Резистентност към инфекции, която индивида придобива през живота си.

Размер: px
Започни от страница:

Download "Резистентност към инфекции, която индивида придобива през живота си."

Препис

1 Човекът е неподатлив на инфекции, когато притежава специфични защитни антитела или клетки, резултат от предишна инфекция или имунизация и може да отговори адекватно и да предотврати инфекция. Тази форма на имунитет се развива в резултат на инфекция и е придобита и се нарича придобит имунитет. Състоянието на здраве или болест зависи от взаимодействието между постоянната микрофлора и отговора на организма. Способността на тялото да се защитава срещу специфични агенти, като бактерии, вируси, токсини, гъби и чужда тъкан се нарича имунитет. Имунната система играе ключова роля за ограничаване на инфекциите. Изпълнението на тази задача изисква наличието на механизми за разпознаване на тези патогени и осигуряване на защита на организма срещу тях. Това се постига, чрез внушителен брой от клетки и молекули, разпространени в целият организъм и заедно изграждащи нашата имунна система. Имунитета бива два типа, които се различават по техните основни функции: ВРОДЕН ИМУНИТЕТ ПРИДОБИТ ИМУНИТЕТ Устойчивост към инфекции, която е генетично конституциално обусловена. Бърза защита срещу микроби. Имунният отговор е неспецифичен. Не се променя при вторична среща с един и същи патоген. Липсва имунна памет. Не се повлиява от имунизации. Резистентност към инфекции, която индивида придобива през живота си. Бавен защитен отговор. Имунният отговор е високо специфичен. Подобрява при всяка следваща среща с един и същи патоген. Характеризира се с имунна памет. Подобрява се чрез имунизации. Основните клетки на имунната система произлизат от прогениторни (стволови клетки), намиращи се в костния мозък. Когато узреят тези клетки преминават в кръвта и се разпространяват в тъканите на тялото, като част от тях се натрупват в специализираните лимфоидни тъкани. Освен това за да се създаде ефективен имунитет, различните видове

2 Функция на макрофагите Участие в индукцията и ефекторна фаза на придобития имунен отговор. Те имат антиген представяща функцията за Т клетъчното активиране. Участват в ефекторната фаза на клетъчно-медирания имунитет, необходим за премахване на вътреклетъчни микроби. Участват в ефекторната фаза на хуморалния имунитет - фагират и унищожават микроби, които са обвити с имуноглубинни или комплемент. Лимфоцитите включват три типа клетки. Около 70% от човешките кръвни лимфоцити са Т клетки, които напускат костия мозък и чрез кръвния поток достигат тимуса. Там Т клетките се научават да правят разлика между собствени и чужди антигени. Тяхната основна функция е да регулират дейността на други клетки на имунната система (регулаторна) или директно да унищожават инфектирани или туморни клетки (ефекторна). Те разпознават чуждите антигени, чрез своя антигенен рецептор, само ако са им представени от антиген представящи клетки. Т лимфоцитите се разделят на: Т помощници (T helper), които са основната движеща сила и регулатор на имунния отговор. Тяхната основна задача е да активират В клетките и цитотоксичните Т лимфоцити, но

3 клетки си взаимодействат с помощта на преки контакти с молекули от клетъчната повърхност или чрез молекулите, които секретират. КЛЕТКИ НА ИМУННАТА СИСТЕМА Дендритните клетки, наречени така заради формата на тяхната цитоплазма (имат израстъци), която им осигурява голяма повърхност за основната им функция: да свърже антигена и да го представи на други клетки, които да го неутрализират. I-ва II-ра III-та Антигенно представяне и активация на Т клетки. Антигенно представяне и активация на Т клетки. Индуциране и поддържане на имунен толеранс. Поддържане на имунната памет заедно с В клетките.

