Outreach, Volunteers, Advocacy, Partnerships LG & Media

Размер: px
Започни от страница:

Download "Outreach, Volunteers, Advocacy, Partnerships LG & Media"

Препис

1 INTERREG - IPA CROSS-BORDER COOPERATION BULGARIA - TURKEY PROGRAMME PROJECT HASKOVO AND EDIRNE CULTURAL AND HISTORICAL DESTINATIONS PROJECT NUMBER СВ Проект: Хасково и Одрин културно-исторически дестинации The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC РБ ХР. СМИРНЕНСКИ ХАСКОВО 2017 г., гр.одрин

2 Процесът на Дигитализация на местното културно наследство и местния периодичен печат Огнян Генов, IT специалист в РБ Хр.Смирненски Хасково

3 Цел на проекта: Насърчаване на междукултурния диалог и подобряване достъпа до културно наследство чрез по-широко използване на дигитални технологии. Културно-историческото наследство на даден регион е един от основните фактори, благоприятстващи туризма. А дигитализирането на това наследство и съхраняването му за бъдещите поколения създава много добра среда за устойчивото решаване на голяма част от проблемите в туризма. Формирането на понятие за общо регионално културно-историческо наследство в дългосрочен план ще доведе до засилване на териториалното сближаване в трансграничния регион. Предвидената дигитализация на културно наследство ще даде неограничени възможности то да се споделя, изследва и популяризира в една обща информационна среда и същевременно с това да се съхрани за бъдещите поколения.

4 Ще бъдат дигитализирани обекти на културното наследство на трансграничния регион книги, картички и периодични издания с антикварна стойност. Ще се започне с дигитализацията на пощенски картички, като ще се сканират картички от началото на 20 век, изобразяващи сгради, обекти и места от онова време и такива, изобразяващи същите сгради, обекти и места в настоящия момент. След това ще се премине към дигитализиране на местен периодичен печат от същото време. Всички сканирани обекти ще се съпровождат и от метаданни налична информация за самия обект (картичка, вестник), какво е изобразено на него, характерни особености и т.н. Дигитализацията ще бъде извършена на фонд, който е наличен в двете библиотеки. Ще бъде необходимо издирване на информация относно дигиталните копия и готварската книга. Дигитализирни картички 200 бр. Дигитализиране на местен периодичен печат 300 стр. Създаден дигитален каталог с обекти на културното наследство Създадена дигитална готварска книга

5 дигитализиране ( изображения, създаване на файлове, структуриране) контрол за качество (план за работа) метаданни (описание, стандарти) технологично развитие (представяне на дигиталното съдържание, навигация за търсене, уеб базиране, уеб дизайн) Машина на времето???

6 Дигитализация ЗАЩО? Гордън Мур, съосновател на корпорацията Intel

7 Първи закон на Мур През 1965 година, шест години след изобретявнето на интегралните схеми, в едно свое изказване [1] Гордън Мур изказва предположението, че може да се предположи как ще се увеличава плътността на транзисторите върху чиповете, а оттам и изчислителната мощ на процесорите. Основание за това му дава емпиричното наблююдение, че разработването на нови модели процесори отнемало месеца, а всеки следващ модел имал около два пъти по-голяма производителност (изчислителна мощ). Според него броят транзистори на новите модели микропроцесори ще нараства приблизително два пъти на всеки месеца (виж графиката) :

8 Що е то Дигитализация? DIGIT = Число 0 и 1

9 Дигитализация КАК? Дискретизация Дискретизация е процесът на преобразуване на непрекъснат аналогов сигнал в сигнал с дискретни стойности. Дискретизация на аналогови сигнали, като основа за цифровата им обработка:

10 Пиксели и разделителна способност Разделителна способност (често се употребяват също думите резолюция от английски и разрешение от руски) може да се отнася до: Разделителна способност (оптика) - способност на оптична система да различава, намира или регистрира детайли Разделителна способност (монитор) - броят пиксели, които могат да се изобразят в хоризонтална и вертикална посока. Резолюция на изображенията За да разберем този термин, очевидно трябва да започнем с някои физически ограничения на човешкото око. Нашето зрение е в състояние да дискриминира (разграничи) детайлите под определено ниво. Това е различно при различните хора, дори и при един и същ индивид e различно в различни дни, но повече или по-малко тази граница е около 200 точки на инч (80 точки/сантиметър). Човешкото око има най-голяма разделителна способност на разстояние d=250 mm. Всяка снимка и всеки образ, който виждате в някоя книга, списание, календар и художествени репродукции се състои от точки мастило, с резолюции, които обикновено варират от 70 до точки на инч.

