ЮРИЙ ЛОТМАН: ЗА СЕМИОСФЕРАТА

Размер: px
Започни от страница:

Download "ЮРИЙ ЛОТМАН: ЗА СЕМИОСФЕРАТА"

Препис

1 1

2 2 Съвременната семиотика е в процес на преразглеждане на някои основни понятия. Общоизвестно е, че при изворите на семиотиката лежат две научни традиции. Едната води началото си от Пърс Морис и тръгва от понятието за знака като първоелемент на всяка семиотична система. Втората се гради върху тезите на Сосюр и Пражката школа и в основата ѝ лежи антиномията между езика и речта (текста). Но въпреки разликата между тези подходи в тях е налице нещо общо: за основа се взема най-простият атомарен елемент и понататък всичко се разглежда от гледна точка на приликата с него. Така при първия случай в основата на анализа се поставя изолиран знак, а при всички следващи семиотични феномени се разглеждат като последователности от знаци.

3 3 Втората гледна точка по-конкретно се изразява в стремежа отделният комуникативен акт, размяната на съобщение между адресанта и адресата да се разглежда като първоелемент и модел за всеки семиотичен акт. Вследствие на което индивидуалният акт на знаковата размяна се разглежда като модел на естествения език, а моделите на естествените езици като универсални семиотични модели. Самата семиотика се тълкува като разпространение на лингвистичните методи върху обекти, невключени в традиционната лингвистика. Изминатият през последните двадесет години път на семиотични изследвания позволява да се погледнат по различен начин много неща. Както може да се предполага сега, ясните и функционално еднозначни системи не съществуват изолирано в своето реално функциониране.

4 4 Тяхното разграничаване е обусловено от евристичната необходимост. Фактически нито една от тях, взета отделно, не е в състояние да работи. Те функционират само когато бъдат потопени в определен семиотичен континуум, запълнен с разнотипни и намиращи се на различни равнища на организация семиотични образувания. По аналогия с въведеното от В. И. Вернадски понятие биосфера ще наричаме този континуум семиосфера. Предупреждаваме да не се смесват употребяваният от Вернадски термин ноосфера и въведеното от нас понятие семиосфера. Ноосферата е определен етап от развитието на биосферата, свързан с разумната човешка дейност. Биосферата на Вернадски е космически механизъм, който заема определено структурно място в планетарното единство. [ ] Ноосферата, обхващайки част от нашата планета, има материално-пространствено битие, а пространството на семиосферата има абстрактен характер.

5 5 Това обаче далеч не означава, че понятието за пространство се употребява в метафоричен смисъл. Пред нас е определена сфера, притежаваща признаците, които се приписват на затвореното в себе си пространство. Единствено във вътрешността на такова пространство е възможно реализирането на комуникативните процеси и изработването на нова информация. [ ] Семиотичният универсум може да се разглежда като съвкупност от отделни текстове и отделени един от друг езици. Тогава цялата сграда ще изглежда като направена от отделни тухли. По-плодотворен обаче според нас е противоположният подход: семиотичното пространство може да се разглежда като единен механизъм (дори като организъм). Тогава ще се окаже първична не една или друга тухла, а голямата система, наричана семиосфера. Семиосферата е онова семиотично пространство, извън което е невъзможно самото съществуване на семиозиса.

6 6 Няма да получим теле, ако слепим отделни бифтеци, но ако го разрежем, можем да получим бифтеци. По същия начин, ако сумираме отделните семиотични актове, няма да получим семиотичен универсум. Напротив, само съществуването на такъв универсум, на семиосфера, превръща отделния знаков акт в реалност. Семиосферата се характеризира с редица признаци. РАЗГРАНИЧЕНОСТ. Понятието за семиосфера е свързано с определена семиотична еднородност и индивидуалност. Едно от фундаменталните понятия в семиотичната разграниченост е понятието за граница. Тъй като пространството на семиосферата има абстрактен характер, не бива да си представяме нейните граници чрез средствата на конкретното въображение.

7 7 Както в математиката граница се нарича множеството от точки, принадлежащо едновременно на вътрешното и външното пространство, така и семиотичната граница е сума от билингвиални преводачи филтри, преминаването през които превежда текста на друг език, намиращ се извън дадената семиосфера. Затвореността на семиосферата се проявява в това, че тя не може да влиза във връзка с извънсемиотични текстове или с нетекстове. За да се превърнат за нея в реалност, тя трябва да ги преведе на един от езиците в нейното вътрешно пространство или да семиотизира несемиотичните факти. Тоест точките от границата на семиосферата могат да се оприличат на сетивни рецептори, превеждащи външните дразнители на езика на нашата нервна система, или на преводни блокове, адаптиращи външния свят към дадената семиотична сфера.

