ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ ПО ПРОЕКТ ГРАДСКА НАУКА КРАТКА ВЕРСИЯ

Размер: px
Започни от страница:

Download "ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ ПО ПРОЕКТ ГРАДСКА НАУКА КРАТКА ВЕРСИЯ"

Препис

1 ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ ПО ПРОЕКТ ГРАДСКА НАУКА КРАТКА ВЕРСИЯ Презентацията е подготвена за представяне на проект Градска Наука. Проектът е финансиран и с подкрепата на Европейската комисия. Текстовете отразяват само личните виждания на автора и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се информация.

2 КАКВА Е ФИЛОСОФИЯТА ЗАД СЪДЪРЖАНИЕТО, С КОЕТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ? ВСЪЩНОСТ, РАЗГЛЕДАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ МАТЕРИАЛИТЕ? КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТЯХ, ОЧАКВАНИЯ? ВРЕМЕТО, С КОЕТО РАЗПОЛАГАМЕ? РОЛЯТА НИ Е ДА ПОДГОТВЯМЕ УЧЕНИЦИТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО, НАЛИ? КОЛКОТО ПО-РАНО БЪДАТ АНГАЖИРАНИ С РАЗПОЗНАВАНЕ НА ЯВЛЕНИЯТА И СЪБИТИЯТА, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ И ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ В УТРЕШНИЯ ДЕН, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ. СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ?

3 УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ В ГРАДСКАТА СРЕДА ОТ ЕКОЛОГИЧНА И СОЦИАЛНА ГЛЕДНА ТОЧКА. ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО ПРИРОДА В ГРАДОВЕТЕ - РЕШЕНИЯ? ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНОТО БЪДЕЩЕ ЛЕСНО И ВКУСНО. ПАЗАРЪТ И НЕГОВИТЕ НЕОГРАНИЧЕНИ СПОСОБНОСТИ! БЕЗ СЪХРАНЕН И НАЛИЧЕН ПРИРОДЕН РЕСУРС, БЛАГАТА, С КОИТО РАЗПОЛАГАМЕ, САМО ЩЕ НАМАЛЯВАТ. НАУКАТА Е И ЩЕ Е В СЪЩИНАТА НА НАМИРАНЕ НА РЕШЕНИЯ ЗА ЗАДЪЛБОЧАВАЩИТЕ СЕ КРИЗИ НА СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ. ЗАТОВА НИЕ СЕ СТРЕМИМ ДА НАПРАВИМ НАУКАТА АТРАКТИВНА ЗА УЧЕНИЦИТЕ, А НЕЙНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ И ПРИЛОЖИМОСТ РАЗБИРАЕМИ ЗА ТЯХНАТА ВЪЗРАСТ И ЛЮБОПИТСТВО.

4

5 ЕТО КАК ПРАВИМ ТОВА. СЪДЪРЖАНИЕ 4 МОДУЛА ДНЕС, ОЩЕ 6 ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА. МОДУЛ: ДА СЕ ХРАНИМ, БЕЗ ДА ХАБИМ! В този модул учениците ще открият пътя на храната от нейното далечно начало, някъде при царствата на бактериите и гъбите, до нашата трапеза, че и след нея. Ще открият връзката между храната и природните кръговрати, ще разберат за липсата на равновесие що се отнася до вложен и полезно използван природен ресурс по хранителната верига, ще научат какви са възможностите за възстановяване на това равновесие. МОДУЛ: С ДЪРВЕТАТА НАПРЕД ЗА НАШИЯ ГРАД! В този модул учениците ще сложат очилата на учените и ще видят невидимото във въздуха, което застрашава нашето здраве. Същевременно ще разберат за важността на зелените площи в градска среда и многобройните ползи, които предлагат, за да се чувстваме добре в града. МОДУЛ: СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ БОКЛУЦИ! В този модул учениците ще преоткрият отпадъците. За тях те вече няма да бъдат нещо гадно, ненужно и мръсно. Напротив, нещо ценно, за което трябва да полагат грижи и внимание, защото иначе ги превръщаме от ресурси в опасност за човешкото здраве и природата. МОДУЛ: ЛОГИЧНА ЕНЕРГИЯ И КЛИМАТИЧНО РАВНОВЕСИЕ! В този модул учениците ще открият пътя на енергията от Слънцето до задоволяването на техните нужди от топлина и светлина и др. Ще открият и отражението на използването на въглища за "добив" на енергия върху климатичната система на Земята, а и върху човешкото здраве. Ще имат възможност да добият количествена и нагледна представа за обемите енергия, които използва тяхното училище. И най-сетне, ще разберат как, с помощта на алтернативи на въглищата, могат да намалят приноса на хората в климатичните промени.

