Microsoft Word - 3. MOTORIKA.doc

Размер: px
Започни от страница:

Download "Microsoft Word - 3. MOTORIKA.doc"

Препис

1 Приложение 3 УЧЕБНИ ПРОГРАМИ ПО МОТОРИКА ЗА ДЕЦА за ученици с увреден слух OБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОГРАМАТА Основни положения. Програмата е предназначена за ученици с увреден слух от подготвителен до IV клас, които се обучават в специални училища. Децата със слухови нарушения срещат големи трудности при възприемане нормалния темп и ритъм на речта. Техните словесни изказвания са накъсани и ритмично не оформени. За формирането на комуникативни умения е необходимо специално обучение на базата на компенсаторни механизми за преодоляване последствията от органичното нарушение. Наред с това се наблюдава известно изоставане в двигателното развитие на слухово увредените деца. То обхваща общата и най-вече фината моторика, която е от изключително значение за овладяването на писането и правилната речева продукция. Програмата е подчинена на концентричния метод, според който определени теми се повтарят през учебните години като тяхното съдържание се разширява и усложнява с цел затвърдяване на знанията и уменията. Спецификата на моториката дава възможност на учениците с нарушен слух за балансирано развитие на емоционалния и речеви потенциал, както и интегриране на учебното съдържание с други учебни предмети: развитие на речта, произношение, физическо възпитание и спорт, музика и музикални стимулации. Игровият характер на учебно-възпитателната дейност в часовете по моторика улеснява комуникацията между субектите в педагогическия \учебен\ процес и косвено подпомага цялостната комуникация на децата в чуваща среда и тяхната по-плавна социализация. Препоръчително разпределение на седмичният брой часове за изучаване на учебния предмет по моторика е 2 и с не повече от 4 учебни часа седмично.

2 ЦЕЛИ НА ОБУЧЕНИЕТО развитие на обща моторика; развитие на финна моторика; развитие на артикулационния апарат и мускулатурата на лицето; развитие на слуховите и говорните възможности и динамиката на речта/работа върху говорно дишане, сила на гласа, ритъм и темп/; Проверката и оценката на резултатите от обучението могат да се осъществяват по разнообразни начини: текуща проверка и оценка извършва се ежечасно в процеса на работа в уроците по фонетична ритмика; периодична проверка при приключване на определени теми, раздели и в края на срока; годишна проверка и оценка, чрез която се регистрират обемът и качеството на знания и умения. Обучението по моторика се осъществява под формата на уроци. УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО МОТОРИКА ЗА ПЪРВИ КЛАС ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ I. Ходене 1. Ходене в колона. 2. Ходене на зиг-заг. 3. Ходене с големи и малки крачки. 4. Ходене, при сигнал спиране и обръщане кръгом. 5. Ходене с различно положение на ръцете. II. Бягане 6. Бягане в колона по двама в права посока и на зиг-заг. 7. Бягане за бързина на 20 м. 8. Бягане редувано с ходене. 9. Бягане с промяна на посоката от и към различни отправни точки.

3 10. Ситно бягане, бягане със средно повдигане на коляното, бягане с изнасяне на подбедриците назад в права посока от и към различни отправни точки. III. Скачане 11. Подскоци на място с един крак и с два крака и подскоци в страни. 12. Заешко подскачане в права посока и на зиг-заг. 13. Скок на дължина със засилване. 14. Скачане с индивидуални въжета и общо въже. IV Равновесие 15. Равновесно ходене в колона по един и при сигнал заставане на пръсти. 16. Равновесно ходене и при сигнал заставане на един крак. 17. Равновесно ходене по начертан коридор. 18. Равновесно ходене по греда 15см. 19. Равновесен стоеж на ляв и на десен крак, колянна опорна везна на земя. 20. Съчетание равновесно ходене по гимнастическа пейка, обтегнат отскок в края на уреда и стабилно приземяване. V. Търкаляне, хвърляне, ловене 21. Търкаляне на топка между две деца на разстояние около 3 м. 22. Водене на плътна топка чрез търкаляне. 23. Водене на топка чрез търкаляне на пейка 30см. 24. Целене на предмет с лява и дясна ръка на разстояние 2.5-3м. 25. Хвърляне на топка с лява и дясна ръка на неопределено разстояние. 26. Хвърляне по определена цел с една ръка отгоре. 27. Удряне на топка в земята 2-3 пъти и хващане с две ръце. 28. Ловене и подаване на топката на близко разстояние. VI. Лазене 29. Лазене в колянна опора с координация на ръце и крака. 30. Лазене в права посока на цяла поредица. 31. Лазене в права посока с преодоляване на 2-3препядствия комбинирано с провиране. 32. Лазене по свободен начин и провиране под обръч и гимнастическа пейка. VII. Подвижни игри 33. Подвижни и спортно-подготвителни игри, изучавани в детската градина.

