ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Европейски съюз Конкретен бенефициент: Министерств

Размер: px
Започни от страница:

Download "ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА Европейски съюз Конкретен бенефициент: Министерств"

Препис

1 ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ МИХАЛАКИ ГЕОРГИЕВ - ГР. ВИДИН гр.

2 НАРЪЧНИК ПО КАЧЕСТВО Директор:Евлогия Манджукова ПДУПД: Румяна Захариева

3 ПОЛИТИКА ПО КАЧЕСТВОТО Ръководството и целият екип на ПГТ Михалаки Георгиев гр. Видин залага като приоритет в цялостната дейност на училището издигане качеството на предлаганото професионално образование с оглед удовлетворяване потребностите на клиентите си ученици родители, бизнес партньори, общество.

4 ВИЗИЯ ПГТ Михалаки Георгиев е училище с половинвековна история, утвърдило се през годините като престижно учебно заведение, даващо средно образование, професионална подготовка и квалификация на европейско ниво. Учителският колектив се стреми в своята работа към изграждане на визия за ред, сигурност и отговорности, доверие, уважение и толерантност, развитие на традиции и иновации в учебните, професионалните и извънкласни дейности.

5 МИСИЯ Мисията на гимназията е да осигурява висококачествено и достъпно образование, което успешно съчетава националните традиции с европейските измерения и е насочено към развиване на индивидуалните способности на всеки ученик, като знаещ, мотивиран и способен за житейска и професионална реализация. За реализиране на тази своя мисия гимназията изгражда отворена и гъвкава ефективна система за работа с учениците и техните родители, формира диалогична среда и провокира активно участие на учениците в дейностите в училището, създава условия за пълноценна и сигурна среда за обучение и труд.

6 ЦЕННОСТИ Осигуряване на качество на предлаганото от гимназията професионално образование и обучение. Равни възможности за нашите ученици, уважаване на тяхната индивидуалност, развиване на най доброто у тях. Изграждане на доверие чрез използване на открита и прозрачна процедура спрямо всички ученици. Насърчаване към учене през целия живот чрез създаване на умения и нагласа за самооценяване, желание и отговорност за непрекъснато професионално развитие и самоусъвършенстване. Обединение на членовете на колектива около общи идеи и ценности. Сътрудничество на колектива на гимназията и с други професионални гимназии, Висши училища, стопански организации партньори, родителска общност, общественост и др.

7 ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА Политиката по качеството в гимназията е насочена към непрекъснато подобряване на системата за управление на качеството в училището с оглед по-пълно, по-адекватно на съвременните изисквания удовлетворяване потребностите на потребителите. Ръководството на училището и целият екип се ангажира да внедри, усъвършенства, развива и подобрява ефикасността на системата за управление на качеството, съобразено с потребностите на клиентите.

8 ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ПГТ МИХАЛАКИ ГЕОРГИЕВ -ВИДИН За реализиране на целите и политиките по качеството ръководството на училището и целият екип, в съответствие с вменените му задължения и отговорности, се задължава : Да ръководи и управлява процесите по качеството, така че да се гарантира продукт с високо качество. Да се поддържат колегиални партньорски взаимоотношения с доставчици и партньори от бизнеса, които да бъдат привлечени към сътрудничество по реализиране на целите и политиките по качеството.

9 ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА Да информира всички служители относно предвидените дейности, целите и резултатите, които се очакват да бъдат постигнати, с оглед формиране на определени отношения за работа в екип. Да се осигури необходимият ресурс за постигане на заложените цели и реализиране на политиките по качеството. Директорът на училището поема отговорността за контрол по изпълнение на поетите ангажименти по изграждане, внедряване и мониторинг на системата за управление на качеството.

10 ЦЕЛИ ОБЩИ ЦЕЛИ: Запознаване на колектива с Училищната системата за управление на качеството/ УСУК/. Определяне и обучение на екипите за изграждане на система за управление на качеството. Изграждане и успешно внедряване на Училищната система за управление на качеството ДЪЛГОСРОЧНИ ЦЕЛИ: Оптимално използване на наличните ресурси и увеличаването им в бъдеще с оглед постигане на заложените цели. Превръщане и утвърждаване на ПГТ Михалаки Георгиев в притегателен център за професионална подготовка. Провеждане на политика по адекватна квалификация на персонала

11 ЦЕЛИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА КАЧЕСТВО НА ПОО ЦЕЛИ ЗА УЧЕБНАТА год. Подобряване на условията на труд и индивидуалната среда на ученика. Разгръщане на многообразна и целенасочена педагогическа работа за надграждане на знания и умения, засилване на индивидуалната работа с проблемните и надарените ученици. Подобряване на условията за съвременна професионална подготовка. Поддържане на коректни взаимоотношения с партньорите от бизнеса във връзка с провеждането на качествена производствена практика.

