Случаят група или (не)възможността за група по време на COVID-19 Криза и промяна

Размер: px
Започни от страница:

Download "Случаят група или (не)възможността за група по време на COVID-19 Криза и промяна"

Препис

1 Случаят група или (не)възможността за група по време на COVID-19 Криза и промяна Един поглед към (не)възможната група през полевата теория на Курт Левин, теорията за промяната на Левин Сатир и литературната рецепция на Стефан Цвайг Елена Евстатиева и Златко Теохаров

2 Like a virus needs a body

3 Björk (Virus, 2010) Like a virus needs a body Както вирусът се нуждае от тяло, Както меката тъкан салфетка се захранва с кръв, Някой ден ще те намеря, тласъкът е тук. Както гъба на ствола на дърво, Както белтъкът се изменя, Аз почуквам по кожата ти и съм вътре. Перфектното сходство, ти и аз, Аз се адаптирам, заразен, Ти се разтваряш и ми казваш заповядай. Както пламъкът търси експлозия, Както барутът се нуждае от война, Аз тържествувам в теб, ти си моят домакин. Перфектното сходство, ти и аз, Ти не можеш да устоиш На моя кристален чар. Като вирус на лов за пациент, Аз те чакам, гладувам за теб, Моя сладък противник.

4 Какво предстои: Ще направим опит за разбиране на случващото се през теория. Няма нищо по-практическо от една добра теория. /К. Левин/; Ще направим исторически паралел на нещо преживяно от човечеството в миналия век и тук и сега ; Ще онагледим този паралел с личното преживяване на Стефан Цвайг, съвременник на К. Левин, предаден в Светът от вчера спомените на един европеец ; Ще мислим различните измерения на принципа инфекция ; Ще открехнем практиката си с различни групи, създадени или проведени в периода март 20 септември 20.

5 Случаят група Когато говорим за Случаят група ние мислим за възможната група в общество в извънредна ситуация: изолация и криза от типа COVID-19; Примерите, които ще ви дадем, са от практика в няколко групи, провеждани в различни модалности и с различни цели: Обучителна група за групови динамици; Обучителна група за психодрама терапевти; Група за подкрепа и структуриране в ситуация на изолация. От изброените примери само последният вид група бе сформирана и провеждана в отговор на настъпилата криза и изолация.

6 Защо представяме Случаят група през теорията на Левин и Левин - Сатир За първи път в човешката история няма общество на планетата, което да не е засегнато от кризата в почти един и същи момент; Нито една епидемия досега не се е разпространявала така бързо, както в нашето съвремие; Подобна засегнатост, макар и по-малка, има по време и между двете световни войни на ХХ в., когато К. Левин развива своята полева теория, теорията за груповата динамика и провежда своите action research. По същото време като нова форма на психотерапия възниква груповата терапия в нейните различни модалности: сякаш кризата и засегнатостта препращат към необходимост от груповост.

7 Някои факти за Курт Левин Създава: Полевата теория, Груповата динамика, action research, 3-степенния модел на промяната; През по-голямата част от живота му негова основна грижа е разрешаването на социални конфликти и по-специалсино проблемите на малцинствата или групите в неравностойно положение. Левин е един от силно повлиялите създаването на Тавистокския институт във Великобритания и неговото списание Човешки отношения През 1946г. по покана на Държавната междурасова комисия в Кънектикът Левин провежда обучение на лидери и изследване на расовите и религиозни предразсъдъци. Това води до развитието на сензитивния тренинг и създаването през 1947 г. на така известните днес Национални лаборатории за обучение. АКО НАИСТИНА ИСКАТЕ ДА ПРОУМЕЕТЕ НЕЩО, ОПИТАЙТЕ СЕ ДА ГО ПРОМЕНИТЕ

8 Едуард Толман в неговото възпоменателно слово за Левин, произнесено през 1947г. пред конгреса на АPA. Фройд клиницистът и Левин експериментаторът това са двамата мъже, чийто имена ще стоят преди всички останали в историята на нашата психологическа ера

