Текста съгласно нар

Размер: px
Започни от страница:

Download "Текста съгласно нар"

Препис

1 Информация относно управлението на риска на ДФ ОББ Балансиран Фонд, подлежаща на разкриване, съгласно изискванията на чл. 43 от Наредба 44 УД ОББ Асет Мениджмънт АД (УД) е управляващо дружество с лиценз за извършване на дейност 9 УД от г., издаден от Комисията за финансов надзор, което управлява дейността на ДФ ОББ Балансиран Фонд (ДФ). УД спазва Правила за управление на риска, приети съгласно чл. 40 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране (ЗДКИСДПКИ), които определят основно: организационната структура и нивата на отговорност по управлението на риска; правилата и процедурите за установяване, управление и наблюдение на отделните видове рискове в краткосрочен и в дългосрочен план; счетоводните и административни процедури по управление на риска; правилата за отчетност и процедурите при установяване на нарушения на Правилата за управление на риска. Във връзка с управлението на ликвидността, УД прилага Правила за поддържане и управление на ликвидността, приети съгласно чл. 9, ал. 1 от Наредба 44 от г. за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, инвестиционните дружества от затворен тип и управляващите дружества (Наредба 44), определящи: органите, отговорни за управлението на ликвидността, както и отчетността и контролът при управлението на ликвидните средства; основните принципи и дейности при управлението на ликвидността; размерa на минималните ликвидни средства на ДФ; изискванията за структурата на активите и пасивите на ДФ. 1. Цели и политика на ДФ ОББ Балансиран Фонд във връзка с управлението на рисковете, поотделно за всеки риск: А) Политики и процедури за управление на различните видове рискове Процесът по установяването, управлението и наблюдаването на рисковете има за цел да намали влиянието на външните и вътрешните рискови фактори върху дейността и възвращаемостта на инвестициите на ДФ ОББ Балансиран Фонд, при отчитане на рисковия му профил.

2 ДФ инвестира и/или може да инвестира в следните видове активи: акции, дългови ценни книжа (държавни ценни книжа, корпоративни, общински и ипотечни облигации), дялове на взаимни фондове и банкови депозити. Основните цели на ДФ във връзка с управлението на риска са: Поддържане на умерено ниво на риск, съответстващо на инвестиционните цели за риск и доходност на ДФ; Достигане на ефективност при хеджирането; Оптимизация на инвестиционните резултати (постигане на максимална доходност при умерен риск); Защита на правата и интересите на притежателите на дялове на ДФ ОББ Балансиран Фонд ; Изпълнение и спазване на изискванията за ликвидност, съгласно законовите и вътрешни разпоредби; Предотвратяване на ликвидни кризи в резултат на подадени поръчки за обратно изкупуване на дялове на ДФ ОББ Балансиран Фонд. Основните рискове, произтичащи от финансовите инструменти, в които ДФ ОББ Балансиран Фонд инвестира са: пазарен риск, кредитен риск и риск от концентрация. Основният риск, свързан с дейностите, процедурите и системите на управляващото дружество, който може да се отрази на ДФ е операционният риск Пазарен риск Ценови риск - Управляващото дружество измерва ценовия риск - рискът от намаляване на стойността на съответния финансов инструмент, поради неблагоприятни изменения на пазарните цени, чрез един от приложимите за съответния пазар на ценни книжа количествени методи: стандартно отклонение на възвращаемостта на съответната акция, β-коефициент към индексите на съответните пазари или стандартното отклонение на избрания индекс на регулирания пазар. Лихвен риск - Управляващото дружество измерва лихвения риск чрез изчисляването на дюрация. Дюрацията е основната мярка за чувствителността на дадена ценна книга към изменението на нивото на лихвените проценти. УД използва метода на модифицираната дюрация, за да измери лихвения риск, свързан с всяка ценна книга, базирана на лихвен процент като облигации, лихвени суапи, фючърси, базирани на лихвени проценти, и фючърси, базирани на облигации. Ликвиден риск - Управляваните от УД позиции в акции, държавни ценни книжа, корпоративни, ипотечни и общински облигации са носители на ликвиден риск, определящ се от пазарното търсене на инвестиционните инструменти и проявяващ се като реализиране на

