С Т А Н О В И Щ Е За: Научния труд Феноменологичен анализ на художествено-документалния филм Лятото на Мона Лиза, както и приложения документален филм

Размер: px
Започни от страница:

Download "С Т А Н О В И Щ Е За: Научния труд Феноменологичен анализ на художествено-документалния филм Лятото на Мона Лиза, както и приложения документален филм"

Препис

1 С Т А Н О В И Щ Е За: Научния труд Феноменологичен анализ на художествено-документалния филм Лятото на Мона Лиза, както и приложения документален филм Лятото на Мона Лиза От: Проф. Людмил Христов ръководител на Департамент Кино, реклама и шоубизнес в Нов български университет Относно: Присъждане на академичната длъжност ДОЦЕНТ на НБУ Кандидат: Гл. асистент д-р Елизавета Пламенова Боева Съгласно участие в обявения от Ректора на НБУ конкурс в Държавен вестник, бр.82/ г. за ДОЦЕНТ по професионално направление 8.4 Театрално и филмово изкуство и научна специалност Кинознание, киноизкуство и телевизия (филмова и телевизионна режисура). Преди да започна оценката си за хабилитационния труд ще разгледам присъствието на Лиза Боева в неговите три проявления: като преподавател, като учен и като автор на филми. Много скоро след защитата на докторската си дисертация тя заяви интереса си в няколко области на изкуството и го защити със създаването на курсове по режисура, драматургия, литература, филмов анализ. Американска литература и кино, Филмов анализ, Кинорежисура, Световната класическа литература и киното, Тайните на великите картини, Представяне на идея, творба, автор, школа са част от курсовете, които води или е водила през годините. Очевидната свързваща нишка е киното, филма. Въпреки зададената многопосочност на темите Лиза ги свежда до създаване/съзидаване филм, картина, текст Като учен-изследовател д-р Боева навлиза, (понякога нахълтва) в процеси и явления, представяйки различни от общоприетите и наложени в обществото тези, като често оспорва съществуването на почти канонизирани личности и/или фетишизирането на произведения. Имам предвид изследването на битническата епоха, кой, всъщност, е Джак Керуак, явлението Уилям Шекспир, или обекта на настоящия й труд - шедьовъра на Леонардо.

2 Като автор на филми Елизавета Боева допуска около себе си само един човек (Ицко Финци, често съавтор) и обикновено е човекът-оркестър сценарист, режисьор, оператор, монтажист, често музикален оформител. Това противоречи на правилата на професионалното кино, което, очевидно, е колективно дело, но й помага да излага често спорните си заключения и изводи, без да се съобразява с общоприети тези или с когото и да било. Филмите на Лиза, харесвани или не, не оставят никого равнодушен. С поредният си филм, обект на тази рецензия, д-р Елизавета Боева ни представя най-популярната картина на Леонардо като продукт на изключително успешна маркетингова стратегия, следствие от криминален акт. (Лиза, обаче, не ни обяснява защо останалите картини, които са обект на вандалски акт, не следват съдбата на Джокондата ). Неотделима част от разбирането на филма се явява нейния феноменологичен анализ като монографичен текст. Феноменологичният анализ на дадено произведение на изкуството (литературен текст, картина, филм, музика) обособява една основна задача: представяне на даденото произведение като феномен. При подобно разглеждане на произведението липсва (или силно е редуцирана) концептуализацията. Създава се интерпретационно поле. Тази стратегия позволява да бъдат избегнати общоприетите канонични концепции, които в един традиционен анализ биха довели до традиционен извод. Феноменологичният анализ позволява изнасянето в скоби, поставянето под линия или дори пълното игнориране на традиционната обяснителна канава. Времето на големите истории и хомогенните текстове е отминало: историята днес се дроби на безкрайно множество несинхронизирано развиващи се линии. Някои от тези линии прекъсват и ненадейно се възстановяват след време. Задачата на съвременния анализ е да проследи тези линии, да ги опише и осмисли. Различни философи по специфичен начин тълкуват и прилагат феноменологичния метод. Шелер, Хайдегер, Ингарден предлагат свои модели. Отделни феноменологични анализи на конкретни произведения правят Сартр, Гадамер и Лосев. Елизавета е избрала да се опре на феноменологичния анализ, разработен и приложен от немския философ Едмунд Хусерл. Именно той формулира феноменологията като философия на преживяването : феноменологичният анализ се мисли като посредник между дадено произведение на изкуството и съзнанието на реципиента.

