Презентация на PowerPoint

Размер: px
Започни от страница:

Download "Презентация на PowerPoint"

Препис

1 Програма Човек и биосфера на ЮНЕСКО - възможности за включване на заинтересованите страни от региона на Национален парк Рила

2 Национален парк Рила зелената перла на България

3 Опазване на природата и устойчивото икономическо развитие. БР - създадени за добро и хармонично съжителство между човека и природата. Част от програмата на ЮНЕСКО Човекът и биосферата - зелените перли на планетата, за чието опазване е необходимо съпричастност и отговорност от страна на всеки един от нас. В света има 669 биосферни резервата, разположени в 120 страни. БР - демонстрационни примери за интегрирано управление в условия на прозрачност и широк обществен диалог. - средство за споделяне на знания, места за научни изследвания и мониторинг, образование и обучение. Взимането на решения за тяхното управление става с участието на всички заинтересовани страни.

4 Програмата Човекът и биосферата Програмата MAB е създадена от ЮНЕСКО през 1970 г. Тя цели изграждането на научна основа, насочена към подобряване на взаимоотношенията между хората и обкръжаващата ги среда. Акцентът е разумното използване и опазването на природните ресурси. Програмата покрива сухоземни и морски екосистеми и обхваща както високи планини, така и гъсто населени райони. Управителното тяло на програмата е Международният координационен съвет.

5 Програмата MAB играе съществена роля за опазването на природата посредством изграждането на Световна мрежа от БР. България се присъединява към програмата през 1977 г. с обявяването на 17 БР, след което стават 16, а понастоящем са 4. Всяка страна-членка има Национален комитет на програмата или лице за контакти. Те са отговорни за прилагането на практика на Програмата в конкретната страна и осъществяват връзката между националните институции и БР и Секретариата на Програмата в Париж.

6 Севилска стратегия за БР Мрежата от БР е изградена върху Нормативна рамка, която е резултат от работата на Международната конференция за биосферните резервати (Севиля, Испания, март 1995 г.). Тя очертава правилата на Световната мрежа и включва 10- годишно ревизиране на БР. Стратегията дава препоръки за развитие на БР и адекватно функциониране на Световната мрежа. Предложени са и различни нива на приложение на препоръките международно, национално, местно. Включва индикатори, които да помогнат за оценката от прилагането й на практика. Критериите, използвани за разработване на различните индикатори са: достъпност (Може ли информацията да бъде събрана лесно?), простота (Информацията ясна и точна ли е?) полезност (Ще бъде ли полезна събраната информация за управителния орган на БР, за Националния комитет или за Световната мрежа като цяло?).

7 Цели на Севилската стратегия I. Използване на биосферните резервати за опазване на природното и културно разнообразие. II. Използване на биосферните резервати като модели за управление на земите и подходи за устойчиво развитие. III. Използване на биосферните резервати за научни изследвания, мониторинг и образование. IV. Прилагане на концепцията за биосферните резервати на практика.

8 Биосферните резервати специални места за природата и хората БР са създадени, за да отговорят на предизвикателствата, пред които е изправен днешния свят. Как да опазим биоразнообразието като същевременно посрещнем материалните нужди на нарастващия брой хора? Как да съчетаем опазването на природните ресурси с тяхното устойчиво ползване? Маричини езера

9 Какво представлява БР? Сухоземни или крайбрежни екосистеми, където опазването на биоразнообразието се съчетава с устойчивото използване на ресурсите от човека. Номинират се от правителството на страната, оценяват се на международно ниво, и след обявяването им остават под държавна юрисдикция. Всеки БР изпълнява 3 основни функции: 1. Природозащитна функция допринася за съхраняването на ландшафтите, екосистемите, видовото и генетичното разнообразие; 2. Развиваща функция насърчава икономическото и човешко развитие, запазвайки културната идентичност и природните дадености на територията; 3. Логистична функция осигурява подкрепа за демонстрационни проекти, природозащитно обучение, обмяна на опит, научни изследвания и мониторинг, имащи отношение към местните, националните и световните проблеми на природозащитата и устойчивото развитие.

