РЕЦЕНЗИЯ от проф. Регина С. Комса-Пенкова, д.б.н. Катедра Химия и биохимия, сектор Биохимия, Медицински университет - Плевен Oтносно: Дисертационен тр

Размер: px
Започни от страница:

Download "РЕЦЕНЗИЯ от проф. Регина С. Комса-Пенкова, д.б.н. Катедра Химия и биохимия, сектор Биохимия, Медицински университет - Плевен Oтносно: Дисертационен тр"

Препис

1 РЕЦЕНЗИЯ от проф. Регина С. Комса-Пенкова, д.б.н. Катедра Химия и биохимия, сектор Биохимия, Медицински университет - Плевен Oтносно: Дисертационен труд за присъждане на научната степен Доктор по научна специалност Биохимия на ас. Богдан Русев Хаджиев от Катедра Биохимия, Молекулна Медицина и Нутригеномика, ФАКУЛТЕТ ПО ФАРМАЦИЯ при МУ Варна на тема: ВРЪЗКА МЕЖДУ ВИТАМИН D И АНДРОГЕНЕН СТАТУС ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПРОСТАТАТА Със заповед Р / г. на Ректора на МУ - Варна, съм избрана за член на Научното жури във връзка с дисертационния труд на кандидат кандидат ас. Богдан Русев Хаджиев в МУ Варна, представен по процедура за придобиване на образователната и научна степен Доктор по научна специалност Биохимия професионално направление 4.3 Биологически науки, област на висше образование 4. Природни науки, математика и информатика. По процедурата за защитата ас. е представил всички необходими материали. труд. Декларирам, че нямам конфликт на интереси с автора на дисертационния 1.Кратки биографични данни Асистент Богдан Русев Хаджиев завършва университет г. Валенсия, Испания - специалност Биология През 2004 г г. продолжава обучението си в МУ-Пловдив по специалност Клинчна Химия;

2 Професионалната му кариера преимущестено е свързана МУ-Пловдив и впоследствие МУ-Варна. Започва работа през 2006 г. първоначално като биолог в МУ-Пловдив а от 2008 г. е назначен за асистент в катедра Химия и биохимия МУ-Пловдив. През период г. работи в университетската болница гр. Валенсия, Испания, а след това една година в университетската болница УМБАЛ Пловдив. От 2014г. е асистент в катедра Биохимия, Молекулна Медицина и Нутригеномика, Факултет по Фармация, Медицински Университет Проф. Д-Р Параскев Стоянов Варна 2. Научна дейност и наукометрични данни. Научните интереси на асистент Богдан Русев Хаджиев са свързани с проучванията в областта на проблема на развитието на рака на простатата. Основните усилия са насочени към проучване на връзката между нивата на тестостерона и тотален андрогенен статус и маркерите на пролиферативно заболяване на простата, а също така и значението ниските нива на вит D за развитието на пролиферативно заболяване. Резултатите от разработения научен труд са представени в 4 публикации, 3 от които са в български списания, и 6 участия в научни конференции от които 3 са международни. Не е отчетен JCR Impact Factor, обаче SJIF импакт фактор e ( ). 3.Анализ на научния труд 3.1 Актуалността на тематиката В дисертационния си труд ас. Хаджиев поставя за цел да изследва нивата на витамин D и андрогенния статус при пациенти с доброкачествени заболявания на простатата и такива с простатен карцином, както и да проучи взаимовръзките между нивата на андрогени, витамин D и утвърдени клинични и биохимични параметри, характерни за тези заболявания. Въз основа на ясно формулираната цел са посочени 22 логични задачи. Считам, че целта на дисертационния труд на ас. Хаджиев е актуална.