3 Възможно е анализът на филма Лятото на Мона Лиза да се нарича режисьорски анализ или режисьорска експликация. Тогава читателят би бил подведен: той ще възприеме текста като строго субективна (режисьорска) позиция, разгърнат отговор на въпроса Как и защо режисьорът е избрал един или друг обект, локация, звукова среда? и т.н. В дадения случай текстът, анализиращ филма Лятото на Мона Лиза, надскача обяснението. Превръща се в сложна конструкция. Анализира се не начинът на направа на филма, а съчетанието на феномени, образували филмовия разказ. Например: феноменологичен е анализът на картините на Делуне, представящи Айфеловата кула с отрязан връх, защото не се говори за традиционните клишета, свързани с Делуне: стил, палитра, орфическо изкуство. Обърнато е внимание на маргинална линия в творчеството, която в дадения анализ се извежда на преден план. Или: представено е платно на Паоло Веронезе Сватбата в Кана, разположено непосредствено срещу картината Мона Лиза. Защо режисьорът може да си позволи да обърне внимание само на това произведение, при положение, че в зала Каре са поставени десетки други картини? Защо не говори за портрета на Франсоа I, разположен от лявата страна на Мона Лиза, например? Без определението феноменологичен анализ, поставено в заглавието на текста, отговорът на този въпрос би бил: Защото така е решил режисьорът. При феноменологичния анализ отговорът е: Режисьорът избира единствено онези конструктивни елементи за своя разказ, които счита за феномени. Портретът на Франсоа I не е феномен, не носи белезите на изключително произведение на изкуството (техниката е използвана и добре позната, това е един от многото портрети на краля и т.н.). Но Сватбата в Кана носи единствена по рода си характеристика: това е наймащабното платно на Веронезе, а също така най-голямата картина не само в зала Каре, но и в целия музей. Хусерл въвежда и експлоатира термини като феноменологичен анализ, преживяване, интенционалност и т.н., но Елизавета не се занимава с разработване на неговата философия в своя текст. Понятието феноменологичен анализ отдавна е добило широка популярност и не изисква уточнението според философията на Хусерл (или друг философ).

4 На 22 февруари 2016 г. в Портал Култура е публикувана статия на Калин Янакиев, озаглавена Феноменология на четенето. Финалните изречения гласят: В книгата, която четеш погълнато, ти винаги четеш и свят, и автора-на-този-свят. Ти си не в един обективен, ничий свят в един просто свят, но в-света-на-бронте, в света-на-дикенс, на-шекспир. Ето защо в света, който четеш, може, да речем, да съмва, но в него винаги съмва според-неговия-автор (съмва по Шекспир, по Данте, по Шели ). И поради това ти виждаш не просто че съмва, а виждаш, както ти показва Шекспир в Сън в лятна нощ, че: драконите черни на нощта, раздрали са на облаците сбора (и) вече там звездата на Аврора проблясва помежду им и съзрели лъча й, бързат духовете бели към гробищата, докато онези, умрели вън от Бога, без ковчези във тинест яз, край прашен кръстопът, отдавна вече с червеите спят (превод: Валери Петров) Очевидно Лиза Боева ни въвлича в един феноменологичен спор феномен ли е Мона Лиза или е феномен легендата около картината, безкрайните и никому ненужни изследвания на атмосферата, фона, загадъчната усмивка или очевидната прилика с други портрети рисувани от Леонардо. Безброй посетители на Лувъра прескачат от зала в зала, подтичвайки покрай произведения на изобразителното изкуство, за да стигнат до Джокондата и да се снимат пред нея. Човечеството, има нужда от идоли ако не съществуват - си ги създава. В случая Мона Лиза, по мое мнение, личността на Леонардо гениален енциклопедист, учен, изследовател, художник, скулптор, изобретател е основна предпоставка за легендата. Връщайки се на филма Лятото на Мона Лиза се боя, че без феноменологичния анализ той ще остане неразбран, или по-скоро разбиран в друг смисъл. Ще остане неразбрано или погрешно (от гледна точка на авторката) разбрано поведението на Ицко Финци, дори необяснимо и на места претенциозно (имам предвид маршируващият Ицко пред дома на Гертруда Стайн, Ицко с вдигнати ръце, тичащият Ицко и др.).