8 8 От казаното е очевидно, че понятието за граница се съотнася с понятието за семиотична индивидуалност. Втозисмисълможедасетвърди,чесемиосфератае семиотична личност, която притежава качеството на личността да съединява качеството на емпиричната безспорност и интуитивната очевидност на това понятие с изключително трудното му формално определяне. [ ] Границата на семиотичното пространство не е изкуствено понятие, а най-важната функционална и структурна позиция, определяща същността на нейния семиотичен механизъм. Границата е билингвиален механизъм, който превежда външните съобщения на вътрешния език на семиосферата и обратното. Тоест само с нейна помощ семиосферата може да осъществява контакти с несемиотичното и извънсемиотичното пространство. [ ]

9 9 СЕМИОТИЧНА НЕРАВНОМЕРНОСТ. От казаното дотук личи, че фактически несемиотичното пространство може да се окаже пространство на друга семиотика. Онова, което от вътрешна гледна точка на дадена култура изглежда като външен несемиотичен свят, от позицията на външния наблюдател може да се види като нейна семиотична периферия. Следователно мястото, откъдето минава границата на дадената култура, зависи от позицията на наблюдателя. Този въпрос се усложнява от задължителната вътрешна неравномерност като закон за организиране на семиосферата. Семиотичното пространство се характеризира с наличие на структурни ядра (най-често няколко) с установена организация и с привличан от периферията поаморфен семиотичен свят, в който са потопени структурните ядра.

10 10 Когато едно от структурните ядра не само заеме доминиращо положение, но и се извиси до етап на самоописание, тоест отдели системата от метаезици, с чиято помощ описва не само себе си, но и периферийното пространство на дадена семиосфера, над неравномерността на реалната семиотична карта се надстроява равнището на нейното идеално единство. Активното взаимодействие между тези равнища се превръща в един от източниците за динамични процеси във вътрешността на семиосферата. [ ] Деленето на ядро и периферия е закон за вътрешната организация на семиосферата. В ядрото се разполагат доминиращите семиотични системи.

11 11 Но ако фактът на това разделяне е абсолютен, формите, в които той е облечен, са семиотично релативни и в значителна степен зависят от избрания метаезик на описанието тоест от това, дали имаме работа със самоописание (описание от вътрешна гледна точка и с помощта на термини, изработени в процеса на саморазвитие на конкретната семиосфера), или пък го прави външен наблюдател в категории на друга система. Периферийните семиотични образувания могат да бъдат представени не като затворени структури (езици), а като техни фрагменти или дори като отделни текстове. Тези текстове като чужди за дадената система изпълняват в цялостния механизъм на семиосферата функцията на катализатори. [ ] Семиосферата многократно се пресича от вътрешни граници, които специализират нейните участъци в семиотично отношение.

12 12 Информационната транслация през тези граници, играта между различните структури и подструктури, постоянните семиотични нахлувания на една или друга структура към чужда територия пораждат нов смисъл, възникване на нова информация. [ ] Семиосферата притежава диахронна дълбочина, тъй като е надарена със сложна система на памет и не може да функционира без тази памет. Механизмите на паметта съществуват не само в отделните семиотични субструктури, но и в семиосферата като цяло. Въпреки че ние, потопените в семиосферата, можем да я възприемаме като хаотично нерегулиран обект, като сбор от автономни елементи, трябва да предположим наличието на вътрешна урегулираност и на функционална свързаност между нейните части, чието динамично съотнасяне образува поведението на семиосферата.