3 Основание за това ми дават следните основни факти: През последните години проблемът на малигнени и бенигнени заболявания на простатната жлеза продължава да привлича вниманието и интереса на медиците. Той е предмет на обсъждане на почти всички национални и международни научни срещи, симпозиуми и конгреси. Съвременните познания за естественото развитие на карцинома на простатата за показват, че той е уникален по своето протичане. При мъжете над 50 години карциномът протича скрито, с бърза прогресия и се характеризира с висока смъртност. В този смисъл той не може да бъде сравнен с който и да било друг вид неоплазма. Карциномът на простатната жлеза е на едно от първите мяста по честота сред неопластичните заболявания при мъжете в България и много други страни. Прави впечатление, че през последните години честотата на доброкачествени заболявания на простатата както и на простатния карцином нараства бързо. Това най-вероятно се дължи на няколко причини като удължена средна продължителност на живота, по-добрите диагностични възможности и зачестяване на заболяването поради различни фактори. Днес основните усилията на учените и клиницистите са насочени не само към ранната му диагностика и адекватно лечение с оглед неговата радикалност, но и превенцията на простатния карцином. През последните години се натрупаха редица данни за ролята на фактори допринасящи за риска и прогресията на заболяванията на простатната жлеза. Към тези фактори се отнасят хранене и начина на живот, които определят статуса на витамин D в организма.

4 Една от множеството функции на витамин D е свързана с антипролиферативни и проапоптозни действия върху простатните клетки. Това го превръща в потенциален антипролиферативен и антитуморен метаболит срещу различни заболявания на простатата, включително и простатен карцином. 3.2 Структура на дисертационния труд Дисертационният труд на ас. Богдан Хаджиев съдържа 155 страници (132 без литературата), структуриран е по стандартния модел, а именно: Литературен обзор в в 9 части и 39 страници; Цели и задачи - 3 страници; Материали и методи - 10 страници; Резултати и обсъждане - 64 страници; Изводи - 2 страници; Приноси -2 страници и Библиография -333 заглавия. Дисертационният труд е онагледен с 26 фигури и 25 таблици. 3.3 Литературен обзор В литературния обзор ас. Хаджиев показва задълбочени познания и осведоменост по проблема. Той обобщава и анализира научна информация от 333 източници като дефинира статуса на витамин D, коментира референтните граници за серумен калцидиол, връзката между витамин D дефицит и неопластични заболявания, сигналните пътища, активирани от растежни фактори, особеностите на метаболизма на витамин D в простатна жлеза, както и туморна клетъчна диференциация, метастазиране, бенигнени и малигнени заболявания на простатата. Представени са епидемиологични данни за пролиферативни заболявания на простата и е направен анализ на маркерите за простатен карцином. Много подробно е направена обща характеристика и метаболизъм на андрогени, молекулните механизми на регулация, транспорта и механизъм на действие на андрогените, физиологичните им ефекти, значение на андрогенния статус и връзката със заболявания на простатата,

5 промените в метаболизма при заболявания на простатата и в частност при канцерогенезата. Особен интерес представляват данните за връзката между витамин D, андрогенен статус и заболявания на простатата. 3.4 Методологичната обезпеченост Методологичната част също заслужава висока оценка. В проспективно проучване са включени общо 142 мъже с бенигнени и малигнени заболявания на простатната жлеза на възраст от 52 до 85 години. Пациентите са с хистологично доказани доброкачествени заболявания на простатата (ДЗП), суспектни за простатен карцином и такива с хистологично доказан простатен карцином, пролежали в Клиниката по Урология на УМБАЛ Св. Марина Варна през периода януари-декември 2015 година. Проучването не включва контролна група мъже. Всички показатели на пациентите с простатен карцином са анализирани при съпостатвяне с тези на пациенти с доброкачествени пролиферативни заболявания на простата. Като цяло, групите са достатъчно обемни, с равномерно разпределение по възраст, което позволява статистическата им обработка. Статистическият анализ e извършен с използването на съвременни статистически методи и програми. Използвани са разнообразни клинични, хистологични, лабораторни и статистически методи. Лабораторните методи за изследване на нивата на формите на вит. D, андрогените и туморните маркери са адекватни и са представени детайлно. Методите включват високоефективна течна хроматография с масселективна детекция, неконкурентна сандвич ELISA, конкурентен имуноензимен колориметричен метод, базиран на реакцията антиген-антитяло и др. които показват добро инструментално владеене на докторанта.