9 Полева теория на К. Левин Основен конструкт е полето или жизненото пространство, което обхваща всички едновременно валидни към дадения момент обстоятелства както в обкръжаващия свят (външна ситуация), така и в личността (вътрешна ситуация). Левин изразява това с формулата: П* = f (ИП**, ЗС***) *Поведение **Индивидуално поле *** Заобикаляща среда

10 Полева теория на К. Левин Индивид Релевантна, обща среда Съзнавани и несъзнавани чувства, потребности, интереси, ценности, нагласи, възгледи Група Контекст и изисквания: материални, параметри на личния състав, ресурси, целеполагане, необходимост от предприемане на мерки и други. Вътрешна среда психосрез социосрез Външна среда

11 Полева теория на К. Левин Индивид Релевантна, обща среда Съзнавани и несъзнавани чувства, потребности, интереси, ценности, нагласи, възгледи Група Контекст и изисквания: материални, параметри на личния състав, ресурси, целеполагане, необходимост от предприемане на мерки и други. Вътрешна среда психосрез социосрез Външна среда

12 Извън Европа Измеренията на настоящето промениха начина, по който възприемаме нещата. Ако бях започнал тази книга преди няколко години, щях да съм разказал за разговорите си с Хауптман, Артур Шницлер, Бер-Хофман, Демел, Пирандело, Васерман, Шалом Аш и Анатол Франс но всичко несвързано пряко с проблемите на съвремието ни, отстъпва пред строгия ни критерий за това кое е съществено. И онези мъже, които насочиха погледа ми към литературата, за мен като че ли вече не са толкова важни, колкото другите, които го обърнаха към действителността

13 Полева теория Левин твърди, че за да се разбере каквато и да е ситуация е необходимо: човек да разглежда настоящата ситуация status quo - като поддържано от определени условия или сили. Постулира, че груповото поведение е сложен набор от символични взаимодействия и сили, които не само засягат груповите структури, но и модифицират индивидуалното поведение. Следователно индивидуалното поведение е функция на груповата среда или "поле", както той го нарича. Всякакви промени в поведението произтичат от промени, били те малки или големи, в силите на «полето».

14 Кризата като промяна Прочит на ситуация на криза през модела на Левин-Сатир

15 Първа фаза: Старо Status Quo Във всяка система съществува тенденция към състояние на равновесие (социостаза) установени правила и процеси, ролеви очаквания, утвърдени модели на работа и отношения. Това състояние създава чувство за идентичност и принадлежност, ефективност, сигурност, необходимия минимум субективно възприемана предвидимост. Всеки знае какво има у дома, в тази райска градина, и никой не знае със сигурност, какво би могло да се случи вън от нея.

16 Светът на сигурността Чувството на сигурност беше най-желаното притежание за милиони хора, всеобщ житейски идеал. Само с такава сигурност си струваше животът да се живее и все повече кръгове се стремяха към това скъпоценно благо.... Нашите бащи бяха убедени в здравата обвързваща сила на толерантността и разбирателството. Те искрено предполагаха, че границите и разногласията между нации и вероизповедания постепенно ще се разтворят във всеобщото човеколюбие и че спокойствието и сигурността, тези найвисши блага се полагат на всички. никога не съм се надявал повече на единството на Европа, никога не съм вярвал повече в нейното бъдеще както в този период, когато ни се привиждаше изгревът на нова ера. Но в действителност това беше вече заревото на приближаващия световен пожар.

17 Втора фаза: Нещо ново (Криза)

18 Втора фаза: Нещо ново (Криза) Ако все пак напуснем това състояние на равновесие, то е защото: - промените (вътрешни или външни) ни принуждават; - искаме да достигнем до едно по-добро състояние; - нашето оцеляване е застрашено. Промените първоначално водят до: - фаза на объркване и преживяване на криза, която е въплъщение на феномена на das Unheimliche (Freud) човек е изтръгнат от чувството, че е у дома, че е господар на своята съдба; познатото и сигурното се е превърнало в непознато и застрашително; - преживяване както на предизвикателство, така и на застрашеност.