4 34. Игри и упражнения за развиване на двигателните качества.пи Гоненица, Насрещна щафета, Кой ще скочи най-далече, Кой е пo-бърз, Кой ще хвърли най-далече. 35. Щафетни игри с лазене и провиране. 36. Участва в различни подвижни игри с ловене, подаване и хвърляне. 37. Участва в щафетни и подвижни игри с бягане, скачане, хвърляне, ловене и подаване. VIII. Mузикални игри 38. Танцови и ритмични движения с музика в размер 2/4, 4/4, 7/ Основни положения и движения на ръцете и трупа. Ръченична танцова стъпка. 40. Стъпки и движения на хорото Боряно, Борянке с музикален съпровод. ІХ. Артикулационна гимнастика 41. Свързана с говорния материал и работата върху конкретен звук или група звукове. Х. Работа пред огледало 42. Работа върху мимиката и естественото изражение. 43. Изпълняване на ролеви игри пред огледало. ХІ. Работа върху речево дишане, сила на гласа 44. Ролеви игри комбинрани с движение. 45. Повтаряне на поредици от звукове. ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ изграждане на правилна стойка. постигане на лекота и ритмичност при и ходене и бягане. постигане на плавни движения и координация. постигане комплексно развитие на двигателните качества. развиване на ловкост, бързина и точност. развитие на умения за изпълнение на команди, работа в екип, съобразителност и увереност. формиране на навици за правилно изпълнение на двигателни упражнения. повишаване на физическата дееспособност. прилагане на двигателни умения в игрова дейност.

5 синхронизиране на движенията си в групово изпълнение. прилагане на разучените умения в условията на подвижни игри. изпълнява танцови и ритмични движения с музика в размер 2/4, 7/8. маршируване на място и в движение с песен или инструментален съпровод и синхронизиране на движенията си в групово изпълнение. развитие на говорните възможности стимулиране на различни групи мускули свързани с говорния апарат УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО МОТОРИКА ЗА ВТОРИ КЛАС ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ I. Ходене 1. Ходене в колона. 2. Ходене на зиг-заг. 3. Ходене с големи и малки крачки. 4. Ходене със спиране и обръщане кръгом при сигнал. 5. Равновесно ходене. 6. Ритмично ходене и маршируване. II. Бягане 1. Ускорено бягане в колона по двама в права посока и на зиг-заг. 2. Бягане с различна дължина и честота на крачките. 3. Бягане, редувано с ходене. 4. Бягане с промяна на посоката от и към различни отправни точки. III. Скачане 1. Скок на дължина от място с два крака. 2. Скачане с индивидуални въжета и общо въже. 3. Отскачане и приземяване от ниско на високо. 4. Отскачане и приземяване от високо на ниско. 5. Отскачане и приземяване и приземяване от различни спортни уреди. 6. Отскачане с обръщане на 90 и 180 градуса.

6 IV. Равновесие 1. Равновесно ходене по начертан коридор. 2. Равновесно ходене по греда 15см. 3. Равновесен стоеж на ляв и на десен крак, колянна опорна везна на земя. 4. Съчетание равновесно ходене по гимнастическа пейка, обтегнат отскок в края на уреда и стабилно приземяване. 5. Равновесно ходене по наклонена гимнастическа пейка(30-35гардуса). 6. Равновесно ходене с различни положения на ръцете, като се използват различни.по големина, форма и обем предмети. 7. Статични равновесни упражнения- полушпагат. V. Търкаляне, хвърляне, ловене 1. Целене на предмет с лява и дясна ръка на разстояние 2.5-3м. 2. Хвърляне по определена цел с една ръка отгоре. 3. Ловене и подаване на топката на близко и далечно разстояние. 4. Подаване и хвърляне на ханбална топка. 5. Подаване с една ръка над рамо. 6. Гръбно търкаляне кълбо напред. 7. Колянно-опорна везна. 8. Мост от тилен лег. 9. Тилен лег,тилна стойка. VI. Лазене 1. Лазене в колянна опора с координация на ръце и крака. 2. Лазене в права посока на цяла поредица. 3. Лазене в права посока с преодоляване на 2-3препядствия комбинирано с провиране. 4. Лазене по свободен начин и провиране под обръч и гимнастическа пейка. VII. Подвижни игри 1. Подвижни и спортно-подготвителни игри, изучавани в първи клас. 2. Игри и упражнения за развиване на двигателните качества.пи Гоненица, Насрещна щафета, Кой ще скочи най-далече, Кой е пo-бърз, Кой ще хвърли най-далече 3. Щафетни игри с лазене и провиране.

