Код: MsRES01 Семестър: 1. Брой кредити: 5. Часове за седмица: Л - 2 ч., ЛУ - 2 ч.

Размер: px
Започни от страница:

Download "Код: MsRES01 Семестър: 1. Брой кредити: 5. Часове за седмица: Л - 2 ч., ЛУ - 2 ч."

Препис

1 ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРО- ЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ Код: MsRES01 Семестър: 1 5 Задължителна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за изграждането и експлоатацията на децентрализирани електроенергийни източници в електроенергийната система (ЕЕС), изградени на базата на възобновимите енергийни източници. Студентите се запознават с въпросите, свързани с тенденциите в съвременната електроенергийна политика и използването на нетрадиционни и възстановими енергийни ресурси за получаване на електроенергия. Изучават се водните и вятърни електрически централи (ЕЦ), използването на нетрадиционни ресурси, като слънчевата енергия, геотермалната енергия, енергията на морските вълни, приливните ЕЦ, дизеловите ЕЦ, газовите ЕЦ, когенерацията и инсталациите за получаване на енергия от преработка на биомаса и биогаз; хибридните системи за получаване на електроенергия. Необходими са основни познания от дисциплините: Физика, Теоретична електротехника, Електрически машини, Електроенергетика Лекциите се представят с използване на презентации на PowerPoint. Изпит в края на първи семестър. 1. Неделчева С.И. Зелена енергия, ISBN , София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, 2014.

2 СИЛОВИ ЕЛЕКТРОННИ ПРЕОБРАЗУВАТЕЛИ ЗА ВЕИ Код: MsRES02 Семестър: 1 Доц. д-р инж. Тодор Тодоров Технически университет София 5 Задължителна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за изграждането и експлоатацията на децентрализирани електроенергийни източници в електроенергийната система (ЕЕС), изградени на базата на възобновимите енергийни източници. Студентите се запознават с въпросите, свързани с тенденциите в съвременната електроенергийна политика и използването на нетрадиционни и възстановими енергийни ресурси за получаване на електроенергия. Изучават се водните и вятърни електрически централи (ЕЦ), използването на нетрадиционни ресурси, като слънчевата енергия, геотермалната енергия, енергията на морските вълни, приливните ЕЦ, дизеловите ЕЦ, газовите ЕЦ, когенерацията и инсталациите за получаване на енергия от преработка на биомаса и биогаз; хибридните системи за получаване на електроенергия. Необходими са основни познания от дисциплините: Физика, Теоретична електротехника, Електрически машини, Електроенергетика Лекциите се представят с използване на презентации на PowerPoint. Изпит в края на първи семестър. 1. Неделчева С.И. Зелена енергия, ISBN , София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, 2014.

3 СЪХРАНЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯ ОТ ВЕИ Код: MsRES03 Семестър: 1 4 д-р инж. Мишо Мацанков Технически университет София, ИПФ-Сливен, misho.ivanov@abv.bg Задължителна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания и умения по Съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници са предпоставка за задълбочено усвояване на учебния материал по изучаваните по-нататък специализиращи дисциплини както и за решаване на различни проблеми от инженерната практика. Студентите се запознават с въпросите, свързани с различните видове методи и средства за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници. Разглеждат се и възможности за приложение в практиката. Изучават се Основни понятия, класификациии и видове възобновяеми източници на енергия. Методи и средства за управление и съхранение на енергия от възобновяеми източници. Необходими са основни познания от дисциплините: Физика, Теоретична електротехника, Електроника, Електроенергетика, Електрически мрежи Лекциите се представят с използване на презентации на PowerPoint. Изпит в края на първи семестър. 1.Стефка Неделчева, Production decentralisee d electricite, Brest, Румен Каров, Евелин Цонев, Даниел Каров, Въведение в проектирането на електронни преобразувателни схеми, ISBN , Издателство РИК БИ ЕООД, Велико Търново, Каров Д., Р.Каров, София Младенова, Периодичен фактор при зарядни и разрядни вериги с различни параметри, Известия на ТУ-Сливен, 2, Даниел Каров, Моделиране на мощността на паралелни активни филтри при захранване на трифазен нелинеен товар от децентрализирани източници, Известия на ТУ-Сливен, 2, 2013