12 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГИМНАЗИЯТА Училището е открито през 1959 год. за нуждите на новосъздаващата се лека промишленост. През годините училището е променяло името си, формите на обучение, изучаваните професии и специалности. От професионално техническо училище, каквото е било през първите години на своето съществуване, последователно преминава в Средно професионално техническо училище Вела Пискова, в Техникум по облекло и хранене Михалаки Георгиев до год.

13 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГИМНАЗИЯТА По предложение на педагогическия съвет на училището, със Заповед РД / год. на Министъра на образованието, младежа и науката, считано от год., училището е преобразувано в Професионална гимназия по туризъм Михалаки Георгиев - гр. Видин. Към момента в училището се обучават 358 ученици в дневна форма на обучение, обхванати в 15 паралелки от 8 до 12 клас, 41 ученици в задочна форма на обучение в 9 клас и 39 ученици в самостоятелна форма на обучение от 9 до 12 клас. Обучението се осъществява в три професионални направления- Хотелиерство,ресторантьорство,кетеринг, Хранителни технологии, Производствени технологии текстил, облекло, обувки и кожи

14 ПРЕДЛАГАНИ ПРОФЕСИИ Дневно обучение прием след 7 клас Професия: Администратор в хотелиерството Специалност: Организация на обслужването в хотелиерството Професия: Ресторантьор Специалност: Кетеринг Дневно обучение прием след 8 клас Професия: Готвач Специалност: Производство на кулинарни изделия и напитки Професия: Ресторантьор Специалност: Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения

15 ПРЕДЛАГАНИ ПРОФЕСИИ Дневно обучение прием след 8 клас. Професия: Моделиер - технолог на облекло Специалност: Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил Професия: Техник технолог в хранително вкусовата промишленост Специалност: Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия Задочно обучение. Професия: Готвач Специалност: Производство на кулинарни изделия и напитки

16 МАТЕРИАЛНО ТЕХНИЧЕСКА БАЗА Училището разполага с: 18 кабинета, от които 2 съвременно оборудвани компютърни кабинета със сървър и 10 терминални станции; Работилница за подготовка на моделиери; Учебна кухня със зала за дегустация; Работилница по хлебарство и сладкарство; Кабинет по сервиране и барманство; Кабинет по хотелиерство; Библиотека; Информационен център; Административен корпус; Училищен бюфет; Лекарски кабинет.

17 МАТЕРИАЛНО ТЕХНИЧЕСКА БАЗА В училището е изградена изцяло достъпна архитектурна среда, включваща платформа до първия етаж и адаптирана прилежаща територия, както и адаптиран санитарен възел на първия етаж. В двора са оформени кътове за отдих. През учебна година със средства от МОН по проект училището беше санирано, бе подменена дограмата, ремонтирана оградата и изградено външно осветление. Амбицията на ръководството е да продължи в посока осъвременяване на материалната база, като част от условията за подобряване качеството на професионалната подготовка на учениците.

18 ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ В ПГТ Михалаки Георгиев - гр. Видин работят 45 души. Педагогически персонал: 32 учители: 29 магистри и 3 професионални бакалаври /от които 18 притежават ПКС- с І ПКС - 1, 4-ма с ІІ ПКС, 2-ма с ІІІ ПКС, 8 с IV ПКС и 3-ма с V ПКС / Относителен дял на преподаватели с ПКС с ПКС без ПКС

19 ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ Непедагогически персонал: 14 души /висше образование 3, професионален бакалавър 1 средно образование - 8, с основно 2/ Педагогическият персонал изцяло осигурява учебните планове и обезпечава висококвалифицирана подготовка на учениците. Административно помощният персонал осигурява логистиката в училището във финансово -счетоводен и административен аспект и по отношение на бита, хигиената, охраната и отоплението.

