Кандидат: Ас. д-р Валерия Попова Рецензент: проф. Божидар Стефанов Манов, д.н.

Размер: px
Започни от страница:

Download "Кандидат: Ас. д-р Валерия Попова Рецензент: проф. Божидар Стефанов Манов, д.н."

Препис

1 РЕЦЕНЗИЯ по конкурса за ДОЦЕНТ в професионално направление 8.4. Театрално и филмово изкуство и научна специалност Кинознание, киноизкуство и телевизия : Филмов и телевизионен звук Кандидат: Ас. д-р Валерия Попова Рецензент: проф. Божидар Стефанов Манов, д.н. Редно е да отбележим, че в естествения дългогодишен стремеж Факултетът по екранни изкуства да затвори цикъла на обучение по всички специалности в съвременното филмопроизводство (а това ще рече в аудиовизуалното производство въобще) липсваше звеното за специализирана подготовка по екранен звук! Затова обявеният конкурс за доцент именно по Филмов и телевизионен звук е не само навременен, но и много важен, и много полезен. Единствен кандидат в конкурса е асистент доктор Валерия Йонкова Крачунова Попова. Тя представя като свои конкурсни хабилитационни трудове три филма: - Врагове, 2017, реж. Св. Овчаров, игрален; - Синко мой, 2018, реж. П. Иванова, документален; - The Outlander, 2019, реж. А. Антонова, анимационен. Преди да разгледаме нейните хабилитационни трудове (филми) е редно да отбележим много добрата и целенасочена образователна подготовка на кандидатката с изключително полезни бакалавърски и магистърски програми, които е завършила успешно в три висши училища: НАТФИЗ, НБУ и ДМА. Те покриват целия спектър от необходими професионални знания и умения както в областта на музиката ("Музикална педагогика", "Звукорежисура и медиен дизайн", Музикални компютърни технологии") плюс специализация по Композиция. А тази упорито и целесъобразно градирана образователна пирамида е увенчана и с докторска степен (дисертационен труд Звукът в документалното кино ), придобита тъкмо в нашето училище, където сега д-р Валерия Попова кандидатства за академичната длъжност доцент. Каква по-добра образователна стълба бихме могли да искаме и очакваме?

2 Второто много важно биографично обстоятелство е професионалната работа на кандидатката през изминалите години. Тя се е развивала паралелно с нейната обучителна програма и наброява впечатляващо количество филми, различни по вид, жанр, звукова и музикална специфика; разнообразни по художествената си природа; предназначени за различни медийни канали и за разнородна публика. А това само по себе си предполага разнообразен професионален опит и многостранна, гъвкава художествена практика. При това става дума за 14 документални, анимационни и игрални филма, за които кандидатката е писала оригинална музика като композитор (и музикално изпълнение в някои от тях); други десетки подобни екранни произведения, в които е работила като звукорежисьор или звуков дизайнер в пост-продукция и смесване; и поне още толкова, в които е правила звукозапис на терен, нах-синхронно озвучаване, дублаж, редакция и адаптация на текст към музика, и т.н. С две думи: много богат, изключително полезен личен творчески и професионален опит, който в тази и други подобни професии, разположени върху територията на техническата и художествена практика, е абсолютно задължителен и незаменим за цялостното изграждане на един безспорен професионалист. А оттук до преподавателската катедра има само още една важна крачка: необходимото и задължително теоретично осмисляне на практиката, за да може бъдещия академичен лектор да систематизира огромния разнороден учебен материал, да го поднесе методологически правилно и в стройна учебна програма. Спокойно можем да заключим, че д-р Валерия Попова е изминала убедително този отговорен път и има необходимата подготовка да го продължи в бъдеща успешна преподавателска работа. Съществен фактор за това убедено мнение са трите предложени хабилитационни труда, които при внимателен и целенасочен анализ защитават натрупаните по-горе наблюдения и констатации, вече аргументирани с конкретен практически и художествен резултат, а именно: игралният филм Врагове, документалният Синко мой и анимационният The Outlander. От многобройните си авторски участия в колективни филмови произведения (над 100), кандидатката е подбрала тъкмо тези 3 филма, които са създадени през последните две години и в които участва като звукорежисьор (звуков дизайнер в пост-продукция и смесване). А както е видно от приложената много изчерпателна и коректна справка, активната й професионална практика е започнала много поотдавна, още преди 6-7 години.

