единици. Съставят се от дружествата по съответната специалност, в съответствие с номенклатурата на специалностите в системата на здравеопазването. Ръководствата за добра медицинска практика имат за цел да се подобри качеството на здравеопазването, да се намали използването на ненужни, неефективни или вредни интервенции и да улесни лечението на пациентите при максимални шансове за успех, при минимален за тях риск и на приемлива цена.

10 В широката рубрика на стандартите се разбира: практически ръководства или клинични протоколи, включително и клиничните пътеки, административни процедури или стандартни оперативни процедури, продуктови спецификации или стандарти за представяне.

11 термини Практическите ръководства, понякога наричани клинични протоколи или практически параметри, дефинират как да се изпълняват клиничните процеси, например антенаталните грижи. Ръководствата се дефинират като, систематично разработвани твърдения, които помагат на лекарите за вземане на решения относно пациентите, за необходимата грижа при специфични клинични обстоятелства. Идентифицирани са пет различни вида ръководства:

12 Ръководство за най-добра практика: систематично разработени твърдения за подпомагане на лекаря и пациента при вземането на решения относно подходящите здравни или инвалидни грижи при специфичните обстоятелства, като се вземат предвид доказателствата за ефективност. Протокол: специфични ръководства, които трябва да бъдат следвани детайлно с минимална промяна. Протоколните ръководства се използват във високо-рискови сфери (например реанимация), или когато законите регулират практиката (например съдебна психиатрия). Ръководство, базирано на консенсус: Най-често срещаната форма на ръководство разработено от група експерти, постигнали консенсус. Ръководство, базирано на доказателства: Разработен след систематично възстановяване и оценка на информацията от литературата. Ръководство, базирано на изрични доказателства: Разработено като ръководството, базирано на доказателства, но също така осмисля здравните резултати (преимущества, вреди, употреба и разходи) след промяната на практиката върху определено население.

13 Ръководство за клинична практика, основано на доказателства Evidence-based clinical practice guidelines

14 Клинично ръководство, основано на доказателства Системно разработено становище, което да подпомага решенията на лекари и пациенти за най-подходящи медицински подходи в специфични клинични обстоятелства. Терминът основано на доказателства означава безпристрастен системен преглед на най-достоверни резултати от клинични проучвания, с най-висока стойност за доказателства и препоръки. Най-използвани системи за оценка на данни от клинични проучвания са: (1) Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN), (2) Oxford Centre for Evidence-Based Medicine (CEBM), (3) US Preventive Services Task Force (USPSTF) и др.: 4 степени на препоръчителност според 4 нива на доказателственост.

15 Клинично ръководство, основано на доказателства Правейки преглед на голямо количество литература, насърчава добрата клинична практика чрез обективна и основана на доказателства серия от препоръки за специфични клинични проблеми. Спестява на практикуващите лекари труда за четене и оценяване на цялата информация, публикувана в областта на дадена специалност.

16 Защо Oxford Centre for Evidence-Based Medicine (CEBM) CEBM е най-наскоро обновената система (2011). Съдържа диференцирани раздели за диагноза, лечение, прогноза и скрининг. Използвана е в повечето европейски ръководства.

17 Експертно консенсусно ръководство Характерни практически клинични препоръки, основани на проучване на мнение на експерти и съдържащи неговите количествени резултати. Терминът консенсусно означава базиране на научни изследвания и клинични познания, излизащи извън рамките на някои други насоки, във вид на важно допълнение към клинична литература за диагноза и лечение. Количественото определяне на становища на голяма експертна група е много понадеждно, отколкото становища на малък експертен борд.

18 Експертно консенсусно ръководство Не използва системи за оценка на данни от клинични проучвания (нива на доказателственост и степени на препоръчителност). Използва алгоритъм, който последователно идентифицира ключови клинични моменти, маркира клинични въпроси, разработва писмени въпросници и ги анализира с оценъчна 9- точкова скала (RAND Corporation) за установяване на експертен консенсус.

19 Методика Подходът е мултидисциплинарен Ръководството за клинично поведение при е основано на доказателства и е структурирано в.. раздела. Всеки от тях е съставен най-малко от двама експерта, съдържа резюмиран литературен обзор върху съответния проблем и изцяло се позовава на медицина, основана на доказателства. В края на всеки раздел са дефинирани препоръки, описани с четири степени на препоръчителност (A, B, C и D) според Оксфордския център за медицина, основана на доказателства (CEBM), и към тях са добавени акценти за добра практика.

20 Ниво Нива на доказателственост Тип на оказателство Доказателство, получено от системен обзор или рандомизирани проучвания. Доказателство, получено от отделно рандомизирано проучване или наблюдателно проучване с драматичен ефект. Доказателство, получено от нерандомизирани контролирани кохортни проучвания. Доказателство, получено от серии на случаи, контроли на случаи или исторически контролирани проучвания. Аргументи, основани на рутинна практика.

