Slide 1

Размер: px
Започни от страница:

Download "Slide 1"

Препис

1 Каталог от мерки и предложени мерки за район Пловдив Минно-геоложки университет Св. Ив. Рилски проф. д-р Маринела Панайотова, експерт по проект EARBDMINING

2 Основна цел Основната цел на мерките е намаляване на замърсяването на повърхностни и подземни водни тела с приоритетни и специфични вещества, метали и други химични съединения от точкови и дифузни индустриали източници.

3 Мерки, насочени към индустриални източници на замърсяване, предвидени в ПУРБ ( г) Основни мерки: Изграждане на депо за опасни отпадъци; Изграждане на ПСОВ за производствени отпадъчни води; Изграждане на съоръжения, препятстващи разпространението на замърсители във водите; Изпълнение на програма за собствен мониторинг на повърхностни и подземни води на депа за неопасни отпадъци; Модернизиране на индустриални ПСОВ.

4 Мерки, насочени към индустриални източници на замърсяване, предвидени в ПУРБ ( г) Допълващи мерки: Провеждане на мониторинг за установяване въздействието на минната дейност върху повърхностни и подземни води; Рекултивация на замърсени терени от минна дейност; Изграждане на съоръжения за осигуряване на непрекъснатостта на реката ("рибни проходи"; байпаси и др. ); Събиране и картиране на информация за изтичане на руднични води; Наблюдение на резултати от локалната мониторингова мрежа на хвостохранилищата; Проучване за замърсяване на подземни води с приоритетни, приоритетно опасни и специфични вещества; Изпълнение на собствен мониторинг на повърхностните, подземните и отпадъчните води в района на общинските депа за битови отпадъци и осигуряване на информация за натиска върху водите.

5 Каталог с мерки по проекта Разработването на Каталога с мерки по проекта е базирано на: 1. Предложени мерки в проекта на Националния проектокаталог и ПУРБ ( ); 2. Проучване на най-добрите налични техники в минно добивния и преработвателен отрасъл, свързани с прилагането на най-ефективните дейности и методите за тяхната реализация, съгласно директива IPPC (96/61/ЕО); 3. Установени най-добри практики във водещи фирми в бранша в Република България.

6 Класификация на видовете мерки

7 Структура на каталога

8 Предложения за нови мерки

9 Предложения за нови мерки

10 Предложения за нови мерки

11 Предложения за нови мерки

12 Предложения за нови мерки

13 Варианти от мерки за намаляване на замърсяването на повърхностни и подземни води в район Пловдив Водни тела обект на натиск

14 Повъхностни и подземни водни тела в район Пловдив Проучвателен мониторинг г. Повърхностно водно тяло BG3MA500R108 Пункт на р. Джурковска преди с. Здравец - превишения на МДК-СКОС за цинк - 11 µg/l и мед - 6 µg/l. Липса на установен натиск, възможно е това да са фонови стойности; Пункт с. Джурково след рудник Дружба - превишение на МДК-СКОС за мед - 11 µg/l. Пункт на р. Джурковска след рудник Джурково - превишение на МДК-СКОС за мед - 17 µg/l. Повърхностно водно тяло BG3MA500R105 Пункт на р. Юговска след гр. Лъки, след вливане на р. Джурковска и преди вливането на р. Белишка - превишение на МДК-СКОС за мед - 12 µg/l Подземни водни тела: BG3G00000Pt041 и BG3G00000Pt046 - добро химично състояние. Индекс на химично въздействие

15 Повъхностни и подземни водни тела в район Пловдив Проучвателен мониторинг г. Индекс на химично въздействие

16 Повъхностни и подземни водни тела в район Пловдив Екологичен риск, изчислен въз основа на химичното състояние Екологично състояние добро, с изключение на участъка на р. Джурковска от пункта след рудник Джурково до гр. Лъки (около 7 8 км), в който може да се отчете значимо въздействие в резултат от заустване на руднични води. В началото на този участък съобщества от МЗБ практически липсват, докато в крайния пункт те са вече добре развити.