3 От друга страна избраните три филма са от трите основни вида кино (документално, игрално, анимационно), което предполага разнородни творчески задачи, произтичащи от различната художествена природа и естетическа характеристика на тези конкретни произведения. А успешното справяне с подобни разнородни задачи защитават убедително безспорния професионализъм на кандидатката и израстването й като пълноценен творчески сътрудник на режисьора при цялостното изграждане на съответния филм и защита на неговата тотална аудиовизуална образност. В естествената градация на видовете кино като авторско отношение/намеса в докадровата (предкадрова) физическа реалност, следва първо да анализираме творческата работа на кандидатката в звуковата картина на документалния филм Синко мой. Това е разказ за емигрант музикант, който търси мястото си в живота през различни професионални опити и възможности. Сюжетната среда на филма налага запис на изключително разнообразни звукови елементи (музикални инструменти) и последващо смесване на десетки такива записи с различни по състав, вид и качество музикални изпълнения (студийни, концертни, по улици и в домовете на участниците, понякога записани с насочен микрофон, а в отделни случаи само с микрофона на камерата). Дори за неспециалист е очевидна изключителната сложност на подобна творческа задача, когато трябва да се осъществи по всички задължителни професионални стандарти, което е направено наистина качествено и защитава звуковата среда на този сложен драматичен разказ. Неотдавна имах възможност на видя филма на голям екран в програмата на фестивала Златен ритон в Пловдив и съм респектиран от постигнатата звукова среда на екранния разказ. Поне два пъти съм гледал, също на голям екран със стандартни технически показатели, и филма Врагове. Неговата художествена специфика като военен (батален) ретро филм с исторически характер (а това означава епоха, декор, костюм и т.н. от времето на Балканската война през 1912 година), предпоставя и естетическата специфика на всички аудиовизуални решения на екрана. Постигането на убедителна екранна среда е равностойно отговорна задача за всички ангажирани в кадрите и епизодите творчески участници. Но безспорно ясно е, че голямата отговорност се пада на оператора и художниците - сценографи (декор, реквизит, костюм, грим), а редом с тях на създателите на звуковата среда преди всичко звукорежисьорът, доколкото в партитурата са аранжирани военни сигнали, използвани от българската войска по онова време. При това вторият носи отговорността за цялостния звуков дизайн (ако щете дори за звуковата архитектура или звуков релеф на екрана) при окончателното смесване

4 в постпродукцията. Позволявам си да твърдя, че във Врагове чернобялото ретро изображение е великолепно допълнено и уплътнено от многоканалната звукова картина, която именно полага въздействащия и вълнуващ звуков релеф пред очите и слуха на зрителите. Защото редом с гласовете на актьорите (Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев и други, всеки със своя специфична темброва окраска и речева характеристика); редом с баталните компоненти (гърмежи, взривове, скърцане на каруца, други сюжетни шумове и т.н.); редом с природните компоненти (дъжд, вятър, кален път и други) се наслагат подходящо монтираните музикални акценти, за да се постигне желания цялостен резултат! И ако при подобни исторически филми, някак очевидно и справедливо, работата на оператора веднага се забелязва и оценява по достойнство (киното е все пак визуално изкуство), то много често и несправедливо невидимата работа на звукорежисьора се пропуска или недооценява. Ако това е донякъде разбираемо и простимо за обикновените зрители (те не са професионалисти), то за специалистите от гилдията открояването и оценяването на работата по звука е не само желателно, но дори задължително. Защото без него общият художествен резултат винаги би бил непълно отразен и недооценен. При третия хабилитационен труд анимационния филм The Outlander, задачата при осъществяване на екранната звукова картина е от съвсем друг характер. Известно е, че априорната условност на анимационното изображение и на изкуствено конструираното движение в кадъра е изцяло подвластно на авторската воля и решение. А тази подчертана условност подсказва възможност или дори изисква подобна неестествена (условна) звукова среда. Д-р Валерия Попова се е справила успешно и с тази специфична задача. Тя постига необходимото звуково присъствие в кадрите, без то да се натрапва на зрителското възприятие, а деликатно свързано в единно екранно впечатление от сюжетния разказ. Като анализираме тези три филма, удачно подбраните за хабилитационни трудове, трябва да отбележим, че и посочените от кандидатката приноси в тях са коректно, сдържано и обективно заявени. Не е много ясно само какво се има предвид в т. 4 Изграждане чрез игрални звукови похвати на пълнокръвна звукова фонограма в анимационен филм и то по отношение на фразата игрални звукови похвати. Може би авторката има предвид смесването на задкадров дикторски глас със звукови и шумови ефекти от реална (натурна) среда? Но това е пренебрежима подробност, която не влияе на цялостното положително впечатление.