4 ОПТИМИЗАЦИЯ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ СИСТЕМИ Код: MsRES04 Семестър: 1 4 Задължителна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за оптималното структуриране на електрически мрежи с присъединени ДЕИ, изградени на базата на възобновимите енергийни източници. Студентите се запознават с въпросите, свързани с оптимален състав на хибридните системи, изградени на базата на ВЕИ, оптимални структури на ел. мрежи с присъединени ДЕИ и приложение на математични методи за оптимизиране на режимните параметри при експлоатация на ДЕИ присъединени към ел. мрежи. Необходими са основни познания от дисциплините: Физика, Теоретична електротехника, Електрически машини, Електроенергетика, Ел. мрежи Лекциите се представят с използване на презентации на PowerPoint. Изпит в края на първи семестър. 1. Неделчева С.И. Зелена енергия, ISBN , София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, 2014.

5 Код: MsRES05 Семестър: 1 Електрическа част на електрически централи от възобновяеми енергийни източници 6 Задължинелна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници» на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за основните съоръжения и режими в електрическите централи, изградени на базата на възобновяеми енергийни източници. Студентите изучават основните съоръжения в електрическите централи, изградени на базата на възобновяеми енергийни източници. Изучават се основните eлектрически схеми, режимите, изчислителните условия и избора на апаратите и тоководещите части. Необходими са основни познания от дисциплините: Теоретична електротехника, Техническа безопасност, Електрически мрежи, Електрически машини, Електроенергетика, Електрически апарати Лекциите се представят, като теоретичния материал се илюстрира с фигури, електрически схеми и формули. Лекциите са провеждат с използване на презентации на PowerPoint. По всяко лабораторно упражнение се съставя протокол. Курсовата задача обхваща електрическа част на малка водна електрическа централа. Текуща оценка. 1. Неделчева С.И. Зелена енергия, ISBN , София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Част четвърта. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, 2014.

6 Код: MsRES06 Семестър: 1 МАТЕМАТИЧНИ МЕТОДИ ЗА ИЗСЛЕДВНЕ В ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКАТА 6 Задължинелна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници» на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за приложението на математичните методи за решаване на задачи в областта на електрическите мрежи и системи, към които са присъединени ДЕИ. Студентите изучават основните методи за математично моделиране, приложение на теорията на вероятностите и математическата статистика, теорията на игрите, теорията на графите, методите за планиране и прогнозиране на ел. товари, приложение на математичната теория на надежността при решаване на задачи в областта на електрическите мрежи и системи, към които са присъединени ДЕИ. Необходими са основни познания от дисциплините: Теоретична електротехника, Техническа безопасност, Електрически мрежи, Електрически машини, Електроенергетика, Електрически апарати Лекциите се представят, като теоретичния материал се илюстрира с фигури, електрически схеми и формули. Лекциите са провеждат с използване на презентации на PowerPoint. По всяко лабораторно упражнение се съставя протокол. Текуща оценка. 4. Неделчева С.И. Зелена енергия, ISBN , София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Част четвърта. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, 2014.

7 Код: MsRES07 Семестър: 1 ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ И СИСТЕМИ ПРИ ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНО ПРОИЗВОДСТВО 5 Задължинелна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници» на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за основните съоръжения и режими в електрическите мрежи с присъединени ДЕИ, изградени на базата на възобновяеми енергийни източници. Студентите изучават начините на присъединяване на ДЕИ към ел. мрежи за ниско, средно и високо напрежение. Особено внимание се отделя на изменението на режимните параметри и на показателите за качество на ел енергията след присъединяване на ДЕИ към ел. мрежи. Необходими са основни познания от дисциплините: Теоретична електротехника, Техническа безопасност, Електрически мрежи, Електрически машини, Електроенергетика, Електрически апарати Лекциите се представят, като теоретичния материал се илюстрира с фигури, електрически схеми и формули. Лекциите са провеждат с използване на презентации на PowerPoint. По всяко лабораторно упражнение се съставя протокол. Текуща оценка. 1. Неделчева С.И. Зелена енергия, ISBN , София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Част четвърта. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, Неделчева Ст. Електрически мрежи и системи с децентрализирани генериращи източници, София, Изд. на ТУ-София, 2018.