11 Един бърз тест! Какво виждате на тази снимка? Ако се намирате на нормално разстояние пред екрана и имате прилично зрение, би трябвало да разпознавате Алберт Айнщайн. Ако обаче виждате Мерилин Монро, може би е време да се замислите за очила или контактни лещи.

12 Разделителната способност се измерва в dpi (dots per inch) брой точки, наредени в един ред с дължина 1 инч и е основен показател за потенциала за възпроизвеждане на реалистично изображение. От тази основна характеристика на монитора зависи детайлността, гладкостта (зърнистостта) на картината, а оттам и общото качество на възпроизвеждания образ. Оптималната разделителна способност за цветните изображения е 300 ppi. Това е изчислено при допускане, че изображенията са сканирани със същия размер, в който ще бъдат отпечатани. Разделителната способност за комбинирани цветни изображения трябва да е между 500 и 900 ppi. Заради наличието на текст и/или графични елементи, е нужна достатъчно висока резолюция, за ясно предаване на изображението и избягване на замазването му. Въпреки това, твърде високата разделителна способност увеличава размера на файла и го прави по-труден за обработка. Заради това, за смесеният тип цветни изображения се препоръчва разделителна способност, която е запазва доброто качество, без да увеличава прекомерно размера на файла.

13 Дигитализация на местното културно наследство и местния периодичен печат 1. Създаване на екип подбор и обучение 2. Техническо осигуряване (хардуер и софтуер) 3. Разработване на дългосрочен профил на дейностите Дигитализацията протича през няколко етапа: 1.Сканиране на обекта (картичка, книга,периодично издание) в TIF формат, при резолюция 600 dpi, с цел да се извлече максимално качество на изображението и да се създаде архивно копие за дългосрочно съхранение. ( TIFF (Tagget Image File Format) универсален графичен формат. Позволява компресиране без загуба на качеството )

14 i2s COPIBOOK Open System COPIBOOK Open System Скенер за A2+ подвързани документи с висока разделителна способност на изображението и висока производителност.

15 Оборудван с USB 3.0, 71 мегапикселова автофокусна камера Eagle,Copibook OS предлага цветна визуализация в реално време, което позволява да контролирате процеса по сканиране и качеството на изображенията. Сканирането може да се извършва по целия формат или в няколко конкретни области, благодарение на възможността да се управляват няколко рамки за съхранение. CopiBook OS се управлява от софтуер LIMB Capture LIMB Capture позволява едновременното съхраняване на няколко изображения в различни формати, дестинации и обработки на изображенията. Самобалансираща се моторизирана везна за книги, настройка на напрежението, упражнявано от стъклото за притискане Автоматично разпознаване на формата преди сканиране Автоматична калибрация Сканирането започва, когато стъклото е долу, стъклото се отваря само когато сканирането приключи Може да се ползва без притискащото стъкло, V образна везна, недразнещо LED осветление, без UV и IR излъчване

