&

Размер: px
Започни от страница:

Download "&"

Препис

1 ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ - БЛАГОЕВГРАД Гр. Благоевград 2700, ул. Т. Александров 56, тел.:073/ pgsag_blagoevgrad@abv.bg Утвърждавам: Директор: /инж. Евт. Митева/ ПРАВИЛНИК ЗА БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ Васил Левски за учебната 2018/2019 година

2 РАЗДЕЛ I Общи положения Чл.1. Настоящият правилник определя основните изисквания за безопасни условия, за обучение, възпитание и труд които трябва да осигуряват и спазват в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия Васил Левски /ПГСАГ/. По смисъл понятието безопасни условия за обучение, възпитание и труд включва хигиенно-санитарни условия, противопожарна и аварийна безопасност. Чл.2. Настоящият правилник се отнася за всички участници в учебновъзпитателния процес, спортна и екскурзионна дейност (ученици, педагогически и непедагогически персонал), както и за гражданите, които по различен повод се намират на територията на ПГСАГ. Чл.3. Безопасни условия при провеждане на възпитателна, учебна (теоретична и практическа) и извънучилищна дейност се осигуряват чрез спазване на установените в Република България единни, отраслови и фирмени правила, норми и изисквания за безопасни условия на труд съответстващи на дейността на извършваната дейност и на дейността на училището. РАЗДЕЛ II Права, задължения и отговорности на участниците в учебновъзпитателния процес за осигуряване на БЗУ за ВОТ Чл.4. Задължения, отговорности и права на директора на училището. 1. Отговаря за цялостното изпълнение на изискванията за осигуряване на безопасни условия на възпитание, обучение и труд, създава условия за опазване на живота, предпазване от рискове и укрепване здравето на учениците. 2. Възлага на длъжностно лице координацията и контрола по осигуряването на безопасни условия на възпитание, обучение и труд. 3. Изисква и осигурява извършването на медицински преглед на учениците преди постъпването им в училище. Организира заедно с медицинските лица провеждането на всички видове здравни мероприятия и поддържането на реда и хигиената в сградата и двора. 4. Осигурява и упражнява контрол по прилагане и спазване на изискванията за провеждане на инструктажите и обучението на БХТ и ПО. 5. Периодично осигурява щателен преглед на състоянието на сградата, като особено внимание се обръща на обезопасяването на електрическите инсталации, изискванията по хигиената на труда, закрепване на врати и прозорци и др. 6. Осъществява взаимодействие и координация с органите министерства и местни органи на държавната власт в дейността си по осигуряване на безопасни условия на възпитание, обучение и труд.

3 7. Организира дейността и отговаря за пожарообезопасяването чрез спазване на действащите норми, правилници, наредби и предписания за предотвратяването и ликвидирането на аварии и пожари. 8. Осигурява необходимото противопожарно оборудване, определя пътища за евакуация, отговаря за правилната експлоатация на отоплителната и електрическата инсталация. 9. Осигурява изготвянето на инструкции за спазване на всички правила за пожаробезопасност при провеждане в сградата на празненства и други масови прояви. Чл.5. Задължения на лицето, осъществяващо координация и контрол по осигуряване на БЗУ и ВОТ. 1. Осъществява от името на директора координация в работа за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд за щатния персонал и учениците. 2. Провежда начален инструктаж по БХТ и ПО с: а) всички новопостъпващи в учебното заведение служители и работници преди допускането им до работа; б) работници и служители, изпратени временно на работа. 3. Провежда периодичен инструктаж с: а) педагогическия персонал три пъти годишно (през м.ix, I и IV); б) непедагогическия персонал четири пъти годишно (през м. IX, I, III и VI). 4. Оказва помощ и упражнява контрол за правилното провеждане на инструктажа на работното място, периодичния и ежедневен инструктаж с учащите се. 5. Участва заедно с медицинското лице и помощник директора в извършването на периодичен контрол за санитарно-хигиенно състояние във всички помещения. 6. Води ревизионна книга за вписване на констатации и предписания на контролните органи по охрана на труда. 7. Разследва причините за станали трудови злополуки и води книгата за регистриране на актове за тях. 8. Участва в проверките извършвани от контролните органи. 9. Извършва самостоятелни проверки по БХТ и ПО на всички работни места, съставя протоколи с констатациите, с които запознава директора, като изготвя и заповед с конкретни мерки за отстраняване на констатираните нарушения. Периодично информира директора за състоянието на условията на възпитание, обучение и труд и за хода на изпълнението на поставените задачи, заповеди. 10. Следи и се грижи за наличността и изправността на противопожарните съоръжения. 11. Организира провеждането на противопожарна подготовка на работниците и служителите и обучение за противопожарни знания на учащите. 12. Следи за състоянието на проходи за евакуация. 13. Изпълнява и всички други задължения по БХТ и ПО предвидени в нормативните документи за длъжността. Чл.6. Задължения за осигуряване на безопасни и здравословни условия на възпитание, обучение и труд на учителите по учебна и производствена практика: 1. Да извършва по утвърдена програма необходимия инструктаж на работното място по БХТ и ПО с учащите преди започване на работа и да го регистрира в книгата за инструктаж, като следи за точното и пълно попълване на всички графи. 2. Да провежда ежедневен инструктаж преди всяко учебно занятие.