13 13 Динамичното развитие на семиосферните елементи е насочено към тяхното специфизиране и следователно към увеличаване на нейното вътрешно разнообразие. Междувременно обаче нейнатацялостнесеразрушава,тъйкатов основата на всички комуникативни процеси лежи инвариантният принцип, който ги прави подобни помежду си. Този принцип се гради върху съчетаването на симетрия и асиметрия (на езиково равнище тази структурна черта е характеризирана от Сосюр като механизъм на сходства и различия ) с периодично редуване на апогеи и затихвания при протичането на всички жизнени процеси във всички техни форми. [ ]

14 14 Законът за огледалната симетрия е един от основните структурни принципи във вътрешната организация на смислопораждащия механизъм. На сюжетно равнище към него спадат явления като паралелизма между възвишения и комичния персонаж, появата на двойници, успоредните сюжетни ходове и другите добре изучени явления на удвоявания при вътрешнотекстовите структури. С това са свързани магическата функция на огледалото и ролята на мотива за огледалността в литературата и живописта. Същата природа има и явлението текст в текста. Със същото можем да съпоставим и процеса на взаимно запознанство и включване в определен общ културен свят води не само до сближаване между отделните култури, но и до тяхното специализиране след като влезе в дадена културна общност, културата започва по-рязко да култивира своята самобитност.

15 15 Тъй като всички равнища на семиосферата от човешката личност или отделния текст до глобалните семиотични единства, представляват нещо като вмъкнати една в друга семиосфери и всяка една е едновременно участник в диалога (част от семиосферата) и пространство на диалога (семиосферно цяло), всяка една проявява десничарство или левичарство и включва на по-ниско равнище десни и леви структури. По-горе определихме основата на структурното изграждане на семиосферата като пресичане между пространствената симетрияасиметрия и синусоидното редуване на интензивност и затихване на процесите във времето, което поражда дискретност. След всичко казано можем да сведем тези две оси в една проявяването на десничарство и левичарство, което от генетико-молекулярното равнище до най-сложните информационни процеси е база за диалог основата на всички смислопораждащи процеси.

16 16 Текстът е по: Юрий Лотман. Култура и информация. София, Наука и изкуство, 1992, 489 с.; преводач: Лиляна Терзийска. Всички права на автора, издателя и преводача са запазени. Презентацията е с образователна цел и е предназначена за студентите от НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, които изучават модул Семиотика.

Критическият спор като процес на аргументация

Критическият спор като процес на аргументация ПРОЦЕСЪТ НА АРГУМЕНТАЦИЯ SEMM 621 Практика: Езиково редактиране на магистърската дипломна работа ас. Георги Цонев КАКВО Е АРГУМЕНТАЦИЯ? Аргументацията е езикова, социална и мисловна дейност, която има

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc ВЪПРОС 8 ЗАКОН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕХАНИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Закон за запазване на механичната енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване:

Подробно

2. Изследване на операциите и моделиране. Моделиране на обществените процеси. Същност на моделирането. Структура на процеса на моделиране

2. Изследване на операциите и моделиране. Моделиране на обществените процеси. Същност на моделирането. Структура на процеса на моделиране 2. Изследване на операциите и моделиране. Същност на моделирането. Моделиране на обществените процеси. 1 Структура Терминология Етапи на изследването на операциите Модели и моделиране 2 Терминология 3

Подробно

Microsoft Word - VM22 SEC66.doc

Microsoft Word - VM22 SEC66.doc Лекция 6 6 Теорема за съществуване и единственост Метричното пространство C [ a b] Нека [ a b] е ограничен затворен интервал и да разгледаме съвкупността на непрекъснатите функции f ( определени в [ a

Подробно

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д Основи на статистиката (Учебник) Проф. д-р Поля Ангелова автор Проф. д-р Петър Банчев рецензент Доц. д-р Величко Петров рецензент Академично издателство Ценов Свищов 4 СЪДЪРЖАНИЕ Предговор... 11 Тема първа.

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc ВЪПРОС 1 КИНЕМАТИКА НА МАТЕРИАЛНА ТОЧКА ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ И ВЕЛИЧИНИ Във въпроса Кинематика на материална точка основни понятия и величини вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както

Подробно

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината,

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, тя създава образи, форми. Във формите се виждат вече

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Педагогическото взаимодействие е процес, насочен към постигането на определен очакван резултат, свързан с цялостното развитие на детето, в който основни

Подробно

Microsoft PowerPoint - 46A05EE EF.ppt

Microsoft PowerPoint - 46A05EE EF.ppt НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО НАРКОМАНИИ ОЦЕНКА НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРЕВАНТИВНИ ПРОГРАМИ Процесът на оценка на Процесът на оценка на резултатите: Връзката между превенция и оценка на ефективността

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-02-Kin-Okryznost.doc

Microsoft Word - VypBIOL-02-Kin-Okryznost.doc ВЪПРОС КИНЕМАТИКА НА ДВИЖЕНИЕТО НА МАТЕРИАЛНА ТОЧКА ПО ОКРЪЖНОСТ Във въпроса Кинематика на движението на материална точка по окръжност вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както

