ПРИМЕРЕН ТЕСТ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ВХОДНО РАВНИЩЕ

Размер: px
Започни от страница:

Download "ПРИМЕРЕН ТЕСТ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ВХОДНО РАВНИЩЕ"

Препис

1 ПРИМЕРЕН ТЕСТ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ВХОДНО РАВНИЩЕ ВАРИАНТ 1 1. В кой ред е допусната правописна грешка? А) видяли, живели, големи Б) казал, рекъл, къдрав В) неин, фотьойл, емайл Г) есемес, джиесем, диджей 2. В кой ред е допусната правописна грешка? А) анцуг, тренинг, клонинг Б) потискам, подтик, поддръжка В) известност, опастност, честност Г) отделям, сглобавам, сделка 3. В кое изречение е допусната правописна грешка? А) Прехранването причинява болести на мастната обмяна, високо кръвно налягане, атеросклероза, ставни заболявания, исхемична болест на сърцето и др. Б) Прехранването влиае отрицателно върху организма, тъй като причинява затлъстяване, съпроводено от хипертония, захарна болест и др. В) Прехранване се получава при поглъщане на прекалено много храна, при което излишъкът се превръща в мазнина, която се складира за по-късна употреба. Г) Въпреки че по света има повече организми, които са недохранени поради недостатъчна консумация, все повече стават тези, които страдат от прехранване. 4. Кое от изброените наименования е написано правилно? А) Български държавни железници Б) Министерство на Вътрешните работи В) съюз на българските учители Г) Национална Спортна Академия 5. В коя от подчертаните думи е допусната правописна грешка? При изобразяването на големия исторически сюжет за национално-освободителните (А) борби авторът (Б) се обляга преди всичко на възможностите на романтическия (В) подход сюжетът (Г) е ориентиран към изключителното и драматичното, за композицията са присъщи изненадите и резките обрати. В коя от подчертаните думи е допусната правописна или граматична грешка? (Общо условие за задачи 6 8.) 6. Първият (А) свой учител той помнеше ярко от него знаеше най-важния (Б) урок в живота (В) си урока (Г) по човечност. 7. Пътникът (А) надникна през отворения (Б) прозорец, но не видя никой (В) домът сякаш отдавна беше забравил кой (Г) за последен път е влизал в него. 8. По покана на Министерство (А) на външните работи на работната среща по въпросите на европейската (Б) интеграция участваха трима посланици (В) на европейски (Г) държави у нас.

2 9. В кое от изреченията е допусната пунктуационна грешка? А) Тя обичаше снахите и внучетата си, но се държеше строго с всички и когато кажеше нещо, искаше то да бъде изпълнено. Б) Потоци светлина рукнаха над полето, изпълниха доловете и преляха над земята. В) Тя приличаше на гугутка, която, скрита в гората, гледа през гъстата шума как под небето бавно се вие сокол. Г) Кучето, което беше избягало от квачката, като беше се промушило през бодливата тел се връща и без да обръща внимание на петлите, отива право при тях. 10. В кое от изреченията е допусната пунктуационна грешка? А) Това щеше да стори само смъртта, но той не се страхуваше и от нея, защото беше се родил да живее, а не да мисли за после. Б) Той тежко въздъхва, защото знае, че есента е тук, и после му олеква, защото знае, че зимата не е вечна. В) Прелетяха, направиха завой и се върнаха отново над топлика, без да се снижават и да кацат. Г) Когато танцувам се пренасям в друг свят, чувствам, че цялото щастие на света сякаш се е събрало точно в мен. Прочетете двата текста и изпълнете задачите към тях (от 11. до 22. включително). Текст 1 България е разделена на няколко фолклорни области: Северняшка, Добруджанска, Тракийска, Шопска, Пиринска и Родопска. Във всяка от тези области танците имат свой собствен характер. Типично за танците в Добруджанската фолклорна област е да играят тялото и раменете както при жените, така и при мъжете. Добружанецът танцува приклекнал или приседнал. Стъпките наподобяват ежедневния труд и връзката на хӝрата с плодородната земя. Популярни танци: Ръченик, Сборенка, Ръка, Тропанка, Черкезката, Данец, Опас и др. В Северняшката фолклорна област танците са смесица на елементи, присъщи за танците от останалите области. Типични хорӛ са Дунавско, Ганкино, Дайчово, Еленино, Свищовско, Чичово и др. В Тракийската фолклорна област танците са весели и жизнерадостни. Популярни хора в този район са Трите пъти и Касъмска ръченица, наречена още Джидовската. В Шопската фолклорна област изобилието е най-голямо. Шопите танцуват с високо вдигнати крака и с натрисане на ръцете. Точно това прави шопските танци най-трудни и едновременно красиви. Най-популярните хора са: Граовско, Петрунино, Самоковско, Циганско, Четворно, Шопска ръченица и др. В Пиринската фолклорна област танците са разнообразни и се делят на мъжки и женски. Характерни за областта са Македонско хоро, Джангурица ( Айдарово ), Охридско, Ширто и др. Хората на родопчани са плавни, широки и с подчертани твърди стъпки. Традиционни за Родопската област хора са Бачковско, Енино, Право родопско и др.