4 3. Да проявява взискателност за спазване на правилата и изискванията за безопасна работа, за използване на работно облекло и ЛПС, заемане на правилна и ергономична стойка. 4. Да знае във всеки момент местопребиваването на всеки ученик от групата и каква работа извършва. 5. Постоянно да наблюдава работата на всеки и в случай на неспазване изискванията за безопасна работа да взема съответни мерки.да не допуска в помещенията ученици без работно облекло. 6. Да следи и осигурява спазването на режима за работа и почивка. Не се допуска сливането на два и повече часа и лишаването на учениците от полагащата се почивка между часовете от 10 минути. 7. Да не възлага на учениците несвойствени за тях задачи, като особено строго съблюдава за физическото натоварване на всеки. 8. При злополука да взема спешно необходимите мерки за оказване на първа медицинска помощ и да съобщава на директора на училището. 9. Да не допуска оставането на ученици в помещението за обучение по практика без присъствие и наблюдение на учител. 10. При провеждане на практическите занятия във фирма преподавателите изискват от завеждащия служба по охрана на труда подробно да разясни на учениците техническите и технологически условия на производството, където ще се провежда практиката и всички правила и изискванията за безопасна работа. 11. При провеждане на учебна и производствена практика извън училище в началото на всяка година провежда инструктаж по безопасно предвижване до фирмата, като отразява това в книга за инструктаж по БДП, чието местоположение е учителската стая. 12. При провеждане на учебна практика във фирма, да не разрешава работа на обекти извън града без предварително писмено съгласие от родителите. Чл.7. Задължения за осигуряване на безопасни и здравословни условия на възпитание, обучение и труд на лицата, заемащи учителска длъжност при обучението в кабинет и лаборатория. 1. В началото на срока преди започване на обучението в кабинета (лабораторията), учителят да проведе необходимия инструктаж по БХТ и ПО с учениците, като попълва пълно и точно всички графи в инструктажната книга. 2. Преди започване на занятие, свързано с опити и експерименти, предварително да провери състоянието и да подготви уредите, материалите, приборите, работните места, предпазните средства и всичко необходимо за безопасна работа. 3. В самото начало на учебния час да проведе текущия инструктаж на учениците за правилно и безопасно провеждане на опитите. 4. През време на работа в кабинета (лабораторията) да наблюдава и следи постоянно за действията на учениците и състоянието на ползваните уреди и материали. 5. Да следи за изправността на ел.инсталацията. 6. Да не допуска оставане на ученици в кабинета (лабораторията) без присъствие на учител. 7. При злополука да вземе спешно необходимите мерки за оказване на първа медицинска помощ и да съобщи за това на директора. Чл.8. Задължения на учителите по физическо възпитание и спорт.

