Детска градина Радост Ул. Васил Левски 119, гр. Лясковец, 5140 Утвърдил: Директор: /Габриела Иванова/ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ДГ РАДОСТ ГРАД ЛЯСКОВЕЦ

Размер: px
Започни от страница:

Download "Детска градина Радост Ул. Васил Левски 119, гр. Лясковец, 5140 Утвърдил: Директор: /Габриела Иванова/ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ДГ РАДОСТ ГРАД ЛЯСКОВЕЦ"

Препис

1 Утвърдил: Директор: /Габриела Иванова/ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ДГ РАДОСТ ГРАД ЛЯСКОВЕЦ ЗА ПЕРИОДА г.

2 Стратегията за развитие на ДГ Радост гр. Лясковец определя глобалната цел, на която ще бъде даден акцент през следващите четири години в работата на педагогическия екип, като се базира на миналия пит и постигнатите успехи до сега. Детска градина с осигурена среда за учене чрез игра, съобразена с възрастовите особености и гарантираща цялостното развитие на детето, както и възможности за опазване на физическото и психическото му здраве. І. МИСИЯ на стратегията за развитие на ДГ Радост гр. Лясковец: Детска градина, която предлага в условията на различни по възраст групи много добра подготовка на децата за училище съобразно ДОС по предучилищно образование за физическо, познавателно, езиково, социално-нравствено, личностно-творческо развитие на децата в условията на осъзнато прилагане на играта, като основен метод, подход и дейност от педагозите, екологосъобразно възпитание и мъдро ръководство на принципа на доверие и прозрачност. Приоритети на детската градина за следващите 4 години: 1. Реализиране на адекватна програмна система, която да осигурява подготовка на децата от различните възрастови групи за училище, съобразно ДОС по предучилищно образование и достатъчно игрова дейност за всички деца; 2. Грижа и възпитание в култура и доверие на взаимоотношенията между деца-учители-родители в детска градина Радост ; 3. Превръщане на детската градина в център за игри, възможност за развитие личността на детето, общуване с деца и възрастни и хармонично взаимодействие с природата; 4. Поддържаща квалификация на учителите за прилагане на конструктивния подход, в която поставят детето в ситуация на изказване и задаване на въпроси; 5. Добър имидж сред родителската общност и обществеността в града и общината 6. Съпричастна и отзивчива родителска общност. Приоритетите, на които залагаме трябва да осигурят баланс между нуждите на потребителите и възможностите на детската градина.дейностите, които ще реализираме ще позволят да затвърдим своята динамична структура и да постигнем баланс между краткосрочните и дългосрочни такива.

3 Отговорности на всички участници: 1. Провеждане на педагогическото взаимодействие в съответствие с Европейския образователен модел за Учене през целия живот, което да развие у децата необходимите компетентности, важни за живота. 2. Включване на интегративните методи на взаимодействие между деца и педагози, като постоянен компонент на стратегията за учене чрез игри. 3. Възпитаване на децата в общочовешките, културни, нравствени ценности, развиване потенциала им и интелектуалните им способности. 4. Поставяне основите на личностното развитие на подрастващи граждани на Европейски съюз, съхранявайки своята национална идентичност. 5. Възпитаване на млади хора знаещи, можещи, с творчески потенциал личности,основавайки се на получените знания и умения, притежаващи компетенции за реализация в житейски ситуации. 6. Изграждане на среда, която да провокира и стимулира екологично възпитание и усвояване на практически умения. 7. Изкуството и спорта метод, средство и среда за изграждане на детската личност. 8. Създаване адекватни условия за разбирателство между различните етнически групи, като се полагат усилия за преодоляване на предразсъдъците и дискриминацията по етнически и верски признак. 9. Мотивация на учителите за реализиране в най-висока степен уменията и компетентностите си. 10. Стимулиране, убеждаване и съпричастност на родителската общност и обществеността за значимостта и необходимостта от детската градина като институция за пълноценното развитие на детето. II. ВИЗИЯ Утвърждаване на ДГ Радост като модерно и любимо място за децата, което да им осигури равен шанс за образование. Детската градина да бъде център за образование, творчество и култура, място, съчетаващо традиции и съвремие, педагогическа общност - удовлетворена да отдава себе си на децата.

