СМЕТНА ПАЛАТА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПУБЛИЧНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ 2019

Размер: px
Започни от страница:

Download "СМЕТНА ПАЛАТА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПУБЛИЧНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ 2019"

Препис

1 СМЕТНА ПАЛАТА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПУБЛИЧНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ 2019

2

3 Изборният кодекс (ИК) изисква участниците в изборите за членове на Европейския парламент от Република България политически партии, коалиции и инициативни комитети, да изпълняват определени ангажименти, за да се осигури публичност и прозрачност на финансирането на предизборната кампания. Сметната палата изготви тази брошура с цел да подпомогне участниците за осъществяването на законовите им задължения в съответните срокове.

4 ДОКУМЕНТИ Сметната палата изработи и публикува на интернет страницата си всички образци на писма, заявления, отчети, декларации за произхода на дарените средства и за собствеността на безвъзмездно предоставени за кампанията средства, и други документи, които участниците в изборите следва да подават. Можете да ги намерите на адрес в подразделите на раздел Kонтрол - избори. ФИНАНСИРАНЕ И ПОДПОМАГАНЕ Финансирането на приходите и разходите за предизборната кампания на стойност над 1000 лв. се извършва само по банков път. Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция, за един инициативен комитет и регистрирания от него кандидат, не може да надхвърля лв. за една календарна година. Физически лица могат да предоставят за безвъзмездно ползване на партия, коалиция или инициативен комитет само собствени движими и недвижими вещи, както и безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд.

5 ЗАБРАНИ Партия, коалиция и инициативен комитет не могат да получават във връзка с предизборната кампания: Анонимни дарения под каквато и да е форма; Средства от юридически лица и от еднолични търговци; Средства от чуждестранни физически лица, с изключение на лицата - граждани на друга държава-членка на Европейския съюз, които имат избирателни права по кодекса; Средства от религиозни институции; Средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел; Движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма от субектите по т Забранено е безплатното използване на публичен административен ресурс.

6 КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕД РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА ИЗБОРИТЕ След като се регистрират, участниците в изборите трябва да изпратят в Сметната палата с писмо по образец следната информация и документи: ПАРТИИТЕ Удостоверения за регистрация на политическата партия за участие в изборите; Документи за упълномощаване или делегиране на права и задължения на лица, различни от лицето, представляващо политическата партия; Информация за телефон, мобилен телефон, адрес и на лицето/лицата за контакти със Сметната палата; Информация за промяна на лицето/лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност, свързани с предизборната кампания, представена в тридневен срок от извършване на промяната (чл. 163, ал. 1 от ИК). ИНИЦИАТИВНИТЕ КОМИТЕТИ Решение за създаване на инициативния комитет и решение за определяне на лицето, което да го представлява; Удостоверение за регистрация на инициативния комитет за участие в изборите; Документи за упълномощаване или делегиране на права и задължения на лица, различни от лицето, представляващо инициативния комитет; Информация за телефон, мобилен телефон, адрес и на лицето/лицата за контакти със Сметната палата; Информация за промяна на лицето/лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност, свързани с предизборната кампания, представена в тридневен срок от извършване на промяната (чл. 163, ал. 1 от ИК).

7 КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕД РЕГИСТРАЦИЯТА ЗА ИЗБОРИТЕ КОАЛИЦИИТЕ Удостоверения за регистрация на коалицията за участие в изборите; Коалиционно споразумение за образуване на коалицията; Информация (трите имена, ЕГН и адрес) за лицата, които представляват коалицията; Информация за партията от състава на коалицията, която отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията във връзка с предизборната кампания; Документи за упълномощаване или делегиране на права и задължения на лица, различни от лицата, представляващи коалицията и/или съставляващите я партии; Информация за телефон, мобилен телефон, адрес и на лицето/лицата за контакти със Сметната палата; Информация за промяна на лицето/лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност, свързани с предизборната кампания, представена в тридневен срок от извършване на промяната (чл. 163, ал. 1 от ИК).

