СТАНОВИЩЕ за дисертационния труд на доц. д-р Цветанка Христова Панчева на тема Краезнанието в България : библиографско-книговедски подход, представен

Размер: px
Започни от страница:

Download "СТАНОВИЩЕ за дисертационния труд на доц. д-р Цветанка Христова Панчева на тема Краезнанието в България : библиографско-книговедски подход, представен"

Препис

1 СТАНОВИЩЕ за дисертационния труд на доц. д-р Цветанка Христова Панчева на тема Краезнанието в България : библиографско-книговедски подход, представен за придобиване на научната степен доктор на науките в професионално направление 3.5. Обществени комуникации и информационни науки (Книгознание, библиотекознание и библиография) Рaзработил: доц. д-р Живка Василева Радева, област на висше образование 3. Социални, стопански и правни науки, професионално направление 3.5. Обществени комуникации и информационни науки Месторабота: ВТУ Св. св. Кирил и Методий, гр. Велико Търново Настоящото становище е изготвено въз основа на документи, постъпили след предварителното обсъждане на дисертационния труд в катедра Библиотекознание, научна информация и културна политика към Философския факултет на СУ Св. Климент Охридски (заседание от г. Протокол 5/ г.). Участието ми в състава на научното жури по защита на дисертационния труд е съгласно Заповед РД / г. на Ректора на СУ Св. Климент Охридски. 1. Информация за дисертанта. Цветанка Панчева завършва висшето си образование в Университета за култура и изкуство в Санкт Петербург, Русия, специалност «Библиотекознание и библиография (магистърска степен). В продължение на 30 години работи в Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий, където заема ръководни длъжности, изискващи организация на сложни работни процеси, координация между различни библиотечни структури и работа в екип. Дисертантът натрупва опит в организацията и оценяването на научно-изследователската дейност с широк профил на научни изследвания и заема ръководни постове като научен секретар, зам. председател на общото събрание на учените и председател на атестационна комисия за атестиране на учените (НБКМ, СНС - БИН към ВАК). През 1994 г. Цветанка Панчева защитава докторска дисертация на тема Съвременно състояние и проблеми на организацията на краеведската библиотечно-библиографска дейност. През 1999 г. получава научното звание ст. н. с. ІІ степен (доцент) с хабилитационен труд на тема Тенденции в развитието на научноспомагателната библиография.

2 От 2014 г. след обявен конкурс е преподавател в СУ Св. Климент Охридски като доцент по професионално направление Обществени комуникации и информационни науки към катедра Библиотекознание, научна информация и културна политика, Философски факултет. В периода г. работи по 11 национално значими проекта. Член е на три национални и една международна научни и професионални организации. Доц. Панчева е уважаван учен и сред най-авторитетните теоретици на краезнанието в страната. Резултатите от нейните професионални и експертни умения са представени в учебници, лекции, библиографии, студии и статии, публикувани в специализирани периодични издания и научни сборници. 2. Актуалност и значимост на избраната тема и дисертацията: Въпросите, свързани с идентичността, попадат в изследователското поле на все повече учени и вълнуват все повече хора. Важен акцент в определянето ѝ има местната среда, физическите и духовните пространства с регионални и локални измерения, краеведските публикации. Проучването им, библиографско-книговедският подход към тях определя актуалността на избраната тема. Значимостта на дисертацията произтича от новата културна програма на времето, която включва идентификация на културните ценности (в частност на текстовете), опазване и достъп до тях. Целта е този дял от културното наследство да се използва за нуждите на съвременния живот и като ресурс за развитие с подчертано внимание към спецификата на регионите. Трудът очертава ролята и значението на краеведската книжнина за развитието на местната общност. Анализът на спецификите в тематиката на краеведските изследвания, които произтичат от географската характеристика на регионите, дава възможност да се изтъкнат национални идеи, важни за българите в различните хронологични периоди. Актуалността на труда се предопределя от широките хронологични граници на проучването, което го превръща в надежден ориентир относно дигитализацията на краеведската книжнина и опазването ѝ с помощта на информационните технологии. Дисертацията е актуална и с това, че подпомага развитието на краезнанието в България, а с това и съхраняването на самобитната регионална култура. С оригиналните си разсъждения и изводи тя може да бъде полезна в университетското образование (ОКС бакалавър, специалност Библиотечно-информационни науки ) и в областта на книгознанието, а чрез организацията на значителен по обем фактологичен материал дава възможност да се попълнят празноти в националното библиографско отразяване на краеведската книжнина.