4 Насоки: 1. Създаване на материална среда за развитие на детското творчество, спорт и екологично образование. 2. Повишаване квалификацията на педагогически кадри за осъществяване на дейностите, заложени в мисията на ДГ. 3. Съвместна работа между деца, родители, педагогически специалисти и други институции за реализиране на личностното развитие на децата. 4. Среда за културна, социална и възпитателно-образователна работа, като център за творчество и сътрудничество между деца, родители, учители и общественост. Краткосрочна и дългосрочна картина 1. Място, където детето да се чувства щастливо, защитено, разбрано и подкрепяно. 2. Предпочитана среда за 3-7 годишните деца, където се гарантира тяхното физическо, познавателно, емоционално, социалнонравствено и личностно-творческо развитие 3. Център за родители, търсещи и намиращи подкрепа, сътрудничество, педагогическа информация. 4. Средище на хора, които обичат децата и професиите си, поддържат квалификацията си и са удовлетворени от работата си. ІІІ. ЦЕННОСТ Реализиране на педагогическо взаимодействие с оглед новите промени в образователната система в национален мащаб и поставяне отговорността на педагогическия екип на детската градина за изграждане на загрижена и развиваща се педагогическа общност реализираща концепцията за творческото и индивидуално развитие на децата. Анализ на състоянието Детска градина Радост е открита през 1973 година. Тя е с капацитет 100 деца и към настоящия момент се посещава от 102 деца, разпределени в четири възрастови групи. Занималните са четири на брой разполагащи със самостоятелен санитарен възел, офис и гардеробна.

5 Дворът е оформен с четири площадки, с уреди, затревена площ, алеи и пясъчници. В стратегията, разработена за предходния тригодишен период си бяхме поставили за задача да обогатим материалната база и извършим следните ремонти: Проект за внедряване на мерки за енергийна ефективност Монтиране на дървени пейки на площадките Запълване на пясъчници Ремонт на плочки по площадките Ремонт на ограда Ремонт в санитарни възли във всички групи Боядисване на уреди Боядисване на занимални и прилежащи помещения Всички планирани дейности са извършени. Постигнатото до момента в детската градина: обогатяване на материалната база ефективно използване на ресурсите човешки, финансови и материални използване на интерактивни методи и форми на работа изработени са портфолиа на деца и учители създаден сайт на детската градина, лого и знаме сътрудничество с неправителствени организации работа по проекти финансирани от Община, неправителствени организации, спонсори и родители. Закупено е детско съоръжение за игра на открито на стойност лв от дарения Закупено детско обзавеждане за всички групи от дарения За предстоящия четири годишен период ще се извършат следните дейности за подобряване на материалната база: Ремонт на детски площадки и подмяна на настилки и уреди Обособяване площадка по БДП Предимства и възможности: Успехът на детското заведение зависи от това, до каква степен директорът е педагогическият екип ще успеят да използват благоприятните възможности и предимства от една страна, и навременно отчитане на външните заплахи и недостатъци от друга.

6 Местоположение достатъчно отдалечена от другите две детски градини Триединство между родители, учители и директор и помощен персонал Екипът на детската градина е от кадри, с творческо отношение при реализирането на образователните цели в национален мащаб и реализиране на промените в образованието с допълнителни квалификации по: музика, театрално изкуство, арт терапии, изучаване на езици Повишен интерес към ДГ Радост през последните три години Високо ниво на училищна готовност Работа по проекти Непрекъснато проучване и своевременно задоволяване потребностите на общество и родители Възможност за практическо взаимодействие и реализиране на глобалната идея за екологично възпитание на младите хора чрез прякото им взаимодействие с природата, произтичащо от специфичността на града, при който природната и градската среда са в единство Запазени и доразвити традиции по отношение на празници, участия в общински изяви, участие в конкурси, открити практики Негативните страни са: Демографски срив в района Нисък социален статус на семействата Финансова криза Увеличаване на децата от етнически произход Липса на съфинансиране по някои важни дейности Невъзможност детските градини да участват в проекти за информационни технологии и други към МОН за разлика от училищата. ІV. ГЛОБАЛНА ЦЕЛ: Осигуряване на качествена възпитателна образователна услуга в ДГ Радост за цялостното развитие на децата и подготовка за училище чрез прилагане на адекватна и гъвкава програмна система съобразно променящите се специфика за всяка учебна година от висококвалифицирана, мотивирана и загрижена педагогическа общност в доминиращите условия за прилагане на игрова дейност и екологосъобразно поведение.