3 Текст 2 Добруджа заема североизточната част на България на север е оградена от Дунав, на изток от Черно море, а на запад от Северняшката фолклорна област. Тя се отличава с богатия си и разнообразен музикален фолклор. Тук около Освобождението се преселват големи групи тракийско население, както и хора от балканските райони на Стара планина. В Добруджа се срещат два стила тракийския и балканджийския, които постепенно се вливат в дълбоките слоеве на доста древните местни традиции. Наред с тракийските и балканджийските песни звучат и богато орнаментираните безмензурни жътварски, трапезни и седенкарски песни. Добруджанската бавна песен се изпълнява равностойно от мъже и жени. Тук за разлика от много други области жените често пеят във висок регистър, закрито. Специфично за Добруджанския край е създаването на нов, характерен само за този регион инструментален стил с изпълнения на гъдулка, кавал, гайда. Особено прочути са добруджанските танцови мелодии Ръка, Сборенка, Ръченица и др. Няма да е преувеличено, ако се каже, че тук се оформя интересна инструментална школа като резултат от взаимното проникване на тракийския и балканджийския музикален фолклор. Не трябва да се подценява и влиянието на музикалния фолклор на съседна Румъния, която взема елементи от българския фолклор (7/16 размер), но и дава на българския инструментален фолклорен стил някои специфични прийоми на изпълнение. Добруджанските танци имат свой стил, който се отличава с настроение, свободно от скованост тяло, участие в играта и на ръцете и раменете. Играе се в умерено темпо, с прикляквания и леко наведено назад тяло. Добруджанските хора са затворени, в полукръг или права ръченица. Мъжете играят в права редица, а когато хората са смесени, те са в кръг или полукръг. Добруджанецът обича да играе и по сами солово, например Ръченикът се изпълнява групово, но като че ли от отделни солисти. Най-разпространени са смесените хора и по-рядко мъжките. По-известни хора са Сборенка, Ръка, Данец, Буенец в 2/4, Пайдушко, Ръченик, Сей, сей боб, Бръсни цървул в 5/8 и др. Много интересни танци са Изхвърли кондак в 9/16 и Черкезката и Трънката в 13/ От коя сфера на общуване е текст 1? А) от битовата сфера Б) от институционалната сфера В) от научната сфера Г) от естетическата сфера 12. Каква функция изпълнява текст 1? А) Убеждава в богатството и красотата на фолклорните танци. Б) Представя факти, свързани с танците в различните фолклорни области. В) Изтъква предимствата на фолклорните танци. Г) Съпоставя българските фолклорни танци с танците на други народи. 13. Какво е значението на думата популярни, използвана в текст 1? А) забележителни Б) хубави В) разпространени Г) значими