3 загуби, поради невъзможност да се продадат на стойност близка до справедливата, при нужда от ликвидни средства за покриване на краткосрочни задължения. Управлението на ликвидността на ДФ се извършва посредством ежедневно следене и анализ на структурата на активите и пасивите по видове и матуритет; ежедневно следене на входящите и изходящите парични потоци; поддържане на оптимален размер на парични средства и други ликвидни активи с цел посрещане на задълженията на Фонда; разработване на стратегии за предотвратяване на кризисни ситуации. При управлението на ликвидния риск, основната цел, която УД следва е осигуряването на постоянна възможност на ДФ да посреща задълженията си и предотвратяването на настъпването на ликвидна криза. Ограничаване негативното влияние на тези фактори се постига с активно управление на средствата чрез оптимизиране на срочната структура на портфейла от облигации и диверсификация на инвестиционния портфейл като цяло. Валутен риск - Позициите на ДФ ОББ Балансиран Фонд във финансови инструменти или депозити, деноминирани във валута, различна от лев и евро, са изложени на валутен риск, поради изменение на курса на обмяна между тази валута и лева или еврото. Управляващото дружество измерва валутния риск за всяка валута, различна от лев и евро. Валутният риск се измерва чрез използване на историческата волатилност на курса на съответната валута към лева или евро спрямо нетната валутна експозиция Кредитен риск Експозициите на ДФ в държавни ценни книжа, корпоративни, ипотечни и общински облигации и банкови депозити са изложени на кредитен риск. Контрагентен риск - рискът от неизпълнение на задълженията от насрещната страна по извънборсови сделки се оценява посредством анализ на кредитоспособността на контрагентите по тези сделки. Сетълмент риск - рискът, възникващ от възможността ДФ да не получи насрещни парични средства или финансови инструменти от контрагент на датата на сетълмент, след като той е изпълнил задълженията по дадени сделки към даден контрагент. УД измерва този риск чрез стойността на всички неприключили сделки на ДФ с една насрещна страна, като процент от стойността на управлявания портфейл. Не се включват сделките сключени при условие на сетълмент DVP (Delivery versus payment - доставка срещу плащане) и на пазари с функциониращ клирингов механизъм.

4 Инвестиционен кредитен риск - рискът от намаляване на стойността на инвестицията в дадена дългова ценна книга поради кредитно събитие при емитента на дълговия инструмент, ДФ оценява и управлява посредством качествен и количествен кредитен анализ на базата на финансовите отчети на емитента, капиталовата структура на емитента, обезпечението на емисията и кредитния рейтинг (репутацията) на емитента, както и диверсификация на портфейла от облигации. При управлението на кредитния риск, УД има за цел да постигне високо качество на портфейла от облигации чрез извършване на посочения по-горе анализ, както и да минимизира риска от неизпълнение на сключваните от него сделки Операционен риск Основната цел на УД при управлението на операционния риск е избягването на вероятността от загуби, както за управляващото дружество така и за Фонда, в резултат на неподходящи или неправилни вътрешни процедури, грешки на длъжностни лица или от вътрешни събития. Процесът на управление на този риск включва ясно дефиниране на правата и задълженията на служителите в Правилата за вътрешната организация на ОББ Асет Мениджмънт АД, както и други мерки подробно описани в Правилата за оценка на портфейла и определяне на нетната стойност на активите и Правилата за управление на риска. УД следи за нивото на оперативния си риск ежедневно, като поддържа база данни със събития от оперативен характер и анализира риска по два показателя честота на възникване и степен на въздействие Риск от концентрация Рискът от намаляване стойността на управляваните от УД портфейли поради неправилна диверсификация на експозициите към клиенти, групи свързани клиенти, клиенти от един и същ икономически отрасъл, географска област и др. За целта на управлението на риска от концентрация, УД приема лимити за сделки, като следи ежедневно изпълнението на поставените лимити и законовите инвестиционни ограничения съгласно изискванията на чл от ЗДКИСДПКИ. Отдел Управление на риска извършва оценка на описаните рискове и изготвя отчети за състоянието на различните рискове и внася същите за разглеждане, обсъждане и приемане от Висшето ръководство на УД. Б) Структура и организация на Отдел Управление на риска УД ОББ Асет Мениджмънт АД разполага със самостоятелно обособен отдел по управление на риска, функциониращ независимо от отдела за сключване на сделките.

