Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препорък

Размер: px
Започни от страница:

Download "Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препорък"

Препис

1 Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препоръки бяха изработени като най-добрата практика, основана на клиничния опит от страна на работната група, ръководствата за лечение на Дружеството по медицинска онкология и на Дружеството по лъчелечение, и въз основа на гайдлаин на ESGO за лечение на рак на ендометриума. Това са съвместни препоръки на ESGO, ESMO и ESTRO, убликувано на сайта на European Society of gynaecological Oncology (ESGO): Guidelines gynecological cancer Разработен въз основа на: Ниво на доказателства І. Доказателства от поне едно голямо рандомизирано, контролирано проучване с добро методологично качество (нисък потенциал за пристрастие) или метаанализи на добре управлявани, рандомизирани проучвания без хетерогенност. ІІ. Малки рандомизирани проучвания или голямо рандомизирано проучване със съмнение за база (по-ниско методологично качество) или метаанализи на такива проуч вания с демонстрирана хетерогенност. ІІІ. Проспективно кохортно проучване. ІV Ретроспективни кохортни проучвания или проучвания на случаите. V Проучвания без контролна група, доклади от казуси, становища на експерти. Степени на препоръка А. Силно доказателство за ефикасност със значителна клинична полза - изключително препоръчително. B. Силни или умерени доказателства за ефикасност, но с ограничена клинична полза препоръчва се. C. Недостатъчно доказателство за ефикасност или полза, не надвишава риска или неблагоприятни събития (недостатъци) - по избор.

2 Определение: Първично или вторично развил се, хистологично доказан злокачествен процес на яйчник с кистозна, солидна или смесена структура. Класификация: Актуална към 2019г. е ревизираната класификация на Международната Федерация по Акушерство и Гинекология (FIGO) от 2014г, както и TNM (tumour-node-metastasis),(8-ма ревизия)стадирането произлизащо от нея. Предоперативен минимум: анамнеза, гинекологичен и бимануален и/или ректален преглед, параклинични изследвания, ехография на малък таз и корем, клинично и образно изследване на бял дроб, както и спирометрия при болни с плеврален излив, ЕКГ, туморни маркери (задължителни: CA 125; He 4). Допълнителни маркери, които може да са полезни при определени обстоятелства, като млада възраст, образни изследвания, които предполагат муцинозен или неепителен рак или тумор от неаднексиален произход: CA 19-9; CEA; AFР; hcg; LDH; инхибин В, Антимюлеров хормон; Естрадиол; Тестостерон. Допълнителни изследвания. В резултат на предоперативния минимум и с цел максимално предоперативно стадиране може да се наложи извършването на специализирани допълнителни изследвания - Специализирани предоперативни образни изследвания: Ядрено-магнитен резонанс на коремни органи, Компютърна аксиална томография на коремни органи и гръден кош и Специализирани предоперативни хирургични и патологоанатомични изследвания: Ендоскопско изследване на гастроинтестинален тракт, Парацентеза и цитологично изследване на асцитна течност, Торакоцентеза и цитологично изследване на плеврален ексудат, Лапароскопия. Решение за хирургично лечение: При пациентки с доказан хистологично (цитологично) овариален рак, лечението трябва да се планира предварително и да е определено от мултидисциплинарен екип на онкологичен комитет. Пациентки без клинични данни за спешност и със съмнение за тумори на аднексите и/или

3 перитонеално злокачествено заболяване, както и пациентки с предварително очакван (диагностициран) рак на яйчника, трябва да бъдат насочвани за хирургично лечение към медицинско заведение от трето ниво на компетентост с възможност за извършване на максимална циторедуктивна операция (качествени критерии на Европейската асоциация по онкогинекология ESGO от 2017 г.) и разполагащо със съответни болнични структури за реанимация и следоперативни интезивни грижи, както и с възможност за извършване на експресно хистологично изследване (гефрир). Информирано съгласие: От всяка пациентка се иска информирано съгласие за хирургично лечение на овариален рак, като в него трябва да бъде обяснена налагащата се в някои случаи необходимост от разширена хирургия, засягаща други екстрагенитални, коремни органи. Хирургично лечение в първи стадий (I) 1. Препоръчва се извършването на срединна лапаротомия за хирургично лечение на овариален рак в този стадий. Препоръчва се визуална и/или палпаторна оценка на цялата перитонеална кухина и коремните органи в нея. Препоръчва се вземането на перитонеални смивове и цитология преди започване на хирургични действия насочени към овариалния тумор. Когато не се установят подозрителни имплантационни метастази в таза или в параколичната и поддиафрагмални области, е препоръчително извършването на слепи перитонеални биопсии. Възможна алтернатива на конвенционалния хирургичен подход е ендоскопска (лапароскопска) операция извършена от онкогинеколог с необходимата компетентност за адекватно хирургично лапароскопско стадиране (лапароскопска точкова система) на злокачествения процес. Трябва да се избягва хирургичната руптура на интактна туморна капсула с разливане на туморни клетки в коремната кухина по време на дисекцията и екстракцията на патологоанатомичния материал.