8 Код: MsRES08 Семестър: 1 РЕЛЕЙНА ЗАЩИТА И АВТОМАТИКА В СИСТЕМИТЕ ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ 5 Задължинелна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници» на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за основните устройства за релейна защита и автоматизация на ДЕИ, изградени на базата на възобновяеми енергийни източници. Студентите изучават релейните защити и средствата за автоматизация във вятърните централи, ветроенергийните комплекси, фотоелектричните системи, малки водни централи и др. Необходими са основни познания от дисциплините: Теоретична електротехника, Техническа безопасност, Електрически мрежи, Електрически машини, Електроенергетика, Електрически апарати, РЕлейна защита и автоматизация Лекциите се представят, като теоретичния материал се илюстрира с фигури, електрически схеми и формули. Лекциите са провеждат с използване на презентации на PowerPoint. По всяко лабораторно упражнение се съставя протокол. Текуща оценка. 1. Неделчев Н.А, Цифрови релейни защити и автоматизация в интелигентни електрически мрежи, София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Част четвърта. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, 2014.

9 Код: MsRES09 Семестър: 1 ПРОЕКТИРАНЕ НА ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ 8 Задължинелна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници» на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за проектиране на основните видове ДЕИ: фотоелектрични системи, малки водни централи, Вятърни централи и др ДЕИ. Студентите се запознават с етапие на проектиране на електроенергийните обекти, изготвянето на електроенергиен одит, проучването на възможностите за изграждане на ДЕИ, проектиране на електрическата част на ДЕИ и остойностяване на тяхното техническо изграждане. Необходими са основни познания от дисциплините: Теоретична електротехника, Техническа безопасност, Електрически мрежи, Електрически машини, Електроенергетика, Електрически апарати Лекциите се представят, като теоретичния материал се илюстрира с фигури, електрически схеми и формули. Лекциите са провеждат с използване на презентации на PowerPoint. По всяко лабораторно упражнение се съставя протокол. Текуща оценка. 1. Неделчева С.И. Зелена енергия, ISBN , София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Част четвърта. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, 2014.

10 Код: MsRES10 Семестър: 1 ТЕХНИЧЕСКА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ДЕИ 4 Задължинелна дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници» на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за особеностите при техническата експлоатация на ДЕИ, изградени на базата на възобновяеми енергийни източници. Студентите изучават особеностите при експлоатация на вятърните централи, фотоелектричните системи, малките водни централи и др. Обръща се внимание на техническата безопасност при експлоатация на обектите, изградени на базата на възобновяеми енергийни източници. Необходими са основни познания от дисциплините: Теоретична електротехника, Техническа безопасност, Електрически мрежи, Електрически машини, Електроенергетика, Електрически апарати Лекциите се представят, като теоретичния материал се илюстрира с фигури, електрически схеми и формули. Лекциите са провеждат с използване на презентации на PowerPoint. По всяко лабораторно упражнение се съставя протокол. Курсовата задача обхваща електрическа част на малка водна електрическа централа. Текуща оценка. 1. Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Интелигентни електрически мрежи. Част трета. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, Нотов П.П., С.И.Неделчева. Електроенергетика. Част четвърта. ISBN София, МП Изд. на ТУ-София, 2014.