6 МОДУЛ: ДА СЕ ХРАНИМ, БЕЗ ДА ХАБИМ! 1. РЕСУРСИТЕ И ХРАНАТА Какво включва процесът на създаване и потребяване на храната? Нещо садим Къде? Почвата Какво има в нея? Хранителни вещества От къде ги има? От плодородието и от торовете. Поливаме го Как? Дъждовете Напоителни системи Какво включват те? Тръби и помпи Как идва водата? Използва се енергия От къде идва водата? От подпочвените води, от реките и от язовирите А от къде идва енергията? Основно от използването на изкопаеми горива. Нещото пораства Как? От хранителните вещества в почвата, от водата и от Слънцето Как така от Слънцето? Благодарение на фотосинтезата. Време за беритба Как? От човека, но с много машини Какво захранва машините? Отново енергия основно от изкопаеми горива. А какво следва след това? Транспорт и преработка, за които отново използваме вода и енергия Нещо друго? Да, често опаковаме храната. Следва още транспорт, потребление, от което ни остават хранителни остатъци и отпадъци, които създаваме от опаковките.

7 МОДУЛ: ДА СЕ ХРАНИМ, БЕЗ ДА ХАБИМ! ИЗВОД: В процеса на създаване на храната ние използваме природни ресурси. Това са ВОДА, ЕНЕРГИЯ и ПОЧВА. 95% от всичката храна, която потребяваме идва от почвата. В процеса на нейното потребяване ние използваме ВОДА и ЕНЕРГИЯ за най-различни цели, които ще разгледаме по-късно в урока. 2. ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ ПЪЗЕЛ ПОТОК И КРЪГОВРАТИ Демонстрация на връзката на растението с потока на слънчева енергия, кръговрата на водата и този на хранителните вещества в почвата. РАЗХОДКА В ИСТОРИЯТА Демонстрация на един от основните ресурси за създаване на плодороден почвен слой. А кой е той?

8 МОДУЛ: ДА СЕ ХРАНИМ, БЕЗ ДА ХАБИМ! 3. ПОЧВЕНО ПЛОДОРОДИЕ (8 кл.) Как можем да разберем плодородна ли е почвата в нашето училище? Запознаване на учениците с биологични, физични и химични характеристики на почвата. Измерване на ph. Достатъчна ли е тази информация, за да преценим почвеното плодородие? 4. ХРАНАТА И ГРАДЪТ (8 кл.) РЕСУРСИ ОТРАЖЕНИЕ През какви етапи преминава храната, за да стигне до нас в градовете? Какво е отражението от използването на природните ресурси в тези етапи върху околната среда? Можете ли да предположите каква част от храната, която произвеждаме отива на боклука? Къде според вас се губят тези ресурси?

9 5. РЕСУРСИТЕ ВЛОЖЕНИ В НАШАТА ХРАНА И ВРЪЗКА С ПОЧВЕНОТО ПЛОДОРОДИЕ Домашно: Какво можем да направим с хранителните остатъци, за да не губим вложените в тях ресурси? ИЗВОД: Бихме могло да компостираме и така да върнем хранителни вещества в почвата. ВОДЕН ОТПЕЧАТЪК Представяне на темата от учителя. ИДЕЯ ЗА ПРОДУКТ! Нагледни материали за еко-пирамидата (и пирамида на здравословно хранене), и послания за важността от запазване и подпомагане на почвеното плодородие.