5 Основните функции на Отдел Управление на риска са: 1. разработва и прилага системата за управление на риска на Фонда; 2. изпълнява правилата и процедурите по управление на риска; 3. гарантира съответствието с одобрената вътрешна система за ограничаване на риска на ДФ, включително с нормативно определените лимити за стойността на общата рискова експозиция и риска на насрещната страна. 4. консултира управителния орган на управляващото дружество относно определянето на рисковия профил на ДФ; 5. докладва редовно пред Висшето ръководство, когато е приложимо, относно: а) съответствието между текущото ниво на риск, на което е изложен ДФ и одобрените рискови профили на Фонда; б) съответствието на ДФ с вътрешната му система за ограничаване на риска; в) адекватността и ефективността на процеса за управление на риска и по-специално показващ дали са предприети подходящи коригиращи мерки в случаите, когато са констатирани недостатъци; 6. докладва редовно пред Висшето ръководство, представяйки текущото ниво на риск, на което е изложен ДФ и за текущите или предвиждани нарушения на ограниченията, като по този начин се осигурява предприемането на навременни и подходящи действия; 7. извършва преглед и подпомага организацията и процедурите за оценка на извънборсовите деривативи. В) Обхват и характер на системите за отчет и измерване на риска За оценката и управлението на основните видове риск, съответните отдели използват следните методи: метода на дюрацията (лихвен риск); историческа волатилност на валутния курс (валутен риск); стандартното отклонение на възвращаемостта на съответната акция, β- коефициентът към индексите на съответните пазари, стандартното отклонение на избрания индекс на регулирания пазар (ценови риск); анализ на структурата на актива и пасива по видове и матуритет, ежедневно следене на входящите и изходящите парични потоци, поддържане на оптимален размер на парични средства и други ликвидни активи с цел посрещане на задълженията на Фонда (ликвиден риск); качествен и количествен кредитен анализ на базата на финансовите отчети, капиталовата структура, репутацията на емитента и обезпечението на емисията, диверсификация на портфейла от акции и облигации (кредитен риск), ежедневно наблюдение и контрол на размера на отделните експозиции в съответствие с изискванията на чл от ЗДПКИСДПКИ (риск от концентрация). Рискът се оценява и управлява както на ниво отделна експозиция, така и на портфейла като цяло. Управляващото дружество прилага метода на поетите задължения последователно към всички позиции в деривативни финансови инструменти, включително и за вградените деривативни инструменти, независимо дали те се използват като част от общата

6 инвестиционна политика на Фонда за целите на намаляване на риска или за целите на ефективното управление на портфейла. Управляващото дружество извършва оценка на честотата на възникване и степента на въздействие на възникналите в миналото събития от оперативен характер и внедрява адекватни контролни процедури по отношение на всяка една дейност на управляващото дружество и оценява тяхната ефективност (операционен риск). Г) Политики за хеджиране на риска чрез деривативни инструменти и неговата редукция, както и политиките и процедурите за наблюдение на постоянната ефективност на процесите по хеджиране и редукция на риска Размерът на позициите в деривативни финансови инструменти, в които ДФ инвестира с цел управление на риска, зависят от ефективността на хеджирането. Хеджирането се счита за високоефективно, ако в началото и по време на неговото съществуване се очаква измененията в справедливата стойност или паричните потоци на хеджирания актив да бъдат почти напълно компенсирани посредством измененията в справедливата стойност и паричните потоци на хеджиращия инструмент. Към момента УД не извършва хеджиращи операции. 2. Използвани методи за оценка на всеки вид риск, както и описание на съответните вътрешни и външни показатели, които се вземат предвид при прилагането на метода на измерване: Използваните от УД методи за оценка на отделните видове рискове са оповестени в т. 1 от настоящия документ. При прилагане на методите за измерване на риска се вземат в предвид следните вътрешни и външни показатели: пазарни цени на финансовите инструменти; пазарна стойност на индексите SOFIX/BG BX40/ BG TR30/BG REIT, както и индекси на облигации, в т.ч. ДЦК; количество притежавани активи от съответния вид; дата на падеж, чиста цена и размер и честота на купонните плащания на дълговите финансови инструменти; валутни курсове; размер на активите и пасивите на ДФ по срочност и видове; финансови отчети на компаниите емитенти на съответните финансови инструменти и др. Дата: г. Изготвил: Тихомир Ненов Риск мениджър

