100 години Международен астрономически съюз Люба Славчева-Михова Институт по астрономия с НАО - БАН

Размер: px
Започни от страница:

Download "100 години Международен астрономически съюз Люба Славчева-Михова Институт по астрономия с НАО - БАН"

Препис

1 100 години Международен астрономически съюз Люба Славчева-Михова Институт по астрономия с НАО - БАН

2 Защо 100 часа астрономия? януари - ~100-часов уикенд 85 държави; >1200 събития

3 100 часа астрономия в България Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория БАН, София Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" Варна Планетариум към Висше военноморско училище "Никола Вапцаров" - Варна Планетариум и астрономическа обсерватория Смолян Астрономическа обсерватория Шумен Общински център за извънучилищни дейности с. Байкал, Долна Митрополия

4 100 часа астрономия в България

5 100 часа астрономия в България

6 Какво е МАС? Организация на професионалните учени в областта на астрономията Има 82 национални члена ~ активни индивидуални члена

7 Структура на МАС Структура: Отдели комисии работни групи 9 отдела 35 комисии 59 работни групи Управленската структура: Общо събрание, Изпълнителен комитет и секретари. Изпълнителният комитет включва: президент, 6 вице-президенти, генерален сектретар и помощникглавен секретар, които се избират от Общото събрание. Настоящият президент на МАС е Ewine van Dishoek (Холандия).

8 Предистория Първи сътрудничества в областта на астрономията - проекти за създаването на звезден каталог - Astronomische Gesellschaft Katalog Friedrich Argelander - от 1868 г. карта на небето - Carte du Ciel астрографски каталог от 1887 г. Geoge Hale Създаване на международна организация за сътрудничество в областта на науката Международен съюз за слънчеви изследвания г. Сейнт Луис

9 Основаване на МАС Международен съвет за научни изследвания в Брюксел през 1919 г.: Национален съвет за научни изследвания на САЩ Кралско общество на Лондон Парижка академия на науките На 28 юли 1919 г. на учредително събрание на Международния съвет за научни изследвания (сега Международен съвет за наука) в Брюксел се основава МАС Учредителки: Белгия, Канада, Франция, Великобритания, Гърция, Япония и САЩ, скоро последвани от Италия и Мексико Президент - Benjamin Baillaud - Франция Генерален секретар - Alfred Fowler - Великобритания

10 Първо Общо събрание Първото Общо събрание т.нар. Генерална Асамблея в Рим май 1922 г.

11 МАС през годините От 1922 г. Общото събрание на МАС се свиква на всеки три години, с изключение на периода между 1938 и 1948 г. по време на Втората световна война г., Бъркли, САЩ След искане на Полша от 1967 г. през септември 1973 г. във Варшава се провежда извънредно Общо събрание на МАС по случай 500годишнината от рождението на Николай Коперник скоро след редовното Общо събрание през 1973 в Сидни.

12 МАС и България България се присъединява към МАС през 1957 г. Но още през 1938 г. акад. Никола Бонев е избран за член на комисията "Движение и фигури на Луната" към МАС. Акад. Никола Бонев Декан на Физико-математическия факултет от 1934 г. до 1935 г. През 1952 г. основава Самостоятелна секция по астрономия при БАН. През 1957 г. учредява Българското астронавтическо дружество и организира наблюдението на изкуствени спътници. Член е на комисия при Международната академия по астронавтика в Париж, подпредседател е на Международната федерация по астронавтика в Париж от 1961 до 1963 г. Един от най-активните радетели за създаването на Националната астрономическа обсерватория Рожен. Сега официално имаме 69 активни индивидуални члена.

13 За границите на съзвездията МАС - законотворческият орган в астрономията. Още на първото събрание през 1922 г. е приета важна резолюция за съзвездията. Първият списък с 48 съзвездия е публикуван от гръцкия астроном Ptolemy в неговото съчинение Almagest още II в. пр. н. е. Страница от звездния каталог от първото печатно издание на Алмагест на Птолемей, публикувана във Венеция през 1515 г.