17 Повъхностни и подземни водни тела в район Пловдив Проучвателен мониторинг г. Повърхностно водно тяло BG3MA500R103 Пункт на р. Чепеларска след колектора на КЦМ АД и Агрия АД - превишения на МДК-СКОС за приоритетното вещество кадмий - 1,54 µg/l и за специфичните замърсители манган - 137µg/l и цинк 205 µg/l. Високо органично и биогенно натоварване Канал КЦМ (Преч.станция + Охл.) - слабо химично въздействие при среден и минимален отток Индекс на химично въздействие Данни от БДИБР Подземно водно тяло BG3G000000Q013 - добро химично състояние. Резултатите от математическото моделиране и сравнителен анализ на данните за съдържащите се в източника приоритетни вещества и специфични замърсители: Към настоящия момент производствената дейност на КЦМ- Пловдив не оказва въздействие върху ПВТ BG3G000000Q013. Налице е незначително до слабо въздействие на конвенционалните силно подвижни замърсители (сулфатните йони). Прогнозата - подземните води постепенно ще се изчистят и екологичното равновесие в района ще бъде възстановено след извършеното окончателно предепониране на двата отвала.

18 Повъхностни и подземни водни тела в район Пловдив Повърхностно водно тяло BG3MA500R103 Екологичен риск, изчислен въз основа на химичното състояние Канал КЦМ (Преч.станция + Охл.) - Индекс на екологичен риск изчислен въз основа на химичното състояние - нисък риск Пункт на р. Чепеларска след колектора на КЦМ АД и Агрия АД - Екологично състояние лошо, химично състояние лошо основни изместващи показатели МЗБ, NH + 4, NO - 2, PO 3-4, Cd - Вероятна основна причина - ГК на Асеновград; - Към настоящия момент натискът от обекти, свързани с обработката на метални руди не оказва много силно въздействие върху водната биота. Въздействието е значимо, но популационните промени са по-слаби от тези, идентифицирани при заустването на ГК Асеновград.

19 Повъхностни и подземни водни тела в район Пловдив Местоположение на отработените участъци при геотехнологичния добив в ураново находище "Момино-Раковски"

20 Повъхностни и подземни водни тела в район Пловдив Местоположение на отработените участъци при геотехнологичния добив в ураново находище "Момино-Раковски" Проучвателен мониторинг г. Слабо превишаване на праговата стойност на SO 2-4 в тръбен кладенец на около 700 m на юг от отработените участъци Резултати от моделиране Латералното разширяване на зоната на въздействие е много слабо - очаквана скорост 1-2 m/an. Капсулиран източник на натиск от плътни водоупорни пластове - напълно ограничено разпространението на замърсителите в отгоре лежащите водоносни пластове.

21 Повъхностни и подземни водни тела в район Пловдив

22 Кое налага предлагането на мерки за пoдобряване на състоянието на водните тела?

23 Мерки, заложени в ПУРБ Повърхностно водно тяло BG3MA500R105 - Река Юговска от река Белишка до устие Изграждане на съоръжения за осигуряване на непрекъснатостта на реката ("рибни проходи"; байпаси и др. ) Преразглеждане на издадените разрешителни с цел постигане на целите за водното тяло Подобряване експлоатация и стопанисване на хвостохранилища по отношение управлението на водите - Горубсо Лъки АД Повърхностно водно тяло BG3MA500R103 - Река Чепеларска от гр. Асеновград до устие и Крумовски колектор Модернизиране на индустриални ПСОВ - насочена към "КЦМ" АД и "Агрия" АД - цел е постигане съответствие с изискванията на нормативнта уредба за промишлена ПСОВ с технология на пречистване, удовлетворяваща изискването на НАРЕДБА 6 и 2. Изграждане и/или реконструкция на канализационна мрежа за населено място над е.ж. Изграждане и/или реконструкция на канализационна мрежа за населено място от е.ж. Изграждане или разширение на ПСОВ до 5000 е.ж. Осигуряване на подходящо пречистване на отпадъчни води от населени места с под 2000 е.ж. (изграждане на подходяща ПСОВ, включване към по-голяма ПСОВ, изграждане на влажна зона и др.) Изграждане или разширение на ПСОВ до 3000 е.ж.