4 ПЪРВИЧНИ ИМУННИ ДЕФИЦИТИ повечето от тях са генетично обусловени по-рядко срещани КЛАСИФИКАЦИЯ ВТОРИЧНИ ИМУННИ ДЕФИЦИТИ могат да възникнат, като усложнение на ракови заболявания, инфекции, недохранване, или страничен ефект от имуносупресивна терапия, химиотерапия и лъчетерапия. по-често срещани Пациентите с ПИД са по-податливи на инфекции, тъй като тяхната имунната система не работи правилно. Тези инфекции може да са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки или трудни за лечение. Могат да се появят в който и да е сезон, даже и през лятото. Също така могат да доведът до усложнения, които отразяват нарушена регулация на имунния отговор, като алергии, автоимунитет или лимфопролиферация. При провеждане на подходящо лечение на пациенти с ПИД може да намали броя и тежестта на инфекциите; да подобри и излекуват усложненията и да помогне на много деца и възрастни с ПИД да имат възможно най-нормален живот. Хората с ПИД обикновено се лекуват от лекари, клинични имунолози. Как да се лекува пациентът, зависи от това какъв вид ПИД имат, както и от много други фактори. ПИД могат да бъдат идентифицирани при деца и при възрастни. В някои случаи пациентите са живяли със симптомите в продължение на години преди да се направят правилните изследвания, за да се диагностицира тяхното заболяване. От решаващо значение е лекарите мислят за имунен дефицит при пациенти със съответните симптоми и да направят подходящите изследвания. Някои от тези прости тестове са лесно достъпни за повечето лекари. Други по-подробни изследвания обикновено се правят от клиничен имунолог.

5 за целта трябва първо самите те да бъдат активирани. Това се случва, когато макрофаг или дендритна клетка, които са погълнали и преработили даден атнтиген са достигнали до най-близко разположения лимфен възел го представят на Т helper-а. Активиран по този начин Т helper-а започва да се дели и да секретира белтъци (цитокини), които активират останалите клетки на имунната система. Т цитотоксични (T cytotoxic), които имат способността да убиват инфектирани клетки. В-лимфоцити са 3 до 15% от циркулиращите лимфоидни клетки и се определят основно по експресията на повърхностни имуноглобулини. Чрез кръвния поток те достигат периферните лимфоидни органи лимфни възли, слезка и дифузна лимфоидна тъкан, където формират герминативни центрове, в които се превръщат в клетки секретиращи разтворими молекули, наречени антитела (плазматични клетки). Естествени клетки убийци (NK клетки) са 15% от кръвните лимфоцити. За разлика от Т и В лимфоцитите те не експресират антиген специфичен рецептор и не притежават клетъчна памет, поради което се считат за част от вродената имунна система. Тяхната основна функция е унищожаване на вирусно инфектирани или туморни клетки, чрез предизвикване на програмирана клетъчна смърт (апоптоза). Имунните дефицити са група заболявания при които имунната система е загубила напълно или частично способността си да се бори с инфекциозни заболявания или е компрометирана. Те могат да бъдат първични или вторични. Първичните имунни дефицити (ПИД) са група от заболявания, характеризиращи се с нарушена способност на организма да развие нормална имунна реакция. Причините найчесто са мутации в гени, участващи в развитието и функцията на имунните клетки, органи и молекули.

6 Следващи стъпки Изследвания, за да се изключат различни други причини за ниските стойности на имуноглобулини, неутропения и др. Постваксинален имунен отговор Подкласове имуноглобулин Г Лимфоцитни субпопулации Лимфоцитна пролиферация Генетично изследване В-клетъчно зреене Функция на фагоцитиращи клетки Връзка Т лимфоцит/макрофаг Компоненти на комплемента Генетично изследване Изследване на кръвните клетки Пълна кръвна картина (ПКК) Кръвта съдържа много различни видове клетки, които са свързани с имунната система. ПКК показва какъв брой от всеки вид клетки се намират в пациента. За диагностиката на ПИД трябва се включи диференциално броене на левкоцитите, което дава информация за процентното разпределение (относителен дял) на различните видове бели кръвни клетки (левкоцити). ПКК е важен тест, защото тя разкрива сериозни дефекти в кръвната система, които могат да бъдат причинени от ПИД. Например пациенти със ТКИД, една от най-сериозните форми на ПИД, защото имат понижен брой левкоцити. ТКИД е спешно медицинско състояние, тъй като новородените с това заболяване са с висок риск от животозастрашаващи инфекции. Ранната диагностика и лечение са съществени за увеличаване на шанса за оцеляване на пациента. Международната пациентска организация по първични имунни дефицити (IPOPI) прави усилия да въведе рутинен скрининг за ТКИД сред новородените в Европа.

7 Преглед на диагностиката на първични имунни дефицити (ПИД) ПИД се подозира при деца или възрастни, които имат инфекции, които са необичайно чести, тежки или упорити, или ако са причинени от необичайни микроорганизми. Видът на инфекциите, може да даде представа за това кой е типът ПИД. Някои тежки ПИД предизвикват симптоми, които могат да се наблюдават скоро след раждането. Фамилна анамнеза за ПИД или ПИД-подобни симптоми, както и основни кръвни изследвания, също могат да дадат полезна информация. Най-важните от първи стъпки са: Изследване на пълна кръвна картина (ПКК) с диференциално броене на белите кръвни клетки. Измерване на нивата на имуноглобулини.