4 2. Експресното хистологично изследване (гефрир) на овариалния тумор е задължителен етап в диагнозата и плановото хирургично лечение на този вид нозологична единица. При липсата на възможност за извършване на експресно хистологично изследване или в случаите на некатегоричен резултат от него трябва да се предпочете хирургично лечение на два етапа. 3. Стандартното хирургично лечение в този стадий, включва: тотална хистеректомия с двустранн асалпингоофоректомия (аднексектомия) и наймалко инфраколична оментектомия. Препоръчва се двустранна тазова и парааортална лимфна дисекция до нивото на лявата бъбречна вена (с изключение на малък тумор в І стадии на муцинозен аденокарцином). Апендектомия не се извършва дори и в случаите на муцинозен карцином, ако апендиксът е огледан и е установено, че е нормален. 4. Хирургия за запазване на фертилността (едностранна салпингоофоректомия) може да бъде прилагана само на избрани пациентки в пременопауза, които желаят да запазят възможностите си за забременяване. Запазване на фертилността е възможна в случаите на ІА стадии или ІС1 стадии, високодиференциран серозен, ендометроиден карцином, или малък муцинозен тумор след пълно стадиране, включващо тазови и парааортални лимфни възли. Други подстадии от I стадий или хистологични подтипове, подлежат на индивидуална преценка. 5. Случайното откриване на ранен карцином при операция за "доброкачествено" заболяване, при която не е направено пълно клинично и хирургично стадиране изисква втора хирургична интервенция за извършването на такова. При отсъствието на гефрир или в случаите на неубедителен резултат от гефрира трябва да се предпочете хирургия (в две стъпки) на два последователни етапа. 6. Лапароскопското рестадиране е приемлив подход, ако се извършва от онкогинеколог с подходящ опит за извършване на цялостна оценка.

5 Хирургично лечение във втори стадий (II) 1. За IIА стадий, хирургичното лечение е същото, като в I стадий. 2. При пациентки във IIВ стадий към стандартното хирургичното лечение (като в I- ви и IIА стадии) се препоръчва извършването на тазова перитонектомия (в случаите когато перитонеалните метастази не излизат извън малкия таз). Хирургично лечение в трети и четвърти стадии (III - IV) 1. Задължително е извършването на срединна лапаротомия за хирургичното лечение на овариален рак в тези стадии. Целта на хирургичното лечение е пълна резекция на всички видими болестни изменения. Първична хирургия в тези стадии се препоръчва при пациентки, които могат да бъдат оперирани без остатъчен тумор с разумно ниво на усложнения. Съотношението риск-полза е в полза на първичната хирургия, когато няма оставен нерезециран тумор. Пълното премахване на тумора до липсата на остатъчен тумор е необходимо да се прави разумно, като се отчита състоянието на пациентката и рискът за различни интра и следоперативни усложнения. Решението е индивидуално и се основава на множество параметри. Пациентката трябва информирано да се съгласи за потенциално необходими лечебни процедури като кръвопреливане или стома. Интервално хирургично лечение (след 3 курса неоадювантна химиотерапия) се препоръчва при пациентки с добър отговор към химиотерапията и възможност за пълна резекция на туморния процес. Не се препоръчва интервално нерадикално хирургично лечение освен по палиативни причини, които не могат да бъдат разрешени консервативно. При съмнение за напреднал овариален карцином (III - IV стадии), хирургичното лечение освен с лапаротомия може да започне и с диагностична лапароскопия за установяване на възможността за радикалност и циторедукция, а при невъзможност за такава за по-бързо възстановяване на пациентката и преминаване към неоадювантна или дифинитивна химиотерапия.

