Слайд 1

Размер: px
Започни от страница:

Download "Слайд 1"

Препис

1 Министерство на труда и социалната политика Национални политики за активен живот на възрастните хора

2 Идеята на годината

3 Какво означава активен живот на възрастните хора? Активен живот на възрастните хора означава да остаряваме в добро здраве като пълноправни членове на обществото и да се чувстваме по удовлетворени на работно си място, по независими в ежедневието и поангажирани като граждани. Няма значение на каква възраст сме, все още можем да изпъляваме своята роля в обществото и да се радаме на по добро качество на живот. Предизвикателството е да извлечем максимума от огромния потенциал, който притежаваме дори в по напреднала възраст. Европейската година 2012 има за цел да се популяризира активният живот на възрастните хора в три насоки:

4 Заетост с увеличаването на продължителността на живота в Европа се покачва и пенсионната възраст, но много хора се страхуват, че няма да могат да запазят настоящата си работа или да си намерят друга работа, докато успеят да се пенсионират с достойна пенсия. Трябва да осигурим на по възрастните работници подобри възможности на пазара на труда.

5 Участие в обществения живот пенсионирането не означава бездействие. Възрастните хора често се грижат за други хора, най често за своите родители, съпрузи или внуци, но този техен принос към обществото, както и ролята им като доброволци, често се пренебрегва. Европейската годинаимазацелдаприносътнавъзрастните хора към обществото да получи по голямо признание и да се създадат по благоприятни условия за тях.

6 Независим живот с възрастта здравето ни се влошава, но можем да направим много, за да се справим с последиците от този процес. Освен това съвсем малки промени в нашата среда могат да доведат до значително подобрение в качеството на живот на хората, страдащи от различни заболявания и увреждания. Активен живот на възрастните означава също така да сме в състояние възможно най дълго да се грижим за себе си.

7 Демографски предизвикателства иновивъзможности Защо ни е необходима Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията? Защото твърде често остаряването се възприема като заплаха вместо като постижение, както по отношение на отделните хора, така и по отношение на обществото. Растящият брой на възрастните се счита за бреме за по младите работещи хора. В същото време, когато остаряваме днес, ние обикновено сме в много по добро здраве от предишните поколения. Освен това днешните възрастните хора разполагат с ценни умения и опит, коитомогатдасаотползазапо младите. Да останем активни с напредването на възрастта е от ключово значение за справяне с предизвикателствата, свързани със застаряването на населението.

8 СРЕДНА ВЪЗРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЕС 27 : : : : : : : БГ До 2060 г. средната възраст на населението в ЕС 27 се очаква да се стабилизира на 47.6 години, т.е. соколо15 години повисока от преди един век

9 НАСЕЛЕНИЕ КЪМ 1 ЯНУАРИ 2010 Общо население (1000) г. (% от общото население) г. (% от общото население) 80+ (% от общото население) ЕС България Населението на ЕС 27 възлиза на около милиона души на 1 януари 2010 г. От тях около 87,1 милионасабилинавъзраст65 или повече години

10 НАСЕЛЕНИЕ НА ВЪЗРАСТ 65 + ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ВЪЗРАСТ ГОДИНИ EU BG Тези демографски промени са безпрецедентни, тъй като не са известни исторически примери на функциониране на общества с обърнати демографски пирамиди и с доминиране на възрастните кохорти над младите.

11 НАСЕЛЕНИЕТО В ЕВРОПА ЗАСТАРЯВА НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ ЗАСТАРЯВА НЕОБХОДИМО Е АДАПТИРАНЕ И ПРЕНАСТРОЙВАНЕ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИКИ И СОЦИАЛНИ СИСТЕМИ КЪМ ПОДОБНИ НЕОБРАТИМИ ДЕМОГРАФСКИ ТЕНДЕНЦИИ И ПРОЦЕСИ НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ТЪРСЯТ НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СЪХРАНЯВАНЕ И РАЗВИВАНЕ НА ПОТЕНЦИАЛА НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА И ЗА НОВА СОЛИДАРНОСТ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА ПОДГОТВЕНИ ЛИ СМЕ ЗА ТАКИВА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА?

