Протокол за лечение на пациент с доказана COVID-19 инфекция, с клинични и лабораторни данни, налагащи хоспитализация

Размер: px
Започни от страница:

Download "Протокол за лечение на пациент с доказана COVID-19 инфекция, с клинични и лабораторни данни, налагащи хоспитализация"

Препис

1 Протокол за лечение на пациент с доказана COVID-19 инфекция, с клинични и лабораторни данни, налагащи хоспитализация I. ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА 1. Клинични проявления от страна на пациента Въз основа на настоящото епидемиологично проучване инкубационният период е от един до 14 дни, предимно от три до седем дни. Основните проявления включват треска, фебрилитет, продължаващ повече от 5 дни, въпреки антибиотичната и антипиретична терапия, умора и суха кашлица. Може да бъдат налични и следните симптоми: запушване на носа, хрема, болки в гърлото, липса на обоняние, миалгия и/или диария. Тежките случаи най-вече са развили диспнея (задух) и/или хипоксемия след една седмица. В тежки случаи пациентите бързо прогресират до синдром на остър респираторен дистрес, септичен шок, метаболитна ацидоза, която е трудно да се коригира, коагулопатия, многоорганна недостатъчност и други. Заслужава да се отбележи, че при тежките и критично болни пациенти треската им може да бъде умерена до ниска или дори едва забележима. Някои деца и новородени могат да имат атипични симптоми, проявяващи се като стомашно-чревни симптоми като повръщане и диария, или проявяващи се само като слабост и недостиг на въздух. От случаите до момента, повечето пациенти имат добра прогноза, като брой пациенти са критично болни. Прогнозата за възрастни хора и пациенти с хронични съпътстващи заболявания е лоша. Клиничният курс на бременни жени с НКП е подобен на този на пациенти на същата възраст. Симптомите при деца са сравнително леки. 2. Лабораторни тестове 2.1 Основни заключения В ранните стадии на заболяването броят на периферните левкоцити (WBC) е нормален или намален, а броят на лимфоцитите намалява. При някои пациенти се наблюдава увеличение на чернодробните ензими, лактат-дехидрогеназа (LDH), мускулни ензими и миоглобин. Повишеният тропонин се наблюдава при някои критично болни пациенти, докато повечето пациенти имат повишен С-реактивен протеин и еритроцитни скорости на утаяване и нормален прокалцитонин. В тежки случаи D-димерът се увеличава, а лимфоцитите в периферната кръв прогресивно намаляват. Тежките и критично болни пациенти често имат повишени възпалителни фактори.

2 2.2. Патогенни и серологични находки (1) Патогенни находки: Новата коронавирусна нуклеинова киселина може да бъде открита в назофарингеални тампони, храчки, секрети от долните дихателни пътища, кръв, фекалии и други проби, използвайки RT-PCR и/или NGS методи. По-точно е, ако се изследват проби от долните дихателни пътища (отделяне на храчки или екстракция от въздушния тракт). Пробите трябва да бъдат представени за тестване възможно най-скоро след събиране. (2) Серологични находки: специфичният имуноглобулин (IgM) за NCP вируса става откриваем около 3-5 дни след началото; IgG достига титриране на поне 4-кратно увеличение по време на възстановяването в сравнение с острата фаза. 3. Образна диагностика на гръдния кош В ранния етап, образната диагностика показва множество малки петна от сенки и интерстициални промени, видни във външната странична зона на белите дробове. С напредването на заболяването, изображенията след това показват множество прозрачни петна (т. нар. матови стъкла или ground glass opacities) и инфилтрация в двата бели дроба. В тежки случаи може да настъпи белодробна консолидация. Клинична класификация 1. Леки случаи Клиничните симптоми са леки и при образна диагностика няма признаци на пневмония. 2. Умерени случаи Показване на температура и респираторни симптоми с рентгенологични находки на пневмония. 3. Тежки случаи Случаи за възрастни, отговарящи на някой от следните критерии: (1) Респираторен дистрес ( 30 вдишвания / мин); (2) Насищане с кислород <93% в покой; (3) Артериално парциално (частично) налягане на кислород (PaO2) / фракция на вдишан кислород (FiO2) 300 mmhg (l mmhg = 0,133kPa). В райони с голяма надморска височина (на над 1000 метра над морското равнище) PaO2 / FiO2 се коригира по следната формула:

3 PaO2 / FiO2 x [Атмосферно налягане (mmhg) / 760] Случаите с изображения на гръдния кош, които показват очевидна прогресия на лезията в рамките на часа> 50%, се диагностицират като тежки случаи. При случаите с деца - налице са някои от следните критерии: (1)Тахипнеа RR 60 BPM (удара в минута) за деца под два месеца ; RR 50 BPM за кърмачета на възраст 2-12 месеца; RR 40 BPM ;за деца на възраст 1-5 години, и RR 30 BPM за деца над 5 години, независимо от треска и плач; (2) Наситеността с кислород 92% върху пръстовия пулсов оксиметър, взет в покой; (3) Трудно дишане (стенене, назално трептене и инфартерално, надклавикуларно и интеркостално свиване), цианоза и периодична апнея; (4) Летаргия и конвулсия; (5) Затруднено хранене и признаци на дехидратация. 4. Критични случаи Случаи, отговарящи на някой от следните критерии: 4.1 Дихателна недостатъчност и изискваща механична вентилация; 4.2 Шок; 4.3 С друга органна недостатъчност, изискваща интензивни грижи и лечение. Клинични индикатори за ранно предупреждение на тежки и критични случаи 1. Възрастни. 1.1 Лимфоцитите в периферната кръв намаляват прогресивно; 1.2 Възпалителните фактори на периферната кръв, като IL-6 и С-реактивни протеини, се увеличават прогресивно; 1.3 Лактатът се увеличава прогресивно; 1.4 Белодробните лезии се развиват бързо за кратък период от време. 2. Деца.

4 2.1 Увеличава се дихателната честота; 2.2 Слаба психиатрична реакция и сънливост; 2.3 Лактатът се увеличава прогресивно; 2.4 Образната картина показва инфилтрация от двете страни или множество лобове, плеврален излив или бързо протичане на лезиите за кратък период от време; 2.5 Бебета на възраст под 3 месеца, които имат или съпътстващи заболявания (вродена сърдечна болест, бронхопулмонална дисплазия, деформация на дихателните пътища, анормален хемоглобин и тежко недохранване и др.) или имунна недостатъчност или хипофункция (дългосрочна употреба на имуносупресори). Диференциална диагноза 1. Леките прояви на НКП трябва да се разграничават от инфекции на горните дихателни пътища, причинени от други вируси. 2. НКП се отличава основно от други известни вирусни пневмонии и микоплазмени пневмонални инфекции като грипен вирус, аденовирус и респираторен синцитиален вирус. Специално за суспектните случаи, методи като бързо откриване на антиген и мултиплексна PCR трябва да бъдат използвани възможно най-много за откриване на често срещани респираторни патогени. 3. Трябва също да се направи разграничение от неинфекциозни заболявания като васкулит, дерматомиозит и организираща пневмония. Лечение Общо лечение 2.1 Осигуряване на почивка в леглото за пациентите и засилване на поддържащата терапия; осигуряване на достатъчен прием на калории за пациентите; следене на водния и електролитния им баланс, за да се поддържа стабилността на вътрешната среда; внимателно наблюдение на жизнените показатели и насищане с кислород. 2.2 Според състоянието на пациентите, наблюдение на рутинния резултат на кръвта, рутинния резултат на урината, c-реактивен протеин (CRP), биохимични показатели (чернодробен ензим, миокарден ензим, бъбречна функция и др.), Коагулационна функция,

5 газов анализ на артериалната кръв, образна диагностика на гърдите и изследване на цитокини, ако е необходимо. 2.3 Своевременно осигуряване на ефективна кислородна терапия, включително назален катетър и маска с оксигенация и високо-поточна назална кислородна терапия. Ако е възможно, може да се приложи вдишване на смесен водород и кислород (H2 / O2: 66,6% / 33,3%). 2.4 Антивирусна терапия: Болниците могат да изпробват Алфа-интерферон (5 милиона U или еквивалентна доза всеки път за възрастни, добавяйки 2 ml стерилизирана вода, инхалиране с пулверизация два пъти дневно), лопинавир / ритонавир (200 mg / 50 mg на хапчета за възрастни, две хапчета на прием, два пъти дневно, не повече от 10 дни), Рибавирин (препоръчва се да се използва съвместно с интерферон или лопинавир / ритонавир, 500 mg всеки път за възрастни, два пъти или три пъти дневно интравенозни инжекции, не повече от 10 дни), хлорокин фосфат (доза от 500 mg за 7 дни за лица на възраст с телесно тегло над 50 kg; доза от 500 mg за 1 и 2 дни и 500 mg qd за 3-7 дни при възрастни с телесно тегло под 50 кг), Арбидол (200 mg ОИД за възрастни, не по-дълго от 10 дни). Имайте предвид нежеланите реакции, противопоказанията (например хлорохин не може да се използва при пациенти със сърдечни заболявания) и взаимодействията на горепосочените лекарства. Допълнително да се оцени ефикасността на тези лекарства, които се използват в момента. Използването на три или повече антивирусни лекарства едновременно не се препоръчва; ако се появи токсична странична реакция на непоносимост, съответното лекарство трябва да се прекрати. За лечението на бременни жени трябва да се разглеждат въпроси като броя на гестационните седмици, избора на лекарства, които имат най-малко въздействие върху плода, както и дали бременността да бъде прекратена преди лечението, като пациентите са информирани за тези съображения Лечение с антибиотични лекарства: Неправилна или неподходяща употреба на антибиотични лекарства трябва да се избягва, особено в комбинация с широкоспектърни антибиотици. Лечение на остри и критични случаи 3.1 Принцип на лечение: Въз основа на симптоматичното лечение проактивно трябва да се предотвратяват усложненията, да се лекуват съпътстващите заболявания, да се предотвратяват и вторични инфекции и да се осигурява своевременна поддръжка на функционирането на органите.