16 2.TIF формата се конвертира в JPEG, с резолюция 300 dpi, необходим за темплейтите (превюта на заглавни страници). При дефекти ( петна, нагъвания, и др.) изображенията се обработват със специализирания софтуер. JPEG (Joint Photographic Experts Group/Обединение на експертите фотографи) използва се за фотографски изображения, при които цветовият състав е важен. Позволява избор на степента на компресиране, което е за сметка на качеството на изображението. Файловият формат JPEG се използва най-често за компресиране на файлове преди включването им в Интернет публикации. Има следните Extensions (Разширения).jpg,.jpeg,.jpe,.jif,.jfif,.jfi. Поддържа 24-битова дълбочина на цвета (16,7 млн. цвята), особено подходящ е за пълноцветни изображения. Компресирането се осъществява за сметка на по-голямо или по-малко влошаване на качеството. 3. За да е възможно книгите и периодичните издания да се ползват пълнотекстово, JPEG формата се конвертира в PDF формат. PDF (от английски: Portable Document Format преносим формат за документи) е отворен стандарт за обмен на документи. Файловият формат се използва за представяне на документи по един и същ начин, независимо от хардуера, операционната система, или приложния софтуер. Всеки PDF файл съдържа пълно описание на фиксирания двумерен документ (с вградени тримерни елементи при Acrobat 3D), в което влизат текст, шрифтове, изображения, двумерни графики и Метаданните от които са съставени документите.

17 4. След като трите формата на изображения са готови, се престъпва към библиографското описание (автор, заглавие, година и място на издаване, издателство). При изданията от края на ХIХ и началото на ХХ век липсва някой, а в повечето случаи няколко от библиографските елементи. Тогава се налага допълнителни справки и издирвания. Библиографското описание е част от най- трудоемкия процес на Дигитализацията - създаване или сваляне на метаданни. Метаданните са историята на един дигитализиран обект. Информацията трябва са разкрива многоаспектно. Инструкция за дигитализация на картички Сканирането се извършва на скенер.. Преди да започне процеса скенера се почиства внимателно с мека кърпа. Пощенската картичка се сканира цветно двустранно. Резолюция dpi Изходен формат - TIFF

18 След сканирането всяка картичка се записва на отделен файл. Дава се име на файла. Например ДК1, ДК2 и т.н. Или Където с ДК 1-1, ДК 2-1 и т. н. се описва гърба на картичката. Пореде н номер Име на файла Размерв см. Заглавие година Системен номер 1 DK 1 9/13 Хасково ДК 1-1 9/13 Хасково ДК 2 9/13 2 ДК 2-1 9/13 Прави се архивно копие на всеки файл с цел дългосрочно съхранение в TIFF формат. Обработка: второто копие се обработва с Microsoft office Picture Manager или друга програма за обработка на изображения. Проверява се изображението- ориентация, отстраняване на дефекти. Създава се изображение за показване в интернет Резолюция 300 dpi Изходен формат JPG, 800x. пиксела(пейзажна ориентация) и x800 пиксела (портретна ориентац Размер оптимален КВ

19 Библиографско описание Заглавие Заглавие на картичката от лицевата страна или от гърба. Ако заглавието е от контекста в [ ] скоби Местоиздаване чрез класификатора Год, на изд. ако год. Е взета от печата или от контекста в скоби Вид от класификатора P Пощенски картички 7. Доп. данни Издателство - от класификатора Забележка - Из колекцията на Петър Бойчев Или Год на изд. От текста на картичката.. и др. 8.Класиране Предметни рубрики - от класификатора Хасково улици Хасково Чарщията Не повече от три предметни рубрики Тематични рубрики Картички Старо Хасково Петър Бойчев Към Тем. Бюлетин се прикрепва буквата D Дигитална колекция Географско понятие се слага в Ключови думи 9.Анотация Анотация ако е необходимо кратко описание на обекта, събитието, лицето и др. отразено на картичката. Интересни факти за подателя или получателя (ако има такива).

20 Метаданни Title <-- Заглавие : Подзаглавни данни --> Title alternative <-- Паралелно заглавие --> Creator <-- Първи автор, Съавтор или Ново поле Автори за Европеана --> Date <-- Година на издаване --> Spatial terms <-- Географско понятие до 3 --> Description <-- Забележка --> Is Part of <-- Тематична рубрика --> Language <-- Указва езика на дигиталния обект (а не езика, на който са метаданните) --> Subject <-- Предметната рубрика до 3 --> Type <-- Вид изд.???? --> пощенска картичка или фотография Extent <-- Размер --> например 8,8 х 14 см Стандарти за описание на дигитален обект стандарт за описание на мета-данните на дигиталните обекти : Dublin Core е малък набор от термини за речници, които могат да се използват за описание на уеб ресурси (видео, изображения, уеб страници и др.), Както и физически ресурси като книги или компактдискове и предмети като произведения на изкуството. 5. Сканираните изображения се прикачат към библиографското описание и стават видими в електронните каталози на библиотеката и на платформата на проекта.