3 3. Методика на изследването. Разглежданият труд е резултат от наблюдение, издирване, систематизация и обобщение на документални източници. Приложен е сравнителен метод на проучване на български и чуждестранни публикации, книговедски анализ и синтез. За извличане, обработка и обобщение на количествената информация, свързана с краезнанието, е използван библиографски и библиометричен подход. С оглед на краезнанието аналитично са разработени 12 заглавия на научни списания от следосвобожденския период. Резултатите от de visu прегледа са подложени на анализ и библиографски цитирани, с което е повишена информационната стойност на дисертацията. 4. Обща характеристика на дисертационния труд. Представен е дисертационен труд с общ обем 347 страници, от които 320 страници основен текст, включващ увод, четири глави и заключение; с обособени Приноси на дисертационното изследване, Библиография и Приложения. Структурата на труда е подчинена на единен замисъл, следващ историческото развитие на краеведските проучвания и на литературата за тях. Чрез обобщение и анализ на данните от националната библиография Цветанка Панчева прави библиографско-статистическа, топографска, тематична и видова характеристика на краеведските изследвания в съответния период, и представя спецификите на краеведските издания автори, издателски серии, тиражи. В първа глава на базата на авторитетен библиографски репертоар Цветанка Панчева представя обща библиографско-статистическа картина на краеведската книжнина през Възраждането. Направен е анализ на тематичната насоченост на краеведските публикации. Установени са краеведски сведения за около 760 населени места с българско население. Изследвани са важни проявления на българската култура и народопсихология с отношение към краезнанието като спомоществователството, регионалните историко-географски, статистико-демографски, етнографски, фолклористични и езикови проучвания. Разгледан е приносът на известни български книжовници за създаването и развитието на краеведска книжнина, като се осмислят мащабите на този процес и значението му за съхраняване на народната памет и националната идентичност. На анализ са подложени краеведските програми на Юрий Венелин, Георги Раковски и Марин Дринов. Втора глава разглежда краеведската книжнина в периода на новата българска история. Изследователското поле се откроява чрез ретроспективната национална библиография на книгите, периодичните, официалните и служебните издания. На тази база Цветанка Панчева

4 прави извода, че след Освобождението изучаването на населените места и регионите става разпознаваем елемент от книжната ни продукция при особено голям интерес към историческата тема. Като важни за краезнанието са отбелязани появата и развитието на местния периодичен печат; на сборници, мемоари, пътеписи и официални издания с местна насоченост; на научни и научно-популярни продължаващи издания с национален обхват, които включват публикации по регионални теми. С оглед на краезнанието е изяснен приносът на водещи в своята област български учени, посочени са и множество чуждестранни извори. Значимо постижение на тази част от дисертационния труд е, че може да се възприема като самостоятелен информационен ресурс, приложим в работата по опазване на книжовното наследство на национално, регионално и местно равнище. Това е постигнато чрез de visu преглед на научни списания от следосвобожденския период с национален и регионален обхват. Особено важен е изводът, че в този исторически период краезнанието и краеведските изследвания са мярка за местна идентичност и бележат териториите, в които живеят българи; че на практика профилират българската наука след Освобождението и се превръщат във важен аргумент за реализирането на националната кауза. Трета глава изяснява промените в цялостната визия и в методологията на краеведските изследвания след Втората световна война под влияние на наложените партиен контрол, цензура и централизирана издателска дейност. Чрез задълбочена работа с богатата изследователска база са направени изводи за цялостното развитие на краезнанието през периода, за намесата от тоталитарен тип върху тематиката, съдържанието и жанровата характеристика на краеведската книжнина; за изкуственото приобщаване на краезнанието към историческите науки, институционалната му зависимост, съобразяване на разработваните теми с партийната идеология и идеите на пролетарския интернационализъм. Четвърта глава представя промените в краеведската книжнина в новите условия ( г.), произтичащи от действията на пазарната икономика, частната инициатива и свободата на словото. Чрез текущата национална библиография изследователското внимание е насочено към тенденциите, характерни за периода, включващи увеличен брой на краеведските книги, разнообразна видова и тематична насоченост; възроден интерес към традиционни още от времето на Възраждането теми; масовизиране на явлението самиздат и др. Анализът, който Цветанка Панчева прави на краезнанието от новото време, е сред найзначимите достижения на разглеждания труд. Той включва още :