19 Втора фаза: чуждото тяло или принципът инфекция Биологична инфекция Психична инфекция, Фройд Другите са го видели /хистеричния пристъп/ и са го имитирали: това е психична инфекция НО:... Идентификацията не е просто имитация, а присвояване въз основа на същатата етиологична претенция: тя изразява едно също като и се отнася до връзка, оставаща в несъзнаваното. Символ на застрашаващия Друг, проникващ в индивидуалното и обществено тяло.

20 Агонията на мира Природата изглежда злорадо си отмъщава на човека, защото същите тези технически средства, с които той овладява свръхестествените й сили, смущават и неговата душа. Няма по-страшно от проклятието на техниката, която не ни позволява поне за кратко да избягаме от настоящото. Предишните поколения са преживявали тежки времена, отдръпвайки се в уединение; на нас първи ни се падна незабавно да научаваме и съпреживяваме всички беди, където и да са се случили.

21 Трета фаза: Несигурност и хаос. Ничията земя Прекрачим ли границите на ничията земя, стават мислими различни сценарии. Все някога ще достигнем едно ново Status Quo: - на едно по-високо ниво - на едно по-ниско ниво - по средата на пътя с отслабени или нараснали сили и възможности ще се върнем към старото Status Quo - ще се провалим, системата ще се разпадне, ще изгубим всичко. Съществува голямо желание да се премине веднага от едно старо Status Quo към едно ново.

22 Блясък и сянка над Европа Ах, ние всички обичахме нашето време, което ни носеше на крилете си, обичахме Европа!..Нашият идеализъм, нашият оптимизъм, обусловен от прогреса, доведоха до това, че не дооценихме и пренебрегнахме всеобщата опасност..

23 Четвърта фаза: Интегриране Ако фазата на объркване и хаос бъде конструктивно овладяна, всички членове постепенно достигат до един нов ритъм на съвместна работа и живот. Идеята за ползите от трансформирането носи удоволствие и въодушевление. Постепенно се утвърждава един нов ред, който все още има трески за дялане, но като цяло започва да се налага.

24 Първите часове на войната Хората за пръв път истински чувстваха онова, което по-добре да бяха чувствали в мирно време че са едно цяло. Двумилионният град, близо петдесетмилионната страна живееха със съзнанието, че преживяват исторически важен момент, миг, който няма да се повтори, и че всеки е призван да хвърли своя малък Аз в тази нажежена сплав, за да се пречисти в нея от всякакво себелюбие дълбоко в себе си продължавах да се чувствам гражданин на света; по-трудно ми беше да определя поведението си като гражданин на държавата

25 Пета фаза: Ново Status Quo Новият ред е най-накрая установен. Системата е достигнала едно ново динамично състояние на равновесие. Дори хората, които във фазата на хаос дълго са тъгували по старото Status Quo, вече се интегрират в новото. Необходимите нови способности са придобити. Битката за промяна в съотношението на силите и противоречията между тях води до нови норми и роли в работния процес.

26 Такива ще посрещнем времето, каквито ни застигне. Шекспир, Цимбелин

27 Кризата (вирусът) и групите - Вирусът като атака на груповостта. - Събуждането на вируса акт, свързан с близък междуличностен контакт на обмен и интимност. - Вирус и интимност са взаимосвързани и променят тялото и психиката на субекта. - Предпазването от вируса е свързано с изолация и дистанция, с разсолидаризиране с рисковите групи, с раз-солидаризиране с групите.

28 Инфицираната група и (не)възможността за група Смъртта на групата; Мълчанието на институциите; Зачеркването на възможността за група; Между нужда и невъзможност; Възраждане на групата през електронния Трети : онлайн групата.

29 Новият сетинг Между дигитална инфекция и дигитална обетована земя; Невъзможността на физическата група; Специфика на биването онлайн : - орязаният сетинг - новите сетива вместо близост, дистанция - между опасността от загуба във виртуалното и откриване на преходното пространство.

Функции на предразсъдаците

Функции на предразсъдаците ФУНКЦИИ НА ПРЕДРАЗСЪДАЦИТЕ 1.Адаптивна фунция-предразсъдаците правят възможна бързата адаптация към съответните житейски условия.с тяхна помощ личността полесно бива призната в социалната среда,като се

Подробно

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е 1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е висока, смъртността при всички възрастови групи също.