10 МОДУЛ: С ДЪРВЕТАТА НАПРЕД ЗА НАШИЯ ГРАД! 1. КАКВО Е ДЪРВОТО ЗА МЕН? Какво си представяте/ разбирате, когато чуете думата дърво? величие смирение 2. КАКВО (НЕ) ЗНАЕМ ЗА ДЪРВЕТАТА? Ролята на дърветата в природите екосистеми (природата) Участие в кръговратите на въглерода (9 кл.) и на водата Ролята на дърветата в градските екосистеми (градовете) ИЗВОД: Дърветата имат способността да пречистват въздуха!

11 МОДУЛ: С ДЪРВЕТАТА НАПРЕД ЗА НАШИЯ ГРАД! 3. ОТ КАКВО ЗАВИСИ КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В НАШИЯ ГРАД? Източници на замърсяване (и замърсители) ФОРМУЛИ или с други думи да покажем на учениците как се образуват тези замърсители Домашна работа отражение на замърсителите върху здравето на човека инфографика. 4. ПОЛЗИ, ТА ПОЛЗИ! Представяне на форма и структура, които изпълняват функцията на дърветата свързана с пречистване на въздуха кутикула и власинки (7 кл. обща характеристика на растенията).

12 ИДЕЯ ЗА ПРОДУКТ! Зелена карта на района, изработени и поставени дървета, послания за ползите от зелените площи в градовете.

13 МОДУЛ: СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ БОКЛУЦИ! 1. КАКВО Е ОТПАДЪКЪТ? Какви отпадъци познавате списък? Какво чувствате / какво определение бихте дали, когато чуете думата отпадък? Отпадъците са 2. КОЙ КОЙ Е В СВЕТА НА ОТПАДЪЦИТЕ? Три мини сесии около три блиц-въпроса Проследи отпадъка Създаване на образ на личното участие в създаването на отпадъци, на участието на съгражданите, на управлението на създадените отпадъци и отговорностите! Въпроси, които породиха трите мини сесии?

14 МОДУЛ: СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ БОКЛУЦИ! 1. КАКВО Е БИЛО ПРЕДИ ДА СТАНЕ ОТПАДЪК? Какво беше (от списък дейност 1) преди да стане отпадък? Всички тези неща са били ресурси. Може ли тези ресурси да се върнат обратно там, откъдето са дошли или да се превърнат в ресурси за нещо ново? Категоризация на отпадъците + предложения за обратни / бъдеще пътища Идеи за хранителните и подлежащи на рециклиране отпадъци Идеи за останалите отпадъци А сега нека подредим нашите идеи по важност как биха изглеждали нещата, ако зависеха от нас? 3, 4, 5 Оползотворяване рециклиране повторна употреба намаляване елиминиране. А, какво всъщност се случва в действителност?

15 ИДЕЯ ЗА ПРОДУКТ! Производство на фигури, които да бъдат напълнени с рециклируеми отпадъци и да бъдат представени като изложба. Фигурите са допълнени от послания за осмисляне на отпадъка като ресурс, а не като боклук.

16

17 МОДУЛ: ЛОГИЧНА ЕНЕРГИЯ И КЛИМАТИЧНО РАВНОВЕСИЕ! 1. НАШИЯТ КЛАС И ЕНЕРГИЯТА Какво е енергията за мен? В какво или къде я откривам? С какво е тя важна за мен? Как я използвам? 2. ПОНЯТИЯ Смисъл на понятията: енергия, топлина, работа! И връзки между тях! Как можем да използваме топлината на земята, за да отопляваме домовете си? Демонстрация на тези връзки през няколко задачи. Какво се случва с Калоян? Смисъл на понятията: мощност! И връзка с другите. Човешката намеса в енергийния поток на планета