7 ПОДЦЕЛИ: 1. Подобряване качеството на образователно-възпитателния процес, нивото на подготовка на децата, съобразно държавния образователен стандарт. 2. Изграждане на отговорна и съпричастна педагогическа общност в партньорство и сътрудничество с родители и различни институции. 3. Добре разписана Програмна система на детската градина като основен инструмент за полагане на основите за учене през целия живот чрез осигуряване на физическото, познавателното, езиковото, социалното, емоционалното и творческото развитие на децата за училищна готовност и равен шанс при постъпване в първи клас. 4. Играта като условие за реализиране на основната цел на предучилищното образование. 5. Създаване на условия за насърчаване на дейностите, извън учебните програми и стимулиране на индивидуалните потребности на всяко дете.

8 ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ДГ РАДОСТ Политики/приоритети Запазване броя на групите Организация на педагогическото взаимодействие по групи Повишаване квалификацията на педагогическите специалисти Изяви на даровити деца Работа по проекти Дългосрочни и краткосрочни цели Създаване на среда за учене чрез игра, съобразена с възрастовите особености и гарантираща цялостно развитие на детето. Обхват на децата и задържане в ДГ. Приемане на програмната система на ДГ Радост Приемане план за квалификационни дейности Организиране на мероприятия Разработване и участие в проекти Дейности Очакван резултат срок Предложение от страна на ръководството за необходимостта от оптимизиране на броя на педагогическия персонал (съобразно спад в демокрафския фактор) Изготвяне на годишните разпределения по групи Вътрешна квалификационна дейност Извънинституционна дейност Участия на деца в конкурси и състезания Обучение на екипа за разписване и кандидатстване по проекти Оптимизиране на персонал Прилагане на личностно ориентиран подход Мотивиран педагогически персонал Популяризиране работата на педагогическите специалисти и реклама на дейностите в детската градина Придобиване на опит, допълнително финансиране за детската градина 2020г г г г г

9 Реализиране на адекватна програмна система, която да осигурява подготовка на децата от различните възрастови групи за училище, съобразно ДОС по предучилищно образование и достатъчно игрова дейност за всички деца; Изграждане на съпричастна и отзивчива родителска общност Прилагане на програмна система с постъпателно усъвършенстване стила и методиката на работа на учителите за реализиране на очакваните резултати в тематичното разпределение. Възпитаване в духа на българските народни и християнски ценности тема за всички групи през учебната година - Етнография за деца Изготвяне на програмна система за всяка учебна година от 4 годишния период със спираловидно и постъпателно въздействие за реализиране на физическото познавателното, езиковото, емоционално, социално нравствено и творческо развитие на децата в условията на доминираща игрова дейност. - творчески изяви на децата по групи - посещение на изложби - посещение на музея на гурбетчийското градинарство - запознаване с обреди и обичаи, свързани с народния календар - базари - концерт с участието на децата от всички групи по темата: Обичам България Използване на разнообразни интерактивни методи и форми на работа за провокиране интереса на децата в доминираща игрова дейност. Ориентиране на образователния процес към българските народни традиции в условията на съвременното гражданско и демократично общество за формиране на нравствено ценностни качества чрез народното творчество. 4 учебни години г