14 За границите на съзвездията Столетия наред съзвездията се дефинират от конфигурацията на звездите в тях. С откриването на нови променливи звезди, които се назовават според съзвездието, в което се намират, възниква въпросът за границите на съзвездията. Официалните граници се начертават на ОС в Рим през 1922 г. Eugène Delporte обявява 88-те съвременни съзвездия от името на Комисия 3 на МАС. Те са публикувани в Délimitation scientifique des constellations (Delporte, 1930).

15 Списък на съзвездията

16 Плутон 18 февруари 1930 г. - Clyde Tombaugh открива Плутон на плаки, заснети през януари същата година.

17 Плутон Плутон и неговите спътници, заснети с Космическия телескоп Хъбъл. 21 октомври 2003 г. - Brown, Trujillo и Rabinowitz откриват обекта 2003 UB313 наречен впоследствие Ерис. Движението на Ерис в рамките на 3 часа в нощта на откриване му.

18 Плутон Планетата-джудже Ерис и нейния спътник (HST). Орбитите на Плутон и Ерис. Този обект е съизмерим с Плутон и е по-далеч от него. След това откритие астрономите започват да си задават въпроса Какво всъщност е планета?.

19 Планети-джуджета След широка дискусия сред астрономическата общност Общото събрание, проведено през 2006 г. в Прага, гласува следната дефиниция на планета (Резолюция 5А): обект в орбита около Слънцето; достатъчно масивен обект, за да може собствената му гравитация да му придаде кълбовидна форма орбиталният път на планетата да е чист от други обекти. Съгласно тази дефиниция Плутон става планетa-джудже (намира се в зона, в която има и други обекти с подобен размер, т.е. не е изчистил орбитата си) и прототип на този нов клас обекти. В настоящия момент има 5 планети-джуджета: Церера (бивш астероид между Марс и Юпитер); транс-нептуновите обекти Плутон, Ерис, Макемаке и Хаумеа.

20 Планети-джуджета

21 Закон на Хъбъл На последното, XX Общо събрание на МАС, проведено във Виена през 2018 г. се приема още една важна резолюция промяна на името на известния Закон на Хъбъл. През 1929 г. Едуин Хъбъл и неговите сътрудници забелязват, че колкото по-далечни са галактиките, толкова по-бързо се отдалечават. Тази зависимост, известна като закон на Хъбъл, въвежда константата на Хъбъл, която първоначално е оценена на 500 km/s/mpc*, а впоследствие, е редуцирана до ~ 70 km/s/mpc*. * Парсек (pc) е единица, използвана за измерване на разстоянията в космоса. Един парсек е равен на 3.26 светлинни години. Един мегапарсек (Мрс) е равен на един милион парсека. Edwin Hubble, A Relation between Distance and Radial Velocity among Extra-Galactic Nebulae, Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 15, no. 3, pp , March 1929

22 Закон на Хъбъл

23 Ролята на Льометр През 1922 г. руският физик Александър Фридман извежда уравнения, по-късно наречени на негово име, и показва, че Вселената се разширява със скорост, която може да се изчисли с тях. През 1927 г. белгийският астроном Жорж Льометр независимо получава подобно решение и дори оценява константата на Хъбъл на 625 km/s/mpc, предполагайки, че червеното отместване в спектрите на далечните галактики е пропорционално на разстоянието до тях. За съжаление това откритие е публикувано на френски език в списание с нисък импакт фактор и не става достояние на астрономическата общност. Georges Lemaître, 'Un Univers homogène de masse constante et de rayon croissant rendant compte de la vitesse radiale des nébuleuses extra-galactiques, Annales de la Société Scientifique de Bruxelles, A47, p , 1927 През 1931 г. публикацията е преведена на английски език и е публикувана в реномираното списание MNRAS, но Льометр съкращава частта, в която оценява скоростта на разширение на Вселената. Така отново неговият принос по темата остава незабелязан.

24 Закон на Хъбъл-Льометр XX Общо събрание на МАС, проведено във Виена през 2018 г. - Резолюция В4 препоръчва разширението на Вселената да се означава като Закон на Хъбъл-Льoметр. От 4060 гласували (след електронен вот): 78% - за, 20% - против и 2% - въздържал се.