7 4. Участва в различни подвижни игри с ловене, подаване и хвърляне. 5. Участва в щафетни и подвижни игри с бягане, скачане, хвърляне, ловене и подаване 6. Подвижни игри сред природата 7. одвижни игри с гимнастически характер VIII. Музикални игри и работа пред огледало 1. Ритмични игри с музикален съпровод. 2. Омуртарско хоро ( Кукувучка ). 3. Кулскйо хоро. 4. Пъргави колари. 5. Статуя. ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ постигане на лекота и ритмичност при и ходене и бягане; постигане на плавни движения и координация; постигане комплексно развитие на двигателните качества; развиване на ловкост, бързина и точност; развитие на умения за изпълнение на команди, работа в екип, съобразителност и увереност; развитие на уменията за правилно изпълнение на двигателни упражнения; синхронизиране на движенията си в групово изпълнение; прилагане на разучените умения в условията на подвижни игри; изпълнява танцови и ритмични движения с музика в размер 3/4,5/8 и 9/8 развитие на говорните възможности; стимулиране на различни групи мускули свързани с говорния апарат. УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО МОТОРИКА ЗА ТРЕТИ КЛАС ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ I. Бягане

8 1. Бягане висок старт. 2. Бягане с различна дължина и честота на крачките. 3. Бягане редувано с ходене. 4. Бягане с промяна на посоката от и към различни отправни точки. II. Гимнастика 1. Висове и опора на уреди. 2. Катерене по въже. 3. Скачане на дължина. 4. Разтягане. 5. Мост от тилен лег. 6. Тилен лег, тилна стойка. III. Търкаляне, хвърляне, ловене 1. Целене на предмет с лява и дясна ръка на разстояние 2.5-3м. 2. Хвърляне по определена цел с една ръка отгоре.ловене и подаване на топката на близко и далечно разстояние. 3. Подаване и хвърляне на ханбална топка. 4. Подаване с една ръка над рамо. 5. Гръбно търкаляне кълбо напред. 6. Колянно-опорна везна. IV. Равновесие 1. Равновесно ходене в колона по един и при сигнал заставане на пръсти. 2. Равновесно ходене и при сигнал заставане на един крак. 3. Равновесно ходене по начертан коридор. 4. Равновесно ходене по греда 15см. 5. Равновесен стоеж на ляв и на десен крак, колянна опорна везна на земя 6. Съчетание равновесно ходене по гимнастическа пейка, обтегнат отскок в края на уреда и стабилно приземяване. V. Подвижни игри 1. Подвижни и спортно-подготвителни игри, изучавани във вроти клас. 2. Щафетни игри с лазене и провиране. 3. Състезание Бързи, смелим, сръчни.

9 4. Лека атлетика. 5. Спортни игри. 6. Състезателни игри. 7. Подвижни игри сред природата. VI. Музикални игри 1. Ритмични игри с музикален съпровод. 2. Танци- българска народна музика. 3. Пайдушко хоро. 4. Танц Ръченица. 5. Танц Кукувичка. ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ опознаване на природата и околностите; формиране на умения за спазване на еколого-хигиенични изисквания за пребиваване сред природата; възпитаване на любов към родният край и природата; постигане комплексно развитие на двигателните качества; развитие на умения за изпълнение на команди, работа в екип, съобразителност и увереност; развитие на уменията за правилно изпълнение на двигателни упражнения; синхронизиране на движенията си в групово изпълнение; прилагане на разучените умения в условията на подвижни игри; изпълнява танцови и ритмични движения с музика в размер 3/4,9/8 и 7/8; развитие на говорните възможности; стимулиране на различни групи мускули свързани с говорния апарат; развитие на фина моторика.. УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО МОТОРИКА ЗА ЧЕТВЪРТИ КЛАС ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