10 Създаване на материална среда за развитие на детското творчество чрез спорт Повишаване физическата активност на децата чрез активно участие в спортни занимания.възпитаване на физическа култура и желание за спорт чрез ранното им запознаване с различни видове спорт. Тема за всички групи през учебната година - Спорт - организиране на отбори по различни видове спорт, с цел повишаване двигателната активност на децата, като средство за превенция на агресивността - организиране на състезания - организиране на мини олимпийски игри Развитие капацитета на всяко дете, чрез съобразяване с динамиката на развитието му. Развиване на физически качества г Превръщане на детската градина в център за игри, възможност за развитие личността на детето, общуване с деца и възрастни и хармонично взаимодействие с природата; Създаване на траен интерес към природата.изграждане на предпоставки за адекватно поведение и екологична култура. Тема за всички групи през учебната година Екология -създаване на опитно поле, -грижа за растения - поставяне къщички за птички - засаждане на дърво от всяка група - наблюдение на различни растителни видове в разсадник - посещение на еко-ферма - грижа за еко пътеката в двора на ДГ - поход с родители Изградени представи за опазване на околната среда. Превръщане на екологичните знания в трайни навици и умения в поведението на децата г

11 Създаване на оптимални условия за развитие на детското личностно творческо развитие. Поставяне основите на интеркултурното образование и възпитаване на уважение и толерантност към различията Тема за всички групи през учебната година - Музика - запознаване с музикални инструменти от различни групи - запознаване с песни и танци на различни народи - запознаване с народни носии и носии на други държави - среща с народни изпълнители за различни фолклорни области организиране на групи за народни танци и танци на народите, - детски оркестър, - модерен балет, - разучаване на песни на различни езици Развитие на творческите заложби и способности на децата чрез средствата на музикалното и танцово изкуство. Утвърждаване като пълноправни граждани на Европа г Основания за разработване на стратегията на ДГ Радост : 1. Закон за предучилищно и училищно образование в сила от г. 2. Наредба 5 от 3 юни 2016г. за предучилищното образование 3. Наредба 8 от г. за инфорорм. и документите в системата на нар. просвета 4. Писмо на МОН с изх / г. 5. Правилник за прилагане закона за народната просвета/чл.150, ал.1,т.1 6. Нуждите, потребностите и спецификата на ДГ Радост, Община Лясковец. 7. Годишни разпределения по възрастови групи 8. Организация на дневния режим 9. Учебни програми и учебни помагала на издателство Изкуства.

Microsoft Word - Plan_strategiq

Microsoft Word - Plan_strategiq Приложение 3 към Стратегия за развитието на детската градина ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ДГ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЗА ПЕРИОДА 2016-2018Г. ВЪВЕДЕНИЕ Качеството на предучилищното

Подробно

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 e-mail:toros07@mail.bg,служ.тел.0893328108 http://www.oulevski.com УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР: /Д.Кътовска/ ПРОГРАМА ЗА

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183

ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183 ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / 17.09.2018 г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 ГОДИНА 1 Същност

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕКТОР:Мариана Спасова/ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ

Подробно

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТ

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТ ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ ou_iv_rilski@abv.bg, 0878 637 061 Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА

Подробно

ОУ “Драган Манчов” – гр

ОУ “Драган Манчов” – гр ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДРАГАН МАНЧОВ гр. Пловдив; пк 4001; ул. Чемшир 11; 032642314 Директор; 032643014 - Канцелария www.draganmanchov.info; office@draganmanchov.info Утвърждавам! Директор:.. /Борис Златарев/

Подробно

П Л А Н

П Л А Н ДЕТСКА ГРАДИНА 20 ВЕСЕЛИ ОЧИЧКИ 6300 гр.хасково, ул. Филип Тотю 4, тел 038/624 971 E- mail veseliochichki_20@abv.bg УТВЪРДИЛ: Д.Нейкова Директор ДГ 20 П Л А Н ЗА КВАЛИФИКАЦИОННА ДЕЙНОСТ ДГ 20 Весели очички

Подробно

Програма за превенция на ранното напускане на училище

Програма за превенция на ранното напускане на училище ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, ГРАД ХАСКОВО 6300, гр. Хасково,бул. Г.С.Раковски 24, тел. 038 622642; e-mail:ou_rilski @abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: Тонка Ченгелова 1 / 6 Директор ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО

Подробно

УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ 7700 Гр.Търговище ул. Кап. Данаджиев 22 УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАН

УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ 7700 Гр.Търговище ул. Кап. Данаджиев 22 УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАН УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ 2017-2018 учебна година Настоящата Програма е приета

Подробно

Full page photo print

Full page photo print ПРОГРАМА за превенция на ранното напускане на учениците Принципи: І. Всеки ученик може да бъде отличник! 1. Да открием тази област, в която даденият ученик е добър; 2. Да му помогнем да се превърне в отличник

Подробно

Мерки за повишаване на качеството на образованието, възпитанието и социализацията в ДГ 5 Слънчо за г. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ: Въведение Управлението

Мерки за повишаване на качеството на образованието, възпитанието и социализацията в ДГ 5 Слънчо за г. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ: Въведение Управлението Мерки за повишаване на качеството на образованието, възпитанието и социализацията в ДГ 5 Слънчо за 2018 2020г. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ: Въведение Управлението на качеството е непрекъснат процес на организационно

Подробно

1

1 ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДРАГАН МАНЧОВ гр. Пловдив; пк 4001; ул. Чемшир 11; 032642314 Директор; 032643014 - Канцелария www.draganmanchov.info; office@draganmanchov.info УТВЪРЖДАВАМ! Директор:.. / Борис Златарев

Подробно

О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информира

О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информира О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информираността на децата за разпространението на ХИВ/СПИН болести,

Подробно

ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици г. на

ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици г. на ДОКЛАД към проекта на Годишен план за 2019 г. на дейностите към общинска стратегия за подкрепа на личностно развитие на деца и ученици 2019-2020 г. на община Гърмен І. Причини, които налагат приемането

Подробно

Слайд 1

Слайд 1 ДЕТСКА ГРАДИНА СЛЪНЧИЦЕ СЕЛО ВЪРБИЦА 5128 с.върбица,общ.горна Оряховица, ул. Божур 10, тел. 0878 021 280, e-mail: cdg_v@abv.bg, https://www.facebook.com/varbica/, http://dgslunchice.com/ ДИРЕКТОР НА ДГ

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Педагогическото взаимодействие е процес, насочен към постигането на определен очакван резултат, свързан с цялостното развитие на детето, в който основни

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ С.КАРАБУНАР Утвърждавам Директор:.. /Катя Михова/ ПРОГРАМА за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децат

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ С.КАРАБУНАР Утвърждавам Директор:.. /Катя Михова/ ПРОГРАМА за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децат ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ С.КАРАБУНАР Утвърждавам Директор:.. /Катя Михова/ ПРОГРАМА за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи Програмата за предоставяне

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА О Б Щ И Н А К Р У Ш А Р И О Б Л А С Т Д О Б Р И Ч 9410, с. Крушари, тел : 05771/2024, факс 05771/ 2136, E-mail krushari@dobrich.net; site: www.krushari.bg ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 2017 ГОДИНА

Подробно

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6 ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ 2019-2020 Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 620 от Протокол 50 от 04.04.2019 г. Гърмен, 2019 г.

Подробно

ДЕТСКА УСМИВКА ГР.ОПАКА,ОБЩ.ОПАКА, ОБЛ.ТЪРГОВИЩЕ ул. Съединение УТВЪРДЕН СЪС ЗАПОВЕД 2 / г. НА ДИ

ДЕТСКА УСМИВКА ГР.ОПАКА,ОБЩ.ОПАКА, ОБЛ.ТЪРГОВИЩЕ ул. Съединение УТВЪРДЕН СЪС ЗАПОВЕД 2 / г. НА ДИ ДЕТСКА УСМИВКА ГР.ОПАКА,ОБЩ.ОПАКА, ОБЛ.ТЪРГОВИЩЕ ул. Съединение 17,тел:06039/2389,e-mail:cdg_opaka@abv.bg УТВЪРДЕН СЪС ЗАПОВЕД 2 / 17.09. г. НА ДИРЕКТОРА НА ДГ УСМИВКА / Румянка Радева / ЗА ДЕЙНОСТТА НА