5 1. Ежедневно, преди започване на занятията да извършва оглед на състоянието на всички уреди и съоръжения, които се ползват. Да полага грижи за поддържането им в добро състояние. 2. Да не допуска игра на уреди, които са физически износени и крият опасност за злополука или да се играе без гимнастически постелки. 3. Да поддържа ред и последователност при изпълнението на упражненията, особено тези, които са свързани с повишена динамика, равновесие, статични напрежения и крият опасност от сблъсквания, падания, разсейване на вниманието или уплаха. 4. Да следи за физическото и психическото състояние на учениците при наличие на отклонение, да не изисква изпълнение на трудни елементи. 5. По време на часовете да не остава учениците без пряко наблюдение. 6. В случай на злополука да вземе спешно необходимите мерки за оказване на първа медицинска помощ и да уведоми директора. 7. Да осигурява местата за физиеско възпитание да отговарят на хигиенните изисквания за осветление, чистота на въздуха, температура, разположение на уредите и др. Чл.9. Задължения на учениците 1. Да изслушват внимателно инструктажите и всички други форми на обучение по БХТ и ПО, които се провеждат от учителите по практика, по физическо възпитание, от завеждащите кабинети и лаборатории, от класните ръководители, както и инструктажа, провеждан във фирмата преди започване на учебната или производствената практика. 2. Да се разписват в книгите за инструктажв училището и във фирмата, с което удостоверяват, че са им известни правилата и изискванията за безопасност на труда и се задължават стриктно да ги спазват. 3. Да спазват установеното време за учебна и производствена практика. 4. Строго да спазват разпоредбите по БХТ и ПО и правилата за вътрешния ред и поведение в училище и във фирмата, като изпълняват дадените им указания в това направление. Да поддържат образцов ред и чистота на работното си място. 5. Да ползват задължително обикновеното и специално работно облекло и ЛПС, в зависимост от работата, която изпълняват. 6. Преди започване на работа да огледат внимателно работното си място и при забелязване на най-малки неизправности или несъответствия, веднага да уведомят учителя. Преди да напуснат работните си места да предадат инструментите си почистени в пълна изправност. 7. При злополука веднага да съобщават на учителя си, за да се вземат бързи мерки за оказване на необходимата помощ на пострадалия. 8. На учениците строго е забранено: а) самоволно да извършват работа, която не им е възлагана, да напускат или сменят работното си място, да заемат работни или измерителни уреди и инструменти от съучениците си, да разговарят, когато работат; б) облягане и сядане върху предпазните капаци и огражденията за обезопасяване; в) да разхвърлят безразборно работното си място; г) да пушат, употребяват алкохол, да играят карти в училищната сграда, двора на училището и района около училище в учебните работилници.

6 9. При подаден сигнал за аварийна ситуация да напуснат по най-бързия начин, без паника учебната сграда или работилница. 10. При предвижване от дома до училище и обратно се задължават стриктно да спазват правилата за движение по пътищата. Особено внимателни да бъдат при пресичане на кръстовището пред сградата на училището. 11. При установяване в учебна стая или работилница на нередности и повреди незабавно да уведомят учителя. 12. Не се допуска качване по прозорци, навеждане през тях, хвърляне на отпадъци или други предмети. 13. Забранено е внасянето в училище на ножчета, приспособления за игри с остри предмети и използването им. 14. Забранява се консумирането на закуски в сградата на училището, с изключение на специално предвиденото за това места. 15. С цел осигуряване на пожарна безопасност, учениците са длъжни стриктно да спазват противопожарните правила в училище. При възникване на пожар да спазват указанията на учителя. 16. по време на екскурзия учениците изпълняват указанията на учителите, които ги придружават, като предварително се запознават и разписват за проведения инструктаж. 17. В случай на насилие, ПТП и други, при които има пострадали ученици, веднага се уведомява директора или помощник-директора, независимо от времето и мястото на събитието. 18. На освободените от часовете по физическо възпитание или остранените от учебен час не се разрешава да напускат сградата на училището. Чл.10. Задължения на класните ръководители. 1. В началото на учебната година да провеждат начален инструктаж по БХТ и ПО, като запознаят учениците и техните родители с Правилника за осигуряване на безопасни условия за възпитание, обучение и тред срещу подпис. 2. При извън училищни дейности като екскурзии, походи, лагери и др. спазват изискванията на Наредба 2/ г. за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и указанията в писмо на МОН от г. и отговарят за опазване живота и здравето на участниците в групата. 3. В час на класа запознават учениците с плана за действие при бедствия, аварии и пожари и с евакуационния план на училището. 4. В началото на всяка учебна гоина провеждат час по БДП, а в края и по безопасно поведение през лятото. Чл.11. Задължения на работниците и служителите: 1. При постъпване на работа да не започват изпълнението на трудовите си задължения, преди провеждане на начален инструктаж по БХТ и ПО. 2. При изпълнение на конкретна трудова дейност стриктно да спазват изискванията за безопасна работа, да използват работно облекло, специално работно облекло и ЛПС. 3. Да изслушват периодичните инструктажи, провеждани от лицето, назначено от директора за координация и контрол по осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд. 4. Хигиениските се грижат за ежедневната хигиена в сградата и спортните площадки, отговарят за затварянето на крановете на чешмите и проверка на осветлението, след приключване на смяната обхождат цялата сграда, затварят всички врати и прозорци, изключват осветлението.