25 Проекти за 100 години МАС

26 Проекти за учители и ученици Училища на Айнщайн - проект за по-дълбоко разбиране на ролята на гравитацията от страна на учениците чрез ангажирането им във вълнуващи теми като пространство-време, гравитационни вълни и тяхното детектиране при компактни обекти като черни дупки и неутронни звезди, как гравитацията може да изкриви светлината и как това изкривяване може да се детектира по време на Слънчево затъмнение, а на по-големи мащаби - да е свързано с тъмната материя. Отворени школи по астрономия - този проект е насочен към учители и ръководители подобно на проекти като Програмата за обучение на учители Галилео, Universe Awareness и др. Предвидени са и пакети, включващи различни програми и курсове, които учителите биха могли да използват в и извън класната стая с цел да обогатят практиката си.

27 Планирани събития на ИА с НАО Програма, посветена на юбилея на МАС, в рамките на ежегодния Софийски фестивал на науката май 2019 г., София Тех Парк. Ще насочим вниманието към светлинното замърсяване около Деня на светлината 16 май; ще отбележим 100 години от пълното Слънчево затъмнение (29 май), което служи като първия успешен тест на ОТО; ще изложим изложбата Нагоре и отвъд. Предвидени са занимателни демонстрации под надслов "Звездна работилница" - занимателна спектроскопия. През годината сме предвидили серия публични лекции на астрономически теми в неформална обстановка. Първата от тях ще бъде на 8 март и ще е посветена на ролята на жените в астрономията от древността до наши дни и заветите на изтъкнати жени астрономи. През м. юли в Астрономическата обсерватория в Белоградчик ще се проведат Наблюдения на Луната по случай 50 годишнината от кацането на Луната. В НАО са предвидени серия летни школи по астрономия за ученици, които включват обучение по астрономия, наблюдения и астрофотография. На 28 август - Ден на отворените врати в НАО Рожен. Посетителите ще могат да разгледат Обсерваторията и в частност 2-м телескоп. Планирани са популярни лекции и наблюдения. През м. септември в Националната обсерватория ще се проведат наблюдателна школа и конференция OPTICON в рамките на програма Хоризонт Като част от тях е предвидена публична лекция по повод юбилея на МАС.

28 Планирани събития в страната Над 75 заявени събития по случай юбилея! Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория БАН, София Институт за Космически Изследвания и Технологии - БАН, София Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" Варна Планетариум към Висше военноморско училище "Никола Вапцаров" Варна Планетариум и астрономическа обсерватория Смолян Астрономическа обсерватория Шумен Астрономическа обсерватория при ОП "Младежки център" Хасково ЦПЛР - Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Джордано Бруно" Димитровград Астрономическа обсерватория "Славей Златев" Кърджали Астрономическа обсерватория и планетариум Ямбол "Школа по астрономия" - Троян Общински център за извънучилищни дейности с. Байкал, Долна Митрополия Школа по астрономия към ППМГ Академик Никола Обрешков - Бургас

29 Изложба Нагоре и отвъд

30 Благодаря за вниманието!

Микробиологична диагностика и антибактериална терапия при инфекциозните заболявания

Микробиологична диагностика и антибактериална терапия при инфекциозните заболявания Регионален академичен център Казанлък Координатор - инж. Владимир Чучумишев 13.03.2018 г. Регионален академичен център Казанлък Създаден през 2015 г. По идея и с активното съдействие от акад. Стефан Воденичаров

Подробно

Проф

Проф Утвърдил:.. Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: Физически Специалност: (код и наименование) Ф З 0 1 Астрономия и Астрофизика Магистърска програма: (код и наименование) Астрономия

Подробно

Code no.: v1a Наблюдателен тур задачи за планетариум Общи инструкции 1. Ще бъдат дадени 2 задачи, всяка от които се оценява максимално с 25 точки. Вие

Code no.: v1a Наблюдателен тур задачи за планетариум Общи инструкции 1. Ще бъдат дадени 2 задачи, всяка от които се оценява максимално с 25 точки. Вие Наблюдателен тур задачи за планетариум Общи инструкции 1. Ще бъдат дадени 2 задачи, всяка от които се оценява максимално с 25 точки. Вие разполагате с 80 минути, за да ги решите, разпределени по следния