11 Изпитване Код: MsRES11 Семестър: 2 5 Избираема дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да придобият знания за организацията проверката настройката и изпитването на основните съорънения в ел централи и ПС. Студентите изучават методиките за провеждане на изптанията на ел съоръжения настройката и изпитването на апаратурата в разпределителните устройства за високо напрежение, изпитване на изолатори разединители и др ел съоръжения. Необходими са основни познания от дисциплините: Физика, Теоретична електротехника, Електрически машини, Електроенергетика, Техническа безопасност, Техника на високите напрежения Лекциите се представят с използване на презентации на PowerPoint. Изпит в края на втори семестър. 1. Неделчев Н.А. Експлоатационни режими на турбогенератори, С., Изд.ТУ-София, 2007, Неделчев Н.А. Ст. Неделчева, Техника на високите напрежения част 3, С., Изд.ТУ-София, Неделчев Н.А. Защита от пренапрежения в електрическите централи и подстанции, С., Изд. на ТУ-София, 2012 г.

12 законодателство Код: MsRES12 Семестър: 2 доц. д-р инж. Йордан Чобанов Технически университет София, ИПФ-Сливен, 5 Избираема дисциплина за редовни студенти по специалност «Електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници на ИПФ-Сливен на ТУ София за Цeлта на учебната дисциплина е студентите да изучат действащите закони правилници и нормативна уредба в електроенергийната система, а също правилата за търговия и пазарът на ел енергия. Студентите изучават законовата уредба при функциониране и управление на електроенергийната ситема, действащите наредби за проектирана изграждане и експлоатация на съоръженията в електроенергийната система,правилата за условията и реда за дстъп до ел. мрежи, правилата за търговия с ел енергия, структура на ел енергийния пазар, пазар на балансираща енергия. Необходими са основни познания от дисциплините:, Електроенергетика, електрически мрежи Лекциите се представят с използване на презентации на PowerPoint. Изпит в края на втори семестър. 1. Закон за енергетиката ДВ бр г. 2. Закон за енергията от ВЕИ ДВ бр Закон за енергийната ефективност ДВ Правила за търговия с ел енергия ДВ

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от 17.06.2016 г. лектор д-р Гинко Георгиев АНОТАЦИЯ Курсът Електроснабдяване

Подробно

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ КОЛЕЖ ПО ЕНЕРГЕТИКА И ЕЛЕКТРОНИКА УТВЪРЖДАВАМ Ректор: проф. д-р инж. M. Христов Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение:

Подробно

Microsoft Word - imB_kr

Microsoft Word - imB_kr ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: /п/ (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата : 10.12.2008 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалността ИНДУСТРИАЛЕН МЕНИДЖМЪНТ Професионално направление:

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА катедра Електроенергетика УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА катедра Електроенергетика УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТ УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТЕ ЗАВЪРШВАЩИ ОБРАЗОВАТЕЛНОКВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "БАКАЛАВЪР" ОТ СПЕЦИАЛНОСТ "ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА" РАЗДЕЛ I.

Подробно

aiut_rb.xls

aiut_rb.xls 1 Висша математика - 1част 1 60 30 30 2+2+0 90 150 5 2 Физика 1 60 30 30 2+0+2 75 135 5 3 Икономика 1 45 30 15 2+1+0 60 105 4 4 Програмиране и използване на компютри - 1част 1 45 15 30 1+0+2 90 135 5 5

Подробно

Microsoft Word - UP-FFOE_ECTS_Bg.doc

Microsoft Word - UP-FFOE_ECTS_Bg.doc Учебен план съгласно MEEN No М магистри ЕЕN Eлектроинженерство No реден номер на дисциплината Лекции (Л), семинарни упражнения (СУ), лабораторни упражнения (ЛУ) седмично; изпит (И), текуща оценка (ТО);

Подробно

Microsoft Word - 1_Electrotexnika.doc

Microsoft Word - 1_Electrotexnika.doc НА СЪЮЗА НА УЧЕНИТЕ - СЛИВЕН ТОМ 6, 2004 г. 0 TEХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ ИНЖЕНЕРНО ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ СЛИВЕН ВТОРА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ СЛИВЕН - 2003 СБОРНИК ДОКЛАДИ НАПРАВЛЕНИE Електротехника и електроенергетика