10 I. Бягане 1. Бягане на дълго разстояние. 2. Бягане на късо разстояние (спринт). 3. Бягане в колона по двама в права посока и на зиг-заг. 4. Бягане за бързина на 20метра. 5. Бягане редувано с ходене. 6. Бягане с промяна на посоката от и към различни отправни точки. 7. Ситно бягане, бягане със средно повдигане на коляното, бягане с изнасяне на подбедриците назад в права посока от и към различни отправни точки. II. Гимнастика 1. Земя- мост и стояща везна. 2. Земя- скок кълбо. 3. М- висилка, Ж-греда. III. Търкаляне, хвърляне, ловене 1. Водене на топка в движение с различна скорост и посока. 2. Водене на топка чрез търкаляне на пейка 30см. 3. Подаване и ловене на топка. 4. Подаване и ловене на топка в движение. 5. Топка над въже. 6. Народна топка. 7. Хвърляне на топка по неподвижна цел Боулинг. 8. Подаване на топка в тунел и над глава. 9. Подаване и ловене на топка от място. 10. Целене на предмет с лява и дясна ръка на разстояние 2.5-3м. 11. Хвърляне на топка с лява и дясна ръка на неопределено разстояние. 12. Хвърляне по определена цел с една ръка отгоре. 13. Удряне на топка в земята 2-3 пъти и хващане с две ръце. 14. Ловене и подаване на топката на близко разстояние. IV. Подвижни игри 1. Подвижни и спортно-подготвителни игри, изучавани в трети клас.

11 2. Подвижни игри : Забраненият кръг, Боите ли се от великана, Двaма са малко, трима са много, Птици и клетки. Врани и варбци, Опасна зона, Ти гониш, Бездомен заек 3. Щафетни игри с лазене и провиране. 4. Участва в различни подвижни игри с ловене, подаване и хвърляне. 4. Участва в щафетни и подвижни игри с бягане, скачане, хвърляне, ловене и подаване. 5. Баскетбол. 6. Игри сред природата. V. Музикални игри 1. Танц Дайчово хоро танцова стъпка и комбинации. 2. Хоро Тръгнала Румяна. 3. Шопски народни танци- запознаване с основни елемент и танци. ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ обогатяване моториката на учениците с нови приложни двигателни умения с гимнастически и лекоатлетически характер; комплексно развитие на двигателни способности с предимство в работата за повишаване на аеробните възможности на детският организъм; разширяване обема от знания за приложения на физическите упражнения в бита; създаване на умения за групови взаимодействия в игрови ситуации; стимулиране на потребността от двигателна активност и игри сред природата; постигане комплексно развитие на двигателните качества; повишаване на физическата дееспособност; прилагане на двигателни умения в игрова дейност; синхронизиране на движенията си в групово изпълнение. прилагане на разучените умения в условията на подвижни игри; изпълнява танцови и ритмични движения на шопски народни танци; развитие на фина моторика; развитие на говорните възможности; стимулиране на различни групи мускули свързани с говорния апарат.

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) УТВЪРДИЛ(Име, ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) УТВЪРДИЛ(Име, ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) УТВЪРДИЛ(Име, ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТ за 2018/2019

Подробно

Дата/ седмица Тема на урока Основно ядро Лека атлетика 1. Уводен урок - запознаване с предстоящата работа и изискванията за часовете по ФВС. Игри. Нар

Дата/ седмица Тема на урока Основно ядро Лека атлетика 1. Уводен урок - запознаване с предстоящата работа и изискванията за часовете по ФВС. Игри. Нар Дата/ седмица Тема на урока Основно ядро Лека атлетика 1. Уводен урок - запознаване с предстоящата работа и изискванията за часовете по ФВС. Игри. Народна топка ; 2. Видове бегови упр.- висок старт, падащ

Подробно

Microsoft Word - 4. MUZIKALNI STIMULACII.doc

Microsoft Word - 4. MUZIKALNI STIMULACII.doc Приложение 4 УЧЕБНИ ПРОГРАМИ ПО МУЗИКАЛНИ СТИМУЛАЦИИ за деца с увреден слух OБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОГРАМАТА Учебната програма по музикални стимулации е предназначена за ученици от първи до ІV клас, които

Подробно

ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност

ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност по различни показатели. Извършва се два пъти годишно