8 ЗАДЪЛЖЕНИЯ В НАЧАЛОТО НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ До 5 дни след откриване на кампанията в случая до 2 май 2019 г., партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да изпратят на Сметната палата информацията по чл. 171, ал. 2 от ИК за включването й в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК). Участниците в изборите следва да представят на хартиен и електронен носител информация за: 1. Трите имена, ЕГН и адрес на дарителите, вида, целта, размера или стойността на направените дарения; 2. Трите имена и ЕГН на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размера на средствата; 3. Трите имена, ЕГН и адрес на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срока на ползването, вида и описанието на предоставените за ползване вещи и вида на услугите; 4. Декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата (съгласно чл. 169, ал. 1 от ИК); 5. Декларациите за произхода на средствата на кандидатите, издигнати от партията/коалицията/инициативния комитет, когато размерът на средствата надхвърли една минимална работна заплата (съгласно чл. 169, ал. 2 от ИК); 6. Декларациите за произхода на средствата на членовете на инициативния комитет, когато размерът на средствата надхвърли една минимална работна заплата (съгласно чл. 169, ал. 2 от ИК); 7. Декларациите на физическите лица за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване движими или недвижими вещи (съгласно чл. 169, ал. 3 от ИК); 8. Наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които участникът работи.

9 ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ По време на предизборната кампания партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да изпращат в 7-дневен срок новопостъпилата информация по чл. 171, ал. 2 от ИК за включване в ЕРИК. Информацията следва да се предоставя на хартиен и електронен носител в Сметната палата. ПОДАВАНЕ НА ДЕКЛАРАЦИИ Физическо лице, направило дарение за предизборната кампания на политическа партия, коалиция от партии и инициативен комитет с общ размер над една минимална работна заплата (560 лв. за 2019 г.), е длъжно да подаде декларация за произхода на дарените средства (чл. 169, ал. 1 от ИК). ДЕКЛАРАЦИЯТА СЕ ПОДАВА: пред политическата партия; за коалиция от партии - пред партията, определена по чл. 164, ал. 2 от ИК; за инициативен комитет - пред лицето, определено по чл. 164, ал. 1 от ИК, в полза на която/което се прави дарението. Декларация за предоставените средства трябва да подаде и всеки кандидат или член на инициативен комитет, когато общият размер на средствата, с които е финансирал кампанията на политическа партия/ коалиция от партии/ инициативен комитет, надхвърля една минимална работна заплата (чл. 169, ал. 2 от ИК). Физическо лице, предоставило за безвъзмездно ползване свои движими или недвижими вещи за предизборната кампания, е длъжно да подаде декларация за собствеността на тези вещи (чл. 169, ал. 3 от ИК). Декларира се всяка вещ с индивидуализиращите й белези, например: лек автомобил марка, регистрационен номер; недвижим имот вид, адрес, технически устройства вид, марка.

10 КАК СЕ ПОДАВАТ ДАННИТЕ ЗА ЕРИК ЕРИК е достъпен от интернет страницата на Сметната палата и на адрес Данните следва да се подават в Сметната палата с придружително писмо по образец с приложени: информацията на хартиен и електронен носител, както и заверени копия вярно с оригинала на декларациите по чл. 169 от ИК също на хартиен и електронен носител на адрес: гр. София 1000, ул. Екзарх Йосиф 37, Информация за ЕРИК. За представяне на информацията на Сметната палата участниците попълват PDF формуляри. Файловете с формулярите и указанията за тяхното попълване са публикувани в ЕРИК. Сканирани документи се представят във файлове в някой от изброените формати: JPG, JPEG, PNG, TIF, TIFF, GIF, PDF и с големина до 6MB (шест мегабайта)! ЕРИК позволява да бъдат въвеждани данни директно от самите участници в изборите, които следва да отговарят на определени условия. С цел своевременно и надеждно изпращане на информацията за ЕРИК от участниците в изборите, Сметната палата е осигурила възможност тя да се подава по три начина: 1. Чрез попълване на данните в WEB форми и подписване с електронен подпис; 2. Чрез попълване на данните в WEB форми, като регистрацията е с използване на потребителско име и парола; 3. Чрез изпращане на хартиен и електронен носител по пощата или с куриерска служба. В помощ на потребителите в ЕРИК е публикувано подробно ръководство за работа с него, достъпно от линк Помощ! До датата на провеждане на изборите, Сметната палата може да изиска от участниците да отстранят установени неточности и непълноти в подадената информация за въвеждане в ЕРИК.