10 Зониране на БР На практика концепцията за БР, поделя територията на 3 свързани зони сърцевинна, буферна и преходна. Сърцевинната зона - строго защитени според националното законодателство територии и осигурява дълготрайно опазване на ландшафтите, екосистемите и видовете. Природосъобразни научни изследвания, мониторинг и природозащитно обучение. Буферната зона - играят ролята на буфер на СЗ, т.е. помага за нейното съхраняване. Научни изследвания, образователни дейности, обучения, рекреация, туризъм. БЗ акцентира върху устойчивото използване на природните ресурси, което да носи облага именно на местното население. Преходна зона, извън БЗ със селскостопански дейности и многообразни форми на използване на природните ресурси. Включва и селищата, където всички заинтересовани страни работят за устойчивото развитие и използване на ресурсите в полза на местните хора. Преходната зона има съществено икономическо и социално значение за развитието на региона.

11 НП Рила и прилежащите общини напълно може да отговорят на предизвикателствата за включването им в Световната мрежа по Програмата МАВ на ЮНЕСКО! Разбира се, това зависи от всички нас! Според съвременната концепция за БР се изисква обявяването да става с пълната подкрепа от страна на местните институции и общности. Преди номиниране на дадена територия за БП общините, чиито землища се включват в границите му, трябва да дадат своето изрично съгласие с решение на Общинския съвет. Това се отнася и за оттеглянето на стари БР от световната мрежа. При изключване на стари БР, същите запазват статута си на резерват съгл. българското законодателство. При обявяване на нови БП трябва да има съгласие и на останалите заинтересовани институции МЗХГ, ИАГ и Националния комитет по Програмата, в който участват представители на всички заинтересовани държавни, научни и образователни институции, НПО и общини. Новоприетите БП използват специфичните лога (site specific logo), изготвени от Секретариата на Програмата.

12

13 Кой има полза от БР? БР позволява всички заинтересовани страни в сътрудничество помежду си да постигнат устойчив баланс между дейности за опазване на биоразнообразието, икономическото развитие и съхраняването на културното наследство. Директни ползи за местното население са съживяването на местния бизнес чрез насърчаване развитието на устойчиви, природосъобразни, практики за земеделие и животновъдство, горско стопанство, екотуризъм, рибарство и др. Постига се дългосрочно опазване на природното и културното наследство за бъдещите поколения. Широката международна известност и имидж на Програмата МАВ привлича многобройни посетители и предизвиква голям интерес към предлагани местни продукти. От инициативността и сътрудничеството на всички заинтересовани страни зависи до каква степен ще се възползват от популярността, за привличане на средства и реализиране на идеите!

14 БР са особено подходящи за провеждане на научни изследвания и мониторинг, св. с опазването и разумното ползване на природното и културното наследство и устойчивото развитие. Натрупаната информация дава възможност за вземането на добре аргументирани управленски решения с предвидим ефект, както и за провеждането на природозащитно обучение с широко участие на местното население и демонстриране на добри практики. Включването на всеки БР в Световна мрежа дава почти неограничени възможности за регионално и международно сътрудничество и обмяна на опит. То е израз на признание от такава престижна международна организация като ЮНЕСКО, а това е повод за гордост и лично удовлетворение на всеки, който се чувства свързан с дадения БР!

15 Кой отговаря и кой плаща? ЮНЕСКО не налага никаква промяна върху собствеността. Управлението трябва да бъде отворено, гъвкаво и адаптивно, за да може местната общност да реагира на външни политически, икономически и социални въздействия, които могат да окажат негативно влияние върху екологичната и културна стойност на територията. Необходимо е да се създаде Управителен съвет или Комитет, който да планира и координира дейностите с участието на всички заинтересовани страни. Нивото на финансиране зависи от дейностите и проектите, които се реализират на територията на БР. Често допълнително финансиране дори не е необходимо съществуващите бюджети могат да бъдат пренасочени, така че да посрещнат общите цели. Индустрията, туроператорите, различни фондации, изследователски институти и местната власт могат да помогнат. Подкрепата на правителството, дори ако е само морална или техническа, гарантира добрите връзки с националните политики и международните усилия за устойчиво развитие.

16 Голямата заблуда Повечето хора смятат, че БР е строг резерват, където човешкото присъствие е напълно забранено. Всъщност не е така. БР осигурява опазване на биоразнообразието и устойчивото развитие на територията. Това е гарант за сътрудничество между всички заинтересовани страни, насочено към един по-отговорен начин на живот. Сериозни ограничения има единствено в сърцевинната зона. България и БР През 1977 г. в България са обявени 17 БР (сега 4), което я е нареждало сред първите 10 страни по брой БР. За съжаление оснаталите не отговорят на съвременната концепция за БР. Повечето от тях са ПР по ЗЗТ. Част от тях са разположени в НП или ПП, които играят ролята на буферна зона. Не притежават преходна зона, която е най-важната за връзката човек-биосфера. В момента в Националния комитет на МАВ тече процедура за внасяне на нови номинации за съвместяване със съвременните изисквания на 5 БР или изключването им от Мрежата.