Подробно

Съдържание на квалификационния модул Социална интеграция ключови компетенции и умения, по проект QualiProAIR, Програма Еразъм + Разработено от: Таня Н

Съдържание на квалификационния модул Социална интеграция ключови компетенции и умения, по проект QualiProAIR, Програма Еразъм + Разработено от: Таня Н Съдържание на квалификационния модул Социална интеграция ключови компетенции и умения, по проект QualiProAIR, Програма Еразъм + Разработено от: Таня Николова и Елена Шишманова (контакти: office@bco.bg,

Подробно

Моята професионална реализация

Моята професионална реализация Моята професионална реализация Въведение Идентичността се променя през целия живот, като голяма част от нейното развитие се случва по времена юношеството и прехода към зряла възраст (Erikson, 1968). Поради

Подробно

ИДЕНТИЧНОСТ Важно е да се разграничават различните философски концепции за идентичност. Като формална характеристика и връзка, като например във езико

ИДЕНТИЧНОСТ Важно е да се разграничават различните философски концепции за идентичност. Като формална характеристика и връзка, като например във езико ИДЕНТИЧНОСТ Важно е да се разграничават различните философски концепции за идентичност. Като формална характеристика и връзка, като например във езиковата философия и математиката, или дали става въпрос

Подробно

Такъв е животът или съкровище в двореца Образи преди сътворението, взривът, който го представя, необходимото убийство, което трябва да бъде прието, за

Такъв е животът или съкровище в двореца Образи преди сътворението, взривът, който го представя, необходимото убийство, което трябва да бъде прието, за Такъв е животът или съкровище в двореца Образи преди сътворението, взривът, който го представя, необходимото убийство, което трябва да бъде прието, за да се появи живот, въвеждат в света на Ода Жон, който

Подробно

РИТРИЙТ ЗА ВЕНЕРА Програма и график 25-ти септември Ден 1 12:00 16:00 Пристигане и настаняване в хотела 16:00 18:00 Откриване и въвеждаща част Какво е

РИТРИЙТ ЗА ВЕНЕРА Програма и график 25-ти септември Ден 1 12:00 16:00 Пристигане и настаняване в хотела 16:00 18:00 Откриване и въвеждаща част Какво е РИТРИЙТ ЗА ВЕНЕРА Програма и график 25-ти септември Ден 1 12:00 16:00 Пристигане и настаняване в хотела 16:00 18:00 Откриване и въвеждаща част Какво е Венерината поредица: Какъв е начинът, по който тя

Подробно

Работа с децата, които живеят между между две култури

Работа с децата, които живеят между между две култури Работа с децата, които живеят между между две култури Културен контекст Култура на разширеното семейство Децата от култури на разширено семейство се научават да уважават повъзрастните, а не да имат собствено

Подробно

conflicts.pages

conflicts.pages Най-добрият план за решаване на семейни конфликти Поредица за семейните 1 отношения Най-добрият план за решаване на семейните конфликти от Стоян Георгиев 2 Copyright 2017. Semeistvo.bg. Може да се споделя,

Подробно

НАРКОТИЦИ

НАРКОТИЦИ НАРКОТИЦИ Какво е наркотик? Понятието "наркотик" произлиза от елински. За пръв път се смята, че е използвано от древния лекар Хипократ във формата "ναρκωσις" (narcozis - наркоза) за обозначаване на вещества

Подробно

ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог

ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог ЗАЩИТНИ МЕХАНИЗМИ Психологически стратегии, чрез които хората редуцират или избягват на подсъзнателно равнище негативните състояния конфликти, тревожност

Подробно

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел. 076/ 60 10 10 www.pulsefoundation.org www.oakfnd.org

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint Партньорство с родители. Коледен благотворителен бал За поредна година ние учителите на СУ Любен Каравелов град Добрич приехме предизвикателството да организираме и проведем Коледен благотворителен бал.

