Microsoft PowerPoint - SDS_ES

Размер: px
Започни от страница:

Download "Microsoft PowerPoint - SDS_ES"

Препис

1 СЦЕНАРИИ НА ЕКСПОЗИЦИЯ КЪМ РАЗШИРЕНИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ ЛИСТОВЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ -ОЦЕНКИ, ДОКУМЕНТИРАНЕ ПО УПОТРЕБИ Семинар Българско законодателство по ЗБОС (І част) новости, актуализация, помощ по прилагането БКХП 28 март 2019 г. Елена Зидарова, Старши експерт, МОСВ

2 СЦЕНАРИИ НА ЕКСПОЗИЦИЯ Разширен информационен лист за безопасност с приложени сценарии на експозиция трябва да бъде предоставен, ако опасното вещество е регистрирано в количества над 10 тона на година на регистрант. Сценарият на експозиция описва как може да бъде контролирана експозицията на хората и околната среда на действието на веществото, за да се гарантира безопасната му употреба. Сценарият на експозиция е свързан с идентифицирана употреба или с група от подобни идентифицирани употреби. В него са описани работните условия и мерките за управление на риска, които гарантират безопасна употреба на веществото за тази употреба.

3 ФОРМАТ НА СЦЕНАРИЙ НА ЕКСПОЗИЦИЯ REACH не въвежда конкретен формат за сценарий на експозиция. Доставчикът може да представи информацията по различен начин. Това осигурява гъвкавост на доставчиците, но също означава, че получателите получават информацията в различни формати, което води до затруднения при идентифицирането на отнасящата се до тях информация. Въпреки тона е приет общ формат на сценарий на експозиция и е разработен каталогът ESCom на стандартните фрази и ИТ формат (ESComXML).

4 РАЗДЕЛИ НА СЦЕНАРИИТЕ НА ЕКСПОЗИЦИЯ

5 РАЗДЕЛИ заглавен раздел; условия на употреба, влияещи върху експозицията; определяне на експозицията; насоки за потребителите надолу по веригата, които да им помогнат да определят дали тяхната употреба попада в обхвата на сценария на експозиция.

6 ЗАГЛАВЕН РАЗДЕЛ Включва: употреби, обхванати от сценария на експозиция: кратко описание на обхвата на сценария на експозиция. То може да съдържа информация за жизнения цикъл и пазарна информация. Краткото заглавие може също да включва допълнителни елементи като технически процес и ниво на замърсяване; списък с приложимите задачи/дейности, обхванати от подсценариите в сценария на експозиция: Тази информация включва името на подсценария и определените дескриптори на употреба. Името трябва да съдържа по-конкретна информация, ако е уместно, а не просто да перифразира името на дескриптора на употреба; референтният номер на сценария на експозиция, определен от доставчика.

7 ДЕСКРИПТОРИ НА УПОТРЕБА Целят да описват употребите по силно стандартизиран начин. Могат да включват информация относно: етап от жизнения цикъл: например формулировка или преопаковане, употреба на индустриални площадки, широкоразпространена употреба от професионални работници; пазарен сектор: например категория на продукта (PC), сектор на употреба (SU) или категория на изделие (AC); приложение или тип процес: категория на процес (PROC); вид изпускане в околната среда: категория на изпускане в околната среда (ERC).

8 УСЛОВИЯ НА УПОТРЕБА, ВЛИЯЕЩИ ВЪРХУ ЕКСПОЗИЦИЯТА Представя препоръчителните работни условия и мерки за управление на риска за всеки подсценарий. Те определят условията на употреба на веществото, които са били оценени като безопасни. Работните условия (РУ) представляват съвкупност от информация за употребата на дадено вещество. Те описват видовете дейности, за които се отнася сценарият на експозиция: колко, колко често и за колко време се използва дадено вещество и в какви типове процеси, при какви температури и т.н. В сценария на експозиция са включени параметрите, влияещи върху нивото на експозиция. Терминът мярка за управление на риска означава дейност или устройство, което намалява или избягва експозицията на хората и на околната среда в близост до веществото по време на неговата употреба. Мерките за управление на риска, прилагани в индустриални употреби, включват локална смукателна вентилация, лични предпазни средства, инсталации за изгаряне на отпадни газове или локална или общинска обработка на отпадъците (водата).