17 Актуални моменти на БР/БП в България Новообявени биосферни парка 1. Централен Балкан, който преди това участваше с Боатин и Джендема 2. Червената стена (Западни Родопи) 3. Сребърна (Дунава) 4. Узунбоджак (Странджа) Възможни номинации 1. Бистришко бранище (Витоша) 2. Мантарица (Западни Родопи) 3. Парангалица (Рила) 4. Чупрене (Стара планина) 5. Али ботуш (планината Славянка) За оттегляне 1. Камчия (р. Камчия) 2. Купена (Стара планина) 3. Дупката (Западни Родопи) 4. Баюви Дупки Джинджирица (Пирин) Под въпрос? 1. Стенето (Стара планина) 2. Царичина (Стара планина)

18 Бъдеще за БР/БП в България Дискусията за бъдещето на БР/БП в България вълнува различни организации и институции. За да бъде участието ни в програмата МАВ още по-ефективно и полезно за нас самите, е необходимо да бъдат предприети конкретни стъпки, като преосмисляне и ревизия на съществуващата национална мрежа, включване в състава на Националния комитет по програмата на представители на широк кръг от заинтересованите страни (научни организации, министерства, настоящи и потенциални БР/БП, НПО и др.) и обединяване на усилията за реализирането на конкретни дейности и проекти за изпълнение на целите на Севилската стратегия и Мадридския план за действие. Наш собствен интерес е да опазим природното и културното наследство на страната ни за бъдещите поколения.

19

Slide 1

Slide 1 ПРОЕКТ СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО И УСТОЙЧИВО МЕСТНО РАЗВИТИЕ В СТРАНДЖА ПЛАНИНА Предизвикателства в Странджа като природен и биосферен парк, и защитена зона по Натура 2000 Петко Цветков

Подробно

Slide 1

Slide 1 Проект: Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство Проектен код 15.2.1.034/ 2016 ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ 2018-2023 СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКА, ОПАЗВАЩА ПРИРОДНИТЕ

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно

Polititki na EC v regionalen aspekt

Polititki na EC v regionalen aspekt УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма 1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УЧАСТИЕ НА НПО В ПРОЦЕСИТЕ НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ Проектът "Твоята община работи за теб. Активиране на ефективното застъпничество на гражданските организации в диалога с местната власт се финансира

Подробно

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ; Проучване на общественото мнение отн

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ;     Проучване на общественото мнение отн София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс 987 13 14/ 987 33 05; www.bam-bg.org, e-mail: office@bam-bg.org Проучване на общественото мнение относно изпълнението на Общински план за развитие (ОПР)

Подробно

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дейност бенефициент обща стойност лв държавен бюджет общински

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Инст

Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Инст Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Институционално укрепване на местната власт за постигане

Подробно

Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейност

Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейност Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейността на РИОСВ - Русе с GIS Трансформиране на администрацията

Подробно

Slide 1

Slide 1 Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство РАБОТНА СРЕЩА гр. Добрич, 20.07.2016 ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ЗАЛА 203 Проект за трансгранично сътрудничество,

Подробно

Здравейте,

Здравейте, Здравейте, Клуб Приятели на Природен парк Врачански Балкан предлага следния проект за Проект на годината : Обща информация за проекта Име: Изграждане на Мултифункционален център за ключови природозащитни

Подробно

Портал библиотеки България

Портал библиотеки България Програма Глоб@лни библиотеки България - в подкрепа на доброволчеството в библиотеките Ловеч, 25.03.2011 г. книга и четене 25 6 3 1 информация и знания шкаф или хранилище 82 място за общуване място за работа

Подробно

НАРЕДБА № 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ

НАРЕДБА № 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ НАРЕДБА 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ Издадена от Министерството на околната среда и водите Обн. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г. Раздел I. Общи положения Чл. 1. С тази наредба се урежда редът