11 ЗАДЪЛЖЕНИЯ СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА КАМПАНИЯТА Срокът за представянето пред Сметната палата на отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания е 5 юли 2019 г. (30 работни дни след изборния ден). Утвърдените образци на отчети са публикувани в ЕРИК в меню Подаване на документи към Регистъра на адрес: или през интернет страницата на институцията: На нея можете да видите и указания за съдържанието на отчетите - в раздел Контрол партии. Отчетът трябва да се изпрати от представляващия партията, коалицията или инициативния комитет на хартиен и електронен носител, придружен с извлечение от банковата им сметка. Към отчета се прилагат декларациите за произход на дарените средства, когато са в размер над една минимална работна заплата, както и декларациите за собственост на вещите, предоставени от физически лица за безвъзмездно ползване за предизборната кампания. Към отчета се прилагат и декларациите за произход на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато средствата надхвърлят една минимална работна заплата. (чл. 172, ал. 1 и ал. 3 от ИК). Отчетите за видовете регистрирани участници се състоят от четири раздела: Раздел І - Набрани средства за финансиране на предизборната кампания; Раздел ІІ - Извършени разходи за предизборната кампания; Раздел ІІІ Обща стойност на получените непарични средства/ дарения; Раздел ІV Общ размер на финансирането на предизборната кампания. Отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представяне, се смята за неподаден.

12 ВАЖНО, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ НЕТОЧНОСТИ И НЕПЪЛНОТИ» от коалиция от партии се изготвя един отчет, който обобщава информацията за проведената предизборна кампания на коалицията. Не се съставят и не се представят в Сметната палата отчети от отделните политически партии, които съставляват коалиция от партии;» първичните счетоводни документи за набраните приходи и извършени разходи за предизборната кампания на коалиция се издават на името на определената партия по чл. 164, ал. 2 от ИК, която отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията;» когато предизборната кампания на регистриран участник се финансира с непарични средства от кандидат/член на инициативен комитет или на участника са дарени непарични средства, тези средства се представят като непарични в Раздели І и ІІІ на отчета. Правилото се прилага и когато се предоставят непарични средства от политическа партия от състава на коалиция за финансиране на кампанията на коалицията. Недопустимо е непаричните средства да се отчитат на един ред с паричните средства/дарения, както и да не се отчитат по Раздел ІІІ на отчета;» остойностяването на получени непарични дарения и/или непарични средства от кандидатите и членовете на инициатив-

13 ВАЖНО, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ НЕТОЧНОСТИ И НЕПЪЛНОТИ ни комитети, както и предоставени от партии непарични средства на коалиция от партии, се извършва по реда на чл. 23, ал. 5 от Закона за политическите партии;» предоставените вещи от физически лица за безвъзмездно ползване не се остойностяват и не се включват в отчета за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания. Изискването се отнася и когато физически лица предоставят на участниците в изборите безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд;» разходи, които са останали неразплатени към датата на съставяне на отчета, се включват в размера на извършените разходи по съответната точка и пункт, след което сумата на неразплатените разходи се представя отделно на реда в т.ч. поети задължения за получени стоки и/или услуги за предизборната кампания, неразплатени към датата на съставяне на отчета ;» извършените разходи следва правилно да се класифицират по икономически елементи с оглед точното им представяне в съответния пункт и точка от раздела;» за осигуряване на достоверно и точно представяне на информацията в отчета е необходимо отчетените декларирани приходи и извършени разходи да бъдат документално обосновани с първични счетоводни документи.

14 Сметната палата ще публикува в ЕРИК отчетите на партиите, коалициите и инициативните комитети до 22 юли (15 дни след изтичането на срока за представянето им). Дотогава институцията може да изиска от участниците да отстранят установени пропуски. ОДИТ Сметната палата ще извърши одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания, когато са над 1000 лв. (чл. 172, ал. 6 от ИК). Когато размерът на дарените или предоставени средства от едно лице е над 1000 лв., Сметната палата ще провери съответствието между размера на дарените или предоставени за съответната предизборна кампания средства и размера на доходите на лицето. За проверката председателят на Сметната палата изисква информация от Националната агенция за приходите и други компетентни органи и институции (чл. 170, ал. 2 от ИК).