4 14. Кое от посочените твърдения е вярно според текст 1? А) Шопите танцуват приклекнали или приседнали. Б) Ръченик е популярен танц в Пиринската област. В) В Северняшката фолклорна област танците са смесица от елементи, присъщи за танците в останалите области. Г) В Тракийската фолклорна област се танцува с високо вдигнати крака и с натрисане на ръцете. 15. Каква е основната цел на текст 2? А) да убеждава Б) да въздейства В) да информира Г) да развлича 16. Кое от посочените твърдения НЕ се отнася за текст 2? А) Текстът представя географското местоположение на Добруджанската област. Б) Текстът представя музикалния фолклор в Добруджанската област. В) Текстът представя спецификата на добруджанските танци. Г) Текстът проследява историята на оформянето на Добруджанската област. 17. Използваната в текст 2 дума безмензурни е: А) диалектна езикова единица Б) неутрална езикова единица В) експресивна езикова единица Г) терминологична езикова единица 18. Кое от посочените твърдения НЕ е вярно според текст 2? А) В Добруджанската област се изпълняват богато орнаментирани безмензурни песни. Б) В Добруджа се срещат два стила тракийският и балканджийският. В) Добруджанската бавна песен се изпълнява предимно от мъже. Г) В Добруджанската област жените често пеят във висок регистър, закрито. 19. Изброени са факти от двата текста, както и факти, които липсват в тях. В свитъка за свободните отговори запишете САМО буквите на ЧЕТИРИТЕ факта, които ПРИСЪСТВАТ в посочените текстове. А) Най-добрите танцьори са от Северняшката фолклорна област. Б) В Северняшката фолклорна област танците са смесица от елементи, присъщи на танците от останалите области. В) Северняшката фолклорна област е по-стара от Пиринската фолклорна област. Г) В добруджанските танци мъжете играят в права редица, а когато хората са смесени, те са в кръг или полукръг. Д) В тракийската фолклорна област танците са весели и жизнерадостни. Е) Всички фолклорни области заимстват елементи от Шопската фолклорна област. Ж) Добруджанските танци са в умерено темпо, играят се с прикляквания и леко наведено назад тяло. З) Танците в Шопската област са предимно в бавно темпо. 20. Запишете кое е общото, за което се говори в двата текста.

5 21. В рамките на 3 4 изречения формулирайте СОБСТВЕНА теза по една от посочените теми: Българинът и неговите танци Фолклорният танц израз на българската душа 22. В свитъка за свободните отговори запишете сбито и кратко (в резюме) основното в съдържанието на текст За всяко празно място изберете най-уместната от думите и я запишете срещу съответната буква в свитъка за свободните отговори. На концерта си в събота в претъпканата зала Казино дьо Пари японската тайку група Ямато А)... публиката, която с бурни аплодисменти извика музикантите на три биса. Четиринадесетчленната формация представи новия си спектакъл Shin-on (Ритъмът на сърцето), който е подготвен за европейското им турне. Следващият им концерт ще бъде на 11 февруари в София, след което им предстоят концерти в Унгария, Словакия, Румъния и Чехия. В спектакъла на Б)... са включени 40 вида барабани, сред които и 500-килограмовият тайку, както и В)... японски струнни инструменти. Ямато е известна по света с Г)... си на древна японска музика по съвременен начин и със сценографията на модерния спектакъл. А) изненада, взриви, впечатли Б) гостите, артистите, виртуозите В) приятни, мелодични, традиционни Г) интерпретациите, композициите, версиите 24. Препишете изреченията с правилната форма на думите в скоби. А) съществително име На бланката трябва да запишете имената на трима (участник), които предлагате да получат по един от трите (приз). Б) местоимение Така и не разбрах (кой) е взел книгата от библиотеката, без да обяви това, поради което не мога да предявя претенции към (никой). В) членувана форма (с пълен или кратък член в единствено число) (Носител) на първа награда представи (свой) последен албум на (заключителен) концерт в (последен) ден от конкурса Г) форма за учтивост Господине, бихте ли (бил) така (добър) да ми кажете колко е часът? 25. В текста са пропуснати САМО ПЕТ препинателни знака. Препишете текста, като поставите пропуснатите знаци. Курортът не беше толкова лош колкото ми се стори във влака. Минахме край парк с огромни дървета. Хубави вили целите потънали в зеленина се редяха от двете страни на пътя. Като чаткаше леко с подковите си по асфалта конят ни преведе под сводестата арка на старинната римска порта такава чудна че ме накара здравата да си извия врата.

6 Скала за оценяване: Задача Отговор Брой точки 1 А 1 2 В 1 3 Б 1 4 А 1 5 А 1 6 А 1 7 В 1 8 А 1 9 Г 1 10 Г 1 11 В 1 12 Б 1 13 В 1 14 В 1 15 В 1 16 Г 1 17 Г 1 18 В 1 19 Б, Г, Д, Ж 4 20 Българските фолклорни танци 1 21 Текст 4 22 Текст 4 23 А) взриви 4 Б) виртуозите В) традиционни Г) интерпретациите 24 А) участници, приза Б) кой, никого В) носителят, своя, заключителния, последния Г) били, добър Курортът не беше толкова лош, колкото ми се стори във влака. Минахме 5 край парк с огромни дървета. Хубави вили, целите потънали в зеленина, се редяха от двете страни на пътя. Като чаткаше леко с подковите си по асфалта, конят ни преведе под сводестата арка на старинната римска порта такава чудна, че ме накара здравата да си извия врата. Скала за превръщане на получените точки в оценка по шестобалната система:

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ- СПЕЦИАЛНОСТ „ЕТНОМУЗИКОЗНАНИЕ”

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ- СПЕЦИАЛНОСТ „ЕТНОМУЗИКОЗНАНИЕ” А Н О Т А Ц И Я Дисциплината Български народни танци има за основна цел да запознае и подготви и студентите от специалността Етномузикознание с най-характеррните и стилни танцови образци,типични за отделните

Подробно

generated pdf

generated pdf Носител на наградата Нестинарка тази година е проф. д-р Костадин Бураджиев понеделник, 26 август 2019 Публикувано от: Радостин Рачев * Призът ще бъде връчен на церемонията по откриване днес от 20.30 часа

Подробно

8 клас

8 клас ............ трите имена на ученика клас училище Прочетете внимателно указанията, преди да започнете решаването на теста! Формат на теста Тестът съдържа 7 задачи по математика. 7 задачи от двата вида:

Подробно

Район/ Муниципий: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Местност: Училище

Район/ Муниципий: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Местност: Училище Район/ Муниципий: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Местност: Училище: Фамилия, име на ученика: ТЕСТ 1 БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И

Подробно

1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна сед

1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна сед 1 УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по музика за 1. клас Годишен брой на часовете 64 часа по ред Учебна седмица по ред Тема на урочната единица Очаквани резултати

Подробно

Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то

Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то - огнището бе центърът в декора за детския празник

Подробно

ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 учебни седмици х 3 часа седмично ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 16 учебни седмици х 2 часа седмично по ред Учебна седмица по ред Тема на урочн

ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 учебни седмици х 3 часа седмично ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 16 учебни седмици х 2 часа седмично по ред Учебна седмица по ред Тема на урочн ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 учебни седмици х 3 часа седмично ВТОРИ УЧЕБЕН СРОК 16 учебни седмици х 2 часа седмично по ред Учебна седмица по ред Тема на урочната единица Вид урочна единица ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Подробно

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината,

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, тя създава образи, форми. Във формите се виждат вече

Подробно

1. Посочете кое НЕ е характерно за общонародния български език: А) Общонародният език съществува чрез своите разновидности. Б) Разновидностите на общо

1. Посочете кое НЕ е характерно за общонародния български език: А) Общонародният език съществува чрез своите разновидности. Б) Разновидностите на общо 1. Посочете кое НЕ е характерно за общонародния български език: А) Общонародният език съществува чрез своите разновидности. Б) Разновидностите на общонародния език са: книжовен език, диалекти. В) Общонародният

Подробно

Група Трета група Стимулиране на желанието на децата да пеят различни по тематика песни от репертоара на детската градина. Насърчаване на спонтанната

Група Трета група Стимулиране на желанието на децата да пеят различни по тематика песни от репертоара на детската градина. Насърчаване на спонтанната Стимулиране на желанието на децата да пеят различни по тематика от репертоара на детската градина. Пее до три, различни по тематика от репертоара на детската градина. Определя звучността на музиката, като

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за втора възрастова група (4-5 години) и трета възрастова група (5-6 години) Група 2 група

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за втора възрастова група (4-5 години) и трета възрастова група (5-6 години) Група 2 група ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за втора възрастова група (4-5 години) и трета възрастова група (5-6 години) 1 Отново в детската градина 1 Песен Семейство музика и текст: Диляна

Подробно

Microsoft Word - PSC2.doc

Microsoft Word - PSC2.doc Стр. 1 Във вашата пощенска кутия е пусната една обява. Музика и танц безплатен спектакъл Кметството на Валорг организира голяма вечер в Театъра на изкуствата в събота, 28 декември от 20,30 часа Свирите

Подробно

generated pdf

generated pdf Дядо Коледа ще раздава коледни късмети на бургазлии вторник, 18 декември 2012 Публикувано от: Радостин Рачев С настъпването на най-красивите, обичани и дългоочаквани празници - Рождество Христово и Нова

Подробно

Microsoft Word - PSC2COR.doc

Microsoft Word - PSC2COR.doc Стр. 1 Отговор Във вашата пощенска кутия е пусната една обява. Музика и танц безплатен спектакъл Кметството на Валорг организира голяма вечер в Театъра на изкуствата в събота, 28 декември от 20,30 часа