Справка 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС Наименование на КИС: ДФ Елана Еврофонд ЕИК по БУЛСТАТ: Отчетен период: (в лева) АКТИВИ Текущ период П

Справка 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС Наименование на КИС: ДФ Елана Еврофонд ЕИК по БУЛСТАТ: Отчетен период: (в лева) АКТИВИ Текущ период П Справка 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС Наименование на КИС: ДФ Елана Еврофонд ЕИК по БУЛСТАТ: 175680458 Отчетен период: 31.12.2011 (в лева) АКТИВИ Текущ период Предходен период СОБСТВЕН КАПИТАЛ И ПАСИВИ Текущ период

Подробно

Microsoft Word - Doklad PPF Saglasie 2006 site.doc

Microsoft Word - Doklad PPF Saglasie 2006 site.doc О Т Ч Е Т Е Н Д О К Л А Д ЗА ДЕЙНОСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД СЪГЛАСИЕ ПРЕЗ 2006Г. І. Професионален пенсионен фонд Съгласие : пазарни позиции Професионален пенсионен фонд Съгласие е регистриран

Подробно

Справка за оповестяване на счетоводната политика на СПАРКИ ЕЛТОС АД към г. Обща информация СПАРКИ ЕЛТОС АД е акционерно дружество, с предме

Справка за оповестяване на счетоводната политика на СПАРКИ ЕЛТОС АД към г. Обща информация СПАРКИ ЕЛТОС АД е акционерно дружество, с предме Справка за оповестяване на счетоводната политика на СПАРКИ ЕЛТОС АД към 31.12.2018 г. Обща информация СПАРКИ ЕЛТОС АД е акционерно дружество, с предмет на дейност производство и търговия на ел.инструменти.

Подробно

BG L 202/54 Официален вестник на Европейския съюз г. ЕВРОПЕЙСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА РЕШЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА от 17 юли 2009 година

BG L 202/54 Официален вестник на Европейския съюз г. ЕВРОПЕЙСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА РЕШЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА от 17 юли 2009 година L 202/54 Официален вестник на Европейския съюз 4.8.2009 г. ЕВРОПЕЙСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА РЕШЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА от 17 юли 2009 година за изменение на Решение ЕЦБ/2006/17 относно годишните

Подробно

Съдържание Какви са ползите от Взаимните фондове на Пощенска банка? Фондове акции / Фондове облигации Глобални акции Развиваща се Европа Глобални обли

Съдържание Какви са ползите от Взаимните фондове на Пощенска банка? Фондове акции / Фондове облигации Глобални акции Развиваща се Европа Глобални обли Съдържание Какви са ползите от Взаимните фондове на Пощенска банка? Фондове акции / Фондове облигации Глобални акции Развиваща се Европа Глобални облигации Фонд от фондове Глобални Развиващи се пазари

Подробно

Обобщена информация по чл. 77 от Наредба 44 за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, управляващите дружества, националните и

Обобщена информация по чл. 77 от Наредба 44 за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, управляващите дружества, националните и Наименование на колективната инвестиционна схема: ДФ Райфайзен Консервативен фонд България РГ-05-1246-1/14.02.2006 Дата брой дялове в НСА на дял 16.09.2019 125133855.20 81625338.5657 1.5330 1.5330 1.5330