5 Поради това и като резултат от всичко изложено по-горе, оценявам кандидатурата на асистент д-р Валерия Попова за заемане на академичната длъжност Доцент по филмов и телевизионен звук за убедителна и гласувам с ДА! 2 декември 2019 г. Проф. д.н. Божидар Манов

ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл.

ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл. ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл. тел. 02/92 21821 по конкурса за заемане на академична

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я от проф. д. н. Иван Димов Кабаков преподавател в Катедра История и теория на културата във Философски факултет на СУ Св. Климент Охрид

Р Е Ц Е Н З И Я от проф. д. н. Иван Димов Кабаков преподавател в Катедра История и теория на културата във Философски факултет на СУ Св. Климент Охрид Р Е Ц Е Н З И Я от проф. д. н. Иван Димов Кабаков преподавател в Катедра История и теория на културата във Философски факултет на СУ Св. Климент Охридски за конкурса за заемане на академичната длъжност

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Хрисула Атанас Недялкова - У - тет Проф. д-р Асен Златаров по конкурс за заемане на академичната длъжност доцент Научна област: Педагогически науки Професионално направление: 1.2.

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в СУ «Св.Климент Охридски»

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обу

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обу РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обучение, при спазване изискванията на чл. 66, ал. 1 и

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по про

С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по про С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по професионално направление 3.8 Икономика, научна специалност

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ върху научните трудове на доц. д-р Боян Добрев Балев дм, от Катедрата по образна диагностика и лъчелечение на МФ на МУ- Варна кандидат по обя

РЕЦЕНЗИЯ върху научните трудове на доц. д-р Боян Добрев Балев дм, от Катедрата по образна диагностика и лъчелечение на МФ на МУ- Варна кандидат по обя РЕЦЕНЗИЯ върху научните трудове на доц. д-р Боян Добрев Балев дм, от Катедрата по образна диагностика и лъчелечение на МФ на МУ- Варна кандидат по обявения конкурс ДВ. брой 18/2016 г. за заемане на академичната

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я

Р Е Ц Е Н З И Я С Т А Н О В И Щ Е на проф. д-р Атанас Харалампиев Дерменджиев, член на Научното жури в конкурс за заемане на академичната длъжност Доцент в научна област 4. Природни науки, математика и информатика, професионално

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р арх. Антон Величков Гугов ОТНОСНО: материалите, представени за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент по научната специалност Архитектура на сградите,

Подробно

Microsoft Word - za sait.doc

Microsoft Word - za sait.doc ПЛЕНЕР ЗВУК И ЦВЯТ В ЗИМНИЯ СОЗОПОЛ февруари 2007 г. Проект за развитие на творческа дейност, реализиран със съдействието на Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ и Фонд Учебни програми на Бакалавърския

Подробно

Извлечение от протокол 19 от заседание на катедра “Рисуване” на 18

Извлечение от протокол 19  от заседание на катедра “Рисуване” на 18 С Т А Н О В И Щ Е от хон. проф. Стоян Петров Домусчиев, катедра Рисуване, НХА за Дисертациония труд на тема: Проблеми на пространството в стенно-монументалната живопис в България в периода 60-те 80-те

Подробно

Microsoft Word - E_Paspalanova

Microsoft Word - E_Paspalanova Вх. ЧР-01-294/04.09.2018 г. СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Елена Паспаланова (пенсионер, Департамент Когнитивна наука и психология, Нов български университет) Относно: кандидатурата на доц. Катя Георгиева Стойчева

Подробно

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 /

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / 88 55 01; info@swu.bg; www.swu.bg КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от доц. Цветан Цветанов Илиев научно направление 05.08.04. Изкуствознание и изобразително изкуство (графичен дизайн) Относно: КОНКУРС ЗА АКАДЕМИЧНА ДЛЪЖНОСТ,,ДОЦЕНТ в професионално направление