21 6.Представяне на дигиталното съдържание, навигация за търсене, уеб базиране, уеб дизайн Уебсайт 1. Ще бъде създаден триезичен /български, турски и английски език/уеб сайт на проекта. 2. В него ще се публикува актуална информация за проекта- постигнати резултати, снимки от събития, като ще се актуализира регулярно. 3. Ще бъде създадена и мобилна версия на сайта. С това ще се улесни достъпът до информацията за младите ползватели, и най- вече за туристите. 2. Ще бъде изработена интерактивна дигитална туристическа карта, оказваща местата от Хасково и Одрин, които са показани на дигитализираните картички от началото на XX век, както и интересни културно-исторически обекти. По този начин туристите ще имат възможност да се ориентират по-лесно и да откриват физическите места на дигитализираните обекти в сайта и да посетят забележителностите на двата града. 3.Самите дигитализирани обекти ще бъдат обособени в отделен каталог, съдържащ цялата информация за тях, събрана директно или индиректно. Каталогът ще предоставя възможност за търсене по различен признак ( тематична рубрика, ключова дума и др.). 4. Ще се създаде онлайн готварска книга с рецепти, характерни за региона. Освен рецептата и технологията на приготвяне, ястията ще бъдат онагледени от снимки на готови блюда. 5.Служителите на партньорите ще бъдат обучени за поддържане и обновяване на сайта. 6.В допълнение ще се създаде профил на проекта в социалните мрежи.

22 Europeana Инициатива на Европейската комисия за създаване на европейска дигитална библиотека Достъп до дигитализирано съдържание от европейските библиотеки, музеи, архиви и аудио-визуални колекции Интернет портал: europeana.eu Europeana съдържа метаданните към дигиталния обект и валиден линк към него пълните метаданни и самият дигитален обект физически са разположени на сървър на доставчика на данни събира и индексира метаданните, асоциирани с дигиталните обекти Europeana почти 6 милиона дигитални обекта 150+ партньорски организации културни институции от цяла Европа Многоезичен интерфейс на всички европейски езици Основно и разширено търсене Търсене по категории Времева линия Машина на времето???

23 Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море. If you want to build a ship, don't drum up the men to gather wood, divide the work and give orders. Instead, teach them to yearn for the vast and endless sea. Антоан дьо Сент-Екзюпери (фр. Antoine de Saint- Exupéry, ) френски писател и авиатор.

24 INTERREG - IPA CROSS-BORDER COOPERATION BULGARIA - TURKEY PROGRAMME PROJECT HASKOVO AND EDIRNE CULTURAL AND HISTORICAL DESTINATIONS PROJECT NUMBER СВ РБ ХР. СМИРНЕНСКИ ХАСКОВО 2017 г., гр.одрин biblioteka_haskovo@abv.bg Огнян Генов, IT специалист в РБ Хр.Смирненски Хасково

Що е дигитализация и защо е необходима?

Що е дигитализация и защо е необходима? INTERREG - IPA CROSS-BORDER COOPERATION BULGARIA - TURKEY PROGRAMME 2014-2020 PROJECT HASKOVO AND EDIRNE CULTURAL AND HISTORICAL DESTINATIONS PROJECT NUMBER СВ005.1.23.044 Edirne September 18 19 2017 The

Подробно

АГРЕГАТОР НА ДАННИ Организация, която събира метаданни от своята група доставчици на съдържание и ги предава на Европеана, подпомага доставчиците с на

АГРЕГАТОР НА ДАННИ Организация, която събира метаданни от своята група доставчици на съдържание и ги предава на Европеана, подпомага доставчиците с на АГРЕГАТОР НА ДАННИ Организация, която събира метаданни от своята група доставчици на съдържание и ги предава на Европеана, подпомага доставчиците с насоки за съответствие (...) и преобразува метаданните