5 Имам и задочен спор с Лиза, относно внушението от някои кадри и сцени без обяснителния текст изглеждат различно. Мога да бъда въвлечен и в спор с авторката относно заглавието на труда, където филмът е определен като художественодокументален. Това заради присъствието на феноменалния Ицко Финци ли е? И накрая една малка бележка по повод Оскар Уайлд, който не е разорен и опозорен след унизителния съдебен процес за педофилия, проведен срещу него, както пише Лиза, а е осъден през май 1895 г. и прекарва две години в затвора за хомосексуализъм, според тогавашните английски закони и написва изповедта си De profundis, публикувана петдесет години след смъртта му. В заключение ще обобщя бележките си за монографичния труд и филма към него като възможен принос в начина и методологията на преподаване, които безспорно ще обогатят и разширят възможността за режисьорска реализация на филмовия продукт. Накрая ще кажа, че представения научен труд, - монографията Феноменологичен анализ на художествено-документалния филм Лятото на Мона Лиза, както и представения документален филм със същото заглавие, които приемам като хабилитационен труд и доказателство за научни и художествено-творчески постижения в областта на кинорежисурата ми дават основание да предложа на уважаемите членове на Научното жури да подкрепят кандидатурата на гл. ас. д-р Елизавета Боева за придобиване на академичната длъжност ДОЦЕНТ на Нов български университет, като тази своя оценка ще потвърдя с позитивен вот в заключителното заседание на Научното жури по конкурса. /проф. Людмил Христов/ София, г.

РЕЦЕНЗИЯ

РЕЦЕНЗИЯ РЕЦЕНЗИЯ От професор Павел Страшимиров Милков, професор в Югозападния университет Неофит Рилски Благоевград, научно направление 05.08.03. Кинознание, киноизкуство и телевизия, върху художествено - творческата

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я по конкурса за доцент в професионално направление 8.4. Театрално и филмово изкуство, научно направление Кинознание, киноизку

Р Е Ц Е Н З И Я по конкурса за доцент в професионално направление 8.4. Театрално и филмово изкуство, научно направление Кинознание, киноизку Р Е Ц Е Н З И Я по конкурса за доцент в професионално направление 8.4. Театрално и филмово изкуство, научно направление 05.08.03. Кинознание, киноизкуство и телевизия, обявен в Държавен вестник бр. 82/23.10.2015

Подробно

Stan_L_Spiridonova_R_Penev

Stan_L_Spiridonova_R_Penev СТАНОВИЩЕ от проф. дн Радослав Иванов Пенев на научното творчество и преподавателската дейност на гл. ас. д-р Лора Илиева Спиридонова за присъждане на академичната длъжност доцент по област на висше образование

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р арх. Антон Величков Гугов ОТНОСНО: материалите, представени за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент по научната специалност Архитектура на сградите,

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по про

С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по про С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по професионално направление 3.8 Икономика, научна специалност

Подробно

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА И ЗНАНИЕТО Р Е Ц Е Н З И Я от професор д.с.н. Янцислав Вълчев Янакиев, Директор на Института за перспективни изследвания за отбраната

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от доц. Цветан Цветанов Илиев научно направление 05.08.04. Изкуствознание и изобразително изкуство (графичен дизайн) Относно: КОНКУРС ЗА АКАДЕМИЧНА ДЛЪЖНОСТ,,ДОЦЕНТ в професионално направление

Подробно

Stanovishte E Penkova

Stanovishte E Penkova Становище от доц. д-р Евгения Пенкова, УНСС София, член на научно жури по конкурса за заемане на академичната длъжност ПРОФЕСОР, по професионално направление 3.7. Администрация и управление/социално управление

Подробно

Статут на годишната награда за особен принос в творческата интерпретация на традициите и ценностите от българското и световно културно наследство в съ

Статут на годишната награда за особен принос в творческата интерпретация на традициите и ценностите от българското и световно културно наследство в съ Статут на годишната награда за особен принос в творческата интерпретация на традициите и ценностите от българското и световно културно наследство в съвременно произведение на изкуството Съживено наследство

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на научните трудове на гл. ас. д-р Албена Крумова участник в конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3.