6 4 Резултати и обсъждане Резултатите, представени в дисертационния труд, са структурирани в 3 части. В първите две части се разглеждат по-отделно пациенти с доброкачествени заболявания на простатата и пациенти с простатен карцином, като е направена оценка на витамин D статуса и aндрогенния статус на пациентите от двете групи, и са анализирани корелативни зависимости между отделните андрогени и клинични и биохимични параметри, отразяващи хода на заболяването. Установен бе по-неблагоприятен статус на витамин D при болните с простатен карцином, с тенденция на понижение на калцидиола и бионаличния калцидиол с нарастване на риска от костни метастази, и при карциномните пациенти с по-висок риск от биохимичен рецидив. Тези резултати са с потвърдителен характер. Доказана е негативна корелативна връзка между нивата на циркулиращия витамин D, бионаличния калцидиол и риска от биохимичен рецидив. Установено е че серумният калцидиол е понижен при пациентите с по-агресивен простатен карцином и е в обратна корелативна зависимост с оценката по Gleason. Установена е сезонна зависимост на серумни концентрации на калцидиол при двете групи пациенти D. Относно андрогенния статус и заболявания на простатна жлеза е установено че серумните нива на общ, свободен тестостерон и техния прекурсор DHEAs са значимо по-ниски при карциномните пациенти в сравнение с техните стойности при пациентите с доброкачествено засягане на жлезата. Тези показатели са в обратна корелативна зависимост с PSA при пациентите с карцином. При тези пациенти серумните нива на общия тестостерон намаляват с увеличаване на риска от биохимичен рецидив. Установява се негативна корелативна връзка между общия тестостерон и туморната агресивност. Свободният андрогенен индекс е в обратна корелативна зависимост с риска от биохимичен рецидив.

7 В последната част дисертационния труд е изследвана прогностичната стойност и диагностичната ефективност на нивата на витамин D и андрогенния статус при рак на простатата. При двете групи пациенти, с доброкачествени и злокачествени заболявания на простатата, се установява положителна корелативна връзка между серумен калцидиол и процента свободен тестостерон. Дисертантът подхожда изключително задълбочено към проблема, направена е оценка на влиянието на изследваните андрогени върху витамин D статуса; оценено е влиянието на витамин D статуса, андрогени и утвърдени рискови фактори за простатен карцином върху агресивността на тумора чрез многофакторен регресионен анализ. Прави впечатление задълбоченото обсъждане на резултатите при добро познаване на литературата. Част от получените резултати са в потвърждение на данни на други автори, но голямата част от резултатите са оригинални данни и са в подкрепа на предположението, че витамин D статуса повлиява нивата на тестостерона. 5. Критични бележки В литературният обзор излишно подробно са представени данни за общия метаболизъм и образуването на активна форма на вит. D, както и 1- хидроксилирането в различни тъкани. Представени са механизми на вътрклетъчния сигналинг но би била интересна информация за възможния cross-talking меду сигналните системи на двата изследвани фактора. Задачите са прекалено многобройни (22) като се повтарят за различен тип заболявания, би могло да се групират в 6-7 по-основни задачи. Резултатите получени за двете групи пациенти не са сравнени с контролни такива. Заключение Убедена съм, че предложеният дисертационен труд напълно отговаря на изискванията за научната степен, формулирани от Закона за развитието на

8 академичния състав в Република България и Правилника за развитието на академичния състав в Медицински университет Варна. Давам положителна оценка на постигнатото от автора и предлагам на научното жури да присъди научната степен Доктор по научната специалност Биохимия на на ас. Богдан Русев Хаджиев. гр. Плевен, год. Член на НЖ: (проф. Регина С. Комса-Пенкова, д.б.н.)