Подробно

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“ ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА Project CB005.1.23.103 CBC programme "Interreg-IPA CBC Bulgaria-Turkey" for the years 2014-2020 The project is co-funded by the European Union through the Interreg- IPA CBC Bulgaria-Turkey

Подробно

Slide 1

Slide 1 Интернет каталог Модули: Гугъл интерфейс Моята библиотека Интернет навигатор Индекс Гугъл интерфейс Автоматично търсене в Интернет и представяне на допълнителна информация: пълнотекстово съдържание корици

Подробно

ВАРНА ОКТОМВРИ 2017

ВАРНА ОКТОМВРИ 2017 ВАРНА 18-19 ОКТОМВРИ 2017 ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ Отчита се, че фактическата дигитализация на културноисторическото наследство в България, започва между 2006 и 2008 г. Дигитализацията започва като част

Подробно

Microsoft PowerPoint - Kalcheva_plovdiv_ ppt

Microsoft PowerPoint - Kalcheva_plovdiv_ ppt Българското съдържание в Европеана Емилия Милкова Радка Калчева Пловдив, октомври 2010 г. Европеана данни и съдържание СЪДЪРЖАНИЕ Над 10 милиона обекта, достъпни с версия Рейн (лято 2010 г.) Метаданни:

Подробно

Slide 1

Slide 1 Дигиталните ресурси в българските библиотеки в контекста на цифровото приобщаване на гражданите Доц. дн Цветанка Панчева СУ, Катедра Библиотеикознание, научна информация и културна политика Идеята за цифровото

Подробно

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Интегрирана библиотечно-информационна система e-lib & i-lib Prima Обзор. Конфигурация. Администриране Интегрирана библиотечно-информационна система e-lib & i-lib Prima. Обзор Съвременен софтуерен продукт

Подробно

Microsoft Word - document.rtf

Microsoft Word - document.rtf НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА 2 ОТ 2000 Г. ЗА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ (ОБН., ДВ, БР. 48 ОТ 2000 Г.) ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Обн. ДВ. бр.58 от 18 Юли 2006г. 1. В приложение

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Мобилната дигитализация (MobiDig)- технология и обучителни материали Проект по Erasmus+ на Р.Б "П.Р.Славейков", Национална професионална гимназия по фотография и полиграфия, Студентско общество за компютърно

Подробно

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5 План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия... 2 2. BOSC... 3 3. Реализация на BOSC... 3 4. Забележки... 5 1. Визия Българският облак за отворена наука (BOSC)

Подробно

НА ВНИМАНИЕТО НА:

НА ВНИМАНИЕТО НА: О Б Щ И Н А Б У Р Г А С 8000 Бургас, ул. Александровска 26 тел. централа: 056/ 84 09 15-19; факс: 056/ 84 13 14 www.burgas.bg; електронна поща: obshtina@burgas.bg 93-ОП-15(3)/09.03.2015 г. УВАЖАЕМИ ДАМИ

Подробно

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Европейският потребителски център България ОРГАНИЗИРАТ

Подробно

Дигитална културна съкровищница "Север +" - достъп до културно - историческото наследство в библиотеки, музеи, галерии и други институции

Дигитална културна съкровищница  Север + - достъп до културно - историческото наследство в библиотеки, музеи, галерии и други институции "Дигиталната конверсия на книжовното и културно-историческо наследство в библиотеки и сродни културни институции" Регионална библиотека "П. Р. Славейков" Велико Търново Проектна дейност на Регионална библиотека

Подробно

Университет - библиотека - образование и дигиталният достъп University - Library - Education and Digital Access

Университет - библиотека - образование и дигиталният достъп University - Library - Education and Digital Access Отворете началната страница на сайт на ШУ "Епископ Преславски http://shu.bg/ Натиснете бутона Университетска библиотека (оградената с червено зона) От основното хоризонтално меню на библиотечния сайт натиснете

Подробно

generated pdf

generated pdf Културни институти Дом-музей Пеньо Пенев Дом-музей Пеньо Пенев в Димитровград е акт на благодарствена любов и признателност към една от най-драматичните и провокативни личности в българската поезия от

Подробно

Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7

Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7 Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7 Съдържание 1 Обща информация... 2 2 Описание на услугата... 2 2.1 Предлагани пакети... 2 2.1.1 Business... 4 2.1.2 Business

Подробно

Microsoft Word - Uch.progr-DKIN-YT.doc

Microsoft Word - Uch.progr-DKIN-YT.doc Утвърдил:.. Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: Исторически... Специалност: (код и наименование) Архивистика и документалистика... Магистърска програма: (код и наименование)...