12

13

14 Актуализирана Национална стратегия за демографско развитие на населението на Република България г. Приета от Министерския съвет на 1 февруари 2012 г. Достъпна на официалната интернет страница на Министерството на труда и социалната политика pdf Стратегическа цел: Забавяне темповете на намаляване на броя на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план и осигуряване на високо качество на човешкия капитал, включващ хората с тяхното здравословно състояние, образованост, квалификация, способности и умения.

15 За изпълнението на Стратегическата цел са изведени 5 приоритета и 12 направления за интегрирано действие, вкл.: Приоритети I. Забавяне на негативните демографски процеси и намаляването на броя на населението. II. Преодоляване на негативните последици от остаряването на населението и подобряване на качествените характеристики на човешкия капитал. III. Постигане на социална кохезия и създаване на равни възможности за пълноценен социален и продуктивен живот за всички социални групи. IV. Ограничаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои региони и селата. V. Адаптиране и синхронизиране на нормативната база с обществените потребности за балансирано демографско развитие на населението и развитие на качеството на човешкия капитал.

16 Направления 1. Насърчаване на раждаемостта чрез създаване на среда, благоприятна за отглеждането и възпитанието на деца; 2. Подобряване на репродуктивното здраве на населението и превенция на стерилитета; 3. Подобряване на общата демографска информираност и сексуално репродуктивна култура на населението; 4. Подобряване на общото здравословно състояние на населението и намаляване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност; 5. Разработване на адекватна миграционна и имиграционна политика; 6. Значително намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст; 7. Възприемане на комплексен междусекторен подход за активен и продуктивен живот на възрастните хора в добро здраве. Адаптиране на социалните системи към демографските промени и остаряването на населението пазар на труда, пенсионна система, социално подпомагане и грижи, здравеопазване, образование, култура и др.; 8. Развитие на солидарност между поколенията; 9. Повишаване на общото образователно, духовно и културно равнище, квалификация, способности и умения на населението от всички възрастови групи; 10. Създаване на условия за равни възможности за пълноценен социален и продуктивен живот за всички социални групи; 11. Ограничаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои региони и селата; 12. Въвеждане на задължителна оценка на въздействието върху демографското развитие на населението и качеството на човешкия капитал на всеки нов, изменян или допълван нормативен акт на държавата.

17 Национална концепция за активен живот на възрастните хора ( г.) Приета в Съвета за развитие към Министерския съвет Представена за приемане на редовно заседание на Министерския съвет Визията на Националната концепция за активен живот на възрастните хора е свързана със създаване на условия и гарантиране на равни възможности за достоен и пълноценен живот. Приема се за възрастен всеки навършил възраст 50 и над 50 години. Но следва да се има предвид, че общата тенденция е към повишаване на тази граница в интервала години.

18 Стратегическа цел на Националната концепция за активен живот на възрастните хора Създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и социален живот на обществото

19 Оперативни цели и задачи в Националната концепция за активен живот на възрастните хора Оперативна цел 1 Осигуряване на условия за активен трудов живот на възрастните хора. Оперативна цел 2 Осигуряване на финансова стабилност на пенсионната система, условия за активен и достоен живот в пенсионна възраст и за ограничаване на бедността сред пенсионерите. Оперативна цел 3 Осигуряване на условия за достъп до здравни услуги и удължаване на живота в добро здраве на възрастните хора. Оперативна цел 4 Осигуряване на условия за достъп до образование, за учене през целия живот, за повишаване на квалификацията и за преквалификация на възрастните хора с оглед на подобряване на мобилността на пазара на труда. Оперативна цел 5 Развитие и модернизиране на дългосрочните грижи и осигуряване на условия за достъп до социални услуги. Развитие на т.нар. сребърна икономика. Оперативна цел 6 Развитие на доброволчеството. Оперативна цел 7 Преодоляване на негативни стереотипи и изграждане на позитивен публичен образ на възрастните хора.