Подробно

Microsoft Word - aiutB_kr.doc

Microsoft Word - aiutB_kr.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата :...2007 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалност АВТОМАТИКА, ИНФОРМАЦИОННА И УПРАВЛЯВАЩА ТЕХНИКА Професионално

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД / г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД / г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД 09-1576/ 19.09.2006 г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с чл. 13, ал. 1 от Закона за професионалното образование

Подробно

Microsoft Word - BsEE_III_201802_Bul

Microsoft Word - BsEE_III_201802_Bul Електрически машини I Семинарни упражнения Лабораторни упражнения, Kурсова работа Код: ВsEE30 Семестър: 5 Л 3 часа СУ 2 часа ЛУ 2 часа КР Брой кредити: 9 Доц. д-р Стоян Божков (ИПФ - Сливен), email: s_bozhkov@abv.bg,

Подробно

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ К О Л Е Ж С Л И В Е Н УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. др инж. К. Веселинов/ Дата:... Образователноквалификационна степен: Професионален бакалавър Професионална квалификация: 1.

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. инж. Марин Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен : Професионална квалификация: Магистър Магистър-инженер Срок на обучение: Форма на обучение: 1,5 години редовна

Подробно

Мехатроника

Мехатроника ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.дтн. инж. Георги Михов) Дата:. год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска тех

ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска тех ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска техника; 5. Монтьор на селскостопанска техника; 6. Машинен

Подробно

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Инженер телекомуникации Срок на обучение: Форма

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я Шифър УТВЪРДИЛ: РЕКТОР: (проф. дтн инж. Георги Михов) К Л А С И Ф И К А Т О Р НА АКРЕДИТИРАНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ И СПЕЦИАЛНОСТИ, ПО КОИТО СЕ

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_IUEIKU_3_za_1_kurs

Microsoft Word - UchPlan_IUEIKU_3_za_1_kurs СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8. Икономика Специалност: Икономика Магистърска програма: Икономика и управление в енергетиката,

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н за образователно-квалификационна степен бакалавър

Подробно

Microsoft Word - kstB_kr.doc

Microsoft Word - kstB_kr.doc Учебен план съгласно ЕСТК FTE фундаментални дисциплини; TBE T тип на образователно-квалификационната степен: B - бакалаври, M - магистри ; CS - Компютърни системи и технологии ; пореден номер на дисциплината;

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата:... 2006 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Магистър Магистър - инженер Срок на обучение:

Подробно

Термично състояние на магнитопровода на статора при дефекти

Термично състояние на магнитопровода на статора при дефекти Избрани глави от теоретичната електротехника Вид на обучението: Лекции, семинарни упражнения, лабораторни упражнения Код: CEPP0 Семестър: Л - 2 часа СУ-2 часа ЛУ- час Брой кредити: 5 ЛЕКТОР: Доц. д-р инж.

Подробно

У Ч Е Б Е Н П Л А Н

У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: (проф. д-р инж. К.Веселинов) Дата:... 200.. г Образователно - квалификационна степен: Професионална квалификация: Професионален бакалавър

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.д-р инж. К. Веселинов) Дата:... 2008 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Висша математика I Лекции, Семинарни упражнения Код: PEPP01 Семестър: 0 Часове : Л-15 ч., СУ-15 ч. Брой кредити: 5 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Иван Петров (ФПМИ), каб.2547, тел. 965 2494, Технически Университет-София

Подробно

№ ТЕХНИЧEСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: (проф. д-р М. Христов) Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

Учебен план бакалаври

Учебен план бакалаври Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я УТВЪРЖДАВАМ Ректор:... / Проф. дтн инж. Г. Михов / Дата:. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на

Подробно

АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучение

АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучение АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучението по дисциплината е огласено в раздел Анотация в учебната

Подробно

Microsoft Word - OTO.doc

Microsoft Word - OTO.doc Утвърдил:.. (проф. дфн Ал. Драйшу) Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: ФИЗИЧЕСКИ Специалност: (код и наименование) Ф З Т 0 9 0 1 1 2 КВАНТОВА И КОСМИЧЕСКА ТЕОРЕТИЧНА ФИЗИКА