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я За получаване на научното звание ДОЦЕНТ по Хореографска композиция и Хореографска режисура професионална направление 8.3 Музикално и т

Р Е Ц Е Н З И Я За получаване на научното звание ДОЦЕНТ по Хореографска композиция и Хореографска режисура професионална направление 8.3 Музикално и т Р Е Ц Е Н З И Я За получаване на научното звание ДОЦЕНТ по Хореографска композиция и Хореографска режисура професионална направление 8.3 Музикално и танцово изкуство, специалност Хореографска композиция

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я

Р  Е  Ц  Е  Н  З  И  Я Р Е Ц Е Н З И Я от проф. д-р инж. Румен Дончев Недков, член на Научно жури съгласно Заповед РД38-26/22.04.2016 на Ректора на СУ Св.Кл.Охридски и Протокол No 1/27.0.2016 г от заседание на Научното жури

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ Божидар Ангелов

РЕЦЕНЗИЯ Божидар Ангелов РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Божидар Ангелов на материалите на доц. д-р Светозара Халачева, представени за участие в конкурс за академична длъжност професор по професионално направление 1.3. Педагогика на обучението

Подробно

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc РЕЦЕНЗИЯ на научните трудове и учебната дейност на ас. д-р Виржиния Живкова Иванова, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално направление 3.8. Икономика

Подробно

СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Климент Минев Найденов, ръководител на Катедра Регионално развитие, ГГФ член на научно жури в конкурс за заемане на академичната

СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Климент Минев Найденов, ръководител на Катедра Регионално развитие, ГГФ член на научно жури в конкурс за заемане на академичната СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Климент Минев Найденов, ръководител на Катедра Регионално развитие, ГГФ член на научно жури в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в Област на висше образование 1. Педагогически

Подробно

Stan_L_Spiridonova_R_Penev

Stan_L_Spiridonova_R_Penev СТАНОВИЩЕ от проф. дн Радослав Иванов Пенев на научното творчество и преподавателската дейност на гл. ас. д-р Лора Илиева Спиридонова за присъждане на академичната длъжност доцент по област на висше образование

Подробно

ПРАВИЛНИК ЗА РАЗВИТИЕТО НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ ПУ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА И НАУЧНА СТЕПЕН ДОКТОР Кандидатите е

ПРАВИЛНИК ЗА РАЗВИТИЕТО НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ ПУ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА И НАУЧНА СТЕПЕН ДОКТОР Кандидатите е ПРАВИЛНИК ЗА РАЗВИТИЕТО НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ ПУ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА И НАУЧНА СТЕПЕН ДОКТОР Кандидатите е необходимо да отговарят на условията отразени в таблицата

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Галина Пенчева Младенова, УНСС, катедра Маркетинг и стратегическо планиране, професор по ПН 3.8. Икономика, научна специалност

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Галина Пенчева Младенова, УНСС, катедра Маркетинг и стратегическо планиране, професор по ПН 3.8. Икономика, научна специалност СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Галина Пенчева Младенова, УНСС, катедра Маркетинг и стратегическо планиране, професор по ПН 3.8. Икономика, научна специалност Маркетинг върху научни трудове за участие в конкурс

Подробно

Stanovishte E Penkova

Stanovishte E Penkova Становище от доц. д-р Евгения Пенкова, УНСС София, член на научно жури по конкурса за заемане на академичната длъжност ПРОФЕСОР, по професионално направление 3.7. Администрация и управление/социално управление

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Владета Ч. Радович Нишки университет Ниш, Сърбия член на научно жури по конкурс за доцент в п.н Администрация и у

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Владета Ч. Радович Нишки университет Ниш, Сърбия член на научно жури по конкурс за доцент в п.н Администрация и у С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Владета Ч. Радович Нишки университет Ниш, Сърбия член на научно жури по конкурс за доцент в п.н. 3.7. Администрация и управление /Комуникация/, ДВ бр.76/19.09.2017 г. относно

Подробно

ВОЕННА АКАДЕМИЯ Г. С. РАКОВСКИ" СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Евгени Петров Манев Университет по библиотекознание и информационни технологии ОТНОСНО: научнит