Подробно

Справка за оповестяване на счетоводната политика към финансов отчет на СПАРКИ АД към 31 декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ АД е акционерно дружес

Справка за оповестяване на счетоводната политика към финансов отчет на СПАРКИ АД към 31 декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ АД е акционерно дружес Справка за оповестяване на счетоводната политика към финансов отчет на СПАРКИ АД към 31 декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ АД е акционерно дружество, с предмет на дейност производство и търговия на

Подробно

Методика за изчисление на доходностите, постигнати при управлението на активите на фондовете за допълнитено пенсионно осигуряване, управлявани от ПОД

Методика за изчисление на доходностите, постигнати при управлението на активите на фондовете за допълнитено пенсионно осигуряване, управлявани от ПОД Пенсионно осигурително дружество Алианц България Методика за изчисление на постигнатата номинална доходност и равнището на инвестиционен риск при управлението на активите на фондовете за допълнително пенсионно

Подробно

Справка за оповестяване на счетоводната политика на консолидирания финансов отчет на СПАРКИ ЕЛТОС АД към 31 Декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ ЕЛ

Справка за оповестяване на счетоводната политика на консолидирания финансов отчет на СПАРКИ ЕЛТОС АД към 31 Декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ ЕЛ Справка за оповестяване на счетоводната политика на консолидирания финансов отчет на СПАРКИ ЕЛТОС АД към 31 Декември 2018 г. Обща информация СПАРКИ ЕЛТОС АД е акционерно дружество, с предмет на дейност

Подробно

Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на ППФ "Топлина". по ред АКТИВИ към края на предходната година Относителен дял Стойност

Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на ППФ Топлина. по ред АКТИВИ към края на предходната година Относителен дял Стойност Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на ППФ "Топлина". АКТИВИ към края на пходната година Относителен дял от активите на към 31.12.2008.г. Относителен дял от активите на 1 2 3

Подробно

СЪДЪРЖАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ СТАРКОМ ХОЛДИНГ АД МЕЖДИНЕН НЕКОНСОЛИДИРАН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ КЪМ 31 Март 2017 г. Април 2017 г., София Съдържание 1.Неконсолидиран финансов отчет...2 2.Бележки към неконсолидиран финансов отчет...8 3.Доклад

Подробно

FS BG Agro AD

FS BG Agro AD Междинен баланс Пояснение 30 юни 31 декември 2009 2008 000 лв 000 лв Активи Дълготрайни активи Инвестиции в дъщерни предприятия 3 40 637 40 637 Имоти, машини, съоръжения и оборудване 3-40 640 40 637 Краткотрайни

Подробно

Телепол ЕООД гр. Шумен Елемент 7.2 НСС 1 ПОКАЗАТЕЛИ Справка за дълготрайните (дългосрочните) активи към г. Преоценена Отчетна стойност на д

Телепол ЕООД гр. Шумен Елемент 7.2 НСС 1 ПОКАЗАТЕЛИ Справка за дълготрайните (дългосрочните) активи към г. Преоценена Отчетна стойност на д Телепол ЕООД гр. Шумен Елемент 7.2 НСС 1 ПОКАЗАТЕЛИ Справка за дълготрайните (дългосрочните) активи към 312003 г. Преоценена Отчетна стойност на дълготрайните активипоследваща оценк стойност (4+5-6) А

Подробно

Отчет за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход За междинния период към 31 март 2016 г. В хиляди лева Прило жение I-во трим I-во трим

Отчет за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход За междинния период към 31 март 2016 г. В хиляди лева Прило жение I-во трим I-во трим Отчет за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход За междинния период към 31 март 2016 г. Прило жение I-во трим. 2016 I-во трим. 2015 Приходи от лихви, дивиденти и операции с инвестиции 1 1 3

Подробно

Материал по т. 7 от дневния ред на редовно годишно общо събрание на акционерите на ЧЕЗ Електро България АД, насрочено за 27 юни 2019 г. Приемане на От