Подробно

Издателска дейност през 2018 година (издадени книги и брошури и продължаващи издания)

Издателска дейност през 2018 година (издадени книги и брошури и продължаващи издания) ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА (ИЗДАДЕНИ КНИГИ И БРОШУРИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ИЗДАНИЯ) Националният статистически институт ежегодно публикува данни за издадените книги и брошури, продължаващите издания

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation HI-TECH библиотека: иновации и предизвикателства за деца и тийнейджъри Новите технологии поставиха пред библиотечните специалисти нови предизвикателства за работа с деца и тийнейджъри. Изследвахме техните

Подробно

Digital library 2.0

Digital library 2.0 Дигиталната библиотека (DL - Digital Library) е библиотека, в която колекциите се съхраняват в дигитален (цифров) формат, различен от книжния вариант, микроформите или друг формат, и които са достъпни

Подробно

Smart Review_.indd

Smart Review_.indd Изпращане на файлове през Kodak Insite За да използвате функционалността на програмата, е необходимо да имате регистрация в системата, която може да бъде създадена от екипа на Жанет 45. Ще получите имейл

Подробно

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1 ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ за предоставяне на достъп до специализирана уеб-базирана електронна платформа, позволяваща провеждане на Национално онлайн външно оценяване на дигиталните компетентности на учениците

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation N O K I A 7. 1 Изпъкнете и разкажете своята история Nokia 7.1 ви предлага страхотна технология за обработка на изображения със своята двойна основна камера с ZEISS оптика, изкуствен интелект от последно

Подробно

Предложения за допълнение и изменение на проекта за Наредба за Административния регистър Боян Юруков 16 октомври 2014 Боян Юруков 1/8

Предложения за допълнение и изменение на проекта за Наредба за Административния регистър Боян Юруков 16 октомври 2014 Боян Юруков 1/8 Предложения за допълнение и изменение на проекта за Наредба за Административния регистър Боян Юруков 16 октомври 2014 Боян Юруков 1/8 Точките включени в това предложение целят увеличаване на ефективната

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регистрация. ВЪВЕДЕНИЕ LearningApps.org е Web сайт, подкрепящ

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобиване на образователната и научна степен доктор, в област

Подробно

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДОКЛАДИТЕ А. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ І. Докладът трябва да е написан на компютърна програма Microsoft Word. ІІ. Файлът да бъде записан като *.do

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДОКЛАДИТЕ А. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ І. Докладът трябва да е написан на компютърна програма Microsoft Word. ІІ. Файлът да бъде записан като *.do ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДОКЛАДИТЕ А. ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ І. Докладът трябва да е написан на компютърна програма Microsoft Word. ІІ. Файлът да бъде записан като *.doc. ІІІ. Името на файла трябва да е със следната структура:

Подробно

Б код на спец. код на дисципл ината Специалност " Библиотечно-информационни науки" / бакалавърска програма " Библиотечно-информационни науки"

Б код на спец. код на дисципл ината Специалност  Библиотечно-информационни науки / бакалавърска програма  Библиотечно-информационни науки Б 0 8 0 1 код на спец. код на дисципл ината Специалност " Библиотечно-информационни науки" / бакалавърска програма " Библиотечно-информационни науки" Наименование на учебната дисциплина за випуска, започнал

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Професионално обучение за електротехници в областта на интелигентното измерване и автоматизация на дома SMARTEL Цели на проекта Приемането на мерки за енергийна ефективност насочва индустрията на сградни

Подробно

ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА MS WINDOWS 10 Според някои в операционната система Windows 10 Microsoft събират найдобрите черти от версии 7 и 8. Тя е доста по-

ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА MS WINDOWS 10 Според някои в операционната система Windows 10 Microsoft събират найдобрите черти от версии 7 и 8. Тя е доста по- ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА MS WINDOWS 10 Според някои в операционната система Windows 10 Microsoft събират найдобрите черти от версии 7 и 8. Тя е доста по-гъвкава от всичко, което Microsoft са правили досега.