9 ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕКСПОЗИЦИЯТА Предоставя информация относно: оцененото ниво на експозиция, когато е приложен сценария на експозиция; коефициента на характеристика на риска (той трябва да бъде по-малък от 1, за да покаже, че рисковете са правилно контролирани и че употребата се счита за безопасна); методологията, използвана за разработване на определяне на експозицията (напр. използваният софтуер за моделиране, измерените стойности и др.).

10 НАСОКИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА Включва съвети за потребителите надолу по веригата относно начина, по който могат да потвърдят, че тяхната употреба е обхваната от сценария на експозиция, в случай че условията на употреба не отговарят точно на сценария на експозиция на доставчика. Един от методите за проверка се нарича мащабиране. Дадената от доставчика информация трябва да включва: метод на мащабиране: напр. математическа формула, линк към уеб страница с инструмент за мащабиране или препратка към инструмента за определяне на експозицията, използван от доставчика за оценката; параметри, които могат да бъдат мащабирани: това са работните параметри, които могат да бъдат мащабирани; гранични стойности на мащабиране: това показва до каква степен могат да бъдат променяни параметрите.

11 КАТАЛОГ ESCOM НА СТАНДАРТНИТЕ ФРАЗИ И ИТ ФОРМАТ (ESCOMXML).

12 ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ Разработен от индустрията и ECHA. Цели да предостави набор от стандартни фрази, които да се използват в разработването на сценариите на експозиция. Актуалната 4-та версия на каталога съдържа 2515 фрази. Каталог ESCom на стандартните фрази и ИТ формат (ESComXML) съставляват заедно ESCom пакетът. Напълно съвместим с Chesar v.3.4. Възможност за обмен на сценарии на експозиция между различни ИТ системи.

13 КАТАЛОГ ESCOM

14 КАРТИ НА УПОТРЕБИТЕ

15 СЪЩНОСТ Представлява преглед на общите употреби в даден сектор според етапа от жизнения цикъл. Всяка употреба е описана чрез наименование на употребата и допълнителна пазарна информация. Употребата се състои от определен брой допринасящи дейности, които също са изброени. Съставени от браншови организации на потребители надолу по веригата с данни относно употребите и условията на употреба на химичните вещества в съответния сектор в хармонизиран и структуриран начин. Цел: подобряване на качеството на информацията за употребата и условията на употреба, която се предава нагоре по веригата на доставка, и ефикасността на този комуникационен процес. Регистрантите използват картите на употребите, за да подготвят своите оценки за безопасност на химичните вещества съгласно REACH, в които да включват подходяща и реална информация за употребите и условията на употреба.

16 ПОЛЗИ ЗА РЕГИСТРАНТИТЕ Картите на употребите осигуряват: информация за употребите и условията на употреба, която помага за извършване на оценки за безопасност на химичните вещества; информация директно от секторите на потребителите надолу по веригата, така че оценките за безопасност на химичните вещества да се базират на реални условия на употреба, които са представителни за сектора; ефективен начин за получаване на информация за употребите от секторите на потребителите надолу по веригата.

17 ПОЛЗИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НАДОЛУ ПО ВЕРИГАТА Картите на употребите осигуряват: реалистични и полезни сценарии на експозиция за комуникация, генерирани от доставчиците; хармонизирана и последователна информация на секторно ниво, която улеснява фирмите в обработката на сценариите на експозиция, получени от всички доставчици; по-добри възможности за регистрантите да отразят употребите в своите регистрации и в актуализациите на досиетата си.