Подробно

Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Физическа култура съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на

Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Физическа култура съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Физическа култура съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на очакваните резултати IX/1. IX/2. 1. Хайде да спортуваме

Подробно

Сканирано изображение

Сканирано изображение * МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ- ПЛОВДИВ МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ ОДОБРЯВАМ ДИРЕКТОР: /Доц. д; За учебната 0/08 г. ПРОГРАМА" ПО СПОРТ за придобиване на образователно-квалификационна степен професионален бакалавър по

Подробно

Microsoft Word - 2. FONETICHNA RITMIKA.doc

Microsoft Word - 2. FONETICHNA RITMIKA.doc Приложение 2 УЧЕБНИ ПРОГРАМИ ПО ФОНЕТИЧНА РИТМИКА за ученици с увреден слух OБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОГРАМАТА Основни положения. Програмата е предназначена за ученици с увреден слух от I до IV клас, които

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление Физическа култура за смесена група (първа група 3-4 години и втора група 4-5 години) Група седмиц

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление Физическа култура за смесена група (първа група 3-4 години и втора група 4-5 години) Група седмиц ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление култура за смесена (първа 3-4 години и втора 4-5 години) Група 1 1 1 1 1 Общност и партньорство Гимнастически упражнения по текстов съпровод Ходене

Подробно

PROCEEDINGS OF UNIVERSITY OF RUSE , volume 55, book 8.2 НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 55, серия 8.2 SAT PES-04 ENH

PROCEEDINGS OF UNIVERSITY OF RUSE , volume 55, book 8.2 НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 55, серия 8.2 SAT PES-04 ENH SAT-2.113-2-PES-04 ENHANCEMENT THE PHYSICAL EFFICIENCY OF SECOND GRADE STUDENTS BY MOBILE GAMES AND ATHLETICS EXERCISES Kamen V. Simeonov ПОВИШАВАНЕ ФИЗИЧЕСКАТА ДЕЕСПОСОБНОСТ НА УЧЕНИЦИ ОТ ВТОРИ КЛАС ЧРЕЗ

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление физическа култура за втора възрастова група (4-5 години) и трета възрастова група (5-6 години) Гр

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление физическа култура за втора възрастова група (4-5 години) и трета възрастова група (5-6 години) Гр ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление физическа култура за втора възрастова (4-5 години) и трета възрастова (5-6 години) 1 1 1 1 1 1 Общуване и отговорност Ориентиране в пространството Строяване

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА 1 1 2 2 Създаване на емоционална атмосфера и желание у децата по време на празника за откриване на учебната година. Разучаване на песента Есен

Подробно

3. Подобряване на рецептивната страна на речта 4. Развиване на артикулационния праксис. 5. Развиване на слуховото внимание, слуха за ритми, ориентация

3. Подобряване на рецептивната страна на речта 4. Развиване на артикулационния праксис. 5. Развиване на слуховото внимание, слуха за ритми, ориентация 3. Подобряване на рецептивната страна на речта 4. Развиване на артикулационния праксис. 5. Развиване на слуховото внимание, слуха за ритми, ориентация в темпо, динамика. 6. Провокиране и стимулиране потребност

Подробно

Microsoft Word - horeografia klas

Microsoft Word - horeografia klas УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ХОРЕОГРАФИЯ за IX-XII клас ПРОФИЛИРАНА ПОДГОТОВКА, утвърде със заповед РД 09-154, 04.02.2005 г. ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА КУЛТУРНО-ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ОБЛАСТ Целта и задачите културно-образователта

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение 2 УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪР

МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение 2 УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪР МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД-09-357/8.06.018 г. ПРОФЕСИОНАЛНО

Подробно

Study opportunities for development of resistance steady using gymnastic exercise in 6-7 years olds

Study opportunities for development of resistance steady using gymnastic exercise in 6-7 years olds STUDY OPPORTUNITIES FOR DEVELOPMENT OF RESISTANCE STEADY USING GYMNASTIC EXERCISE IN 6-7 YEARS OLDS Mila Doncheva South-West University Neofit Rilski, Blagoevgrad, BULGARIA Faculty of Public Health, Health

Подробно

Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО

Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО ВИД СПОРТ ЗА XI КЛАС УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД-09-357/28.06.2018

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА РОЗА Фд 4330 гр. Сопот ул. Стефан Странджата 22 тел: roza УТВЪРДИЛ: ДИРЕКТОР:

ДЕТСКА ГРАДИНА РОЗА Фд 4330 гр. Сопот ул. Стефан Странджата 22 тел: roza   УТВЪРДИЛ: ДИРЕКТОР: ДЕТСКА ГРАДИНА РОЗА Фд 4330 гр. Сопот ул. Стефан Странджата 22 тел: 0885 345151 e-mail: roza sopot@abv.bg http://dgroza-sopot.eu/ УТВЪРДИЛ: ДИРЕКТОР: КАТЯ Е ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДЕТСКА ГРАДИНА РОЗА ГРАД

Подробно

Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА

Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА) Обучението по български език в IX клас

Подробно

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел , З А П

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел ,   З А П ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ с. Проф. Иширково, п.к. 7572, общ. Силистра, ул. Г. Димитров 2 тел. 0879456639, e-mail: ou7572@mail.bg З А П О В Е Д 4-1/17.09ц.2018 г. На основание чл. 259, ал.

Подробно

ANALYSIS OF NEW CURRICULAFOR THE LOWER SECONDARY STAGE OF BASIC EDUCATIONFOR GENERAL TRAINING IN "PHYSICAL EDUCATION AND SPORT" Chavdar N. Stoychev AB

ANALYSIS OF NEW CURRICULAFOR THE LOWER SECONDARY STAGE OF BASIC EDUCATIONFOR GENERAL TRAINING IN PHYSICAL EDUCATION AND SPORT Chavdar N. Stoychev AB ANALYSIS OF NEW CURRICULAFOR THE LOWER SECONDARY STAGE OF BASIC EDUCATIONFOR GENERAL TRAINING IN "PHYSICAL EDUCATION AND SPORT" Chavdar N. Stoychev ABSTRACT: This report will analyze developed by experts

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д от Закона за професионалното образование и обучение при спазван

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д от Закона за професионалното образование и обучение при спазван РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д от Закона за професионалното образование и обучение при спазване на изискванията на чл. 66, ал. 1 и ал. 2 от Административнопроцесуалния

Подробно

презентация proekt mama bob.cdr

презентация proekt mama bob.cdr ПРОЕКТ ПАНА ОТ БОБОВИ КУЛТУРИ Изготвил: Б. Георгиева и Д. Късова Участници: децата от гр. Слънчеви Усмивки и техните родители Име на проекта, тема: Пана от бобови култури Актуалност, анотация, обосновка:

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Педагогическото взаимодействие е процес, насочен към постигането на определен очакван резултат, свързан с цялостното развитие на детето, в който основни

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183

ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183 ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / 17.09.2018 г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 ГОДИНА 1 Същност

Подробно

Slide 1

Slide 1 Скелетните мускули са активната част на опорно-двигателната система. Изградени са от напречнонабраздена мускулна тъкан, която осъществява движението на тялото или на неговите части в пространството. Мускулите

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обу

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обу РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обучение, при спазване изискванията на чл. 66, ал. 1 и

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 47, серия 9 Сравнителен анализ на скоростно-силовите качества на млади футболисти Камен Симеонов A

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 47, серия 9 Сравнителен анализ на скоростно-силовите качества на млади футболисти Камен Симеонов A Сравнителен анализ на скоростно-силовите качества на млади футболисти Камен Симеонов Abstract: On the base of the motive activity are lying natural applying exercises jogging I running with different,

Подробно

Kniga_za_uchitelia_ruski_6_klas.pdf

Kniga_za_uchitelia_ruski_6_klas.pdf Учебен комплект по руски език Матрьошка 4. клас ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО РУСКИ ЕЗИК ЗА ЧЕТВЪРТИ КЛАС (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА) Уточнения: 1. Годишното тематично разпределение се

Подробно

К О Н С П Е К Т

К О Н С П Е К Т К О Н С П Е К Т ЗА УСТЕН ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ Н У П Ч Е 1. Предмет на методиката на чуждоезиковото обучение. 2. Принципи на чуждоезиковото обучение. 3. Цели на чуждоезиковото обучение.