Подробно

Microsoft Word - VM22 SEC55.doc

Microsoft Word - VM22 SEC55.doc Лекция 5 5 Диференциални уравнения от първи ред Основни определения Диференциално уравнение се нарича уравнение в което участват известен брой производни на търсената функция В общия случай ( n) диференциалното

Подробно

Функции на предразсъдаците

Функции на предразсъдаците ФУНКЦИИ НА ПРЕДРАЗСЪДАЦИТЕ 1.Адаптивна фунция-предразсъдаците правят възможна бързата адаптация към съответните житейски условия.с тяхна помощ личността полесно бива призната в социалната среда,като се

Подробно

ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА

ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА СРЕДИ ЗА ПРОГРАМИРАНЕ ПРОГРАМНО ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМПЮТЪРА Същност на програмното осигуряване За да могат компютрите да разбират описаните на езика за програмиране алгоритми, те трябва да бъдат преведени

Подробно

Microsoft Word - Tema-8-klas-PLOVDIV.doc

Microsoft Word - Tema-8-klas-PLOVDIV.doc МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СЪЮЗ НА МАТЕМАТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ Пролетен математически турнир 7 9 март 9 г., ПЛОВДИВ Тема за 8 клас Задача. Дадено е уравнението ax + 9 = x + 9ax 8x, където a е

Подробно

Slide 1

Slide 1 1.Въведение Предмет и основни дялове на физиката ФИЗИКА НАУКА ЗА НАЙ-ОБЩИТЕ И НАЙ-ПРОСТИ ФОРМИ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА МАТЕРИЯТА (ВЕЩЕСТВО И ПОЛЕ), КОИТО ВЛИЗАТ В СЪСТАВА НА ВСИЧКИ СЛОЖНИ МАТЕРИАЛНИ СИСТЕМИ,

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-10-Tvyrdo-Tialo.doc

Microsoft Word - VypBIOL-10-Tvyrdo-Tialo.doc Въпрос 10 МЕХАНИКА НА ИДЕАЛНО ТВЪРДО ТЯЛО Във въпроса Механика на идеално твърдо тяло вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване: Идеално твърдо

Подробно

Microsoft Word - PRMAT sec99.doc

Microsoft Word - PRMAT sec99.doc Лекция 9 9 Изследване на функция Растене, намаляване и екстремуми В тази лекция ще изследваме особеностите на релефа на графиката на дадена функция в зависимост от поведението на нейната производна Основните

Подробно

ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 учебни седмици х 3 часа седмично ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 16 учебни седмици х 2 часа седмично по ред Учебна седмица по ред Тема на урочн

ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 учебни седмици х 3 часа седмично ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 16 учебни седмици х 2 часа седмично по ред Учебна седмица по ред Тема на урочн ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 учебни седмици х 3 часа седмично ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 16 учебни седмици х 2 часа седмично по ред Учебна седмица по ред Тема на урочната единица Вид урочна единица ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Подробно

Homework 3

Homework 3 Домашно 3 по дисциплината Дискретни структури за специалност Информатика I курс летен семестър на 2015/2016 уч г в СУ ФМИ Домашната работа се дава на асистента в началото на упражнението на 25 26 май 2016

Подробно

ИЗИСКВАНИЯ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО ПО ПРОФИЛИРАЩИЯ УЧЕБЕН ПРЕДМЕТ БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ Приложение 9 СПЕЦИФИЧНИ ЦЕЛИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО БИ

ИЗИСКВАНИЯ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО ПО ПРОФИЛИРАЩИЯ УЧЕБЕН ПРЕДМЕТ БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ Приложение 9 СПЕЦИФИЧНИ ЦЕЛИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО БИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО ПО ПРОФИЛИРАЩИЯ УЧЕБЕН ПРЕДМЕТ БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ Приложение 9 СПЕЦИФИЧНИ ЦЕЛИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ: Да се формира на структурно-функционална

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-06-rabota.doc

Microsoft Word - VypBIOL-06-rabota.doc ВЪПРОС 6 МЕХАНИЧНА РАБОТА И МОЩНОСТ КИНЕТИЧНА И ПОТЕНЦИАЛНА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Механична работа и мощност Кинетична и потенциална енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони,

Подробно

ИДЕНТИЧНОСТ Важно е да се разграничават различните философски концепции за идентичност. Като формална характеристика и връзка, като например във езико