20 УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ В СЪСТЕЗАНИЯ И ПРОЕКТИ Проект Да направим училището привлекателно за младите хора / г. 24 клуба; участват 284 ученици. Проект Ученически практики / г. участват 150 ученици. Проект по секторна програма Коменски / г. участват 16 ученици и 13 учители с визити в Англия, Франция, Германия. Проект по секторна програма Леонардо да Винчи участват 20 ученици на стаж в хотели и ресторанти в гр.гранада Испания. Проект по секторна програма Младежта в действие участват 14 ученици и 3 учители с визити в Кипър и Англия. Проект Квалификация на педагогическите специалисти включени 20 учители. Ежегодно участие на ученици в състезания по професии, олимпиади, спортни състезания, конкурси. Производствен стаж провежда се в четиризвезден хотелски комплекс в к. к. Златни пясъци.

21 МОТО, СВЪРЗАНО С КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ От учене за цял живот към учене през целия живот Мотото е обвързано със заложените дългосрочни и краткосрочни цели в УСУК, които следва да мотивират учители и ученици към непрекъснато повишаване на професионалните компетенции, като гаранция за качество.

22 СТРУКТУРА НА ПРОЦЕСИТЕ В УЧИЛИЩЕ Клиент Анализ и подобрение Определяне на изискванията за продукта, услугата Предоставяне на професионално обучение и образование Управление на ресурсите Клиент

23 Изисквания за постигане на качество на продукта: Определят се от потребностите на клиента; Качеството на продукта се осигурява чрез цялата нормативна уредба ; Планиране на учебната дейност; Прием; Разработване на програма за работата с ученици в риск; Система за непрекъсната и ритмична оценка и проверка на знанията; Участия в конкурси, състезания, олимпиади и проекти; Организиране, провеждане и анализ на външни оценявания; Държавни изпити за придобиване степен на професионална квалификация и ДЗИ.

24 УПРАВЛЕНИЕ НА РЕСУРСИТЕ Управление на човешкия ресурс чрез изграждане на адекватна вътрешно-училищна нормативна уредба правилници, инструкции, указания, заповеди. Контрол по изпълнение чрез проследяване на процесите, свързани с изпълнение на вътрешнонормативните указания. Анализ на резултатите и набелязване на мерки за подобрение.

25 ПРОВЕЖДАНЕ НА ВЪТРЕШЕН ОДИТ Констатиране степента на реализация на заложените за съответната учебна година цели Използване на утвърден инструментариум за контрол и оценка Анализ на получените резултати в различните области Набелязване на корективни мерки Залагане на цели и дейности за следващия одитен период

26 ИЗСЛЕДВАНИ ОБЛАСТИ, КРИТЕРИИ И ПОКАЗАТЕЛИ Област- Училищен мениджмънт Критерии: - Система за осигуряване на качеството на ПОО; - Инвестиции в ПОО; - Квалификационна дейност; - Нормативно осигуряване; - Училищен персонал. Област Училищна среда Критерии: - Индивидуална среда на ученика; - Училището като социално място; - Материално-техническа база;

27 ИЗСЛЕДВАНИ ОБЛАСТИ, КРИТЕРИИ И ПОКАЗАТЕЛИ Област Обучение и учене Критерии: - Учебна дейност; - Оценяване и самооценяване; - Взаимоотношения ученик-учител; ученик-ученик; - Резултати от обучението; - Надграждане на знания и умения; - Педагогически постижения. Област Училищно партньорство Критерии: - Партньорство между преките участници в училищното образование; - Външно партньорство.

28 В края на одитирания период се изготвя доклад, в който се визират: Дейностите, които са предмет на одита./ обхват/ Продължителността на одитирания период год. Времето за провеждане на одита год. Одитори: o Главен одитор: Нели Бушева o Вътрешни одитори: Камелия Боянова; Емилия Ангелова

29 Процедура: Одитът следва да се изпълни по процедурата за извършване на вътрешни одити към Наръчника по качество и в съответствие с утвърдената методика за извършване на самооценка. Етапи на провеждането: o Преглед на документацията два пъти в годината; o Оценка на съответствието и; o Проучвания чрез прилагане на утвърдения инструментариум (целогодишно); o Анализ на получените резултати; o Набелязване на препоръки и корективни действия; o Изготвяне на одитен доклад.