Подробно

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Венцеслав Козарев Фондация Приложни изследвания и комуникации Габрово, 21 февруари 2019 г. Вместо въведение Индустрия 4.0 като социално предизвикателство

Подробно

Microsoft PowerPoint - LIFE2012

Microsoft PowerPoint - LIFE2012 Какво представлява програмата LIFE+? Какво е LIFE+? LIFE+ e финансов инструмент, чрез който се подпомагат приоритетно мерки по разработване и прилагане на политиката за околна среда на Общността LIFE+

Подробно

*|MC:SUBJECT|*

*|MC:SUBJECT|* Проектът "АГРОЛАБС" има за цел да стимулира производството и разпространението на иновативни селскостопански и хранителни продукти на територията Балкани Средиземно море като организира местни вериги за

Подробно

1.5 - Edinna informatsionna sistema

1.5 - Edinna informatsionna sistema УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Държавна и регионална политика в туризма 1. ПОЛИТИКА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ В ТУРИЗМА 1.5. ЕДИННА СИСТЕМА ЗА ТУРИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Подробно

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН www.bd-ibr.org www.earbd.org РАМКОВАТА ДИРЕКТИВА ПО ВОДИТЕ Директива 2000/60/ЕС или Рамковата директива

Подробно

ОРГАНИЗАТОР ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНьор Околна EHS среда, здравословни и безопасни условия на труд 08 октомври 2015 г. София Хотел Балкан НАЧАЛО партньори фору

ОРГАНИЗАТОР ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНьор Околна EHS среда, здравословни и безопасни условия на труд 08 октомври 2015 г. София Хотел Балкан НАЧАЛО партньори фору EHS Индустриален клъстер Средногорие е сдружение с нестопанска цел, сформирано на базата на индустриалнорегионален принцип, което обединява интересите, възможностите и целите на големите индустриални компании

Подробно

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Европейският потребителски център България ОРГАНИЗИРАТ

Подробно

ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици г. на

ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици г. на ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици 2019-2020 г. на община Гърмен І. Причини, които налагат приемането

Подробно

contribution_bg_Sofia

contribution_bg_Sofia КОМИТЕТ НА РЕГИОНИТЕ ДИРЕКЦИЯ КОНСУЛТАТИВНИ ДЕЙНОСТИ Комисия COTER и отдел Мрежи & Субсидиарност ВЪПРОСНИК ОТНОСНО ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ГРАДСКА МОБИЛНОСТ COM (2009) 490 окончателен представен за консултация

Подробно

6-1

6-1 доц. д-р Венцислав Велев Стратегически планове за развитието на културата и туризма Стратегически документи за развитие на културата и културния туризъм на национално и регионално ниво: - Проект на Национална

Подробно

Външни релефообразуващи процеси

Външни релефообразуващи процеси ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА НА СВЕТА СЪДЪРЖАНИЕ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? 2. ДЪРЖАВА 3. ОСНОВНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ 4. ГРУПИРАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ 5. МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? Политическата

Подробно

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5 План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия... 2 2. BOSC... 3 3. Реализация на BOSC... 3 4. Забележки... 5 1. Визия Българският облак за отворена наука (BOSC)

Подробно

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3/2018 A8-0048/111 111 Параграф 82 а (нов) 82a. подчертава, че транспортните инфраструктура, мрежи и услуги с високо качество са от съществено значение за икономическото и социалното развитие на държавите

Подробно

Микробиологична диагностика и антибактериална терапия при инфекциозните заболявания

Микробиологична диагностика и антибактериална терапия при инфекциозните заболявания Регионален академичен център Казанлък Координатор - инж. Владимир Чучумишев 13.03.2018 г. Регионален академичен център Казанлък Създаден през 2015 г. По идея и с активното съдействие от акад. Стефан Воденичаров

Подробно

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1 СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1 КОНЦЕПТУАЛНА РАМКА Ръководството на Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов,

Подробно

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06 ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06RDNP001-19.246 _7.5_Мярка 5 Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура към Стратегията за водено от общностите

Подробно

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към модернизиране на земеделските стопанства /ЗС/, включително преструктуриране и модернизиране на стопанства в

Подробно

Slide 1

Slide 1 УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Тема 3 Планиране и дизайн на труда в организацията Януари 2019 КОЛЕЖ ПО ТУРИЗЪМ Х.ас.д-р Лилия Милева Варна III. 1.Същност и предмет на дейността проектиране на труда. Проектирането

Подробно