20 Активна политика на пазара на труда (АЗ) Общо за активна политика са изразходвани хил. лв., в т.ч. за осъществяване на програми, насърчителни мерки и квалификация (по чл. 63 от ЗНЗ) хил. лв. от държавния бюджет и по схемите на Оперативната програма Развитие на човешките ресурси хил. лв. В резултат на инвестирането на допълнителните финансови ресурси по ОП РЧР, сумата е с хил. лв. (30.9%) по голяма от тази на изразходваните средства през предходната година.

21 Броят на лицата над 50 години, включени в активна политика на пазара на труда през 2011г., възлиза на и нараства с 5042 (15.3%) спрямо предходната година. При това, в сравнение с 2010г. се наблюдава рязко увеличаване на броя на лицата над 50 годишна възраст, включени в схемите на ОП РЧР с 8918 души (67.5%), и намаление на броя на включените в програми и насърчителни мерки с (19.7%).

22 В сравнение с 2010г. през 2011 г. се наблюдава рязко нарастване на броя на лицата над 50 годишна възраст, включени в схемитенаоп РЧР с души (67.5%) и намаление на броя на включените в програми и насърчителни мерки с (19.7%). Значителният брой на включените в обучение възрастни лица (близо 1/3 от всички включени в активна политика лица над 50 години) показва подкрепата, която им се оказва за повишаване на техните знания и умения, за приспособяването им към изискванията на пазара на труда и на практика за реализиране на принципите за учене през целия живот.

23 За намаляване на безработицата сред възрастните хора се реализират и специализирани програми и насърчителни мерки. Националната програма Помощ за пенсиониране осигурява заетост и помощ за пенсиониране на безработни лица, на които не достигат до 5 точки за формиране на сбора от осигурителен стаж и възраст, даващ право на пенсия. През 2011г. средномесечно е осигурена заетост на 127 безработни лица в предпенсионна възраст, голяма част от които са били включени в програмата през предходната година. Изразходвани са средства в размер на хил.лв.

24 По мярката от ЗНЗ, насърчаваща работодателите да наемат безработни над 50 годишна възраст, са работили 518 лица средно на месец и са включени 844 лица. По мярката за лица от 50 до 64 години с професионална пенсия за ранно пенсиониране са работили едва 7 човека средно на месец. Общо са изразходвани хил.лв.

25 Регистрираните безработни лица над 50 годишна възраст са една от целевите групи на схема Развитие, която има най голям дял (45.4%) спрямо броя на включените в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация по схемата. Делът на включените в заетост след обучение по схемата възрастни работници е още по голям и достига 47.8%. В обучение по схемата са включени 6926 безработни лица над 50 години, а в заетост 9002 лица.

26 Схема Отново на работа продължава и допълва политиката за насърчаване съчетаването на професионалния и семейния живот. Безработни лица, преимуществено в предпенсионна възраст, се обучават по ключови компетентности, насочени към полагане на грижи за малки деца и впоследствие се включват в заетост за отглеждане на деца от 1 до 3 годишна възраст, чийто родители могат да продължат своето професионално развитие. По този начин се постига двоен ефект: от една страна, се насърчава заетостта и професионалното развитие на семейства с малки деца, а от друга страна, се създава заетост на безработни и търсещи работа лица, ангажирани с отглеждането на децата. През 2011г лица са включени в обучение по схемата (от тях: 91 лица с образование и квалификация в сферата на здравеопазването, образованието и социалните дейности са включени в инструктаж). В заетост по проекта са включени 1064 безработни. Изплатени са хил.лв.