6 2. Критерии за невъзможна циторедуктивна хирургия са: дифузна дълбока инфилтрация от злокачествения процес на радикс на тънкочревен мезентериум; дифузна инфилтрация на тънки черва, като опитът за резекция би оставил 1.5 м. черва; дифузна инфилтрация на стомах/дуоденум (понякога е възможна частична резекция); инфилтрация на главата и средната част на панкреаса; инфилтрация на truncus coeliacus, чернодробни артерии, лява гастрична артерия. Невъзможни за резекция са множествените паренхимни чернодробни, белодробни и мозъчни метастази, както и някои лимфни метастази. 3. В някои случаи метастатичната болест при IVВ стадий на овариален карцином, може да бъде хирургически лечима. Примери за потенциално резектабилни екстраабдоминални метастази са: ингвинални или аксиларни лимфни възли, изолирани метастази на плеврата, изолирани паренхимни белодробни метастази. Примери за резектабилни интраабдоминални метастази: метастази на далака, метастази по капсулата на черния дроб, единични дълбоки метастази на черния дроб. Неоадювантно и Адювантно лечение Всички пациентки трябва да бъдат обсъдени пред и постоперативно на мултидисциплинарен лечебно-диагностичен (онкологичен) комитет за онкологично болни.на него въз основа на стандартите се определя индивидуално видът и продължителността на неоадювантното (предоперативно) и адювантното (постоперативно) лечение. Вторична хирургия при рецидив и метастази Вторична циторедукторна хирургия се препоръчва при жени с интервали без рецидив от 12 месеца. Вторичната хирургична намеса се прилага с цел вторична редукция на тумора. Прилагат се различни хирургични техники в зависимост от разпространението на тумора - от резекция до отстраняването (екзантерации) на органи, които се преценяват индивидуално. Минимално необходима следоперативна информация

7 1. Оперативен протокол. В оперативния протокол трябва да са описани: местоположението, размера на тумора и разпространението му, извършените резекции и наличието на остатъчни тумори. Оперативният протокол трябва да бъде структуриран систематично. Местоположението, разпостранението и размера на туморните лезии трябва да бъдат описани в началото на оперативния протокол. Трябва да сеопишат всички области на коремната кухина и таза. Трябва да се споменат всички извършени хирургични процедури. Ако има остатъчни тумори, в края на оперативния протокол трябва да бъдат описани размерът и местоположението им. Причините, поради които не е постиганата пълна циторедукция трябва да се опишат. 2. Патологоанатомичният отговор трябва да съдържа цялата необходима информация. 3. Хирургичната заболеваемост и смъртност трябва да се оценяват и записват, като избрани случаи трябва да се обсъждат с цел намаляване на усложненията и повишаване преживяемостта на пациентките с този вид злокачествено заболяване. 4. Проследявянето на болните следва да се извършва съгласно: Наредба 8 от 3 Ноември 2016г. Запрофилактичните прегледи и диспансеризацията. яйчника Приложение: Таблица 1. Стадиране по TNM и FIGO на карцином на на Ръководството е съставено от работна група на БАОГ, определена по време XXI та Национална конференция по онкогинекология в Правец, г. Работната група е в състав: 1. Проф. д-р Стефан Ковачев (акушер-гинеколог), ВМА, София

8 Горчев

9 туморни клетки в смива T1с Тумор ограничен в 1 или 2 яйчника със наличие на едно от средните: руптурирала капсула, наличие на тумор на повърхността, туморни клетки в асцита или смива ІС Тумор ограничен в 1 или 2 яйчника със наличие на едно от средните: руптурирала капсула, наличие на тумор на повърхността, туморни клетки в асцита или смива T1с1 Руптура на капсулата по време на операцията ІС1 Руптура на капсулата по време на операцията T1с2 Руптура на капсулата преди операцият ІС2 Руптура на капсулата преди операци или наличие на тумор по капсулата или наличие на тумор по капсулата T1с3 Туморни клетки в асцита или смива ІС3 Туморни клетки в асцита или смива T2 Туморът обхваща 2 яйчника и преми- II Туморът обхваща 2 яйчника и нава в таза преминава в таза T2а Инвазия и/ имплантиране на матката и ІІА инвазия и/ имплантиране на матката /или маточната тръба(и), със или без и/или маточната тръба(и) туморни клетки в асцита или в смива T2b Инвазия в други органи на таза и в ІІВ Инвазия в други органи на таза червата, със или без туморни клетки в асцита или в смива T3 и/ Тумор ангажиращ 1 или 2 яйчника III метастази в регионалните или N1 с микроскопски установени лимфни възли и/или микроскопски перитониални метастази извън таза установени перитониални метастази и/или метастази в регионалните извън таза лимфни възли N1 Метастази в лимфни възли IIIA1 Само метастази в лимфни възли N1а Метастази в лимфни възли до 10 мм IIIA1i Метастази в лимфни възли до 10 мм N1b Метастази в лимфни възли над 10 мм IIIA1ii Метастази в лимфни възли над 10 м T3а всяко N Микроскопски метастази извън таза IIIA2 включващи и инфилтрация на черва съ или без метастази в лимфни възли Микроскопски метастази извън таза включващи и инфилтрация на черва със или без метастази в лимфни въз T3b Макроскопски перитониални IIIB Макроскопски перитониални всяко метастази извън таза до 2 см в метастази извън таза до 2 см в N най-големият диаметър включващи и най-големият диаметър включващи и инфилтрация на черва със или без инфилтрация на черва и капсулата н метастази в лимфни възли черен дроб и слезка със или без метастази в лимфни възли