ВОЕННА АКАДЕМИЯ Г. С. РАКОВСКИ СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Евгени Петров Манев Университет по библиотекознание и информационни технологии ОТНОСНО: научнит ВОЕННА АКАДЕМИЯ Г. С. РАКОВСКИ" СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Евгени Петров Манев Университет по библиотекознание и информационни технологии ОТНОСНО: научните трудове на д-р ВЯРА СТОЙКОВА ЖЕКОВА, представени

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Полина Георгиева Куюмджиева, АМТИИ Пловдив, професор в професионално направление 8.3. Музикално и танцово изкуство, върху научните трудове за участие в конкурс за заемане на академичната

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на представените научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност Професор за нуждите на Шуменския Университет Енискон

РЕЦЕНЗИЯ на представените научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност Професор за нуждите на Шуменския Университет Енискон РЕЦЕНЗИЯ на представените научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност Професор за нуждите на Шуменския Университет Енискон Константин Преславски, в област на висше образование

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на ас. д-р. Сюзана Арутюнян - Василевска по обявения от АМТИИ конкурс за

РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на ас. д-р. Сюзана Арутюнян - Василевска по обявения от АМТИИ конкурс за РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на ас. д-р. Сюзана Арутюнян - Василевска по обявения от АМТИИ конкурс за доцент по Артмениджмънт и маркетинг в изкуството 8.1.

Подробно

1 РЕЦЕНЗИЯ От Проф. Георги Костов Георгиев По конкурса за заемане академичната длъжност доцент по хармония в катедра Теория на музиката при ТКДФ на НМ

1 РЕЦЕНЗИЯ От Проф. Георги Костов Георгиев По конкурса за заемане академичната длъжност доцент по хармония в катедра Теория на музиката при ТКДФ на НМ 1 РЕЦЕНЗИЯ От Проф. Георги Костов Георгиев По конкурса за заемане академичната длъжност доцент по хармония в катедра Теория на музиката при ТКДФ на НМА Проф.П.Владигеров, обявен в Държавен вестник от 13.09.2016

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на представените трудове за участие по конкурс за доцент по професионално направление 1.1. Теория и управление на образованието (управление н

РЕЦЕНЗИЯ на представените трудове за участие по конкурс за доцент по професионално направление 1.1. Теория и управление на образованието (управление н РЕЦЕНЗИЯ на представените трудове за участие по конкурс за доцент по професионално направление 1.1. Теория и управление на образованието (управление на образованието) Рецензент: проф. Вяра Тодорова Гюрова,

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Кирилова Филипова, катедра Мениджмънт и маркетинг, Стопански факултет при ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград член на научно ж

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Кирилова Филипова, катедра Мениджмънт и маркетинг, Стопански факултет при ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград член на научно ж СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Кирилова Филипова, катедра Мениджмънт и маркетинг, Стопански факултет при ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград член на научно жури в конкурс за заемане на академична длъжност ДОЦЕНТ

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д.изк. Камелия Николова за дисертационния труд на ЗОРНИЦА КАМЕНОВА Куклено-театралното представление (за възрастни и деца) от начал

СТАНОВИЩЕ от проф. д.изк. Камелия Николова за дисертационния труд на ЗОРНИЦА КАМЕНОВА Куклено-театралното представление (за възрастни и деца) от начал СТАНОВИЩЕ от проф. д.изк. Камелия Николова за дисертационния труд на ЗОРНИЦА КАМЕНОВА Куклено-театралното представление (за възрастни и деца) от началото на 21 в. в България за присъждане на образователната

Подробно

ВИСШЕУЧИЛИЩЕ110 АГРОБЩЩ ИРАЗВИТИЕНАРЕШИШ РЕЦЕНЗИЯ гр. ПЛОВДИВ от проф. д.ик.н. Пейо Иванов Пеев За учебната, научноизследователската и практико-прилож

ВИСШЕУЧИЛИЩЕ110 АГРОБЩЩ ИРАЗВИТИЕНАРЕШИШ РЕЦЕНЗИЯ гр. ПЛОВДИВ от проф. д.ик.н. Пейо Иванов Пеев За учебната, научноизследователската и практико-прилож ВИСШЕУЧИЛИЩЕ110 АГРОБЩЩ ИРАЗВИТИЕНАРЕШИШ РЕЦЕНЗИЯ гр. ПЛОВДИВ от проф. д.ик.н. Пейо Иванов Пеев За учебната, научноизследователската и практико-приложната дейност на доц. д-р Любен Димитров Христов от

Подробно