6 3.2. Респираторна поддръжка: Кислородна терапия: Пациентите с тежки симптоми трябва да получават носни канюли или маски за вдишване на кислород и трябва да се извършва навременна оценка на респираторен дистрес и / или хипоксемия Кислородна терапия с катетър през носа или неинвазивна механична вентилация: Когато респираторния дистрес / или хипоксемия на пациента не могат да бъдат облекчени след получаване на стандартна кислородна терапия прилагане на високо-поточна назална кислородна терапия с канюла или обмисляне на неинвазивна вентилация. Ако условията не се подобрят или дори се влошат за кратко време (1-2 часа), трябва своевременно да се използва интубация на трахеята и инвазивна механична вентилация Инвазивна механична вентилация: Стратегията за защита на белите дробове, а именно ниският приливен обем (6-8ml / kg идеално тегло на тялото) и ниското ниво на налягането в дихателните пътища (<30cmH2O) трябва да се използват за извършване на механична вентилация за намаляване на вероятността от нараняване на белите дробове с вентилатора. Докато налягането в дихателните пътища поддържа 30 cmh2o, високо PEEP може да се използва за поддържане на дихателните пътища топли и влажни; избягвайте продължително седиране и събуждайте пациента рано за рехабилитация на белите дробове. Има много случаи на асинхронизация на човек-машина, затова трябва да се използват навременно седативни и мускулни релаксанти. Използвайте затворено изсмукване на храчки според секрецията на дихателните пътища, ако е необходимо, приложете подходящо лечение въз основа на резултатите от бронхоскопията Спасителна терапия: Повторна пулмонарна ретенция се препоръчва за пациенти с тежко респираторно заболяване (ARDS). При достатъчно човешки ресурси трябва да се извършва вентилация в позиция по очи повече от 12 часа на ден. Ако резултатът от вентилация в тази позиция е лош, трябва да се обмисли екстракорпоралната мембранна оксигенация (ECMO) възможно най-скоро. Показанията включват: Когато Fi02 > 90%, индексът на оксигенация е под 80 mmhg за повече от 3-4 часа; 2за пациенти с дихателна недостатъчност, когато налягането в дихателните пътища 35 cmh2o, предпочитан е режим VV-ECMO; ако е необходима циркулационна поддръжка, трябва да се използва режим VAECMO. Когато основните заболявания са под контрол и сърдечно-белодробната функция показва признаци на възстановяване, може да се опита изтегляне на ECMO. 3.3 Подпомагане на кръвообращението: На базата на адекватна реанимация на течностите трябва да се полагат усилия за подобряване на микроциркулацията, използване на вазоактивни лекарства, внимателно проследяване на промените в кръвното налягане,