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ТЪМНАТА СТРАНА НА МАТЕРИЯТА В. Голев СУ Св.Климент Охридски 5 януари 2019 г. Бургас Космическата обсерватория «Планк» на ESA през 2013 г. публикува своите данни за състава на наблюдаемата Вселена. Обикновената

Подробно

Външни релефообразуващи процеси

Външни релефообразуващи процеси ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА НА СВЕТА СЪДЪРЖАНИЕ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? 2. ДЪРЖАВА 3. ОСНОВНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ 4. ГРУПИРАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ 5. МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? Политическата

Подробно

AM_Ple_NonLegRE

AM_Ple_NonLegRE 23.10.2018 B8-0481/11 11 Съображение Й й (ново) Й.й. като има предвид, че 19 души са обвинени от Фондация Франсиско Франко организация, която възхвалява диктатурата и извършените по време на диктатурата

Подробно

Дати на предварителни изпити и срокове за

Дати на предварителни изпити и срокове за Дати на предварителни изпити и срокове за прием на документи през 2015 г. АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ 8.03.2015 г. (събота) Български език (езикова култура) 29.03.2015 г. (неделя) Биология 29.03.2015

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ще пътуваме ли до Марс? drawn by Christiaan Huygens На Луната и планетите живеят интелигентни същества! 1704 Джакомо Маралди предполага, че тъмните места около полюсите биха могли да са разтопен материал.

Подробно

ЕВРОПЕЙСКИ ФОРМАТ НА АВТОБИОГРАФИЯ

ЕВРОПЕЙСКИ ФОРМАТ НА АВТОБИОГРАФИЯ Е В Р О П Е Й С К И Ф О Р М А Т Н А А В Т О Б И О Г Р А Ф И Я ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ Име ВЕЛИНОВА СОКОЛОВА, НАДЯ ГЕОРГИЕВА Адрес 16 06 София, ул. Лайош Кошут 12, ап.12 Телефон +359 889 298 250 E-mail nadya.sokolova2009@gmail.com

Подробно

Microsoft Word - OTO.doc

Microsoft Word - OTO.doc Утвърдил:.. (проф. дфн Ал. Драйшу) Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: ФИЗИЧЕСКИ Специалност: (код и наименование) Ф З Т 0 9 0 1 1 2 КВАНТОВА И КОСМИЧЕСКА ТЕОРЕТИЧНА ФИЗИКА

Подробно

Microsoft Word - kal. predst. sabitia 8 m (3).docx

Microsoft Word - kal. predst. sabitia 8 m (3).docx КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА ВЪВ ВОЕННИТЕ КЛУБОВЕ ЗА М. АВГУСТ 2019 Г. ВОЕНЕН КЛУБ ХАРМАНЛИ МЕРОПРИЯТИЕ Уреждане на изложба във фоайето на Военен клуб Харманли на тема: въстание в Тракия, по повод избухването

Подробно

generated pdf

generated pdf Европейската нощ на учените идва в Бургас с 14 събития на 4 локации петък, 27 септември 2019 Публикувано от: Радостин Рачев * Очакват ви интересни демонстрации, опити и експерименти 13-тата поредна Европейска

Подробно

СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ ПРОЕКТИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСИРАНЕ ПО ОБЯВЕНА СЕСИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ В ОБЛАСТТА НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗ

СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ ПРОЕКТИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСИРАНЕ ПО ОБЯВЕНА СЕСИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ В ОБЛАСТТА НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗ СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ ПРОЕКТИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСИРАНЕ ПО ОБЯВЕНА СЕСИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ В ОБЛАСТТА НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, МУЗЕИТЕ И ВИЗУАЛНИТЕ ИЗКУСТВА НА ТЕМА МУЗЕЯТ КАТО ОБРАЗОВАТЕЛНА

Подробно

И Н Ф О Р М А Ц И Я

И Н Ф О Р М А Ц И Я И Н Ф О Р М А Ц И Я За значими културни събития и изяви, културни събития с международно участие, културни прояви с национално значение, културни събития с регионално и местно значение, чествания на кръгли

Подробно

КОО „ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ И ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ”