7 5. Домакинът на училището следи за наличността и изправността на противопожарните съоръжения. Не допуска използването им за никакви други цели, освен при нужда за гасене на пожар. Следи за състоянието на проходите за евакуация, осигурява почистването на снега по проходите към училище. 6. Общият работник своевременно отремонтира врати, прозорци, при необходимост действа с противопожарните съоръжения. При силни течове на вода в сградата спира с централния кран водоснабдяването и информира ръководството. 7. Огнярът отговаря за поддръжка в изправност на отоплителната инсталация и нормалното отопление на сградата. Осведомява своевременно ръководството за необходимостта от ремонти. 8. Портиерът осигурява пропусквателен режим. Съгласно заповед на директора. Не допуска влизането на външни лица, коитонарушават учебния процес. Не допуска влизането и паркирането на превозни средства в двора на училището, освен за товаро-разтоварни работи. Отговаря за поддържането на свободни коридори по пътя на аварийните изходи. 9. Ел.техника следи за изправността на електрическата инсталация. Своевременно обезопасява повредени контакти, ел.ключове и осветление. При аварийни ситуации изключва централното ел.захранване. 10. Всички работещи в ПГСАГ са длъжни да полагат изключителни грижи за опазване живота и здравето на учениците. При констатиране на повреди или аварийни ситуации са длъжни незабавно да алармират директора и да предприемат адекватни действия за отстраняването им.. РАЗДЕЛ III Условия за безопасно провеждане на възпитанието, обучението и трудовата дейност Чл.12. Към всички помещения, съоръжения и водоизточници трябва да има по всяко време свободен достъп. Пътищата, проходите и входовете да бъдат в изправност, свободни от материали, а през зимата почистени от сняг. Чл.13. Евакуационните пътища и изходи трябва да бъдат устроени и поддържани съобразно изискванията на противопожарните и строително-технически норми. В класните стаи чиновете да бъдат разположени така, че изходите да бъдат свободни. Чл.14. На територията на училището да се поддържа чистота.п Всички горими отпадъци и смет да се изнасят своевременно. Чл.15. Персоналът на училището да бъде запознат с правилата на ПО и начините за ползване на наличните средства за гасене на пожар. Чл.16. Не се разрешава използването на отоплителни печки, освен на разрешените със заповед на директора места. Чл.17. Дежурството на училищното ръководство, учителите по коридорите да се извършва при стриктно спазване на графика за дежурство. Чл.18. Категорично се забранява освобождаването на ученици от часовете, както и пускането им преди края на часа, без знанието на родителя и директора. Чл.19. Ежемесечно да се извършва проверка на изправността на електрическата инсталация, отоплителната система, противопожарните уреди и инсталации, всички видове съоръжения и уреди за игра и спорт на откритите площадки и във

8 физкултурните салони, както и на оборудването в кабинети, лаборатории и работилници. РАЗДЕЛ IV Заключителни разпоредби Чл.20. Настоящият правилник се приема на общо събрание на колектива и се утвърждава от директора на училището. Чл.21. Класните ръководители запознават учениците и родителите с Правилника за осигуряване на БЗУ на ВОТ. Чл.22. Правилника се актуализира при въвеждане на нови профили, професии и сспециалности, при изменение в нормативната уредба в Република България и при необходимост от въвеждане на нови мерки за осигуряване на безопасност и здраве в ПГСАГ. Чл.23. НастоящияТ правилник влиза в сила от г. и действа до настъпване на промени.

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ , УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГ

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ , УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ 6-25-60, e-mail:sougl@abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА НА УЧЕНИЦИ

Подробно

СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ ГРАД СТРАЖИЦА 5150, ГР.СТРАЖИЦА, УЛ. ДОНЧО УЗУНОВ 13, ТЕЛ.: (06161) 20 27, ФАКС (06161) 20-27, e-mai

СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ ГРАД СТРАЖИЦА 5150, ГР.СТРАЖИЦА, УЛ. ДОНЧО УЗУНОВ 13, ТЕЛ.: (06161) 20 27, ФАКС (06161) 20-27, e-mai З А УЧЕБНАТА 2014 / 2015 ГОДИНА Настоящият план е приет на заседание на Педагогически съвет на 01.09.2014 г. 1 Настоящия план за контролната дейност е изготвен и съобразен с Инструкция 1/23.01.2003 г.