Подробно

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБРАЗОВАТЕЛНО - КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН: МАГИСТЪР ПРОФЕСИОНАЛНА

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Наименование на учебната Код: ВЕE30 Семестър: 5 дисциплина: Електрически машини I Кредити: 8 Л 3 часа Семинарни упражнения (СУ) СУ 2 часа ЛУ 2 часа Курсова работа (КР) ЛЕКТОР: Доц. д-р Георги Тодоров Тодоров

Подробно

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (02) 26 26 Ректор: (02) 6 449 факс (02) 628 90 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg Ф И З И К О

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... П

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... П СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.8 Икономика ОКС магистър

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_IkUprObrazovanie_5_za_1_kurs

Microsoft Word - UchPlan_IkUprObrazovanie_5_za_1_kurs СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8 Икономика Образователно-квалификационна степен: Магистър Специалност: Икономика Срок на обучение:

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_Logistika_17_03_11_ikonomisti

Microsoft Word - UchPlan_Logistika_17_03_11_ikonomisti СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8. Икономика Специалност: Икономика Магистърска програма: Икономика и управление на логистиката

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за задължителна професионална подготовка по учебен предмет УЧЕБНА ПРАКТИКА: ПО СИСТЕМИ ЗА АВТОМАТИЗАЦИЯ УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД 09-1618/10.12.2008

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно

Учебен план (пример)

Учебен план (пример) П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. Цар Асен 24; Централа: (032) 261 261 Ректор: (032) 631 449 факс (032) 628 390 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg Ф

Подробно

Microsoft Word - Stop Upr bak za 2 i 3 kurs

Microsoft Word - Stop Upr bak za 2 i 3 kurs Софийски университет Свети Климент Охридски УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Шифър 3. Социални, стопански и правни науки Професионално Образователно-квалификацион (подпис) направление: 3.7 Администрация и управление

Подробно

Microsoft Word - Body

Microsoft Word - Body НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИ СЪЮЗ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ ПРОГРАМА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИ СЪЮЗ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЕНЕРГИЕН ФОРУМ 2012 13-17 ЮНИ 2012 Международен

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промишлена топлотехника с автор: инж. Андрей Христов Андреев

Подробно

Факултет ………………

Факултет ……………… П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (032) 261 261 Ректор: (032) 631 449 факс (032) 628 390 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg Б И

Подробно

ДО Г-Н БОЯН БОЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКЕВР Д О К Л А Д Относно: Определяне на цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, когато

ДО Г-Н БОЯН БОЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКЕВР Д О К Л А Д Относно: Определяне на цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, когато ДО Г-Н БОЯН БОЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКЕВР Д О К Л А Д Относно: Определяне на цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, когато инвестицията за изграждането на енергиен обект за

Подробно

I

I АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ Факултет по агрономство Утвърждавам: Ректор: (проф. д-р Хр. Янчева) Декан: (проф. д-р М. Берова) УЧЕБЕН ПЛАН Област на висшето образование Професионално направление Специалност

Подробно

тема: „Ползите от удължаването на експлоатационния срок на ядрените централи”

тема: „Ползите от удължаването на експлоатационния срок на ядрените централи” тематична област: "Удължаване на срока на експлоатация на ядрени съоръжения" Изготвил: Силвия Кръстева, Студент по специалност Ядрена енергетика в ТУ-София Статистиката в световен мащаб показва, че най-голям

Подробно

П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (032) Ректор: (032) ф

П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (032) Ректор: (032) ф П Л О В Д В С К У Н В Е Р С Т Е Т ПАСЙ ХЛЕНДАРСК България 4000 гр. Пловдив ул. ЦарАсен 24; Централа: (032) 261 261 Ректор: (032) 631 449 факс (032) 628 390 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg Б О Л О Г Ч Е С

Подробно