КОО  „ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ  И ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ” КОО ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ И ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 2018/2019 УЧЕБНА ГОДИНА АНАЛИЗ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДЗИ УСПЕХ ПО ГОДИНИ ПРЕДМЕТИ 2017 ГОДИНА 2018 ГОДИНА 2019 ГОДИНА ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ 4,68

Подробно

Приложение 9 Дата Културни прояви Организатор на проявата Посрещане на Старата нова година ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2017 ГОДИНА м. ЯНУ

Приложение 9 Дата Културни прояви Организатор на проявата Посрещане на Старата нова година ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2017 ГОДИНА м. ЯНУ Приложение 9 Дата Културни прояви Организатор на проявата 20.01.2017 Посрещане на Старата нова година ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА 2017 ГОДИНА м. ЯНУАРИ Място на провеждане План / сума 2017 г. 850 Общинска

Подробно

АМГ - учебен план бакалаври

АМГ - учебен план бакалаври С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН (корекции до 1.07.011) Утвърждавам, Професионално направление: 4.1. ФИЗИКА... Образователно- квалификационна (подпис)...

Подробно

(Microsoft Word - PROTOKOL \347\340 \357\363\341\353\350\352\363\342\340\355\345.rtf)

(Microsoft Word - PROTOKOL \347\340 \357\363\341\353\350\352\363\342\340\355\345.rtf) РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В И С Ш С Ъ Д Е Б Е Н С Ъ В Е Т П Р О Т О К О Л 31 от заседание на Комисия Публична комуникация на ВСС, проведено на 28.09.2015 г. Днес, 28.09.2015 г. (понеделник) от 10,00 часа се проведе

Подробно

Проучване на изпълнението на интеграцията на дълготрайно безработните лица на пазара на труда

Проучване на изпълнението на интеграцията на дълготрайно безработните лица на пазара на труда Европейски икономически и социален комитет Секция Заетост, социални въпроси и гражданство / Обсерватория на пазара на труда Проучване на изпълнението на препоръката на Съвета от 15 февруари 2016 г. относно

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ бул. Шести септември 167 тел.: 032/ , факс: 032/ е - mail: web site:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ бул. Шести септември 167 тел.: 032/ , факс: 032/ е - mail: web site: РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ бул. Шести септември 167 тел.: 032/656 101, факс: 032/656 104 е - mail: pvapelsad@dir.bg web site: www.apelsad-pd.bg Изх. 1581 Дата: 11.04.2017 г. о УДОСТОВЕРЕНИЕ

Подробно

ОТЧЕТ ЗА ОПЕРАТИВНИЯ КОНТРОЛ ОТ

ОТЧЕТ ЗА ОПЕРАТИВНИЯ КОНТРОЛ ОТ Януари.2012 г. ПРЕДПРИЕТИ АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАТЕЛНИ МЕРКИ ОТ РИОСВ ХАСКОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2012 г. 45 47 4 2-4 Дадени предписания- 75. 43 000 лв. 4 2 092 лв. 7 980,05 - Февруари.2012 г. ПРЕДПРИЕТИ

Подробно

Microsoft Word - m_lazarova.doc

Microsoft Word - m_lazarova.doc ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯ МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ Д О К Л А Д от Магдалена Лазарова - член на Висшия съдебен съвет и председател на комисия Публична комуникация и Александра Бръзицова

Подробно

Microsoft Word - 04_r091am3.doc

Microsoft Word - 04_r091am3.doc 18 юли 2001 г. Стр.1 СПОГОДБА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕДНАКВИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕДПИСАНИЯ ЗА КОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОБОРУДВАНЕ И ЧАСТИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ МОНТИРАНИ И/ИЛИ ИЗПОЛЗВАНИ НА КОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Подробно

Microsoft Word - NSK g.