15

16 За въпроси за подаване на документи по Изборния кодекс: Сметна палата гр. София, ул. Екзарх Йосиф 37

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ЗА КМЕТОВЕ НА 27 ОКТОМВРИ 2019 г. за осигуряване на публичност и прозрачност на предизбо

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ЗА КМЕТОВЕ НА 27 ОКТОМВРИ 2019 г. за осигуряване на публичност и прозрачност на предизбо ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ЗА КМЕТОВЕ НА 27 ОКТОМВРИ 2019 г. за осигуряване на публичност и прозрачност на предизборната кампания Изборният кодекс (ИК) изисква участниците

Подробно

NAREDBA-Register FIN

NAREDBA-Register FIN Проект! НАРЕДБА За реда и начина за водене на регистъра на лицата, които извършват внос, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне или предлагане на напитки Глава първа

Подробно

Приложение_1_Заявление по Образец 1

Приложение_1_Заявление по Образец 1 Приложение 1 Образец 1 Заявление за подаване на статистическа информация по електронен път и ползване на електронни услуги, предоставяни от БНБ с квалифициран електронен подпис (КЕП) на задълженото лице

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА Приложение 9 София 1040, бул. Ал. Стамболийски 17 ПРОВЕРКА НА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ И ДОПУСТИМОСТ Административни дан

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА Приложение 9 София 1040, бул. Ал. Стамболийски 17 ПРОВЕРКА НА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ И ДОПУСТИМОСТ Административни дан ПРОВЕРКА НА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ И ДОПУСТИМОСТ Административни данни попълва се от Комисия за оценка и разглеждане на постъпилите проекти Номер на проектното предложение (попълва се номера вх.

Подробно

Microsoft Word - el-summons.docx

Microsoft Word - el-summons.docx РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ УТВЪРЖДАВАМ: АДМ. РЪКОВОДИТЕЛ ПРЕДСЕДАТЕЛ: Д. ВАСИЛЕВ ПРАВИЛА ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯ И ПРИЗОВКИ ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОНЕН ПОЩЕНСКИ АДРЕС ПО РЕДА НА ЧЛ. 137, АЛ. 2 АПК, ВР. ЧЛ. 42, АЛ. 4 И СЛ.

Подробно

Правила за достъп до обществена информация.docx

Правила за достъп до обществена информация.docx І. ПОНЯТИЕ И ВИДОВЕ ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ 1. Обществената информация по смисъла на Закона за достъп до обществена информация е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща

Подробно

До

До ЕИК: 827182916 ПОКАНА Съветът на директорите на Фазан АД град Русе, на основание чл. 223 от ТЗ свиква редовно Общо събрание на акционерите на 06.06.2016 г. от 13.30 ч. в заседателната зала на предприятието

Подробно

Протокол

Протокол ПРОТОКОЛ 14 Днес, 05.11.2016 г. в 18:30 часа гр. Пловдив се проведе заседание на РИК 16 Пловдив. На заседанието присъстваха 16 членове на РИК 16 Пловдив. Заседанието се откри в 18:30 часа от председателя

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ ПРОЦЕДУРА ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ ПРОЦЕДУРА ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ ПРОЦЕДУРА ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ДОСТАВЧИК София, август 2019 г.

Подробно

УТВЪРДИЛ: ДИРЕКТОР НА НСД (НИКОЛАЙ ИВАНОВ) ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ (ЗДО

УТВЪРДИЛ: ДИРЕКТОР НА НСД (НИКОЛАЙ ИВАНОВ) ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ (ЗДО УТВЪРДИЛ: ДИРЕКТОР НА НСД (НИКОЛАЙ ИВАНОВ) ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ (ЗДОИ) Чл. 1. Приемането, регистрирането, разпределянето,

Подробно

Проект! НАРЕДБА за формата, съдържанието, сроковете, реда и начина за представяне на информация по чл. 8, ал. 1 от Закона за финансовото управление и

Проект! НАРЕДБА за формата, съдържанието, сроковете, реда и начина за представяне на информация по чл. 8, ал. 1 от Закона за финансовото управление и НАРЕДБА за формата, съдържанието, сроковете, реда и начина за представяне на информация по чл. 8, ал. 1 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1.