10 T3с всяко N Макроскопски перитониални IIIС метастази извън таза повече от 2 см в най-големият диаметър с инфилтрац на тумора по капсулата на черния дроб или слезката със или без метастази в лимфни възли Макроскопски перитониални метастази извън таза повече от 2 см най-големият диаметър с инфилтрац на тумора по капсулата на черния др или слезката със или без метастази лимфни възли M1 Далечни метастази (изключват се IV Далечни метастази (изключват се метастазите в абдомена) метастазите в абдомена) M1а Наличието на ексудат в плеврата с IVА Наличието на ексудат в плеврата туморни клетки с туморни клетки M1b Паренхимни метастази или метастази извън абдомена и метастази в ингвинални лимфни възли или други извън коремната кухина IVВ Паренхимни метастази в черния дро или слезкага или метастази извън абдомена и метастази в ингвинал- ни лимфни възли или други извън коремната кухина Забележка: Тумори, които иначе биха могли да се класифацират като I стадии, но участват с плътни сраствания, следва да се определят II стадии, т.к. хистологично е доказано, че туморни клетки присъстват в срастванията. Метастазите по капсулата на черния дроб са Т3/ стадии ІІІ, метастази в паренхима на черния дроб са М1/ стадии ІV. Наличието на ексудат в плеврата с туморни клетки е М1/ стадии ІV. Окончателното стадиране е патологоанатомично - следоперативно чрез p-tnm и FIGO класификационните системи.

ProgramA 2.indd

ProgramA 2.indd XXI НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ НА ТЕМА: ОНКОГИНЕКОЛОГИЯТА ПРЕЗ XXI ВИ ВЕК ПРОГРАМА 4-7 октомври 2018 ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР: СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ: СПОНСОРИ: XXI НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ

Подробно

КП_2016 КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С

КП_2016 КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С РЕАЛИЗИРАН РИСК КП 3 ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА

Подробно

Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на

Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на бременност и акушерското поведение (време и начин

Подробно

Folie 1

Folie 1 Превенция на здравето - скрининг и ранна диагноза при белодробен карцином ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО Доц. Д-р Г. Присадов, доц. д-р Г.Хаджидеков ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО ПРОЕКТ ПО ИДЕЯ НА АИКБ

Подробно

Радиотермоаблация

Радиотермоаблация Какво представлява радиотермоаблацията? та (РТА) е метод за унищожаване на чернодробните тумори първичен рак или чернодробни метастази, който се прилага в случаите, в които туморите не могат да бъдат отстранени

Подробно

УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ЦЕНОРАЗПИС ВТОРА ЧАСТ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ УТВЪРДИЛ:... Д-Р СТАНИСЛАВ ВЪЛКАНОВ, ДМ УПРАВИТЕЛ НА УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ОТДЕЛЕНИЕ ЦЕНА В ЛВ П

УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ЦЕНОРАЗПИС ВТОРА ЧАСТ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ УТВЪРДИЛ:... Д-Р СТАНИСЛАВ ВЪЛКАНОВ, ДМ УПРАВИТЕЛ НА УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ОТДЕЛЕНИЕ ЦЕНА В ЛВ П УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ЦЕНОРАЗПИС ВТОРА ЧАСТ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ УТВЪРДИЛ:... Д-Р СТАНИСЛАВ ВЪЛКАНОВ, ДМ УПРАВИТЕЛ НА УМБАЛ КАСПЕЛА ЕООД ОТДЕЛЕНИЕ ЦЕНА В ЛВ ПО ЗДРАВНА КАСА ЦЕНА В ЛВ ЗА ЗДРАВНОНЕ ОСИГУРЕНИ ПАЦИЕНТИ