Подробно

14617

14617 ПРАВИЛА за реда на ползване на училищните автобуси, предоставени от министерството на образованието и науката на община Шумен за превоз на деца и ученици I. Общи положения: 1.Училищните автобуси са предоставени

Подробно

ОУ “Драган Манчов” – гр

ОУ “Драган Манчов” – гр ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДРАГАН МАНЧОВ гр. Пловдив; пк 4001; ул. Чемшир 11; 032642314 Директор; 032643014 - Канцелария www.draganmanchov.info; office@draganmanchov.info Утвърждавам! Директор:.. /Борис Златарев/

Подробно

Правилник

Правилник ПРАВИЛНИК ЗА ПОЛЗВАНЕ И ВЪТРЕШНИЯ РЕД В ПОЧИВЕН ДОМ - ХИЖА АДВОКАТ Глава първа Общи положения Чл. 1. Настоящия правилник определя реда за ползване на хижата и прилежащите към нея столова, кухня, общите

Подробно

Microsoft Word - Naredba_Dobrovolni_formirovania.doc

Microsoft Word - Naredba_Dobrovolni_formirovania.doc Чл. 1. (1) С тази наредба се определя редът за създаване на доброволни формирования за подпомагане органите на Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението при Министерството на вътрешните

Подробно

144 СУ Народни будители с изучаване на изкуства музика, изобразително изкуство и хореография гр. София, р-н Младост, тел. 02/ ; 02/ ;

144 СУ Народни будители с изучаване на изкуства музика, изобразително изкуство и хореография гр. София, р-н Младост, тел. 02/ ; 02/ ; 144 СУ Народни будители с изучаване на изкуства музика, изобразително изкуство и хореография гр. София, р-н Младост, тел. 02/877 01 73; 02/877 40 52; 02/877 44 57, Fax: 02/877 01 73, E-mail: 144sou.art@144sou.bg,

Подробно

СУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ - ПЛОВДИВ бул. 6-ти септември 1 tel. 032/ ; УТВЪРДИЛ: РУЖКА ГЕНОВА ДИ

СУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ - ПЛОВДИВ бул. 6-ти септември 1 tel. 032/ ;   УТВЪРДИЛ: РУЖКА ГЕНОВА ДИ СУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ - ПЛОВДИВ бул. -ти септември tel. 03/4 73; e-mail:ssuvlevski@abv.bg, http://www.vasillevskisport.com/ УТВЪРДИЛ: РУЖКА ГЕНОВА ДИРЕКТОР НА СУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ГР. ПЛОВДИВ ИНДИВИДУАЛЕН УЧЕБЕН

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за задължителна професионална подготовка по учебен предмет УЧЕБНА ПРАКТИКА: ПО СИСТЕМИ ЗА АВТОМАТИЗАЦИЯ УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД 09-1618/10.12.2008

Подробно

СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ ГРАД СТРАЖИЦА 5150, ГР.СТРАЖИЦА, УЛ. ДОНЧО УЗУНОВ 13, ТЕЛ.: (06161) 20 27, ФАКС (06161) 20-27, e-mai

СРЕДНО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ ГРАД СТРАЖИЦА 5150, ГР.СТРАЖИЦА, УЛ. ДОНЧО УЗУНОВ 13, ТЕЛ.: (06161) 20 27, ФАКС (06161) 20-27, e-mai УТВЪРЖДАВАМ : ДИРЕКТОР :.. / П. Димитрова / Г Р А Ф И К ЗА ЗАСЕДАНИЯТА НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ ПРИ С О У АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ, ГР. СТРАЖИЦА ЗА УЧЕБНАТА 2014/ 2015 ГОДИНА Настоящият план е приет на заседание

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НАЙДЕН ГЕРОВ Гр.Пловдив ул.кемера 27 УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:. / Е.НАЧЕВ/ - П Л А Н на комисията по изпълне