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА седмица Тема Образователно ядро Очаквани резултати Забележка 1 Септември 1 Септември 2 Сеп ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МУЗИКА 1 1 2 2 Създаване на емоционална атмосфера и желание у децата по време на празника за откриване на учебната година. Разучаване на песента Есен

Подробно

generated pdf

generated pdf Културна програма за месец февруари 2015 понеделник, 02 февруари 2015 Публикувано от: Димитринка Костадинова 3 февруари /вторник/, 18:00 часа "Край на литературата или литература без край" Среща-разговор

Подробно

Подготвителен курс по български език - Програма Пролетен семестър Седмица Урок Тема Съдържание Изпити B1 *** *** 1 Урок 1 Понеделник Бъдеще време обоб

Подготвителен курс по български език - Програма Пролетен семестър Седмица Урок Тема Съдържание Изпити B1 *** *** 1 Урок 1 Понеделник Бъдеще време обоб Подготвителен курс по български език - Програма Пролетен семестър B1 *** *** 1 Урок 1 Понеделник Бъдеще време обобщение. Бъдеще Ще си време словоред и видим възвратни глаголи. утре! 11 15 Февруари Урок

Подробно

3 клас 2019 УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми учениц

3 клас 2019 УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми учениц УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми ученици, ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ! Бургас, 24.03.2019 г. ІІІ клас Състезателният

Подробно

ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО МУЗИКА 4. КЛАС ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО МУЗИКА 32 учебни седмици по 1,5 часа 48 часа Из

ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО МУЗИКА 4. КЛАС ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО МУЗИКА 32 учебни седмици по 1,5 часа 48 часа Из ПРИМЕРНО ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО МУЗИКА 4. КЛАС ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО МУЗИКА 32 учебни седмици по 1,5 часа 48 часа Изграждане на основите на музикалното развитие на учениците

Подробно

Дико Илиев

Дико Илиев Дико Илиев ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО ДИКО ИЛИВЕВ АВТОБИОГРАФИЯ Дико Илиев е роден на 2 февруари 1898 г. (стар стил) в с. Карлуково, община Луковит, в бедно семейство. Учи в родното си село до 4-то отделение,

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за смесена група (първа група 3-4 години и втора група 4-5 години) Група Седмица Тема Първ

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за смесена група (първа група 3-4 години и втора група 4-5 години) Група Седмица Тема Първ ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО образователно направление МУЗИКА за смесена (първа 3-4 години и втора 4-5 години) 1 1 Песен Хей, момиченца, момченца музика: Клер Колева, текст: Димитър Тодоров Песен Хей, момиченца,

Подробно

1 ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ-БУРГАС ОБЩИНА СОЗОПОЛ СДРУЖЕНИЕ РАДОСТ НА БРЕГА СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ КМЕТСТВО АХЕЛОЙ О Р Г А Н И З И Р А Т ТРИН

1 ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ-БУРГАС ОБЩИНА СОЗОПОЛ СДРУЖЕНИЕ РАДОСТ НА БРЕГА СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ КМЕТСТВО АХЕЛОЙ О Р Г А Н И З И Р А Т ТРИН 1 ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ-БУРГАС ОБЩИНА СОЗОПОЛ СДРУЖЕНИЕ РАДОСТ НА БРЕГА СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ КМЕТСТВО АХЕЛОЙ О Р Г А Н И З И Р А Т ТРИНАДЕСЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ИЗКУСТВА РАДОСТ НА

Подробно

Район/ Муниципий: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Местност: Училище

Район/ Муниципий: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Местност: Училище Район/ Муниципий: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU CURRICULUM ŞI EVALUARE Местност: Училище: Фамилия, име на ученика: ТЕСТ 2 БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И

Подробно

Microsoft PowerPoint - eb74_bg_bg_nat_pre.ppt [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - eb74_bg_bg_nat_pre.ppt [Read-Only] ЕВРОБАРОМЕТЪР 74 ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Есен 2010 НАЦИОНАЛЕН ДОКЛАД БЪЛГАРИЯ 22.02.2011 Представителство на Европейската Комисия в България Обща информация за изследването Евробарометър

Подробно

Парк-хотел МОСКВА Вашият партньор за организиране на успешни настанявания и събития! Мобилен: Телефон:

Парк-хотел МОСКВА Вашият партньор за организиране на успешни настанявания и събития! Мобилен: Телефон: Парк-хотел МОСКВА Вашият партньор за организиране на успешни настанявания и събития! Мобилен: +359 885142901 Телефон: +359 2 971 1024 +359 2 963 0321 Факс: +359 2 963 0241 E-mail: marketing@parkhotelmoskva.net

Подробно

2 клас 2019 УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми учениц

2 клас 2019 УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми учениц УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО КЪМ ОУ ЕЛИН ПЕЛИН БУРГАС ХХ състезание по български език и литература за ученици от І до VІІ клас Уважаеми ученици, ОБИЧАМ ТЕ, БЪЛГАРСКА РЕЧ! Бургас, 24.03.2019 г. ІІ клас Състезателният

Подробно

Окт 2019

Окт 2019 ПРОГРАМА 14:30 часа НЧ Орфееви гори 1870 гр. 01 ОКТОМВРИ 2019 г. 01 ОКТОМВРИ 2019 г. Поетично четене на клуб Приятели на книгата по повод Деня на музиката и поезията. НЧ Балкански просветител 1871 гр.

Подробно

ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен пла

ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен пла ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен план на урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за ученици

Подробно

generated pdf

generated pdf Валя Балканска, Калинка Згурова и Янка Рупкина ще открият 47-то издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас сряда, 21 август 2019 Публикувано от: Радостин Рачев Най-големите имена на българския

Подробно

ВЪВЕДЕНИЕ С ПОМОЩТА НА ТАЗИ КНИЖКА С ПЪЗЕЛИ УМЪТ ВИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЪРХОВА ФОРМА. В книжката са включени задачи за проверка на езиковите и

ВЪВЕДЕНИЕ С ПОМОЩТА НА ТАЗИ КНИЖКА С ПЪЗЕЛИ УМЪТ ВИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЪРХОВА ФОРМА. В книжката са включени задачи за проверка на езиковите и ВЪВЕДЕНИЕ С ПОМОЩТА НА ТАЗИ КНИЖКА С ПЪЗЕЛИ УМЪТ ВИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЪРХОВА ФОРМА. В книжката са включени задачи за проверка на езиковите и математическите ви умения. За да намерите решение,

Подробно

УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1

УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1 УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1 час седмично = 16 часа по ред Учебна седмица по ред

Подробно

За приказките

За  приказките В света на приказките Особености на приказките Неопределеност на времето и мястото/ Имало едно време, В едно царство /; Героите най-често са анонимни ; Героите са типизирани /най-малкият брат, чорбаджията,

Подробно

Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Музика съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на очакваните

Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Музика съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на очакваните Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Музика съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на очакваните резултати IX/1. IX/2. X/3. 1. Отново с любимите ни

Подробно

ДУЕТНО-СОЛОВАТА РЪЧЕНИЦА В ТРАДИЦИОННИЯ ТАНЦОВ ФОЛКЛОР Проф. д-р Антон Христов Андонов Резюме: Текстът в настоящата статия разглежда дуетно-соловата р

ДУЕТНО-СОЛОВАТА РЪЧЕНИЦА В ТРАДИЦИОННИЯ ТАНЦОВ ФОЛКЛОР Проф. д-р Антон Христов Андонов Резюме: Текстът в настоящата статия разглежда дуетно-соловата р ДУЕТНО-СОЛОВАТА РЪЧЕНИЦА В ТРАДИЦИОННИЯ ТАНЦОВ ФОЛКЛОР Проф. д-р Антон Христов Андонов Резюме: Текстът в настоящата статия разглежда дуетно-соловата ръченица в традиционния танцов фолклор с обичайно-обредна

Подробно

real estates

real estates За контакт 8350 гр. Малко Търново, ул. "Малкотърновска комуна" 3 централа: +359 59523021 факс: +359 59523128 e-mail: info@malkotarnovo.org website: www.malkotarnovo.org Кмет: Илиян Янчев e-mail: mt_kmet@mail.bg

Подробно

generated pdf

generated pdf От 16-ти до 18-ти юни градското пространство на Бургас за пореден път ще се превърне в своеобразна сцена за иновативното изкуство. Срещата с модерното интерактивно течение в културата ще премахне всякакви

Подробно

ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТРЕТА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА КЛЮЧ. ТЕМИ УЧ. СЕДМ. ТЕМА ОБРАЗОВАТЕЛНО ЯДРО ОЧАКВАНИ РЕЗУ

ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТРЕТА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА КЛЮЧ. ТЕМИ УЧ. СЕДМ. ТЕМА ОБРАЗОВАТЕЛНО ЯДРО ОЧАКВАНИ РЕЗУ ГОДИШНО ТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТРЕТА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА 1.1. Колко много знам и мога (входяща диагностика) Назовава имената на възрастните в детската градина. Разбира инструкции.