21 Степени на препоръчителност Степен Съвместимост с ниво на доказателственост A Съвместима с проучвания с ниво на доказателственост 1. B Съвместима с проучвания с ниво на доказателственост 2 или 3 или екстраполации* от проучвания с ниво на доказателственост 1. C Проучвания с ниво на доказателственост 4 или екстраполации от проучвания с ниво на доказателственост 2 или 3. D Ниво на доказателственост 5 или непоследователни или неубедителни проучвания на всяко ниво. Екстраполация използване на данни при възможност за клинично значими разлики в сравнение с оригиналната ситуация на проучването. Акценти за добра практика Препоръки за най-добър подход, основани на клиничния опит на експертния борд.

22 ПРИМЕРНО СЪДЪРЖАНИЕ Клинично представяне и маршрут на пациента Диагностични изследвания Стадиране Хирургично поведение Лъчелечение Системна лекарствена терапия Комбинирани терапевтични подходи Най добри поддържащи грижи Последващо наблюдение Профилактика и скрининг

23 Алгоритъмът е разработен благодарение на : разработените клинични ръководства от Националните експертни бордове на конференциите МОРЕ-2010, 2011, 2012, 2013 години. (организатори Българско онкологично дружество, МУ Варна, УМБАЛ Света Марина ) Със съавторството и организационния талант на доц. Д-р Димитър Калев Национален консултант по онкология и доц. Калева Разработени са следните КРДМП : Поведение при Белодробен карцином Поведение при Колоректален и анален карцином Поведение при Простатен карцином Поведение при Невроендокринни тумори Поведение при Карцином на гърда За 2014 г-предстои поведение при Овариален карцином Към всяко ръководство са разработени Учебна книга с текстове за продължаващо медицинско обучение

24 Благодаря за вниманието!!!

-.docx

-.docx СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Христина Костадинова Лалабонова, дмн, Ръководител катедрa Лицево-челюстна хирургия при МУ- ФДМ- Пловдив, специалист по Орална хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Обща дентална медицина,

Подробно

ESR Value-Based Radiology Patient Survey Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване

ESR Value-Based Radiology Patient Survey   Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване ESR Value-Based Radiology Patient Survey https://www.surveymonkey.com/r/ffzhs8n Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване, което има за цел запознаване на пациентите с т.нар.

Подробно

ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ - Л О Г О П Е Д И Ч Е Н Ц Е Н Т Ъ Р - В А Р Н А ОБЩИНА ВАРНА Утвърденил: Директор: Л.Лазарова Янева Зап. 07-1

ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ - Л О Г О П Е Д И Ч Е Н Ц Е Н Т Ъ Р - В А Р Н А ОБЩИНА ВАРНА Утвърденил: Директор: Л.Лазарова Янева Зап. 07-1 ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ - Л О Г О П Е Д И Ч Е Н Ц Е Н Т Ъ Р - В А Р Н А ОБЩИНА ВАРНА Утвърденил: Директор: Л.Лазарова Янева Зап. 07-130/29.08.2018г. в сила от 15.09.2018г. ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с ме

Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с ме Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с меланом и други кожни злокачествени заболявания. Създадена

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩО ПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ ЧЛЕН НА АСОЦИАЦИЯТА НА ЛЕКАРИТЕ ПО ОБЩА/ФАМИЛНА МЕДИЦИНА ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА КОЙ И С КАКВО ДОПРИНЕСЕ ЗА НЕУДАЧИТЕ В ПЪРВИЧНАТА ИЗВЪНБОЛНИЧНА

Подробно

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от 1.12.2015 на МЗ I. Анализ на здравния проблем. 1. Анализът на здравния проблем включва: 1.1. Описание на здравния проблем,

Подробно

Общински дружества - Община СТАРА ЗАГОРА

Общински дружества - Община СТАРА ЗАГОРА Тролейбусни и автобусни превози ЕООД Управител: инж. Димитър Авджиев Предмет на дейност: Извършване на тролейбусен и автобусен превоз на пътници в Община Стара Загора. Адрес: кв."индустриален", Тролейбусно

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за

Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм на дисертационен

Подробно

Департамент Здравеопазване и социална работа Програма Естествени науки Модул Медицинска кибернетика Академичен курс Прогнозиране и диагностика в медиц

Департамент Здравеопазване и социална работа Програма Естествени науки Модул Медицинска кибернетика Академичен курс Прогнозиране и диагностика в медиц Департамент Здравеопазване и социална работа Програма Естествени науки Модул Медицинска кибернетика Академичен курс Прогнозиране и диагностика в медицината и здрваеопазването с практикум Информационен