-.docx

-.docx СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Христина Костадинова Лалабонова, дмн, Ръководител катедрa Лицево-челюстна хирургия при МУ- ФДМ- Пловдив, специалист по Орална хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Обща дентална медицина,

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТЕКСТА НА УЧИЛИЩНАТА СРЕДА представен за придобиване

Подробно

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология, Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен ДОКТОР" по научната специалност

Подробно

ПЪЛНОМОЩНО

ПЪЛНОМОЩНО С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р НАДЕЖДА ПЕТРОВА МАДЖАРОВА, ДМН Хоноруван преподавател към ПУ Паисий Хилендарски Пловдив Относно: конкурс за заемане на академичната длъжност Доцент в областта на висшето

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично

С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Гергана Илиева Михайлова-Борисова; Университет за национално и световно стопанство; Научна специалност Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка Относно: дисертационен

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец Храбър, катедра Администрация, управление и политически

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ФАРМАЦИЯ КАТЕДРА БИОХИМИЯ, МОЛЕКУЛНА МЕДИЦИНА И НУТРИГЕНОМИКА Богдан Русев Хаджиев

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ФАРМАЦИЯ КАТЕДРА БИОХИМИЯ, МОЛЕКУЛНА МЕДИЦИНА И НУТРИГЕНОМИКА Богдан Русев Хаджиев МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ФАРМАЦИЯ КАТЕДРА БИОХИМИЯ, МОЛЕКУЛНА МЕДИЦИНА И НУТРИГЕНОМИКА Богдан Русев Хаджиев ВРЪЗКА МЕЖДУ ВИТАМИН D И АНДРОГЕНЕН СТАТУС ПРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство за придобиване на образователната и научна степен доктор,

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбър Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ върху научните трудове на доц. д-р Боян Добрев Балев дм, от Катедрата по образна диагностика и лъчелечение на МФ на МУ- Варна кандидат по обя

РЕЦЕНЗИЯ върху научните трудове на доц. д-р Боян Добрев Балев дм, от Катедрата по образна диагностика и лъчелечение на МФ на МУ- Варна кандидат по обя РЕЦЕНЗИЯ върху научните трудове на доц. д-р Боян Добрев Балев дм, от Катедрата по образна диагностика и лъчелечение на МФ на МУ- Варна кандидат по обявения конкурс ДВ. брой 18/2016 г. за заемане на академичната

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълка

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълка СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълкадинова, докторант на самостоятелна подготовка към катедра

Подробно

Microsoft Word - stanovishte_prof. Evgeni_Tanchev

Microsoft Word - stanovishte_prof. Evgeni_Tanchev С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Евгени Петров Танчев на дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен ДОКТОР Област на висше образование. Социални, стопански и правни науки. Професионално

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на социални компетенции у зрително затруднени ученици Научен

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ НА НАУКА ПРИ УЧЕНИЦИ С ДИСЛЕКСИЯ за присъждане

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р арх. Антон Величков Гугов ОТНОСНО: материалите, представени за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент по научната специалност Архитектура на сградите,

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я от Генерал-майор проф. Стоян Димитров Тонев, д.м.н. Началник на Военно-медицинска Академия София, Член на Научно жури по процедура за

Р Е Ц Е Н З И Я от Генерал-майор проф. Стоян Димитров Тонев, д.м.н. Началник на Военно-медицинска Академия София, Член на Научно жури по процедура за Р Е Ц Е Н З И Я от Генерал-майор проф. Стоян Димитров Тонев, д.м.н. Началник на Военно-медицинска Академия София, Член на Научно жури по процедура за защита на дисертация за придобиване на научната степен

Подробно

Microsoft Word - Stanovishte_Bozukov_official.docx

Microsoft Word - Stanovishte_Bozukov_official.docx СТАНОВИЩЕ От: Доц. д-р Ани Божидарова Белчева дм, Катедра по детска дентална медицина, ФДМ, МУ Пловдив, член на научно жури, включена със заповед P-109-372 / 30.12.2015г. на Ректора на МУ-Варна. Относно:

Подробно

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На 1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров Научна специалност: Приложение на изчислителната техника

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представ

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представ Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представен за придобиване на научната степен ДОКТОР от докторантката

Подробно

Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет,

Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет, Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет, ЮЗУ Неофит Рилски Благоевград Относно: дисертационен