Microsoft Word - NSK g. Приложение НАЦИОНАЛЕН СПОРТЕН КАЛЕНДАР НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ЗА УЧЕБНАТА 2017/ Раздел А ред 1. Спортни състезания и спортно-туристически прояви, организирани за отбори, представящи

Подробно

DEUTSCHE SCHULE SOFIA Vorschule, Grundschule, Gymnasium НЕМСКО УЧИЛИЩЕ СОФИЯ Календар на учебната 2013/14 година дата събитие забележка септември 2013

DEUTSCHE SCHULE SOFIA Vorschule, Grundschule, Gymnasium НЕМСКО УЧИЛИЩЕ СОФИЯ Календар на учебната 2013/14 година дата събитие забележка септември 2013 Календар на учебната 2013/14 година дата събитие забележка септември 2013 02.09. Първа конференция на учителите, подготвителна седмица 03.09. Първа конференция горна гимн.степен: 09.30-11.00ч 03.09. 10.09.

Подробно

ПЛАН ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА СТРАТЕГИЯТА НА ППМГ НИКОЛА ОБРЕШКОВ, ГР. КАЗАНЛЪК, ПРЕЗ УЧЕБНАТА Г. Дейности срок отговорник отчитане I. Поставяне на

ПЛАН ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА СТРАТЕГИЯТА НА ППМГ НИКОЛА ОБРЕШКОВ, ГР. КАЗАНЛЪК, ПРЕЗ УЧЕБНАТА Г. Дейности срок отговорник отчитане I. Поставяне на ПЛАН ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА СТРАТЕГИЯТА НА ППМГ НИКОЛА ОБРЕШКОВ, ГР. КАЗАНЛЪК, ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2019 2020 Г. Дейности срок отговорник отчитане I. Поставяне на ученика в отговорна активна позиция при овладяване

Подробно

Спасианна Русева срещи с успеха

Спасианна Русева срещи с успеха Спасианна Русева срещи с успеха Съдържание Предговор...7 Проф. Минко Балкански...9 Проф. Боян Христофоров... 27 Проф. Юлия Кръстева... 43 Проф. Жорж Стамон (Георги П. Стамов)... 85 Д-р Дарина Кръстинова...

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ЮРИДИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: AD 505 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО Приета: Лектор: Прот. 15 от 1

ЦЕНТЪР ПО ЮРИДИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: AD 505 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО Приета: Лектор: Прот. 15 от 1 ЦЕНТЪР ПО ЮРИДИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: AD 505 РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО Приета: Лектор: Прот. 15 от 16.10.06 г., изм. прот. 11 от 17.09.2011; изм. прот.

Подробно

Институт: ЦЕНТРАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ПО ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ВИСША ГЕОДЕЗИЯ стр. 1 N по редо 1 ТЕМА НА ПРОЕКТА С П И С Ъ К на изследователските проекти на ЦЛВГ за

Институт: ЦЕНТРАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ПО ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ВИСША ГЕОДЕЗИЯ стр. 1 N по редо 1 ТЕМА НА ПРОЕКТА С П И С Ъ К на изследователските проекти на ЦЛВГ за ВИСША ГЕОДЕЗИЯ стр. 1 о 1 С П И С Ъ К на изследователските проекти на ЦЛВГ за 2009 година Проблемна група (1) Теория на фигура на Земя ст. н.с. дтн Л. Стоянов програми 8 9 Съгласуваност на процедурите

Подробно

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0>

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0> ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА МЛАДЕЖТА 2014 година /Приет с Решение 195 по Протокол 28/30.01.2014 г. на Общинския съвет - Завет/ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД МЛАДЕЖТА В ОБЩИНА ЗАВЕТ В община Завет от общо 16184 население,

Подробно

Протокол на Управителния екип на ЦСМ от г. На г. се проведе заседание на Управителния екип при следния дневен ред: 1. Подготовка

Протокол на Управителния екип на ЦСМ от г. На г. се проведе заседание на Управителния екип при следния дневен ред: 1. Подготовка Протокол на Управителния екип на ЦСМ от 02.10.2015 г. На 02.10.2015 г. се проведе заседание на Управителния екип при следния дневен ред: 1. Подготовка на заседанието на Комисията от 06.10.2015 г. 2. Обобщение

Подробно

Model – annular

Model – annular Какво се случва в центъра на Галактиките. Красимира Димитрова Янкова Институт за космически изследвания и технологии - БАН Секция Космическа Астрофизика E-mail: f7@space.bas.bg Има 100 милиарда (10 11

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Асоциация на завършилите ТУЕС Годишна програма за 2019г. Кои сме ние Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) Вече 30 години ТУЕС подготвя лидерите на ИТ сектора. Възпитаниците му са сред найтърсените

Подробно

Прием

Прием График Подаване на документи за участие в първи етап на класиране 03.07.2019г. 04.07.2019г. 05.07.2019г. 08:00 18:00 стая 11 стая 12 Записване на приетите ученици на първи етап на класиране 12.07.2019г.