24 Мерки, заложени в ПУРБ Подземно водно тяло BG3G000000Q013 Порови води в кватернер-горнотракийска низина Изпълнение на собствен мониторинг на повърхностните, подземните и отпадъчните води в района на общинските депа за битови отпадъци и осигуряване на информация за натиска върху водите Проучване за замърсяване на подземни води с приоритетни, приоритетно опасни и специфични вещества Прилагане на добри земеделски практики за торене и съхранение на торове Прилагане на добри фермерски практики за животновъдство Провеждане на обучение на селскостопански производители и фермери за прилагане на добри земеделски практики Събиране на актуална информация за местоположението и текущото състоянието на складове за пестициди Осъществяване на контрол по замърсяване с петролни продукти Закриване и рекултивация на депо за производствени отпадъци Извършване на контрол един път в срока на действие на ПУРБ на разрешителните за водовземане от подземни води с разрешено количество под куб.м.год. Извършване на контрол един път на 3 години на разрешителните за водовземане от подземни води с разрешено количество от до куб.м.год Извършване на ежегоден контрол на разрешителните за водовземане от подземни води с разрешено количество над куб.м.год Учредяване на СОЗ

25 Мерки, заложени в ПУРБ Подземно водно тяло BG3G00000NQ018 - Порови води в Неоген - Кватернер - Пазарджик - Пловдивски район Преразглеждане, изменение или прекратяване на разрешителни за водовземане във водни тела, в които общото водовземане надвишава разполагаемите ресурси на подземните водни тела и/или максимално допустимото експлоатационно понижение на водното ниво във водовземните съоръжения надвишава определеното за водното тяло допустимо понижение на водното ниво Задължително прилагане на Националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние от подпомаганите фермери и при изпълнение на проекти по ПРСР Прилагане на добри земеделски практики за торене и съхранение на торове Изпълнение на собствен мониторинг на повърхностните, подземните и отпадъчните води в района на общинските депа за битови отпадъци и осигуряване на информация за натиска върху водите Извършване на контрол един път в срока на действие на ПУРБ на разрешителните за водовземане от подземни води с разрешено количество под куб.м.год. Извършване на контрол един път на 3 години на разрешителните за водовземане от подземни води с разрешено количество от до куб.м.год Извършване на ежегоден контрол на разрешителните за водовземане от подземни води с разрешено количество над куб.м.год

26 Варианти от предложени мерки

27 Варианти от предложени мерки

28 Варианти от предложени мерки

29 Варианти от предложени мерки

30 Варианти от предложени мерки

31 Варианти от предложени мерки

32 Варианти от предложени мерки

33 Варианти от предложени мерки

34 Варианти от предложени мерки

35 Варианти от предложени мерки

36 Благодаря за вниманието! Благодаря за вниманието!

Дейности за актуализация на ПУРБ на ИБР и мерки за консултации с обществеността

Дейности за актуализация на ПУРБ на ИБР и мерки за консултации с обществеността Васил Узунов началник сектор ПУРБ Доклад за изпълнението на Програмите от мерки към 22.12.2012 г. (Към 22.12.2012 г. трябва да е започнало изпълнението на всички мерки предвидени за плановия период - 2010-2015

Подробно

Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 Съдържание на ПУРБ р.марица (р.бяла) начин на изпълнение краен срок р.тунджа (р.фишера) начин

Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 Съдържание на ПУРБ р.марица (р.бяла) начин на изпълнение краен срок р.тунджа (р.фишера) начин Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 БД БД БД БД и БД и БД и Раздел 1. Общо описание на характеристиките на района за басейново управление (съгласно Глава Х, Раздел VІ, чл.157 т.1 и

Подробно

Microsoft PowerPoint - PP_EARBD_

Microsoft PowerPoint - PP_EARBD_ ПРИ БАСЕЙНОВ СЪВЕТ БД ИЗТОЧНОБЕЛОМОЛСКИ 11 декември 2007, гр.пловдив след Заседание 7/20.09.2007г на Басейновия съвет инж. Мария Бабукчиева Басейнова дирекция Източнобеломорски район. І кръг срещи КОИ

Подробно

Информация за състоянието на някои компоненти на околната среда в община Козлодуй през 2013 г., предоставена от Изпълнителна агенция по околна среда /