Подробно

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БУРГАС П Р О Т О К О Л 3 НС Днес, год. от 18 часа се проведе заседание на Районна избирателна комисия - Бурга

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БУРГАС П Р О Т О К О Л 3 НС Днес, год. от 18 часа се проведе заседание на Районна избирателна комисия - Бурга РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - БУРГАС П Р О Т О К О Л 3 НС Днес, 20.08.2014 год. от 18 часа се проведе заседание на Районна избирателна комисия - Бургас, назначена с Решение 711-НС/14.08.2014 год. на Централна

Подробно

Версия 3.0 В сила от: г. ПРОЦЕДУРА за обработване на постъпилите оплаквания в ПОД АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ АД Класификация: за вътрешно ползване ПОД

Версия 3.0 В сила от: г. ПРОЦЕДУРА за обработване на постъпилите оплаквания в ПОД АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ АД Класификация: за вътрешно ползване ПОД Версия 3.0 В сила от: 01.06.2019 г. ПРОЦЕДУРА за обработване на постъпилите оплаквания в ПОД АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ АД Класификация: за вътрешно ползване ПОД Алианц България АД, 2019 Одобрение: Съдържанието на

Подробно

Платформа за достъп до обществена информация Регистриране на потребител (Заявител) на Платформата... 2 Заявление за достъп до обществена информация...

Платформа за достъп до обществена информация Регистриране на потребител (Заявител) на Платформата... 2 Заявление за достъп до обществена информация... Платформа за достъп до обществена информация Регистриране на потребител (Заявител) на Платформата... 2 Заявление за достъп до обществена информация... 3 Попълване на заявление... 3 Избор на задължен субект...

Подробно

Microsoft Word - Правила за достъп до електронни дела_edit.doc

Microsoft Word - Правила за достъп до електронни дела_edit.doc РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В И С Ш С Ъ Д Е Б Е Н С Ъ В Е Т ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИ СЪДЕБНИ ДЕЛА В ЕДИННИЯ ПОРТАЛ ЗА ЕЛЕКТРОННО ПРАВОСЪДИЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 1.

Подробно

ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ РАЗДЕЛ I Регистриране и разглеждане на искания за достъп до обществена информация Чл. 1. (1) Писме

ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ РАЗДЕЛ I Регистриране и разглеждане на искания за достъп до обществена информация Чл. 1. (1) Писме ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ РАЗДЕЛ I Регистриране и разглеждане на искания за достъп до обществена информация Чл. 1. (1) Писмените заявления по Закона за достъп до обществена информация

Подробно

З А П О В Е Д

З А П О В Е Д Утвърждавам Административен Ръководител-председател на : /Красимир Семов/ ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В РАЙОНЕН СЪД МОНТАНА І. ПОНЯТИЕ И ВИДОВЕ ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ 1. Обществената информация

Подробно

Вътрешни правила за предоставяне на достъп до ВП-ДАМТН обществена информация, която се създава или Изд. 01 Изм. 01 В сила от: г. съхр

Вътрешни правила за предоставяне на достъп до ВП-ДАМТН обществена информация, която се създава или Изд. 01 Изм. 01 В сила от: г. съхр Вътрешни правила за предоставяне на достъп до обществена информация, която се създава или Изд. 01 Изм. 01 В сила от: 01.06.2018 г. съхранява от ДАМТН ДАМТН Страница 2 от 9 Чл. 1. (1) С Вътрешните правила

Подробно

Достъп до обществена информация

Достъп до обществена информация РЕД ЗА ИСКАНЕ И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ 1. Достъпът до обществена информация се предоставя по ред, предвиден в Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ УТВЪРДИЛ: /п/ ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ /заповед 27/1

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ УТВЪРДИЛ: /п/ ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ /заповед 27/1 РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ УТВЪРДИЛ: /п/ ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ /заповед 27/16.01.2019 г./ ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИ

Подробно

УТВЪРДИЛ: ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ПРЕДСЕДАТЕЛ:... (Димитър Думбанов) ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В РАЙОНЕН СЪД - РАЗЛОГ І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 1. Вътрешнит