Материал по т. 7 от дневния ред на редовно годишно общо събрание на акционерите на ЧЕЗ Електро България АД, насрочено за 27 юни 2019 г. Приемане на От Материал по т. 7 от дневния ред на редовно годишно общо събрание на акционерите на ЧЕЗ Електро България АД, насрочено за 27 юни 2019 г. Приемане на Отчетния Доклад на Надзорния съвет за дейността му вместо

Подробно

Microsoft Word - EUBG_Consolid_MSS_ doc

Microsoft Word - EUBG_Consolid_MSS_ doc Консолидиран отчет за доходите Бележки 01.01.2008 30.06.2008 01.01.2007 30.06.2007 Приходи от продажби 3 152,584 85,149 в т.ч. Приходи от застрахователна и здравноосигурителна дейност 77,653 26,597 Разходи

Подробно

СЪДЪРЖАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ СТАРКОМ ХОЛДИНГ АД МЕЖДИНЕН НЕКОНСОЛИДИРАН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ КЪМ 31 Декември 2017 г. Януари 2018 г., София Съдържание 1.Неконсолидиран финансов отчет...2 2.Бележки към неконсолидиран финансов отчет...8 3.Доклад

Подробно

po_vidove_aktivi_DPF_

po_vidove_aktivi_DPF_ Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на "ДОБРОВОЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД - БЪДЕЩЕ" /наименование на фонда за допълнително пенсионно осигуряване/ към края на пходната година към 28.09.2018г.

Подробно

CORP_2011_08_04_BG.docx

CORP_2011_08_04_BG.docx Хил. лв. Собствен капитал в млн лв. 22 500 20 000 17 500 15 000 12 500 10 000 7 500 5 000 2 500 0-2 500 400 350 300 250 200 150 100 50 0 1.75% 1.50% 1.25% 1.00% 0.75% 0.50% 0.25% 0.00% 1Q 2007 1Q 2007

Подробно

приложение 1 към НСС 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС на "..СИВЕКС ГИНГЕР " ООД - гр..софия към 31 декември 2006 г. АКТИВ Сума (хил. лв.) РАЗДЕЛИ, ГРУПИ, СТАТИИ Те

приложение 1 към НСС 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС на ..СИВЕКС ГИНГЕР  ООД - гр..софия към 31 декември 2006 г. АКТИВ Сума (хил. лв.) РАЗДЕЛИ, ГРУПИ, СТАТИИ Те приложение 1 към НСС 1 СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС на "..СИВЕКС ГИНГЕР " ООД - гр..софия към 31 декември 2006 г. АКТИВ Сума (хил. лв.) РАЗДЕЛИ, ГРУПИ, СТАТИИ Текуща Предходна година година а 1 2 А. ДЪЛГОТРАЙНИ (ДЪЛГОСРОЧНИ)

Подробно

GFO20022.xls

GFO20022.xls СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС на "Медикет"-АД гр.етрополе 31-Декември-2002 АКТИВ Сума (хил. лв.) РАЗДЕЛИ, ГРУПИ, СТАТИИ Текуща Предходна година година а 1 2 А. ДЪЛГОТРАЙНИ (ДЪЛГОСРОЧНИ) АКТИВИ I. Дълготрайни материални

Подробно

ДОКЛАД

ДОКЛАД ДОКЛАД На Търговска Банка Виктория ЕАД в качеството й на Довереник на облигационерите на БАЛКАНКАР ЗАРЯ АД ISIN код на емисията: BG 2100015077; борсов код: 4BUA Настоящият доклад е изготвен в съответствие

Подробно

GFO 2005.xls

GFO 2005.xls БЪЛГАРСКИ Съставител (предприятие) > ХТУ 99 АД > СТАРА ЗАГОРА БУЛСТАТ > 123165292 Вид дейност > УСЛУГИ Дата на отчета > 31.12.2005 г. Дата на изготвяне на отчета > 24.02.2006 Съставител > ИВАН ЗЛАТЕВ Ръководител