Информация за състоянието на някои компоненти на околната среда в община Козлодуй през 2013 г., предоставена от Изпълнителна агенция по околна среда / Информация за състоянието на някои компоненти на околната среда в община Козлодуй през 2013 г., предоставена от Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ 1. Хидробиологичен мониторинг Данни от мониторинг

Подробно

ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbb

ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbb ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbbpxtaabam:.pymeh TIEHKOB AI,IPEKTOP HA EACEI,I 3A YTIPABJIEHI4E

Подробно

generated pdf

generated pdf Процедури за издаване на разрешителни по Закон за водите Обявление от 13.02.2019 г. Обявление за изменение на разрешително за водовземане на минерална вода от сондаж Б-81 Обявление от 17.01.2019 г. Обявление

Подробно

РАЗДЕЛ XI ЛИЦА ЗА ВРЪЗКИ И ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЦИЯ И ИНФОРМАЦИЯ ПО РАЗДЕЛ VІІ, КАКТО И ЗА ПРОГРАМИТЕ ОТ МЕРКИ И ДАННИТЕ ОТ МОНИТОРИН

РАЗДЕЛ XI ЛИЦА ЗА ВРЪЗКИ И ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЦИЯ И ИНФОРМАЦИЯ ПО РАЗДЕЛ VІІ, КАКТО И ЗА ПРОГРАМИТЕ ОТ МЕРКИ И ДАННИТЕ ОТ МОНИТОРИН ТОМ 4 МАРИЦА РАЗДЕЛ 5 СПИСЪК НА ЦЕЛИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА, ВКЛЮЧИТЕЛНО СЛУЧАИТЕ ПО ЧЛ.156"В"-156"Е" (СЪГЛАСНО РАЗДЕЛ VІ, ЧЛ.157 Т.6) ГЛАВА 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА За зоните за защита на водите са определени

Подробно

ДО

ДО ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от TEMEНУЖКА ПЕТКОВА Министър на енергетиката ОТНОСНО: Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за управление

Подробно

О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т М А Д Ж А Р О В О, О Б Л А С Т Х А С К О В О П Р Е П И С И З В Л Е Ч Е Н И Е От решение 120 протокол 17/ г. на Общ

О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т М А Д Ж А Р О В О, О Б Л А С Т Х А С К О В О П Р Е П И С И З В Л Е Ч Е Н И Е От решение 120 протокол 17/ г. на Общ От решение 120 протокол 17/ 18.05.2017г. на Общински съвет Р Е Ш Е Н И Е 120 На основание чл.21, ал.1, т.12 от ЗМСМА и чл.26а, ал.4 от Закона за народните читалища Общински съвет - Маджарово приема Доклада

Подробно

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към модернизиране на земеделските стопанства /ЗС/, включително преструктуриране и модернизиране на стопанства в

Подробно

Проект „Интегриран проект за водния цикъл на гр

Проект „Интегриран проект за водния цикъл на гр ПРОЕКТ ИЗГРАЖДАНЕ НА РЕГИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ В РЕГИОН ВЕЛИКО ТЪРНОВО Процедура с референтен : BG161PO005/10/2.10/07/22 Изграждане на регионални системи за управление на отпадъците

Подробно

КОНЦЕПЦИЯ на ВиК Перник за намаляване на загубите на вода

КОНЦЕПЦИЯ на ВиК Перник за намаляване на загубите на вода НАЦИОНАЛНО ПЛАНИРАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА УТАЙКИ ОТ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ ЗА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ (ПСОВ) В БЪЛГАРИЯ 30-31 ОКТОМВРИ 2013Г. ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА УТАЙКИТЕ ОТ ПСОВ ДОБРИ ПРАКТИКИ Българска асоциация

Подробно

a СЪДЪРЖАНИЕ:

a СЪДЪРЖАНИЕ: 1 СЪДЪРЖАНИЕ: Използвани съкращения...2 Увод...3 Повърхностни води реки, езера и язовири...4 1. РЕЧЕН БАСЕЙН ЧЕРНОМОРСКИ ДОБРУДЖАНСКИ РЕКИ...5 1.1. река Батова и притоци...5 1.2. Дуранкулашко блато...6