Подробно

KONSTANTIN PRESLAVSKY UNIVERSITY S H U M E N Ш У М Е Н С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т Е П И С К О П К О Н С Т А Н Т И Н П Р Е С Л А В С К И гр. Шумен 970

KONSTANTIN PRESLAVSKY UNIVERSITY S H U M E N Ш У М Е Н С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т Е П И С К О П К О Н С Т А Н Т И Н П Р Е С Л А В С К И гр. Шумен 970 KONSTANTIN PRESLAVSKY UNIVERSITY S H U M E N Ш У М Е Н С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т Е П И С К О П К О Н С Т А Н Т И Н П Р Е С Л А В С К И гр. Шумен 9700, www.shu.bg ул. Университетска 115 Ректор 054/ 830

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Комисия по редки заболявания Пл. Св. Неделя 5, София 1000 тел.: (+359 2) факс:(+359 2)

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Комисия по редки заболявания Пл. Св. Неделя 5, София 1000 тел.: (+359 2) факс:(+359 2) МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Комисия по редки заболявания Пл. Св. Неделя 5, София 1000 тел.: (+359 2) 9301 152 факс:(+359 2) 981 1833 mail@mh.government.bg www.mh.government.bg ПРОТОКОЛ 21/20.11.2018

Подробно

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА И ЗНАНИЕТО Р Е Ц Е Н З И Я от професор д.с.н. Янцислав Вълчев Янакиев, Директор на Института за перспективни изследвания за отбраната

Подробно

ФОРМУЛЯР КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА Индекс: Фо Издание: П Дата: г. Страница 1 от 8 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛЕВЕН ФАКУЛТЕТ

ФОРМУЛЯР КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА Индекс: Фо Издание: П Дата: г. Страница 1 от 8 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛЕВЕН ФАКУЛТЕТ Страница 1 от 8 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛЕВЕН ФАКУЛТЕТ ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ УТВЪРЖДАВАМ: /П/ РЕКТОР НА МУ-ПЛЕВЕН: /Проф. д-р Сл. Томов, дмн/ НА СПЕЦИАЛНОСТ,,СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБРАЗОВАТЕЛНО

Подробно

ДОКЛАД НА НЕЗАВИСИМИЯ ОДИТОР До Акционерите На БУЛВЕСТА ХОЛДИНГ АД Доклад относно одита на финансовия отчет Мнение Ние извършихме одит на финансовия о

ДОКЛАД НА НЕЗАВИСИМИЯ ОДИТОР До Акционерите На БУЛВЕСТА ХОЛДИНГ АД Доклад относно одита на финансовия отчет Мнение Ние извършихме одит на финансовия о ДОКЛАД НА НЕЗАВИСИМИЯ ОДИТОР До Акционерите На БУЛВЕСТА ХОЛДИНГ АД Доклад относно одита на финансовия отчет Мнение Ние извършихме одит на финансовия отчет на БУЛВЕСТА ХОЛДИНГ АД (Дружеството), съдържащ

Подробно

Радиотермоаблация

Радиотермоаблация Какво представлява радиотермоаблацията? та (РТА) е метод за унищожаване на чернодробните тумори първичен рак или чернодробни метастази, който се прилага в случаите, в които туморите не могат да бъдат отстранени

Подробно

Folie 1

Folie 1 Превенция на здравето - скрининг и ранна диагноза при белодробен карцином ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО Доц. Д-р Г. Присадов, доц. д-р Г.Хаджидеков ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО ПРОЕКТ ПО ИДЕЯ НА АИКБ

Подробно

Stefanov_HTA_final

Stefanov_HTA_final Изграждане на капацитет и организация за в България Проф. д-р Румен Стефанов, дм Декан на Факултет по Обществено здраве, МУ-Пловдив Директор на Информационен център за редки болести и лекарства сираци,

Подробно

/"' I,,i J. i,' // YTBbP{LrJr:,,h../"''-"" I -/.4./ L' A-P CTEOAH KOHCTAHTIHO MrrHr4cTbP HA 3APABEOTTA3 YqE,EHA IIPOTPAMA 3A CTIEIIITAJIHOCT IICI4XILA

/' I,,i J. i,' // YTBbP{LrJr:,,h../''- I -/.4./ L' A-P CTEOAH KOHCTAHTIHO MrrHr4cTbP HA 3APABEOTTA3 YqE,EHA IIPOTPAMA 3A CTIEIIITAJIHOCT IICI4XILA /"' I,,i J. i,' // YTBbP{LrJr:,,h../"''-"" I -/.4./ L' A-P CTEOAH KOHCTAHTIHO MrrHr4cTbP HA 3APABEOTTA3 YqE,EHA IIPOTPAMA 3A CTIEIIITAJIHOCT IICI4XILATPHTIHVT TPI4XH (3A MEAI4III{HCKIT CECTPW W @EIAIIIEPII)