8 заедно позволяват на Т-хелперите да предизвикат имунен отговор от В клетките. Дефицитите на CD40 и CD40L са познати като Хиперимуноглобулин М заболявания. Дефектите в протеините CD11 и CD18 могат да предизвикат дефицит на левкоцитна адхезия (ЛАД). В-клетъчна памет: Паметовите В клетки, могат за запомнят антигени, с които тялото се е срещало преди. Когато са стимулирани от този антиген отново, В лимфоцитите на паметта се включват и произвеждат антитела срещу този антиген. Измерването на включените В клетки на паметта може да бъде полезно при изследването на общи вариабилни имунодефицитни заболявания (ОВИД), хипер- IgE синдром и дефицити на CD40/CD40L. Измерване на имуноглобулини: Повечето ПИД водят до прекалено малка синтеза на имуноглобулини, или въобще да не ги произвеждат. Затова измерването на имуноглобулини Г (IgG), A (IgA), E (IgE) и М (IgM) е много важно в диагностиката на ПИД. Някои ПИД (напр. тези, класифицирани като заболявания на имунната дисрегулация) не засягат нивата на имуноглобулините. Затова, ако нивата на имуноглобулините са нормални, това не означава, че пациентът няма ПИД. Важно е да се знае, че нивата на имуноглобулините се променят по време на детството, затова резултатите от тези изследвания трябва да бъдат интерпретирани според възрастта на пациента. Антителен отговор към ваксини Ваксините се произвеждат като се използват микроорганизми, които са убити или инактивирани чрез специфични методи. Нормално ваксината води до синтез на антитела специфични срещу даден микроорганизъм и така подготвят тялото да се предпази от инфекция.

9 Други тестове на кръвните клетки Изследване на лимфоцитна субпопулация и пролиферация: Промяната в броя на различните видове лимфоцити в кръвта може да помогне за уточняване вида на ПИД. Освен преброяването на лимфоцитите, също е важно да се провери тяхната функция. Например едни тестове определят колко добре тези клетки се делят (или пролиферират ), когато са стимулирани с вещества, предизвикващи обикновено имунен отговор. Изследване на гранулоцитната функция: Неутрофили, еозинофили, базофили и мастоцити заедно са познати като гранулоцити. Нормално тези клетки (основно неутрофили) произвеждат водороден пероксид (понякога наричан реактивен кислород ), за да убиват бактерии и гъбички. Количеството на произведения водороден пероксид се измерва чрез лабораторен тест, наречен Дихидрородамин (DHR). Това е важен диагностичен тест при Х-свързана хронична грануломатозна болест (ХГБ), при която броят неутрофили е нормален (или висок), но тези клетки не функционират правилно. Други изследвания се провеждат за оценка на това колко добре тези клетки мигрират в отговор на действието на определено вещество (това се нарича хемотаксис ) и колко ефективно поглъщат и убиват бактерии. Изследване зреенето на В клетки в костен мозък: Това изследване се използва за диагностициране на ПИД, наречени агамаглобулинемии, напр. Х-свързана агамаглобулинемия (XLA или болест на Bruton). Те се предизвикват от генетични дефекти, които спират нормалното развитие на В лимфоцитите и пациентите с тези заболявания имат много ниски или липсващи нива на имуноглобулини, както и ниски стойности на В клетки. Експресия на клетъчни протеини: Тези тестове могат да установят дефицити на определени протеини, които нормално се намират на повърхността на белите кръвни клетки. Например CD40 и CD40L са два протеина, които