18 МОДУЛ: ЛОГИЧНА ЕНЕРГИЯ И КЛИМАТИЧНО РАВНОВЕСИЕ! 3. ТЕЛЕФОНЪТ СЕ ХРАНИ Телефонът ни ползва енергия Каква? Електрическа От къде идва? По жицата от някакво място, което я произвежда (електроцентрала) А от къде взима енергията тя? От някакво гориво Какво е то? Основни източници на гориво за електроцентралите в България? Въздействия на различните източници на горива върху околната среда и човешкото здраве. Познаваме ли някои от тях? Следва обобщаване ТАБЛИЦА С ГОРИВА 43%, 35%, 10%, 0,05%, 0,03%, 0,008%! 4. КАКВО СТАВА, КОГАТО ГОРИМ ВЪГЛИЩА? Домашно: Образуване на въглищата, видове, енергийно съдържание? Следва обобщаване ИСТОРИЯ И УПОТРЕБА НА ВЪГЛИЩАТА. И така ето го отговорът на нашия въпрос. Отделя се и въглероден диоксид. Какво (не) знаем за този газ? ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЧОВЕКА ВЪРХУ КЛИМАТА НА ПЛАНЕТАТА.

19 ИДЕЯ ЗА ПРОДУКТ! Изчислен въглероден отпечатък на нашето училище! Обем изкопана земя за добиване на необходимите ни въглища! Нагледно представяне на този обем инсталация. Послания свързани с промените в климата. Нов енергиен микс за нашето училище. Вместо въглища топлината на Слънцето и земята.

20 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 1. САМООЦЕНКА ОТ УЧЕНИЦИТЕ

21 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 1. САМООЦЕНКА ОТ УЧЕНИЦИТЕ

22 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 1. САМООЦЕНКА ОТ УЧЕНИЦИТЕ

23 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 1. САМООЦЕНКА ОТ УЧЕНИЦИТЕ

24 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 2. ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНТНОСТИ ОТ УЧИТЕЛЯ

25 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 1. ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНТНОСТИ ОТ УЧИТЕЛЯ

26 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 3. ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ

27 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 3. ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ

28 МАТЕРИАЛИ ЗА ОЦЕНКА 3. ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ

29 ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ ПО ПРОЕКТ ГРАДСКА НАУКА КРАТКА ВЕРСИЯ КАКТО ПИШЕ И ПО-ГОРЕ ТОВА Е КРАТКАТА ВЕРСИЯ. ЩЕ СЕ РАДВАМЕ, АКО ТЯ Е СЪБУДИЛА ЛЮБОПИТСТВОТО ВИ! НА ДОБЪР ЧАС И БЛАГОДАРЯ. ОЧАКВАМЕ ВИ НА: Презентацията е подготвена за представяне на проект Градска Наука. Проектът е финансиран и с подкрепата на Европейската комисия. Текстовете отразяват само личните виждания на автора и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се информация.

LP2 Stage 3

LP2 Stage 3 УЧЕБНО ПОМАГАЛО ЗЕЛЕНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ЕВРОПА МОДУЛ 3: ПРОМЕНЕНИ ПЕРСПЕКТИВИ. Помагалото е разработено по проект "Зелени предприемачи Европа". Проектът е финансиран и с подкрепата на Европейската комисия.

Подробно

Folie 1

Folie 1 Природата на образува отпадъци, но хранителни вещества и местообитания за нов живот! Ние не сме наследили земята от нашите деди, а сме я взели на заем от децата си! Уилям Шекспир 1 Компостиране Ферментация

Подробно

Европейски Социален Фонд 2007 – 2013 Република България Министерство на образованието, младежта и науката Оперативна програма “Развитие на човешките

Европейски Социален Фонд 2007 – 2013 Република България Министерство на образованието,  младежта и науката Оперативна програма  “Развитие на човешките ЛЯТНА ШКОЛА 2013 СРАВНЕНИЕ НА ЕМИСИИТЕ ОТ ВЪГЛЕРОД ПОЛУЧЕНИ ОТ ИЗРАХОДВАНЕТО НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ С ТЕЗИ ПОЛУЧЕНИ ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ. АНАЛИЗ НА ПРАВИЛАТА НА ОТЧИТАНЕ НА ЕМИСИИ ОТ ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

Подробно

LP1 Stage 4

LP1 Stage 4 УЧЕБНО ПОМАГАЛО ЗЕЛЕНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ЕВРОПА МОДУЛ 4: ПРЕДПРИЕМАЧЕСКО МИСЛЕНЕ. Помагалото е разработено по проект "Зелени предприемачи Европа". Проектът е финансиран и с подкрепата на Европейската комисия.