Подробно

Детска градина 154 Сбъдната мечта гр. София, ул. Слатинска 60, тел.02/ , М Е Р К И ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАН

Детска градина 154 Сбъдната мечта гр. София, ул. Слатинска 60, тел.02/ , М Е Р К И ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАН М Е Р К И ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ВЪЗПИТАНИЕТО И СОЦИАЛИЗАЦИЯТА В ДГ 154 СБЪДНАТА МЕЧТА - ГРАД СОФИЯ ЗА 2018 2019 УЧЕБНА ГОДИНА ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ: Въведение Управлението на качеството

Подробно

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0>

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0> ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА МЛАДЕЖТА 2014 година /Приет с Решение 195 по Протокол 28/30.01.2014 г. на Общинския съвет - Завет/ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД МЛАДЕЖТА В ОБЩИНА ЗАВЕТ В община Завет от общо 16184 население,

Подробно

Портфолио на Даяна Зашкева

Портфолио на Даяна Зашкева Портфолио на Даяна Зашкева Учител ЦДО в ОУ,,Митрополит Авксентий Велешки, гр.самоков Съдържание Част I. Раздел 1. За учителя Раздел 2. Педагогически практики Раздел 3. Методика на преподаване Раздел 4.

Подробно

г г ПОМОЩ НО УЧИЛИЩЕ СТЕФАН КАРАДЖА" - ГР.ПЛОВДИВ УЛ."ДИМИТЪР ТАЛЕВ" 102: ТЕЛ.:032/ ПЛАН ЗА КВАЛИФ ИКАЦИОННА ДЕЙНОСТ УЧЕБН

г г ПОМОЩ НО УЧИЛИЩЕ СТЕФАН КАРАДЖА - ГР.ПЛОВДИВ УЛ.ДИМИТЪР ТАЛЕВ 102: ТЕЛ.:032/ ПЛАН ЗА КВАЛИФ ИКАЦИОННА ДЕЙНОСТ УЧЕБН ПОМОЩ НО УЧИЛИЩЕ СТЕФАН КАРАДЖА" - ГР.ПЛОВДИВ УЛ."ДИМИТЪР ТАЛЕВ" 102: ТЕЛ.:032/69-25-21. 69-25-23. 67-22-16 ПЛАН ЗА КВАЛИФ ИКАЦИОННА ДЕЙНОСТ УЧЕБНА 2015/2016 ГОДИНА Настоящият план е приет с решение на

Подробно

ВАРНЕНСКА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ ПЛАН ЗА РАБОТА НА МЕТОДИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТИ КЪМ ВАРНЕНСКА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИ

ВАРНЕНСКА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ ПЛАН ЗА РАБОТА НА МЕТОДИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТИ КЪМ ВАРНЕНСКА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИ ПЛАН ЗА РАБОТА НА МЕТОДИЧЕСКО ОБЕДИНЕНИЕ ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТИ КЪМ ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019 г. ВАРНА, 2018 РАЗДЕЛ 1. ОБОСНОВКА. Планът на МО ФВС е изработен в изпълнение на СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА

Подробно

Детска градина 105 Ракета,гр.София, ул. Емануил Васкидович 40-А,тел.02/ Утвърждавам: Йорданка Манова Директор ДГ 105 ПРИЛОЖЕНИЕ 1 Към Стратегия

Детска градина 105 Ракета,гр.София, ул. Емануил Васкидович 40-А,тел.02/ Утвърждавам: Йорданка Манова Директор ДГ 105 ПРИЛОЖЕНИЕ 1 Към Стратегия Детска градина 105 Ракета,гр.София, ул. Емануил Васкидович 40-А,тел.02/9450593 Утвърждавам: Йорданка Манова 105 ПРИЛОЖЕНИЕ 1 Към Стратегия за развитието на 105 Ракета План за действие и финансиране по

Подробно