27 Брой безработни лица над 50 години, включени в програми и мерки за заетост през 2011 г. Програма Общо Над 50 години Относителен дял бр. бр. % Насърчаване на работодателите да наемат безработни лица над 50 годишна възраст (чл. 55а отзнз) 844 Национална програма Помощ за пенсиониране" 72 Национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" Национална програма "Асистенти на хора с увреждания" Национална програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания Регионални и браншови програми за обучение и заетост Национална програма "Нова възможност за заетост" Програма "Красива България" Други програми, които се реализират чрез партньорството на ДБТ

28 На застаряването на населението често се гледа като на нещо отрицателно, въпреки че възрастните хора са ключов човешки ресурс за общественото и икономическо развитие, генератор и източник на опит и знания. Възрастните хора оказват важна подкрепа на обществото и семейството, като полагат грижи за зависимите лица, като предават своя трудов опит на по младите поколения, като допринасят за поддържанетонаживотаисоциалнитеотношенияв селските райони.

29

30

31

32

33 Повече информация за инициативите по време на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012 можете да получите на официалната Интернет страница на Министерството на труда исоциалнатаполитика: Благодаря за вниманието! Емилия Войнова

Слайд 1

Слайд 1 Активен живот на възрастните хора и солидарност между поколенията демографски предизвикателства и нови възможности. Общественото мнение за застаряването в Европейския съюз статистически портрет 2012 2012

Подробно

О Б Щ И Н А Р У С Е

О Б Щ И Н А  Р У С Е Проект Подкрепа за достоен живот ПРОГРАМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ Оперативна програма Развитие на човешките ресурси по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051PO001-5.2.09 "Алтернатини", предоставяне

Подробно

Конференция на министрите на младежта и спорта на държавите

Конференция на министрите на младежта и спорта на държавите Структурният диалог в сферата на младежката политика на ЕС София, 05 октомври 2013 г. ОБНОВЕНА РАМКА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА МЛАДЕЖТА 2010-2018 На 27 ноември 2009 г., Брюксел, Резолюция на Съвет

Подробно

ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пан

ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пан ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пантелеев : /п/ Председател на Обществен съвет при община

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

Microsoft Word - OPERATIVEN_Plan org.doc

Microsoft Word - OPERATIVEN_Plan org.doc ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ОБЩИНА ПЛОВДИВ 2009 2011 ГОДИНА Оперативна цел 1 Създаване на адаптирана към нуждите на хората с увреждания среда

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО Текуща демографска ситуация в област Габрово през 2016 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява; Задълбочава

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕКТОР:Мариана Спасова/ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ

Подробно

Polititki na EC v regionalen aspekt

Polititki na EC v regionalen aspekt УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма 1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (О

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (О НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2015 г. населението на област Добрич е 180 601 души, което представлява

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ПЕРНИК ПРЕЗ 2018 ГОДИНА Текуща демографска ситуация в областта през 2018 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява. Увеличава се абсолютният

Подробно

УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ 7700 Гр.Търговище ул. Кап. Данаджиев 22 УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАН

УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ 7700 Гр.Търговище ул. Кап. Данаджиев 22 УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАН УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ 2017-2018 учебна година Настоящата Програма е приета

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ПЕРНИК Текуща демографска ситуация в областта през 2015 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява. Намалява абсолютният брой на живородените

Подробно

Marriages and births in Bulgaria/bg Statistics Explained Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век Автор: Национален статистиче

Marriages and births in Bulgaria/bg Statistics Explained Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век Автор: Национален статистиче Marriages and births in Bulgaria/bg Statistics Explained Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век Автор: Национален статистически институт на България Данни от ноември 2015 г. Настоящата

Подробно

Mobile Training for Home and Health Caregiver For People with Disabilities and Older People

Mobile Training for Home and Health Caregiver For People with Disabilities and Older People «Специализирано обучение през смартфон Андроид за обрижващ персонал на хора с увреждания и застаряващо население» Основна информация Финансов гранд от подпрограма Леонардо да Винчи на програма Учене през

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ" НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА (

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА ( НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2017 г. населението на област Добрич е 176 145 души, което представлява