Подробно

Р А З Д Е Л 3 ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повър

Р А З Д Е Л 3 ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повър ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повърхностни води В басейна на р. Арда има 6 повърхностни водни тела,

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 48 серия 1.2 Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 48 серия 1.2 Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of the ecological state of the surface and underground waters in the Danube region was made in the present paper. It is

Подробно

по ред Оценка на риска/ състоянието Оценка на риска Състояние [Type the document title] ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РЕЧНИТЕ БАСЕЙНИ В ДУНАВСКИ РАЙОН ПРИЛОЖЕ

по ред Оценка на риска/ състоянието Оценка на риска Състояние [Type the document title] ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РЕЧНИТЕ БАСЕЙНИ В ДУНАВСКИ РАЙОН ПРИЛОЖЕ а МЕРКИ ЗА ПОДЗЕМНИТЕ ВОДНИ ТЕЛА В ЛОШО ХИМИЧНО СЪСТОЯНИЕ ДУНАВСКИ РАЙОН ЗА БАСЕЙНОВО УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДИТЕ Документ 1 BG1G0000Qal001 Брегово- Новоселска лошо NO3 в 2 BG1G0000Qal002 Видинска NO3; PO4 лошо

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Решения за по-добър живот Европейски съюз Кохезионен фонд МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПРОЕКТ НА РАЙОНИ СЪС ЗНАЧИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛЕН РИСК ОТ НАВОДНЕНИЯ

Подробно

a СЪДЪРЖАНИЕ:

a СЪДЪРЖАНИЕ: РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН Бюлетин за качеството на водите в Черноморски басейнов район за първото шестмесечие

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РЕЧНИТЕ БАСЕЙНИ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН (2016-2021) Васил Узунов началник отдел Планове за управление на водите БАСЕЙНОВ СЪВЕТ 24/22.06.2018

Подробно

НАРЕДБА № 3 ОТ 1 АВГУСТ 2008 Г. ЗА НОРМИТЕ ЗА ДОПУСТИМО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВРЕДНИ ВЕЩЕСТВА В ПОЧВИТЕ

НАРЕДБА № 3 ОТ 1 АВГУСТ 2008 Г. ЗА НОРМИТЕ ЗА ДОПУСТИМО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВРЕДНИ ВЕЩЕСТВА В ПОЧВИТЕ НАРЕДБА 3 ОТ 1 АВГУСТ 2008 Г. ЗА НОРМИТЕ ЗА ДОПУСТИМО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВРЕДНИ ВЕЩЕСТВА В ПОЧВИТЕ В сила от 12.08.2008 г. Издадена от Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването

Подробно

ТОМ 1 ИБР

ТОМ 1 ИБР ТОМ 3 ТУНДЖА РАЗДЕЛ 10 КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН На национално ниво компетентен орган за управление на водите и прилагане на Директива 2000/60/ЕС е Министърът на околната среда и водите. МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА

Подробно

НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от г. Издадена от министъра на околната сре

НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от г. Издадена от министъра на околната сре НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от 04.06.2013 г. Издадена от министъра на околната среда и водите Обн. ДВ. бр.49 от 4 Юни 2013г. Глава първа.

Подробно

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН www.bd-ibr.org www.earbd.org РАМКОВАТА ДИРЕКТИВА ПО ВОДИТЕ Директива 2000/60/ЕС или Рамковата директива

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно

РЕЗЮМЕ

РЕЗЮМЕ Работен лист за оценка на бизнес план по мярка 4.2.1 Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти от СВОМР на МИГ Белово, Септември, Велинград име и номер на проектното предложение. 1.

Подробно

a СЪДЪРЖАНИЕ:

a СЪДЪРЖАНИЕ: РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН Бюлетин за качеството на водите в Черноморски басейнов район за 2018 г. Снимка:

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 Приложение 1 Кодове и продължителност на магистратурите в семестри за редовно обучение (РО) и задочно обучение (ЗО) РО / ЗО Х не се извършва обучение; Само в случаите: 2/2, 2/3, 3/3, 3/4, 3/Х или Х/4 обучението

Подробно