УТВЪРДИЛ: ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ПРЕДСЕДАТЕЛ:... (Димитър Думбанов) ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В РАЙОНЕН СЪД - РАЗЛОГ І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 1. Вътрешнит УТВЪРДИЛ: ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ПРЕДСЕДАТЕЛ:... (Димитър Думбанов) ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В РАЙОНЕН СЪД - РАЗЛОГ І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 1. Вътрешните правила на Районен съд - Разлог за достъп до обществена

Подробно

№_

№_ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО ЧЛ. 22, АЛ. 7 ОТ ЗАКОНА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ Критерии Показатели Максимална оценка в точки Минимална оценка в точки

Подробно

1. Наименование на административната услуга Издаване на диплома за средно образование 2. Правно основание за предоставянето на административната услуг

1. Наименование на административната услуга Издаване на диплома за средно образование 2. Правно основание за предоставянето на административната услуг Издаване на диплома за средно образование 2. Правно основание за предоставянето на административната услуга/издаването на индивидуалния административен акт Чл. 133, ал. 1 от Закона за предучилищното и

Подробно

Образец КВМП 7 / Утвърден със заповед РД / г. на изпълнителния директор на БАБХ ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО Б

Образец КВМП 7 / Утвърден със заповед РД / г. на изпълнителния директор на БАБХ ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО Б Образец КВМП 7 / Утвърден със заповед РД 11-1698 / 16.11.2015 г. на изпълнителния директор на БАБХ ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ З А Я В Л Е Н И Е за промяна

Подробно

Ред за осигуряване на достъп до обществена информация във военно-географска служба

Ред за осигуряване на достъп до обществена информация във военно-географска служба Ред за осигуряване на достъп до обществена информация в Института по отбрана Професор Цветан Лазаров 1. Достъп до обществена информация в Института по отбрана Професор Цветан Лазаров се предоставя в съответствие

Подробно

Регистър

Регистър МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО Н А Р Е Д Б А 3 ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР НА СГРАДИТЕ В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1.Общинската/районната

Подробно

Протокол

Протокол ПРОТОКОЛ 20 Днес, 12.11.2016 г. в 18:00 часа гр. Пловдив се проведе заседание на РИК 16 Пловдив. На заседанието присъстваха 15 членове на РИК 16 Пловдив. Заседанието се откри в 18:00 часа от председателя

Подробно

Вътрешни правила за достъп до обществена информация

Вътрешни правила за достъп до обществена информация ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА за организацията на дейността и реда за достъп до обществена информация в служба Военна информация София 2017 г. 1/9 Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Настоящите правила уреждат организацията

Подробно

Microsoft Word - 2

Microsoft Word - 2 НАРЕДБА 3 от 17.06.2009 г. за създаване и поддържане на публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, обн., ДВ, бр. 50

Подробно

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СМОЛЯН ПРОТОКОЛ 18 Смолян, 25 май 2019 г. Днес 25 май 2019 г., 13:00 часа се проведе заседание на РИК Смолян, в зала 201

РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СМОЛЯН ПРОТОКОЛ 18 Смолян, 25 май 2019 г. Днес 25 май 2019 г., 13:00 часа се проведе заседание на РИК Смолян, в зала 201 РАЙОННА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ - СМОЛЯН ПРОТОКОЛ 18 Смолян, 25 май 2019 г. Днес 25 май 2019 г., 13:00 часа се проведе заседание на РИК Смолян, в зала 201, в сградата на Областна администрация Смолян. На заседанието

Подробно

ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ВРАЦА

ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ВРАЦА І. ПРЕДМЕТ И ОБХВАТ Чл.1. (1) Правилата за организацията на работата по предоставяне на достъп до обществена информация в Община Дългопол, наричани за краткост Правила, уреждат приемането, регистрирането

Подробно

\004\027\004\024\004\036\004\030\000-\0002\0000\0001\0000\000-\004'\004 \004\020\004\036

\004\027\004\024\004\036\004\030\000-\0002\0000\0001\0000\000-\004'\004 \004\020\004\036 ИЗВЛЕЧЕНИЕ от ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ, утвърдени със заповед ЗМФ-351 / 24.03.2010 г. на главния секретар РАЗДЕЛ IV Регистриране и разглеждане

Подробно