Подробно

Европейска нощ на учените (НОЩТА) Науката е чудес-на! Образование, младеж, спорт и култура

Европейска нощ на учените (НОЩТА) Науката е чудес-на! Образование, младеж, спорт и култура Европейска нощ на учените (НОЩТА) Науката е чудес-на! Образование, младеж, спорт и култура Европейска За НОЩТА Отбийте се на най-близкото събитие на НОЩТА в последния петък на септември всяка година, за

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през февруари 2017 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през февруари 2017 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2017 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през февруари 2017 г. са 366.8 хил. (табл. 1 от приложението), или

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през януари 2017 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през януари 2017 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ 2017 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2017 г. са 369.5 хил. (табл. 1 от приложението), или с

Подробно

М И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е Т ДЪРЖАВНА КОМИСИЯ ПО СТОКОВИТЕ БОРСИ И ТЪРЖИЩАТА СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН Цени на едро на основни хранителни стоки, плодове и з

М И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е Т ДЪРЖАВНА КОМИСИЯ ПО СТОКОВИТЕ БОРСИ И ТЪРЖИЩАТА СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН Цени на едро на основни хранителни стоки, плодове и з М И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е Т ДЪРЖАВНА КОМИСИЯ ПО СТОКОВИТЕ БОРСИ И ТЪРЖИЩАТА СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН Цени на едро на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци, продавани на стоковите тържища в България

Подробно

Автобиография ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ СЪБЕВ ДИМИТЪР АСЕНОВ ул.раковски 14, 1320 гр.банкя (България) ПРОФЕСИОНАЛЕН ОП

Автобиография ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ СЪБЕВ ДИМИТЪР АСЕНОВ ул.раковски 14, 1320 гр.банкя (България) ПРОФЕСИОНАЛЕН ОП Автобиография ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ СЪБЕВ ДИМИТЪР АСЕНОВ ул.раковски 14, 1320 гр.банкя (България) 0889-50-10-29 sabev.dimitar.bg@gmail.com ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ 1970 1972 Редовна военна служба 1977 1978 Стажант-съдия

Подробно

Microsoft Word - 1. NSK g.

Microsoft Word - 1. NSK g. Приложение НАЦИОНАЛЕН СПОРТЕН КАЛЕНДАР НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ЗА УЧЕБНАТА 2018/ Раздел А ред 1. Спортни състезания и спортно-туристически прояви, организирани за отбори, представящи

Подробно

Софийски университет „Свети Климент Охридски“

Софийски университет „Свети Климент Охридски“ 11 май 2011 г. 10:00 Национална библиотека 25 години Факултет по педагогика поднасяне на цветя на паметника на патроните на факултета светите братя Кирил и Методий 10:00 Зала 1 Семинар по повод 100-годишнината

Подробно

СПИСЪК С ПРОДАЖНИ ЦЕНИ НА БЪЛГАРСКИ МОНЕТИ, емисия година Номинална стойност Наименование на монетите (колекцията) Година на емисия Качество

СПИСЪК С ПРОДАЖНИ ЦЕНИ НА БЪЛГАРСКИ МОНЕТИ, емисия година Номинална стойност Наименование на монетите (колекцията) Година на емисия Качество Це без Це с 1 стотинка РАЗМЕННА МОНЕТА 1951 Бронз 1 2.00 2.40 не 3 стотинки РАЗМЕННА МОНЕТА 1951 Бронз 2.4 2.00 2.40 не 5 стотинки РАЗМЕННА МОНЕТА 1951 Бронз 3.1 2.00 2.40 не 10 стотинки РАЗМЕННА МОНЕТА

Подробно