Подробно

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТ

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТ ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ ou_iv_rilski@abv.bg, 0878 637 061 Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО Демографска ситуация в областта през 2018 година: Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението; Задълбочава се дисбалансът

Подробно

(Microsoft PowerPoint - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 1)

(Microsoft PowerPoint - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 1) Ефективен подход при изготвяне на държавния план-прием в контекста на Националните приоритети в образованието и науката от Националната програма за развитие: България 2020 Заседание на Секторната комисия

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ" НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА (

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА ( НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2018 г. населението на област Добрич е 173 831 души, което представлява

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint ИЗГРАЖДАНЕ НА УСТОЙЧИВ ПРИОБЩАВАЩ МОДЕЛ ЧРЕЗ МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО slaveikov_pl@abv.bg www.csop-pleven.com ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ Процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността

Подробно

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ НА САМООЦЕНЯВАНЕТО 1. Основни цели 2. Специфични цели

Подробно

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0>

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0> ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА МЛАДЕЖТА 2014 година /Приет с Решение 195 по Протокол 28/30.01.2014 г. на Общинския съвет - Завет/ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД МЛАДЕЖТА В ОБЩИНА ЗАВЕТ В община Завет от общо 16184 население,

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА О Б Щ И Н А К Р У Ш А Р И О Б Л А С Т Д О Б Р И Ч 9410, с. Крушари, тел : 05771/2024, факс 05771/ 2136, E-mail krushari@dobrich.net; site: www.krushari.bg ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 2017 ГОДИНА

Подробно

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е 1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е висока, смъртността при всички възрастови групи също.

Подробно

ГОДИШЕН ПЛАН

ГОДИШЕН ПЛАН ОБЩИНА ГУРКОВО ГОДИШЕН ПЛАН развитие на социалните услуги през 2016 година в община ГУРКОВО по изпълнение на Общинска стратегия развитие на социалните услуги в община ГУРКОВО 2011 2016 м. февруари 2015

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 БРОЙ, СТРУКТУРА И ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА КЪМ 31.12.2016 ГОДИНА Брой и структури на населението Към 31.12.2016 г. населението на област Стара Загора е 321 377 души,

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА В ОБЛАСТ СОФИЯ (СТОЛИЦА) Към 31 декември 2018 г. населението на област София (столица) е 1 328 120 души, което представлява 19.0% от населението на България.

Подробно

ОРГАНИЗАТОР ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНьор Околна EHS среда, здравословни и безопасни условия на труд 08 октомври 2015 г. София Хотел Балкан НАЧАЛО партньори фору

ОРГАНИЗАТОР ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНьор Околна EHS среда, здравословни и безопасни условия на труд 08 октомври 2015 г. София Хотел Балкан НАЧАЛО партньори фору EHS Индустриален клъстер Средногорие е сдружение с нестопанска цел, сформирано на базата на индустриалнорегионален принцип, което обединява интересите, възможностите и целите на големите индустриални компании

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УЧАСТИЕ НА НПО В ПРОЦЕСИТЕ НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ Проектът "Твоята община работи за теб. Активиране на ефективното застъпничество на гражданските организации в диалога с местната власт се финансира

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПЕТА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ град Бургас, хотел Аква, 06 юни 2018 година ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПУБЛИЧНОТО МНЕНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И В ЕВРОПА:

Подробно

Демографски процеси в област Бургас през 2017 година

Демографски процеси в област Бургас през 2017 година ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ БУРГАС ПРЕЗ 2017 ГОДИНА Към 31 декември 2017 г. населението на област Бургас е 411 579 души, което представлява 5.8% от населението на страната и нарежда областта на 4-то място

Подробно

Програма за превенция на ранното напускане на училище

Програма за превенция на ранното напускане на училище ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, ГРАД ХАСКОВО 6300, гр. Хасково,бул. Г.С.Раковски 24, тел. 038 622642; e-mail:ou_rilski @abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: Тонка Ченгелова 1 / 6 Директор ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО

Подробно