7 сърдечната честота и обема на урината, както и да се направи газов анализ на лактатния и алкален излишък в артериалната кръв. Ако е необходимо, използвайте неинвазивен или инвазивен хемодинамичен монитор, като доплеров ултразвук, ехокардиография, инвазивно кръвно налягане или непрекъснат мониторинг на сърдечния пулс (PiCCO). В процеса на лечение обърнете внимание на стратегията за баланс на течности, за да избегнете прекомерен или недостатъчен прием на течности. Ако сърдечната честота внезапно се увеличи с повече от 20% от основната стойност или понижението на кръвното налягане е повече от 20% от основната стойност с прояви на лоша перфузия на кожата и намален обем на урината, не забравяйте внимателно да наблюдавате дали пациентът има септичен шок, стомашно-чревен кръвоизлив или сърдечна недостатъчност. 3.4 Бъбречна недостатъчност и бъбречна заместителна терапия: Трябва да се полагат активни усилия за търсене на причини за увреждане на бъбречната функция в критични случаи като ниска перфузия и лекарства. За лечението на пациенти с бъбречна недостатъчност трябва да се съсредоточи вниманието върху баланса на телесната течност, киселинния, алкален и електролитен баланс, както и върху хранителните елементи, включително азотния баланс и допълването на енергии и микроелементи. При критични случаи може да се използва продължителна бъбречна заместителна терапия (CRRT). Показанията включват: 1 хиперкалемия; 2 ацидоза; 3 белодробен оток или водно претоварване; регулиране на течности при дисфункция на множество органи. 3.5 Лечение с възстановяваща плазма: Подходящо е за пациенти с бърза прогресия на заболяването, тежки и критично болни. Употребата и дозировката трябва да са съгласно Протокол за клинично лечение с възстановяваща плазма за пациенти с НКП (втора пробна версия). 3.6 Лечение за пречистване на кръвта: Системата за пречистване на кръв, включително плазмен обмен, абсорбция, перфузия и кръв / плазмена филтрация, може да премахне възпалителните фактори и да блокира цитокиновата буря, така че да намали увреждането от възпалителните реакции в организма. Може да се използва за лечение на тежки и критични случаи в ранния и средния стадий на цитокиновата буря. 3.7 Имунотерапия: За пациенти с обширни белодробни лезии и тежки случаи, които също показват повишено ниво на IL-6 при лабораторно изследване, за лечение може да се използва Tocilizumab. Първоначалната доза е 4-8 mg / kg с препоръчителната доза от 400 mg, разредена с 0,9% нормален физиологичен разтвор до 100 ml. Времето за инфузия трябва да бъде повече от 1 час. Ако първоначалното лечение не е ефективно, може да се

8 приложи едно допълнително приложение след 12 часа (същата доза като преди). Не трябва да се дават повече от две вливания с максимална единична доза не повече от 800 mg. Внимавайте за алергични реакции. Прилагането е забранено за хора с активни инфекции като туберкулоза. 3.8 Други терапевтични мерки За пациенти с прогресивно влошаване на показателите за оксигенация, бързо развитие на проявите и прекомерно активиране на възпалителните процеси в организма, глюкокортикоидите могат да се използват за кратък период от време (от три до пет дни). Препоръчва се дозата да не надвишава еквивалента на метилпреднизолон 1-2 mg / kg / ден. Обърнете внимание, че по-голяма доза глюкокортикоид ще забави премахването на коронавирус поради имуносупресивни ефекти. Може да се прилага интравенозно два пъти на ден Xuebijing 100ml /time. Чревните микроекологични регулатори могат да се използват за поддържане на чревния микроекологичен баланс и предотвратяване на вторични бактериални инфекции. Тежки и критични случаи при деца могат да се прилагат венозно вливане на γ-глобулин. При тежки и критични случаи на бременност, бременността трябва да бъде прекратена за предпочитане с Цезарово сечение. Пациентите често страдат от тревожност и страх, и трябва да бъдат подпомагани с психологически консултации. Критерии за изписване и наблюдение след това 1. Критерии за изписване 1) Телесната температура се връща към нормалното за повече от три дни; 2) Дихателните симптоми се подобряват; 3) Белодробната картина показва очевидно намаляване на възпалението, 4) Тестовете за нуклеинова киселина са отрицателни два пъти последователно, върху проби от дихателните пътища като храчки и назофарингеални секрети (интервалът на вземане на проби е най-малко 24 часа). Тези, които отговарят на горните критерии, могат да бъдат изписани. 2. Предприемане на действия след изписване 2.1 Определените болници следва да се свържат със заведенията за първична грижа в района на пациентите и да споделят медицинските им досиета, да изпратят информацията