Подробно

Microsoft Word - tema_7_klas_2009.doc

Microsoft Word - tema_7_klas_2009.doc РЕГИОНАЛЕН ИНПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОАНИЕТО, ОФИЯ-ГРАД Национално състезание-тест по математика за VІІ клас Общински кръг, офия, февруари 009 г. Утвърдил:... аня Кастрева началник РИО, офия-град Тестът съдържа

Подробно

Брой 21 м. август, 2017г. Посвещава се на село Соколаре и неговите жители.издава се с цел популяризиране дейността на кметство Соколаре, Народно читал

Брой 21 м. август, 2017г. Посвещава се на село Соколаре и неговите жители.издава се с цел популяризиране дейността на кметство Соколаре, Народно читал Брой 21 м. август, 2017г. Посвещава се на село Соколаре и неговите жители.издава се с цел популяризиране дейността на кметство Соколаре, Народно читалище Н.Й.Вапцаров - с. Соколаре, Пенсионерски клуб Нов

Подробно

НОВИТЕ Познавателни книжки Аз съм в детската градина Учителят поръчва: Папка за детето: Познавателна книжка за детето, интегрирана по всички образоват

НОВИТЕ Познавателни книжки Аз съм в детската градина Учителят поръчва: Папка за детето: Познавателна книжка за детето, интегрирана по всички образоват НОВИТЕ Познавателни книжки Аз съм в детската градина Учителят поръчва: Папка за детето: Познавателна книжка за детето, интегрирана по всички образователни направления в три части за учебната година Индивидуални

Подробно

Microsoft Word - horeografia klas

Microsoft Word - horeografia klas УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ХОРЕОГРАФИЯ за IX-XII клас ПРОФИЛИРАНА ПОДГОТОВКА, утвърде със заповед РД 09-154, 04.02.2005 г. ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА КУЛТУРНО-ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ОБЛАСТ Целта и задачите културно-образователта

Подробно

Microsoft Word - 12-Teacher_Getting Loopy BGG.docx

Microsoft Word - 12-Teacher_Getting Loopy BGG.docx СЪЗДАВАНЕ НА ЦИКЛИ Времетраене на урока: 30 минути. Основната продължителност на урока включва само дейностите. Въвеждащите и обобщаващи предложения могат да се използват за задълбочаване на знанията,

Подробно

г.-Сцена 1.xlsx

г.-Сцена 1.xlsx 1 Населено място/институция ДТС "ФОЛКЛОРНО ВЕСЕЛИЕ" 01 МАЙ 2019г. СЦЕНА 1 Група Ръководител Репертоар ДТС "ФОЛКЛОРНО ВЕСЕЛИЕ" СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ Времет раене мин. Час на изпълнение 1.ШОПСКИ ТАНЦ 03:00 09:15

Подробно

Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада,

Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, който се организира ежегодно през месец октомври от

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “ Инициатива Училището кани бащата (част от национална кампания Да бъдеш Баща ) 1 Визиите на национална кампания Да бъдеш Баща (1) За истинския мъж любовта минава през корема не се страхува да си изцапа

Подробно

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA Библия за Деца представя Исус Изцерява Слепецът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Проект BG05M20P Подкрепа за успех 30. СРЕДНО УЧИЛИЩЕ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ Приложение 2 по ред ПРОГРАМА И ГРАФИК НА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОБУЧЕНИЕ П

Проект BG05M20P Подкрепа за успех 30. СРЕДНО УЧИЛИЩЕ БРАТЯ МИЛАДИНОВИ Приложение 2 по ред ПРОГРАМА И ГРАФИК НА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОБУЧЕНИЕ П ПРОГРАМА И ГРАФИК НА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОБУЧЕНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА НА ГРУПА С УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВИ КЛАС Място на Брой ове 1. Думи с т д, с з, к г 20.05.2019 12:30 49 кабинет 2 2. Думи с п б, ф в,

Подробно