Подробно

Cover T book_Iz Izk 4

Cover T book_Iz Izk 4 Утвърдил Директор:. (име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по предмета ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА за 4. клас Годишен брой часове за изучаване на предмета в 4. клас 68 часа. по Учебна

Подробно

Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката ме

Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката ме Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката между причина и следствие Материали Копие на ролевата

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc ВЪПРОС 8 ЗАКОН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕХАНИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Закон за запазване на механичната енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване:

Подробно

Center for the Study of Democracy Presentation

Center for the Study of Democracy Presentation Индекс на рискове за енергийната сигурност на България Пресконференция гр. София, 25 септември 2013 г. Мартин Цанов, Анализатор, Икономическа програма Съдържание Измерване на енергийната сигурност: значение

Подробно

Folie 1

Folie 1 Енергиен и CO 2 баланс на различните процеси за третиране на отпадъците Волфганг Мюлер Universität Innsbruck Institut für Infrastruktur Arbeitsbereich Umwelttechnik Professur Abfallbehandlung und Ressourcenmanagement

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 Приложение 1 Кодове и продължителност на магистратурите в семестри за редовно обучение (РО) и задочно обучение (ЗО) РО / ЗО Х не се извършва обучение; Само в случаите: 2/2, 2/3, 3/3, 3/4, 3/Х или Х/4 обучението

Подробно

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 клас Цел на урока: те използват поне 2 стратегии за

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ ГОРСКИ ПОЖАРИ Гората е важна съставна част от живата природа, която поддържа биологичното равновесие на планетата. Тя дава убежище на животинските видове, регулира въздушните

Подробно

PowerPoint-presentatie

PowerPoint-presentatie Система за управление на атмосферни води 1 Основните проблеми, свързани с наводненията в урбанизираните територии произтичат от атмосферните води. ЛИПСА НА ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ. Градоустройство, свързано с

Подробно

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 27.4.2015 B8-0360/29 29 Съображение Б Б. като има предвид, че темата на изложението в Милано през 2015 г. дава възможност да се обмислят и обсъдят различните опити за намиране на решения на противоречията

Подробно

УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР КРИСИ АВРАМОВА ПРОГРАМА ПО ЕКОЛОГИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ НА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017 ГОДИНА I. КРАТКО ПРЕД

УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР КРИСИ АВРАМОВА ПРОГРАМА ПО ЕКОЛОГИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ НА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017 ГОДИНА I. КРАТКО ПРЕД УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР КРИСИ АВРАМОВА ПРОГРАМА ПО ЕКОЛОГИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ НА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017 ГОДИНА I. КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА Екологичното образование

Подробно

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 11.1.2018 A8-0392/296 296 Катлен Ван Бремпт, Йо Лайнен от името на групата S&D Член 26 параграф 5 уводна част 5. Произведените от горскостопанска биомаса биогорива, нетранспортни течни горива от биомаса

Подробно

We drive the change to a sustainable society

We drive the  change to a  sustainable society Кръгова икономика!? Да, но с много условия! Боян Рашев 9 април, 2019 г. София Кръговата икономика цели да спре това! Милиарди тонове Потребление на ресурси на световно ниво Строителни материали Руди и

Подробно

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програ

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програ ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020 ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програма за развитие на селските райони 2014-2020 МЯРКА 1

Подробно

Agriculture & Climate Change

Agriculture & Climate Change Селското стопанство и промените в климата Приспособяване & Намаляване на въздействията в контекста на европейската политика Dr. Holger A. Kray Lead Operations Officer, Agriculture & Rural Development The

Подробно

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “ Инициатива Училището кани бащата (част от национална кампания Да бъдеш Баща ) 1 Визиите на национална кампания Да бъдеш Баща (1) За истинския мъж любовта минава през корема не се страхува да си изцапа

Подробно

Човекът и природата 5 клас

Човекът и природата 5 клас Човекът и природата 5 клас Приобщаващ урок Тема: Хранене при животните Основното различие между растенията и животните е начина им на хранене. Растенията сами си изграждат хранителни вещества чрез фотосинтеза.