9 за изписваните пациенти до съответната община и до здравното заведение, където пациентите пребивават. 2.2 След изписване се препоръчва пациентите да следят здравословното си състояние в изолация в продължение на 14 дни, да носят маска, да живеят в добре проветрива единична стая, ако е възможно, да намалят близкия контакт с членовете на семейството, да се хранят отделно, да спазват добра лична хигиена и да се избягват излизанията навън. 2.3 Препоръчва се пациентите да се върнат в болниците за проследяване и повторно посещение след втората и четвъртата седмица от изписването. Принципи при транспортиране на пациентите Пациентите трябва да се транспортират в съответствие с работния протокол за трансфер на новата коронавирусна пневмония (пробна версия), издаден от Националната комисия по здравеопазване. Профилактика и контрол на нозокомиална инфекция. II. ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ДОКАЗАН COVID-19 Леките форми на COVID-19 не налагат болнично лечение (описани по-горе), но ако се налага трябва да бъдат лекувани в домашни условия. Средно-тежките и тежките форми се лекуват в болнична обстановка, със следене на следните основни показатели: ПКК, ДКК с CRP, чернодробни ензими, феритин, LDH, Д-димер, IL-6, прокалцитонинов тест, остатъчно-азотни тела (урея и серумен креатинин), КАС, образни изследвания (рентгенография на бели дробове и/или КТ). 1. Кортикостероиди 1-2 мг/кг/дн 2. НСПВС при нужда и като антипиретици 3. Антикоагуланти (хепарин Е), след дехоспитализацията Синтром по схема 4. Антитромбоцитни с-ва: клопидогрел, Аспирин, НОАК, антистенокардин; 5. Антибиотици: при съмнение за насложена бактериална инфекция 6. Антимикотици при необходимост 7. Антифиброзни: Колхицин 2х1 г/дн;

10 8. Антивирусни: Ремдисивир, при тежките случаи, като 1-вия ден е 200 мг и.в, след което по 100 мг и. в., за 7-10 дни. За по-леките случаи Лопинавир/ритонавир 2х2 т., за 7-10 дни. 9. Имунотерапия: моноклонално антитяло Тоцилизумаб в доза 400 мг, максимално до 800 мг, и.в. Показания при повишени нива на IL При налична възможност: лечение с реконвалесцентна плазма при случаите на средно-тежка и тежка форми. 11. Кислородотерапия с назален катетър или маска 12. Симптоматично лечение. Комплект лабораторни изследвания При постъпване и за ежедневно проследяване: ПКК+ДКК Коагулация, D-димер, AKР, лактат Феритин, фибриноген, CRP, прокалцитонин, СУЕ ASAT, ALAT, LDH, билирубин общ, директен CPK, CPK- MB, hs-tnt Калий, натрий, креатинин, урея, CrCl, кръвна захар Общ белтък, албумин IL - 6 При постъпването задължително се взимат и: общо химично изследване на урина, 3 сета хемокултури/взети по установените правила/. Изследване на IL-6 да става под контрола на лекар - имунолог; Кръвта се взема от дежурната сестра; Транспортирането на кръвта се осъществява със специален контейнер, предназначен само за такъв вид проби, дезинфектира се преди и след използването му. Лабораторни констелации: лимфопения, неутрофилопения,нисък брой тромбоцити, повишени феритин, CRP, фибриноген, d димер, лактат. Клинични индикатори за по-тежко протичане: Възрастни пациенти; Лимфоцитопения; Повишаване на IL-6, CRP, феритин;

11 нивото на лактата се увеличава прогресивно; Белодробните лезии се развиват бързо за кратък период. Жизнени показатели, задължителни за проследяване: Сърдечна честота; Артериално налягане систолно, диастолно, средно; Кислородна сатурация; Диуреза; Водно-електролитен баланс; ЦВН; Телесна температура, измерена на 1 ч.; Антибиотично лечение Започва се в началото при постъпването на пациенти с белодробно засягане; при суперинфекция /риск от суперинфекция/ критично болни/сепсис в рамките на 1ч. I линия: Cefepime + amoxicillin/clavulanic acid II линия: при липса на повлияване Cefepime + Amoxiclav + Vancomycin/Linezolid Други антибиотици, които могат да бъдат използвани: Levofloxacin, Moxifloxacin, Carbapenem При пациенти без белодробно засягане да се следи прокалцитонин. При повишаване на стойностите - започване на антибиотик I линия, при необходимост добавяне на тройната комбинация. Забележка: Антибиотиците да се прилагат в адекватна дозировка спрямо кратка характеристика на продукта (КХП). Не се допуска корекция на дозата извън медицински показания. ПОКАЗАНИЯ за ПРЕВЕЖДАНЕ в ИО Бързо прогресираща остра дихателна недостатъчност; Тахипнея ДЧ >30/мин; SpO2<94% на атмосферен въздух; Цианоза, централна; Шок, сепсис; АН сист <90mmHg; Лактат >3mmol/l; Промени в съзнанието; Остро бъбречно увреждане (ОБУ);