РЕЦЕНЗИЯ на научните трудове на гл. ас. д-р Албена Крумова участник в конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3. РЕЦЕНЗИЯ на научните трудове на гл. ас. д-р Албена Крумова участник в конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3.2. Психология /Възрастова и педагогическа психология

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на об

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на об УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по научна специалност

Подробно

Microsoft Word - E_Paspalanova

Microsoft Word - E_Paspalanova Вх. ЧР-01-294/04.09.2018 г. СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Елена Паспаланова (пенсионер, Департамент Когнитивна наука и психология, Нов български университет) Относно: кандидатурата на доц. Катя Георгиева Стойчева

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбър Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

t. 3

t. 3 ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ШУМЕН Д О К Л А Д Н А З А П И С К А От Стоян Русев- председател на ПК по Култура, културноисторическо наследство, интеграционна политика и вероизповедания ОТНОСНО: Приемане

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Владета Ч. Радович Нишки университет Ниш, Сърбия член на научно жури по конкурс за доцент в п.н Администрация и у

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Владета Ч. Радович Нишки университет Ниш, Сърбия член на научно жури по конкурс за доцент в п.н Администрация и у С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Владета Ч. Радович Нишки университет Ниш, Сърбия член на научно жури по конкурс за доцент в п.н. 3.7. Администрация и управление /Комуникация/, ДВ бр.76/19.09.2017 г. относно

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Научна специалност Маркетинг Относно: дисертационен

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Галина Пенчева Младенова, УНСС, катедра Маркетинг и стратегическо планиране, професор по ПН 3.8. Икономика, научна специалност

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Галина Пенчева Младенова, УНСС, катедра Маркетинг и стратегическо планиране, професор по ПН 3.8. Икономика, научна специалност СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Галина Пенчева Младенова, УНСС, катедра Маркетинг и стратегическо планиране, професор по ПН 3.8. Икономика, научна специалност Маркетинг върху научни трудове за участие в конкурс

Подробно

МЕТОДИКА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,

МЕТОДИКА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Иван Петров Видолов относно: Дисертационен труд на тема: Експертизи при разследване на престъпления против стопанството Област на висше образование: 3. Социални, стопански

Подробно

1 СТАНОВИЩЕ от доц. Лилия Стефанова Илиева Академия за музикално,танцово и изобразително изкуство Пловдив относно дисертационен труд за придобиване на

1 СТАНОВИЩЕ от доц. Лилия Стефанова Илиева Академия за музикално,танцово и изобразително изкуство Пловдив относно дисертационен труд за придобиване на 1 СТАНОВИЩЕ от доц. Лилия Стефанова Илиева Академия за музикално,танцово и изобразително изкуство Пловдив относно дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен ДОКТОР представен

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Полина Георгиева Куюмджиева, АМТИИ Пловдив, професор в професионално направление 8.3. Музикално и танцово изкуство, върху научните трудове за участие в конкурс за заемане на академичната

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я

Р Е Ц Е Н З И Я С Т А Н О В И Щ Е на проф. д-р Атанас Харалампиев Дерменджиев, член на Научното жури в конкурс за заемане на академичната длъжност Доцент в научна област 4. Природни науки, математика и информатика, професионално

Подробно

<4D F736F F D20D1F2E0EDEEE2E8F9E55FC8D1F2E0ECE1EEEBE8E9F1EAE8>

<4D F736F F D20D1F2E0EDEEE2E8F9E55FC8D1F2E0ECE1EEEBE8E9F1EAE8> С Т А Н О В И Щ Е за научните трудове и учебната дейност на д-р Иво Николов Стамболийски, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално направление 2.3. Философия

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Хрисула Атанас Недялкова - У - тет Проф. д-р Асен Златаров по конкурс за заемане на академичната длъжност доцент Научна област: Педагогически науки Професионално направление: 1.2.