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промишлена топлотехника с автор: инж. Андрей Христов Андреев

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Виолета Мутафчиева Бакалова катедра Икономика на транспорта Университет за национално и световно стопанство Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е за дисертационен труд и автореферат на тема РОЛЯ НА КОМОРБИДИТЕТА И НЯКОИ БИОХИМИЧНИ МАРКЕРИ В ОПРЕДЕЛЯНЕ ТЕЖЕСТТА И ПРОГНОЗАТА НА П

С Т А Н О В И Щ Е за дисертационен труд и автореферат на тема РОЛЯ НА КОМОРБИДИТЕТА И НЯКОИ БИОХИМИЧНИ МАРКЕРИ В ОПРЕДЕЛЯНЕ ТЕЖЕСТТА И ПРОГНОЗАТА НА П С Т А Н О В И Щ Е за дисертационен труд и автореферат на тема РОЛЯ НА КОМОРБИДИТЕТА И НЯКОИ БИОХИМИЧНИ МАРКЕРИ В ОПРЕДЕЛЯНЕ ТЕЖЕСТТА И ПРОГНОЗАТА НА ПНЕВМОНИЯ ПРИДОБИТА В ОБЩЕСТВОТО, представен за публична

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Научна специалност Маркетинг Относно: дисертационен

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професио

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професио РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професионално направление 1.2. Педагогика, научна специалност

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на об

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на об УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по научна специалност

Подробно

1 До Председателя на научното жури, назначено със заповед на Ректора на МУ - Плевен РЕЦЕНЗИЯ От проф д-р Ангел Николов Димитров, дмн, външен член на Н

1 До Председателя на научното жури, назначено със заповед на Ректора на МУ - Плевен РЕЦЕНЗИЯ От проф д-р Ангел Николов Димитров, дмн, външен член на Н 1 До Председателя на научното жури, назначено със заповед на Ректора на МУ - Плевен РЕЦЕНЗИЯ От проф д-р Ангел Николов Димитров, дмн, външен член на Научното жури; Репуликански консултант по Акушерство

Подробно

СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен до

СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен до СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование 4. Природни науки,

Подробно

Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор

Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор в област на висше образование 1. Педагогически науки,

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я от доц. д-р Антонина Тодорова Гегова, дм Катедра анатомия и хистология, патология и съдебна медицина Софийски университет Св. Климент

Р Е Ц Е Н З И Я от доц. д-р Антонина Тодорова Гегова, дм Катедра анатомия и хистология, патология и съдебна медицина Софийски университет Св. Климент Р Е Ц Е Н З И Я от доц. д-р Антонина Тодорова Гегова, дм Катедра анатомия и хистология, патология и съдебна медицина Софийски университет Св. Климент Охридски, Медицински факултет/уб Лозенец Относно Процедура

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР РЕЦЕНЗИЯ На дисертационен труд на тема: Препоръчителен модел на трудова безопасност за предотвратяван

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР РЕЦЕНЗИЯ На дисертационен труд на тема: Препоръчителен модел на трудова безопасност за предотвратяван ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР РЕЦЕНЗИЯ На дисертационен труд на тема: Препоръчителен модел на трудова безопасност за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия в Република Турция,

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Матилда Иванова Александрова УНСС, научна специалност: Социално управл

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Матилда Иванова Александрова УНСС, научна специалност: Социално управл УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Матилда Иванова Александрова УНСС, научна специалност: Социално управление Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Матилда Иванова Александрова УНСС, научна специалност: Социално управл

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Матилда Иванова Александрова УНСС, научна специалност: Социално управл УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Матилда Иванова Александрова УНСС, научна специалност: Социално управление Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобиване на образователната и научна степен доктор, в област

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д. ик.н. Румен Върбанов Стоянов Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов, фак

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д. ик.н. Румен Върбанов Стоянов Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов, фак УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д. ик.н. Румен Върбанов Стоянов Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов, факултет Мениджмънт и маркетинг, катедра Бизнес информатика,

Подробно