12 Чернодробна дисфункция трансаминази х2 горна граница на нормата и повишаване на билирубина над горна граница на нормата; Коагулопатия. Изкуствена белодробна вентилация (ИБВ) - веднага щом има показания! ДЧ >35/мин (при липса на фебрилитет); PaO2 <60mmHg; PaСO2>60mmHg; рн<7,25; SpO2<94% - при FiO %; Да се избягва обдишване с АМБУ - балон; Лицевата маска да се уплътни към лицето плътно с две ръце за предотвратяване на аерозолна контаминация. Ендотрахеална интубация (ЕТИ) Видеоасистирана ЕТИ при наличност; Лекар с опит в извършването на ЕТИ, да се използват ЛПС; Преоксигенация 100% О2 за 5 минути; ЕТИ с бърза последователност ; За минимализиране на аерозолна контаминация процедурата да се извършва без прибързани действия, при предварителна подготовка и разпределение на ролитев екипа; Поставяне на НГС, ЦВП, артериална линия, уретрален катетър. Изкуствена белодробна вентилация - препоръки - протективна ИБВ ДО 4-6 ml/kg ИТТ мъже: ръст минус 100 жени: ръст минус 105 Р пиково <35сmH2О; Р плато <30сmH2О; РЕЕР Стъпка 1 Стъпка 2 Стъпка 3 FiO2 <0,4 0,4-0,6 >0,6 PEEP cm/h2o Съотношение I:E 1:2 или 1:1,5 Механична вентилация за поддържане на PaСO2<45mmHg; SatO % и ph>7.2; Седация по протокол, може да е необходима дълбока седация; Миоплегия възможно най-кратко; ИБВ по корем - при FiO2 >0,6; PEEP >10cmH2O, индекс PaO2/FiO2<150mmHg; за период от 12-16ч/дневно.

13 Recruitment маньовър; Да се избягва разчленяване пациент - апарат, т. к. се губи РЕЕР и се образуват ателектази; Да се използват затворена (in-line) система за аспирация; Да се клампира ЕТТ при разчленяване от апарата; Бронхоалвеоларен лаваж (БАЛ) се взема след интубация и един път седмично (т.к. другите проби могат да са негативни за COVID 19, но БАЛ да е положителен); Да се използват антибактериални и овлажняващи филтри (HME филтри). Филтрите да се поставят между пациентския шланг и Y конектора на дихателния кръг; Отвикване от ИБВ по протокол. Инфузионна терапия Рестриктивна инфузионна терапия при липса на тъканна хипоперфузия. Кортикостероиди да НЕ се прилагат рутинно ЛЕЧЕНИЕ на СЕПТИЧЕН ШОК ранна диагностика - в рамките на 1 ч след това се провежда/започва: - Инфузионна Терапия ml кристалоидни разтвори като бърз болус за първите минути с повторна оценка за обемно претоварване след всеки болус; Разтвори физиологичен разтвор и разтвор на Рингер-лактат; Определяне на необходимостта от допълнителни болуси ( ml кристалоидни разтвори) на базата на клиничния отговор и подобряване на перфузионните прицели (МАР >60mmHg, диуреза >0,5ml/kg/час, подобрена периферна перфузия и цвят на кожата, капилярен пулс, СЧ, ниво на съзнание и ниво на лактат); При липса на отговор и/или признаци на обемно претоварване, редукция/прекратяване на инфузиите; Динамични показатели за насоки за обемната инфузия измерване на ударния обем (УО), колебания на АН сист, пулсово налягане, размер на vena cava inferior, УО в отговор на промени на интраторакалното налягане по време на ИБВ; да НЕ се използват хипотонични кристалоидни разтвори, разтвори на нишесте или желатина. - Антимикробна терапия - Вазопресори при персистиране на шока, въпреки обемната ресусцитация;при невъзможност за поддържане на МАР 60mmHg и при лактат 2mmol/l; norepinephrine, epinephrine, vasopressin и dopamine; прицел - МАР 65mmHg възрастни; МАР 60-65mmHg при пациенти в старческа възраст. - Ранно ентерално хранене след стабилизиране на състоянието на пациента.

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ 15 февруари ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ ГРИП ИЛИ НАСТИНКА Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат

Подробно

New product information wording - Jan BG

New product information wording - Jan BG 25 January 2018 EMA/PRAC/35613/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Нов текст в продуктовата информация извадки от препоръките на PRAC относно сигнали Приети от PRAC на 8 11 януари 2018

Подробно

Folie 1

Folie 1 Превенция на здравето - скрининг и ранна диагноза при белодробен карцином ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО Доц. Д-р Г. Присадов, доц. д-р Г.Хаджидеков ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО ПРОЕКТ ПО ИДЕЯ НА АИКБ

Подробно

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg ПРИЛОЖЕНИЕ III ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА И ЛИСТОВКАТА ЗА ПАЦИЕНТА 1 ИЗМЕНЕНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В СЪОТВЕТНИТЕ ТОЧКИ НА КРАТКИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОДУКТИТЕ НА МОКСИФЛОКСАЦИН-

Подробно

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Candle Версия на 2016 1. КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоза с липодистрофия и повишена температура (СANDLE) е

Подробно

Склеродермия Версия на РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1.