Подробно

Microsoft PowerPoint WealthMan-ELANA.pptx

Microsoft PowerPoint WealthMan-ELANA.pptx Първата стъпка каква е моята цел? Намерете отговор на тези въпроси: Какво искам от парите си? Колко капитал ми е необходим в бъдеще и кога точно? Колко риск мога да поема? И каква възвръщаемост мога да

Подробно

ПОЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ към Публично уведомление за финансовото състояние до 30 септември 2016 година на основание чл. 100о1, ал. 4, т. 2 ЗППЦК Настоящият

ПОЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ към Публично уведомление за финансовото състояние до 30 септември 2016 година на основание чл. 100о1, ал. 4, т. 2 ЗППЦК Настоящият ПОЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ към Публично уведомление за финансовото състояние до 30 септември 2016 година на основание чл. 100о1, ал. 4, т. 2 ЗППЦК Настоящият доклад обхваща дейността на Алтерко АД, гр. София

Подробно

ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ АД

ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ АД КОНСОЛИДИРАНИ МЕЖДИННИ ФИНАНСОВИ ОТЧЕТИ 31 Декември 2009г. Консолидиран отчет за доходите на Еврохолд България АД за периода от 01.01.2009 до 31.12.2009 година 01.01.2009 31.12.2009 01.01.2008 31.12.2008

Подробно

Ръководство за работа с платформата EFOCS 2.0 EFOCS е търговска платформа, предназначена за клиентите на ЕВРО-ФИНАНС АД. Платформата дава достъп до па

Ръководство за работа с платформата EFOCS 2.0 EFOCS е търговска платформа, предназначена за клиентите на ЕВРО-ФИНАНС АД. Платформата дава достъп до па Ръководство за работа с платформата EFOCS 2.0 EFOCS е търговска платформа, предназначена за клиентите на ЕВРО-ФИНАНС АД. Платформата дава достъп до пазарите на финансови инструменти, организирани от Българска

Подробно

CCB_2012_02_22_BG.docx

CCB_2012_02_22_BG.docx Цена на акцията на ЦКБ Четвъртото тримесечие поднесе неприятна изненада за пазара. Очакванията за нетната печалба на (4CF) бяха много попозитивни заради традиционно по-високите печалби през този период

Подробно

СЪДЪРЖАНИЕ

СЪДЪРЖАНИЕ СТАРКОМ ХОЛДИНГ АД МЕЖДИНЕН НЕКОНСОЛИДИРАН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА ДЕВЕТТЕ МЕСЕЦА НА 2014 г. Октомври 2014 г., София Неконсолидиран отчет за всеобхватния доход За периода приключващ на 30.09.2014 г. 30.09.2014

Подробно

СБДПЛРДЦП СВЕТА СОФИЯ ООД СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС КЪМ година Раздели, групи, статии АКТИВ Шифър Сума - хил.лв. текуща година предход на година A.

СБДПЛРДЦП СВЕТА СОФИЯ ООД СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС КЪМ година Раздели, групи, статии АКТИВ Шифър Сума - хил.лв. текуща година предход на година A. СБДПЛРДЦП СВЕТА СОФИЯ ООД СЧЕТОВОДЕН БАЛАНС КЪМ 31.12.2006 Раздели, групи, статии АКТИВ Шифър Сума - хил.лв. текуща предход на A. Дълготрайни (дългосрочни) активи I. Дълготрайни материални активи Земи

Подробно

Microsoft Word - FinOtchatanins doc

Microsoft Word - FinOtchatanins doc "АТАНИНС ИНВЕСТ " АД изготвени към 31 декември 2005г. "Атанинс Инвест"АД към 31 декември 2005г. Отчет за приходи и разходи Към 31.12.2005г. В хиляди лева Прил. 31.12.2005 31.12.2004 Приходи от продажба

Подробно

Backup of Backup of GSO_2004_himcomers.xlk

Backup of Backup of GSO_2004_himcomers.xlk Счетоводен баланс КЪМ 31.12.2005Г. РАЗДЕЛИ, ГРУПИ, СТАТИИ Приложение Текуща Предходна година година А К Т И В А. ДЪЛГОТРАЙНИ (ДЪЛГОСРОЧНИ) АКТИВИ I. Дълготрайни материални активи 1. Сгради и конструкции