30 Професионална гимназия по туризъм Михалаки Георгиев - гр. Видин БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ АПРИЛОВ“

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ  „ВАСИЛ АПРИЛОВ“ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ АПРИЛОВ град Долна Митрополия Държавен план прием за учебната 2019/2020 година СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ 2016-2020 МИСИЯ СУ Васил Априлов" е гарант за висококачествен образователно - възпитателен

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ И ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ГР. БЛАГОЕВГРАД бул. Васил Левски 60 тел

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ И ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ГР. БЛАГОЕВГРАД бул. Васил Левски 60 тел УТВЪРЖДАВАМ:.. Димитрина Иванова Директор на ПГТЛП Гоце Делчев, гр. Благоевград ПЛАН ЗА ДЕЙНОСТТА НА МЕТОДИЧЕСКОТО ОБЕДИНЕНИЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА ЗА УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА I.

Подробно

Програма за превенция на ранното напускане на училище

Програма за превенция на ранното напускане на училище ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, ГРАД ХАСКОВО 6300, гр. Хасково,бул. Г.С.Раковски 24, тел. 038 622642; e-mail:ou_rilski @abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: Тонка Ченгелова 1 / 6 Директор ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО

Подробно

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 e-mail:toros07@mail.bg,служ.тел.0893328108 http://www.oulevski.com УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР: /Д.Кътовска/ ПРОГРАМА ЗА

Подробно

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1 СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1 КОНЦЕПТУАЛНА РАМКА Ръководството на Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов,

Подробно

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ към КОНСУЛТ ДМ ЕООД УЧЕБЕН ПЛАН ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО РАМКОВА ПРОГРАМА Б ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВТОРА СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ в съответствие с ДОИ, НАРЕДБА 15 от 24.09.2004

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint ИЗГРАЖДАНЕ НА УСТОЙЧИВ ПРИОБЩАВАЩ МОДЕЛ ЧРЕЗ МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО slaveikov_pl@abv.bg www.csop-pleven.com ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ Процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността

Подробно

За ФТТ - Ямбол

За ФТТ - Ямбол 50 годишна традиция в обучението във Факултет "Техника и технологии" Ръководство Акредитация Катедри Специалности Преподавателски състав 1 / 8 Кратка история на ФТТ Ямбол Ръководство на Факултет "Техника

Подробно

СОФИЙСКА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ХРИСТО БОТЕВ бул. "Евл. Георгиев" 34, тел.: , факс: ,

СОФИЙСКА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ХРИСТО БОТЕВ бул. Евл. Георгиев 34, тел.: , факс: , СОФИЙСКА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ХРИСТО БОТЕВ бул. "Евл. Георгиев" 34, тел.:866-12-71, факс:963-34-83, e-mail: sgcag_botev@abv.bg www. sgcag.info Утвърждавам!:... инж. Доротея

Подробно

ДП "Българо-германски център за професионално обучение" - клон Смолян

ДП Българо-германски  център за професионално обучение - клон Смолян 4701 гр.смолян, кв.райково, ул. Искра 8 тел.: 0301/2 06 76, 0882 82 66 60, e-mail: info@sm.bgcpo.bg website: www.sm.bgcpo.bg, www.hotelbgcpo.com Учебен корпус Хотел/ Интернат безработни лица, регистрирани

Подробно

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ НА САМООЦЕНЯВАНЕТО 1. Основни цели 2. Специфични цели

Подробно

МЕРКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО по ред 1. Критерии по области на оценяване и показатели за измерване на постигнатото качество Наименов

МЕРКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО по ред 1. Критерии по области на оценяване и показатели за измерване на постигнатото качество Наименов МЕРКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО 1. Критерии и казатели за измерване на стигнатото качество критериите 1. Област: Достъп до образование и обучение 1.1. Публичност и пуляризиране на плаганото

Подробно

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел , З А П

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел ,   З А П ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел. 0879456639, e-mail: ou7572@mail.bg З А П О В Е Д 4-1/17.09ц.2018 г. На основание чл. 259, ал.