Склеродермия Версия на РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1. https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Склеродермия Версия на 2016 2. РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1.1 Как се диагностицира локализирана склеродермия? Появата

Подробно

My present PE ESC 2014 copy.key

My present PE ESC 2014 copy.key БТЕ Какво ново в диагностиката и лечението? Явор Иванов Медицински Университет Плевен Нови аспекти 2014 Рискови фактори Правила за предикция D-dimer - гранични стойности според възрастта Субсегментна

Подробно

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Zentiva, INN-emtricitabine/tenofovir disoproxil phosphate

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Zentiva, INN-emtricitabine/tenofovir disoproxil phosphate ПРИЛОЖЕНИЕ I КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА 1 1. ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ Емтрицитабин/Тенофовир дизопроксил Zentiva 200 mg/245 mg филмирани таблетки 2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ Всяка филмирана

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА

МЕДИЦИНСКИ  УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Орална и лицево челюстна хирургия К О Н С П Е К Т ПО КЛИНИКА НА ОРАЛНАТА И ЛИЦЕВО ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ за V курс ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019

Подробно

untitled

untitled ШАРКА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ Sheep & Goat pox Шарката по овцете и козите е силно контагиозно вирусно заболяване, характеризиращо се с треска, генерализиран изрив от папули по кожата и кутанните мукози, мултифокални

Подробно

:;,..._--~- Листовка: информация за п требителя.у Проставазив 20 микрограма прах за ИЗПЪЛНIПЕЛШ\ АГЕНЦИЯ ПО ЛЕК.r'\РСТВАТА ~~8~~а~-~П~р~и~~о~ж=е~н~ие~

:;,..._--~- Листовка: информация за п требителя.у Проставазив 20 микрограма прах за ИЗПЪЛНIПЕЛШ\ АГЕНЦИЯ ПО ЛЕК.r'\РСТВАТА ~~8~~а~-~П~р~и~~о~ж=е~н~ие~ :;,..._--~- Листовка: информация за п требителя.у Проставазив 20 микрограма прах за ИЗПЪЛНIПЕЛШ\ АГЕНЦИЯ ПО ЛЕК.r'\РСТВАТА ~~8~~а~-~П~р~и~~о~ж=е~н~ие~2~------------------~ Към Рег. N9... В..P..f.... tf!..y.y.':.t?.....

Подробно

J.Donkov

J.Donkov Клинико-епидемиологично проучване на взрив от норовирусен гастроентерит в гр. Правец, България: март 2016г. Ж. Донков¹, Т. Вълков ² ³, Д. Страшимиров ² ³ Н. Янчева² ³, Й. Митова-Минева¹, В.Дойчева¹, Б.Кайракова4,

Подробно

Цинк капки

Цинк капки Zn ПРОФИЛАКТИКА НА ЦИНКОВИЯ ДЕФИЦИТ Цинк Biominerali Цинкът (Zn) е незаменим Биоминерал за биохимичните функции на живите организми. Поддържа ензимната система, клетките и синтеза на белтъчините. Командва

Подробно

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Zentiva , INN-emtricitabine/tenofovir disoproxil

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Zentiva , INN-emtricitabine/tenofovir disoproxil ПРИЛОЖЕНИЕ I КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА 1 1. ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ Емтрицитабин/Тенофовир дизопроксил Zentiva 200 mg/245 mg филмирани таблетки 2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ Всяка филмирана

Подробно

Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни

Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни прегледи Периодичност на консултативните прегледи

Подробно

Б. ЛИСТОВКА 1

Б. ЛИСТОВКА 1 Б. ЛИСТОВКА 1 ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ БАКТЕРИПИМ 1 g прах за инжекционен/инфузионен разтвор BACTERIPIME 1 g powder for solution for injection/infusion (Цефепим / Cefepime) Прочетете внимателно

Подробно

ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерств

ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерств ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения,

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА КАТЕДРА ОРАЛНА ХИРУРГИЯ КОНСПЕКТ ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ПО ОРАЛНА И ЛИЦЕВО-ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ 1. Възникване и развитие на оралната и лицево-челюстна

Подробно

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ Б. ЛИСТОВКА 1 Листовка: Информация за пациента Оксалиплатин-Чайкафарма 100 mg прах за инфузионен разтвор Oxaliplatin-Tchaikapharma 100 mg powder for solution for infusion (Оксалиплатин/Oxaliplatin) Прочетете