10 При някои ПИД е нарушен антителния отговор към ваксини и не се наблюдава увеличение на имуноглобулин Г в отговор на полизахаридни ваксини, напр. ваксина срещу инфлуенца тип В или Streptococcus pneumoniae (или пневмококова ). За диагностиката на ПИД е необходимо да се измерят нивата на антитела (или титри ) 3-4 седмици след ваксинация, за да провери дали имунната система отговаря правилно. Тези отговори трябва да бъдат интерпретирани според възрастта (при деца) и според това какви ваксини човекът е получавал в миналото. Протеини на комплемента Протеините на комплементната система убиват микроорганизми и подпомагат функцията на други имунни клетки. Група ПИД, наречена дефицити на комплемента, се причиняват от дефекти в тази система. Използват се специфични тестове за установяването на дефицитите на комплемента - CH50, АН50 и други. Тестове за други състояния Вторичните имунни дефицити могат понякога да предизвикат признаци и симптоми, подобни на тези на ПИД. Необходимо е да бъдат направени допълнителни тестове, за да се изключат тези причини преди да се постави диагнозата ПИД. Генетична диагностика ПИД се предизвикват от дефекти в гените (части от ДНК молекулата), които участват в развитието и функцията на имунната система. Точните генетични дефекти, които предизвикват някои форми на ПИД са известни. Това са ТКИД, ХГБ, хипер-ige синдроми, WAS, XLA и дефекти на комплемента. Тези дефекти обикновено се унаследяват от родителите, или могат да възникнат чрез генетични мутации по време на бремеността. Генетичната диагностика може да се прави само в специализирани лаборатории. Това не е достъпно във всички държави. Националните ПИД пациентски организации могат да предоставят повече информация за наличието на генетична диагностика в определени страни.

Сканирано изображение

Сканирано изображение МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ ОДОБРЯВАМ - ДИРЕКТОР: За учебната 2017/2018 г. " /Доц. ПРОГРАМА, ПО ДЕРМАТОАЛЕРГОЛОГИЯ и КОЗМЕТИЧНА БЕЗОПАСНОСТ за придобиване на образователно-квалификационна

Подробно

Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby)

Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby) Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby) В тази брошура се дава информация за кръвните тестове, които обикновено се предлагат

Подробно

ПРОЕКТ

ПРОЕКТ ПРОЕКТ НАРЕДБА 201 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата РАЗДЕЛ I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за провеждане

Подробно

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ 15 февруари ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ ГРИП ИЛИ НАСТИНКА Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я От Проф.д-р Ваня Недкова Недкова-Коларова Ръководител Катедра педиатрия, МУ-Плевен Относно: Участие в конкурс за академичната длъжност

Р Е Ц Е Н З И Я От Проф.д-р Ваня Недкова Недкова-Коларова Ръководител Катедра педиатрия, МУ-Плевен Относно: Участие в конкурс за академичната длъжност Р Е Ц Е Н З И Я От Проф.д-р Ваня Недкова Недкова-Коларова Ръководител Катедра педиатрия, МУ-Плевен Относно: Участие в конкурс за академичната длъжност Професор Област на висше образование 7. Здравеопазване

Подробно

Цинк капки

Цинк капки Zn ПРОФИЛАКТИКА НА ЦИНКОВИЯ ДЕФИЦИТ Цинк Biominerali Цинкът (Zn) е незаменим Биоминерал за биохимичните функции на живите организми. Поддържа ензимната система, клетките и синтеза на белтъчините. Командва

Подробно

Keytruda; INN-pembrolizumab

Keytruda; INN-pembrolizumab EMA/235911/2019 EMEA/H/C/003820 Общ преглед на Keytruda и защо е разрешен за употреба в ЕС Какво представлява Keytruda и за какво се използва? Keytruda е противораково лекарство, което се използва за лечение

Подробно

ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт

ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт: Телефонен номер:. Паспортът е преведен и адаптиран

Подробно

Blood_Blood Cells and Plasma

Blood_Blood Cells and Plasma Кръвна тъкан 1. Кръвта като тъкан 2. Функции и състав на кръвта 3. Кръвна плазма. Антитела 4. Формени елементи на кръвта: Еритроцити Левкоцити Тромбоцити 5. Кръвосъсирване Кръвта като тъкан Кръвна тъкан

Подробно

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E >

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E > ВЪВЕДЕНИЕ Заразната катарална треска по овцете, известна още като син език (Bluetongue) по преживните животни е инфекциозно, неконтагиозно трансмисивно вирусно заболяване, което се разпространява между

Подробно

untitled

untitled ШАРКА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ Sheep & Goat pox Шарката по овцете и козите е силно контагиозно вирусно заболяване, характеризиращо се с треска, генерализиран изрив от папули по кожата и кутанните мукози, мултифокални

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1. Възникване и развитие на оралната и лицево-челюстна

Подробно

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Candle Версия на 2016 1. КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоза с липодистрофия и повишена температура (СANDLE) е

Подробно

Folie 1

Folie 1 Превенция на здравето - скрининг и ранна диагноза при белодробен карцином ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО Доц. Д-р Г. Присадов, доц. д-р Г.Хаджидеков ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО ПРОЕКТ ПО ИДЕЯ НА АИКБ