Подробно

Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн

Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн Деструктивно лечение на доброкачествени и предракови изменения на влагалището и вулвата Работна група: Д-р Илия Карагьозов дм Проф. Стефан Ковачев дмн I. Общи положения и постулати 1. Общи положения Диагностиката

Подробно

ЕИК: Наименование на услугата Мерна Цена, заплащана от: единица Пациент НЗОК МЗ ОТДЕЛЕНИЕ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ 1 Стационарни грижи пр

ЕИК: Наименование на услугата Мерна Цена, заплащана от: единица Пациент НЗОК МЗ ОТДЕЛЕНИЕ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ 1 Стационарни грижи пр ЕИК: 112052721 ОТДЕЛЕНИЕ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ 1 Стационарни грижи при бременност с повишен риск. 1 0,00 400,00 лв. 0,00 2 Пренатална инвазивна диагностика на бременността и интензивни грижи при

Подробно

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните

Подробно

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ С П И С Ъ К НА НАУЧНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ/ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В РЕДОВНА И ЗАДОЧНА ФОРМА НА ДОКТОРАНТУРА ВЪВ ВОЕННИТЕ АКАДЕМИИ, ВИСШИТ

ПРИЛОЖЕНИЕ С П И С Ъ К НА НАУЧНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ/ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В РЕДОВНА И ЗАДОЧНА ФОРМА НА ДОКТОРАНТУРА ВЪВ ВОЕННИТЕ АКАДЕМИИ, ВИСШИТ ПРИЛОЖЕНИЕ С П И С Ъ К НА НАУЧНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ/ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В РЕДОВНА И ЗАДОЧНА ФОРМА НА ДОКТОРАНТУРА ВЪВ ВОЕННИТЕ АКАДЕМИИ, ВИСШИТЕ ВОЕННИ УЧИЛИЩА И ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА ПРОФЕСОР ЦВЕТАН

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Методика за разработване на Ръководство за добра медицинска практика основано на доказателства Доц. Златица Петрова Експерт -БЛС Мотиви Многообразието на практиките и лекарите налагат изготвянето, освен

Подробно

До председателя на научното жури: РЕЦЕНЗИЯ От Доц. д-р Свилен Маслянков, д.м. Клиника по Хирургия, МУ София, УМБАЛ Александровска Относно: Предоставен

До председателя на научното жури: РЕЦЕНЗИЯ От Доц. д-р Свилен Маслянков, д.м. Клиника по Хирургия, МУ София, УМБАЛ Александровска Относно: Предоставен До председателя на научното жури: РЕЦЕНЗИЯ От Доц. д-р Свилен Маслянков, д.м. Клиника по Хирургия, МУ София, УМБАЛ Александровска Относно: Предоставен за рецензия дисертационен труд на тема : Алгоритъм

Подробно

-.docx

-.docx СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Христина Костадинова Лалабонова, дмн, Ръководител катедрa Лицево-челюстна хирургия при МУ- ФДМ- Пловдив, специалист по Орална хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Обща дентална медицина,

Подробно

ПРОЕКТ

ПРОЕКТ ПРОЕКТ НАРЕДБА 201 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата РАЗДЕЛ I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за провеждане

Подробно

ЕИК: Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: МНОГОПРОХИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "ХИГИЯ" АД (наименова

ЕИК: Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: МНОГОПРОХИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ХИГИЯ АД (наименова ЕИК: 112052721 Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: МНОГОПРОХИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "ХИГИЯ" АД (наименование на лечебното заведение) В СИЛА ОТ 01 СЕПТЕМВРИ

Подробно

Microsoft Word - Клинични пътеки 2019г

Microsoft Word - Клинични пътеки 2019г Код от информац ионната систама на ЛЗ Наименование на услугата Мерна единица (ден, ой и др.) Цена, на от: Пациент НЗОК МЗ Клинични пътеки 2019 1 Стационарни грижи при еменност с повишен риск 400.00 2 Пренатална

Подробно

Microsoft Word - Otch doc

Microsoft Word - Otch doc УКАЗАНИЕ ЗА МАТЕМАТИЧЕСКИ И ЛОГИЧЕСКИ КОНТРОЛ ПРИ ИЗГОТВЯНЕ НА ОТЧЕТ 372 ЗА ПНЕВМОФТИЗИАТРИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ (БОЛНИЦА, КЛИНИКА, ОТДЕЛЕНИЕ, КАБИНЕТ, МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР, АМБУЛАТОРИЯ) (ОТЧЕТНА КАМПАНИЯ 2011 г.)