Подробно

1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ: 1.1. НОРМАТИВНО ОСНОВАНИЕ: Училищната програма за целодневна организация на учебния процес е разработена в съответствие със ЗПУО и

1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ: 1.1. НОРМАТИВНО ОСНОВАНИЕ: Училищната програма за целодневна организация на учебния процес е разработена в съответствие със ЗПУО и 1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ: 1.1. НОРМАТИВНО ОСНОВАНИЕ: Училищната програма за целодневна организация на учебния процес е разработена в съответствие със ЗПУО и Наредба 10 за организация на дейностите в училищното

Подробно

Портфолио На Васил Георгиев Аджиков Учител по Физическо Възпитание и Спорт ОУ Митрополит Авксентий Велешки Гр.Самоков

Портфолио На Васил Георгиев Аджиков Учител по Физическо Възпитание и Спорт ОУ Митрополит Авксентий Велешки Гр.Самоков Портфолио На Васил Георгиев Аджиков Учител по Физическо Възпитание и Спорт ОУ Митрополит Авксентий Велешки Гр.Самоков Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален

Подробно

Ó×ÅÁÍÀ ÏÐÎÃÐÀÌÀ

Ó×ÅÁÍÀ ÏÐÎÃÐÀÌÀ УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА I ОБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА /БДП/ Обучението по БДП е вид социално учене,

Подробно

Висша нервна дейност

Висша нервна дейност В нервната система непрекъснато постъпва поток от информация от външната среда и от тялото. В зависимост от това колко сложни са ответните реакции на постъпилите дразнения, обработването им става в различни

Подробно

IV клас през учебната 2018/2019 г.

IV клас през учебната 2018/2019 г. IV клас през учебната г. Основно училище "Свети Патриарх Евтимий" - Варна гр.варна (90) ж.к."вл.варненчик" ул."димитър Дончев" Ж> Н) ^ Директор - телефон/факс (05) 50-690 Г--та! - та]тш'ьа'#з^.ъа.е^" --

Подробно

Разпределение_1 група_по седмици.indd

Разпределение_1 група_по седмици.indd СЪДЪРЖАНИЕ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ (1. СЕДМИЦА)...4 МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ (2. СЕДМИЦА)...4 МЕСЕЦ ОКТОМВРИ (3. СЕДМИЦА)...5 МЕСЕЦ ОКТОМВРИ (4. СЕДМИЦА)...6 МЕСЕЦ ОКТОМВРИ (5. СЕДМИЦА)...8 МЕСЕЦ ОКТОМВРИ (6. СЕДМИЦА)...9

Подробно

Microsoft Word - U4.programa_okolen_sviat_NZ-i-mn.uvregdania

Microsoft Word - U4.programa_okolen_sviat_NZ-i-mn.uvregdania 3. Очаквани резултати І ІV клас Ядро 1: Човекът Модул 1: Показва и раздвижва основни части на тялото и лицето. Изграждане и/или обогатяване на представа за основните части на тялото и лицето. Разпознаване

Подробно

1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна сед

1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна сед 1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна седмица по ред Тема на урочната единица Очаквани резултати

Подробно

Microsoft Word - uch_plan_PU_i_MU

Microsoft Word - uch_plan_PU_i_MU Проект! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката З А П О В Е Д РД..2015 г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията, във връзка с чл. 19, ал. 1 и 2 от Закона за степента на

Подробно

ОУ “Драган Манчов” – гр

ОУ “Драган Манчов” – гр ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДРАГАН МАНЧОВ гр. Пловдив; пк 4001; ул. Чемшир 11; 032642314 Директор; 032643014 - Канцелария www.draganmanchov.info; office@draganmanchov.info Утвърждавам! Директор:.. /Борис Златарев/

Подробно

Директор: тел.: УЧИЛИЩЕН УЧЕБЕН ПЛАН Учебна година: 2018/2019 Форма на об

Директор: тел.: УЧИЛИЩЕН УЧЕБЕН ПЛАН Учебна година: 2018/2019 Форма на об Директор: тел.: 5559 33 e-mail: ou_zidarovo@abv.bg; http://www.hristo-botev-zidarovo.eu/ УЧИЛИЩЕН УЧЕБЕН ПЛАН Учебна година: 8/9 Форма на обучение: дневна Организация на учебния ден: целодневна Утвърждавам:

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ" 2932, с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград, ул. Христо Ботев 1, тел: , e-

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 2932, с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград, ул. Христо Ботев 1, тел: , e- СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ" 2932, с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград, ул. Христо Ботев 1, тел: 0893 60 52 47, 0892 60 20 57 e-mail: souablanica@abv.bg. suablanica@abv.bg Съгласувал:...

Подробно