Подробно

Отчет за доходите

Отчет за доходите Неконсолидиран отчет за всеобхватния доход За периода, завършващ на 31 март 2010 (в хиляди лева) Бележка 31.03.2010 31.03.2009 Приходи от оперативна дейност Дивиденти от дъщерни предприятия 3 260 250 Приходи

Подробно

Отчет за всеобхватния доход на " Сирма Груп Холдинг" АД за периода, приключващ на 30 юни 2019 г. Пояснения лв. 000 лв. Прихо

Отчет за всеобхватния доход на  Сирма Груп Холдинг АД за периода, приключващ на 30 юни 2019 г. Пояснения лв. 000 лв. Прихо Отчет за всеобхватния доход на " Сирма Груп Холдинг" АД Пояснения 30.06.2019 30.06.2018 Приходи от продажби 3 756 3 268 Приходи от лихви 3 135 135 Приходи от финансиране 3 27 27 Други приходи 3 31 - Приходи

Подробно

Investicii_UPF_ xls

Investicii_UPF_ xls Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на УПФ "ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ" /наименование на фонда за допълнително пенсионно осигуряване/ към края на предходната година Към 31.03.2015г.

Подробно

ИНТЕР АКАУНТ Файненшъл Сървисиз, със съдействието на ИНТЕР КЕПИТЪЛ ДИВЕЛЪПМЪНТ и EXPERT EVENTS, организира Практически курс на тема: УПРАВЛЕНИЕ НА ОБО

ИНТЕР АКАУНТ Файненшъл Сървисиз, със съдействието на ИНТЕР КЕПИТЪЛ ДИВЕЛЪПМЪНТ и EXPERT EVENTS, организира Практически курс на тема: УПРАВЛЕНИЕ НА ОБО ИНТЕР АКАУНТ Файненшъл Сървисиз, със съдействието на ИНТЕР КЕПИТЪЛ ДИВЕЛЪПМЪНТ и EXPERT EVENTS, организира Практически курс на тема: УПРАВЛЕНИЕ НА ОБОРОТНИЯ КАПИТАЛ НА ФИРМАТА. КРЕДИТЕН ПРОЦЕС И КРЕДИТЕН

Подробно

ИНДИВИДУАЛЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2018 г.

ИНДИВИДУАЛЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2018 г. ИНДИВИДУАЛЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА 2018 г. СЪДЪРЖАНИЕ Страница МЕЖДИНЕН ОТЧЕТ ЗА ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ 1 МЕЖДИНЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕЧАЛБАТА ИЛИ ЗАГУБАТА И ДРУГИЯ ВСЕОБХВАТЕН ДОХОД 3 МЕЖДИНЕН ОТЧЕТ ЗА ПРОМЕНИТЕ В

Подробно

Microsoft Word _SEPTEMBER_FM_MarketReview_BG.doc

Microsoft Word _SEPTEMBER_FM_MarketReview_BG.doc СЕПТЕМВРИ 21 г. No 11 / 21 > През септември се наблюдава леко понижение на търгуваните обеми на паричния пазар при запазване на лихвените нива > Еврото достигна петмесечен връх спрямо долара > Увеличение

Подробно

FORMI2005-BGTRANS-TPP.xlk

FORMI2005-BGTRANS-TPP.xlk Счетоводен баланс на БГ ТРАНС ООД град Стара Загора Сума (хил. лв.) РАЗДЕЛИ, ГРУПИ, СТАТИИ Приложение Текуща Предходна година година А К Т И В А. ДЪЛГОТРАЙНИ (ДЪЛГОСРОЧНИ) АКТИВИ I. Дълготрайни материални

Подробно

Investicii_PPF_ xls

Investicii_PPF_ xls Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на ППФ "ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ" /наименование на за допълнително пенсионно осигуряване/ към края на предходната година към 31.03.2015г.

Подробно