5 - процесите в нашето общество, при които локалното се вплита като елемент от националното, но и като специфична част от европейското, а местната идентичност се възприема като нов аспект в краеведското изследователско поле; - увеличения брой на научните и серийните краеведски издания, доминирането на родоведската тематика; - прилагането на новите информационни технологии в краезнанието, които подпомагат създаването на нови печатни и електронни ресурси с местно съдържание; - характеристика на съвременния подход към краеведската работа, който отново дава приоритет на интердисциплинарността и др. В края на дисертацията доц. Панчева коректно отразява приносните моменти и ги категоризира като научно-теоретични и научно-приложни. Към посоченото ще добавя констатацията за безспорния информационен потенциал на труда и професионалния поглед към бъдещото на българското краезнание. База за прогнозите са развитието на информационните технологии и технологичната модернизация на институциите на паметта; еволюцията в дигитализацията и превръщането ѝ във важен фактор в процеса на опазване на културното наследство; обогатяването на изворовата база на краезнанието чрез новите комуникационни канали; постигането на изследователска и публикационна интердесциплинарност. 5. Преценка на публикациите и личния принос на дисертанта. Публикациите на доц. д-р Цветанка Панчева са свързани с дисертационния ѝ труд и представляват неизменна част от неговата подготовка и популяризиране на тезите и идеите в него. 6. Автореферат. Авторефератът отразява вярно и системно проблемите в дисертационния труд. 7. Препоръки за бъдещо използване на дисертационните приноси и резултати. Препоръчвам дисертацията да бъде издадена. ЗАКЛЮЧЕНИЕ. Дисертационният труд съдържа научни, научно-приложни и приложни резултати, които представляват оригинален принос в науката и отговарят на всички изисквания на Закона за развитие на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ). Представените материали показват, че доц. д-р Цветанка Христова Панчева притежава задълбочени теоретични знания

6 и професионални умения по научна специалност Книгознание, библиотекознание и библиография, като демонстрира качества и умения за самостоятелно провеждане на научно изследване. Поради гореизложеното убедено давам своята положителна оценка за дисертационния труд, за автореферата, постигнатите резултати и приноси, и предлагам на уважаваното научно жури да присъди на доц. д-р Цветанка Христова Панчева научната степен 'доктор на науките' в област на висше образование 3. Социални, стопански и правни науки, професионално направление 3.5. Обществени комуникации и информационни науки (Книгознание, библиотекознание и библиография) г. Изготвил становището:... доц. д-р Живка Василева Радева

7

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Живка Василева Радева по конкурса за заемане на академичната длъжност «доцент» по професионално направление: 3.5 Обществени комуникации и информационни науки (Книгознание, библиотекознание

Подробно

Microsoft Word - Tcv.Pancheva_Stanovishte_E. Georgieva.doc

Microsoft Word - Tcv.Pancheva_Stanovishte_E. Georgieva.doc СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Елена Иванова Георгиева за конкурса за заемане на академичната длъжност доцент от доц. д-р Цветанка Христова Панчева за нуждите на Катедра Библиотекознание, научна информация и културна

Подробно

ncbcv

ncbcv СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФИЛОСОФСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Александър Иванов Маринов Софийски Университет Св. Климент Охридски относно дисертационния

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТЕКСТА НА УЧИЛИЩНАТА СРЕДА представен за придобиване

Подробно

Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор

Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор в област на висше образование 1. Педагогически науки,

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професио

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професио РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професионално направление 1.2. Педагогика, научна специалност

Подробно

1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на акаде

1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на акаде 1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в професионално направление

Подробно

СТАНОВИЩЕ за дисертационния труд на КАТЯ ГЕОРГИЕВА КИРИЛОВА на тема ПРОМЕНЕНИЯТ МОДЕЛ НА СЪВРЕМЕННОТО ДЕТСКО КНИГОИЗДАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ представен за пр

СТАНОВИЩЕ за дисертационния труд на КАТЯ ГЕОРГИЕВА КИРИЛОВА на тема ПРОМЕНЕНИЯТ МОДЕЛ НА СЪВРЕМЕННОТО ДЕТСКО КНИГОИЗДАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ представен за пр СТАНОВИЩЕ за дисертационния труд на КАТЯ ГЕОРГИЕВА КИРИЛОВА на тема ПРОМЕНЕНИЯТ МОДЕЛ НА СЪВРЕМЕННОТО ДЕТСКО КНИГОИЗДАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ представен за придобиване на образователна и научна степен доктор в

Подробно

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ”

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ” ВОЕННА АКАДЕМИЯ ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ С Т А Н О В И Щ Е от.проф.д.ик.н. Кирил Петров Ангелов Технически университет-софия Стопански факултет на научните трудове, представени по конкурса за заемане на