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА

МЕДИЦИНСКИ  УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Орална и лицево челюстна хирургия К О Н С П Е К Т ПО КЛИНИКА НА ОРАЛНАТА И ЛИЦЕВО ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ за V курс ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019

Подробно

“МЕЖДУОБЛАСТЕН ДИСПАНСЕР ЗА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЪС СТАЦИОНАР – БУРГАС” ЕООД

“МЕЖДУОБЛАСТЕН ДИСПАНСЕР ЗА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЪС СТАЦИОНАР – БУРГАС” ЕООД КОМПЛЕКСЕН ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР БУРГАС ЕООД Бургас Управител: 056/86-64-02 бул. Демокрация 86 056/85-98-02 факс: 056/85-98-30 З А П О В Е Д 47/04.02.2019 г. На основание чл.2, ал 3, и във връзка с чл.3,

Подробно

Код Номенклатура Обем Цени (бр.) (лв.) Стационарни грижи при бременност с повишен риск Пренатална инвазивна диагностика на

Код Номенклатура Обем Цени (бр.) (лв.) Стационарни грижи при бременност с повишен риск Пренатална инвазивна диагностика на 001 Стационарни грижи при бременност с повишен риск 32 948 400 002 Пренатална инвазивна диагностика на бременността и интензивни грижи при бременност с реализиран риск 6 917 800 003 Оперативни процедури

Подробно

Slide 1

Slide 1 Regio axilaris Лекция Клинична анатомия Лектор: Доц. д-р И. Новаков Разполага се между: гръдния кош, раменния пояс и горната част на свободния горен крайник Regio axilaris Кухина на regio axillaris Fossa

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1. Възникване и развитие на оралната и лицево-челюстна

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ПЛЕВЕН ФАКУЛТЕТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ Утвърждавам: СЕДМИЧЕН УЧЕБЕН РАЗПИС за занятия през зимен семестър на учебната 2010/2011 година с

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ПЛЕВЕН ФАКУЛТЕТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ Утвърждавам: СЕДМИЧЕН УЧЕБЕН РАЗПИС за занятия през зимен семестър на учебната 2010/2011 година с специалност Акушерка І курс, І семестър 8.00 10.15 ФВСАГ - Р 2, зала 303 11.00 13.15/14.00 Физиологично акушерство- /1-8 с./ до 13.15 ч. и /9-15 с./- до 14.00 ч. ІІ база 10.30 12.00 Физическо възпитание

Подробно

СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ОНКОЛОГИЯ ЕАД - СОФИЯ д-р Кирил Георгиев Киров ОПТИМИЗИРАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ПРИ КОНВЕНЦИОНАЛНИ И ЛАПАРОСКОПСКИ КОЛОРЕКТАЛНИ РЕЗЕКЦИИ АВТОРЕФЕРАТ за присъждане

Подробно

Stoikov stanovishte za Tomov

Stoikov stanovishte za Tomov С Т А Н О В И Щ Е От Доц. д-р Светлозар Николов Стойков, д.м., Ръководител-катедра Акушерски грижи, Факултет Здравни грижи, Медицински университет, гр. Плевен ОТНОСНО: Защита на дисертационен труд от Доц.

Подробно

Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с ме

Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с ме Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с меланом и други кожни злокачествени заболявания. Създадена

Подробно

Microsoft Word - Doklad_Diabetes_Reg_2016_.doc

Microsoft Word - Doklad_Diabetes_Reg_2016_.doc ДАННИ ОТ РЕГИСТЪРА НА БОЛНИТЕ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (актуални към 01.01.2016 г.) 1. Начални данни, предоставени от НЗОК Анализирани са общо 38 458 379 амбулаторни листове, касаещи 5 198

Подробно

ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ МББАЛ СОФИЯ София 1606 бул. Св.Георги Софийски 3 Тел.: , , Факс: , M

ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ МББАЛ СОФИЯ София 1606 бул. Св.Георги Софийски 3 Тел.: , , Факс: ,   M ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ МББАЛ СОФИЯ София 1606 бул. Св.Георги Софийски 3 Тел.: 92 26 000, 92 25 422, 952 14 51 Факс: 952 65 36, e-mail: vma@vma.bg MILITARY MEDICAL ACADEMY MHAT SOFIA Sofia 1606 3 St.Georgi

Подробно

ESR Value-Based Radiology Patient Survey Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване

ESR Value-Based Radiology Patient Survey   Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване ESR Value-Based Radiology Patient Survey https://www.surveymonkey.com/r/ffzhs8n Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване, което има за цел запознаване на пациентите с т.нар.

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. Никола Григоров д.м.н. на дисертационния труд Диагностични и терапевтични перкутанни процедури при някои заболявания на коремните и

РЕЦЕНЗИЯ от проф. Никола Григоров д.м.н. на дисертационния труд Диагностични и терапевтични перкутанни процедури при някои заболявания на коремните и РЕЦЕНЗИЯ от проф. Никола Григоров д.м.н. на дисертационния труд Диагностични и терапевтични перкутанни процедури при някои заболявания на коремните и ретроперитонеалните органи от гастроинтестиналния тракт

Подробно

ОТДЕЛ МАРКЕТИНГ ИЛАН

ОТДЕЛ МАРКЕТИНГ ИЛАН ДКЦ Св. Георги Победоносец - гр. Бургас Ехографията в ежедневната доболнична помощ Д-р Горица Жечева Специалист по образна диагностика Лаборатория за образна диагностика ЕХОГРАФИЯТА В МЕДИЦИНСКАТА ПРАКТИКА

Подробно

Microsoft Word - Doklad_Diabetes_Reg_2015.doc

Microsoft Word - Doklad_Diabetes_Reg_2015.doc ДАННИ ОТ РЕГИСТЪРА НА БОЛНИТЕ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (актуални към 01.01.2015 г.) 1. Начални данни, предоставени от НЗОК Анализирани са общо 39166527 амбулаторни листове, касаещи 5 190

Подробно

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от 1.12.2015 на МЗ I. Анализ на здравния проблем. 1. Анализът на здравния проблем включва: 1.1. Описание на здравния проблем,

Подробно

Prevora Annex I-II-III - H-A BG

Prevora Annex I-II-III - H-A BG ПРИЛОЖЕНИЕ II НАУЧНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ И ОСНОВАНИЯ ЗА ПОЛОЖИТЕЛНО СТАНОВИЩЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА, ОЗНАЧЕНИЯТА ВЪРХУ ОПАКОВКАТА И ЛИСТОВКАТА, ПРЕДСТАВЕНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО

Подробно

НАРЕДБА 11 ОТ 17 НОЕМВРИ 2011 Г. ЗА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ, СПЕРМАТОЗОИДИ И ОПЛОДЕНИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ, КОИТО НЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПО

НАРЕДБА 11 ОТ 17 НОЕМВРИ 2011 Г. ЗА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ, СПЕРМАТОЗОИДИ И ОПЛОДЕНИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ, КОИТО НЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПО НАРЕДБА 11 ОТ 17 НОЕМВРИ 2011 Г. ЗА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ, СПЕРМАТОЗОИДИ И ОПЛОДЕНИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ, КОИТО НЕ СА ИЗПОЛЗВАНИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПОТОМСТВО, НА НАУЧНИ, УЧЕБНИ И ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СТРАНАТА

Подробно

Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни

Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни прегледи Периодичност на консултативните прегледи

Подробно

Microsoft Word - Recenzia- prof. V.Anastasov.doc

Microsoft Word - Recenzia- prof. V.Anastasov.doc Р Е Ц Е Н З И Я На дисертационния труд на тема ИСТИНСКИ АРТЕИАЛНИ АНЕВРИЗМИ НА КРАЙНИЦИТЕ И ТАЗА. ДИАГНОСТИЧНИ И ХИРУРГИЧНИ ПРОБЛЕМИ представена от д-р Росен Тодоров Стойчев за присъждане на образователната

Подробно

untitled

untitled ШАРКА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ Sheep & Goat pox Шарката по овцете и козите е силно контагиозно вирусно заболяване, характеризиращо се с треска, генерализиран изрив от папули по кожата и кутанните мукози, мултифокални

Подробно