Подробно

Truvada, INN-Emtricitabine/Tenofovir Disoproxil

Truvada, INN-Emtricitabine/Tenofovir Disoproxil ПРИЛОЖЕНИЕ I КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА 1 1. ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ Truvada 200 mg/245 mg филмирани таблетки 2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ Всяка филмирана таблетка съдържа 200 mg емтрицитабин

Подробно

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E >

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E > ВЪВЕДЕНИЕ Заразната катарална треска по овцете, известна още като син език (Bluetongue) по преживните животни е инфекциозно, неконтагиозно трансмисивно вирусно заболяване, което се разпространява между

Подробно

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните

Подробно

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka d.d., INN-Emtricitabine/Tenofovir Disoproxil

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Krka d.d., INN-Emtricitabine/Tenofovir Disoproxil ПРИЛОЖЕНИЕ I КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА 1 1. ИМЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ Eмтрицитабин/Tенофовир дизопроксил Krka д.д. 200 mg /245 mg филмирани таблетки 2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВ Всяка филмирана

Подробно

бременност Анемии и бременност Автор на статията е д-р Мария Георгиева Завършва Медицина в Медицински университет, гр. Плевен през 1996 година. През 2

бременност Анемии и бременност Автор на статията е д-р Мария Георгиева Завършва Медицина в Медицински университет, гр. Плевен през 1996 година. През 2 бременност Анемии и бременност Автор на статията е д-р Мария Георгиева Завършва Медицина в Медицински университет, гр. Плевен през 1996 година. През 2005 г. придобива специалност Вътрешни болести. През

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното зд

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното зд МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването

Подробно

ПРОЕКТ

ПРОЕКТ ПРОЕКТ НАРЕДБА 201 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата РАЗДЕЛ I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за провеждане

Подробно

PSUSA variation - atorvastatin

PSUSA variation - atorvastatin Приложение I Научни заключения и основания за промяна на условията на разрешението(ята) за употреба 1 Научни заключения Предвид оценъчния доклад на PRAC относно ПАДБ за аторвастатин, научните заключения

Подробно

Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: 0 "СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ - ЗДРАВЕ" ЕАД, ГР.БАНКЯ ЕИК: 13052

Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: 0 СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ - ЗДРАВЕ ЕАД, ГР.БАНКЯ ЕИК: 13052 Утвърден ценоразпис на всички предоставяни медицински и други услуги от: 0 "СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ - ЗДРАВЕ" ЕАД, ГР.БАНКЯ ЕИК: 130523915 Код от информаци онната систама на ЛЗ Мерн а Наименование

Подробно

ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерств

ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерств ПРОЕКТ Наредба за изменение на Наредба 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения,

Подробно

КП_2016 КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С

КП_2016 КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С КП 1 СТАЦИОНАРНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С ПОВИШЕН РИСК КП 2 ПРЕНАТАЛНА ИНВАЗИВНА ДИАГНОСТИКА НА БРЕМЕННОСТТА И ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ ПРИ БРЕМЕННОСТ С РЕАЛИЗИРАН РИСК КП 3 ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА

Подробно

Факторът магнезий 1

Факторът магнезий 1 СЪДЪРЖАНИЕ МАГНЕЗИЙ - МИНЕРАЛЪТ, КОЙТО СЕ БОРИ СЪС СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ И ПАЗИ ЗДРАВИ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ... з Една типична история... 4 Сърдечното заболяване - епидемията на двадесети век 5 Храненето и

Подробно

ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ МББАЛ СОФИЯ София 1606 бул. Св.Георги Софийски 3 Тел.: , , Факс: , M

ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ МББАЛ СОФИЯ София 1606 бул. Св.Георги Софийски 3 Тел.: , , Факс: ,   M ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ МББАЛ СОФИЯ София 1606 бул. Св.Георги Софийски 3 Тел.: 92 26 000, 92 25 422, 952 14 51 Факс: 952 65 36, e-mail: vma@vma.bg MILITARY MEDICAL ACADEMY MHAT SOFIA Sofia 1606 3 St.Georgi

Подробно

Keytruda; INN-pembrolizumab

Keytruda; INN-pembrolizumab EMA/235911/2019 EMEA/H/C/003820 Общ преглед на Keytruda и защо е разрешен за употреба в ЕС Какво представлява Keytruda и за какво се използва? Keytruda е противораково лекарство, което се използва за лечение

Подробно

Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby)

Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby) Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby) В тази брошура се дава информация за кръвните тестове, които обикновено се предлагат

Подробно