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я

Р Е Ц Е Н З И Я С Т А Н О В И Щ Е на проф. д-р Атанас Харалампиев Дерменджиев, член на Научното жури в конкурс за заемане на академичната длъжност Доцент в научна област 4. Природни науки, математика и информатика, професионално

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в СУ «Св.Климент Охридски»

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на об

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на об УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по научна специалност

Подробно

I

I До УНСС Катедра Финанси СТАНОВИЩЕ от доц. Стоян Проданов с научна специалност 05.02.05 Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка, Регистриран в НАЦИД от 01.12.2018 г., член на Научно жури, определено

Подробно

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На 1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров Научна специалност: Приложение на изчислителната техника

Подробно

СТАНОВИЩЕ за гл. ас. д-р Надя Георгиева Велинова Соколова по конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3.8. Иконом

СТАНОВИЩЕ за гл. ас. д-р Надя Георгиева Велинова Соколова по конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3.8. Иконом СТАНОВИЩЕ за гл. ас. д-р Надя Георгиева Велинова Соколова по конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3.8. Икономика (счетоводство и одит) от акад. Иван П. Попчев Със

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р арх. Антон Величков Гугов ОТНОСНО: материалите, представени за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент по научната специалност Архитектура на сградите,

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец Храбър, катедра Администрация, управление и политически

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертацията на Десислава Иванова на тема Обучение в компетентности за справяне с проблема съзависимост Рецензент: проф. Румен Стам

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертацията на Десислава Иванова на тема Обучение в компетентности за справяне с проблема съзависимост Рецензент: проф. Румен Стам Р Е Ц Е Н З И Я на дисертацията на Десислава Иванова на тема Обучение в компетентности за справяне с проблема съзависимост Рецензент: проф. Румен Стаматов Представената дисертация представлява актуално

Подробно

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология, Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен ДОКТОР" по научната специалност

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълка

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълка СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълкадинова, докторант на самостоятелна подготовка към катедра

Подробно

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА И ЗНАНИЕТО Р Е Ц Е Н З И Я от професор д.с.н. Янцислав Вълчев Янакиев, Директор на Института за перспективни изследвания за отбраната

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р АНИ ДИМОВА ЗЛАТЕВА, за дисертационен труд на тема: Активизиране на креативността на учениците от V и VI клас чрез дигита

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р АНИ ДИМОВА ЗЛАТЕВА, за дисертационен труд на тема: Активизиране на креативността на учениците от V и VI клас чрез дигита С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р АНИ ДИМОВА ЗЛАТЕВА, за дисертационен труд на тема: Активизиране на креативността на учениците от V и VI клас чрез дигитална обработка на фотографски изображения в обучението

Подробно

Microsoft Word - recenzia P. Petrov

Microsoft Word - recenzia P. Petrov Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Тема: Управление на промяната при внедряване на съвременни образователни технологии Автор: Петър Веселинов Петров

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично

С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка Относно: дисертационен

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на Образователно-научна степен ДОКТОР по научна специалност 1.2. Педагогика. Автор на дисертационния труд

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на Образователно-научна степен ДОКТОР по научна специалност 1.2. Педагогика. Автор на дисертационния труд РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на Образователно-научна степен ДОКТОР по научна специалност 1.2. Педагогика. Автор на дисертационния труд: Туул Селенге Тема на дисертационния труд : Основни

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ НА НАУКА ПРИ УЧЕНИЦИ С ДИСЛЕКСИЯ за присъждане

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбър Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промишлена топлотехника с автор: инж. Андрей Христов Андреев

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. дн Иванка Мавродиева-Георгиева, СУ Св. Климент Охридски, член на научно жури със Заповед на Ректора на УНСС 394 от г. От

СТАНОВИЩЕ от проф. дн Иванка Мавродиева-Георгиева, СУ Св. Климент Охридски, член на научно жури със Заповед на Ректора на УНСС 394 от г. От СТАНОВИЩЕ от проф. дн Иванка Мавродиева-Георгиева, СУ Св. Климент Охридски, член на научно жури със Заповед на Ректора на УНСС 394 от 05.03.2019 г. Относно материалите, представени за присъждане на ОНС

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Петър Чобанов, научен ръководител на докторанта Относно: присъждане на образователна и научна

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Петър Чобанов, научен ръководител на докторанта   Относно: присъждане на образователна и научна С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Петър Чобанов, научен ръководител на докторанта e-mail: p.chobanov@unwe.bg Относно: присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика,

Подробно