Подробно

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Европейският потребителски център България ОРГАНИЗИРАТ

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation и представят РИСКОВЕТЕ ОНЛАЙН ЗА ДЕТЕТО Част IV: Ръководство за родители на деца на възраст 16 18 години На тази възраст рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици

Подробно

A.1. Разбиране на междукултурните компетентности Представяне на себе си Вид на инструмента Индивидуална дейност Предназначение на инструмента Представ

A.1. Разбиране на междукултурните компетентности Представяне на себе си Вид на инструмента Индивидуална дейност Предназначение на инструмента Представ A.1. Разбиране на междукултурните компетентности Представяне на себе си Индивидуална дейност Представяне (лично представяне) Линкове/материали Разбиране на междукултурните различия/комуникация - Развиване

Подробно

СТАНОВИЩЕ От проф. д.пс.н Павел Ангелов Александров Относно: Дисертационният труд на тема "Семейни роли и семейни ценности" в арабската култура. Автор

СТАНОВИЩЕ От проф. д.пс.н Павел Ангелов Александров Относно: Дисертационният труд на тема Семейни роли и семейни ценности в арабската култура. Автор СТАНОВИЩЕ От проф. д.пс.н Павел Ангелов Александров Относно: Дисертационният труд на тема "Семейни роли и семейни ценности" в арабската култура. Автор: Лиляна Ангелова Славчева - Катедра Обща, експериментална

Подробно

Microsoft Word - Bulgarian MS 2010.doc

Microsoft Word - Bulgarian MS 2010.doc Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission LEAVING CERTIFICATE 2010 MARKING SCHEME BULGARIAN HIGHER LEVEL 1 Български Схема за оценяване и критерии Първа част (30 /100) 1. Какво е значението

Подробно

Europass автобиография

Europass автобиография Автобиография Лична информация Собствено име/ Фамилия E-mail Людмил Георгиев lgeorgiev60@gmail.com Трудов стаж Дати 2000 досега Професор по Социална, етническа и политическа психология Ръководител на катедра

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint ИЗГРАЖДАНЕ НА УСТОЙЧИВ ПРИОБЩАВАЩ МОДЕЛ ЧРЕЗ МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО slaveikov_pl@abv.bg www.csop-pleven.com ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ Процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183

ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183 ДЕТСКА ГРАДИНА 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН СЛАТИНА УТВЪРЖДАВАМ :... / М.Матеева / Зап. 26 / 17.09.2018 г. ПРОГРАМНА СИСТЕМА НА ДГ 183 ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 ГОДИНА 1 Същност

Подробно

Jesus Feeds 5000 People Bulgarian

Jesus Feeds 5000 People Bulgarian Библия за Деца представя Исус Нахранва 5000 Човека Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Slide 1

Slide 1 Дигиталните ресурси в българските библиотеки в контекста на цифровото приобщаване на гражданите Доц. дн Цветанка Панчева СУ, Катедра Библиотеикознание, научна информация и културна политика Идеята за цифровото

Подробно

Вили Лилков: БКП и ДС са се опитали да заличат и спомена за „бившите хора”

Вили Лилков: БКП и ДС са се опитали да заличат и спомена за „бившите хора” БКП и Държавна сигурност бяха разделили народа на две части. Едните са бивши и врагове, другите са нови и наши. Бившите хора бяха запокитени на дъното на социалната пирамида, обречени само да доживеят

Подробно

Към ПДУ СЪЩНОСТ, ЦЕЛ, ЗАДАЧИ И ДЕЙНОСТИ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ I.СЪЩНОСТ НА ГРАЖДАНСКОТО, ЗДРАВНОТО, ЕКОЛОГИЧНОТО И ИНТЕРКУЛТУРНОТО

Към ПДУ СЪЩНОСТ, ЦЕЛ, ЗАДАЧИ И ДЕЙНОСТИ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ I.СЪЩНОСТ НА ГРАЖДАНСКОТО, ЗДРАВНОТО, ЕКОЛОГИЧНОТО И ИНТЕРКУЛТУРНОТО Към ПДУ СЪЩНОСТ, ЦЕЛ, ЗАДАЧИ И ДЕЙНОСТИ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ I.СЪЩНОСТ НА ГРАЖДАНСКОТО, ЗДРАВНОТО, ЕКОЛОГИЧНОТО И ИНТЕРКУЛТУРНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Гражданското образование е насочено към