ИДЕНТИЧНОСТ Важно е да се разграничават различните философски концепции за идентичност. Като формална характеристика и връзка, като например във езико ИДЕНТИЧНОСТ Важно е да се разграничават различните философски концепции за идентичност. Като формална характеристика и връзка, като например във езиковата философия и математиката, или дали става въпрос

Подробно

Microsoft Word - IGM-SER1010.doc

Microsoft Word - IGM-SER1010.doc Лекция Редове на Фурие -теория Сведения за пространства със скаларно произведение В този раздел ще се занимаваме с периодични функции с период T > Една функция определена за всяко x R се нарича T -периодична

Подробно

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Европейският потребителски център България ОРГАНИЗИРАТ

Подробно

Основен вариант за клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1

Основен вариант за клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1 Основен вариант за 10 12 клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n 1 + + a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1, a 0 са цели числа, са отбелязани две точки с целочислени

Подробно

1 Термодинамика на идеалния газ: между молекулите няма взаимодействие. Изотермичното свиване нe води до промяна на вътрешната енергия. RT pv E E U R c

1 Термодинамика на идеалния газ: между молекулите няма взаимодействие. Изотермичното свиване нe води до промяна на вътрешната енергия. RT pv E E U R c Термодинамика на идеалния газ: между молекулите няма взаимодействие. Изотермичното свиване нe води до промяна на вътрешната енергия. E E ot kin 0 0 0 Нека да докажем, че от 0 следва: 0, 0, 0 0 0 ) ( )

Подробно

Основен вариант, клас Задача 1. (3 точки) За кои n съществуват различни естествени числа a 1, a 2,..., a n, за които сборът е естествено число

Основен вариант, клас Задача 1. (3 точки) За кои n съществуват различни естествени числа a 1, a 2,..., a n, за които сборът е естествено число Основен вариант, 0. 2. клас Задача. (3 точки) За кои n съществуват различни естествени числа, a 2,..., a n, за които сборът е естествено число? a 2 a 3 + + a n Решение: Ще докажем, че n =, n > 2. При n

Подробно

Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА

Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА Приложение 1 към т. 1 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЗА IX КЛАС КОМПОНЕНТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА) Обучението по български език в IX клас

Подробно

Microsoft Word - VM-LECTURE06.doc

Microsoft Word - VM-LECTURE06.doc Лекция 6 6 Уравнения на права и равнина Уравнение на права в равнината Тук ще разглеждаме равнина в която е зададена положително ориентирана декартова координатна система O с ортонормиран базис i и j по

Подробно

Утвърдил:.. Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: ФСФ Специалност: (код и наименование) Българска филология - ЗО Магистърс

Утвърдил:.. Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: ФСФ Специалност: (код и наименование) Българска филология - ЗО Магистърс Утвърдил:.. Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: ФСФ Специалност: (код и наименование) Българска филология - ЗО Магистърска програма: (код и наименование)... УЧЕБНА ПРОГРАМА

Подробно

Microsoft Word - doklad.anketa.2009.doc

Microsoft Word - doklad.anketa.2009.doc 1 До комисията по качеството на обучението при ЮФ на ПУ относно: проучване на студентските мнения през учебната 2008-2009 г. ДОКЛАД За изпълнение на задачите във връзка с провеждането и анализа на проучването

Подробно

МАТЕМАТИКА ЗА 1. КЛАС МЕТОДИЧЕСКИ АКЦЕНТИ И РЕШЕНИЯ

МАТЕМАТИКА ЗА 1. КЛАС МЕТОДИЧЕСКИ АКЦЕНТИ И РЕШЕНИЯ Традиции и съвременни подходи в обучението по математика в 1. клас 1 Учебен комплект на издателство Просвета с автори Юлияна Гарчева и Ангелина Манова 2 3 Към комплекта има още: Електронен учебник с разработени

Подробно

16. Основни методи за интегриране. Интегриране на някои класове функции Интегриране по части. Теорема 1 (Формула за интегриране по части). Ако

16. Основни методи за интегриране. Интегриране на някои класове функции Интегриране по части. Теорема 1 (Формула за интегриране по части). Ако 6. Основни методи за интегриране. Интегриране на някои класове функции. 6.. Интегриране по части. Теорема (Формула за интегриране по части). Ако функциите f(x) и g(x) садиференцируеми в интервала (a, b)

Подробно