Подробно

ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ (ИЗДАДЕНИ КНИГИ И БРОШУРИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ИЗДАНИЯ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА)

ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ (ИЗДАДЕНИ КНИГИ И БРОШУРИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ИЗДАНИЯ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА) ИЗДАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ (ИЗДАДЕНИ КНИГИ И БРОШУРИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ИЗДАНИЯ ПРЕЗ 2012 ГОДИНА) Националният статистически институт осигурява данни за издадените книги и брошури, продължаващите издания (вестници,

Подробно

<312E20D2E5F5EDE8F7E5F1EAE020F1EFE5F6E8F4E8EAE0F6E8FF2E786C7378>

<312E20D2E5F5EDE8F7E5F1EAE020F1EFE5F6E8F4E8EAE0F6E8FF2E786C7378> Утвърждавам: ПРЕДСЕДАТЕЛ /П/ /Станимир Пеев/ ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ За възлагане на обществена поръчка, чрез събиране на оферти с обява, с предмет: Доставка на компютърна техника и офис машини за нуждите

Подробно

337 OPOMBA O SISTEMSKIH ZAHTEVAH (ELEKTRONSKI VIRI)

337 OPOMBA O SISTEMSKIH ZAHTEVAH (ELEKTRONSKI VIRI) COMARC/B F.8 F.8 Полета/подполета с ниво на задължителност за определено библиографско ниво Тази таблица съдържа данни за задължителността на полетата/подполетата ( о данните са задължителни; р - данните

Подробно

(пълно наименование на училището) Утвърждавам!... (име и фамилия, подпис, печат) ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ по инфор

(пълно наименование на училището) Утвърждавам!... (име и фамилия, подпис, печат) ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ по инфор ...... (пълно наименование на училището) твърждавам!... (име и фамилия, подпис, печат) ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ по информационни технологии за 10. клас Изготвил:... (подпис).

Подробно

Ръководство за бързо стартиране Microsoft Outlook 2013 изглежда по-различно от предишните версии и затова създадохме този справочник, за да ви помогне

Ръководство за бързо стартиране Microsoft Outlook 2013 изглежда по-различно от предишните версии и затова създадохме този справочник, за да ви помогне Ръководство за бързо стартиране Microsoft Outlook 2013 изглежда по-различно от предишните версии и затова създадохме този справочник, за да ви помогнем да го усвоите по-лесно. Нека стане ваш Персонализирайте

Подробно

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 7.9.2017 A8-0188/298 298 Приложение I раздел ІV част А аудио-визуални медийни услуги и свързаното с тях потребителско оборудване с авангардни възможности за компютърна обработка; A. Услуги: 1. С цел да

Подробно

Национално външно оценяване на дигитални компетентности в X клас юни 2015 г. МОДУЛ 1 ПРИМЕРЕН ТЕСТ 1. ЗАДАЧА Видеофайл с размер KB може да с

Национално външно оценяване на дигитални компетентности в X клас юни 2015 г. МОДУЛ 1 ПРИМЕРЕН ТЕСТ 1. ЗАДАЧА Видеофайл с размер KB може да с Национално външно оценяване на дигитални компетентности в X клас юни 2015 г. МОДУЛ 1 ПРИМЕРЕН ТЕСТ 1. ЗАДАЧА Видеофайл с размер 4 905 253 KB може да се съхрани на: А) компакт диск с капацитет 700 МВ Б)

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Дигитални умения за МСП в България BG05M9OP001-4.001-0135-C01 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- www.eufunds.bg ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Подробно

Title of Presentation

Title of Presentation INDESIGN УРОК 0 ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА НА ТЕКСТ Изготвил: инж. Дарина Атанасова, ркк при ІV ЕГ Текст. Елементи на документ. Действия при текстообработка. Етапи при текстообработка. Форматиране на символи.