Подробно

ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Уч

ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Уч ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Учебна седмица Тема на урочната единица Очаквани резултати

Подробно

Folie 1

Folie 1 Добре дошли в Горна Австрия Paul Zarzer Правителство на Горна Австрия Дирекция Околна среда & управление на водите Отдел Защита на околната среда Провинция Горна Австрия 18 Региона 444 Общини 1,4 милиона

Подробно

Slide 1

Slide 1 Ръководител: доц. д-р Теменужка Йовчева ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЦЕС ВЪРХУ ОРГАНИЗАЦИОННИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ТРАНСФЕР НА ЗНАНИЯ И ТЕХНОЛОГИИ В ПУ, ЧРЕЗ - създаване на условия за оползотворяване на наличния научен

Подробно

Microsoft Word - ХХСК nova.docx

Microsoft Word - ХХСК nova.docx Приложение МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за специфична професионална подготовка по учебен предмет ХИГИЕНА НА ХРАНЕНЕТО И СТАНДАРТИ В КЕТЪРИНГА Утвърдена със Заповед

Подробно

ClimaCom_Broshura_Back_2008

ClimaCom_Broshura_Back_2008 Създаваме по-добро бъдеще Активна екологична политика Mitsubishi Electric Group насърчава непрекъснатата изследователска дейност и се ангажира с опазването и възстановяването на глобалната околна среда

Подробно

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е 1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е висока, смъртността при всички възрастови групи също.

Подробно

ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм

ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм Джеймс), която не е истинска. Когато бях дете, аз

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Европейска програма Eразъм+, КД1, Пътуваща дигитална класна стая на 21 век науки, литература и технологии втора фаза, 2017 1 BG01 KA101 035816 д-р Еленора Лилова Илияна Илиева 16.07.2017 г. 29.06.2017

Подробно

Дигитално-медийна грамотност в начален курс – наръчник за учителя

Дигитално-медийна грамотност в начален курс – наръчник за учителя План на урок: Да рекламираме Плевен Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в предметна област Околен свят за 2 клас Част I: Търсене и оценка на информация Цел на урока:

Подробно

ДО Г-Н БОЯН БОЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКЕВР Д О К Л А Д Относно: Определяне на цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, когато

ДО Г-Н БОЯН БОЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКЕВР Д О К Л А Д Относно: Определяне на цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, когато ДО Г-Н БОЯН БОЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКЕВР Д О К Л А Д Относно: Определяне на цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, когато инвестицията за изграждането на енергиен обект за

Подробно

Microsoft Word Non-Technical Summary Rev02 _ __BG.doc

Microsoft Word Non-Technical Summary Rev02 _ __BG.doc ЕОЛИКА БЪЛГАРИЯ АД EOLICA BULGARIA AD НЕТЕХНИЧЕСКО РЕЗЮМЕ Rev02 (5.08.2009) СЪДЪРЖАНИЕ 1. Увод...2 2. Описание на проекта...3 3. Предистория...10 3.1. Основа на проекта... 10 3.2. Правни изисквания и спазване

Подробно

УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1

УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1 УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1 час седмично = 16 часа по ред Учебна седмица по ред

Подробно

Награди за устойчива мобилност Градовете, спечелили наградата през 2018 г. за устойчива мобилност, са: Наградите на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА отл

Награди за устойчива мобилност Градовете, спечелили наградата през 2018 г. за устойчива мобилност, са: Наградите на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА отл Награди за устойчива мобилност Градовете, спечелили наградата през 2018 г. за устойчива мобилност, са: Наградите на ЕВРОПЕЙСКАСЕДМИЦАНАМОБИЛНОСТТА отличават местните власти, които са организирали най-впечатляващия

Подробно