18 КАРТА НА УПОТРЕБИТЕ - ПРИМЕР

19 ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Ръководство относно информационни листове за безопасност и сценарии на експозиция - /sds_es_guide_bg.pdf/2fbab16b-b6a4-6f54-d1a8- fa6fe345d10b; Уебсайт на ECHA, Раздел Пътна карта за доклада за безопасност на химичното вещество/сценария на експозиция - tion/information-requirements/chemical-safetyreport/csr-es-roadmap; Уебсайт на Cefic относно ESCom пакета:

20 ВЪПРОСИ? БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО! Елена Зидарова старши експерт, отдел "Комплексни разрешителни и опасни вещества", дирекция "Екологична оценка, ОВОС и предотвратяване на замърсяването", Министерство на околната среда и водите тел имейл: ezidarova@moew.government.bg уебформа за контакт с Националното информационно бюро по химикали:

Microsoft PowerPoint - IT_tool_notification

Microsoft PowerPoint - IT_tool_notification СОФТУЕРЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА НОТИФИЦИРАНЕ НА СМЕСИТЕ В ТОКСИКОЛОГИЧНИТЕ ЦЕНТРОВЕ Семинар Българско законодателство по ЗБОС (І част) новости, актуализация, помощ по прилагането БКХП 28 март 2019 г. Елена Зидарова,

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Възстановяване Издание 06.2013 Идентификационен 02 04 01 04 001 0 000006 Версия 1 EN 1504-4 08 0921 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен код на типа продукт:

Подробно

Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 Съдържание на ПУРБ р.марица (р.бяла) начин на изпълнение краен срок р.тунджа (р.фишера) начин

Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 Съдържание на ПУРБ р.марица (р.бяла) начин на изпълнение краен срок р.тунджа (р.фишера) начин Работна програма за разработване на ПУРБ Приложение 9-9 БД БД БД БД и БД и БД и Раздел 1. Общо описание на характеристиките на района за басейново управление (съгласно Глава Х, Раздел VІ, чл.157 т.1 и

Подробно

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 11.9.2017 A8-0188/346/rev Изменение 346/rev Томас Хендел от името на комисията по заетост и социални въпроси Доклад Мортен Льокегор Изисквания за достъпност за продукти и услуги COM(2015)0615 C8-0387/2015

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Добавки за бетон Издание 26.07.2013 Идентификационен 01 13 03 01 100 0 000033 Версия 1 EN 934-2:2009+ A1:2013-04 13 0099 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Добавки за бетон Издание 26.07.2013 Идентификационен 01 14 02 01 100 0 000002 Версия 1 EN 934-2:2009+ A1:2013-04 13 0099 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Добавки за бетон Издание 26.07.2013 Идентификационен 01 13 02 01 100 0 000001 Версия 2 EN 934-2:2009+ A1:2013-04 13 0099 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Възстановяване Издание 20.06.2013 Идентификационен 01 02 01 01 001 0 000018 Версия 1 EN 1504-3: 2005 11 1020 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен код на

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Добавки за бетон Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Добавки за бетон Издание 26.04.2013 Идентификационен 01 13 01 01 100 0 000455 Версия 1 EN 934-2:2009+A1:2012 03 0099 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Уплътняване и залепване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Уплътняване и залепване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Уплътняване и залепване Издание 06.2013 Идентификационен 02 05 05 01 100 00000 11 Версия 1 EN 15651-4:2012 13 1213 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен

Подробно

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 6.9.2017 A8-0188/328 328 Приложение I раздел V част Г параграф 2 заглавие 2. Потребителски интерфейс и проектно решение по отношение на функционалността 2. Изисквания за функционалност на потребителския

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Възстановяване Издание 02.2013 Идентификационен 02 03 03 03 002 0 000003 Версия 1 EN 1504-2:2004 09 0921 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен код на типа

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Уплътняване и залепване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Уплътняване и залепване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Уплътняване и залепване Издание 06.2013 Идентификационен 02 05 06 01 150 00000 01 Версия 1 EN 15651-1:2012 EN 15651-4:2012 13 1213 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален

Подробно

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен

Декларация за експлоатационни показатели Възстановяване Декларация за експлоатационни показатели Издание Идентификационен Възстановяване Издание 20.05.2013 Идентификационен 01 03 03 03 002 0 000001 Версия 1 EN 1504-2:2004 08 0099 ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ 1. Тип на продукта: Уникален идентификационен код на

Подробно

Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“

Изпълнителна агенция   „Българска служба за     акредитация“ Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация и нейната дейност, свързана с ООС, работещи в областта на безразрушителния контрол Созопол, 05.06.2018 г. ИА Българска служба за акредитация извършва

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation КОМИТЕТ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ ОП ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЪРВО ИЗМЕНЕНИЕ НА ИГРП 2019 ИГРП 2019 Процедури, включени първоначално ИГРП 2019: 1. Обучения за служителите в администрацията, организирани от

Подробно

ПЛАТФОРМА Иновационна борса

ПЛАТФОРМА Иновационна борса ПЛАТФОРМА Иновационна борса Формална спецификация ДОЦ.Д-Р АЛЕКСАНДЪР ШИКАЛАНОВ, ВИТЕРХ ООД БТПП, 30.032015 Г. 15 Ч., ЗАЛА А ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА БОРСАТА ЗА ИНОВАЦИИ (1) Да позволява на индивидуални откриватели

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Професионално обучение за електротехници в областта на интелигентното измерване и автоматизация на дома SMARTEL Цели на проекта Приемането на мерки за енергийна ефективност насочва индустрията на сградни

Подробно

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПЛОВДИВ КОНСУЛТАЦИЯ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА В ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН www.bd-ibr.org www.earbd.org РАМКОВАТА ДИРЕКТИВА ПО ВОДИТЕ Директива 2000/60/ЕС или Рамковата директива

Подробно

НАРЕДБА 4 от 31 май 2019 г. за специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти Раздел I Общи положения Чл. 1. С

НАРЕДБА 4 от 31 май 2019 г. за специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти Раздел I Общи положения Чл. 1. С НАРЕДБА 4 от 31 май 2019 г. за специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти Раздел I Общи положения Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за: 1. предоставяне,

Подробно

ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ LF1000 SDS Страница: 1 Дата на съставяне: 30/11/2015 Преработено издание: 27/02/2018 Ревизионен номер: 2 Раздел 1: И

ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ LF1000 SDS Страница: 1 Дата на съставяне: 30/11/2015 Преработено издание: 27/02/2018 Ревизионен номер: 2 Раздел 1: И Страница: 1 Дата на съставяне: 30/11/2015 Преработено издание: 27/02/2018 Ревизионен номер: 2 Раздел 1: Идентификация на веществото/сместа и на дружеството/предприятието 1.1. Идентификатори на продукта

Подробно

04 Chastichna ocenka na vuzdeistvieto

04 Chastichna ocenka na vuzdeistvieto Приложение 1 към чл. 16 от Наредбата за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействието Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна

Подробно

Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7

Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7 Услуга Web Presence Описание на услугата Версия: 4.0 Май 2018 Страница 1 от 7 Съдържание 1 Обща информация... 2 2 Описание на услугата... 2 2.1 Предлагани пакети... 2 2.1.1 Business... 4 2.1.2 Business

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Басейнова дирекция Дунавски район Резултати от проведените обществени консултации на Междин

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Басейнова дирекция Дунавски район Резултати от проведените обществени консултации на Междин РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Басейнова дирекция Дунавски район Резултати от проведените обществени консултации на Междинния преглед на установените проблеми в управление на

Подробно

Slide 1

Slide 1 СИСТЕМИ ЗА ДИАГНОСТИКА И ЗАРЕЖДАНЕ НА АВТОКЛИМАТИЦИ Напълно автоматизирани и лесни за употреба, машините за климатици на Robinair са разработени за достъпна поддръжка на различните климатични системи в

Подробно

ЕДИС СОФТУЕР ЕООД Пловдив, тел , ЕДИС-АСО ИЗТЕГЛЯНЕ И ИНСТАЛИРАНЕ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТ

ЕДИС СОФТУЕР ЕООД Пловдив, тел , ЕДИС-АСО ИЗТЕГЛЯНЕ И ИНСТАЛИРАНЕ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТ ЕДИС СОФТУЕР ЕООД Пловдив, тел. 0888-640825, 0877-660667 office@edis-bg.com, https://www.edis-bg.com ЕДИС-АСО ИЗТЕГЛЯНЕ И ИНСТАЛИРАНЕ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТА \ Пловдив, юни 2019 г. - 1 - 1. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЕКУЩАТА

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Топография на съдилищата в България Обучителен семинар Граждански контрол върху публичността и прозрачността в работата на съдилищата София, 22 февруари 2019 г., 23 февруари 2019 г. ЕРГОНОМИЧНОСТ НА ИНТЕРНЕТ

Подробно

План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода г

План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода г Утвърдил: Ваня Грашкина, Изпълнителен директор (01.03.2018 г. ) План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода 2018 2020 г. Тема 1: Привеждане

Подробно

ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА

ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ Разширяване капацитета и обхвата на Националната система за оценка на компетенциите - MyCompetence (Проект No BG05M9OP001-1.013-0001-C01) ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА

Подробно

10England

10England УПРАВЛЕНИЕТО НА РИСКА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Министерство на финансите Дирекция Вътрешен контрол 1 Структура на публичния сектор във Великобритания - Общ преглед Две нива на управление централно местно Усложнена

Подробно

ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbb

ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbb ffi PENYEII14KA EbNTAPTfl MuxucrepcrBo Ha okonhara cpeaa u EaceIHoea AupeKqtnfl sa ynpabnehhe [yhabck14 par_oh c UeHrrp l-lnebeh BOAHTe Ha BOAITe vtbbpxtaabam:.pymeh TIEHKOB AI,IPEKTOP HA EACEI,I 3A YTIPABJIEHI4E

Подробно

10.Presentation EcoEnergy_Dec_03_ 2009 PM.ppt Compatibility Mode

10.Presentation EcoEnergy_Dec_03_ 2009 PM.ppt Compatibility Mode Енергиен потенциал на общинските сметища Преглед на съществуващите практики и възможности Павел Манчев София, 3 декември 2009 г. Настояща ситуация населението плаща такса смет фирмите плащат продуктова

Подробно

НАРЕДБА № 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ

НАРЕДБА № 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ НАРЕДБА 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ Издадена от Министерството на околната среда и водите Обн. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г. Раздел I. Общи положения Чл. 1. С тази наредба се урежда редът

Подробно

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 7.9.2017 A8-0188/298 298 Приложение I раздел ІV част А аудио-визуални медийни услуги и свързаното с тях потребителско оборудване с авангардни възможности за компютърна обработка; A. Услуги: 1. С цел да

Подробно

ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ TP-2200 SDS Страница: 1 Дата на съставяне: 07/08/2015 Преработено издание: 27/02/2018 Ревизионен номер: 2 Раздел 1:

ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ TP-2200 SDS Страница: 1 Дата на съставяне: 07/08/2015 Преработено издание: 27/02/2018 Ревизионен номер: 2 Раздел 1: Страница: 1 Дата на съставяне: 07/08/2015 Преработено издание: 27/02/2018 Ревизионен номер: 2 Раздел 1: Идентификация на веществото/сместа и на дружеството/предприятието 1.1. Идентификатори на продукта

Подробно

Обучения по правилата за здравословни и безопасни условия на труд

Обучения по правилата за здравословни и безопасни условия на труд Уважаеми потребители на сайта ни, може да заявите и участие в обучение на удобна за Вас дата. Ние ще се свържем с Вас за съгласуване на датата и мястото на обучението. «Запитване/ Заявка за обучение».

Подробно

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5 План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия... 2 2. BOSC... 3 3. Реализация на BOSC... 3 4. Забележки... 5 1. Визия Българският облак за отворена наука (BOSC)

Подробно