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НАЙДЕН ГЕРОВ Гр.Пловдив ул.кемера 27 УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:. / Е.НАЧЕВ/ - П Л А Н на комисията по изпълне СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НАЙДЕН ГЕРОВ Гр.Пловдив ул.кемера 27 e-mail:sou_naidengerov@abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:. / Е.НАЧЕВ/ - П Л А Н на комисията по изпълнение на Координационния механизъм за взаимодействие

Подробно

Наредба предучилищно образование

Наредба предучилищно образование НАРЕДБА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНА МОНТАНА /приета с Решение 305/27.10.2016 г. изм. с р-е 1021/28.02.2019 г./ Глава първа ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ Чл. 1. С тази наредба се определят:

Подробно

вr Г _ `\ ~. г L~ 1 1 вв ВИСШЕ ВОЕННОМОРСКО УЧИЛИЩЕ Н. Й. ВАПЦАРОВ" 9026 Варна, ул. В. Дру иее " 73, те'-r. 052/632-OIS, факс 052/ FrLrr мактs

вr Г _ `\ ~. г L~ 1 1 вв ВИСШЕ ВОЕННОМОРСКО УЧИЛИЩЕ Н. Й. ВАПЦАРОВ 9026 Варна, ул. В. Дру иее  73, те'-r. 052/632-OIS, факс 052/ FrLrr мактs вr Г _ `\ ~. г L~ 1 1 вв ВИСШЕ ВОЕННОМОРСКО УЧИЛИЩЕ Н. Й. ВАПЦАРОВ" 9026 Варна, ул. В. Дру иее " 73, те'-r. 052/632-OIS, факс 052/303-163 FrLrr мактs suмus,~ УТВЪРЖДАВАМ : НАЧАЛНИК НА ВВМУ Н. Й. ВАПЦАРО.~

Подробно

СУ НЕОФИТ РИЛСКИ 2770 ГР. БАНСКО; УЛ. ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ 13; ТЕЛ.: 0749/ ; GSM ; soubansko.alle.b

СУ НЕОФИТ РИЛСКИ 2770 ГР. БАНСКО; УЛ. ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ 13; ТЕЛ.: 0749/ ; GSM ; soubansko.alle.b СУ НЕОФИТ РИЛСКИ 2770 ГР. БАНСКО; УЛ. ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ 13; ТЕЛ.: 0749/ 8 83 12; GSM 0878206617;0892602001 e-mail: sou_bansko@abv.bg; soubansko.alle.bg Утвърждавам: ЕЛЕОНОРА БАРЯКОВА Директор на СУ Неофит

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 93, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, във връзка с чл. 13в от Закона за професионалното

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ АПРИЛОВ ГР. ВАРНА Утвърдил: Албена Комитова Директор на ОУ Васил Априлов град Варна АЛГОРИТЪМ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЕХАНИЗМА ЗА ПРОТИ

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ АПРИЛОВ ГР. ВАРНА Утвърдил: Албена Комитова Директор на ОУ Васил Априлов град Варна АЛГОРИТЪМ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЕХАНИЗМА ЗА ПРОТИ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ АПРИЛОВ ГР. ВАРНА Утвърдил: Албена Комитова Директор на ОУ Васил Априлов град Варна АЛГОРИТЪМ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЕХАНИЗМА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ МЕЖДУ ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ 2140 Ботевград, ул. Д-р Адриян Атанасов 8, тел:0723/ УТВЪРЖДАВАМ: ( НАЧА

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ 2140 Ботевград, ул. Д-р Адриян Атанасов 8, тел:0723/ УТВЪРЖДАВАМ: ( НАЧА ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ 2140 Ботевград, ул. Д-р Адриян Атанасов 8, тел:0723/66 902 e-mail:ou_kiril_metodii@abv УТВЪРЖДАВАМ: ( НАЧАЛНИК НА РИО ) П Л А Н ЗА КОНТРОЛНАТА ДЕЙНОСТНА ДИРЕКТОРА

Подробно

ЗАКОН за инспектиране на труда Обн., ДВ, бр. 102 от г., в сила от г., изм., бр. 35 от г., в сила от г., бр.

ЗАКОН за инспектиране на труда Обн., ДВ, бр. 102 от г., в сила от г., изм., бр. 35 от г., в сила от г., бр. ЗАКОН за инспектиране на труда Обн., ДВ, бр. 102 от 28.11.2008 г., в сила от 1.01.2009 г., изм., бр. 35 от 12.05.2009 г., в сила от 12.05.2009 г., бр. 82 от 16.10.2009 г., в сила от 16.10.2009 г., бр.