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА

МЕДИЦИНСКИ  УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Орална и лицево челюстна хирургия К О Н С П Е К Т ПО КЛИНИКА НА ОРАЛНАТА И ЛИЦЕВО ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ за V курс ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019

Подробно

fara: 03,4A 2041r. YqE,BHA IIPOTPAMA 3A CIIEIIIIAJIHOCT TPAHCOY3I4OHHA XEMATOTOTllfl 2017r.

fara: 03,4A 2041r. YqE,BHA IIPOTPAMA 3A CIIEIIIIAJIHOCT TPAHCOY3I4OHHA XEMATOTOTllfl 2017r. fara: 03,4A 2041r. YqE,BHA IIPOTPAMA 3A CIIEIIIIAJIHOCT TPAHCOY3I4OHHA XEMATOTOTllfl 2017r. 1. ВЪВЕДЕНИЕ 1.1. Наименование на специалността Трансфузионна хематология 1.2. Продължителност на обучението

Подробно

The Cell

The Cell Клетка 1.Клетката основна структурна и функционална единица на живия организъм 2.Прокариотни и еукариотни клетки 3.Клетъчна организация: външна морфология на клетката големина, форма и цвят на клетките

Подробно

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg ПРИЛОЖЕНИЕ III ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА И ЛИСТОВКАТА ЗА ПАЦИЕНТА 1 ИЗМЕНЕНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В СЪОТВЕТНИТЕ ТОЧКИ НА КРАТКИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОДУКТИТЕ НА МОКСИФЛОКСАЦИН-

Подробно

Склеродермия Версия на РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1.

Склеродермия Версия на РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1. https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Склеродермия Версия на 2016 2. РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1.1 Как се диагностицира локализирана склеродермия? Появата

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за получаване на образователна и научна степен "доктор, област на висше образование: ''Природни науки, математик

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за получаване на образователна и научна степен доктор, област на висше образование: ''Природни науки, математик Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за получаване на образователна и научна степен "доктор, област на висше образование: ''Природни науки, математика и информатика'', професионално направление: ''Биологични

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Детска дентална медицина К О Н С П Е К Т ПО ДЕТСКА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА за държавен изпит за учебната 2017/2018г. ПЪРВА ЧАСТ- ТЕСТ 1.

Подробно

Европейска имунизационна седмица 2019

Европейска имунизационна седмица 2019 ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА 24-30 Април 2019 г. Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, тя обединява местните

Подробно

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Полимерен комплекс с радиационно-защитни свойства Виолета Митова, Кольо Троев Институт по полимери - БАН Основни проблеми в хуманната медицина - странични ефекти на лекарствените вещества върху нормалните

Подробно

Факторът магнезий 1

Факторът магнезий 1 СЪДЪРЖАНИЕ МАГНЕЗИЙ - МИНЕРАЛЪТ, КОЙТО СЕ БОРИ СЪС СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ И ПАЗИ ЗДРАВИ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ... з Една типична история... 4 Сърдечното заболяване - епидемията на двадесети век 5 Храненето и

Подробно

S.Staneva

S.Staneva Епидемиологични особености на листериозата в България Станева, Св., Константинов, Р., Христова, И., Кунчев, А. Медицински университет Варна, НЦЗПБ, МЗ Листериозата е инфекция с множествен механизъм на

Подробно

Slide 1

Slide 1 Човешкият организъм започва своето индивидуално развитие от оплодена яицеклетка наречена зигота. Тя се дели многократно, образуват се множество клетки, които се специалират да изпълняват определени функции

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 15 от 2005 г. за имунизациите в Републ

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 15 от 2005 г. за имунизациите в Републ Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България (обн., ДВ, бр. 45 от 2005 г., изм. и доп.,

Подробно

Prevora Annex I-II-III - H-A BG

Prevora Annex I-II-III - H-A BG ПРИЛОЖЕНИЕ II НАУЧНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ И ОСНОВАНИЯ ЗА ПОЛОЖИТЕЛНО СТАНОВИЩЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА, ОЗНАЧЕНИЯТА ВЪРХУ ОПАКОВКАТА И ЛИСТОВКАТА, ПРЕДСТАВЕНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО

Подробно

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ Какво е еректилна дисфункция? Когато един мъж не може да получи достатъчно ерекция и не може да прави секс или не може да задържи достатъчно дълго ерекцията си, говорим за еректилна дисфункция или импотентност.

Подробно