Подробно

Тема

Тема ОЦЕНКА НА ЗДРАВНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В ОНКОЛОГИЯТА Проф. Генка Петрова, дфн Медицински университет София Теми в презентацията Дефиниции и теоретична рамка. Какво научихме досега? НТА при лечение на овариален

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ Габрово,

Подробно

Частична оценка на въздействието

Частична оценка на въздействието Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна информация/документи) Институция: Министър на Нормативен акт: Постановление за здравеопазването приемане

Подробно

Медицински университет - Плевен У Ч Е Б Е Н П Л А Н : р11 специалност: Социални дейности образователно-квалификационна степен: Професионален

Медицински университет - Плевен У Ч Е Б Е Н П Л А Н : р11 специалност: Социални дейности образователно-квалификационна степен: Професионален Медицински университет - Плевен форма на обучение Задължителни дисциплини Държавни изисквания (в академ. ) Часове лекции Часове упражнения Кредити Натовареност по семестри (лекции / упражнения) І ІІ ІІІ

Подробно

НАРЕДБА 10 ОТ 17 НОЕМВРИ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ С НЕРАЗРЕШЕНИ ЗА УПОТРЕБА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ, КАКТО И ЗА УСЛОВИ

НАРЕДБА 10 ОТ 17 НОЕМВРИ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ С НЕРАЗРЕШЕНИ ЗА УПОТРЕБА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ, КАКТО И ЗА УСЛОВИ НАРЕДБА 10 ОТ 17 НОЕМВРИ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ С НЕРАЗРЕШЕНИ ЗА УПОТРЕБА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ, КАКТО И ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВКЛЮЧВАНЕ, ПРОМЕНИ, ИЗКЛЮЧВАНЕ И ДОСТАВКА

Подробно

ДО

ДО ДО Председателя на ПК за САНК на НАОА проф. д-р Илия Гюдженов ДОКЛАД НА ЕКСПЕРТНА ГРУПА с ръководител проф. д-р Красимира Якимова, дм, дмн - член на ПК за САНК Относно: Резултатите от проверката на експертна

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint Проект Оптимизиране на структурата и подобряване на ефективността на ИАРА Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Административен капацитет, съфинансирана от Европейския съюз

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Правилник за изменение и допълнение на Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции (обн., ДВ, бр. 6 от

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Правилник за изменение и допълнение на Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции (обн., ДВ, бр. 6 от МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Правилник за изменение и допълнение на Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции (обн., ДВ, бр. 6 от 2011 г.; изм., бр. 31 от 2011 г., бр. 34 от 2013 г.,

Подробно

Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн

Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн I. Общи положения и постулати 1. Общи положения Диагностиката

Подробно

izmenenie pyrvi klas

izmenenie pyrvi klas ПРОЕКТ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА ЗА ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В ПЪРВИ КЛАС В УЧИЛИЩАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ШУМЕН. Чл. 6, ал. 2 се изменя така: Децата в Списъка по постоянен/настоящ адрес се разпределят

Подробно

СТАНОВИЩЕ за дисертациионен труд на тема ЛИЧНОСТНИ ПРОМЕНИ ПРИ ИНСУЛТНА БОЛЕСТ на Красимира Иванова Маникатова за присъждане на образователна и научна

СТАНОВИЩЕ за дисертациионен труд на тема ЛИЧНОСТНИ ПРОМЕНИ ПРИ ИНСУЛТНА БОЛЕСТ на Красимира Иванова Маникатова за присъждане на образователна и научна СТАНОВИЩЕ за дисертациионен труд на тема ЛИЧНОСТНИ ПРОМЕНИ ПРИ ИНСУЛТНА БОЛЕСТ на Красимира Иванова Маникатова за присъждане на образователна и научна степен доктор по Педагогическа и възрастова психология

Подробно

Научно –изследователски проект – отчет

Научно –изследователски проект – отчет СТАНДАРТИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА УЧЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЯ ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ ВАРНА 2011 Настоящият документ представя Стандарти за разработване

Подробно

Microsoft Word - Stanovishte_Bozukov_official.docx

Microsoft Word - Stanovishte_Bozukov_official.docx СТАНОВИЩЕ От: Доц. д-р Ани Божидарова Белчева дм, Катедра по детска дентална медицина, ФДМ, МУ Пловдив, член на научно жури, включена със заповед P-109-372 / 30.12.2015г. на Ректора на МУ-Варна. Относно:

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанск

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанск ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност Област на висшето образование: 3. Социални,

Подробно