Подробно

Sem 1

Sem 1 Дипломантски семинар Методология и изисквания към научните изследвания Методология на научните изследвания Всяко научно изследване е насочено към постигане на определени научни резултати, създаване на

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Чл. кор. проф. д.с.н. Димитър Велков Димитров, научна специалност Социология, БАН

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Чл. кор. проф. д.с.н. Димитър Велков Димитров, научна специалност Социология, БАН УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Чл. кор. проф. д.с.н. Димитър Велков Димитров, научна специалност Социология, БАН Относно: конкурс за заемане на академична длъжност

Подробно

Stan_D_Danov_R_Penev

Stan_D_Danov_R_Penev СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Радослав Иванов Пенев на научното творчество и преподавателската дейност на гл. ас. д-р Данаил Кирилов Данов за присъждане на академичната длъжност доцент по област на висше образование

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д.н. Марияна Николаева Булева-Петрова Катедра Музика на ВТУ Св. св. Кирил и Методий, относно конкурс за академичата длъжност профес

СТАНОВИЩЕ от проф. д.н. Марияна Николаева Булева-Петрова Катедра Музика на ВТУ Св. св. Кирил и Методий, относно конкурс за академичата длъжност профес СТАНОВИЩЕ от проф. д.н. Марияна Николаева Булева-Петрова Катедра Музика на ВТУ Св. св. Кирил и Методий, относно конкурс за академичата длъжност професор по професионално направление 8.3 Музикално и танцово

Подробно

Microsoft Word - V.Vasilev

Microsoft Word - V.Vasilev Вх. ЧР-01-302/11.09.2018 г. Р Е Ц Е Н З И Я на научните трудове, учебната и научна дейност на доц. д-р Катя Георгиева Стойчева, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност професор

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ за дисертацията на тема : Мястото на българската религиозна народна песен в учебния процес на докторанта Цветелина Велева за присъждане на об

РЕЦЕНЗИЯ за дисертацията на тема : Мястото на българската религиозна народна песен в учебния процес на докторанта Цветелина Велева за присъждане на об РЕЦЕНЗИЯ за дисертацията на тема : Мястото на българската религиозна народна песен в учебния процес на докторанта Цветелина Велева за присъждане на образователната и научна степен доктор по професионално

Подробно

Рецензия А.АлександровІд-р

Рецензия А.АлександровІд-р РЕЦЕНЗИЯ от доцент д-р Ваня Христов Хаджийски, ФМИ на СУ Св.Кл.Охридски на дисертацията на ас. Александър Василев Александров Екстремални свойства на някои класически ортогонални полиноми в комплексната

Подробно

ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл.

ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл. ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл. тел. 02/92 21821 по конкурса за заемане на академична

Подробно

Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователнат

Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователнат Рецензия на дисертационен труд на тема: Методически практики в обучението по компютърен нотопис и приложна оркестрация за присъждане на образователната и научна степен доктор по професионално направление

Подробно

СТАНОВИЩЕ За докторската дисертация на тема : Бизнес комуникация: преговори и презентации. Невербални аспекти" за присъждане на образователната и науч

СТАНОВИЩЕ За докторската дисертация на тема : Бизнес комуникация: преговори и презентации. Невербални аспекти за присъждане на образователната и науч СТАНОВИЩЕ За докторската дисертация на тема : Бизнес комуникация: преговори и презентации. Невербални аспекти" за присъждане на образователната и научна степен доктор на Яна Красимирова Събева, редовен

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанск

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанск ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност Област на висшето образование: 3. Социални,

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълка

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълка СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Добри Димитров за дисертация на тема Съдебен контрол върху нормативни административни актове на Общинските съвети на Ваня Вълкадинова, докторант на самостоятелна подготовка към катедра

Подробно