Подробно

? ? ? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ? ? ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА ИВАН ИЛИЕВ гр.благоевград, 2700, ж. к. Ален мак, ул. Борис Ангелушев тел: 073/885288, 885289;email: pgi@pgiblg.com УТВЪРЖДАВАМ ДИРЕКТОР: /Ася Бояджиева - Пенкова/ ПЛАН

Подробно

училище „Свети княз Борис І” – Асеновград

училище „Свети княз Борис І” – Асеновград СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ ГР. ЦАРЕВО 0590 5 20 18 Директор; 5 20 13 Зам.директор; 5 20 31 Канцелария 0590 5 20 18 Утвърждавам: Д.Фелонова Директор П Р А В И Л А за извиняване отсъствията на

Подробно

Д О С И Е С Д О К У М Е Н Т И, С В Ъ Р З А Н И С П О Ж А Р Н А Т А Б Е З О П А С Н О С Т в ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО ГЕО МИЛЕВ 2016

Д О С И Е С Д О К У М Е Н Т И, С В Ъ Р З А Н И С П О Ж А Р Н А Т А Б Е З О П А С Н О С Т в ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО ГЕО МИЛЕВ 2016 Д О С И Е С Д О К У М Е Н Т И, С В Ъ Р З А Н И С П О Ж А Р Н А Т А Б Е З О П А С Н О С Т в ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СЕЛСКО СТОПАНСТВО ГЕО МИЛЕВ 2016 год. гр. Мъглиж Оперативен комуникационно-информационен

Подробно

Microsoft Word - Tipov_UchebenPlan_ _B15_050819

Microsoft Word - Tipov_UchebenPlan_ _B15_050819 РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Заместник-министър на образованието и науката З А П О В Е Д РД 09 /. г. На основание чл. 93, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, във връзка с чл. 13в от Закона

Подробно

36 СУ Максим Горки гр. София; ул. Пирински проход 35; тел /канцелария/; /директор/; факс: ,

36 СУ Максим Горки гр. София; ул. Пирински проход 35; тел /канцелария/; /директор/; факс: , 36 СУ Максим Горки гр. София; ул. Пирински проход 35; тел. 02 858 61 48 /канцелария/; 02 858 61 49 /директор/; факс: 02 858 61 49, e-mail: soy_36@abv.bg, www.36 SOU.com Утвърдил:... /Светла Нотева-директор/

Подробно

НАРЕДБА 37 ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УСТРОЙСТВОТО И ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПЕРАЛНИ Издадена от министъра на здравеопазването Обн. ДВ. бр.95

НАРЕДБА 37 ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УСТРОЙСТВОТО И ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПЕРАЛНИ Издадена от министъра на здравеопазването Обн. ДВ. бр.95 НАРЕДБА 37 ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УСТРОЙСТВОТО И ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПЕРАЛНИ Издадена от министъра на здравеопазването Обн. ДВ. бр.95 от 27 Октомври 1995г., попр. ДВ. бр.97 от 3 Ноември

Подробно

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 200

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 200 ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 2008 г., бр. 35 от 2009 г., бр. 100 от 2010 г., бр. 39

Подробно

УТВЪРДИЛ: ЗАВЕРИЛ:

УТВЪРДИЛ: ЗАВЕРИЛ: УЧЕБЕН ПЛАН ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВТОРА СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯ СТРОИТЕЛ, СПЕЦИАЛНОСТ МАЗИЛКИ И ШПАКЛОВКИ (обучение по рамкова програма Б ) Наименование и код на професионалното направление

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ - ЦАРЕВО УТВЪРДИЛ: ДАНИЕЛА ФЕЛОНОВА ДИРЕКТОР П Л А Н за дейността на Училищната комисия за превенция на насилиет

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ - ЦАРЕВО УТВЪРДИЛ: ДАНИЕЛА ФЕЛОНОВА ДИРЕКТОР П Л А Н за дейността на Училищната комисия за превенция на насилиет СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ - ЦАРЕВО УТВЪРДИЛ: ДАНИЕЛА ФЕЛОНОВА ДИРЕКТОР П Л А Н за дейността на Училищната комисия за превенция на насилието Учебна 2019/2020 година І ОСНОВНА ЦЕЛ Създаване на

Подробно