Подробно

<4D F736F F D CDCF2020C8D220F4E8F0ECE820E220F3F7E8EBE8F9E020E820F3F7E8F2E5EBE820E220C8D220F4E8F0ECE8>

<4D F736F F D CDCF2020C8D220F4E8F0ECE820E220F3F7E8EBE8F9E020E820F3F7E8F2E5EBE820E220C8D220F4E8F0ECE8> Приложение 15 към т. 1, буква п НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ИТ ФИРМИ В УЧИЛИЩА И УЧИТЕЛИ В ИТ ФИРМИ 1. НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРОГРАМАТА Бързите технологични промени и дигитализацията променят всички ежедневни и професионални

Подробно

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ към КОНСУЛТ ДМ ЕООД У Ч Е Б Е Н П Л А Н ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО РАМКОВА ПРОГРАМА Б ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВТОРА СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ в съответствие с ДОИ, НАРЕДБА 7 от

Подробно

Microsoft Word - Plan_strategiq

Microsoft Word - Plan_strategiq Приложение 3 към Стратегия за развитието на детската градина ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ДГ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЗА ПЕРИОДА 2016-2018Г. ВЪВЕДЕНИЕ Качеството на предучилищното

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕКТОР:Мариана Спасова/ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ

Подробно

V. АДМИНИСТРАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ Човешки ресурси Информационно обслужване Внедряване, поддръжка и развитие на информ

V. АДМИНИСТРАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ Човешки ресурси Информационно обслужване Внедряване, поддръжка и развитие на информ V. АДМИНИСТРАЦИЯ И ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ 101 1. Човешки ресурси 101 2. Информационно обслужване 103 2.1. Внедряване, поддръжка и развитие на информационни системи 103 2.2. Защита на данни и електронна

Подробно

Microsoft PowerPoint - Presentation Outschool 2008

Microsoft PowerPoint - Presentation Outschool 2008 Приоритетно направление 4: Подобряване на достъпа до образование и обучение Области на интервенция: 4.1 Достъп до образование и обучение на групи в неравностойно положение 4.2 Децата и младежта в образованието

Подробно

Портфолио на учителя – Веселка Ангелова

Портфолио на учителя – Веселка Ангелова ПОРТФОЛИО НА УЧИТЕЛЯ ВЕСЕЛКА АНГЕЛОВА СТАРШИ УЧИТЕЛ В НАЧАЛЕН ЕТАП НА ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В НУ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ГР.ДОЛНИ ДЪБНИК, ОБЛ. ПЛЕВЕН Съдържание: Раздел 1 -Резюме Автобиография - Дипломи

Подробно

Научно –изследователски проект – отчет

Научно –изследователски проект – отчет СТАНДАРТИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА УЧЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЯ ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ ВАРНА 2011 Настоящият документ представя Стандарти за разработване

Подробно

РАБОТНА СРЕЩА на УО на ОП НОИР

РАБОТНА СРЕЩА на УО на ОП НОИР Обявени процедури през 2018 г: Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование Компонент 1 20 000 000 лв. Квалификация на педагогическите специалисти

Подробно

10 години ECVET

10 години ECVET ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И 10 години ECVET доц. д-р Силвия Цветанска, инж. Емилияна Димитрова национални ECVET експерти НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ София, 18 юни 2019 година ЕВРОПЕЙСКИТЕ

Подробно

Microsoft PowerPoint - SOKO_prez12.ppt

Microsoft PowerPoint - SOKO_prez12.ppt Вътрешна система за оценяване и поддържане на качеството на обучението и на академичния състав в ХТМУ Сеня Терзиева, Димитър Тенчев, Санчи Ненкова ХИМИКОТЕХНОЛОГИЧЕН И МЕТАЛУРГИЧЕН УНИВВРСИТЕТ Изходни

Подробно

(Microsoft PowerPoint - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 1)

(Microsoft PowerPoint - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 1) Ефективен подход при изготвяне на държавния план-прием в контекста на Националните приоритети в образованието и науката от Националната програма за развитие: България 2020 Заседание на Секторната комисия

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА М И Н И С Т Ъ Р З А П О В Е Д РД / г. На основани

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА М И Н И С Т Ъ Р З А П О В Е Д РД / г. На основани Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА М И Н И С Т Ъ Р З А П О В Е Д РД 09-1453/07.09.2009 г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията, във връзка

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПЕНЧО СЕМОВ - ГАБРОВО УТВЪРЖДАВАМ, ДИРЕКТОР: /Р. Стоянов/ П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИ ГРУПИ Габрово,

Подробно