Подробно

Б код на спец. код на дисципл ината Специалност " Библиотечно-информационни науки" / бакалавърска програма " Библиотечно-информационни науки"

Б код на спец. код на дисципл ината Специалност  Библиотечно-информационни науки / бакалавърска програма  Библиотечно-информационни науки Б 0 8 0 1 код на спец. код на дисципл ината Специалност " Библиотечно-информационни науки" / бакалавърска програма " Библиотечно-информационни науки" Наименование на учебната дисциплина за випуска, започнал

Подробно

Споделяне на анонимни данни с Lenovo Съдържание Споделяне на анонимни данни с Lenovo... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion Lenovo Customer Engag

Споделяне на анонимни данни с Lenovo Съдържание Споделяне на анонимни данни с Lenovo... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion Lenovo Customer Engag Споделяне на анонимни данни с Lenovo Съдържание Споделяне на анонимни данни с Lenovo... 1 Harmony... 1 Lenovo Companion 3.0... 2 Lenovo Customer Engagement Service... 3 Lenovo Experience Improvement (само

Подробно

Въведение в информационните технологии и компютърните системи

Въведение в информационните технологии и компютърните системи Въведение в информационните технологии и компютърните системи ПЛАН НА УРОКА 1. ИНФОРМАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ Информация Технология Информационни технологии 2. ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЮТЪРНАТА

Подробно

Проект Изграждане и развитие на център за върхови постижения Наследство БГ БЕНЕФИЦИЕНТ Проектът се изпълнява от дванадесет водещи организации, които с

Проект Изграждане и развитие на център за върхови постижения Наследство БГ БЕНЕФИЦИЕНТ Проектът се изпълнява от дванадесет водещи организации, които с Проект Изграждане и развитие на център за върхови постижения Наследство БГ БЕНЕФИЦИЕНТ Проектът се изпълнява от дванадесет водещи организации, които са фундамент на националната научна инфраструктура в

Подробно

Microsoft PowerPoint - IT_tool_notification

Microsoft PowerPoint - IT_tool_notification СОФТУЕРЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА НОТИФИЦИРАНЕ НА СМЕСИТЕ В ТОКСИКОЛОГИЧНИТЕ ЦЕНТРОВЕ Семинар Българско законодателство по ЗБОС (І част) новости, актуализация, помощ по прилагането БКХП 28 март 2019 г. Елена Зидарова,

Подробно

Указание за инсталиране на офлайн Модул за Интрастат оператора (МИО) версия за 2019 г. Последна актуализация на указанието: г. Препор

Указание за инсталиране на офлайн Модул за Интрастат оператора (МИО) версия за 2019 г. Последна актуализация на указанието: г. Препор Указание за инсталиране на офлайн Модул за Интрастат оператора (МИО) версия 6.0.0 за 2019 г. Последна актуализация на указанието: 01.02.2019 г. Препоръка: Да се извърши от системен администратор! Изисквания

Подробно

Представяне на бази данни Образование и Неправителствени организации Ролята на нашата библиотека като информационен център се разширява непрекъснато,

Представяне на бази данни Образование и Неправителствени организации Ролята на нашата библиотека като информационен център се разширява непрекъснато, Представяне на бази данни Образование и Неправителствени организации Ролята на нашата библиотека като информационен център се разширява непрекъснато, което е резултат и от използването на ресурсите на

Подробно

БАНКНОТИТЕ ОТ СЕРИЯ ЕВРОПА

БАНКНОТИТЕ ОТ СЕРИЯ ЕВРОПА БАНКНОТИТЕ ОТ СЕРИЯ ЕВРОПА ЦЯЛАТА СЕРИЯ ЕВРОПА 153 x 77 mm 147 x 77 mm 140 x 77 mm 133 x 72 mm 127 x 67 mm 120 x 62 mm ВЪВЕДЕНИЕ Защо са нужни новите банкноти? Периодичното усъвършенстване на банкнотите

Подробно