Подробно

НЕЗАБРАВИМО ПРИЯТЕЛСТВО

НЕЗАБРАВИМО      ПРИЯТЕЛСТВО НЕЗАБРАВИМО ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ КИРИЛ - ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И ЕДНО ЕВРЕЙСКО СЕМЕЙСТВО В БЪЛГАРИЯ - ФАНИ И ЙОСЕФ ЮЛЗАРИ ПАТРИАХ КИРИЛ ФАНИ ЮЛЗАРИ ЙОСЕФ ЮЛЗАРИ БЕТИ АЛФАСА - ЮЛЗАРИ Настоящата книга е превод

Подробно

Microsoft Word - stokdovo saprotivlenie.doc

Microsoft Word - stokdovo saprotivlenie.doc Движения при наличие на Стоксово съпротивление При един често срещан вид движения неподвижно тяло започва да се движи под действие на сила с постоянна посока Ако върху тялото действа и Стоксова съпротивителна

Подробно

Спасианна Русева срещи с успеха

Спасианна Русева срещи с успеха Спасианна Русева срещи с успеха Съдържание Предговор...7 Проф. Минко Балкански...9 Проф. Боян Христофоров... 27 Проф. Юлия Кръстева... 43 Проф. Жорж Стамон (Георги П. Стамов)... 85 Д-р Дарина Кръстинова...

Подробно

Slide 1

Slide 1 Кръгла маса Взаимодействие за прилагане изискванията на Директивата 2012/29/ЕС Видин, 12 март 2015 г. ИСДП Изисквания на Директивата: Член 22 от Директива 2012/29/ЕС изисква държавата да гарантира, че

Подробно

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “ Инициатива Училището кани бащата (част от национална кампания Да бъдеш Баща ) 1 Визиите на национална кампания Да бъдеш Баща (1) За истинския мъж любовта минава през корема не се страхува да си изцапа

Подробно

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.2.2017 A8-0005/4 4 Трошчински, Жил Льобретон, Луи Алио, Силви Годен, Жан-Люк Шафаузер Параграф 1 призовава Комисията да предложи общи определения на Съюза за киберфизическите системи, автономните системи,

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

МЕДИЦИНСКИ   УНИВЕРСИТЕТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ ВАРНА АНКЕТНА КАРТА Уважаеми колеги, Центърът за кариерно развитие на Медицински университет Варна, провежда настоящото изследване с цел да установи очакванията

Подробно

Microsoft PowerPoint - eb74_bg_bg_nat_pre.ppt [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - eb74_bg_bg_nat_pre.ppt [Read-Only] ЕВРОБАРОМЕТЪР 74 ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Есен 2010 НАЦИОНАЛЕН ДОКЛАД БЪЛГАРИЯ 22.02.2011 Представителство на Европейската Комисия в България Обща информация за изследването Евробарометър

Подробно

Center for the Study of Democracy Presentation

Center for the Study of Democracy Presentation Свободно движение за ЛГБТИ двойките в България: човешки истории Международна конференция, София 8 ноември 2018 This project was funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme

Подробно

Главната цел на настоящата програма е в съответствие с приетата Стратегия за развитие на СУ Проф. д-р Асен Златаров : Подготовка на достойни и самосто

Главната цел на настоящата програма е в съответствие с приетата Стратегия за развитие на СУ Проф. д-р Асен Златаров : Подготовка на достойни и самосто Главната цел на настоящата програма е в съответствие с приетата Стратегия за развитие на СУ Проф. д-р Асен Златаров : Подготовка на достойни и самостоятелни граждани, които имат съзнание за своята роля

Подробно

Николай Бареков – грозното лице на българската действителност

Николай Бареков – грозното лице на българската действителност Бих написал заглавието с думите: грозното лице на българската мафия, но то е едно и също, защото в България организираната престъпност е завладяла цялата ни действителност. Политиката, медиите, икономиката,

Подробно

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation УПРАВЛЕНИЕ НА УМА ЗА ЗДРАВЕ И ВИСОКО ПРЕДСТАВЯНЕ 22 24 април 2019 София, България Как да бъдем ефективни и да имаме високо представяне без стрес, потопени в Четвъртата индустриална революция на дигиталната

Подробно